Pályatársai köszöntötték Végel Lászlót 75. születésnapja alkalmából a PIM-ben

2016 február 11 7:43 de.1 comment

Pályatársai, tisz­te­lői kö­szön­töt­ték Végel László Kossuth-díjas vaj­da­sá­gi ma­gyar írót 75. szü­le­tés­nap­ja és iro­dal­mi mun­kás­sá­ga kez­de­té­nek 50. év­for­du­ló­ja al­kal­má­ból szer­da es­te a bu­da­pes­ti Petőfi Irodalmi Múzeumban (PIM).

VÉGEL LÁSZLÓ 75. SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSE 034

Végel László a ma­gyar és a szerb iro­da­lom je­les kép­vi­se­lő­je, egy­ben a „ta­lan­ság író­ja”, az il­lú­zió- és hi­te­vesz­tett­ség, a re­mény­nél­kü­li­ség, a ta­laj­ta­lan­ság és jö­vőt­len­ség szer­ző­je, a több­fe­lé kö­tő­dés, de se­ho­vá sem tar­to­zás ér­zé­sé­nek iga­zi meg­osz­tó­ja – hang­sú­lyoz­ta kö­szön­tő­jé­ben E. Csorba Csilla, a PIM fő­igaz­ga­tó­ja.

Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom fő­szer­kesz­tő-he­lyet­te­se az ün­nep­sé­gen úgy fo­gal­ma­zott: Végel László kü­lön­le­ges­sé­gét az ad­ja, hogy már el­ső lá­tás­ra sincs ben­ne „sem­mi szok­vá­nyos”, „sem­mi nor­má­lis”.

Parasztgyerekként meg­ír­ta az el­ső ma­gyar beat-re­gényt, Újvidéken meg­te­le­ped­ve nem a fa­lu­ról írt, mint a ve­le egy na­pon, szin­tén Szenttamáson szü­le­tett Gion Nándor, ha­nem a vá­ros­ról, fel­té­ve ez­zel Újvidéket a ma­gyar iro­da­lom tér­ké­pé­re. Könyvei gyak­ran előbb je­len­tek meg szer­bül, mint ma­gya­rul, re­gé­nyei pe­dig úgy szól­nak a ki­sebb­sé­gi lét­ről, hogy el­ke­rü­lik a meg­szo­kott sé­má­kat – han­goz­tat­ta Károlyi Csaba.

Hozzáfűzte: Végel László a ple­be­jus em­ber egye­nes­sé­gé­vel mu­tat­ja meg a leg­bo­nyo­lul­tabb dol­go­kat, evi­den­ci­a­ként mond­ja ki azt, amin más oly sok­szor és hosszan rá­gó­dik.

Végel Lászlóval az es­ten Parti Nagy Lajos be­szél­ge­tett, aki a vaj­da­sá­gi szer­zőt a „leg­ra­di­ká­li­sabb ma­gyar író­nak” ne­vez­te. Kérdésére az író fel­idéz­te: so­kan li­be­rá­lis koz­mo­po­li­ta­ként köny­vel­ték el, úgy érez­ték, nem fog­lal­ko­zik ele­get a ki­sebb­sé­gi lét­tel, a nem­ze­ti gyö­ke­rek­kel. Mint fo­gal­ma­zott, egy­sze­rű fa­lu­si em­be­rek kö­zött nőtt fel, ahol a nem­ze­ti kér­dé­sek he­lyett min­den­ki a nagy­vi­lág­ról, Amerikáról, a má­so­dik vi­lág­há­bo­rú­ban a kü­lön­bö­ző fron­to­kon szer­zett ta­pasz­ta­la­ta­i­ról me­sélt. „Ezért ne­ve­zem ma­gam in­kább ple­be­jus koz­mo­po­li­tá­nak, így adó­zok a fa­lu­si ut­cám em­lé­ké­nek.”

Végel László be­szélt ar­ról is, hogy úgy ér­zi, va­ló­já­ban ugyan­azt a re­gény­cik­lust ír­ja egész éle­té­ben. Első mű­vei ugyan a nem­ze­dé­ki prob­lé­mák­ról szól­nak, az újab­bak pe­dig nem, köny­vei mint­ha még­is „fe­le­sel­né­nek egy­más­sal”.

Terveiről szól­va a vaj­da­sá­gi szer­ző el­mond­ta: sze­ret­ne egy Budapest-regényt ír­ni, amely­ből ki­de­rül­het­ne „ho­gyan lá­tunk mi ti­te­ket, bu­da­pes­ti­e­ket”.

A re­gény-, drá­ma- és esszé­írót az ün­nep­sé­gen a köny­ve­it meg­je­len­te­tő Noran Libro Kiadó ve­ze­tő­je, Kőrössi P. József, Takács Ferenc iro­da­lom­tör­té­nész, Radnóti Sándor esz­té­ta, va­la­mint Esterházy Péter is kö­szön­töt­te. Az es­ten a Liszt Ferenc-díjas Dresch Mihály ze­nélt.

Végel László 1941. feb­ru­ár el­se­jén szü­le­tett a Jugoszláviához tar­to­zó Szenttamáson. Egyetemi ta­nul­má­nya­it Újvidéken és Belgrádban vé­gez­te. 1965-től 1971-ig az Új Symposion fo­lyó­irat szer­kesz­tő­bi­zott­sá­gá­nak tag­ja, az Egy mak­ró em­lék­ira­ta cí­mű el­ső re­gé­nye 1967-ben je­lent meg könyv­ként.

Legutóbbi mű­vei a Bűnhődés (2012) és a Neoplanta, avagy az Ígéret Földje (2013), va­la­mint a Balkáni szép­ség, avagy Slemil fattyú­ja (2015) cí­mű re­gény. 2005-ben meg­kap­ta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisz­ti­ke­reszt­jét, 2009-ben Kossuth-díjjal, 2013-ben Hazám-díjjal tün­tet­ték ki.

Fotók: Gergely Bea

VÉGEL LÁSZLÓ 75. SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSE 029

VÉGEL LÁSZLÓ 75. SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSE 053

VÉGEL LÁSZLÓ 75. SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSE 056

VÉGEL LÁSZLÓ 75. SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSE 079

VÉGEL LÁSZLÓ 75. SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSE 086

VÉGEL LÁSZLÓ 75. SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSE 074

1 Comment

  • Töredelmesen bevallom, hogy bár őt nem ismerem, de ha ezek a csúcs érelmiségek köszöntötték, az mindent elmond!