A Holokausztra emlékeztünk Ottawában–Lépj fel az elnyomó ellen!

2016 február 2 9:11 de.22 hozzászólás

Nem lehetünk passzívak amikor elnyomással találkozunk–elhatározással és bátorsággal kell cselekednünk az igazságtalansággal szemben–ez volt a nyomatékkal ismételt üzenete a 2016. február 1-én megrendezett Holokauszt megemlékezésnek Kanada fővárosában. Az idei megemlékezést – amelyre Ottawa városházán került sor – Gara Vera magyar Holokauszt túlélő kezdeményezte.

A szertartást Pinchas Levinson kántor nyitotta meg a Hatikvával, valamint Kanada himnuszával. (A Hativka eléneklését az ottawai városházán a KMH egy YouTube videóban örökítete meg, amely itt található.)

Pinchas Levinson. Fotó: C. Adam.

Pinchas Levinson. Fotó: C. Adam.

A ceremónia elején Reuven Bulka rabbi adta meg a megemlékezés átfogó gondolatát: „Azért vagyunk itt, mert nem vagyunk passzívak! Nem vagyunk némák!”

Reuven Bulka rabbi. Fotó: C. Adam.

Reuven Bulka rabbi. Fotó: C. Adam.

A rabbit Anthony Bailey, a Parkdale United Church lelkésze követte, aki elmesélte, hogy miképpen került közeli kapcsolatba a zsidósággal. Amiután szüleivel a karib szigetekről Kanadába emigrált, Montreál Côte-St-Luc elővárosába telepedett le, ahol a lakosság mai napig jelentős része zsidó származású. Iskolájában a diákok több mint kilencven százaléka zsidó volt. „Volt azért egy-pár goyim–én voltam az egyikük”–mondta mosolyogva. Egy rabbi tanította meg Bailey-t franciául beszélni és fiatalságának fontos éveiben sok időt töltött a helyi zsidósággal.

„A némaság mindig az elnyomót erősíti”–mondta Bailey. „Nem szabad megvárnunk, míg valami rettenetes történik. A Holokauszt kegyetlen gonoszsága meg kell, hogy tanítson minket arra, hogy más, kortárs gonoszságokkal szemben is felszólaljunk!”–tette hozzá a protestáns lelkész.

Rev. Anthony Bailey. Fotó: C. Adam.

Rev. Anthony Bailey. Fotó: C. Adam.

Az ottawai izraeli nagykövetség első beosztottja – Shlomit Sufa – is felszólalt a megemlékezésen és Primo Levi gondolatait idézte: „Egyszer már megtörtént, ezért mégegyszer is megtörténhet”.

„Az antiszemitizmus nem csak egy sötét emlék. A múlt perspektívát ad és így pontoan érthetjük, hogy ez hová vezethez”–tette hozzá Shlomit Sufa.

Shlomit Sufa. Fotó: C. Adam.

Shlomit Sufa. Fotó: C. Adam.

A kanadai szövetségi politikusok között jelen volt Anthony Housefather, a montreáli Mount-Royal választókerület liberális képviselője. Mount Royal körzetben élnek mai napig a legnagyobb számban Holokauszt túlélők. Szenvedélyes beszédében Housefather külön kiemelte Raoul Wallenberget, a budapesti zsidók megmentése kapcsán, és hosszan beszélt az igazságosan és bátran fellépő nem zsidókról. Ezzel egy időben rámutatt arra is, hogy Kanada a Holokauszt előtti években általában nem volt hajlandó befogadni európai zsidókat. A kormány akkori félhivatalos politikája szerint, zsidóból „még az egy sem is túl sok.”

Anthony Housefather. Fotó: C. Adam.

Anthony Housefather. Fotó: C. Adam.

„Tudnunk kell, hogy Kanada szégyenletes módon viselkedett a Holokauszt idején. Ugyanakkor mára nagyon sok minden megváltozott és bíznunk kell abban, hogy a nem zsidók pajzsként védenek meg az antiszemitizmustól”–mondta Housefather. Hozzátette: nem csak a Holokauszt oktatására kell hangsúlyot fektetni, hanem valamennyi genocídium történetét meg kell ismertetnünk a diákokkal. „Az antirasszizmus területén mi zsidóknak is példásan kell fellépnünk”–tette hozzá.

David Sweet konzervatív parlamenti képviselő szintén felszólalt a megemlékezésen. Sweet is rámutatott Kanada komoly II. Világháborús mulasztásaira.”Sok száz embert ítéltünk halálra. Ez volt a legsötétebb nap Kanada történelmében”–mondta Sweet és egy 1939-es esetre utalt, amikor Kanada visszafordított Európába több száz menekülő zsidót. „Kanada soha többé nem hagyja magára a zsidó népet”–tette hozzá Sweet.

David Sweet. Fotó: C. Adam.

David Sweet. Fotó: C. Adam.

A rendezvényen Zijad Delic imam, a South Nepean muszlim közösség vezetője is felszólalt. Delic elmesélte, hogy a volt Jugoszláviából – Boszniából – érkezett Kanadába. Elmondta, hogy a II. Világháború idején alapvetően négy féle ember volt: az elkövető, az áldozat, a néma és az igazságos. Az igazságosak és bátrak között voltak muszlimok is–tette hozzá az imam. Elmondta, hogy például Albániában nem adtak át zsidókat a náciknak. „Mindannyian testvérek vagyunk”–mondta Delic.

Zijad Delic imam. Fotó: C. Adam.

Zijad Delic imam. Fotó: C. Adam.

Egy egyiptomi származású keresztény vallási vezető is felszólalt. Majed El Shafie szenvedélyesen beszélt Izraelhez fűződő kapcsolatairól. „Azt hiszem én vagyok az egyetlen cionista egyiptomi, akivel Önök valaha fognak találkozni”–kezdte mondanivalóját, mosolyogva.

„Ma az áldozatokra emlékezünk és a zsidó államot ünnepeljük, amely erős és szabad! Én nem vagyok izraeli és nem vagyok zsidó. De én a zsidó népért harcolok”–mondta Majed El Shafie.

Majed El Shafie. Fotó: C. Adam.

Majed El Shafie. Fotó: C. Adam.

Ukrajna kanadai nagykövete – Andriy Shevchenko – is felszólalt a megemlékezésen. Elmondta a nagykövet, hogy sajnos a Holokauszt öröksége és tanulságai ellenére, megtörténhetett a mészárlás Srebrenicában, vagy éppen a mai vérengzések Szíriában. Rámutatott arra, hogy több mint 2 ezer 600 ukrán lépett fel a zsidók védelmébe a Holokauszt alatt. „A világ a szereteté és az empátiájé”–tette hozzá.

Andriy Shevchenko nagykövet. Fotó: C. Adam.

Andriy Shevchenko nagykövet. Fotó: C. Adam.

Végül Barry Schlessinger, az Agudath Israel kongregáció vezetője szólalt fel és elmondta, hogy míg az egyik mitzvah szerint emlékeznünk kell, „az emlékezést cselekedetté kell váltanunk.”

„Mindig a cselekedeteinken keresztül emlékezzünk!–hangsúlyozta Schlessinger.

Barry Schlessinger. Fotó: C. Adam.

Barry Schlessinger. Fotó: C. Adam.

A beszédek alatt felszólalt még David Kilgour korábbi parlamenti képviselő és ember jogi aktivista, valamint Takács Szabolcs, az Orbán kormány európai uniós ügyekért felelős államtitkára.

A beszédek után hat Holokauszt-túlélő gyújtott gyertyját a hat millió áldozatért. A hat közül három magyar zsidó volt: Egervári Tibor, Kati Morrison és Judy Young.

Judy Young. Fotó: C. Adam.

Judy Young. Fotó: C. Adam.

Középen Egervári Tibor, Holokauszt túlélő. Fotó: C. Adam.

Középen Egervári Tibor, Holokauszt túlélő. Fotó: C. Adam.

Gyertyákat gyújtanak a Városháza előtt. Fotó: C. Adam.

Gyertyákat gyújtanak a Városháza előtt. Fotó: C. Adam.

Szép és megható megemlékezésen vehettünk részt. Köszönet Gara Verának, a helyi zsidó közösség vezetőinek és valamennyi közreműködőnek!

22 hozzászólás

  • Chris,
    tudósításod és a képek a megemlékezésről erősíti hitünket egy jobb világban és az emberi EMBEREKBEN.

  • 1948 Majus 18!
    parole de reb Ben Gurion(‘declaration d’Independence)- devant le knesseth!
    …” nous tendons le main a tout les payss voisine et a leur peuples et nous leur offrons de bonne voisinage; nous invitons a cooperer avec le peuple juif retablie dans sa souverainete nationale. l’Etat Israel est prêt a contribuera l’effort commun de developpement du moyen orient tout entier…”
    ——————————————————–
    le voici un nlouvelle preuve de notre boonne volontee!!
    en guise de reponse quest qu’on a reçu de nos voisinages?
    le sangue et de cris douleur!!!
    mais encore aujordhui!!! ANAHNU PO!!!!

  • Volt alkalmam végignézni az orosz zsidók menekülését Seremetyevóról Ferihegyig.

    Moszkvában.
    Seremetyevón olyan állapotok uralkodtak, mint a régi háborús filmekben , amikor is a pályaudvarokon rémült tömegek igyekeznek megmászni még a vonat tetejét is.
    (Persze repülégépet azért nem lehet , de kigombolt pisztolytáskával az övükön ordítoztak a ruszki rendőrök a kétségbeesett tömeggel.)
    Én is azt hittem hogy nem fogunk feljutni a gépünkre , másfél órás késésekkel indultak a Malév-gépek Budapestre !

    A gépen.
    Az oroszok megönnyebülten, de mély apátiában ültek csendben mikor elemelkedett a TU154-es. Némelyikük egymást átölelve zokogott.
    Mély csend volt az egész gépen. Nagyon sokan voltak !

    Ferihegyn.
    A gépből láttam hogy a reptéri disznó trógerek hogyan hajigálják ezeknek a szinte mindenükből kifosztott embereknek a kis bőröndjeit , fel a targoncákra. „Ügyesen” nyúltak hozzájuk, hátha kinyílik. ÉS sikerült is nekik egy-két bőröndöt kiszórni a betonra !!
    Persze nem szedték ám össze , a széjjel szóródott ruhanemükben szinte kéjjel taposva , tiporva végezték munkájukat. A gépből pedig a bőrönd tulaja végignézhette amint mindene , maradék vagyonkája odaveszik.

    Hát ennyi.

  • Csak tudnám, ki nyom elé MÁMA kit? Én is fellépnék.
    A kanadaiak a zsidókat? Nem hinném.
    A magyarok? Ez sem igaz.

  • Kedves Chris,

    No es mit szolsz a Piperkoc Prime Minister „holocaust” uzenetehez? Nem csak a selfie hianyzott belole, nem gondolod?

  • Klárika,
    ez igazán felesleges volt.A Holokauszt emléknapba belegázolni nem igazán tisztességes dolog.Emberek százai,ezrei gyászolják szeretteiket,emlékeznek az átélt szenvedéseikre,amihez valljuk be őszintén csak kekeckedési szinten van közöd?!Ezeket az áldozatokat nincs jogod bántani ide nem illő beírásokkal,még akkor sem,ha gyűlölöd a baloldalt.Nos…vedd figyelembe,hogy a zsidók nagyobbik része nem balos.Erre a beírásra még az sem jogosított fel,hogy plakát-szaggatásért (Mindszenty védelmében)a”kommunista”rendszerben elmarasztaltak.Maradj csak tiszta szívvel a vallásos katolikus mimikridben és rólunk,zsidókról szállj le.Még akkor is ha…

  • Gyuri, én semmi rosszat nem írtam, kikérem magamnak!
    A cikk címe , sehogy sem stimmelt nekem. Sem Kanadában, sem Magyarországon nem nyomja senki el a zsidókat!
    Ne lásson senki krampuszt, ha nincs sehol!
    Ezzel bántom a megemlékezést? Sajnálom, ha te ennek veszed.
    Nekem is szomorú emléknap, mint minden jóérzésű embernek!

  • Akiva, volt ilyen? Nem emlékszem rá, hírekben nem láttam.

  • figyelo,

    Oh jessszzz…

    A mi kis bekeaktivista miniszterelnokunk a „holocaust” kapcsan valahogy elfelejtette, hogy zsidokat oltek akkoriban.

    A video elso 7 perce errol szol (de a tobbit is erdemes vegighallgatni).

    http://www.therebel.media/foreign_affairs_spent_282_000_on_paris_climate_conference?utm_campaign=globalwarmparis&utm_medium=email&utm_source=therebel

  • Bocsanat! Tenyleg szenilis vagyok… Mindjart megkeresem az idevago videlyot… 🙂

  • OK, csak jol emlekeztem, ugyanaz a video, csak nem az elso 7 perc, hanem a 21. perctol kezdodik errol a tema.
    Elnezest a keveredesert!

  • Figyelő!

    Ne izgasd magad,az itteniek többsége még a múltban él……
    (ami valóban szörnyű világ volt!)
    és szajkózza a hazugságait,meg az alaptalan vádakat a mai (akkor még meg sem született)keresztény emberekkel szemben!
    Emlékezni lehet és kell is,de gyűlölködni,hazudozni a mát illetően
    felesleges!

  • Marcsi,
    téged hová lehet besorolni?Mert még a Figyelő cipőtalpáig sem érsz fel.Bizonyos körülmények között kétlem,hogy veled szóba állna.Utóbbi és régebbi beírásaid alapján egy jóérzésű ember átmegy a másik oldalra,ha veled találkozik.Az ide beírt sületlenségedet most harmadszor olvastam,különböző cikkekhez.Én sem írtam hozzád azelőtt túl illedelmesen.Ez igaz.Én próbáltam változtatni.Sajnos te képtelen vagy nem saját magadat adni.Bravó!

  • gyuri10:
    Emlékszel mikor ennek a fröcsögő náci nöszemélynek, ( bizonyos Marcsi ) egy ótvar bejegyzésére udvariasan és szépen leírtam Izrael rövid modernkori történetét ?
    Mi volt a válasza ?
    Valami egy soros szemétkedés , nem több.
    Ennek beszélhet az ember ez egy elborult elméjű gyűlölkődö antiszemita csupán.
    Aki ráadásu mindent mindenkinél megfellebbezhetetlenül jobban tud.
    Ez még azt is tudja az emberekről, amikről azoknak fogalmuk sincs.

  • Geyza,
    azt hiszem erre a fröccsöntő szerszámra vonatkozik az állítólag Krisztustól származó mondás,mely kb így hangzik:”Boldogok a lelki (szellemi) szegények,mert övék a mennyek országa”.Azt hiszem ezek az újkori ” Magyarország sírásói.” Nos…túl van ragozva.

  • Remek tudósítás, Chris, és ellensúlyozza, hogy miniszterelnökünk valamiképp megfeledkezett arról, hogy a holokauszt olyan genocídium volt amelynek áldozata hatmillió európai zsidó volt. Hogy miért? Ezt ne firtassuk… de egy miniszterelnöki feledékenységnek mindenképpen oka és célja van.

  • Miniszterelnökünk, soha nem élt Európában és 43 éves.
    Mi is késztetné arra, hogy megemlékezzen? Talán , ha tudná, hogy hány zsidó él Kanadában, de nem tudja!

  • Különben, környezetemben a zsidók, ( Cote St. Luc kerület) konzervatívra szavaztak.

  • T.i. Harper idejében a konzervatív párt erősen zsidó párti volt, és Izraelt nagyra tartotta!

  • Klárika,
    terelgetünk,terelgetünk.7.000 kilométert tévedsz,mert ez nem ugyanaz a nyáj.

  • Jichak Perlmutter

    Gyuri 10!

    Krisztus, az annyit jelent latinul (rómaiul), hogy a megváltó, v. esetleg a messiás.

    Vagy Te már meg vagy váltva ? 🙂

    Szerintem helyesebb idézetekben is a Jézus, a Jesu nevet használni, mert a maga korában ez volt a tisztességes héber neve. A krisztust, mint nevet csak később aggatta rá az egyház.

    Ez is egy példa arra, hogyan válik mindennapi gyakorlattá, megszokássá, de sokakban már tudati tényezővé egy hamis illúzió az agyakba pumpálása csupán egy kitalált név segítségével…

  • gyuri10

    2016 február 19
    7:32 de.
    Bocsi, de a cikk írója Kanadában él, mint én, és a cikkre válaszoltam.