Jókedvű jótékonyság Magyarországon

2016 január 10 9:01 de. Jókedvű jótékonyság Magyarországon bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Kevés szívmelengető esemény történik manapság hazánkban, hát ne engedjük azt a keveset a feledés homályába veszni. Január 8-án 1 millió 823 ezer 600 forint gyűlt össze egy árverésen, ami a Léthatáron alapítvány (hajléktalanokat támogató szervezet) munkáját segíti majd.

Már majd 10 éve született az ötlet az origo netes hírportál és a Kreatív – reklámszakembereknek szóló online hetilap – szerkesztőségében. Hamarosan csatlakozott az Index, a Figyelő, a HVG meg vagy kéttucatnyi sajtóműhely. Az újságírók az év végi ünnepek alkalmából sokféle ajándékot kapnak partnereiktől, a cégektől, amikről írnak, információkat szereznek. Nem nagyértékű tárgyak ezek – bár ma már egy album vagy egy üveg minőségi bor ára is eléri a 10 ezer forintot. A legtöbb a naptár, annak minden formája: a zsebnaptártól a furfangosan használható asztaliig, meg a poszterszerű falinaptárig. De van pendrive, mindenféle toll, világító képkeret, az adott cég lógójával csomagolt bonbon – szóval ezernyi bigyó, ami nem nélkülözhetetlen.

Az idén már többtucatnyi kollektíva csatlakozott az akcióhoz, de megjelentek cégek is, amelyek a saját termékeikből adnak árverni valót. Jellegzetesen kisvállalkozások ezek – mesekönyvkiadó éppúgy van, mint csemegeüzlet. (Ákosi 50 millióval még senki nem kínálta meg az akciót.) Az árverés helyszínét is ingyen adja a támogató – most a hetedik kerületi Fogasház fogadta be az egyre bővülő csapatot. Az idén már a kínálat is bővült, igazi, kulturális kuriózumokkal: Nádas Péter dedikált kötetével, vagy a Saul fia című film (felajánló a Mozinet) eredeti kópiájából kivágott képpel.

Ezek nem kegyes pofával végigült „jótékonysági” estek, hanem jó bulik. Rengeteget lehet nevetni, amikor a résztvevőket elkapja az árverési verseny szele, és ezreket ad a győztes egy szomorúszemű plüsskutyáért, vagy éppen a morzsatörés rejtelmeibe bevezető díszes kiadványért. Pénteken az egyik legtöbb mosolyt kiváltó licit a Star Wars kisebbik termetű robothősének, r2d2-nek a horgolt figurájáért zajlott.

Horpáczi Dávid fotója.

Horpáczi Dávid fotója.

Jellemző, hogy sokáig neve sem volt az akciónak, most már „Ajándékot kaptál” szlogen alatt adnak hírt az eseményről, elsősorban a közösségi portálon. Talán az sem mellékes, hogy az újságírókat többnyire cinikus, flegma pofáknak tartó közönség véleményét kicsit árnyalják e szakma művelőinek sokszínű csapatáról.

Elégedettek lehetnek a szervezők: nemhogy átlépték a milliós határt, egyenesen megduplázták a tavalyi bevételt. Elégedettek lehetnek a felajánlók, a licitálók: nem kellett a pénz mellé még ájtatoskodó pofával feszengeni is. És talán segít valamennyit a hajléktalanoknak, hogy picit tovább botorkálhassanak a léthatáron…

Rátesi Margit

Comments are closed