Kanadai infláció–Csaknem 4 százalékkal növekedtek az élelmiszer árak

2016 január 22 11:05 de.1 comment

Tavaly decemberben összesen 3,7 százalékkal fizettünk többet az élelmiszerért Kanadában, mint egy évvel korábban – áll a Statistics Canada által pénteken közzétett statisztikák szerint. Valamennyi ágazatra vetítve, az infláció 1,6 százalékos volt. De az árak leginkább British Columbia tartományban növekedtek (1,9%), második helyen pedig Ontario tartomány található (1,7%).

Az infláció jelentős részben a kanadai dollár értékének drámai csökkenésének tudható be. A kanadai nemzeti valuta több mint 16 százalékot veszített értékéből az elmúlt másfél év alatt. A pénteki árfolyam szerint – például – száz kanadai dollárért csupán 70 amerikai dollárt kapunk, ami még pár dollárral magasabb mint a hét elején. A héten a Kanadai Központi Bank úgy döntött, hogy 0,5 százalékon tartja az alapkamatot, mely lépés ideiglenesen megerősítette a dollárt az amerikai valutával szemben.

De a legtöbb elemző egyre nehezebb gazdasági időket jósol Kanadának. A Bank of Montreál 1,6 százalékról 1 százalékra módosította az idei évre várható GDP-növekedés prognózisát.

Kanada a világ tizenegyedik legnagyobb gazdasága, elsősorban az ország kiterjedt szolgáltatási szektorának és az olaj készleteknek köszönhetően. Justin Trudeau a héten Davos-ban mondta el, hogy a bizonytalan világgazdasági folyamatok idején, Kanada még mindig az egyik legbiztonságosabb befektetési célország üzletemberek számára. Ugyanakkor hozzátette: a süllyedő kanadai dollár és az olaj világpiaci árának csökkenése idővel komoly károkat okozhat a kanadai gazdaságban.

Kanadában négy százalékkal növekedtek az élelmiszer árak.

Kanadában négy százalékkal növekedtek az élelmiszer árak.

1 Comment

  • Szerintem is összefügg az olaj árának csökkenésével. Na meg az új kormánnyal.