Kanadai mikrofon (5): A „szárnyaló” kanadai dollárról és a hét híreiről

2016 március 6 7:51 de.22 hozzászólás

Ismét szárnyal a kanadai dollár? Mégsem lesz emlékmű az afghán háború emlékére Ottawában? Pártember képviseli Kanadát az Egyesült Államokban? Mozgalmas hetet zártunk Kanadában–heti hírösszefoglaló következik. A mikrofonnál Christopher Adam, az Ottawai Magyar Rádióban.

Jó hírünk van azok számára, akik éppen a napokban készülnek külföldre utazni. A kanadai dollár – részben az olaj világpiaci árával együtt mozogva – nyolc centtel erősödött az elmúlt napok alatt, így mozdult el mélypontjáról – amikoris csupán 68 amerikai centet kaptunk egy dollárért – a már sokkal tisztességesebb 75 centes szintre. Kanada nemzeti fizetőeszköze utoljára 2015 október végén volt ezen a szinten. Ezuttal az emelkedés mögött nem csak az olaj világpiaci árának növekedése áll, hanem néhány, Kanada számára pozitív gazdasági mutató is: Az elmúlt 12 hónap alatt 7,3 százalékkal növekedtek a kanadai exportok. A TD Economics elemzői most már derűlátóbbak a kanadai gazdasági kilátásokkal kapcsolatosan–szerintük az idei GDP növekedése 2 százalék körül lehet. Továbbá az Egyesült Államokból érkező pozitív hirek – 242 ezer új munkahely jött létre februárban – szintén jó hatással lehet a déli szomszéddal szorosan összefüggő kanadai gazdaságra.

*

Komoly bírálatok érik Justin Trudeau liberális kormányát, miután kiderült, hogy Kanada új nagykövete Washington DC-ben nem más, mint a tavaly októberben hatalomra került miniszterelnök egykori politikai kampánymenedzsere Ontario tartományban. David MacNaughton, Kanada újonnan kinevezett nagykövete az Egyesült Államokban, Dalton McGuinty Ontario korábbi liberális kormányfőjének is dolgozott politikai tanácsadói kapacitásban, illetve a StrategyCorp nevű torontói lobbista szervezet alkalmazottja volt.

David MacNaughton elmondta, hogy számolt azzal, hogy kritikával illetik pártpolitikai múltja miatt, ugyanakkor jelezte, hogy még a jobboldalról is érkeztek biztatások és támogatások új kinevezése kapcsán. Például John Baird, korábbi konzervatív külügyminiszter is támogatta kinevezését. MacNaughton jelezte, hogy a kanadaiak és az amerikaiak prioritásai nem mindig egyeznek. Az amerikaiakat leginkább a nemzetbiztonság foglalkoztatja, míg a legtöbb kanadai számára az elsődleges aggály a gazdaság körül alakul ki. Kanada könnyítené szeretné az Egyesült Államokba való belépést, illetve a határ átlépését kanadai állampolgárok számára.

*

A Liberális kormány nagy valószínűséggel törölni fogja a korábbi konzervatív kabinet tervét, hogy az afghán háború emlékére épülhessen fel emlékmű Kanada fővárosában. Kanada katonái először 2001-ben harcoltak Afghanistanban a Talibán ellen. Egy többnyire állandó 2 ezer 500 kanadai katonából áló kontinens harcolt a középázsiai államban 2001 és 2011 között és összesen 159 kanadai katona esett el a harcokban. A tíz év alatt összesen 40 ezer kanadai vett részt a háborúban.

Az előző, Stephen Harper kormány által tervezett emlékmű részben az elesett kanadai katonákra emlékezett volna. A projekt 5 millió dollárba került volna. De Justin Trudeau Liberális kormánya nem ért egyet az előző kabinettel a tekintetben, hogy összefűzte Kanada nemzeti identitását az ország honvédelmi és hadügyi örökségével. A liberálisok szerint a konzervatívok egy túlságosan militarista pillérre igyekezték építeni a kanadai nemzeti öntudatot. Ezért nem csak az emlékmű jövője erősen bizonytalan, de a kormány még az újbevándorlóknak és menekülteknek nyújtott kanadai irásos útmutatót is átszerkesztették és ott is tompítani igyekezték a kanadai honvédelmi múltjára eső erős hangsúlyot.

Önök e heti hírösszefoglalónkat hallották – 2016 március 6- án. A viszontlátásra.

*

Az Ottawai Magyar Rádió minden vasárnap reggel 7 órától hallható a CHIN Radio 97.9 FM hullámhosszon. A heti adások vasárnap délutántól az internetre is felkerülnek, így Ottawán kívüli olvasóink is meghallgathatják.

22 hozzászólás

  • Kedves Chris!
    Csak egyetlen picinyke megjegyzést engedj meg.
    Magyar rádiós szokás szerint búcsúzáskor nem viszontlátásra, hanem viszont hallásra a honos… 🙂

  • Christopher Adam

    Kedves voronyezs,

    Köszi szépen, legközelebb „viszonthallásra” lesz. Amúgy pont ezen töprengtem, nem tudtam, hogy melyik legyen…végül rosszat választottam. Majd a jövő héten minden a helyére kerül. 🙂

  • Chris!

    Így is klassz ember vagy. Köszönet érte! 🙂

  • Na.
    Mondtam én hogy erősödni fog.
    Pedig nem is értek a pénzügyekhez 🙂
    Most majd megint több dollárért vehetek dolgokat Kanadából.

  • A liberális kormány, minden javaslatát és kezdeményezését az előttelévő pártnak, mellőzi és ha lehet eltörli.
    Szvsz. ez kissé gyerekes, mert hátha volt valami értelme is azoknak?!
    Mivel a nácik áldozatai emlékére van már ilyen emlékmű, miért ne lehetne a kommunizmus áldozatai számára is? Semmi köze, Kanada honvédelmi múltjához!

  • Kedves Figyelo!

    Azert, mert a kommunistak tul kozel vannak a „liberalisokhoz” erzelmileg.

    Ami az afgan emlekmuvet illeti, az pedig egyenesen illetlenseg.
    Azutan, hogy a kanadai media korbeparadeztatta az Edmontonban szabadonbocsatott afgani terroristat nem nezne ki jol, ha a „gonosz” kanadai katonakra barmikepp is megemlekeznenk.

    Arrol nem is beszelve, hogy par ev mulva mar Kanadaban is lesz vagy 10 millio bekeharcos, es ugye azoknak nem akarjuk megserteni az erzekenyseguket. Meg a vegen eletlen kessel vagnak le a fejeinket.

  • Figyelő:
    Na végre.
    Kimondtad azt , ami már nálunk 2010 óta zajlik.
    A FIDESZ minden más párt kezdeményezéseit egyszerűen lesöpri.

    Kivéve a náci pártét, mert azoknak az egyes ötleteit aképpen tálalva hogy azt ők találták ki , megvalósítja.

    Még az Alkotm..appardon..az Alaptörvény ellészítésébe sem lehetett más pártoknak beleszólni , ma Magyarország a FIDESZ saját pártszabályzata szerint működik.

    Figyelő: EZÉRT van közfelháborodás azok részéről akik értik itthon ezeket a jogállamban elképzelhetetlen folyamatokat.

    Sajnos az átlag vidéki magyarembereket az ilyesmi nem érdekli…egyenlőre.

    A felvilágosítás nem jut el hozzájuk mert ma NINCS vidéken ellenzéki sajtó , rádió vagy TV . Egyszerűen nincs !
    A Kormány felszámolt mindent 2010 után.

  • Géyza, ne mond! Nem is tudtam, hogy van náci párt Magyarországon!

  • Geyza,

    Az elozo vezetes altal hozott torvenyeket, hatarozatokat barmikor elsoporheti az uj kormany, ha a parlament meg tudja azt szavazni. Ebben nincs semmi torvenyellenes, legrosszabb esetben nem praktikus, mert egy oda-vissza kapkodas alakul ki, aminek az a vege, hogy sehova sem halad az orszag. Mint pl. Canada.

    Nalunk altalaban nem szokott egyik part sem tovabb hatalmon lenni, mint 12 ev egyhuzamban. Raadasul, altalaban, egyik sem tud abszolut tobbseget alkotni a torvenyhozasban, ami miatt a legjobb kabare nalunk a kanadai parlamentbol sugarzott musor. Meg lehet halni a rohogestol. De az igaz, hogy penzszorasra kivalo.

    Tehat nalatok most szerencses az orszag, legalabb van egy tobbsegi kormany, ami valamilyen iranyban (lehet neked nem tetszik) megbizhatoan vezeti az orszagot. Nem kell talalgatni, hogy mit hoz a holnap. Ez is valami.

  • Akiva (és Figyelő):
    Ha a Vona-féle náci párt kerül hatalomra , márpedig pillanatnyilag van rá esélye , akkor majd TI jól nem fogjátok tudni hogy mik következhetnek be ?

    Ne legyetek már ennyire naívak !

    Én még nem éltem át náci rémuralmat , TI már igen.
    De én kuvvául nem szeretném ha ez bekövetkezne.

  • Geyza,

    Nehez tudni elore, de szerintem ha a Jobbik veszelyesen megerosodik, Orban bevaltja a fenyegeteset es „ad nekik egy pofont, majd hazakuldi oket”.

    Addig pedig ugy latszik van valami hasznuk, ami jol jon a Fidesznek.

  • Christopher,

    A cikbol kimarast, hogy 2011 utan, ujra lesz magasszintu USA-Canada talalkozo. Obama nem igazan kedvelte Harpert, most ez jol jon a demokrataknak az Usa-ban.
    Geyza, amikor a szelsoseges partok megerosodnek egy orszagban, ott valamit elszartak a politikusok. Europaban a menekultvaltsag nem megoldasa miatt, erosodik a szelsoseges partok Nemetorszagban es Franciaorszagban.
    Az Usa- ban a Trump efektus, inkabb az Obama gyengesege, es lassan az Usa poziciovesztese miatt erosodik.
    Magyarorszagon: baloldal egymassal vannak elfoglalva, Fidesz-kdnp rossz dontesek sorozata.
    Akkor lesz majd baj Geyza, amikor kihallnak a nyugdijas szoci szavazok, es a jobboldali fideszesek kiabrandulnak Orbanbol.
    A fiatalok jobbik szavazok, akik nem kernek es nem ismerik a gulyas kommunizmust, es a kdnp vallasi dogmaiktol is hanynak.

  • Moshe és Geyza !

    Ne legyetek már ennyire naivak. Elhiszitek, hogy a fidSS és Jobbik valami különálló dolog. Pedig mindkettő egytőről fakad, szélsőjobbról.
    A Jobbik alapítása is Orbán nevéhez kötődik, ergo mitől is lenne az egy szuverén szervezet. Jó, ha tudjátok, minden a felszínen jelentkező különállást imitáló látszat csak komédia, pontosan az ilyen naivakat becsapó illúzió…
    A jobbik léte a kimondhatatlan, a szalonképtelen dolgokat kimondó szerepjáték, amely alapvetően éppen a VEZÉR hatalmon maradását szolgálja. Ha tehát, ‘stenments netán a fidSS valahogy – egy nemvárt technikai hiba folytán – egy választáson mégis elbukik, Orbán a Jobbik oldalán (pl. kormányzóként) akkor is marad. Mert jó ha tudjátok;
    JOBBIKOK JÖHETNEK, FIDSS-EK MEHETNEK; A . V E Z É R . Ö R Ö K .

    🙁

  • Voronyezs, aki kis dolgokban téved, az nagy dolgokban hazudik. A Jobbik megalapításához Orbánnak semmi köze.
    A Jobbik a liberalizmus elszánt ellenfele, ez különbözteti meg a Fidesztől, meg persze a lopást is bűnnek tartja.

  • Akarki:
    Teljesen osztom fennti véleményedet.

  • Voronyezs:
    Ezt , amit írtál, pontosan tudom.
    Csakhogy a Jobbik már , a fű alatt osztódásnak indult.
    Vérbeli hazai jobber, mégha rá is szavaz a Vonáékre, azért már sokkal többet akar. Mert pontosan tudja ugyanezt amit írtál.
    Ez a folyamat a veszélyes !

  • Csárli:
    És aki kis dolgokban is hazudik? Mint pl. TE ?

    (Amúgy mindenki tudja hogy a Jobbikot Orbán rázta ki a fa..a kabátujjából)

  • Charlie,

    Atolvastam a Jobbik kivanatos programjait. Ami a belpolitikai elkepzeleseiket illeti, azok szerintem tobbnyire jok – bar csak azert, mert kimaradt belole a zsidozas.

    A kulpolitikai elkepzeleseik viszont egyeneses zsidogyulolo meggondolason alapulnak, EU-ellenesek es hosszu tavon fenntarthtatlanoknak tunnek.

    Jobb ha ok megmaradnak kisebbsegnek.

  • akárki, én is egyetértek a fentiekkel.

    Moshe,
    a Jobbik egy hülye párt és a vezetője csak azért létesitette, mert ő is kakas akart lenni egy szemétdombon. A Fidesznek ő nem felelt meg és ugye két trombitás nem fér el egy kocsmában!

  • Figyelő:
    Nem jól tudod.
    Sajnos a Jobbik Orbán Viktor szüleménye.
    Vonával egy „pogári Körben” voltak akkor , amikor egyszerűen szervezkedni kezdtek a törvényesen megválasztott MSzP ellen.
    Ennek a végkifejlete lett a 2006-os szép kis balhé.
    Van aki úgy tartja hogy az nem volt más mint a ” Fenálló alkotmányos rend erőszakos megdöntésére irányuló kísérlet” .
    Ez egy kategória a BTK.-ban.
    Ehez képest eléggé „kesztyűskézzel” rendezte le a dolgot az akkori kormány.
    Gondolom nem akarták „élezni” a helyzetet. Hiba volt.

  • Géyza, nem akarok veled veszekedni, de 2006-ban én is otthon voltam, és átéltem az akkori balhét, családommal együtt. Teljesen, más volt a helyzet, mint ahogy azt itt beállitottad.-
    Vonára visszatérve, soha senki sem állitotta eddig, hogy haverje volt Orbánnak, és az egész Jobbik közös alkotás volt.
    Sajnos, mindent kitalálnak ma már a balosok , hogy megvonják a kormánytól azt amit elért.

  • Figyelő:
    Nem a balosok találták ki a Vona-Orbán konstellációt.
    A közös Polgári-körös dolog az tény.
    Én nem hinném hogy a most tapastalható „ellentéteik” valódiak.
    Szerintem pontosan megtervezett PR mutatványokról van szó.
    Vonának keménykednie kell mert sokan a pártjában elégedetlenek vele és meg kell tartania azokat a szavazókat.
    Orbánnak viszont meg kell tartania a RENGETEG MSzP-ből kiábrándult szavazóját , akik azért adják voksukat a FIDESZ-re mert tartanak Vonáék térnyerésétől.
    Közben a FIDESZ a Vona-párt programjait valósítgatja meg !

    Figyelő:Hidd el..nagyon nagy mutatványnak vagyunk most szemtanúi.

    A 2006-os dolgokat hagyjuk a fenébe. TE másképpen tudod meg én is. Ez már így marad.