Hóman szobor újratöltve

2016 február 10 4:08 du.38 hozzászólás

A Kanadai Magyar Hírlap több cikken keresztül figyelemmel kísérte a Hóman Bálintnak állítandó emlékmű sorsát.

Az Index legújabb értesülése szerint a sikertelen székesfehérvári szoborállítási kísérlet után Vác közterületén állítanák fel a vitatott tevékenységű politikus, történész szobrát. A Városfejlesztési és Környezetvédelmi Bizottság egyik külsős tagja Moys Csaba, a Váci Reménység Egyesület elszántságáról biztosította a bizottságot. Máris aláírásgyűjtésbe kezdtek a szobor felállításának támogatásához. A jegyzőkönyv szerint, ha a város nem engedélyezné a köztéri elhelyezést, úgy magánterületen teszik azt meg.

Ugyan a város sajtóközleményt adott ki, melyben úgy nyilatkoznak, hogy a nem áll szándékukban engedélyt adni a szoborállításra, mégis pirul egy makula orcájukon, hisz a Hóman Bálint utca továbbra is a térképükön díszeleg. Az utca elnevezésének létjogosultságát egyesek azért tartják indokoltnak, mert Hóman-nak van váci „kötődése”. Értsd: a váci börtönben halt meg.

Néhány órával később a hír felröppenése után, már folyik a rezümé polírozása, kozmetikázása: Nem is adjuk. – mondta a székesfehérvári Hóman Bálint Alapítvány kuratóriumának elnöke; Rosszul fogalmaztam. – mondja Moys Csaba… Mindez egybevágó folytatása a 2015. decembere óta tartó tili-tolinak.

Fiúk, nem kellene itt megállni. Melleket a szélnek vetni! Különben Barack Obama, ama távoli ország elnöke azt találná hinni, hogy az ő dorgáló szavára gondoltátok meg magatokat. És az már ugye, Magyarhonban mégsem járja.

Kecskés Tünde (Ottawa)

38 hozzászólás

  • Göllner András

    Szobroznak a fiúk, miután barackba haraptak. Csak a végén nehogy az édesapám szobra mellé helyezzék el azt a Hóman szobrot Vácott, mert annak nem örülnék.

  • Hó’ man szobor hó’ meg nem man

  • Miért ne járná ez Magyarhonban? Ezt a szobrot már csak ezért is fel kell állítani.

  • Egyáltalán hogy került képbe és kinek jutott eszébe Vác?
    Miután Fehérváron nem tudták felállítani szobrot,”pályázatot” tettek közzé, hogy jelentkezzenek azok a magyar városok, települések,ahol befogadnák – és azokból sorsolnak?
    Azt meg végképp nem értem, miért erőlködnek,ha Székesfehérváron elutasították, miért nem tennék ugyanezt Vácon?
    Ez a Moys Csaba meg mit buzgólkodik a saját szakállára,nem mondta még neki senki, hogy egy város az a benne élőké, nem privát terület? Állítsa fel a saját pincéjében, vagy a padlásán az idióta, és kész!
    Ez az az ország, ahol mindent meglehet csinálni, meg annak az ellenkezőjét is!
    Fehérvár, -az idegenforgalmi meghatározása szerint „koronázási város” -történelmi belvárosának utcáin vasárnap du. Szálasit és a Waffen SS-t éltető náci csizmák randalíroznak hosszú tömött sorokban, a felnyírt fejű nemzeti jóakarók közül nem egy jellemes és igen bátor módon kendővel takarta el az arcát, gondolom az azonosíthatatlanság kívánalma okán: hát ilyen bátor primitív egyedek ezek akik pontosan tudják mi kell a magyar népnek, és”azért dolgoznak” – miközben az ablakán kihajoló túlélő azt hiszi rosszul lát, rosszul hall, és egy hang nélkül visszahanyatlik!
    Megtehetik ? Megtehetik – Hát akkor miért is ne?

  • Hát, van egy üzenete, ami úgy tűnik még a szobornál is fontosabb…

  • „Dögöljön meg az összes” Hóman szobor állítóval szemben álló, mondaná Vaski Gábor a KMOSZ elnöke, aki a Bede-Fazekas által szerkesztett Független Magyar Rádióban szokott ilyen megjegyzéseket tenni az olyanokra, akik neki nem szimpatikusak.
    Elgondolkodtató, hogy egy Kanadában született emberben hogyan alakulhat ki ez a fajta gyülölet másokkal szemben?
    Nem beszélve arról, hogy ez az ember egy több kanadai szervezetet összefogó szervezet vezetője maradhat, sőt Budapestre meghivják a Diaszpóra Tanácsba, hogy képviselje a kanadai magyarokat.
    Ezek után csodálkozunk, hogy az európai iszlám radikalizálodik, ha itt Kanadában magyar gyökerű ilyen gyökérré válhat.

  • Torontói: Ez a tanult Vaski a legmeghatározóbb ember az itteni diaszpórában. Azért ez is beszédes és a kérdésed válaszért kiállt! Még az aluliskolázott Bedének lehet kifogása, hogy egy tahó. Szépen megtanulta viszont a gyűlölet nyelvet írni-olvasni és köpködni… Sok Hóman barát társa még nem tart itt..

  • emberkecskestunde

    tropa,
    csakazértisból nem lehet országot építeni. Egy két éves, dackorszakos gyermek szintjén áll a nemzet – ahogy Christopher Adam mondja. Aztán az még „rendben” is volna, hogy az állampolgárok ezen a szinten vannak, na de a vezetőik is…

  • egy szobrot fel is lehet robbantani!!
    ha ugyadodik………………..megfizetem!

  • ez nem dac. Csak felháborító, hogy beledumál az óceán másik oldaláról valaki olyan dologba, amihez semmi köze nincs.

  • Christopher Adam

    tropa,

    mit gondolsz azokról a külföldi magyarokról, akik az óceán másik oldaláról szavaznak magyar választáson és beledumálnak olyan dologba, amihez semmi közük nincs?

  • tropa:
    Szeretnél már szál virágot elhelyezni a zsidótörvények kiagyalójánál ugye ?

    (hogy ne hánnyja el magát az ember… )

  • Hóman tegye össze a kezét, hogy jogilag rehabilitálták, mint háborús bűnöst és ne akarjon szobrot.

  • Jav. :

    I.bek helyesen: és így hozott felmentő ítéletet.

  • jani:
    Itt már valamelyik topicban egy illető Szálasit fényezgette…

  • Geyza, Geyza nézz utána -ha esetleg hiányos ismereteid lennének a témában- hogy mi váltotta ki a Numerus Klausus törvényt, mert az már csak okozat volt! Szerinted hogyan reagálnának Izraelben ha a palesztinok hasonló, érdemtelenül magas vehemenciával veszélyeztetnék a zsidó többség szelid dominanciáját?

  • Miért vagyok csalódott, mikor már korábban megírtam, hogy ez lesz a vége?
    A hatalom igyekszik elterelni a közbeszédet a valós, és égető problémákról. Nem a szobor a fontos, hanem az, hogy ezzel legyen tele a sajtó.

  • Kuruzsló:
    Jelentem utánanéztem , tartom eddigi állításaimat.

  • Sámán – akarom mondani – kúr ló! (1,45)

    Méghogy „mi váltotta ki a Numerus Clausus törvényt, mert az már csak okozat volt…” ?

    Erre a rohadt kijelentésedre csak azért nem írom, hogy náci vagy, mert még az a – e lapot működtető – „weimari jóhiszeműség” képes és helyetted engem űz ki erről a pacifista honlapról…

    Te hulladék Szálfasi – v Hóman [magyarul Hóember], mindegy !

    Azt már az elsős elemista is tudja, hogy az újkori Izrael állam egy következmény. Mégpedig . é p p e n . arra kétezer-éves aljas és nem utolsó sorban gyilkos gyűlöletkeltésre próbál békés pontot tenni, amelyet a te fenti álnaiv, sötét rasszista revánsvágyat rezonáló, echte náci [v. hungarista – ahogy tetszik, hisz egyremegy] szellemű deklarációd tükröz. Nagyon jól tudod, hogy Izrael léte pontosan ennek a szellemnek akarná elejét venni, de te és hasonlóan ördögi vonású társaid gyűlöletükben még a tényeket is kiforgatva térnétek vissza a Horthy korszak antiszemita tombolásába, és példálództok olyasmivel amely köztudott hazugság volt.
    Egyébként a magyar zsidóság 1848-ban és 1867-ban is egy-emberként állt ki a magyar szabadság, az emberi jogok és a polgári fejlődés mellett. …Miután korona-milliárdokban mérve felvirágoztatta a gazdaságot, az ipart, a tudományt és fölépítette többek közt a főváros milleneumi, azaz a mai arculatát, valakik úgy gondolták, hogy elég… Ők pedig, például Klebersberg Kúnók, Hóman Bálintok és Gömbös Gyulák [a kimaradt többi diszmagyartól elnézést kérek] megalkották ezt a szégyenletes, úgynevezett Numerus Clausust. Úgy érezték, hogy ezennel, vagyis azonnal eljött az ideje és a lehetősége az ősi vallást – a kereszténység idősebb testvér-vallását* – gyakorlók kifosztásának s ha minden jól megy, egyszer talán még az életüktől is. Akkor még csak 1920-at írtunk. A kifosztás lehetősége alatt ugyanakkor nemcsak az anyagi javakat, de a szellemi értékeket is értették.
    Ma az ilyen hungarista „kuruzslók”, ezek a csoportok büszkén verik a mellüket, ha valahol a magyar Nobel-díjasok magas számarányáról esik szó a világban, holott…
    – Numerus Clausus… 🙁

  • Javítás:

    Az előbbi kommentben, a megszólításnál a tecnika ördöge következtében kimaradt az „uzs”, így lett a megszólítottból kúr és ló. – Elnézést
    .

    Ezen kívül kihagytam a magyarázatot a *-ra
    :

    * „Az idősebb testvér” : II.János Pál pápa nevezte így az 5000 éves zsidó vallást, mely szellemes és történelmi értékű meghatározást bizony a hagyományhoz hű hazay klérus egy csöppet sem követte. Még őt, a szent atyát sem. 🙁

  • málnaszőr!

    A Szentatya egy enciklikájában még azt is kinyilatkozta, hogy
    „Az antiszemitizmus Isten ellen való bűn.”
    – Hisz’a zsidó, az Isten népe…

    Tehát, nem csak a kimondott, és a hátrányos törvényekbe iktatott antiszemitizmus bűn, de még a valaki fejében csupán megfogalmazott zsidó-fóbia is bűn.
    Oszt, mit gondolsz, ez a mondata visszhangra talált a magyar katolikus papság körében? Mert erről azóta sincs információ.
    .

  • Dnöngölő!

    Hát igen,
    a katolicizmus nagy erkölcsi titka a
    > g y ó n á s . f e l o l d o z ó . m e n e d é k e <
    bünösök 🙁 számára.

    Ez mentsvár Isten lesúlytó kardja elől is, amely bűnmegvallás ha megtörténik, jöhet itt kérem pápai kinyilatkoztatás, bibliai tanúságtétel, avagy a bűnét az egyénre olvasott prófétikus átok, a bűn megvallása egy élő embernek, aki maga sem szent, a papodnak, abbiza mindän alól feloldoz tigädät… Ja!
    Ergo, így aztán az antiszemita elmegy a plebános atyához megvallja e főbenjáró bűnét, mire az – talán még a rács mögül össze is kacsintva a bűnössel – [ő, ember létére] esetleg talán némi vezeklés, néhány begyakorolt ima elhadarása fejében feloldozza alóla eme bűnös lelket.
    Majd pedig ezt követően az atya a cinkos kacsintása miatt, elmegy főnökéhez, püspökatyához, akinél antiszemitizmusát megvallva, életében talán többször is szintén feloldozást nyer alóla.

    Ki van ez jól találva kérämszípän. ))) 😀 (((

  • Málnaszőr : 🙂

  • Málnaszőr 7,46

    A 4 vádponttal megcsonkított felebbviteli pert Te „egyvádas pernek” aposztrofálod, holott ez esetben éppen eme 1 vád érvénytelenítése volt e náci apologéta, egykori fideszes képviselő, mint magánvádló magánszemély (ügyvéd) célja, úgy és azért, hogy a többi négy háborús bűn észrevétlenül feledésbe merüljön. Vajh miért is hagyta ki azokat a vádpontokat…?

    Éppen ezért jómagam, ezt az egész, izléstelenűl kierőszakolt Hóman rehabilitációt inkább . e g y ü g y ű . pernek cicomáznám.

  • Kertész Ákos

    (Egy) Nem ártana pontosan definiálni, mi is volt a numerus clausus.
    A hitleri Németországot tizenöt évvel megelőzve, Horthy Miklós magyar parlamentje hozta meg Európa első politikai, kirekesztő zsidótörvényét, a numerus clausust. Korlátozni kellett az okos és szorgalmas zsidó fiatalok jelenlétét az egyetemeken, hogy ne lehessenek versenytársai a dzsentri vagy dzsentroid, piáló, nőző, kártyázó, párbajozó, s ezért siralmas előmenetelű magyar diákoknak. Ezzel a zsidók jelenlétét a magyar értelmiség és a középosztály köreiben is le akarták faragni.
    Ami a Hóman szobrot illeti TMG legutóbb bölcsen mutatott rá: állítsák csak föl azt a Hóman szobrot, hadd tudjuk, hol élünk, hadd tudja meg a világ is, mi van a mai Magyarországon. Világos: az Orbán rendszer Hóman szellemi örököse. Legyen csak Hóman szobor! Én is megszólaltam ellene, de nem örülök a sikeremnek. Hóman a mai Magyarország szimbóluma. Nem kell sumákolni: a hómanok népe vagyunk.

  • Na azért az I. világháború után amerikai és kanadai magánegyetemek is (például a Harvard, a Yale és a Columbia) numerus clausust vezettek be a feketék, a katolikus bevándorlók, a zsidók és a nők ellen is, élve egyetemi autonóm jogaikkal.

  • Csárli:
    Érdekes fejlemény.Roppant érdekes.
    De akkor miért mentek innen az USA-ba a zsidók?
    Továbbá:A Wikipédiából vetted az infót szóról szóra,magyarul.
    Ezzel nem is lenne baj csakhogy jóltudjuk:A Wikipédiát emberek írják és hát ugye a mai Magyarországon, ahol elburjánzottak a náci érzelmű történelem-tanárok , nagy divatja van a „relativizálásnak” amit ti felsőfokon műveltek.

  • Igen charlie, ezek vagytok Ti. Valaki észérvekkel, tényekkel elmondja a véleményét, ti automatikusan elkezdtek relativizálni, amikor már nincs más védelem.
    Amikor feljön, hogy Orbánék üresre lopták az országot, akkor ti azzal jöttök, hogy igen, de a szocialisták is loptak… Tehát ettől ez már rendben is van, ugye?

    Mennyire releváns mégis a hozzászólásod Kertész Ákos mondandójához? Nyilván egyáltalán.
    Valóban TGM-nek a cikke és ez a véleménye amit K.Á. elismétel ugyanaz a szomorú igazi magyar igazság, mint amiért K.Á.-t kiüldözték az országából.
    A másik félnótás azt írja, hogy miért ne lehetne Wass A. mindenkié meg a mienk? Ki szerint kell valakinek elfogadni az ideológiai, hitvallásbeli vagy politikai ellenségét ugyanolyannak, mint a sajátját? Radnótit egy mondatba tenni a gyilkosai ideológusával? Ez pont olyan, hogy Ti pedig fogadjátok el Mohamedet isteneteknek, Sztálint politikai vezetőtőknek – amit megtesztek Orbánnal – és folytathatnám..

  • Carli!

    Azért óriási a különbség, az >egy egyetemen<, vagy egy egész ország területén, egy államban bevezetett "numerus claususok" között.

    Azonkívül a "magyar Numerus Clausus" még további 25 éven keresztül – amig ez érvényben volt – bomlasztott aképpen is, hogy szóhasználatával, szellemével, és mindennapi joggyakorlata révén elhitette, megszokottá tette, beültette az agyakba e puszták szürke népe fejébe, hogy azok, akikről ez a szégyenletes, alja-jogszabály szól, azok az emberek tényleg idegenek a magyar nemzettől… – Még annak ellenére is, hogy a jogalany felmenői már évszázadok óta ez ország urainak fizettek mindenféle címen adót és teljesítettek kf. számukra kötelező szolgálatokat…

    Egyszóval a Numerus Clausus legalább annyira szolgálta a hungarista (értsd: náci) . p r o p a g a n d a . hosszabb távú céljait, mint amennyire a nyíltan deklarált célját, a zsidóság mindennapi . s z e g r e g á c i ó j á t.

    Állításom igazát mi sem bizonyítja jobban, mint tsarlie észveszejtő hozzáállása e kérdéshez, a szerecsenmosdató mutatványaival így, még 70, illetve 95 év eltelte után is…

    .

  • málnaszőr
    2016 február 16
    4:52 de.
    Zárt szám törvény.
    Bár magam is előszeretettel dörgölöm a szélsőjobb orra alá, valójában semmi köze a zsidótörvényekhez, és a világháborús politikához. Ma már a zsidó történészek is egyetlen kifogást emelnek ellene: Nem demokratikus, kizárja a szabad versenyt.

    http://www.1000ev.hu/index.php?a=3&param=7440

    Előzménye: Trianon.
    A határok végleges lezárása előtt mintegy 400 000 ember, javarészt értelmiség települt át a megmaradt határokon belülre a környező országokból. Az elsődleges szándék szerint nekik akartak lehetőségeket biztosítani, hogy ne lehessen kiszorítani a felsőoktatásból őket, valamint ne is szállják meg a felsőoktatást. Lényegileg ezért helyezték etnikai alapra.

    Hatás a zsidó hallgatókra:
    A törvényben egyetlen szó nem esik a zsidóságról. Ellenben ad egy számítási alapot. Ennek értelmében a zsidóság arányára 15% esne. Ezzel szemben a zsidó hallgatók aránya 8-12% között mozog. Ha leátlagoljuk, mintegy 11% hallgató jön ki. Vagyis 4% kihasználatlan lehetőségről beszélhetünk. Hatása inkább az egyes karokon belül az adott évfolyamban részt vehető hallgatókban van. Az eredeti vitabeadványban leírva úgy fogalmazta meg Haller István, hogy az egyetemre csak annyi hallgatót vegyenek fel, akinek megfelelő képzést tudnak biztosítani. Az elfogadott törvényben viszont már van politikai megbízhatóság kitétel.

    Mivel etnikai alapon oszt el oktatási férőhelyeket, etnikai törvénynek minősül, és ennek alapján tekintjük a tényleges zsidó törvények elődjének.

  • Málnaszőr, miért gond az, ha egy korlátozott befogadó képességgel rendelkező magyar felsőoktatás – a népességben elfoglalt arányban – egyenlő esélyeket kínál minden népcsoportnak?
    (persze lenne több kérdésem is, de bemelegítésnek szerintem ez elég lesz)

  • charlie
    2016 február 16
    10:33 de.
    Azért mert nem a tudás dominál, hanem az etnikum.
    Vagyis ha a törvényt nézzük, akármekkora gyökér valaki, etnikai alapon bejuthat.
    Persze, feudálkapitalizmus, vagyis ne várjunk demokráciát, de mégis korlátoz. Tulajdonképpen akkor lehetne valamiféle jogegyenlőségről beszélni, ha valamiféle tudásfelméréses rendszert alkotnak mellé, és ha mindenki üti a szintet, akkor lépett volna életbe az etnikai arányszám.
    Habár a zsidók sem használták ki a kvótájukat, de ennek ellenére a maximalizált szám létezik. Abban az esetben nem támadható, ha nem maximál, mert a maximális arányszám megadásával akár félig feltöltött évfolyam is létrejöhetett volna úgy is, hogy egy adott etnikum túljelentkezik.

  • Don Ovuz, ezt írod:”Azért mert nem a tudás dominál, hanem az etnikum.”
    Gondolom akkor a mai hátrányos helyzetű, de gyengébb tudású cigány gyerekek pozitív diszkriminálása az oktatásban szerinted is elvetendő? Vagy ha egy elmaradottabb népcsoport felzárkóztatása nemzeti érdek, akkor tartani kell magunkat a „jogegyenlőség” nevű szent tehenedhez?

  • charlie
    2016 február 16
    1:11 du.
    Nem igazán értem mit értesz konkrétan pozitív diszkrimináció alatt. Ezt a részt fejtsd ki részletesen.
    Egyetemi felvételi ponthatárok vannak, és a felvételi pályázatok nem tartalmaznak származásra személyre vonatkozó információkat. Ennek alapján nem áll a beírásod.
    Viszont a felvételt nyert hallgató támogatása mint ösztöndíj, tankönyv, albérleti hozzájárulás, amit a pozitív diszkrimináció takar, nem tudásbeli eltérést takar. Ha más konkrét információd van, vezesd fel.

  • Don Ovuz
    1. „A magyar nemzeti társadalmi felzárkózási stratégia programja 2011-ben indult program, az államtitkárság saját bevallása szerint bölcsődétől egészen az egyetemig (!) segíti a „halmozottan hátrányos helyzetűek”, köztük a cigányok integrációját, „valódi esélyeket” (értsd: pozitív diszkrimináció) teremtve számukra az oktatásban, a munkához jutásban, vagy éppen az egészségügyi szolgáltatások elérésében.”(Magyar Nemzet)
    …..
    2. „Balog Zoltán államtitkár – hangsúlyozta a tudósító – saját országában kész látványos intézkedésekre. A munkahelyek újraelosztásánál romakvótát követel, mégpedig úgy, hogy az semmilyen területen se legyen 25 százaléknál alacsonyabb. Az általános köztudatban csak így érhető el a helyzet drámaiságának felismerése, a munkaadókat és a hatóságokat csakis így lehet kényszeríteni arra, hogy foglalkoztatottként a romákat egyáltalán számba vegyék.”
    (Süddeutsche Zeitung riportja 2011.04.30.)
    ……..
    3.”Ötszáz pályázat érkezett a kormány által meghirdetett roma köztisztviselői programra (tehát csak cigányok a kedvezményezettek), jelentette be hétfőn a Parlamentben Teleki László (MSZP) egykori romaügyi államtitkár. Bajnai Gordon még szeptemberben hirdette meg, hogy kormánya kétszáz diplomás romának teremt álláshelyet a közigazgatásban. A pályázatok határideje egy hete zárult le, a pályázók száma Teleki szerint „minden várakozást felülmúlt”. (MTI 2009 okt.20.)
    ……..
    4. „A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság 2013. évben is meghirdette cigány diákok részére pályázatát, mellyel a középfokú oktatási intézmények első, második vagy harmadik évfolyamán tanuló cigányok tanulmányainak eredményes befejezését segítik, és egyben ösztönzik a rendőri pálya választására.”(mti)
    ……..
    ……..
    4779. „Járóka Lívia (Fidesz) európai parlamenti képviselő szerint új és sürgős programokat kell indítani a romák társadalmi integrációjának megvalósítására, „lejárt a romaügyben történt eddigi látszattevékenységek és ígérgetések ideje”.(mti)
    ……..
    Don Ovuz a fentiekből is láthatod milyen a mai numerus clausus. Remélem hasonló vehemenciával támadjátok ezt is.

  • charlie
    2016 február 17
    3:27 de.
    Úgy látom, egyedül bajnai adott 200 cigánynak munkát.
    Ez „emmúttnyócév” alatt édeskevés. A fidesz a leírtak alapján is megmaradt a propaganda terén. A rendőrség is toborozna, de hogy ki megy, az egyéni döntés.
    Díjazom, hogy nagyot dolgoztál vele, de az hogy beszélnek róla kevés. A tényleges segítség a roma önkormányzati szervezeten át történne, de mint tudjuk, lenyúlják a pénzeket. Ugyanis a leírt dolgokban egyedül a Bajnai kormány 200 munkahelye maradt ténynek.
    Ez nyolc év igazolható kiemelése. A cigány kérdés megoldásáról 1970 óta beszélgetnek kormányzati szinten. Beszélgetnek.

    Amúgy valamit nagyon benéztél, mert ha cukkollak is vele benneteket, mintha most raktam volna tényleges helyére a zárt szám törvényt. Oda, ahol történelmileg helye van.
    Az, hogy máris propaganda célra kívántad felhasználni az általam leírtakat, predesztinált arra, hogy málnaszőr helyett válaszoljak, kiemelve azon hiányosságát a törvénynek, ami miatt mégis okot ad kritikára.