Trump és Sanders: Két populista lázadó az amerikai előválasztás élén

2016 február 10 9:18 de.6 hozzászólás

Amerika forrong, demokraták és republikánusok egyaránt. Miközben Bernie Sanders – aki önmagát demokratikus szocialistaként definiálja – valóban lázadó múltra tekinthet vissza, Donald Trump – jelenleg a legnépszerűbb potenciális republikánus elnök-jelölt – inkább csak hatékonyan alakítja a felkelő szerepét, míg egy életnyi üzleti tevékenysége éppen arra épült, hogy mind a jobb és a baloldali establishment-tel közeli kapcsolatokat tudott ápolni. Közismert – például – hogy lányának (Ivankának) legjobb barátja nem más mint Chelsea Clinton. A Trump és a Clinton családok hosszú évek óta ismerik egymást, igencsak közelről.

Bernie Sanders győzelme New Hampshire állam előválasztásán az eleve magas várakozásokat is felülmúlta. A 92 százalékos feldolgozottságnál Bernie Sanders 60 százalékon, Hillary Clinton pedig 38 százalékon állt. Ha Clintonnének nem lenne eleve fontos demográfiai „tartalékai” Nevada államban és South Carolinában is (az előbbiben elsősorban a spanyol anyanyelvű lakosság körében, az utóbbiban pedig az afrikai-amerikai közösségben, amelyet éppen tegnap kezdett meg ismét megszólítani egy új kampányfilmmel), akkor a 22 százalékos különbség Sanders és Clinton között már végzetes lehetett volna a 68 éves politikusnak.

A republikánus oldalon Donald Trump szintén felülmúlta a várakozásokat New Hampshire-ben. A felmérések többnyire 26 és 28 százalék körüli eredményt jósoltak. Ezzel szemben Trump 35 százalékot szerzett, második helyre pedig Ohio állam kormányzója, a mérsékelt, jobbközép politikát képviselő John Kasich került 16 százalékkal. Őt követte a Trumphoz hasonlóan radikális Ted Cruz (12%), aztán a mérsékelt Jeb Bush (11%). Az Iowa állambeli előválasztáson harmadikként feltűnő, dörzsölt, ugyanakkor fiatalos Marco Rubio óriási verességet szenvedett New Hampshire-ben, amikor ötödik helyre szorult, kevesebb mint 11 százalékkal. A sors fintora, hogy Chris Christie New Jersey állambeli kormányzónak köszönhető Rubio bukása. Christie szó szoros értelmében darabokra szedte a fiatalos, jóképű Rubio-t az utolsó republikánus vitán, ahol a floridai szenátor robotként ismételte el négyszer ugyanazt a szánalmas, bemagolt, semmitmondó szöveget. Ennek ellenére, Christie nem tudott profitálni a helyzetből és egy siralmas 7,5% százalékot szerzett az előválasztáson. Az eredmény után hazament New Jerseybe és jelenleg „átgondolja” kampányát.

Donald Trump és Bernie Sanders

Donald Trump és Bernie Sanders

Ironikus helyzet lesz, ha végül Sanders – a 75 éves kemény baloldali, aki megszólított rengeteg fiatal szavazót gazdaságilag populista üzenetével – száll szembe szögesellentétével, azzal a milliárdos üzletember Donald Trumppal, mely pont e jómódű demográfiai csoport haszonélvezője, amely ellen a független demokrata politikus felépítette egész retorikai arzenálját és hosszú karrierjét.

Nem csoda, hogy Sanders a fiatalabb generációkat lelkesíti: tandíjmentes állami egyetemeket ígér, felemelné a minimálbért, ingyenes, államilag fenntartott egészségügyi rendszert hozna létre és erősebben megadóztatná mindazokat, akik 250 ezer dollár felett keresnek.

Hillary Clinton viszont azt hangsúlyozza, hogy Sanders olyat ígért, amit képtelenség valóra váltani, hiszen lehetetlenség ezt mind keresztül nyomni a kongresszuson, ahol éppenséggel a republikánusok dominálnak.

De Clintonnének komoly gondjai vannak, hiszen teljesen elveszítette a fiatal demokraták bizalmát és támogatását. Az egyetlen demográfiai csoport ahol még vezet, az a 65 éven felülieknél van. De ennél mélyebb problémák is vannak Hillary Clinton számára, New Hampshire-ben a nők 55 százaléka Bernie Sanders-re szavazott, annak ellenére, hogy Clinton egész imázsát a nők teljes emancipációjára építette fel és még a múlt nagy ágyúit is felsorakoztatta, többek között Madeleine Albright-ot. Még ennél is félelmetesebb adat (Clinton számára), hogy a 45 éven aluli nők 69 százaléka szavazott Sanders-re.

És hol állnak a 30 éven aluli demokrata női szavazók? A Sanders támogatók aránya ebben a körben 82 százalék.

Nehéz és hosszú harcra számíthatunk mind a demokrata, mind pedig a republikánus oldalon. És idén a fiatal szavazók sorsdöntő szerepet játszhatnak.

6 hozzászólás

  • És micsoda egy édes kölyök ez az Ivanka 😀 😀

  • László Fekete

    Ha most a republikánusok nyerik a választásokat, akkor olyan külpolitikára számíthatunk, amilyen még nem volt a történelemben. Csak reménykedni tudok, hogy ne így legyen, mert a jelenlegi globális politikai helyzetben és klímaválságban ez csak katasztrófához vezethet.

  • De szép lenne, ha Trump sikere tovább fooytatódna. Drukkolok neki!

  • Kataszrtofálisnak tartom, az idei jelőltek milyenségét.
    Nem látok sehol egy „világitó” jelt a mostani amerikai politikában.

  • Kíváncsian várom, mikor húzzák rá Sanders ellenfeleire az antiszemita lepedőt. Az AIPAC előtti megfelelés meg minden jelöltnek kötelező, szóval egetrengető változás nemigen várható.

  • charlie, ezen a földrészen nem dívat, eddig nem vettem észre hasonlót.
    Egyelőre leverte Mrs.Clintont, ami jópont számomra.