A Kanadai Magyar Hírlap és a közösségi média

2016 február 9 10:33 de.4 hozzászólás

Köszönettel tartozunk Gergely Beának, a Kanadai Magyar Hírlap fotósának és szerzőjének, aki hétfőn létrehozta a KMH új Facebook oldalát! Éppen pár napja lett 12 éves lapunk (2004 februárjában alapítottam a hírportált). Egy születésnap akkor a legjobb, ha a jövőről és a fejlődésről szól. Egy internetes lap nem stagnálhat, muszáj, hogy a változó időkkel, technológiákkal és kommunikációs szokásokkal együtt fejlődjön. Gergely Bea fogja elsősorban szerkeszteni a KMH Facebook jelenlétét. Valamennyi olvasónknak ajánljuk Facebook oldalunkatlehet like-olni és követni!

Manapság szinte nélkülözhetetlen a Facebook egy internetes újság – és tulajdonképpen bármilyen média orgánum – életében. Testvérlapunk – a Hungarian Free Press – egy éve üzemelteti Facebook oldalát, ahol immár több mint ezren követnek. Angol nyelvű testvérlapunk esetében az olvasók 16 százaléka kizárólag a Facebookon keresztül találja meg cikkeinket és ha nem lennénk jelen a közösségi oldalon, akkor ez a réteg nem is olvasná lapunkat.

Az újságírói szakma szinte teljesen átalakult a közösségi oldalaknak köszönhetően–ma már másképpen olvasunk híreket, mint akár tíz évvel korábban. Például a Pew Research Center kutatásai szerint a Facebook felhasználók ma már elsősorban azért lépnek be az oldalra, hogy barátaik és kapcsolataik által ajánlott híreket, cikkeket és elemzéseket olvassanak, vagy ajánlott videókat találjanak. A reprezentatív felmérés válaszadói között 63 százaléknyian a Facebookot hírforrásként tekintik. Továbbá a válaszadók között a Facebook felhasználók 61 százaléka követ politikai és közéleti jellegű híreket, 51 százaléknyian tájékozódnak onnan külpolitikai témákról, 42 százaléknyian pedig az üzleti világ híreit követik a Facebookon keresztül.

Míg pár évvel ezelőtt a 35 éven aluli korosztály 44 százaléka követett politikai, közéleti, külpolitikai és gazdasági híreket a Facebookon, ez az arány ma már 61 százalékra emelkedett a Pew Research Center szerint.

Míg a nyomtatott sajtó szerepe és nyoma egyre halványabb, manapság óriási szerepe van a Facebookon és Twitteren történő hírek megosztásának. Sokan ma már nem úgy tájékozódnak, hogy mindennap ellátogatnak kedvenc internetes oldalaikra, hanem először a Facebookra mennek és ott találják meg, hogy ismerőseik és barátaik milyen közéleti cikkeket ajánlanak és osztanak meg.

Tehát ma már nem engedheti meg magának a KMH azt a „luxust”, hogy nincsen jelen saját oldallal a Facebookon. Köszönet Gergely Beának, hogy ezt nekünk felállította, és hogy szerkeszti!

12 éves a Kanadai Magyar Hírlap

12 éves a Kanadai Magyar Hírlap

4 hozzászólás

  • Köszönöm szépen!

  • Szuper!
    Jelen kell lenni mindenhol. Mennyek lájkolni.

  • Georgina Bojana

    További sok sikert, hatalmas érdeklődést, sok látogatót kívánnék!
    Mint tudjuk, Beára óriási munka vár, de legyen hozzá jó egészsége, türelme (sok posztoló nem éppen matyó hímzés 🙂 és sok ideje. De sokszor jártam, járok úgy, hogy belemélyedek az olvasásba, írásba, s közben a tűzhelyen „elfüstölög” az ebédem…
    No igen, kedves Bea! Te is erre a sorsra jutsz.
    De semmi gond, ebéd még lehet, akár vajas kenyér is a főtt étel helyett, de érdekesebbnél érdekesebb posztok olvasását nem lehet, s nem is érdemes halogatni!
    Baráti szeretettel:
    G.B.

  • Gergely Beatrix

    Köszönöm szépen!

    A Facebook oldalt azért hoztam létre, hogy az ott olvasgatók is tudjanak rólunk, olvassanak.Ott remélem sok moderálni való nem lesz, mert az itt megjelent cikkeket ajánlom ki, ennyi időt meg tudok erre fordítani.Remélem mindig meg tudom tenni. Nemsokára ismét indul egy netes portál (Klubháló) annak is az egyik (segítője)vagyok, de ezt is megoldom. Remélem sikerül…és akkor még ott vannak a szeretett színházaim…
    Köszönöm a biztatást, és azt, hogy nézed a színházi tudósításokat!