Képes beszámoló az Ottawai Magyar Fórum 1848-as megemlékezéséről

2016 március 14 12:05 de.24 hozzászólás

Magyarország ottawai nagykövetsége előtt vette kezdetét az Ottawai Magyar Fórum megemlékezése az 1848-as forradalomról és szabadságharcról, ahol először a szervezet vezetősége és néhány tag, később pedig ennél nagyobb csoportban a Canadian Tribute to Human Rights emlékmű előtt tartottuk meg a magyar nemzeti ünnepet. A nagykövetségtől kértük, biztosítsák azt számunkra, hogy zavartalanul tarthassunk rövid megemlékezést a külképviselet előtt 1998-ban felállított Kossuth-szobornál. Itt az Ottawai Magyar Fórum nevében egy csokor tulipánt, valamint egy üdvözlőlapot helyeztünk el a szobor talpazatánál.

Magyarország ottawai nagykövetsége előtt 2016. március 13-án. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Magyarország ottawai nagykövetsége előtt 2016. március 13-án. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Az Ottawai Magyar Fórum által elhelyezett tulipánok a nagykövetség előtt. Fotó: C. Adam / KMH.

Az Ottawai Magyar Fórum által elhelyezett tulipánok a nagykövetség előtt. Fotó: C. Adam / KMH.

Az üdvözlőlapot Kecskés Tünde készítette a szervezet nevében, melyben – többek között – a következő szöveg volt olvasható: „Ma a forradalom és szabadságharc öröksége elsősorban abban a reményben él, hogy lesz még egyszer Magyar Köztársaság.”

A nagykövetségnél elhelyezett kártya: Lesz még egyszer Magyar Köztársaság!

A nagykövetségnél elhelyezett kártya: Lesz még egyszer Magyar Köztársaság! Fotó: C. Adam / KMH.

Az Ottawai Magyar Fórum nyilvános megemlékezése a Canadian Tribute to Human Rights előtt, az Elgin Streeten folytatódott, ahol Petényi Judit, a szervezet elnöke nyitotta meg az ünnepet elnöki beszédével.

„Az 1848 a nemzetek tavasza az európai történelem legszélesebben kiterjedt forradalmi hulláma volt. 1848 januárjában Szicíliából indult, végigsöpört Európán és eljutott Latin Amerikáig. 50 nemzetet érintett. Általánosan a  feudalista rendet kívánták eltörölni és független nemzeti államokat létrehozni. Most itt az Emberi Jogok emlékműjénél hadd hangsúlyozzam ki, hogy a mai demokráciák alapját, a szavazati jogegyenlőséghez vezető utat is ez a forradalom indította el”–mondta Petényi Judit.

Petényi Judit

Petényi Judit. Fotó: C. Adam / KMH

„A közép és munkásosztály megmozdulása volt ez, hogy végre őket is teljes értékű emberként kezeljék. Míg köztudottan a XX. század elejétől a női jogokért küzdöttek, kevésbé köztudott, hogy csupán 60 évvel előtte az egyetemes férfi jogokért is harcot kellett vívni, hogy minden férfi szavazhasson, ne csak a gazdagok privilégiuma legyen ez. Magyarországon bár az 1800-as évek második felében megreformálták a szavazási rendszert, csupán a népesség 7 %-a volt jogosult az urnákhoz járulni. Magyarországon majdnem a  XX. század közepéig kellett arra várni, hogy férfi és nő körülményeikre tekintet nélkül és titkosan szavazhasson. S ez csak alig hetven évvel ezelőtt volt, s csupán egyetlen jogot biztosított mindenki számára. Ahhoz, hogy mindenki emberi jogait teljességében elismertessük, még hosszú az út és van mit tennünk. Számomra ez 1848 üzenete 2016-ra”–tette hozzá az Ottawai Magyar Fórum elnöke.

Az Ottawai Magyar Fórum megemlékezése 2016. március 13-án. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Az Ottawai Magyar Fórum megemlékezése 2016. március 13-án. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Mészáros Bence és a háttérben a Canadian Tribute to Human Rights emlékmű. Fotó: C. Adam / KMH.

Mészáros Bence és a háttérben a Canadian Tribute to Human Rights emlékmű. Fotó: C. Adam / KMH.

Tóth Kálmán és Rózsa. Fotó: C. Adam / KMH.

Tóth Kálmán és Rózsa. Fotó: C. Adam / KMH.

Montreálból látogatott Ottawába a megemlékezés alkalmából Dávid Vera, Göllner András, valamint Kertész Ákos és Éva. Göllner András beszédét néhány órával a megemlékezés után már lehoztuk a KMH-ban. Ebben azt hangsúlyozta, hogy valamennyiünknek döntenünk kell, hogy az igazságosság, a szabadság és az egyenjogúság útján járunk-e. „Tudjuk, és mindenki tudja, hogy a 48-as hőseink példamutató, hősies magatartását követték az 56-os egyetemisták, fiatalok, munkások, és a harcos, társadalmilag felelős értelmiség. Tudjuk, azt is, hogy a rendszerváltás, 1990-ben ugyan azzal a célkitűzéssel indult útjára, mint 1848 vagy 1956. A magyar nép, mindhárom esetben igazságosságot, szabadságot, egyenjogúságot követelt”–hangsúlyozta Göllner András.

Göllner András. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Göllner András. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Kertész Ákos Kossuth-díjas író két verset szavalt a megemlékezés alkalmából, nevezetesen Petőfi Sándortól Egy gondolat bánt engemet című 1846-os versét, valamint Andy Endrétől A márciusi naphoz című írását.

Kertész Ákos szaval. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Kertész Ákos szaval. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Idén került először átadásra a Március idusa díj, melyben a magyar kultúra területén kimagasló teljesítményt nyújtó és azt fejlesztő személyt tüntet ki négy szervezet, nevezetesen: a Kanadai Magyar Hírlap, a Kanada Világa, az Ottawai Magyar Fórum és az Ottawai Magyar Rádió. Idén Kertész Ákost tüntethettük ki a díjjal.

Kertész Ákos a Március Idusa díjjal. Fotó: Lévai Gábor.

Kertész Ákos a Március Idusa díjjal. Fotó: Lévai Gábor.

Március idusa díj - 2016. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Március idusa díj – 2016. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Balról jobbra: Kecskés Tünde, Petényi Judit, Kertész Ákos, Christopher Adam. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Balról jobbra: Kecskés Tünde, Petényi Judit, Kertész Ákos, Christopher Adam. Fotó: Lévai Gábor / KMH.

Az Ottawai Magyar Fórum megemlékezése 2016. március 13-án. Fotó: C. Adam / KMH.

Az Ottawai Magyar Fórum megemlékezése 2016. március 13-án. Fotó: C. Adam / KMH.

Az ünnepet baráti hangulatban, egy helyi vendéglőben folytatta a társaság, ahol ebéd mellett reflektálhattunk a beszédekben, illetve a versekben elhangzottakra és beszélgethettünk a Fórum jövőbeni lehetséges terveiről és programjairól.

Balról jobbra: Petényi Judit, Kertész Ákos és Kertész Éva. Fotó: C. Adam / KMH.

Balról jobbra: Petényi Judit, Kertész Ákos és Kertész Éva. Fotó: C. Adam / KMH.

Balról jobbra: Takács György, Göllner András és Dávid Vera. Fotó: C. Adam / KMH

Balról jobbra: Takács György, Göllner András és Dávid Vera. Fotó: C. Adam / KMH

Balról jobbra: Sokoli Gábor, Petényi Judit és Kertész Ákos. Fotó: C. Adam.

Balról jobbra: Szokoli Gábor, Petényi Judit és Kertész Ákos. Fotó: C. Adam.

Köszönjük a jelenlévők részvételét, a közreműködők segítségét (Mészáros Bence és Mészáros Bálint), és különösen azt a rengeteg munkát, amelyet Kecskés Tünde, Lévai Gábor, Petényi Judit és Remzső László elvégeztek, annak érdekében, hogy mindenki számára nyitott és tartalmas civil megemlékezést szervezhessünk Kanada fővárosában a helyi magyarság számára.

Tags:

24 hozzászólás

  • emberkecskestunde

    Az ortodox megemlékezések komfortzónán belül játszanak.
    Minden konstruktív dolog komfortzónán kívül történik.

    Kertész Ákos versválasztása elrugaszkodott a szokványostól.
    Sem Petényi Judit, sem Göllner András mondani valóját nem volt „kényelmes” hallgatni, de fel kell emelnünk a fejünket a köldöknézésből.

    „Lesz még Magyar Köztársaság.”

  • Christopher, mint a cikk írója szerényen elhallgatta saját szerepét a rendezésben. Köszönjük Chris, hogy biztosítottad, hogy a megemlékezést hivatalosan és zavartalanul tarthattuk meg, és az éttermi választás is kitűnő volt!
    1848 óta majdnem 170 év telt el és aktualitása meghökkentő a ma élők számára, éljünk bárhol a világon, bármely nemzet részeként. A fáradtságosan kivívott jogok sárba tiprásához elég egy öntelt, önigazoló ember, aki maga köré gyűjti az ambíciózus karrieristákat. De az általuk okozott kárt csak milliók összefogásával és bátor kiállásával lehet lassan helyrehozni. Sajnos a világ számtalan országában csak erőszakból értenek ezek az autokraták. S bár mi a választott országunkban többnyire érvényesíthetjük egyetemes jogainkat, lélekben azokkal vagyunk, akiknek van bátorságuk a megfélelmítések ellenére is kiállni az emberi jogaikért, a valódi demokráciáért.

  • Tünde:
    Igazad lehet , nem tudom.
    Azonban sajnos most nem olyan idők járnak hogy „kényelmbe” ringathassuk magunkat.
    Túl sok a riasztó előjel és a várható világégéshez képest a mostani kényelmetlenség semmiség.

    A forradalmak sohasem voltak valami kényelmes dolgok, tehát a rájuk való emlékezésnek sem ez a fő kérdése.

  • emberkecskestunde

    Kedves Géza!

    Mint oly sokszor, most is egyetértünk.
    ..Csak mindig aggodalommal tölt el, ha megszólítasz, mert nem akarom, hogy tegeződésed anyázódásba forduljon. Habár az életben én is heves és szókimondó vagyok, írásban szeretném visszafogottabb imázsomat erősíteni az utókor iránt való erőteljes felelősségérzetből.

  • Elég szomorú, hogy tíz ember külön ünnepelte a magyar nemzeti ünnepet.
    A montreáli Magyar Református Egyháznál tegnap, március 13 án volt a megemlékezés, ahol minden magyar reprezentálva volt.
    Lehet, hogy Göllner beszéde nem lett volna nagy síker, mikor egy egységes magyar forradalmat ünnepeltek.

  • A képek igen jók, és ebből az tűnik ki az egyszerű embernek, hogy az összejöttek, nem 1848 március 15.ét ünnepelték, hanem Kertész Ákost.

  • Figyelő
    2016 március 14
    12:16 du.

    Kedves Figyelő. Ha a képeket nézi, akkor nézze meg a követségnél készülteket is, ahol Kossuth szobor előtt emlékeznek meg és hagyják ott az üzeneteiket. Egyébként csak, hogy tudja Március 15-e általában arról IS szól, hogy kitüntetéseket adnak át és ünnepelnek embereket. Magyarországon is rengeteg díj talál ilyenkor gazdára. Ezzel szembemenvén egy kis élt érzek a mondatában, ugye nem tévedek? De miért baj az, hogy egy több évtizedes sikeres alkotói múlttal bíró, és ezt a tevékenységét állami szinten is többször elismert írót a magyar kultúráért tett munkássága miatt Kanadában is elismerik, és igen meg is ünneplik?
    (korábbi elismerései: Kossuth-díj, József Attila-díj, Hazám-díj, Arany János-díj, SZOT-díj, A Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, A Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztje, egykoron Budapest díszpolgára.) A magyar nyelv szolgálatában tett irodalmi és kulturális munkássága megkérdőjelezhetetlen és ez az ottawai díj erről szólt. Legközelebb biztos önt fogják megünnepelni, ha hasonló életpályát fel tud majd mutatni. Mondhatnám gúnyosan, hogy most önből biztosan az IRIGYSÉG szólt a hozzászólásánál, de nem mondom.

  • Holnap kitör a „kockásinges forradalom” – írja a hazai libsi sajtó. Ahogy a képeken látszik, Kanadából is támogatják a nemzeti színű kokárda kockásra cserélését.
    Mivel kőkemény fasiszta kormány van hatalmon, holnap tömegbelövést, rendőrlovasok kardlapozását és ezres léptékű letartóztatásokat várok.

  • Csárli nagyon humoros amit írsz , de ennek még nincs itt az ideje, bár alig várod már jóltudom.

    De ne aggódj : el fog jönni annak is az ideje, csak ki kell várni.

    Ami késik, nem múlik.
    Egyenlőre még fizet az EU mint a köles , addig fogcsikorgatva bár , de viszatartják magukat .
    Úgy hírlik 2020 körül zárja el Brüsszel a pénzcsapokat.
    Akkor kezdődik majd a tánc:

    Nem lesznek nyugdijjak , nem kapnak rendes fizetést a közalkalmazottak , a bankok és fejlett ipar kivonul innen mert ujabb és ujabb adókat vernek rájuk.
    Ha Putyin elvtárs kezdi el pénzelni a jelen hatalmat…hát abból aztán belátatatlan dolgok kerekedhetnek !

    Úgyhogy Csárli nyugi.
    Ne jópofiskodj Magyarország tragédiáján.

  • Tünde:
    Magázódjunk?
    Rendben.Én vagyok az öregebb,szervusz kérlekalássan 😀

  • Tünde:
    Most látom megint milyen bunkó voltam.
    Tehát ismét : „Én vagyok az idősebb” igy már szalonképesebb.

  • emberkecskestunde

    Geyza!
    Rendben vagyok én a tegeződéssel akár öregebb vagy, akár idősebb.
    Sikerült mosolyt csalnod az arcomra.

  • Hát… nemtom ki, hogy, de részemről magázódva jóval választékosabban tudok anyázni… 😀
    MNO-n, 168 órán, Indexen, féltucat másik portálon rendesen kikupálódtam.. 😀

  • Tünde:
    Csaló vagyok.
    A szavaimat figyeld!
    A tetteim nem számítanak.

  • Falusi:
    Anyázol ? … ANYÁÁZÓÓÓL ??
    Vigyázzá.. söröskrigli van nálllam és tudom is használlani !

  • HunCanada, tudom ezt a szokást.
    Viszont Ottawaban, az emigráns magyarok ónnepeltek ebből az alkalomból.

  • Breaking news!
    Hatalmas, többszázezres tömeg követelte a diktátor távozását Budapesten, amit páncélba öltöztetett, valószínűleg külföldről kölcsönkért egyenruhás zsoldosok vertek, lőttek szét kíméletlenül. Rabszállító teherautók tucatjaira pakolják a diktátor ellen tüntetőket. A zászlóval tüntetőket gumibotozzák, a földre került sérülteket tömegesen megrugdossák a rendfenntartók.
    Hoppá, bocsánat, ez egy tíz éves hír.
    Ma nem történt semmi, maroknyi Gyurcsány-fan kiabált artikulátlanul Orbán beszéde alatt, de miután csak derültséget okoztak a környezetükben, abbahagyták és haza oldalogtak.
    Délután lesz a „kockásinges forradalom”, ha ettől a koncentrált erőtől nem hátrál meg a kormány, akkor semmitől.
    ………
    Remélem következő beírásom már egy szabadabb világban születhet.

  • Sajnos az új köztársaságra még várni kell, szegény „pedagógustüntetők” haza andalogtak. Mivel a szónoklatok felét nem értették – száraz szakpolitikai kérdésekről volt szó – a másik fele meg nem a gaz fideszesek elzavarásáról szólt, könnyen lehet, hogy egy darabig nem lázadoznak.
    ……
    Az izraeli vízágyúk továbbra is lezsírozva ácsorognak egy hangárban, ami felettébb meglepő egy gátlástalan rezsim részéről.
    ……
    Szóval kedves külhoni magyarok, a fasiszta diktatúra tombol tovább.

  • emberkecskestunde

    Charlie!
    Javaslom elemezni, összehasonlítani a 2006.10.23. és a 2016.02.13. készült felvételeken a „nép” viselkedését! Az előzmények is megérnének egy kis vizsgálódást.

    2006. => általánosan használt jelző: zavargások, rendőrség módszeres provokálása, futbal-huliganizmus, térberendezések rongálása (szobor, utcakő..), vandalizmus, magántulajdon rongálása (égő autók), a magyar nyelv „választékos” használata, eltakart arcok..
    Természetesen, a rendőri brutalitást kevés dolog menti.

    2016. => csönd, mozdulatlanság, a kormány fenyegetése egy órás munkabeszüntetéssel..
    Valóban nagy hiba demokratikus szabályokra alapozott tárgyalást kezdeményezni egy maffiaállammal.

  • Csárli: egyre undorítóbbá válsz.
    Kezded elveszíteni lábad alól a talajt ?

  • HunCanada

    2016 március 14
    2:36 du.
    Senki sem írta, hogy rossz író, bár semmit sem olvastam tőle.
    Egyszerüen, én nem ünneplem azt a magyar származású írót, aki saját országáról azt írja, amit ő írt!
    Ezt minden becsületes magyar érzelműnek, elkéne itélni.
    Az, hogy itt, ezen a fórumon, pont a forditotja megy, az sajnálatos, és én nem veszek részt abban.

  • Figyelő!

    Senki nem kérte, hogy vegyen részt Kertész Ákos ünneplésében! Egyszerűen hagyja őt békén, már az is valami!
    Nem ismeri az életútját, nem ismeri a műveit, semmit nem ismer azon az elhíresült néhány mondatán kívül, és azt hiszi megvan a joglapja az ítélkezésre! Hát nincs !
    Ha hússzor születne sem tudná felfogni és értelmezni mit akart mondani, és hogy értette mindezt Kertész Ákos!
    Nem baj, vagyunk egy páran akik pontosan tudjuk, látjuk és a zsigereinkben érezzük,milyen félelmetesen adja vissza a lényegét a magyarság azon csoportjának akiket figyelmeztetni, felrázni akart csupán – de ha valakit nagyon öntudatra akarunk ébreszteni muszáj megrázni, megrángatni, esetleg egy rohadt nagy pofont lekeverni neki, ha másként nem, hát virtuálisan.
    Én egyszerűen csak magyar vagyok, valószínű nem „magyarérzelmű”, mert eszembe sem jutott elítélni, annál inkább csodálom, hogy a fenébe tud valaki néhány egyszerű szóval úgy összehozni valamit, hogy a gondolkodó ember csak kapkodja a fejét – mennyire igaza van !

  • Besancon:
    Kertész Ákos írói vénájához:
    Én régebben láttam azt a filmet a zsidómentő német gyárosról.
    Akit a körülmények alakítottak át humanistává .
    Különösebben nem tett nagy hatást rám, meg is írtam itt.

    De!
    De ahogyan Ákosbácsi pár mondatba sűrítve elénk vetítette a film legfontosabb momentumait…hát..a hideg kirázott !
    Egészen a hatása alá kerültem.

    Pedig egy cinikus disznó vok.

  • Besancon

    2016 március 17
    5:38 du.
    Azzal senkibe nem ver senki öntudatot, ha lepocskondirozzák, vagy olyasmit állitanak róla ami nem is igaz,.
    Gyereknevelésnél tanulni lehet, hogy a rossz gyereknek nem azt kell mondani, milyen rossz, hanem ami jó van benne azt kiemelni és figyelmeztetni, hogy az sokkal szebb és jobb, mint a rossz!
    A magyarok szemébe ezzel Kertész Ákos nem lesz soha a kedvenc írója, akár mennyi díjat kap!
    Vagy jól ír.
    A madár sem csinál a fészkébe, elv alapján, rosszúl tette, amit a magyarokról írt abban a levélben.
    Mivel magyarul ír többnyire, bár Montrealban él, gondolom azért ír, hogy publikálják és szeressék azt ami munkája eredménye. Sajnos, ezzel a levéllel nem ezt érte el.