Az Új Kelet és az izraeli magyarság – Beszélgetés Halmos Lászlóval (Videó)

2016 február 14 9:52 du.2 hozzászólás

A nagymúltú Új Kelet című izraeli magyar lap – amely 1918-ban indult útjára Kolozsvárról – még tavaly ősszel a teljes megszűnés küszöbén állt. A lap marokkói származású tulajdonosa évekig vitte a vesztességes magyar nyelvű hetilapot, de bejelentette, hogy 2015 december végén jelenik meg az utolsó nyomtatott lapszám. Szeptemberben találkoztam a lap egyik szerzőjével – Halmos Lászlóval – Bat Yam városában, Tel Avivtól délre. Szállodám lobby-jában beszélgettünk az Új Kelet múltjáról, jelenéről és szellemiségéről, valamint Halmos László saját blogjáról is, az Izraeli Hírlevélről.

“Az erdélyi magyar ajkú zsidóság – aki addig tökéletesen magyar ajkúnak tartotta magát – hírtelen egy dupla kisebbségbe találta magát”–mondta Halmos László az 1918-as utáni periódusról, illetve az Új Kelet első éveiről.

“A másfél-kétmilliós erdélyi magyar tömegben, a körülbelül 200 ezres zsidóság egy kisebbség kisebbsége lett. A románok azonnal elszakították őket a magyar statisztikából és külön nemzetiségként nyilvánították őket”–tette hozzá.

Az Új Kelet izraeli fénykorában – tehát az ötvenes és hatvanas években – a zsidó állam második legolvasottabb napilapja volt a magyar nyelvű orgánum–beelőzve még a legtöbb héber nyelvű publikációt is. Még a kilencvenes években is több mint 20 ezerre volt tehető az előfizetők száma.

De az évek folyamán az Új Kelet olvasói tábora pár ezerre zsugorodott és 2015 őszén – interjúnk idején – a megszűnés volt valószínű.

Közben az utolsó utáni percben mégsem kellett örökre búcsút mondani a diaszpóra magyarság egykori legolvasottabb lapjától. Idén januárban tíz izraeli magyar – önkéntes alapon – döntött úgy, hogy végül csoportba kovácsolva folytatja az interneten az Új Kelet hagyományát.

“Legyen a portálunk olyan élő, mint maga Izrael. Informálni szeretnénk a magyar közönséget mindenről, ami itt történik, átadva a különleges és utánozhatatlan életérzést. (…) Magyar nyelvű portál lesz az Új Kelet online, de nem csak Magyarországnak. Nagyon sok magyar zsidó él a világ minden pontján, a nem zsidókról nem is szólva. Azt akarjuk megmutatni, hogy itt az emberek hogyan élnek. Nem csak terrorizmus és rakéták vannak, az Izraelben élők nem ufók, itt nagyon sok más is történik”mondta Daniel Hoffmann, az Új Kelet egyik munkatársa a magyarországi Szombat című zsidó közösségi magazinnak.

Ajánlom a KMH olvasóinknak alábbi videó interjúnkat Halmos Lászlóval. A hangminőségért előre elnézést kérek, hiszen helyenként nem a legjobb. Szállodám lobbyjában zajlott az élet az interjú alatt. Mégis értékes meglátásokat oszt meg velünk az Új Kelet egykori munkatársa, illetve az Izraeli Hírlevél főszerkesztője.

This site is protected by Comment SPAM Wiper.