Egy ritka, méltóságteljes pillanat Kanada parlamentjében

2016 március 9 3:19 du.4 hozzászólás

Mauril Bélanger liberális parlamenti képviselő négy hónap alatt elvesztette hangját, beszédképességét és lényegében járását is. A gyógyíthatatlan és különösen kegyetlen Lou Gehrig-betegségben szenved. Mauril Bélanger több mint két évtizede képviseli szorgalommal és tisztességgel az Ottawa-Vanier választókerületet és a diagnózis előtt pár nappal érte volna el hosszú közéleti karrierjének csúcspontját: minden jel afelé mutatott, hogy az Alsóház új elnöke lehet. Ezek a tervek meghiúsultak, amiután a képviselő orvosai megerősítették a tragikus diagnózist. De március 9-én – körülbelül 30 percig – Mauril Bélanger foglalhatta el a trónt az Alsóházban. Kanada történelmében először ő lett a parlament tiszteletbeli elnöke.

Mivel beszédképességét teljesen elvesztette az elmúlt hónapok alatt, egy számítógépes hang és program segítségével kommunikálhatott a Tisztelt Házzal. Ugyanezzel a módszerrel kommunikál saját alkalmazottjaival, valamint a választókerület lakóival.

Mauril Bélanger 2016. március 8-án, Ottawában.

Mauril Bélanger 2016. március 8-án, Ottawában.

Egy hosszú sornyi megfigyelő – köztük Mauril magyar származású felesége, Kati, – volt jelen, amikor a képviselő megérkezett az Alsóházba. Mauril Bélanger egy járóka segítségével, tapsvihar mellett sétált be magától az ülésterembe. Jelen volt Justin Trudeau miniszterelnök is, aki hosszan megölelte Katit az Alsóház bejáratánál.

Fájdalmas volt látni, hogy milyen gyorsan támadta meg ez a szörnyű betegsét Mauril-t, aki még csupán 5 hónappal ezelőtt egy egészséges, erős 60 éves képviselő volt, aki éppen karrierje csúcspontjához ért. Kedden a média képviselőivel találkozott irodájában – egy számítógépes hanggal, könnyekkel a szemében válaszolt az újságírók kérdéseire. Ime a CBC rövid videója:

„Ez egy ritka, méltóságteljes pillanat parlamenti intézményrendszerünkben, amikor valamennyien egy olyan ember mögé állhatunk, aki egy nagyon kemény betegségben szenved. Ezen a napon megadatik neki a lehetőség, hogy megtehesse azt, amiben mindig reménykedett, nevezetesen, hogy a ház elnöke lehessen”–mondta Thomas Mulcair, az ellenzéki Új Demokrata Párt (NDP) elnöke.

Justin Trudeau kormányfő is felszólalt.

„Mauril egy közeli barátom, aki nagyon sokat segített nekem amikor először, fiatalemberként bekerültem a parlamentbe. Szigorú szavakkal és erős támogatással segítette fejlődésemet”–nyilatkozta Kanada 45 éves kormányfője.

Mauril Bélanger elmondta, hogy amíg tudja, folytatni fogja közéleti tevékenységét. Pár hete Afrikába utazott egy parlamenti delegációval és számítógépes hangjának köszönhetően, mind a bizottsági üléseken, mind pedig irodájában aktívan részt tud venni a mindennapi munkában. Nem lehet tudni, hogy ezt meddig tudja folytatni–járása nagyon nehézkes és a hangja teljesen elment, de kezeit még tudja használni. Nem szokatlan ebben a betegségben, hogy az első hónapok gyors leépülését egy fajta stagnáció követi.

„Mindennapi munkánkon keresztül több mint tízezer, Ottawa-Vanier-ben élő állampolgárnak segítettünk bevándorlási, adóügyi, állampolgársági, munkaügyi, lakhatási és nyugdíj kérdésekben. Én erre vagyok leginkább büszke”–mondta Mauril Bélanger.

A nehézségei és fájdalmai ellenére, kívánjuk, hogy még sokáig képviselhesse Mauril Bélanger Ottawa-Vanier lakosságát és egyben köszönjük neki eddig munkáját!

4 hozzászólás

  • Nagyon sajnálom! Ez egy borzalmas betegség!

  • Le a kalappal. Minden tiszteletem és együttérzésem a képviselőé.

  • Szörnyű dolog ez, és szívbemarkoló volt látni, ahogy Bélanger úr a könnyeivel küszködik. Sok erőt kívánok neki és kedves feleségének. Mind a kettőjüknek nagyon nehéz, és embert próbáló feladat a mindennapokat is megélni, hát még dolgozni és képviselni választókerületét. Le a kalappal!! (Vajon azt lehet tudni, hogy milyen számítógépes program az, amely segíti őt a gondolatai kifejezésében?)

  • A szörnyű betegség megrázó, Isten segítse Őt!

    Viszont nagy boldogság látni, ha egy országban emberek élnek.
    Nálunk – a politikában – ilyen együttérzés elképzelhetetlen.