Budapest Táncfesztivál 2016. FEBRUÁR 24 – MÁRCIUS 3.

2016 február 28 8:52 de.1 comment

Budapest Táncfesztivál 2016. FEBRUÁR 24 – MÁRCIUS 3.

2016-ban újból két helyszínen zajlanak majd az események: Müpa mellett a MOM Kulturális Központ Színházterme és Kupolája is programhelyszín lesz.

A francia kortárs táncélet egyik meghatározó alakját, Angelin Preljocaj társulatát, a Ballet Preljocaj-t, valamint a New York-i Les Ballets Trockadero de Monte Carlo-t hívtuk meg ebben az évben. Emellett a Szegedi Kortárs Balett, a Pécsi Balett, Góbi Rita és Duna Táncműhely valamint az Artus és a Közép Európa Táncszínház illetve az Inversedance-Fodor Zoltán Társulata és a GG Tánc Eger produkciói szerepelnek fesztiválunk programjában.

A Táncfesztivál kiegészítő programjaként tánc/színházi nevelési darabjainkat is bemutatjuk, és Lakatos János nagysikerű előadássorozatának következő részét, a Tánc és Kreativitást is láthatják nézőink.

A Nemzeti Táncszínházról

A Nemzeti Táncszínház a hazai táncszíntér legfontosabb központja, amelyet a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma alapított 2001. december 1-én. Elsődleges feladata a hazai táncművészet képviselete, és a közel negyven magyar, professzionális társulattal közreműködve olyan repertoár biztosítása, amelyben minden műfaj megmutatkozik.

A Nemzeti Táncszínház tizenhárom év után, 2014 őszén elhagyva a Várszínház épületét, alternatív játszóhelyeken állítja színpadra repertoárját. A Müpában rezidens intézményként évi száz nap táncelőadásait szervezi. Emellett a MOM Kulturális Központban, a Hagyományok Házában, a Marczi Közösségi Térben valamint a Várkert Bazár új multikulturális színpadán láthatók előadások.

A Nemzeti Táncszínház a Millenáris Teátrum átépítésével, 2016 őszén kapja meg új, saját játszóhelyét, amelyet a táncművészeti előadások igényeire szabnak.

A Nemzeti Táncszínház szervezi a Budapest Táncfesztivált, amelynek célja, hogy neves külföldi együttesek meghívásával pozícionálja a nemzetközi táncszcénában a magyar fővárost. Az elmúlt években a Shen Wei Dance Arts (USA), a Les Ballets Trockadero de Monte Carlo (USA) vagy a Merce Cunningham Dance Company (USA), a Grupo Corpo (BR) és a Company fabrik Potsdam (D) a Kylián Production (NL), a Doug Varone and Dancers (USA) lépett fel a Budapest Táncfesztiválon.

Árnyak és vágyak / Moderato Cantabile —  a  Szegedi Kortárs Balett előadása

Ivgy és Greben koreográfiáit leggyakrabban a fizikális, teátrális és modern jelzőkkel illetik. Az elnyomás, a szegénység, a kirekesztettség, a félelem, a bizonytalanság és a reménység témája csak néhány kiindulópont a Szegedi Kortárs Balett számára készülő új munkájuk, a Subjects leírására.
A tehetetlenség törvényét Isaac Newton fogalmazta meg Philosophiæ Naturalis Principia Mathematica című munkájában, és Newton első törvényeként ismerjük. Ez kimondja: minden test nyugalomban marad vagy egyenes vonalú egyenletes mozgást végez mindaddig, míg ezt az állapotot egy másik test vagy mező meg nem változtatja. Stephen King „minden mindennel kapcsolatban van” elve alapján a fizikából kiragadva ezen törvény alkalmazható az élet és a sors kapcsolatára. Ez a tehetetlenség hat az emberi életre is, a történéseket, legyenek azok jók vagy rosszak, sorsunk irányítja. Az Árnyak és vágyak azt mondja el a tánc nyelvén, hogy bármennyire is úgy érezzük, mi vagyunk életünk igazi irányítói, ez csak öntelt képzelgés. Valójában csak árnyékként követjük egy felfoghatatlanul óriás intelligencia terv szerint működő gépezetének akaratát. Mindössze arra kaptunk esélyt, hogy a velünk zajló történéseket felfogjuk, értsük, értelmezzük. Nem mi vetünk árnyékot a világra, hanem mi magunk vagyunk a világra vetett árnyék, amely vágyai delíriumában tehetetlenül követi az események alakulását.

A Moderato cantabile a szenvedélyről szól, a hiányról; az érzelmi életet idézi fel, a szerelemről próbál mesélni anélkül, hogy beteljesítené, pusztán kirajzolja az alatta megbúvó térképet. A színpadon szoba – téren és időn kívül -, mely meghatározott, állandó minták szerint létezik. A figurák ebbe a térbe érkeznek, a „máshol levés” terébe, ahol kitörölhetetlen nyomot hagynak maguk után: különböző ösvényeken indulnak el, melyek barázdanyomain a szabadság terei sejlenek fel, ha mégoly illuzórikus és illékony formában is.

(forrás:Müpa)

Fotók: Gergely Bea

Szegedi Kortárs Balett – Subjects(Baby Boy) 060

Szegedi Kortárs Balett – Subjects(Baby Boy) 075

Szegedi Kortárs Balett – Subjects(Baby Boy) 090

Szegedi Kortárs Balett – Subjects(Baby Boy) 118

Szegedi Kortárs Balett – Subjects(Baby Boy) 159

Szegedi Kortárs Balett – Subjects(Baby Boy) 175

Szegedi Kortárs Balett – Subjects(Baby Boy) 190

Szegedi Kortárs Balett – Subjects(Baby Boy) 203

 

1 Comment