Idősek otthona alakul az ottawai magyaroknak

2016 március 7 8:13 de.5 hozzászólás

Az Ottawai Magyar Katolikus Közösség kezdeményezésére, de felekezeteken átívelve alakul egy új idősek otthona ottawai magyarok számára, ezzel teljesítve a helyi közösség régi álmát. A projektet Steve Horvath indította el útjára, Koleszár István, a helyi katolikus közösség világi elnöke, valamint Kovács Gyula egyházközségi tag együttműködésével. Az Ottawai Magyar Katolikus Közösségnek otthont adó St. Elizabeth Parish-ben mutatták be 2016. március 6-án az új idősek otthonával kapcsolatos terveiket. Steve Horvath édesanyja utolsó évei, az akkor tapasztalt nehézségek tették számára igazán egyértelművé, hogy mekkora hiánya a helyi közösségnek, hogy ellenben a montreáli, vagy torontói magyarsággal, a fővárosban nincsen magyar jellegű idősek otthona.

Horváth Steve (bal) és Kolszát István (jobb) 2016. március 6-án, a St. Elizabeth Parishben. Fotó: C. Adam.

Steve Horvath (bal) és Koleszár István (jobb) 2016. március 6-án, a St. Elizabeth Parishben. Fotó: C. Adam.

Gyakran fordul elő, hogy idős magyarok, akik saját magukat még ellátják otthonaikban, hirtelen – betegség, vagy baleset következményeként – kórházba kerülnek. Itt az orvos dönt arról, hogy egyáltalán haza mehet-e a beteg. Ha az orvos szerint többé nem mehet haza, akkor a betegnek 48 órája van dönteni arról, hogy a kórház után hová menjen. Ekkor már nincsen idő egy megfelelő privát idősek otthonát találni, ezért gyakran egy kényelmes lakásból egyenesen egy 3-4 ágyas szobába, egy alacsony minőségű állami aggmenhelyre kerül az idős beteg.

Egy résztvevő az Ottawai Magyar Katolikus Közösség 2016. március 6-án rendezett előadásán. Fotó: C. Adam.

Egy résztvevő az Ottawai Magyar Katolikus Közösség 2016. március 6-án rendezett előadásán. Fotó: C. Adam.

Az ottawai magyarságnak nincsen arra pénze, hogy saját idősek otthonát építsen, arra viszont van lehetősége, hogy partneri viszonyt alakítson ki egy meglévő privát intézménnyel, ahol kedvezményesebb áron, emelt színvonalon létesíthet egy külön programot, vagy részleget idős ottawai magyarok számára. Ezt kezdeményezi az Ottawai Magyar Katolikus Közösség.

Olyan otthont kerestek, ahol a menedzsment lehetővé teszi, hogy a helyi közösség „magyar légkört” teremtsen az ott élő magyar idősek számára. Ez annyit jelent, hogy időnként lehessen magyar ételeket felszolgálni az otthonban, alakulhasson magyar nyelvű könyvtár, lehessenek magyar jellegű szórakoztató és kulturális programok a közösségi termekben, járhassanak előadni magyar iskolások és cserkészek, illetve megoldható legyen a közös transzport az otthonban lakó magyarok számára.

Horváth Steve előadása 2016. március 6-án. Fotó: C. Adam.

Steve Horvath előadása 2016. március 6-án. Fotó: C. Adam.

A projekt kezdeményezői öt olyan vállalatot kerestek fel, amelyek privát otthonokat üzemeltetnek a főváros területén. Közülük két vállalat jelezte, hogy szívesen tárgyalna az Ottawai Magyar Katolikus Közösséggel egy potenciális partneri viszonyról. Összesen 34 otthon jött számításba, de a bizottság végül nyolc intézményre szűkítette le a kört. Összesen 55 kritérium mentén döntöttek, végül két otthon felelt meg leginkább a magyarság számára, nevezetesen a Revera nagyvállalat által fenntartott Valley Stream Retirement Community, a Nepean elővárosban, valamint az újonnan felépített, 151 Meadowlands Drive West alatti City View Retirement Community. A bizottság erősen az utóbbi felé hajlik, bár még végső döntés nem született.

A City Viewban elérte a bizottság azt, hogy kedvezményes áron, havi 1.840 dollártól költözhessenek be magyarok az otthonba. E havi összeg magába foglalja a privát szoba lakbérét, valamint a napi háromszori étkezést. Azok akik állandó segítségre, illetve rendszeres ápolásra szorulnak, havi 3.275 dollárért költözhetnek be az otthonba.

A City View előnye, hogy nem egy óriási multinacionális cég része, tehát a tulajdonost és a felső menedzsmentet is sokkal könnyebb helyben elérni. Az Ottawai Magyar Katolikus Közösségen keresztül történő referenciával lehet igénybe venni a bizottság által megrendelt feltételeket és árakat.

Résztvevő a 2016. március 6-án, az Ottawai Magyar Katolikus Közösség által rendezett beszélgetésen. Fotó: C. Adam.

Résztvevő az Ottawai Magyar Katolikus Közösség által rendezett beszélgetésen, március 6-án. Fotó: C. Adam.

A közel jövőben újabb információs délutánt tart az Ottawai Magyar Katolikus Közösség az érdeklődők számára. Addigra végső döntéssel, illetve több részlettel is szolgálnak.

5 hozzászólás

  • emberkecskestunde

    Nagyon jó kezdeményezésnek tartom. Kitartást, erőt kívánok a szervezőknek a megvalósításhoz.

  • Sok síkert kivánok a nagyszerű kezdeményezéshez!

  • Érdeklődni szeretnék ?A lányom itt MO-on idősek klubját vezeti.Két diplomája van,az utóbbi szociálpedagógiai szak.Nincs szükség szakemberre.Itt egyre nehezebb megélni,ő özvegy 2 gyermeke van.

  • emberkecskestunde

    Kedves Éva!
    Rossz helyre címezi kérdését. Nem mi vagyunk a bevándorlási hatóság. Társadalomtudományos diplomásokkal Dunát lehet rekeszteni. Itt is.
    Sajnálom, ha elkeseríteném válaszommal, de realisztikusabb megoldást kell keresniük. (Szerintem.)

  • Nekem is kivándorlási problémáim vannak :

    ÁLLÍTSÁTOK MEG A VILÁGOT ! KI AKAROK SZÁLLNI !!