Tömény kommunistázás a torontói magyar rádióban – Koncz Zsuzsától a vörös McGill Egyetemig

2016 február 29 10:07 du.63 hozzászólás

A kanadai magyarság félretájékoztatása, az ellenfél és az ellenvélemény kizárása, illetve a hamis premisszákra és retorikára épülő monológok jól ismert eszközök a szervezett magyar diaszpóra közösségekben. Ennek lehettünk ismét tanúi a Torontói Független Magyar Rádió február 20-ai adásában elhangzó „Dühöngő” című rovatban. Itt hol kettő, hol három teljesen azonos politikai állásponton lévő személy „dühöng” egymással, érvek és konkrétumok nélkül. És amit mondanak, azt szentírásnak tekintendő és a hallgatók közül talán annak is gondolják, különösen, hogy ha az idős torontói magyarok a Torontói Független Magyar Rádión kívül nem is kapnak máshonnan híreket Magyarországról.

A február 20-án elhangzott Dühöngőben Vaski Gábor, a torontói Magyar Ház korábbi elnöke, illetve a Kanadai Magyarok Országos Szövetségének (KMOSZ) jelenlegi vezetője beszélgetett Bede Fazekas Zsolt műsorvezetővel, illetve annak édesapjával, az idősebb Bede Fazekas Zsolttal. Mivel egyre kényesebb téma a terjedő magyarországi elégedetlenség és Orbán-ellenes proteszthangulat egy deklaráltan fideszes adás számára, a műsorban gyorsan átálltak a kényelmesebb és biztonságosabb kommunistázásra.

Bede Fazekas Zsolt és Vaski Gábor

Bede Fazekas Zsolt és Vaski Gábor

Annak ellenére, hogy Bede Fazekas Zsolt egy Parameter nevű kultúrkört vezet Torontóban és a szintén torontói Pannónia könyvesbolt tulajdonosa, szó nélkül hallgatta, miközben Vaski Gábor az alábbiakat találta mondani Koncz Zsuzsa Kossuth-díjas, illetve Liszt Ferenc-díjas előadóművészről, miután idősebb Bede-Fazekas Zsolt megemlítette, hogy a művésznő is támogatja a tiltakozó pedagógusokat és tanárokat, illetve ő is felvette a proteszthangulat szimbólumát–a kockás inget…

„A múlt rendszer alátámasztotta az ő sikerét. Koncz Zsuzsa a múlt rendszernek a sztárja volt”–mondta Vaski Gábor, nyiltan utalva arra, hogy Koncz Zsuzsa most azért állt ki a tanárok és diákok mellett, mert ő is egy kommunista.

Ezzel szemben a valóság Bede Fazekas Zsolt számára is ismert, még akkor is ha nem szólt közbe és nem korrigálta dühöngő barátját.

Koncz Zsuzsa – az Illés Együttes közreműködésével – kiadta Jelbeszéd című albumát 1973-ban. Ezen az albumon szerepelt Bródy János Ha én rózsa volnék című száma. A szám a nyitott határokról álmodozott egy Vasfüggöny mögötti világban. Ami pedig ennél is fontosabb – a következő szöveget tartalmazta:

„Ha én utca volnék, mindig tiszta lennék,
Minden áldott este fényben megfürödnék,
És ha egyszer rajtam lánckerék taposna,
Alattam a föld is sírva beomolna.”

Ezt sok mindennek lehet értelmezni, de még 1973-ban több millió magyar az 1956-os forradalom orosz katonai leverésére gondolhatott, amikor ez így elhangzott.

Ugyanezen a lemezen, a Jelbeszéd című szám közvetve a cenzúrát bírálta. „Jelbeszéd az életünk!„–szól a dal:

„Engem már más nem ért, csak az, ki jól megfigyel.
Így aztán érthető, a titkokat nem mondom el.

Jelbeszéd az életünk, de túl sok ember van,
Ki többre nem, csak jelszavakra gondol…
Jelbeszéd az életünk, de túl sok ember van,
Ki többre nem, csak jelszavakra gondol…”

A Jelbeszéd című lemezt hírtelen eltüntették a boltokból és bezúzták a meglévő példányokat. Tíz évet kellett várni, mire a lemez újra megjelenhetett. Továbbá 1973-tól a Magyar Rádió adásaiban sem lehetett lejátszani a Jelbeszédet. Csatári Bence történész szerint:

„A rádiónál fenntartások fogalmazódtak meg a szám ideológiájával kapcsolatban, úgy érezvén, hogy a dal kimondva-kimondatlanul a cenzúrát és némi áthallással a szocialista jelszavakat állította pellengérre. (…) így a szigorú műsorpolitika jegyében ezt a számot egyáltalán nem tűzték műsorra, nem „zésítették”, gyakorlatilag kitiltották a repertoárról.”

Koncz Zsuzsa korábbi dalaiban is volt rendszerkritika. Például a Mr. Alkohol című szám a Kádár rendszerben hatóságilag szőnyeg alá söpört terjedő alkoholizmus problémájára mutatott rá, ismét közvetve, áthallásosan.

A rendszerváltás idején pedig Koncz Zsuzsa a leginkább antikommunista pártot – a Szabad Demokraták Szövetségét (SZDSZ) segítette. Még az SZDSZ kampányfilmjében is megjelent a művésznő. És bizony – bármennyire is hihetetlen lehet ez Vaski Gábor számára – még 1990-ben az SZDSZ-ben mozogtak a „radikálisan” antikommunista emberek, nem pedig a kompromisszumokban utazó Magyar Demokrata Fórum környékén.

Nem értem, hogy Bede Fazekas Zsolt – aki jártas a magyar kultúra világában – miért nem árnyalta a Koncz Zsuzsa kapcsán elhangzottakat.

*

De az igazán szaftos kommunistázás már a montreáli McGill Egyetemről szólt.

„Mindenki tudja, hogy McGill-nek nem csak a színe vörös, hanem vörös nagyon mint egy egyetem”–mondta Vaski.

„Komcsi!”–deklarálta egyetlen szóval Bede Fazekas Zsolt.

„Igy van!”–tette hozzá Vaski Gábor. „A fiam pedig eléggé jobboldali, sőt az ifjú konzervatív pártnak a tagja. Azt mondja, hogy állandóan vitában vannak”–magyarázta Vaski Gábor a problémát.

Jó lenne ha Bede Fazekas Zsolt és Vaski Gábor elmagyaráznák, hogy mitől is „komcsi” és „vörös” a montreáli McGill Egyetmen. Értem, hogy Vaski és fia sérelmezik, hogy az egyetemen az a szokás, hogy a vélemények ütköznek és, hogy vitázunk, illetve hogy érvekkel kell alátámasztani azt, amit állítunk. Az egyetem nem dühöngő. De ettől még nem lesz kommunista egy intézmény.

De akkor miről van szó? Esetleg kemény osztályharcot folytat a McGill adminisztrációja a burzsoázia ellen? Talán öt éves terveket kénytelenek a diákok maradéktalanul teljesíteni? Vajon arról lehet szó, hogy a McGill Egyetemen tombol a proletárdiktatúra…annak ellenére, hogy pont arról ismert az intézmény, hogy a leghíresebb kanadai ügyvédek és orvosok, a jómódú establishment tagjai diplomáztak onnan? Talán szalámizzák az ifjú konzervatívokat?

Magabiztosan osztanak teljesen téves információkat, érveket mellőző, de mégis szentírásként beállított álláspontokat a torontói magyar rádióban hétről hétre. Ezért nem ülnek le szívesen a másik oldallal vitázni.

63 hozzászólás

  • ki ez a két idióta: Bede Fazekas Zsolt és Vaski Gábor…és miért kell rájuk figyelni, a diaszpóra főzzön mangalica pörköltet és császárszalonnát meg a többi vidámságot és ne mártsa bele magát senki életébe, még jó, hogy nagy ívben elkerülöm ezeket és a hasonló poloskákat…fidexkft hahahahahahaha Canada-ban? Itt nincs járványügyi felügyelet?

  • Bede egy kishitű, az embereket szándékosan félrevezető mások diktatúrában tartásáért rajongó hazug, csaló ember, és ezt megteszi jó pénzért, Fidesz elismerésért, de megtenné kevesebbért is. Amit tud azt eltorzítja, félrebeszéli, amit nem tud azt még hangosan hirdeti. Aki hallgatja, mindezt megérdemli.
    ========
    Koncz Zsuzsa, Bródy János, az Illés zenekar (és sok itt meg nem nevezett művész) vitán felül Magyarország és a felvilágosult Európa kulturális elitjei közé tartoznak.
    ========
    Ezért a megbecsült, sikeres, tehetséges művészeket itt is teljesen elkülönítettem a semmit sem számító, primitív, kártékony és rosszindulatú Bede és társai féle kontároktól. Véleményük, ismeretük, tudásuk ezekhez képest NULLA!

    Magyarországon egyébként soha nem volt kommunizmus, ha volt is néhány hithű kommunista és sok névleges kommunista. Ezek a dogmákat ismétlő, tudás és ismeret hiányával élő kishitű ember, kontárságuk miatt sem tudtak kommunizmust teremteni, akárhogy is majmolták Szovjet idomítóikat.

    Ma pedig, a Bede féle Fidesz seggnyalók ugyanolyan kategóriába tartoznak, mint a Rákosi korszakban működő elődeik, tehát el lehet mondani vagy énekelni róluk, hogy „ezek is ugyanazok”!

    Nem lesz alkalmuk sokáig hülyeséget pofázni és a hallgatókat is megtartani. Akik meg hallgatják, azok is ugyanazok.

  • Persze Chris, igazad van, de érdekes, hogy most mi váltotta ki belőled ezt a reakciót? Valami új a nap alatt? Ja, hogy pont Koncz Zsuzsát, magát az antikommunizmus megtestesítőjét komcsizza ez a két fröccs öntő? Ezt csinálják minden héten hosszú-hosszú évek óta. Igen, igényt és szurkoló tömegbázist is sikerült teremteni maguknak. Nagy érdem… Ezt hívjuk Győzike effektusnak….

    Csak Bedét ismerem személyesen, de sose tudtam róla eldönteni, hogy az aluliskolázásából származó kisebbségi komplexus, az Orbán fetisizmus vagy a pénztárcája, illetve ennek milyen kombinációja avatta őt és Vaski barátját fel a torontói agymosoda két főkolomposává.

    Ismered a híres mondást: ha lemész közéjük, akkor a saját fegyverükkel fognak legyőzni…

    Én már csak arra vagyok kiváncsi, ha végre hanyatt esik otthon a diktatúra, és elkezdődik a felelőségre vonás, akkor ők éppen melyik köpönyegükben fognak villogni hősként, mint ezt mindig tették?

  • Koncz Zsuzsa RENDKÍVÜL rendszerkritikus dalokat adott elő már jóval a rendszerváltás előtt is.

  • Gyula, írásunkban az a jó pár ezer kilóméter hirtelen eltűnt:)
    Amúgy szívesen várom és gondolom várjuk a Bede védőket észérveikkel… Ki hajlandó még kompromittálni magát vele? Lássuk!

  • Nem hiszem, hogy Bedéék védőügyvédjeként jót alakítottam volna:( :):):)
    Torontói társam, azért nehogy már a Fesztyt itt valami másfajtának tekintsük, mint ezt a kettőt. Nem kicsit barnította ő se be az orrát a maffiával való kollaborálásával…. Ugye nem kell sorolni a példákat?

  • A hozzászólások elcsúsztak időben… Én már G.A.-ra reagáltam másodszor…

  • Vaski mint elnök, majd alelnök Bede barátjával közösen aktívan kivették a részüket a torontói MH anyagi és erkölcsi lezüllesztésében. Még ma is nyögi a ház a pereskedésük után ki nem fizetett 45 ezer dolláros ügyvédi költséget.

    Vaski és Bede megjelent a KMOSZ szervezetben és láss csodát, ismét züllésnek indult a KMOSZ is, holott Feszti Dániel idején egy lelkes virágzásnak lehettünk tanui.

    Reméljük, hogy Feszti májusi visszatértekor visszaveszi az elnöki pálcát és ismét megpróbálja a szervezetet a normális mederbe visszavezetni. Ugyanakkor nehéz dolga lesz, mert az alkotó szervezetek nagy részét elvesztette a KMOSZ, kapcsolatai rosszak a helyi szervezetekkel, Magyarországgal, a diaszpóra helyi vezetőivel, a diplomáciai testület tagjaival, sőt a KMKT-hoz tartozó szervezetek vezetőire ellenségként tekintenek.

    Egy megroggyant KMOSZ ami várja Feszty Dánielt, ha egyáltalán ilyen formában még érdeklő öt az általa létrehozott szervezet.

    Mindenki gyanus nekik, akik nem ugyanúgy gondolkodnak mint ők. Üldözési mániájuk megdöbbentően szélsőségessé teszi viselkedésüket, melynek gyakorlati megvalósulása a rádióban a „dáridó” müsoruk, melyet dühöngőnek neveznek.Ebben hihetetlen módon egyetértenek önmagukkal, ezért élvezkednek ebben a műsorban.
    Talán ez az egyetlen hely, ahol nem kell más, ellentétes véleménnyel szembe nézniük, ezért számukra ez egy fontos megjelenési forma.

  • Göllner András

    Nem tudom, mért gond ha a KMH főszerkesztője, vagy bár ki más, időnként foglalkozik azzal, hogy az Orbán kormányt legaktívabban támogató társaságnak, a kanadai magyar diaszpóra legnagyobb szervezetének, a KMOSZ-nak vezetői milyen szövegekkel hülyítik a népet e tájon. Lehet, hogy ez Bánhidán, vagy Bugyiban senkit sem érdekel, de a kanadai magyarok számára van némi hírértéke, közösségi fontossága. Talán jobb lenne, hogy ha Chris Adam, a homokba dugná a fejét mint egy strucc, és úgy tenne mintha a legnagyobb kanadai magyar szervezet felső vezetőinek szájából áradozó örület, nem más mint valamiféle földalatti mágneses rezgés, amit melegen kellene ajánlania a torontói és kanadai magyarok felé ? Ez a hozzá állás arra emlékeztet engem, amikor Magyarországon, a nagy okosok, sok mindenkinek azt tanácsolták, mi a fenének kell foglalkozni azzal a hülye Orbánnal, vagy Kövérrel. Most annak a nemtörődömségnek isszuk a levét. Remélem, tehát, hogy a nemtörődömség helyett, a KMH főszerkesztője továbbra is odafigyel és tájékoztatja a kanadai magyarokat arról, milyen emberkék nyüzsögnek a kanadai magyarság élén, a Fidesz és a Jobbik szineiben.

  • A McGill egyetemen több baloldali professzort vettek fel már évekkel ezelőtt. Ezt mindenki tudja aki oda jár, vagy a gyereke jár oda. Semmi új nincs ebben.

  • Figyelő:És aki a baloldali, az mindjárt „komcsi” ?

  • Az valamit jelent, hogy megpróbálták Bródy Jánost és Koncz Zsuzsit összeugrasztani. Két „kommunista.” Ez azért jó, nagyon jó. De a fiatalok sajnos még el is hiszik.
    Van egy barátnőnk, az USA-ban orvos. Egyetlen egy miatt bánkódott, nem tudta magával vinni Koncz összkiadását. Már megkapta.

  • Igen, mindenki hibás a kőfaragóktól a balettáncosokig bezárólag.
    Ezek mind komcsik! 😀

    Oszt érdökes, hogy Figyelő ebben is mily tájékozott. Vagy csupán hat rá a visszhangosító fidSS propaganda ? ))) 😀 (((

  • A retrográd „fejlődés” egyenes útja

    Ahogy Orbanisztán egyre csak halad visszafelé Horhysztán restaurációja irányába, úgy válnak a Fid-SS számára feleslegessé, sőt lassan már üldözendővé, csak például Koncz Zsuzsa, Nagy Imre, Demszky Gábor (ő különösen) és általában a rendszerváltó folyamat valódi, történelmi kulcsfigurái. Mire majd a Vezér felér a várba székelni, addigra a lagnagyobb renegát kommunistákat, mint Szűrös Mátyást és Pozsgay Imrét úgy deklaratíve is, már elcsapták a cégtől…
    Már csak várnunk kell, hogy mikor is jelennek meg majd először a Sándor-palota erkélyén ezek az uborkafán várba-mászott bunkóváryak úgy, díszmagyar, sújtásos, pitykével kivert, kacagányban, csákóforgós és darutollas hacukákban, a csimmájukon meg özüst sarkantyúval… Ja ! Ahogy az náluknál, a Pancsó stadíjjon környéki focijakademmija gyesznólaiban nekijük dukál. Ja ! 😀

  • Már a Rendszerváltás után is a Csurkisták fekete , sujtásos hosszú kabátban páváskodtak a Parlamentben , közröhejt keltve.

    Ferencjóskának hívják az ilyet vagy miafrancnak ?

  • Geyzám!

    Atilla az nem más. A jobbikosok néha még ma is abban adják a mélymagyar virtust, mert ükket már gyerek korukban az asztal körrű kergették, ha nem atillába jártak kija mezőre… 😀

  • Dubois:Fernstéhen.
    Eddig aszittem az „Attila” az világoskék selyem viselet.
    Ebből is kitűnik hogy nem értek az úridivathoz.

  • Georgina Bojana

    Kedves Chris!
    Köszönöm a cikket.
    Legalább most már azt is tudom, hogy ott is, egyes helyeken, vannak eszetlen emberek. Akik nem másképpen, másként, de homlok egyenesen más véleményen vannak, mint én és a barátaim.
    Bródy Jánost és Koncz Zsuzsát mindig is szerettem.
    Akkor is „kiénekelték” az igazat, amikor EZ még fejvesztés terhe mellett lehetett.
    Mindkettőjüket annyira szerettük és szeretjük, bármit saraznak rájuk, ők igazi és igaz művészek.
    Amit gondolnak, úgy is élnek.
    Köszönöm az írást, köszönöm.
    G.B.

  • Dubois

    2016 március 1
    4:01 de.
    Amit állitottam, az köztudott dolog Montrealban, ahol az egyetem van.
    Én is itt lakom.

    Azt is tudják az emberek, hogy az akadémikusok között sok a balodali. Na és? Szabad világban élünk.

  • Gyula Bognar: Teljesen egyetértek veled. Ha valaha is vették volna a fáradtságot, hogy legalább egyszer elolvassák azt, ami ellen harcolnak, akkor tudnák, hogy kommunizmus soha nem volt. S Nagy Imre sem az ideálok ellen lázadt. Mostmár ha emberbarát vagy, humanistának hívnak.
    Torontoi és Miklos Banfi: Hogyan vezethetnek ilyen szélsőségesek egy pártatlannak nevezett kanadai magyar szervezetet? S hogyan hiheti el nekik az egyszerű ember, hogy ez csak a kultúra ápolására van? De sajnos, még az ő hangjuk a hangosabb, mert az ő cimboráik vannak még a vezetésekben. Számítanak-e arra, hogy ennek is vége lesz egyszer, és saját szavaikat kell majd kimagyarázniuk?
    KMOSz ilyen vezetőkkel és olyan arculattal, amit ők a saját képükre formáltak (Igen, mint Isten), nem támogatható és mint olyan, nem is hiszem, hogy átalakítható akár Feszty által akár egy valóban pártatlan vezetássel.

  • Annak orulhetunk , hogy semmilyen szinten nem kepviselik a canadai magyarokat,mert mar kikoptak minden magyar szervezetbol.
    Csurka lelkes hive volt Bede mindig es azota csak le fele megy,hisz a radiojat se igen hallgatja csak az a 30-40 szelsojobbos.
    Altalaban mindig olyan embereket kritizal akinek a labnyomaba nem johet.Koncz es Brody toretlenul top muveszek evtizedek ota nem csak otthon hanem a kint elo magyarok koreben az egesz vilagon.
    Meg lehetoseguk volt hitelbe kihozatni muveszeket azokkal majd nem mindnel baj volt, vagy nem ismerte senki, vagy fontosabb volt az ideologiai partallasa a muveszetenel, vagy be se engedte Canada a szelsoseges nezeteiert.

    Mikor eljottem otthonrol /igen reg volt /akkor Koncz Zsuzsa Amerika cimu szama ami a kedvenc volt a lagerekbe reggeltol estig hallgattak a tovabb indulo magyarok.

  • Geyza, a „komcsi” mellékszó, a baloldalnak. Általánosító az igaz. De rövid és jellemző.
    Természetesen, vannak árnyalatok, de egy NEM baloldalinak, ezt könnyű használni.
    Már itt, engem annyiszor lenáciztak, hogy meggondolás nélkúl tudom ezt a szót alkalmazni.

  • Petényi Judit:
    Csak követik a hazai szélsőjobb terminológiáit:
    A „Magyar Gárda” és társai azzal alakultak meg hogy kulturális céló egyeseület kívánnak lenni , persze kis hagyományőrzéssel de főképpen jószolgálati tevékenységekkel. Pl. parlagfűirtás meg hasonlók.

    Aztán furcsa módon Gyöngyöspata környékén valami tábort létesítettek szemben a cigánysorral ahol -mily különös és bizarr fordulat- Kalasnyikovokkal gyakorlatoztak úgy hogy a cigányság jól láthassa őket közben.

    http://www.atv.hu/belfold/20110422_gyongyospata_ilyen_a_masodik_vilaghaboru_ota_nem_volt

  • Petényi Judit

    2016 március 1
    11:45 de.
    Nem tudom, mióta élsz Kanadában, de szélsőséges vélemények, megnyilvánulásoknak több oka van!
    T.i. Kanadában, a magyar emigráció TÖBB rétegből áll.
    Mikor 57-ben idejöttem, még éltek olyan öreg magyarok akik a 20-as évek nyomorából menekültek ide. Aztán voltak olyanok, akik az 1944 es zsidó űldőzések idején jöttek,majd jöttek a volt m. katonatisztek 1948-ban, aztán az 56-sok, akik Kádár elvtárs bosszúja elől menekültek, majd a „megélhetési” menekültek, akik jobban akartak élni mint otthon.
    A fentieket megfigyelve, igen sok rétegű a magyar emigránsok összesége. Ember legyen a talpán, aki képes ilyen helyzetben, egy egységes egyesületet létrehozni, és mindenkit boldogitani.

  • Figyelő
    2016 március 1
    11:27 de.

    Nem értem. Segítséen. Hogy ha ön sérelmezi, hogy „lenácizzák” olykor, akkor miért esik ugyan abba a hibába amit magán sérelmez, csak éppen pepitában? Ez így korrekt volna?

    A baloldali az annyira van köszönőviszonyban a komcsival, mint a konzervatív-jobboldali a nácival.

  • HunCanada, felfogás kérdése.
    Különben, én itt senkit sem komcsiztam le. Olvasson figyelmesebben. Amit McGillről mondtak, azt NEM én mondtam, vagy írtam! Én baloldalit írtam.

  • Visszafele: HunCanada: látod barátom ebbe a buta fogalomzzavarba már Te is belezavarodsz. Nincs értelme se nácizni, se komcsizni, mert az már maga minősít…
    Nevezzük nevén a dolgokat!
    Ilan barátom, egy kicsit félreértetted, mert nem hiszem, hogy bárki össze akarta volna ugrasztani K.Zs.-t Bródyval. Ekkorát még talán maga Bede se tudna lódítani..
    Petényi Judit: Igen, itt Torontóban az 56-osoknak mindig is óriási hatalma volt. Minthogy a legnagyobb város, legnagyobb magyar populáció és a hatalom mindössze néhány kézben volt: a templomi vezetők, iskolák, Magyar Házak, média – ezek összeforrva az itteni nagyvállalkozókkal. Ezért Orbánnak igazán nem volt nehéz rájönnie, hogy hogyismondjam ezeket az embereket maga mellé állítsa, ami nagyon nagy hatékonyságú befektetésnek bizonyult többek között a szavazás vásárlásokban és a teljes agymosásban. A torontói ellenzék még a hazai politikai ellenzéknél is gyengébb, mert 100%-ig szétvannak zilálva. Hangjuk annyi, amit itt tőlem és még egy-két megbúvótól hallasz. Judit, ez megválaszolja az előző kérdésedet is: az itteni vezetők Istennek képzelik magukat a hatalom mámorától és nem is gondolnak arra, hogy mi lenne egy politikai változás után – illetve: pont erre céloztam, hogy ezeknek a gerincteleneknek nem lesz gond a hatalmuk átmentése semmilyen új rendszerbe, mert őket soha se fogja elérni a számonkérés.

  • Miklos Banfi De, sajnos nem tévedek. Pesten történtek próbálkozások, egy TV adás kapcsán.

  • HunCanada

    2016 március 1
    5:41 du.
    Mellesleg, a „komcsi” szót nem én használtam először, hanem a cikk címében van!

  • Bocs, Chris, de ezen hangosan röhögtem: „Nem értem, hogy Bede Fazekas Zsolt – aki jártas a magyar kultúra világában „..
    Bedének azóta van köze a magyar kultúrához, mióta Kosaras Pufi bonvivánt csinált belőle az operett előadásaihoz.
    Odahaza a győri Kisfaludy Szinház kórusában volt tag, felesége ugyancsak. Ehhez az álláshoz úgy jutott. hogy nagybátyja, Bede-Fazekas Csaba , a szinház magánénekese- szólt néhány szót az érdekükben.
    Van egy történetem róla, Reginából. (Oda érkezett valamikor 88-89 környékén.
    Az ottani Magyar Házban valamelyik szombat este összejöttek a magyar férfiak, hogy valamelyik hokidöntőt együtt nézzék, mert fizetős csatornán lehetett csak fogni, a Háznak meg megvolt ez a csatorna is. Meccs közepén valamikor érkezett a mi Zsoltunk. Simán odament a tévéhez, és átkapcsolta valamelyik másik csatornára, ahol éppen Shakespeare előadás ment..Linch hangulat volt. 😀 Persze, a meccset nézték továbbra is, de jellemző Bede közösségi szemléletére.
    Suba-subaru, Bede a rádiót is, de egyáltalán a kanadai életútjának eredményességét Kosaras Pufinak köszönheti.
    Pufi szintén a győri szinháznak volt „segédszinésze” a hatvanas években, így a közös város nosztalgiája mián karolta fel Bedét.

  • Figyelő:
    A”komcsi” szót kétfée módon használják:
    1 a gyűlölködő szélsőjobbosok mint szitokszót
    2 mi , demokratikus gondolkozásúak az olyan emberekre akik a Kommunista Eszmerendszert mint ugródeszkát felhasználva , törtető módon mindenen és mindenkin átgázolva, a marxi gondolatokat kiforgatva és meghamisítva kerültek „pozicíóba”.
    A mai Magyarországon ezeknek jelentős hányada a mostani Kormánypártban van és sokuk vezető pozíciót foglal el.

    Figyelő:A „komcsik” legrémületesebb, leginkább tökélyre fejlődött szervezete a kambodzsai Pol pot féle Vörös Khmer volt.
    Ök, amikor kínai segítséggel elfoglalák az országot ( sapkájukon a Nemzetközi Munkásmozgalmat jelképező ötágú vörös csillaggal,) gyakorlatilag kiirtottak a hatmillió polgárból vagy kétmilliót. Ha nem többet.

    Végül aztán a kommunista Vietnámnak kellett pár nap alatt széjjel zavarnia azt a tömeggyilkos bűnbandát.

  • Figyelő
    2016 március 2
    10:28 de.

    Valóban a cikk címében van, de az tudja, hogy a cikkek címei általában utalnak valamire (lol, nem Christopher kocsizott:O )Jelen esetben a cikk idézte a torontói rádiósokat, ahogy komcsiznak. ÖN pedig a McGill egyetem kapcsán egyetértett velük, hogy „nincs ebben semmi új” és a baloldalt mosta a kommunistákkal össze az egyetértésében.

    Tehát ha inkább balos is a McGill, akkor az nem egyenlő azzal, hogy kommunista. Ebben akkor egyet értünk? Vagy fenntartja Bedéékkel való egyezését és azt, hogy a baloldal = Komcsi?

  • Már én is mondtam hogy az nemugyanaz.
    Lehet hiába.

  • HunCanada
    Ez egy általánositó szó, minden szómagyarázat nélkül.
    Lehet hasítani a fát, holnap reggelig.

  • Egyáltalán nem általánosító szó.
    A „komcsi” kifejezés határozottan sértő célzatú szó !

  • Figyelő
    2016 március 2
    5:54 du.

    Figyelő, de miért viszi el a legegyszerűbb kérdéseket más irányba is az egyenes válaszadás helyett? Egy kérdés és egy válasz lett volna, azaz összesen két komment a baloldal=komcsi? kérdéskörben.

    Hozzuk már legalább ezt az egy kérdést közös nevezőre. A baloldal, mint politika irányvonal az nem egyenlő a kommunizmussal és a komcsikkak (komcsizással) és ez – ahogy ön gondolja – nem nézőpont hanem ténykérdés!

    Ha ön mégis nézőpontot vesz figyelembe egy ilyen kérdésben és aszerint, azaz az ön nézőpontja szerint a baloldal egyenlő a komcsikkal, akkor ismét bebizonyította, hogy a tények és az egyetemes ismeretek helyett valami egészen elképesztő nézőpontot tart magáénak és tesz arról tanúbizonyságot újra meg újra, hogy a valóság érzékelése a legelemibb dolgoktól kiindulva kezd torzulni. Minél bonyolultabb egy kérdés annál inkább széttart a valóságtól ez a torzult világlátása, mely a tényeket figyelmen kívül hagyja, amely helyett azonban szubjektív és szentimentális elemeket von be (ezek viszik aztán mindig félre).
    Tehát :
    A baloldaliság önmagában soha nem jelenti azt, hogy valaki kommunista is..

  • Érdekes, hogy sértésnek veszik ezt a szót.
    A baloldaliság tapasztalatom szerint marxista hívők gyűlekezete. lehet különböző jelzőket használni, de mivel a cikk címe arról panaszkodik, hogy a vélemény az arről az egyetemről, hogy kommunista,én röviditve használtam ezt a szót, mint általában a nép is ezt használja..
    Egy magyarnak, vagy magának a m.nemzetnek a baloldal ezt jelenti. Teljesen MÁS értelme van ennek a szónak a külföldiek számára. Kólföldön a baloldal azt jelenti, hogy liberális, progresszív és NEM konzervatív.
    Európában pl. a volt olasz miniszterelnököt lekomcsizták az újságok.

    Remélem, érthető voltam.

  • Figyelő
    2016 március 3
    10:23 de.

    Köszönöm válaszát. Érthető volt amit írt, csak amit írt az olyan, mintha azt mondaná, hogy a piros színt az egyik országban kéknek látják, a másik országban meg zöldnek, a harmadikban meg helyesen pirosnak. De ez így butaság, mert a piros az mindenütt piros, és csak a színvakok látják másfélének, de ténylegesen az még piros – (Ez jelentené a nézőpontbeli különbséget a „baloldal” szónál maradva).

    A baloldaliságnak egyetemesen egyfajta értelmezése van, amely Magyarországon, a mai magyar politikai térben sem és sehol sem egyenlő a komcsikkal. Amit ön mégis belelát hibásan, az már a saját világképéből fakad. Nézze meg a komcsi (kommunista) ismérveit, és nézze meg, hogy illeszkedik-e a McGill Egyetemre, vagy pl. a mai magyar baloldali pártok bármelyikére? Nem fog egyezőséget találni.

  • Vaski Gábor a beszélgetés végén mondja:

    „ma abszulut nem is készültünk föl, 10 órakor átkültem aa témákat, ugye, vagyis a bevezetőket és aztán leülünk, egyet tudunk érteni, hogy milyen jó dolog ez, hogy,ööö hogy-hogy miiint magyarok ö mi megtaláljuk azt az közös hangot.”

    Kell ehhez hozzűzni még valamit?

  • Valakinek, aki a szésőjobb jobbszélén van, mindenki gyanúsan vörös aki tőle balra van.
    Csakhogy mivel a dolgok körbeforognak nint az óramutató, ezért a balszéllel szépen összeérnek.

    Figyelő kedvéért hozzátenném hogy a szélsőballerek nagyon távol vannak mindattól amit Marx és Engels hirdetett.Azért értik meg egymást a jobberekkel.

  • A kommunista, marxista.
    Marxistának lenni pedig tudományos világnézet, meggyőződés amelyhez persze, mint mint minden világnézethez érzelmi viszony is kapcsolódhat.
    A marxizmus ˙ v u l g a r i z á l t, az elméletet és az abban levezetett törvényszerűségeket pragmatikus alapon, szándékosan figyelmen kívül hagyó, így azt eredeti alapjaiból kiforgató,
    h a m i s ˙ i n t e r p r e t á c i ó j a ˙ a ˙ b o l s e v i z m u s.

  • Völegin!

    Figyelő is ezt a vulgáris, bolsi változatot ismeri. Ezt hívja az ő borzasztóan vulgáris, egyszerű észjárásával komcsinak.
    …De azért szívesen megkérném a spinkót, mondjon már csak egy-két tételt abból a „marxista hitből”, ahogyan ő, azzal a primitív, tanulatlan agyacskájával a marxizmust elképzeli.

    🙂

  • Geyza!
    Bölcsen írod, hogy a szélsőjobb (a legszéle a nácizmus) és a szélsőbal (a legszéle a bolsevizmus) időnként randevúzik egymással…
    Hitler Adolf a harmincas évek elején egy magánbeszélgetésen külön felhívta párbeli munkatársait a kommunistákból lett [egyszerre átvedlett(tőlem)] NASDAP tagokra nagyobb figyelmet szenteljenek sőt, nyugodtan csalogassák csak „a kommunistákat” a pártba. Mire valaki azzal mondott ellent a Vezérnek, hogy a kommunisták ott is azok maradnak, és aknamunkájukkal csak veszélyeztethetik a párt egységét… Mire Hitler azzal vágott vissza, hogy ő jobban ismeri a kommunistákat, és az ilyenekből, mivel bizonyítani akarnak, még jobb nácik lesznek…
    E példa is csak abban hibádzik, hogy jobboldal szereti egybemosni a szélsőbalt [a bolsevizmust] a marxizmussal, hadd legyen azokban a sötét fejekben még nagyobb zavar… Ezt főleg a szóhasználatában érvényesíti, amikor kommunistát mond. Pedig igazi, felkészült marxistából soha nem lesz náci. Ezt pedig még a német Führer is tudta, mert >a kommunistákat<, hatalmának mindjárt az elején bebörtönöztette vagy koncentrációs táborba záratta és kivégeztette.
    Tehát az ilyen demagóg – az igazságot nélkülöző – megközelítés, hogy mindenki kommunista, meg komcsi, igen hálás megoldást kínál különösképpen az olyan szélsőjobbos propagandisták és vevőközönségük részére, mint amilyen ez a "Figyelő" nevű IS…

  • A tegnapi Dühöngőben Vaski Gábor ismét kommunistázott. Ez azért is meglepő, hiszen saját elmondása szerint fiát egy kommunista egyetemre íratta be. Úgy tűnik titokban vonzódik a kommunistákhoz.
    A másik nagy dobása amikor egy volt szocialista politikus 250 milliós csalása kapcsán kacarászott, hogy nem számolt el ezzel a volt politikus. Vaski úr Ön mikor számol el az 500 ezer dolláral amit felvett a MH-ban és elfelejtett visszafizetni, ami miatt el kellett áron alul adnia a közösségi házat? Álljon ki a MH közössége elé és számoljon el ezzel is és azzal is, hogy miért nem fizette még ki azt a költséget ami mostanában 45 ezer dollár már amikor perre ment a saját tagsága ellen?
    Vajon egy ilyen ember hogyan képviselheti a kanadai magyarokat a KMOSZ -ban illetve a diaszpórában Magyarországon?
    Bede-Fazekas meg szégyelheti magát, hogy egy ilyen embernek megszólalasi lehetőséget biztosít a rádióban.

  • Vögelein:
    Én láttam egy EBAY-aukción egy olyan érmét , amit a Hitler Németországában adtak ki egy sportrendezvény kapcsán és rajta egy heroizált német fej látszik, tőle jobbra egy sarló , balra pedig egy kalapács.
    Később aztán elhagyták ezt a jelképet.

  • HÁT NEHÉZ ELKÉPZELNI,HOGY Koncz Zsuzsa,Szörényi vagy Bródy…
    kommunista lett volna,régen és most is szeretettem,szeretem őket.
    Az viszont tény,hogy sok művészt ismert embert beszerveztek…volt, ami már kiderült volt ami nem….
    De ismét elszabadultak az indulatok és már régen nem a cikkről szólnak,nagyon érdekes,hogy egyesek ok nélkül nácízhatnak,fasisztázhatnak,míg ha valaki komcsizik,szocizik,ballibsizik az „érzékeny” lelkűek mindjárt
    megsértődnek,sőt még azon is ha Figyelő baloldalit ír…..bár az utóbbi egyáltalán nem zárja ki a tisztességet és legfeljebb az komcsi,szoci stb.lehet sértő,főleg azoknak akik netán önkritikát gyakorolnak…vagy többeket kísérti a múltjuk?..Hát nem semmi,elgondolkoztató!

  • Ja és az,hogy valaki jobboldali az nem jelenti azt,hogy náci,mint
    a baloldali sem jelent okvetlenül komcsit,szocit,gyűlölködő libsit…vannak különbségek,fokozatok a GYENGÉBBEK KEDVÉÉRT…
    Ha Konczról nem is hihető amit írtak,(?)megjegyzem akár igaz akár nem,de legalább a tehetségével tünt fel,míg az itteniek többségéből ugye ez kissé …hiányzik,legfeljebb az uszításhoz,gyűlölködéshez
    van tehetségük,amit sehol nem jegyeznek….

  • málnaszőr

    2016 március 6
    2:34 de.
    Látom a komcsi szó fáj, úgy látszik taláva érzi magát!
    Spinkónak meg hívja a rokonát!
    Jellemző a stílusára az észjárása is.
    Sajnos, igen soká éltem a komcsik idején, nem tudom elfelejteni őket.

  • „Megmondom a titkát, édesem a dalnak:
    Önmagát hallgatja, aki dalra hallgat.
    Mindenik embernek a lelkében dal van,
    és a saját lelkét hallja minden dalban.
    És akinek szép a lelkében az ének,
    az hallja a mások énekét is szépnek…”
    /Babits/
    Zsuzsa ezért gyönyörű még 70 évesen is. Nemcsak szépen énekel, lelke is tiszta, szép, és meghallja a mások énekét is, ezért is énekelünk vele együtt sokan.
    Sok boldogságot kedves Zsuzsa!

  • Agyatlanné:
    Kit érdekel hogy te milyen zenét szeretsz?
    Mintahogy az is indifferens hogy a 20 centis fekete , vagy a 12 centis testszínű dildót kedveled e jobban ?

    Megjegzem ha Koncz Zsuzsával szembe mennél az uccán és ő tudná hogy ki vagy , egyből átmenne a túloldalra.

  • geyza ápolt…..én nem vagyok olyan visszataszító mint gondolom te?aztán már megint nem értetted ,amit írtam,szokás szerint……
    a zárt osztályon is van internet? ez furcsa…..

  • Ja remélem már sokan rájöttek,hogy ezen a fórumon geyza a „jól”….
    megmondó,jó pofi törzstag……

  • Figyelő!

    Oda se neki,aki betéved a kanadai „ZOO”-ba ott mindenféle
    „élőlénnyel” (emberszabásúval is…)lehet találkozni,akik ugye
    nem számítanak……

  • Geyza, viselkedj már, ha valami nem tetszik, görgess tovább, de hogy ennyire lemész alpáriba, csak téged meg a hozzád hasonlókat teszi visszataszítóvá. Vagy ez a cél?

  • Csárli:
    Van aki alpári,van aki aljas.
    TE például hová sorolod magadat ?

  • Geyza, én nem sorolom magam sehova, de a személyeskedést, főleg hölgyekkel, gyengeségnek tartom. Tuti, hogy neked sem okoz örömet.

  • charlie!

    Nos geyza alpári és aljas is,meg sötét,és ő itt a „kultúros”…
    aki más véleményen van az,mind náci…..és az „állapota” azt sugallja,hogy egyre több van…..szerencsétlen,már beleőrült!

  • Csárli: há mingyá elásom magam az M64 gyalásómmal..ekkora erkölcsi fölény láttán..

  • Marcsi wazze „hölgy” lettél !
    Na erre varrjál gombot !

  • geyza,ezt én eddig is tudtam,de téged ugye eddig senki nem sorolt az urak
    közé,tehát maximum „emberszabású”…..élőlény lehetsz!

  • Agynélküli marcsa: Az hogy te önmagadat a hölgyek közé sorolod, nagy sértés a hölgyekre nézve.

  • csak ontsd magadból a „szellemességeket”,engem még mindenki hölgynek nézett,téged meg talán….emberszabásúnak…de úrnak nem!
    Jó film van…foglald le magad valamivel ….

  • én is ismételgetek,de csak miattad…