Vallásszabadság, kisebbségvédelem és az ésszerű engedmények – Válasz Schwezoff Dávidnak, Sayfo Omar cikke kapcsán

2016 január 6 9:38 de.82 hozzászólás

Az alábbi cikkem a Mandineren jelent meg ma reggel. A sajtóvita azzal kezdődött, hogy Sayfo Omar egy elemzést írt a vallásszabadságról és az iszlámofóbiáról, amire itt a Kanadai Magyar Hírlap hasábjain válaszoltam és némi bírálattal illettem Sayfo Omart. A Mandiner a KMH-s cikk egy részét másodközlésben lehozta, aztán erre írt választ Schwezoff Dávid, aki szerint engem csak Magyarország „lejáratása” érdekel. Ime a Mandineren lehozott válaszom.

*

Kisebb sajtóvita alakult ki azt követően, hogy a Kanadai Magyar Hírlapban némi kritikával illettem Sayfo Omar reflexióját az iszlámellenességről és a vallásszabadságról.

Schwezoff Dávid is beszállt a vitába és elmondta, hogy a mai Magyarországon a zsidók és a muszlimok számára sokkal inkább létezik egyféle stabil jogbiztonság – azon belül vallásgyakorlásuk is jobban biztosított –, mint az általa idézőjelbe tett „nyugati demokráciákban”. Schwezoff úr szerint ez azért is van így, mert Magyarország „társadalmi nyitottsága” sokkal inkább befogadja a vallási kisebbségeket, mint például a holland, a német vagy éppen a svéd társadalom. 

Ezért – értelemszerűen – Schwezoff urat felháborítja, amikor az Orbán-kormányt bírálat éri. Szerinte aki a kormányt kritizálja, az Magyarország ellen intéz támadást és még hozzáteszi: Sayfo úr cikkére írt reflexióm úgy fest, mintha „kényszeres kötelességem” lenne Magyarország „lejáratása”. Szerinte azért bíráltam Omar Sayfo írását, mert ő erre nem volt hajlandó. Schwezoff úr szavait olvasva mar szinte vártam, hogy mikor jelenik meg az obligát, de népszerű összeesküvési elmélet arról, hogy vajon „kik” állhatnak a Magyarországot érintő „támadások” mögött. Ezek szerint egy kormányt, illetve kormánypártot bírálni egyenértékű egy egész ország szervezett lejáratásával. Aki ezt elfogadja, az hajlamos lehet arra is, hogy homályos konspiratív szándékot véljen felfedezni egy olyan diskurzus mögött, ami a „nyugati demokráciában” teljesen megszokott.

Schwezoff úr érvelése szerint a kisebbségek iránt mutatott példaértékű toleranciát és tiszteletet mi sem bizonyítja jobban, mint az a tény, hogy magyar egyetemeken széleskörű engedményeket tesznek annak érdekében, hogy vizsgák és egyéb kötelezettségek ne ütközzenek a diákok és alkalmazottak esetleges vallási gyakorlataikba.

A vallási kisebbségek irányába tett ésszerű engedmények – hogy szükségtelenül ne kelljen megakadályozni őket abban, hogy vallásszabadságukat gyakorolhassák – a legtöbb nyugati demokráciában a mindennapi valósághoz tartoznak. Nem elsősorban egy absztrakt elvi vita vagy távoli, ritkán alkalmazott lehetőség. Elsősorban azért, mert szemben Magyarországgal – ahol például a vallásukat gyakorló, vagy identitásukat felvállaló zsidóság létszáma százezerre tehető, így a magyar összlakosság 1 százaléka és ahol a KSH valószínű kissé alábecsült számai szerint 2 ezer 500 muszlim él –, Kanada muszlim lakossága 1,1 milliós és a metropoliszok közül Toronto népességének 8 százaléka muszlim.

Kanadában – elsősorban Québec tartományban – hosszú társadalmi vitát és kormányzati vizsgálatot folytattak az úgynevezett l’accommodement raisonnable (ésszerű engedmények) területén. Éppen azt elemezték, hogy egy szekuláris állam meddig mehet el a vallási és nemzetiségi kisebbségek szokásait prezerváló közjogi engedmények területén. Nem mindig volt polémiamentes ez a vita és közben az iszlámofóbia is felütötte fejét. Ugyanakkor a Québec tartományi kormány által elindított konzultáció és a felállított vizsgálóbizottság által készített tanulmány sok szempontból értékes lehet a mindennapi multikulturális valóságban élő társadalmak számára.

Az úgynevezett Commission Bouchard-Taylor észrevette munkája során, hogy a kulturális és nyelvi kimúlástól tartó francia többségi lakosság sokszor messze felülbecsülte a kisebbségek – különösen a muszlimok – arányát. A közoktatással és helyi kezdeményezésekkel lehetne befogadóbbá tenni a többségi társadalmat. Az ésszerű engedményekhez tartozik, hogy diákok fejkendőt, turbánt és kipát viselve járhassanak iskolába, ugyanakkor Bouchard-Taylor szerint ésszerűtlen lenne megengedni Québecben, hogy bírók, ügyészek és az erőszakszervezetek képviselői is hasonló engedményeket élvezzenek.

Továbbá Bouchard-Taylor lefektette, hogy melyek azok a területek, ahol vallásszabadságra és kisebbségi jogokra hivatkozva sem lehet engedményt tenni. E három terület a francia nyelv elsőbbsége Québec tartományban, az állam és az egyház szétválasztása, valamint a nemek közti egyenlőség.

E konklúzió és javaslat úgy született, hogy a vizsgálóbizottság 17 québeci városban tartott nyilvános konzultációt, illetve lakossági fórumokat, melyek során a helyiek kamerára rögzítve – a média képviselői előtt – tehettek vallomásokat arról, hogy miképpen látják a vallásszabadságot és a kulturális sokszínűséget saját közösségeikben. Több millió québeci követte a hosszú konzultációt televízión.

E kanadai „nyugati demokrácia” – Schwezoff úr idézőjeleivel élve – egy helyenként problémás, ugyanakkor átfogó, független, szeriőz és önkritikus konzultációba kezdett, ami szöges ellentéte annak a silány és propagandisztikus fércmunkának, amit Magyarország kormánya végzett e területen, akár nemzeti konzultációjának becézett gyűlöletkampányával, akár szégyenletes óriásplakátjaival.

Kanadában például valós kérdés, hogy miképpen válaszol egy szekuláris társadalom, vagy egy intézmény, amikor ortodox zsidók azt kérik, hogy a helyi konditerem ablakait takarják be vagy tegyék azokat átlátszatlanná, mert számukra sértő, hogy kívülről látniuk kell, ahogyan nők rövidnadrágban és polóban tornásznak. A montreáli avenue du Parc-on lévő YMCA – a haszid közösségtől érkező nyomásra – úgy döntött, hogy átláthatatlan üvegre cseréli az ablakokat, annak ellenére, hogy sokan ellenezték, főleg azon az alapon, hogy így lényegesebben kevesebb természetes fény jutott az épületbe. Asher Wieder rabbi, az eltakarást támogató közösségi vezető szerint kérésük ésszerű volt.

Szintén társadalmi vitát kiváltó kérdés a kanadai demokráciában, ésszerű-e engedni, hogy muszlim nők arckendővel takarják el arcukat kanadai állampolgársági eskütételük alatt, vagy szavazhatnak-e eltakart arccal szövetségi választásokon? A Legfelsőbb Bíróság szerint ésszerű, az előző konzervatív kormány azonban ezt vitatta és a fellebbezés jogával élt. Az úgynevezett „niqab vita” harsány része lett az őszi választási kampánynak és a konzervatív párt a társadalomban rejlő előítéletekre építve próbált szavazatokat nyerni. Például ingyenesen hívható telefonvonal felállítását ígérte, ahol a kanadaiak feljelenthetik „barbár kulturális szokásokat” gyakorló szomszédjaikat. De ellenben Magyarországgal, Kanadában ezzel a kommunikációval végső soron nem lehetett választást nyerni.

Nem azzal mérjük, hogy egy társadalom vagy állam mennyire befogadó vallási kisebbségek felé, hogy hány egyetemen tesznek engedményeket azért, hogy maroknyi diák szükségtelen akadály nélkül gyakorolhassa hitét. Sokkal inkább úgy mérjük fel a vallásszabadság és a kisebbségi jogok valós állapotát, hogy amikor egy bizonyos szint felé emelkedik az ésszerű engedményeket esetleg igénybe vevő állampolgárok aránya, akkor miképpen reagál a társadalom és az adott kormány. A kormány esetleg irracionális, de politikailag talán gyümölcsöző félelemkampányba kezd? Van annyira erős a társadalom immunrendszere, hogy ettől nem lesz megfertőzve?

Sayfo Omar eredeti, a vallásszabadságról, illetve az európai iszlamofóbiáról szóló cikkében azt nehezményeztem, hogy a szerző látszólag a külpolitikába „menekülve” kerülte azokat a fájdalmas belföldi példákat, amelyek érvelését erősítették volna. Politikusok szoktak a viharos belpolitikai vizeket kikerülni úgy, hogy a számukra kellemesebb vagy reálpolitikai céloknak inkább megfelelő külpolitikára terelik a közbeszédet. De amikor magyar szerzőként írunk magyar lapba egy olyan tágabb európai jelenségről, ami Magyarországra maximálisan vonatkozik, de cikkünkben kizárólag nem magyar példákat hozunk fel, akkor olyan érzés támadhat az olvasóban, hogy egy lírai, szépen felépített mondat valamiért hirtelen és érthetetlen okokból félúton megszakadt.

Sayfo Omar egy gondolkodó és tehetséges magyar fiatalember. Szeretném teljességében végig olvasni az általa elkezdett mondatot.

Christopher Adam

82 hozzászólás

  • Göllner András

    Sayfo Omar, az Orbán rendszer elsőszámú propaganda lapjának, a gyakran raszista nézeteket valló Demokrata hetilapnak a főmunkatársa. Nem hallottam, hogy valaha is fel emelte volna a hangját azok védelmében akiket a főnöke faji, vallási okokból becsmérelt (pl Kertész Imrét, akinek a Nobel Díjját egy tál fekálíához hasonlította a Békemenetek és a Magyar Gárda alapítója). Nem hallottam, hogy Sayfo valaha is felemelte volna a hangját azok védelmében akiket a FIDESZ vezérkara politikai nézeteik miatt hallgattatnak el. A másként gondolkodással szembeni Fideszes intolerancia empirikusan verifikálható bizonyítékai világszerte ismertek. Azokat nem kell immáron mégegyszer idehozni. Elég csak felhozni mit művelt Kertész Ákossal Tarlós István és Orbán Viktor, amikor az utóbbi kritikával illete a rezsimet, és a rezsimet szolgáló nép-nemzeti tolongást. Sayfo Omárt most tisztára szeretné mosatni a Mandiner egy hazai zsidóval – Schwezzoff Dáviddal (Mért ne, hát nem ez a legjobb mosószer, mondaná Bayer Zsolt, a Mandiner-ben nem rég szerepeltetett gyűlöletkeltő) Én azt javasolnám Schwezoff Dávidnak, hogy szégyelje magát azért, hogy mosószerként szerepelteti magát. Szégyelje magát a Mandiner szerkesztősége, hogy olyan embereket sztárolnak, akik az intolerancia, az emberi méltóság tiszteletét sértő módszerekkel operálnak már évek óta. Ha Sayfo Omár kényelmetlenül érzi magát bőrébe, vegye a fáradságot, és ne szolgálja hanem húzza le a leplet főnökéről, Bencsik Andrásról, aki már évek óta azoknak a katonáknak tapsol, azokat élteti lapjában, akik Szálasit szolgálták, visszatartották Auschwitz felszabadítását, és nép-nemzeti szinekben grasszálva, egy millió magyar ember halálát okozták. Mindennek van határa – a pofátlanságnak Magyarországon úgy látom nincs.

  • Christopher Adam

    – Lehet, hogy egy Magyarországon élő, a mindennapokat jobban ismerő ember is téved, de mindenképpen máshogy látja a dolgokat, – vonatkozik ez a vallási vezetőkre is, a kisebbségek vezetőire is, – mint aki főleg csak forrásanyagból alkot véleményt.
    – A kanadai idillt kicsit árnyalja, igaz itt erről nem volt szó, a hírek szerint napi átlagban megölt vagy eltűnt őslakosok sorsa!

  • Göllner András

    @jelszi

    A különbség Kanada és Magyarország jelenlegi kormánya közt az, hogy az előbbi az élen jár ezeknek a gyalázatos cselekedeteknek a megtorlásában, illetve, a raszizmus és az intolerancia felszámolásában, míg a FIDESZ_JOBBIK társaság falaz és aláfűt a gyülöletkeltőknek.

    Az Orbán kormány nyári plakát kampánya mi volt, ha nem gyűlöletkeltés ? Orbánék százmilliókkal tömik Bayer Zsolt, Bencsik András, és a hazai gyülöletiparban szorgalmaskodók zsebét. A FIDESZ egy holokauszt tagadót – a Jobbikos Duró Dórát – emelte be a parlamenti kulturális bizottság élére. Orbán egy olyan embert nevezett ki nemzeti történésznek, aki kanadába jár szórakozni a volt Szálasi rendszer katonáival. A FIDESZ olyan embereknek emeltet szobrokat, olyen szinésznöknek nyom emlékbélyegeket, olyan írókat emel be a nemzeti tantervbe, akik a faji gyülöletükről a Nácik oldalán végzett alapos munkájukkal váltak ismertté. Hallott róluk odahaza, jelszi, vagy csak innen tud mind erről ? Ha további tájékoztatásban szeretne részesülni a kanadai és a magyar politikai kultúra, a két ország kormányainak magatartása közt tátongó különbségről, bátran keressen bennünket. Állunk a rendelkezésére.

  • Orban hallgatva a nep szavara (nemzeti konzultacio) nem ker a menekultekbol. Eleg a 2500 jol integralodott muszlim Magyarorszagon.
    Talan a nemzetarulo Gyurcanyt kellett volna kinevezze a kulturalis bizottsag elere, hogy tudjon hazudni reggel, delben es este ?
    Vagy esetleg az alkoholista Szanyit ?

  • Magyarországon teljes vallásszabadság van,sőt minden egyház lap állami támogatást!!!Az itthoniak csak jobban tudják ÉS ÁLLÍTJÁK!!!!
    A kinti félrevezettek véleménye nem számít!
    Az itthoni iszlám közösségek is békében,szabadon élhetnek!
    Amit a Bild és a magyar sajtó,TV közölt az az iszlám szélsőségesekkel,csőcselék migránsokkal szemben az sajnos mind igaz!
    A németek is rájöttek,tüntettek a szilveszteri erőszak(nemi erőszak,kifosztás,lopás)ellen ,ami Hamburgban és Kölnben történt!!!
    Ez is igazolja a kétes migránsok szűrését…és azt,
    meg kell akadályozni,hogy ellepjék Európát,ahol normális kultúra van!
    Bezzeg erről nem írt a KMH!Hamburgban 5, Kölnben több,mint 90 feljelentés érkezett és tüntetések voltak!

  • Volt szerencsem arab orszagban jarni, meg 2001 elott. Azt ajanlom aki annyira vedi a szegeny muszlimokat, menjel el, nem tarsasutazassal, ahol csak a szepet es a jot mutatjak, hanem ugy mint en, egyedul a felesegemmel. Akkor radobbensz hogy mi is az arab. Persze 80% ok, de van az a 20% amitol nagyon de nagyon tavol tarts magad. Kb olyan mint este 9 utan betevedsz Bronx -ba vagy Harlembe (igaz ott rendor szol hogy eltevedtel es fordulj vissza ). Szoval Kanadaban es Magyarorszagon szerencsere abbol a 80% van az arab. NYEuropaban van sok abbol a 20%-bol rendesen.

  • Christopher Adam

    Jártam arab területen, vagy éppen arab országban és még véletlen sem társutazással. Például szeptemberben bejártam Ciszjordániát egy privát úton szerzett idegenvezetővel. Itt nem a „szegény muszlimok” védéséről van szó, hanem arról, hogy:

    1. az emberi méltósághoz mindenkinek joga van
    2. ha egy népcsoport ellen gyűlöletet képes kelteni egy kormány vagy a társadalom hangadói, akkor bennük van, hogy ugyanezt megtegyék másokkal is, ha éppen úgy hozza sors.

    „First they came for the Socialists, and I did not speak out—
    Because I was not a Socialist.

    Then they came for the Trade Unionists, and I did not speak out—
    Because I was not a Trade Unionist.

    Then they came for the Jews, and I did not speak out—
    Because I was not a Jew.

    Then they came for me—and there was no one left to speak for me.” (Martin Niemöller)

  • Nem is tudom, egyesek hol élnek?
    A fenti vitához egy érdekes linket találtam, ami meggyőz arról, hogy Orbánnak igaza volt.
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20160105-kolni-aldozat-levadasztak-minket.html

  • A cikkhez még megemliteném, hogy Kanada mióta megalakult különböző népek és nemzetek befogadó országa volt, hasonlóan az USA-hoz.
    A magyar, az egy európai önálló nemzet, mint a hasonló európai nemzetek. Saját ezeréves történelmével, nyelvével és hagyományaival.
    Nem lehet egyformán megitélni az észak amerikai államokat, az európaival.

  • Christopher,

    En nem Ciszjordania,Torokorszag,Dubaj, stb orszagokrol beszelek.
    En Marocco deli reszen voltam (Agadir -tol delre) es majdnem otthagytuk a fogunkat. Es ez Marocco ahol minden biztonsagos, persza Casablanca -ba.
    A kormaby csak azt mondta hogy nem akar menekulteket, mert nem tudja integralni, es nincs szuksege ra, ugyanugy mint az USA -ak sincs szuksege Sziriai menekultekre. Soroljam meg az orszagokat akiknek nincs szuksege menekultekre ? Szaud Arabia, Izrael, Oroszorszag, stb. Nekik szabad, Magyarorszagnak akkor miert nem szabad ?
    Kanada szepen kivalogatja a kremjet a menekultekbol eddig 10 ezer helyett 5 ezret, 1 ev alatt. Ja igy lehet integralni.
    Mar irtam tobbszor is, hogy Magyarorszag Kanadahoz hasonloan valogatnia kene a migransok kozott.
    Az Usa megkeverte a szart Irakba, Sziria- ba, az emberek menekulnek, es az USA a demokracia mintapeldanya, a szegeny menekultekbol nem akar. Ja, hogy haboru van es azert menekulnek.
    Es Ukrajnaba mi van, nem haboru ? Azok miert nem menekulnek ?

    1. az emberi méltósághoz mindenkinek joga van
    Most lattam mit csinaltak Kolnben emberi meltosag neveben szilveszterkor.

  • Christopher!

    Valóban nem kell gyűlöletet kelteni,elő itétellel élni,de a gyilkosokat,szemét embereket meg kell regulázni,ha szükséges megsemmisíteni az ártatlan és normális többség érdekében,ilyen egyszerű és igazságos!!!!

  • Christopher Adam

    – „ha egy népcsoport ellen gyűlöletet képes kelteni…”
    Senki nem keltett semmilyen népcsoport ellen gyűlöletet addig, amíg azok nem kezdtek el százezer számra özönleni a zöld határon keresztül. A pohár akkor telt be amikor semmilyen törvényes együttműködésre nem volt hajlandó jelentős részük!
    Már kérdeztem máshol, akkor sem volt rá válasz: Mit csinálna Kanada, ha elkezdene több mint egy millió ember keresztül vándorolni az országon? Kanada miért nem segít Európának, miért nem az illegális bevándorlókat viszi haza, miért nem a munkaképes korú, egyedülálló csürhéből válogat? Nekik is joguk van az emberi méltósághoz!

  • Hm.
    Elolvastam. Összahasonlítva az eredetivel,- nam ugyanaz..
    Az eredeti cikk ugyanis egyetlen erőszakról tud, lopásokról, és sexuális zaklatásokról.
    Az meg külön tetszik, hogy ” részegen”.
    A muszlimok rossz tulajdonságainak az egyike, hogy nem isznak alkoholt..
    A másik ami tetszik, hogy az „ezer elkövetőből” eleddig nyolcat azonosítottak,- de az Origó és Figyelő számára egyéártelmű, hogy a rohatt aram bevándorlók követték el.. A képeken egyébként nehéz eldönteni a kérdést..
    Akár török, vagy magyar vendégmunkások is lehetnének…

  • Falusi!

    Olvassa el az eredeti Bild cikket (mi a magyar sajtót olvassuk és a TV-t nézzük-több csatornát-ami hiteles) talán ott is van világhíradó?….Egyébként néger és arab emberekről beszéltek!
    Se a magyar, se a török vendégmunkások nem képesek erre, ezt maga is tudja.

  • Az ilyen volt magyarok ,azon kívül,hogy tájékozatlanok,jellemtelenek
    (Hamburg 5,Köln több mint 90 bejelentés!!!!)még aljasok is,hogy a volt honfitársaikról ilyet feltételeznek!!
    Sűllyedjen el nagyon mélyre……
    Az arabok saját rokonaikat is megerőszakolják és „külhonban” bizony isznak is!!!!!

  • falusi

    2016 január 6
    3:58 du.
    A részegség jelzője szerintem „mentegető” körülménynek számít. Nem biztos hogy részegek voltak, és NEM minden szíriai, iraqi muszlim sem.

  • Lelszi, jol latod a helyzetet. Itt Canadaban, a muszaki egyetemen rengeteg arab diak van, welcome to Canada .
    Mar irtam, hogy nyaron a keresztlanyommal masfel orat vartunk a USA hataron hogy belepjunk . Hivatalosan, Magyarorszagnak nincs szuksege vizumra az USA -ba. Plusz 10 kerdes a hataron: hova megyunk, meddig, NY hotellszobafoglalas bemutatasa, stb.
    Lelszi: itt egy kis erdekesseg a USA-Mexiko hatarrol.

    https://en.wikipedia.org/wiki/Migrant_deaths_along_the_Mexico%E2%80%93United_States_border

    According to the United States Border Patrol, 1,954 people died crossing the U.S–Mexico border between the years 1998-2004.
    Gondolhatod hogy szaladnak az amcsi hatarorok, segiteni a nyomorult mexikoiakon.
    Csak errol itt nem szabad beszelni, csak a magyarorszagi menekultekrol.

  • Kerekes Sandor

    Ennyi ostoba gyulolkodo baromsagot mar reg nem olvastam egy rakason. Marcsi es a szokasos „derekhad” igazan kitett magaert az ostobasag teren ezuttal. Az orbani mereg hat es egyre jobban hat.
    Azonban egy alattomos kis hazudozast megis szeretnek kozelebbrol megcafolni. Nem azert, mert barmi is mulik rajta, hanem mert ez a mondanivalo minden hazug propaganda egyik alapveto alkatresze.

    Figyelo irja: „A cikkhez még megemliteném, hogy Kanada mióta megalakult különböző népek és nemzetek befogadó országa volt, hasonlóan az USA-hoz.”

    Es ugyanugy volt Magyarorszag is, ha ugyan nem meg inkabb. Figyelonek fogalma sincsen a szuntelen bevandorlasrol Magyarorszagra. Hogy csak nehany egyszeru peldaval eljek, Konyves Kalman kiralyunk rendelkezett a zsido bevandorlok sorsarol mar a XII. szazadban. A keresztes hadjaratok, a tatarok, majd a Matyas kiraly olasz importjai csak a bevezetot adtak. Mohacs, illetve Buda elfoglalasa (1541) utan az orszag harom resze harom kulonbozo bevandorlasi rendszer resze volt. Vagy talan mar ne emlekeznenk a Zrinyiekre, a Jurisicsokra, meg a robbi bevandoroltra? Talan mar elfelejtettuk a kunokat, jaszokat, hajdukat, akiket evszazadokon at importaltak a kiralyok, mert a magyar nepesseg nem volt elegendo az orszag megvedesehez es fenntartasahoz?
    Az 1700-as evek teljes tartama alatt, egeszen az 1830-as evekig, a torok megszallas es a kolera jarvanyok okozta nepesseg vesztest a kulonbozo svab bevandorlasi akciokkal probaltak helyettesiteni, mikozben a szaszok mar vagy hatszaz eve eltek akkor Erdelyben es a Felvideken. Ezzel egyidejuleg folyamatos szerb bevandorlas folyt szazeveken at a torok nyomas alatt.”

    „A magyar, az egy európai önálló nemzet, mint a hasonló európai nemzetek. Saját ezeréves történelmével, nyelvével és hagyományaival.”

    MIt tetszik ezzel mondani? Annak az „ezereves” tortenelemnek es hagyomanynak nagyonis resze a folyamatos bevandorlas. Hiszen meg a XX. szazad masodik feleben is szinte folyamatosan erkeztek a bevandorlok, az otvenes evek elejen tekintelyes szamu gorogok es kisebb szamban koreaiak, majd a Viet Nami haboru nehany menekultje is hozzank talalt.
    A nyelvunk pedig csak alig resze annak az ezereves hagyomanynak, mert a XIX. szazad elso harmadaban tunt csak fel a romantikusan hazafias elitnek, (akik addig csak nemetul, vagy latinul beszelt egymassal,) hogy a nyelv, a magyar nyelv annyira primitiv, hogy mestersegesen fel kell tamasztani, ha hasznalatba kivanjak venni.

    „Nem lehet egyformán megitélni az észak amerikai államokat, az európaival.”

    Valoban? Ezt az ostobasagot honnan tetszik meritenI? Avagy nem eppen azt tetszett tenni a fenti esztelen okfejtessel? Az allitasaval szemben nagyon is lehet oket osszehasonlitani, sot kell es remelem, hogy az ostoba kijelentes nem a „kettos merce” alkalmazasara tett javaslat. Vagy igen?
    Az osszehasonlitas eredmenye pedig csak egy lehet: a boseges, folyamatos, de rendezett bevandorlas az orszagnak csak javara valik, ugy Amerikaban, mint Europaban. Hogy az amerikaiak es kanadaiak mennyire jol jartak ezzel, azt nem szukseges bizonygatni. De nezzuk Europat!
    Svajc lakossaganak 28.9%-a bevandorlo es Svedorszagnak 15.9%. Norvegia: 13.8, Nemetorszag: 11.9, Britain: 12.4, Franciaorszag: 11.6, Spanyolorszag: 13.8, Olaszorszag: 9.4. Anelkul, hogy minden egyes orszagon egyenkent vegigmennenk, ennyibol is kitunik, hogy nagyjabol, minel nyitottabb az orszag, minel nagyobb a bevandorlok aranya, annal gazdagabb, annal jobban prosperal.
    Ketsegbeejto meg csak gondolni is arra, hogy nekunk van egy teljesen felrevezetett es lehazudott orszagunk, ahol a lakossagnak tobb mint 70%-a elhiszi a Figyeloehez hasonlo, sot, annal meg rosszabb hazugsagokat es ezen az alapon idegengyulolo.

  • Göllner András

    Marcsi, Figyelő, Jelszi, és az akárkik. Nem értem mért féltek az araboktól, amikor azok, szerintetek saját fajtájukat is megerőszakolnák ?

    Nyugodtan aludjatok nyitott ablakok mellett csak arra vigyázzatok, hogy fel ne fázzatok, mert abból megint csak rengeteg pisilés lesz.

    Azzal pedig egy percet se foglalkozzatok, hogy Köln polgármestere a magyarok riadalmát riogatásnak tartja, és nem tud semmiféle bizonyítékról ami alátámasztaná, hogy a szilveszteri randarílozást az újonnan bevándorolt arabok szervezték volna. Tudom, erre fel azt híresztelik odahaza, hogy Köln polgármestere egy fekete, homoszexuális, arab, zsidó, aki már felvásárolta fél budapestet, és csak egy célja van – hogy Soros Györgyel összefogva, lejárassa azt a csodálatos kis országot Európa közepén, amelynek kormánya olyan jól teljesít, hogy immáron közel egymillió ember elhagyta hazáját. A Soros és a néger-buzi-arab kölni polgármester, már megint azt a gyönyörű kis országot próbálja lejáratni amely alig hetven évvel ezelőtt bebizonyította, hogy egy szemrebbenés nélkül úgy kitudja irtani a zsidókat a hazájából, mint ahogy az a bizonyos Kádárféle állami-gazdaság kiirtotta Budapest patkányait annó. Tessék, folytassátok az arabokkal Magyarok. Uccu nekik, gyerekek. Ebbe a műfajban aztán nálunk senki sem tud jobban teljesíteni mint mi. Eztv már Eichmann is aláírta Jeruzsálemben.

    Hajrá odafenti akárkik !!! Csináljatok rendet Kölnben !!! Mire vártok ??? Védjétek meg Európát, a civilizált világot, amely, Ferenc Pápával az élén, egyre émelyegve nézi hogy mit műveltek saját hazátokban, a szeretet és összefogás hamis szlogenje alatt. Mi itt Kanadában köszönjük szépen nagyszerűen és békésen megvagyunk arab testvéreinkkel. A mi arabjaink beilleszkednek, integrálódnak, bankokat, városokat, egyetemeket, korházakat, múzeomokat, iskolákat vezetnek. Nem szaporodnak úgy mint a nyulak és nem mészárolnak benmszülötteket. Idén ősszel, az egyik legjobb eredményt tanítványaim közűl, egy arab diák érte el. Úgy hívják, hogy Mohamed. És tudja miért megy ez másként nálunk Kanadában, Jelszi ? Azért, mert mi emberként kezeljük az arabjainkat. Mi nem terjesztjük róluk azt, amit Ti, a Fidesszel, Jobbikkal karöltve terjesztetek a migránsokról, az arabokról odafenn: mi nem állítjuk fűnek fának, hogy ezek még a saját fajtájukat is megerőszakolnák.

  • http://www.blikk.hu/aktualis/kulfold/kolni-tomeges-zaklatas-harmincan-tapogattak-egyszerre/65fpegd

    Akár török, vagy magyar vendégmunkások is lehetnének…

    Vagy esetleg Haszid zsidok is, nem ?

  • akárki.
    Remélem a mellékelt linket elolvassák azok a beírók, akik MEGINT belém kötöttek!
    S nem a magyarok „riodalma” hanem forditás a német újságok szövegei, ami körbejár M.O.-on.
    Kerekesnek meg csak annyit, hogy a bevándolók akik Magyarországra a történelem folyamán jöttek, főleg európaiak voltak, hasonló vallású, kultúrájú népek. Tatárok és a törökök mikor jöttek? Betelepedtek családosan tömegesen?
    A hírek szerint 6 millió menekültre számithat a világ rövidesen. Egy millió már Európába van. Csak Németország fogadott be 800 ezret.

  • Kerekes Sandor

    Figyelo, maga csacska macska! Sem a vallas, sem a kultura nem szamit. Tudom, hogy ez az On gondolkodashoz nem szokott elmejeben nagy zavart fog okozni, de a helyzet az, hogy a feher, katolikus emberek vallasi szokasai teljesen elteroek Milanoban a lengyeleketol es mindketto az ireketol. Ugyanez a helyzet a kulturaval. Nem fog olyan bevandorlot talalni, aki a magyarok koze magyar kulturalis felkeszultseggel erkezne. Ilyesmit elvarni a legnagyobb ostobasag lenne. Termeszetes, hogy a messzirol jott embernek mas a kulturaja, vallasa, stb. De eppen ez az, a kulonbseg, amelyben az lehetoseg rejlik.

  • Kerekes Sandor

    – „Ennyi ostoba gyulolkodo baromsagot mar reg nem olvastam egy rakason.” A maga véleményei sem különbek, csak azt senki nem kritizálja ilyen alpári stílusban!
    – „…az orszag harom resze harom kulonbozo bevandorlasi rendszer resze volt. Vagy talan mar ne emlekeznenk a Zrinyiekre, a Jurisicsokra, meg a robbi bevandoroltra?” A Zrínyi és Jurisics családok nem bevándorlók voltak, hanem a Magyar Királyság területén született/élő nemzetiségek.
    – „Talan mar elfelejtettuk a kunokat, jaszokat, hajdukat,” Nem importálták őket, befogadták, és nem évszázadokon keresztül, de ezek közül is csak azok maradtak akik elfogadták a magyar törvényeket. Ami a hajdúkat illeti a cowboyok Amerikában külön nép?
    – ” “A magyar, az egy európai önálló nemzet, ….” Amennyire más nemzetek, annyira igen! Franciaország jelentős részén még a XVII. században sem tudtak „franciául”.
    – „a magyar nyelv annyira primitiv, hogy mestersegesen fel kell tamasztani, ..” Ez is egy vélemény, nem is érdemes reagálni rá! A latin nyelv miért holt nyelv?
    – „minel nagyobb a bevandorlok aranya, annal gazdagabb, annal jobban prosperal.” Akkor most Németország lesz a világ leggazdagabb országa? Az USA már olyan gazdag, hogy inkább nem visz be iszlám bevándorlókat számolatlanul? Kanada is csak módjával akar gazdagodni?

  • Göllner András

    Nem tudom miről beszél, én nem is reagáltam a kölni Szilveszterre.
    Viszont éltem több mint 4 évig Németországban, akkor még csak törökök és görögök éltek ott nagyobb lélekszámban. Nem volt Velük komolyabb gond, dolgoztak, kedvesek voltak, elkülönültek. Nem kaptak ingyen lakást, nem kaptak több éves ingyen élést, nyelvtanulási lehetőséget, korlátlan szociális ellátást, stb.
    Gondolom az embernek nem tekintésnél Dániára, Norvégiára gondolt, ott égettek nemzeti zászlókat a békés migránsok!

  • Christopher Adamnak
    Több mint százesztendős mondás: „Eh, Scharf Móricok mindig akadnak”.

  • Csak a hulye nem latja hogy most NYEuropaban ugyanaz tortenik mint az USA-ban 100 evekkel ezelott. Vagyis szakkepzetlen, eros, egyedulallo ferfiakat hoztak be rabszolgaknak. A mai modern vilagban, nem lehet igy nevezni a dolgokat, ezert menekulteknek nevezik.
    Mi fog tortenni ? Mint majdenem minden USA varosban vannak gettok, ahova feher ember nem lep be. Aki jart tobb USA varosban (NY, Washington, Miami, Phili, Baltimore, Atlanta,LA,Chicago stb) tudja mirol beszelek. Szoval ezekben a gettokban nem a feherembertol kell felni.
    Hogy legyen egy kis osszehasonlitas: magyarorszagi Ozd vagy Miskolc(elnezest ha valaki rosszul ertelmezi) rozsadomb a NY Harlem vagy NY Bronx mellett.
    Magyarorszagnak eloszor az elmaradottabb telepuleseket kell felemelni, nem gettositani.
    Amikor Gollner az itteni arabolrol beszel. Mindenki tudja hogy ezek, az arabok kremjei. Nincs is baj veluk, integralodnak, nem hoborognek az utcan, mert megfagynanak (-10 C) . Ezert Trump annyira nepszeru mert neven nevezi a dolgokat, nem politically correct dumat nyom, mint 5 nappal az esemenyek utan Nemetorszagban. Gerinctelenebb allat, mint a politikus, nincs a foldon.
    Ezt akadalyozta meg jogosan az Orban. Gollner, Kerekes miert Manhattan -be, Long Island, New Jersey stb, lakik amikor NY megy ? Miert nem setal peldaul este 11 -kor a Cental park Harlem Meer kornyeken ? Es vajon miert veszelyes ? Hogy alakult ki, hogy veszelyes lett ?

  • akarki!

    Gratulálok a hozzászóláshoz!!!!

  • akarki
    2016 január 6
    6:48 du.

    Akkor mégegyszer, csak neked..
    A kölni rendőrség egyetlen nemi erőszakról tud, ezt a helyi újság is megírta. A Spiegel pl nem, csak sexuális zaklatásokról, lopásokról, rablásokról ír azzal a felvezetéssel, hogy a menekültek.
    Amiért ismétlem a mondanivalómat az az, hogy a Figyelő által idecitált Origó cikkben azt írják, hogy kb ezer fős volt az a tömeg, amelyik arab és afrikai menekültekből állt, ebből az ezerbél elfogtak nyolcat, de az identitásukról egyetlen szó nem esett.
    Namármost. A Spiegel kjözöl hat képet. Érdemes megnézni. Aki járt már Kölnben az tudja, hogy mekkora az állomás előtti tér. A képeken összességében három-négyszáz ember látható. Tipikusan arab, vagy afrikai nem látható a képeken, visznt mohak-frizurás, kigyúrt pontagyú, a szépszámmal.
    Amiatt a nyolc letartóztatott, ám nációjukat nem jelző mondat miatt írtam azt, hogy akár török, vagy magyar vendégmunkások is lehettek.
    Más.
    Írod, Harlem, Bronx.
    Így néz ki New Yorkban a Harlem:

    https://www.google.ca/search?q=Harlem+New+York+pictures&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjU26Dm_5fKAhVX8GMKHRKECY4QsAQIJA&biw=1024&bih=653
    Ez meg Bronx:
    https://www.google.ca/search?q=Bronx+New+York+pictures&oq=Bronx+New+York+pictures&aqs=chrome..69i57.9985j0j4&sourceid=chrome&es_sm=93&ie=UTF-8
    Tudod. az egykori polgármester New Yorkban (Rudy Guiliani) rendesen gatyábarázta a városát. A bűnözés a felére zuhant, bár az erőszakos cselekmények még mindíg túlnyomóak a búnösési sdtatisztikában.
    Az emlitett nagyvárosokban manapság nem a feketék, vagy az arabok tartják rettegésben egy-egy városrész lakóit, hanem a mexicói, porto-ricói, cubai menekültek. Meg a vietnámiak, az ukránok, meg a kínaiak. Nézz bele a statisztikákba, ott mindent megtalálsz.
    Csak egyetlen mondat erejéig az Európába „behozott rabszolgákról”..
    Tod, az USA-ba valamikor a kultúrált és naggyonkeresztény Spanyolok, Portugálok, Hollandok, Belgák szállították az afrikában befogott (!!!) benszülötteket. Azok a szerencsétlenek, akik a biztos halál, vagy a bizonytalan élet elől menekültek oda, nem ugyanaz a kategória.
    Ne érts félre. Mélységesen elítélek mindenféle nőkkel szembeni atrocitást, legyen az akár fizikai, avagy verbális.
    Viszont nemkéne túlspilázni.
    A németek tudják a dolgukat. Aki részese volt, az repülni fog az országból- miután leülte a büntetését.
    A börtönökben meg majd a német rabok biztosítják a számukra az állandó elfoglaltságot…

  • Akarki.
    Ps. Maroccoban Sevírába, régebbi nevén Mogadorba érdemes menni. Rabbatban is, Casablankában is vannak városrészek, ahova sötétedés után nemhogy az európai, de a született maroccoi sem mer bemenni..

  • Marcsi
    2016 január 6
    4:17 du.
    Idesdrága galambocskám, Marcsi..
    lehet meglepődsz, de errefelé is akad tévé, telefon, meg internet..
    A lóvasút, meg az indián füstjelek, már nemigazán játszanak, legfeljebb nyaranta a nagy fesztiválokon, ahol az indián ügyvéd leveszi magáról az öltönyét, tolldíszbe öltözik, és hagyja, hogy a túristák meg a fesztivál vendégei megcsodálják a fejdíszét.
    Hogy értelmezni sem tudsz, azt már megszoktam. Tájékozatlanságról meg annyit, ha egyszer a felének a birtokosa leszel amit én már elfelejtettem, tán még vitaképessé is válhatsz.
    További kellemes ökölrázást.
    Hogy a Bild, a Spiegel szintén elérhető online, de még a Kurucinfó is.. Tegyéál egy próbát. Beütöd a keresőbe, hogy Szittyakürt, – és csodát fogsz látni.

  • Kerekes Sandor

    2016 január 7
    3:56 de.
    Válasz a hozzám írt szövegéhez.
    Ha maga nem érti a kultúrák különbségét arról nem tehetek. Főleg én senkit sem hívok ostobának.
    A kultúrák már ilyenek. Természetes, hogy gyakorlatban más az ír és más az olasz katolikus viselkedése, de a vallásuk egyforma. Egyben hisznek és kultúrájuk szerint gyakorolják azt.
    Én egész másról beszélek.
    Meglepő, hogy nem akarja megérteni, hogy a muszlim MÁS, mint a keresztény vagy zsidó kultúra.
    De az is lehet, hogy tudja, csak vitatkozni akar s nincs más űtőkártyája.
    Például a muszlim asszony másodrendű személy a családban. Neki kell dolgoznia, gyereket szülni és nevelni, és főleg a férjét szolgálni.
    Közelről megfigyeltem itt egy házban laktam egy ilyen családddal.A nő francia volt eredetileg, tehát nem hordott kendőt,mint a többi nő kikkel a montreali utcán is találkozhat.

  • Falusi te komolyan irod amit irsz, vagy nem olvasol ujsagokat.

    BBC news:

    https://www.youtube.com/watch?v=fVRiRDwpblY

    Az van, hogy a nemetek nem voltak hozzaszokva, hogy szilveszterkor, arab menekultektol feljenek. Most majd jobban figyelnek, vagy esetleg nem szilvesztereznek az utcan, megkoszonhetik a Merkel -ek.
    Brussels lefujtak a szilvesztert. Vajon a magyar vendegmunkasok, vagy a haszidi zsidik miatt ?
    Szoval az USA nincs ghetto ?
    A Tour Of Detroit’s Ghetto 2015
    https://www.youtube.com/watch?v=nfxmshUEvbg

    Gondolom ezt is a magyar vendegmunkasok csinaltak.

    Abban igazad van hogy Harlem es Bronx Guilliani helyrepofozta egy kicsit. Volt szerencsem elotte is NY -ba jarni, a NY koszonettel tartoznak Guilliani-nak.
    Kanada szerencsere rajott hogy nem lehet mindenkit integralni.
    Rengeteg arab kollegam van,volt,plusz a sajat tapasztalat, akik elmeseltek milyen is pl Niger, Mali, stb a nok elete.
    No dohanyozzon az utcan ? Az meg Marocco-ba is megnezik. Egy barba bemenjen egy no ? Micsoda ????
    Ezek az emberek akik sosem lattak mast, ezek kerultek most NYEuropaba. O azt tanulta az apjatol, hogyha lat egy not cigizni, akkor az biztos k…a. Aki diszohust eszik az diszno, a no aki megiszik egy sort, vagy miniszoknyat vesz fel, es hadd ne soroljam. Erre van szuksege NY Europanak ?
    Magyarorszagon csak 2500 muszlim van,legtobbje iskolazott, igy nincs ilyen baj. Engedj be ellenoriztlenul 5000 egyedulallo ferfit, Mali, Eritrea, Niger, Nigeria, es meglatod hogy a Vorosmarty teren ugyanaz lesz mint Koln-ben, Berlin-ben, Hamburg-ban.
    Na ezert van igaza Orban Viktor-nak ebben a temaban.

  • akarki
    2016 január 7
    11:38 de.
    Lehet, megleplek, de még tévét is szoktam nézni.. Igaz, a focin kívül mindössze a BBC-t, CNN-t, meg a kanadai CBC-t.
    És olvasok. Igaz, nemcsak napilapokat, hanem statisztikákat is. (Kérem, nem, kapom, benne vagyok az adatbázisban..)
    Szal. Ott tartunk, hogy Harlem, Bronx, kihúzva. Nyugodtan húzzad ki a többi nagyvárost is, mivel -hiszed, nem,- ott csökkenőben van a bűnözés. Viszont a detroiti „gettó”, ami gyakorlatilag a Mc Gowen St és környéke, a kilencvenes években bezárt autógyárak egykori munkásainak az otthona volt. Elköltöztek, a környék lepukkant, a tulajdonosok nem akarnak költeni rá, mert már évtizede elköltöztek oda, ahol megtudnak élni.
    Detroitban a legmagasabb a bűnözési ráta az Államokban. A második Memphis, a harmadik Sarasota. Viszont mindössze Detroitban van fekete lakosság, a populáció mintegy kilencven százaléka az. Ennél magasabb csak New Haven-ben van, ahol 96 %-os a fekete lakosság, ám gazdaságilag Connecticut stabilabb, így jóval kevesebb a bűnözés is. Bejárnak New Yorkba, Bostonba, más, közeli államokba. (egy-kétórás autóutak.)
    Írod, a németek nem voltak hozzászokva..
    Ilyesmihez egyetlen ország sincs hozzászokva, talán a rioi karnevál az egyetlen, ahol mindennaposak a nemi erőszak és a rablásos bűnügyek.
    Ragaszkodsz ehhez a „magyar vendégmunkások”-hoz.. El kéne olvasnod mégegyszer azt, amit írtam.
    Így szólt: „A képeken egyébként nehéz eldönteni a kérdést..
    Akár török, vagy magyar vendégmunkások is lehetnének…”
    Olvasd különös tekintettel a „lehetnének” kifejezésre.
    Nagyon leegyszerüsíted a muszlim kérdést.
    Tod, Szíriából, Iraqból, Líbiából nem a beduinok, meg a tuaregek jöttek el, hanem a városi lakosság nagyobbik része. Legtöbbjük iskolázott, nyelveket beszél. (Alig van olyan arab ország, ahol a második nyelv ne a francia, vagy az angol lenne.) Amit itt időtlen idők óta próbálok megértetni az az, hogy az európába mostanság beözönlött népek nem törvényszerűen a friss menekültekből áll. A kilencvenes évek eleje óta folyamatosan nő az arabok száma a menekülttáborokban. Vannak családok, akiknek a gyerekei ott születtek, mára teenager, vagy felnőttkorúak. Ezek a magányos férfiak, akiknek a család dobta össze az utazásra, telefonra, tablet-re valót abban a reményben, hogy később majd kihozatja őket is, vagy ha nem, hát legalább neki már jobb élete lesz.
    Orbán kerítése.
    Lehet most hangoztatni, hogy lám, a kerítés mégis hasznos volt, mert megállította a menekült áradatot.
    Sqart állította meg. Leszaladt az első nagyobb hullám. Ennek a hullámnak a kontrollálására kapott Magyarország pénzt, és teljeskörű felhatalmazást. Nyolc milli euró lett megszavazva arra, hogy megteremtse a logisztikát, a beléptetőrendszert, regisztrációt, orvosi ellátást, élelmezést, ellenőrzést. És az ország vállalta.
    Már 2O13 tavaszán megkapta minden eu tagország a várható menekülthullámról az értesítést, ha úgytetszik, figyelmeztetést. Magyarország az EU kapuja, hát logikus volt, hogy ott kell felállítani valamiféle szelektáló, szűrő állomásokat.
    Tudod, az óriásplakátok (magyarul!!!) nemigazán rettentik el azokat, akik az életükért futnak. Amikor családok vágnak neki gumicsónakon, vagy egyéb lélekvesztőkön a tengernek, hogy Görögországba, vagy Olaszországba jussanak, akkor egy kerítés nem lehet akadály.
    Írod, engedj be otezer ellenőrizetlent..
    Pontosan erről beszélek.
    Az ellenőrzés ránk lett bízva.
    Megbuktunk. Most is.
    Tudod, a kiskakas hiába kukorékol hajnalhasadtakor a szemétdombon, a marhák nem a kakasszó miatt kezdenek el bőgni, hanem az éhség miatt..

  • falusi

    2016 január 7
    1:29 du.
    Te szegény! Az Orbán keritése megmentette a magyarokat egy hatalmas tőmeg megszállásától. Te mondod magad magyarnak?

  • Valamit nem ertesz Falusi.
    1.Kanada 1 ev alatt kivalogatott 5 ezer menekultet. Magyarorszag hogy valogasson ki naponta 10 ezer menekultbol, ki a terrorista, ki a munkakerulo, stb.
    Tudod, en nem hajoval, vagy menekultkent erkeztem Kanadaba, hanem hivatalosan landed immigrant -kent. 1 evet vartunk, interview, pontrendszer,dipoma, szakmai tapasztalat bemutatasa, szoval nem piskota, ismerem hogy mukodik. Az arab orszagokbol 3 evet is varhatnak, ameddig Canada befogad. Ez a normalis ugyintezes, nem az hogy boldog boldogtalan, jon be ellenorizetlenul.
    2. Mar irtam nem csak Magyarorszagon van kerites.

    http://www.dailymail.co.uk/news/article-3205724/How-65-countries-erected-security-walls-borders.html

    Nekik lehet ? Ok vajon mitol felnek ? Csak nem a magyar vendegmunkasoktol (ezen lovagolok elnezest) ?
    Nem szamoltam meg hogy a 65-bol hany arabfelelembol van.

    3. Az amerikai utazasaim alatt hozzaszoktam hogy figyelni kell,sokkal jobban mint Magyarorszagon, es este nem akarhova mehetsz. Washington-ba este a Capitol elott a parkban lattam majdnem Koln, Hamburg, Berlin -i esemenyt. Es megint nem a magyar vendegmunkasok miatt van ez.

    4.Nem a berberek,beduinok,tuaregektol kell felni ha arab orszagokba mesz.Nem is ok jonnek csonakkal.
    5. Magyarorszagnak jogaban all mint nemzet (ugyanugy mint Harper alatt lelasitottak de nagyon ) olyan menekultek fogadni akit akar. Mar irtam, szerintem ugyanugy mint Kanada kivalogatni az elitett,oneletrajz, pontrendszer, varakozas, es megallapitani 1 kvotat, hany szakepzett menekultet fogad be Magyarorszag. De hogy atjarohazat csinalni Magyarorszagbol ?
    A szerbek jol megcsinaltak. Vonatra, kifizetni euroba lehetoleg 10-szeres aron, es irany a magyar hatar.

    A 8 millio mire eleg ?
    Ne viccelj Falusi. Tudod mennyibe kerult Canadanak kivalogatni azt az 5000 menekultet ?
    Gorogok, Szerbek, Olaszok, hogy regisztraltak? Tudod mennyi ido regisztralni 10 ezer embert naponta, rendesen, ellenorizni, ujjlenyomat,adatbazis, stb. . A szerbek jartak a legjobban a menekult business -el. 300-500 euro-rt vittek Roszkere a menekulteket. Naponta 3 fuvar. Persze ebbol leadni a sapot a rendornek, ismerjuk a keleteuropai rendszereket.
    Akar tetszik akar nem, ez Merkel oriasi hibaja, es a gerinctelen EU politikusoke. Akkor csodalkozunk hogy a szelsojobb megerosodit NYEuropaba, es Magyarorszagon ?

  • Figyelő Az a hatalmas tömeg pont annyira akart Magyarországon élni, mint te. Mindegyik menne egy jobb világ felé.

  • falusi

    – „Már 2O13 tavaszán megkapta minden eu tagország a várható menekülthullámról az értesítést, ha úgytetszik, figyelmeztetést. Magyarország az EU kapuja,…”
    Az Orbán gyűlölet teljesen elvakít és minden áron hibáztatni akarod a Kormányt.
    2013-ban az EU menekültügyi biztosa a törökök figyelmeztetésére reagált úgy, hogy majd az EU megoldja a helyzetet, de Törökország nem kell az EU-ba. Arról senki nem szólt egy szót sem, hinni meg pláne nem hitték, hogy megindul több mint egy millió migráns hosszú, tömött sorokban, árkon-bokron, zöld határon keresztül. Még szerencse, hogy térképeket, pénzt kaptak a különböző amerikai segélyszervezetektől, (olvassál osztrák vagy német sajtót is).
    – Mitől Magyarország az EU kapuja? Mikor kaptunk pénzt a menekültválság kezelésére? Milyen és hány tábort kellett volna felállítani a napi 5-10.000 együttműködni nem akaró emberek elhelyezésére? Ausztria, Németország már látta a problémákat, mégis csak napi 3-5.000 embert tudtak adminisztrálni. Ők nem buktak meg! Ha akarsz mea kulpázzál, de lásd be, ha Orbánéknak csak egy jó intézkedése volt akkor ez volt az.

  • lelszi
    2016 január 7
    4:38 du.

    Valóban?
    Ez egy 2oo8-as analízis, amit bizonyítékokkal, konkrétumokkal kiegészítve bocsájtottak a NATO tagállamok rendelkezélsére 2O13 januárjában.
    https://books.google.ca/books?id=isnfBQAAQBAJ&pg=PA611&lpg=PA611&dq=Warning+from+CIA+to+Europe+about+the+refugee+crisis&source=bl&ots=qvhHdRGJGD&sig=pZt-7325RSaxgOcq3xeAvtY9kRc&hl=en&sa=X&ved=0ahUKEwiR2tDg3JjKAhVV9WMKHQTWDuY4qgEQ6AEINzAG#v=onepage&q=Warning%20from%20CIA%20to%20Europe%20about%20the%20refugee%20crisis&f=false
    Orbángyűlölet? Te hűlyéskedni tetszel. A köztörvényesek nemigen érik el az ingerküszöbömet, így Orbán sem.

  • lelszi,
    egy mondatoddal értek egyet:”ha Orbánéknak csak egy jó intézkedése volt akkor ez volt az”Az első szót a Ha-t elhagyhatod.Egyébként Európa feltétlen megérdemel 6.000.000 arabot és abból Magyarország 600.000-et.

  • Figyelő
    2016 január 7
    2:47 du.
    Bizony, én. És legalább annyira magyarnak, mint te tartod magad.(Ráadásul még a nyelvet is őrzöm, 1gy negyven év után.)
    Magyar nem attól,leszel, hogy csontig lafatyolsz bárminek, amit ez a maffoózó társaság elkövet a „nemzeti” címszavak alatt.
    Beszélsz az adósságról? Soha nem volt még ennyire magas. Gyurcsány tette tönkre az országot? Nézz már bele a statisztikai adatokba. Mondluk üssed be a keresőbe, hogy államadósság 199O-ben, kétezerben, meg 2OO9-ben. Meg nézzed meg a mai számokat.
    Magyarországon nincs gazdaság, nincs infrastruktúra, befektetők nem mennek, ha a német autógyárak összecsomagolnak, az ország padlót fog. ASkkoris padlót fog, ha egy háromnapos általános sztrájk esi meg magát. Mert nincs tartalék. Sem energiában, sem élelmiszerben, sem pénzben. Ha elzárják az EU pénzcsapját, az ország padlót fog. Nemhogy holnap, vagy holnapután, de még délután sem lesz.És akkor a te istened irgalmazzon mindenkinek, akinek köze volt ehhez a mélyrepüléshez.
    Más.
    Hatalmas tömegek megszállása.
    Te szegény, szellemi vagonlakó. Ki a bánatos lócsöcs akarna Magyarországon maradni? A kormánynak nem az lett volna a dolga, hogy befogadja a menekülteket, hanem, az, hogy ellenőrizze, regisztrálja, ellássa és felkészítse a továbbutazásra a célországokba,- amennyiben azok hajlandóak befogadni a delikvenseket.
    Ehelyett mi történt? Kilökték az utcára a menekülteket, egy használhatatlan magyarnyelvú cetlivelk, amin ceruzával rajzolt vonalak mutatták, hogy az ország melyik részén van az a hely, hol esetleg megfürödhetnek.
    Fájdalomtól megtört szívvel kell közölnöm, hogy az elmúlt tizenhat év erősen meglátszik a szellemi képességeden.
    Kár. Valamikor még voltak gondolataid, érveid. Mára csak a mantrák, meg a szóvirágok maradtak.

  • Figyelő:
    „Te mondod magad magyarnak?”

    Nem nekem írta, hanem Falusinak, de mert elég kíváncsi ember vagyok, megkérdezem: Ön szerint mi és ki dönti el, hogy valaki magyar -e vagy sem? (Jó, jó persze sejtem, hogy Ön szerint, aki szorgosan nyaldossa a Vezér és Kancellár hátsó fertályát az a magyar, aki nem, az nem magyar.) Azt is megkérdezném, hogy ugyan miért olyan nagy szégyen, ha valaki történetesen nem magyar, s miért olyan nagy dicsőség, ha éppen magyar?

  • akarki
    2016 január 7
    2:49 du.
    Akkor sorjában.
    1. Kanada nem egy év alatt, hanem röpke másfél hónap alatt válogatott, t.i., a Harper kormány egyetlen menekültet sem akart befogadni. Az Immigration and Refugee Board of Canada,
    thés a Canada Border Services Agency októberben kezdte el a beadott kérelmek felülvizsgálatát.
    1/a Légy erős, én sem. Két oroszt, meg egy magyart adtak értem, és repülővel érkeztem. Igaz, elsőre nem Kanadába, hanem az Államokba, de a családomat már Kanadába hozták. Itt éltek akkor is, amikor én visszamentem Európába dolgozni.
    2. Hogy más országok mit tesznek, az kb annyira érdekel, mint a spenóttermesztés. Magyar vagyok. (A Marocco-Spanyol kerítés rossz példa, mert az a terület belül van Maroccon, viszont ha belépsz, a spanyol törvények szeriont az elbírálás ideje alatt jár a támogatás, aminek a feléből egy maroccói család pöpecül megél. Erre specializálták magukat a maroccói embercsempészek. Ettől lett kerítés.)
    3.Harminc évvel ezelőtt Bécsben, Torontóban, vagy Washingtonban nyugodtan sétálhattál este, éjszaka, akár a feleségeddel, vagy a barátosnéddel. Tíz évvel ezelőtt már nemigazán volt ajánlatos. Itt BC-ben van egy város, Surrey. Tele gyilkosságokkal, lövöldözéssel, verekedésekkel, droggal, meg prostitúcióval. East-Vancouver a drogosok paradicsoma. Ettől még Vancouverben nyugodtan járkálhatnak az emberek éjszaka az utcán. Torontóban, Montrealban meg nemigazán..
    4.Tényleg nem ők. Igaz, a terroristák sem. Nekik ugyanis a napi ötvenmilliós dolláros feketepiaci oplajbevételükből tellik hamis útlevélre, pénzre, credit-kártyára. Mert bá
    rmilyen hülyén hangzik, a frissen felavatott repülőtéri biztonságiak annyit értenek a munkájukhoz, mint a nyurgaponty a fészekrakáshoz..
    5.Egyről beszélünk ezúttal, ez egy lehetőség lett volna a kiválogatásra. A szélnekeresztés nemigazán megfelelő módja a szelektálásnak..
    6.Bocs, számolj.. Elsőre nyolcmillió euró, ennek a felét már 2O13 őszén becsorgatták. Ez kb. 1.2 milliárd forint.. Tavaly meg 19 milliárd forintot kaptunk az EU-tól, hogy javítsuk a menekültek befogadására szolgáló kapacitásokat, illetve a határok biztonságát.
    Az Európai Bizottság 2,4 milliárd eurós támogatást hagyott jóvá a tizenkilenc EU-tagország megsegítésére, ezen belül 64,1 millió eurót Magyarország kap. A támogatás két fő kedvezményezettje egyébként Olaszország és Görögország lett 558, illetve 474 millió euróval.
    Egyébként tudom, hogy mennyi idő tízezer embert regisztrálni. Olaszországban a Lengyel krízis idején kb annyian érkeztek a határra naponta. Igaz, nekik volt útlevelük, de regisztrálni kellett őket, mert menedékjogot kértek. (Fele sem ment a Latinai, vagy a Cápuai táborokba. Legtöbbjük csinált magának néhány hónapos vakációt,-utána hazament, vagy megpróbálkozott egy másik nye-i országban ugyanezzel..)
    Ausztriában nyolcvankettőben-háromban, kb harmincezer volt a menekültek száma- Neider_Östereick-ben.. Összességében kb százhószezer manekült élt akkor arraság. És nem kellett az Osztrákoknak eltartaniuk őket, metr az UNO, Karitas, Vöröskereszt, egyéb karitatív szervezetek fizették a számlákat.. Igaz, a rendőrséget, meg a rendfenntartást az osztrákok biztosították. Remekül.
    Hirtelenjében ennyit a Fjordokról..

  • falusi

    2016 január 7
    5:36 du.
    Különböző témáidra külön , külön válaszolok.
    1, Soha nem dicsértem a mai kormányt, hiszen nem is ismerem Kanadában. Viszont, ha támadják, akkor igyekezem megvédeni, mert most ez van kormányon, ami NEM kifejezetten baloldali, konzervatívnak vallja magát. Én konzervatív vagyok, még a kanadai politikában is.
    2,Adóság, igen felment. Aki tudja , hogy az mi, azt is tudja, hogy minden összegnek van kamata. Általad emlitett idő 19 év, bizony a kamat ennyi idő alatt bizony jól megugraszt minden adósság összeget..
    Miért nincs gazdasági élet és külföldi befektetés? Szerintem, erről a külföldön élő honfitársak tehetnek, akik csak rosszat írnak, mondanak a mai kormányról. Külföldön hihetetéen rossz hírünk van.
    A tömeg elég lett volna, hogy átvonuljon az országon, már az is egy katasztrófa lett volna nekik.
    A menekültek megtalálták egész jól az utat ahová menni akartak, és most azok az országok szívják a fogukat. Merkelt sem vállasztják meg mégegyszer!
    Sajnálom, neked úgy tűnik, hogy szellemileg meghülyültem, de megnyugtatlak, még mindig tudok írni magyarul közel 60 év után is.

  • Belzebub

    2016 január 7
    6:02 d.u.

    Uram, én senkit sem nyaldosok. Mivel kint élek soha nem mondok véleményt a magyar kormányokról, hiszen nem élek otthon, nem kritizálhatom. Falusi sem él él otthon, ő is itt él-
    Valahogy Kanadában megszoktam, hogy az ember csak jót mond hazájáról. Itt, ha a hívatalos ellenzék megszólal és kritizálja az uralkodó kormányt, még az sem mond rosszat külföldön saját kormányáról.

  • Akkor a valaszok:

    1. Kanadaban az 5000 sziria menekult: 40% csaladegyesites, 30% az iratok felgyorsitasa beadott es elfogadott emigrant papir, 30% uj menekult. Szoval kb 1500 ember 3 honap alatt. Ez a normalis idotartam a kivizsgalasra. Nem 10 ezer ember naponta ellenorizni.
    2. Hogy teged nem erdekel hogy 60 kerites van a vilagon, de ez teny. Hamarabb lesz lebontva a magyar kerites mint a USA-Mexiko kozotti kerites, ebben maris fogadok veled. De gondolom nem akarsz fogadni, mert biztos vesztel.
    3. Vancouverben amikor a Stanley parkban setaltam kb 5 eve, nem ugyanaz az erzesem volt mint Washington-ban a Capitol elott.
    Sot a Hastings Street -en sem ereztem feszultseget, igaz fenyes nappal jartam arra. Vajon miert ? Mielott lerasszistaznak tovabb valaszolok.
    4.Ja hamis utlevelet konnyen lehet kesziteni ott, ebben egyetertunk, es hogy a repuloterek ott olyanok amilyenek.
    5. ok ez is.
    Annakidejen (meg nem is olyan reg, vagy csak en oregszek) meg vizummal mentunk Nemetorszagba a szuleimmmel. Most boldog boldogtalan letelepedesi engedelyt kap. Ki erti ezt ? A szerbeknek, albanoknak, meg mindig vizum kell. Sziriai Welcome . Tessek ?
    6. Zodhataron valo atkeles mindenutt buntetik a vilagon. Annakidejen lelottek a hatarsertoket, most keriteseket epitenek jogosan. Olyan nincs hogy 10 ezerember csak ugy a mezon atgyalogol.
    Amit meglehetett volna csinalni.
    Minden menekult kap 1 sorszamot es var lehet 1 hetet lehet 2-ot, zart helyen ameddig el nem biraljak az esetet. Kifizeti a registracios koltseget (ha Iphone-ra van penz, akkor biztos van 300 euro -ja regisztralasi koltsegre is). Ahogy megtelik 1 vonatravalo, kifizeti a vonatjegyet Hegyeshalomig. Ezt civilizalt menekultekkel meg lehet csinalni. Latva mit rendeztek a keleti palyaudvaron, a vonatokon, szemethalmaz,stb.
    De maskulonben az arabokra nem jellemzo az utcan a tisztasag.
    Hogy enyhen fejezzem ki magam.
    Szep tiszta nemet varosok. Mar csak allom lesz. Koszos, hugyos mint Parizs, London, Brussels. Ezt akartak, megkaptak.

  • gyuri10

    – Megértem a 600.000 fájdalmadat, de mit gondolsz mit lesz ha 6.000.000 bevándorló ellepi Európát? Szerinted csak a keresztényeket irtják ki? Ha már Európa iszlám lesz, mennyi idő kell Izrael elpusztításához? Amíg Afrikában, az arab világban népességrobbanás van és az élettér nem nő, addig a Ti fejetek fölött is ott lóg a kard! A legjobb barátotok és patrónusotok meddig áll ki mellettetek? Ha az érdeke úgy kívánja, holnapig sem!

  • falusi

    – „A köztörvényesek nemigen érik el az ingerküszöbömet, így Orbán sem.” Akkor miért foglalkozol mindig Vele? 🙂
    – Különben amíg Valaki ellen nem emelnek vádat, addig ártatlannak kell tekinteni, sőt ha valamilyen okból vádat emelnek ellene, akkor is az ítélet hirdetésig ártatlan!
    – Ami a migránsokat illeti:
    – Angol nyelvű térképeket kaptak és nem Magyarországon!
    – Merkel hívta Őket és nem Orbán!
    – Ha Neked felajánlják, hogy gyere Kanadába vagy az USA-ba, Te sem fogod helyette mondjuk Finnországot választani!
    – Nem vagyok prűd, de vallom, hogy szalonképes kifejezésekkel is elmondható minden vélemény, pusztán IQ kérdése! (Mottó: van aki több diplomával is bunkó marad, más meg a 8 általánossal is úriember!) 🙂
    – Linket nem értettem, mit kellett volna látnom? (az 581-610 oldalak nem láthatók!)

  • Figyelő!
    Ön egyik kérdésemre sem tudott (akart?) válaszolni. Megismétlem, hátha most jobb napja van.
    1. Ön szerint mi és ki dönti el, hogy valaki magyar -e vagy sem?
    2. Miért olyan nagy szégyen, ha valaki történetesen nem magyar, s miért olyan nagy dicsőség, ha éppen magyar?

    Elismerem viszont, hogy Ön Falusinak címzett legutóbbi megjegyzésében válaszolt egy föl sem tett, de nagyon fontos kérdésre.
    Figyelő:
    „Soha nem dicsértem a mai kormányt, hiszen nem is ismerem Kanadában. Viszont, ha támadják, akkor igyekezem megvédeni, mert most ez van kormányon, ami NEM kifejezetten baloldali, konzervatívnak vallja magát. Én konzervatív vagyok, még a kanadai politikában is.”

    Ön tehát konzervatív, legalábbis annak hiszi magát. (Ez meglepő, hozzászólásai alapján ezt soha nem gondoltam volna.) Ha a magyar kormányt támadják, igyekszik megvédeni, mert MOST ez van kormányon.
    Jól értem Önt? Ön külföldön mindig azt a magyarországi kormányt támogatná (feltéve, hogy az nem kifejezetten baloldali), amelyik ÉPPEN hatalmon van? Hát.. akad jópár ilyen ember, de ennyire nyíltan ezért nagyon kevesen ismernék be.

  • Leiszi!
    Igaz, hogy a megjegyzes nem nekem szolt,
    es Gyuri-nalam jobban- megfelel magaaert,
    megis- belekontarkodom.
    Igaz, hogy a „legjobb baratunk” is, mint mindenki-
    foleg sajat erdekei szerint cselekszik- de
    a Kozel-Keleten is allando valtozasok vannak,
    amit „europai uriemberek”nek a fotelbol-
    nehez megerteni.
    Pl. A szunita Szaud-Arabia osszetuzese
    a siita Perzsiaval.
    Pl. Torokorszag- amely a Mavi Marmara „bekehajo”
    behajozasa ota,ellenseges volt Izraellel, karteritest
    kovetelt „bekeharcosai” halalaert, es szabad behajozast
    Gazaba- most kozeledni akar.
    Hogy miert? Csak nem azert=mert osszetuzott az oroszokkal
    miutan lelottek legiterukbe hatolo pilotajukat?
    Az oroszok is-visszatertek a Kozel-Keletre.
    Igaz, hogy-valoban- nincs nagy imadat-zsidok es arabok
    kozott- de leteznek-kozos erdekek.
    Pl. sem Egyiptomnak sem Jordanianak nem all erdekeben
    az ISIS, vagy a Muzulman Testverek terhoditasa.
    Ugy latszik, Europa csak most kezdi erteni {ha egyaltalan}
    kivel all szemben.
    Az is erdekes, hogy minden „balsikerunk” dacara-megis
    jonnek tanulni tolunk
    Meg valami.
    Europabol az utolso evben-tobb mint 5000 zsido bevandorlo
    erkezett- foleg Franciaorszagbol es Ukrajnabol.

  • lelszi,
    nem is álmodtam volna,hogy ennyire fals következtetéseket vonsz le. Semmi esetre sem kívánnám az európai keresztények lemészárlását
    6.000.000 arab a 300.000.000-s Európát nem lepi el csak megnehezíti az életet,mert a kultúrák ütközése azért nem egy leányálom.A 600.000 magyarországi honfoglalót pedig az annak idején elrabolt vagyonból és annak kamataiból igazán bagatell eltartani. Ja,hogy az a vagyon már elfogyott?Kevesebb ivással,kevesebb lopással,jobban kellett volna gazdálkodni.Hogy a „patrónusaink meddig állnak ki mellettünk”? Semeddig! Európai”barátaink”még nem sárga csillaggal,de már megjelölik az izraeli árút.Megsúgom,de csak neked csendben,hogy senki meg ne tudja:Teljesen önellátók vagyunk és sok mindennel mi látjuk el”barátainkat”.Persze mindez csak addig lehetséges,ameddig megérdemlik.A „fejünk feletti kard”miatt,ha nekünk nem fáj a fejünk neked sem kell,hogy migréned legyen.Az aggodalmadat minden esetre köszönöm.

  • Belzebub

    2016 január 8
    6:01 de.
    „1. Ön szerint mi és ki dönti el, hogy valaki magyar -e vagy sem?
    2. Miért olyan nagy szégyen, ha valaki történetesen nem magyar, s miért olyan nagy dicsőség, ha éppen magyar?”
    1,Aki magyarnak tartja magát, annak kutya kötelessége a kormányát támogatni és nem írni , mondani róla külföldi sajtóban hazugságokat és diskrimináló megjegyzéseket.
    Mág akkor sem, ha a jelen kormány nem az ő pártját képviseli. Én ezt tanultam meg külföldön.
    2, Sehol sem állitottam, hogy szégyen, ha valaki nem magyar! Csak akkor ne tartsa magát annak.

  • „Kedves Drága,aranyos”Földesi!

    A hozzám írt soraira csak annyit tudok írni,hogy teljesen felesleges kintről áskálódni,sértegetni az itthoniakat,meg nevetséges azon vitatkozni,hogy ki a tájékozottabb…..ezt pártszimpátia nélkül írom.
    Ugye itthon 3 választáson is a Fidesz nyert,ami az ITTHON ÉLŐK (a többség)törvényes szavazata alapján történt,ami esetleg nem véletlen.
    Az itthoni baloldal hosszú távon süllyesztőbe került,amiről csakis ők tehetnek,a következő választásig nem hinném,hogy
    népszerűbbek lesznek,de majd elválik…..
    A kinti baloldal meg mondhat bármit igazából nem számít,nem oszt nem szoroz!
    Örüljön,hogy egy gazdag országban él mint volt…magyar és ne legyen okosabb az itthoni dolgokban,mint az itt élők,mi sem szólunk bele és nem kritizáljuk a kinti kormányt,pártokat,mert nem vagyunk rá illetékesek és elég tájékozottak.
    Na ezt kellene elismerni,meg némi ésszel,ötlettel „netán”…programmal elősegíteni a szakadékban lévő baloldal felemelkedését!
    Ehhez persze észre,ötletre,becsületre lenne szükség….
    Na ennyi!a negédes stílustól szívesen eltekintenék!

  • Marcsi,

    Gratula a hozzaszolashoz !!!!

  • lelszi
    2016 január 8
    4:31 de.
    Foglalkozik vele a halálos szél..
    Ha felmerül a neve, elmondom a véleményemet. Ahogy elmondtam a Gyurcsány, vagy a Medgyessy kormányokról is.
    (Azé’ az némi fény az alagút végén, hogy legalább a római jog alaptételét ismered.. 😀 )

    Migráncsék. Nem kaptak angol nyelvű térképet. Egy stencilezett (na jó, copyzott) rajzot kaptak, hogy hol van Debrecen, meg Vámosszabadi.
    Merkel nem hívta őket. Merkel valamikor július-augusztus magasságában mondta azt, hogy készek befogadni a szíriai menekülteket. Mégegyszer, a szíriaiakat!! (Ennek a kiszűrése lett volna a regnáló kormány feladata, többek között..)
    Merkel nem felajánlott, hanem megpróbált humánusan kezelni egy szituációt, ami önhibáján kívül alakult ki, viszont mint a világ egyik vezető politikusa, kénytelen foglalkozni a dologgal. Az Oebán-kormány simán szőnyeg alá próbálta söpörni a kérdést,: nem a mi gondunk a szíriai, egyéb közel-keleti konfliktus, oldják meg házon belül.. Ez a te „nagyformátumu” politikusod…
    Szólj, ha találtál a beírásaimban olyat, ahol vulgáris kifejezéseket használok. Csak azért kérem, mert nem vagy „prűd”.
    (Ps. Az IQ, meg a természeters intelligencia nem azonos, bár gondolom ezt te is pontosan tudod.)
    A link nemlátható oldalai az informácik eredetét tartalmazzák, ami – a szolgálatok tagjainak a védelmében- nem olvasható.
    A dolog arról szól, (az analízis) hogy mikorra és mekkora tömeg mozgása várható a világ fegyveres konfliktusainak eredményeként.

  • Marcsi
    2016 január 8
    1:57 du.
    Tisztelt Hölgyem, Marcsi. (csakhogy elszakadjunk a negédtől..)
    Bár „Földesi” nevú még az ismerőseim között sincs, de megelőlegezem, hogy elírás volt, és falusit akart írni. (Ahogy a művelt szingaléz mondaná: shit happen’ )
    Ásáshoz, áskálódáshoz semnem értek, semnem vagyok eléggé fiatal. Tudja, ha nem kötelező, még egy kapavágást sem…(Az agrármunkák mindígis távol álltak az érdeklődési körömtől.)
    Tájékozottság független attól, hogy ki, hol él. A huszadik, huszonegyedik század vívmányai közé tartozik a világháló, ami pillanatokon belül betekintést enged a világ szinte valamennyi országának a bel, kül, gazdasági helyzetébe.
    Nem mondom azt, hogy nincs pártszimpátiám, mert nemlenne igaz. Önnek valszeg hihetetlenül hangzik, de jobboldali liberális vagyok. Ha gondjai lennének a kifejezés értelmezésével, javaslom a google keresőjének a használatát, ott a liberalizmus valamennyi formájának értelmezése megtalálható.
    Írja, hogy „háromszor, a többség”.
    Hölgyem, ön téved. Mindössze egyetlen alkalommal volt a Fidesznek valós többsége, ez pedig 2O1O.
    Merthogyám 1998-ban mindössze 29.27 % volt a rájuk szavazók létszáma, amig pl az MSZP-re 34.72 százalék. a Fidesz-MDF koalára 12.95 %, a MIÉP-re 3,63, a KNDP-re 12.44, míg az SZDSZ-re 6.23 százalék szavazott.
    2O1O-ben valóban nagy työbbséggel, a szavazók 67.88 %-val nyert választásokat a Fidesz-KDNP koala.
    2O14. Hatvankét százalékos részvétel mellett,- az új, megváltoztatott választási törvények alapján,- a Fidesz 44%-al nyertte a választásokat. Ez annyit jelent, hogy a választásra jugosultaknak mindössze 27%-a voksolt a Fidesz-KDNP-re. Az összes ellenzéki párt (beleértve a Jobbikot is) 51%-át vitte a voksoknak.
    Ha önnek ez „nagy többséggel”, akkor tiszteltetem a matematika tanarait..
    Írja még, hogy önök „nem itizáljuk a kinti kormányt,pártokat,mert nem vagyunk rá illetékesek és elég tájékozottak.” Ennek ellentmond, hogy sommás véleményeket fogalmazott meg ön is, és még jónéhányan ezeken az oldalakon az USA, Kanada, Németország, a Közel-Kelet országainak politikájával, politikai vezetőivel kapcsolatban.
    Van mégegy rossz hírem.. Attól, hogy valaki külföldön él, még magyar marad. Még akkor is, ha más országnak is az, állampolgára.
    Lehet, meglepő, de az identitás nem állampolgárság kérdése. A „nemmagyar”, meg az „idegenszívüek” kifejezések mindössze az indulatok felkorbácsolására alkalmas, a tényeken nem változtat.
    Van Torontóban két magyar család, ahol az egyik szülő afrikai. Mindkét család csemetéje tisztán, akcentus nélkül beszéli a nyelvet, és magyarnak tartja magát.
    Magyarságukat sem ön, sem az önhöz hasonló félrevezetettek nem kérdőjelezhetik meg.
    Ebben az országban szinte mindenki büszke a felmenőire, az őseire, az országra, ahonnét származott.
    Ezért nevetséges és álságos, amikor „lejáratásról” „magyarellenességről” beszélni.
    A magyarság állapot. A magyarságtudat viszont meghatározó. (Remélem követhető a gondolatmenet..)
    Hogy a hazai és a külföldi baloldal mit tesz, vagy mit nem, az nyugdíjazásom óta teljesen hidegen hagy. Ahogy az is, hogy ön engem a baloldalhoz sorol.
    Nincs jelentősége, – ahogy az én véleményemnek sincs, de ez legyen az én gondom.
    Nem szidolozni akarom magamat, csak a tájékoztatás miatt,: ahhoz, hogy ön, ma, magyarországon nem népköztársaságban él, magam is hozzátettem néhány lapát homokot.
    Tiszteletem.

  • akarki
    2016 január 7
    10:30 du.
    Elbeszélünk egymás mellett.
    Nem látom értelmét folytatni.
    Bocs.

  • Izraeli, Gyuri 10

    – Lehet, hogy félreértettük egymást, de ami a 600.000 áldozat vagyonát illeti, annak a magyarokra eső részét már az 50′ években beépítették mások a magánvagyonukba. Ami pl. az Ermitázsba, vagy a svájci bankokba került/maradt, azt a mai Magyarországon számon kérni, kicsit furcsa.
    – Ami az iszlámot illeti: sokan még ma sem érzékelik a különböző kultúrák ilyen nagy mértékű, egyszerre történő bevándorlásának a veszélyét! Beilleszkedni, békésen élni nem csak hazájukban nem képesek, itt sem megy. Vallás terjesztési
    küldetéstudattal jönnek. Akik eddig Franciaországból elvándoroltak, azok a „beilleszkedett” iszlamisták zaklatásai elől menekültek el, a mostani bevándorlókkal csak többen lesznek, a radikálisok száma is nőni fog.
    – Azt, hogy Izrael önellátó nem kell súgni, köztudott és büszke is lehet rá!
    – Az ISIS terjedése ma már senkinek nem jó, a „bűvészinas” varázsolt valamit és már rég nem ura a helyzetnek, a Varázsló mester meg csak nem jön!

  • lelszi,
    a mi szüleinktől,elődeinktől nem az Ermitázs és nem a svájci bankok rabolták el a vagyont és az életüket sem.Még az oroszoktól sem kérhetem számon Apám halálát.Nem orosz csendőrök bikacsekezték fel családom nagy részét a marha vagonokba.Birkenau,Bergen-belzen, szobi- bor,rawensbrück felé.Nem kérek és nem kértem kártérítést a veszteségért.A minimum ami a magyaroknak jogosan kijár,az a 600.000 muszlim befogadása.Ezek között azért van jó néhány keresztény arab is akiknek majdnem azonos a”kultúra”alapjuk.Szálasi és huzavona gábor zsidótlanított Magyarországi álmait lehet,hogy egy magyartalanított Eurábia fogja felváltani.Nem tartom kizártnak azt sem,mert az élet néha furcsa fricskákat ad.

  • gyuri10

    2016 január 9
    1:28 du.
    Értem panaszodat.
    De engem sem az oroszok itéltek el egy évi Fiatalkoruak börtönére, hanem egy magyar bíró,még a nevét is tudom.
    .

  • Fsi: Lehet magyar vendégmunkások voltak-mert azok szeretnek inni-így akkor ez is bejött,meg az is lehet hogy a magyar kormány küldte oda őket, az szervezte??
    Ez jópofa érvelés és a valós dolgok félremagyarázása akar lenni.Nem?

    Más : „De ellenben Magyarországgal, Kanadában ezzel a kommunikációval végső soron nem lehetett választást nyerni.”
    „… De amikor magyar szerzőként írunk magyar lapba egy olyan tágabb európai jelenségről, ami Magyarországra maximálisan vonatkozik…”( bár lehet hogy itt a kormányra akart utalni,vagy kormányzati politikára) E két megfogalmazás nem a magyar kormányt bírálja,aki sok ilyet olvas az „csak” Magyarországra fogja vonatkoztatni a megfogalmazottakat.És aztán a hasonló megfogalmazásokból az jön le az embereknél,hogy itt Magyarországról van szó –hát ezek a magyarok??ilyenek? Fogják Kérdezni !. Már akárhogy is mondjuk,hogy nem Magyarországot bíráljuk.

    De minél többször lehet Magyarországról,magyar intézkedésekről csak rosszakat olvasni( itt pedig bőven lehet ilyet olvasni)—– annál inkább az a kép fog megjelenni—hogy Magyarország ilyen és Magyarországról van szó és nem a kormányáról.
    Ez igen,ez a magyar kormányt bírálja :”….ami szöges ellentéte annak a silány és propagandisztikus fércmunkának, amit Magyarország kormánya végzett e területen, akár nemzeti konzultációjának becézett gyűlöletkampányával, akár szégyenletes óriásplakátjaival…” ez egyértelműen a magyar kormányt bírálja-bár visszhangzanak benne az ellenzék szavai.A mostani német események pedig igazolják azokat a félelmeket amit a plakátokon meg akartak fogalmazni.Ez később még jobban igazolódik majd.
    Nagytiszteleti Üdvözlettel.

  • Tudod Gyuri10, mindenkinek a sajat baja es fajdalma a legnagyobb. Megertem. Ezek az esemenyek amikrol beszelsz 60-70 eve tortentek.
    Magyarorszagon megemlekeznek, szerintem tisztesegesen,az akkor tortentekrol. Muzeumban, tankonyvekben, holokaust napokon, stb.
    Az en nagyapamat sziberia vittek, es sosem tert haza. Talan megvannak valahol a levelek amiket a fogsagbol irt. Most akkor en minden hozzaszolasomban ezt meg kell emlitsem ? Tudod,van olyan hogy megbocsatas, persze feledni nem szbad, es nem is kell.
    Az emberiseg torteneteben hany nepcsoport hallt ki teljesen ?
    Hany nepnek, meg a 21 szazadban sincs hazaja, vagy eltiporjak ?

  • Javaslatom nőtt.
    Írjál már ide néhány dolgot, ami az elmúlt hat évben az ország gazdasági fellendülését segítette, segítette a nyomorszinten élőket, inspirálta a befektetőket, vagy marasztalta a kivándorlókat.
    kösz előre is.

  • Nocs. A fenti büfi Tótpetinek szólt…

  • Figyelő
    2016 január 7
    10:04 du.
    1. Nem magyaroktól kell megvédened a magyarok által megfogalmazott magyarnyelven megesett, magyar nyelvű oldalon lapban megjelent kormányellenes kritikákat. ( A sqar szagát akkoris érzi a látogató, ha letakarják újságpapírral..)
    2.Még szerencse, hogy nemvagy közgazsász,,
    A kölcsönöket három- ötéves időtartalmakra adják. a Gyurcsányék által felvett IMF hitel 3.9 %-os kamatra lett adva, a 17 millióból nyolcat használtak fel a hazai bankok megsegítésére, a maradékot az MNB devizaszámlájára tették be, amit a jelenlegi kormány a MOL felvásárlására költött. (Remélem segítettem..)
    Befektetők érdeklődésének a hiánya nincs kapcsolatban a külföldön élő magyarok rossz véleményével a kormányról. Ami távoltartja öket az a megbízhatatlanság, szerződések utrán meghozott új adók, kötelezettségek, és tiltások. Ilyen murvára eccerű, galambocskám. Nem véletlenül vonult ki néhány bank és multi-cég az országból.
    Átvonuló tömeg. Látod pont ennek a megakadályozására kapott pénzt az ország.

  • A nemzetarulo Gyurcsany kormany miert folyamodott IMF kolcsonre ?
    IMF = International Mafia Federation.Minden orszag csak a csod elott ker segitseget toluk, Gorogorszag, Argentina, lattuk a hatasokat.
    Bankok megsegitese ? Ha a bankok es a biztosito cegek nem csinalnak profitot, akkor regen baj van.
    A nepet behulyitettek a frank kolcsonokkel , es a kormany rohogott az egeszen.
    Hazudtunk reggel, delben, este, es az utobbi 4 evben nem csinaltunk semmit !!!! Na ez a nemzetarulo Gyurcsany kormany.

  • Christopher Adam

    Akarki,

    el telt már vagy 8 év…szerintem lapozni kéne, mert az előző kormány(ok) hibái és akár azok korrupciója össze nem hasonlítható a mai rendszerszintű szabadrablással.

  • Christofer Adam, de valamelyik régen volt magyar kormánnyal csak össze lehet tán hasonlítani a jelenleg működő kormány működését? Mert ahogy itt szokták hogy a jelenlegi ország helyzetét összehasonlítani németországgal, japánnal, vagy kanadával az egy kicsit torz képet mutat.

    Így összehasonlításképpen Gyurcsány IMF hitelt vett fel a működéshez, míg azt az Orbán kormány kifizette. A Gyurcsány kormány néhány százalékkal csökkentette az adót, ugyanakkor szuperbruttósított, míg az Orbán kormány 0 % adót állapított meg a 3 gyerekes családoknak. Gyurcsány kormány idején eladósodott az állam a devizahitelek miatt, az Orbán kormány megszabadult a devizahitelektől. A Gyurcsány kormány idején nőttek a közüzemi számlák, az Orbán kormány idején rezsicsökkentés volt. Ezt az összehasonlítást nem lehet megtenni? S a jelenlegi kormány nem szapulja az előtte 8 évvel működő kormányt azzal, hogy kifogásokat keressen arra, hogy miért nem csináltunk semmit – nincs is rá szüksége, mert elég sok mindent tettek -, nem úgy mint ahogyan azt a gyurcsány-bajnai kormány tette az 1. orbán kormányra mutogatva.

    Lehet, hogy a mai kormánypárti politikusok saját zsebre dolgoznak, de engem nem érdekel. Ez mindig is így volt, s így is lesz. De ha már így van, nem mindegy, hogy akik ezt megteszik hogyan kormányoznak. Gyurcsány esetén még az is sok lett volna, ha egy szelet csokit lop el a sarki közértből, mivel az országot azért csak nyomorba döntötte. A mai kormány meg elég sok mindent tett s ezért nem érdekel, mint tesznek a zsebükbe. Inkább ők, mint pl a bajnai kormány tagjai.

  • akárki,
    nem vagyok benne biztos,hogy”van olyan,hogy megbocsájtás”.De ha te biztos akarsz lenni,azt ajánlom utazz Auswitzba és kérdezd meg a hamut és a füstöt,hogy meg-e bocsájtanak.Csak Nekik van joguk a megbocsájtásra.Nekünk nincs.

  • Figyelő,
    dehogy érted a panaszomat.Te csináltál valami rendszer elleneset egy diktatórikus rendszerben és ezért még csak nem is ítéltek halálra.Mit csinált a rendszer vagy az állam ellen az a 600.000 akiket a magyarok ítéltek halálra?Apámon,a fél családomon kívül 150.000 gyereket.Én nem értem a Te panaszodat!

  • Figyelő,
    tudom,hogy az „már régen volt”.De a „balsors” sokkal régebben kezdődött,még sem lehet elfelejteni,mert a következményeit ma is éljük.Tudod a pogromok is előbb voltak,mint Egressy Béni és Erkel.

  • Kedves Gyuri, azzal hogy állandóan az eszedben van, nem lesz jobb a világ!
    A baj azt hiszem, hogy nem tudtok feledni, azaz mára térni, az elmúlt és ma már más világ van!
    A bosszű NEM jó lelkiállapot.
    Probáld megbocsájtani…nem könnyű, tudom!

  • gyuri10

    2016 január 10
    4:28 du.
    Még valamit, Auswitzről írsz, de én is tudnék néhány helyet hozni,ahol milliókat őltek a kommunizmus eszméiért.

  • Gyuri10
    Ez az idézet Neked és társaidnak szól.A mai újságban jelent meg, melyet leforditottam magyarra.
    Szeretném figyelmedbe hozni, egy nemrég elhuyt, nagy tiszteltnek örvendő magyar, zsidó újságíró utolsó üzenét, melyet angolból fordtottam, Jonás György:
    “Emlékezni az időre,mikor megbántottál egy embert-jobb emeberé tesz. De emlékezni egy időre, mikor bántottak téged emberek, keserű emberé tesz!”

  • Figyelo es tarsai figyelmebe.
    Igaz, hogy ma Izrael es Europa is
    massal van elfoglalva, de mivel meg mindeg
    „holokamu”rol beszelnek, ami egyesek
    szerint, „nem volt,de lesz”-nem art elolvasni-
    ezt a cikket.

    http://nol.hu/belfold/maradjanak-a-dunaban-1583835

  • Ezt nevezem én szakmai újságírásnak, ebből kellene több idehaza. Például olyan cikkek, amiben ma Bosszú Katinka-mítoszként jellemezte az újságírónő a kialakult helyzetet az úszószövetség körül.

  • izraeli,
    lehet, hogy vannak hülyék és örültek köztünk (mint más nemzetnél is van), de ha én minden őrültre hallgatnék, biztos, hogy én is azzá válnék.

  • Kedves Klárika,
    csodálkozok rajta,hogy engem próbálsz meggyőzni a feledés és a megbocsájtás fontosságáról.Sokszor,mint itt egy előbbi beírásomban is megírtam már,hogy akiktől bocsánatot kell kérni és meg is bocsájthatnak az nem én vagyok,hanem az Auschwitzi hamu és füst.Még azt hozzátenném hogy jobban megértsed,lehet bocsánatot kérni a sok millió zsidó-gyerektől akik nem születhettek meg,mert leendő szüleiket gyerekkorban gyilkolták meg a 20 és 45 közötti virágzó zsidó ifjúsággal együtt.Nos a Jónás György nevű zsidó újságíró emlékére annyit üzenhetek,hogy akik ma a megbocsájtásról és a „holokamuról”is papolnak ,bizony megkeserítették életünket.16 éves koromig hittem azt,hogy kommunista vagyok.utólag belegondolva fogalmam sem volt,hogy mit is jelent az.Nem vállalhatok felelősséget a kommunizmus bűneiért,mert nem tettem semmit létezése érdekében.Akik pedig a”holokamuról”és a különböző formába burkolt felejtésekről papolnak,tegyék azt,de ne nekem.Megbocsájtani,még ha jogom lenne is csak akkor tudnék ha mint Te is írod a „világ megváltozott”volna.Lehet,hogy részigazságod van.Én azonban tisztában vagyok azzal,hogy az egyetlen jól eladható „árú”mindenkor és mindenhol az antiszemitizmus.Világbajnoki szinten vonatkozik ez magyarországra. Még egyszer hangsúlyozom:Nincs jogom feledni az Apám és családom valamint egész népem ellen elkövetett több száz éves bűnsorozat elkövetőinek aljas embertelenségét,mert nem igaz,hogy „megbünhődte már e-nép a múltat s jövendőt”.

  • Klárika,
    befejezve az előbbi beírásomat:Magyarország népének nagy része igen csak megérdemli az o.v.kormányt és csalafinta játékait.

  • מרים!Izraeli,
    már máskor is megírtam,hogy”kutyából nem lesz szalonna”,legfeljebb veszett kutya.Az általad beadott cikk elolvasása további igazolást ad arra,hogy „magyar név megint szép lesz,méltó régi nagy híréhez”.

  • Figyelő,
    az ide betett linked igazolja,hogy megérted ezt a témát.Kedvellek.

  • Úgy látom az mszp alapítványa által adott díj megtette a hatását,megfelelő megfogalmazások jelennek meg ennek tükrében,ezért írtam a múltkoriban : az ellenzék mondásai,hangjai jelennek meg igen sokszor,Külhoni Magyarok tollából.
    Meg kellene fogadni”tropa” szavait e bejegyzésében :”tropa
    2016 január 10
    2:29 du.”””
    Gazduram figyelmébe ajánlom azokat a dolgokat amik manapság Európában történnek ,amit a befogadás előtt lévő ” migránsok ” követtek el.Másrészt azokat amelyeket a hatóságok:visszatartanak,elhallgatnak információkat az emberek előtt( mert ez a nyugati „demokratikus” gondolkodás a helyes!?.) nehogy: ” migránsok” elleni hangulat alakuljon,ki,szilveszteri események Németországban,és ami ezek után kiderültek más országokban.
    Nem kellene elhallgatni,mintha nem történt volna semmi,előbb,vagy utóbb majd Kanadában is be fog következni és a lakosság nem lesz felkészülve!Bár erre való felkészítés -tudom-nem Gazduram feladata.
    De ha hallgatásba burkolóznak–annak is meg fogjuk érteni mondanivalóját!
    Egy cikket mindenesetre megérne.
    A ” világbajnoki szinthez” : sok országban nem kisebb az a dolog amiről ezt megállapították fentebb,csak éppen Magyarországgal szemben ezerszer fokozottabban felszínen tartják a dolgokat,mivel ezzel folyamatosan lehet „ütni”,”lejáratni” az országot és ez sokaknak jó és örömet okoz.
    Nagytiszteleti Üdvözlettel.