Régi értékek – jóízű étkek

2016 március 28 7:54 de.6 hozzászólás

A külföldről több-kevesebb rendszerességgel Magyarországra látogatók számára gyakran okoz gondot, hogy találjanak egy olyan éttermet, ahol az üzletfelekkel, de akár a rokonokkal, barátokkal is nyugodtan találkozhatnak. Nos, nekünk sikerült. Bizonyára lesznek, akiknek segít, ha tapasztalatainkat közreadjuk.

Siet? Gyorsan megköt egy-két üzletet és már menne is? A bárpult mellett van rá lehetőség. Valami másra vágyik? Régóta hiányolja azt a vendéglátóhelyet, ami a 20-as, 30-as években volt népszerű Budapesten? Igen, úgy hívták Café-Restaurant. Egy kávéház, amelyikben lehet munkával, beszélgetéssel eltölteni az időt, megebédelni, elolvasni az újságokat, meginni az uzsonnakávét, a különteremben üzleti rendezvényt tartani, és az ügyes-bajos dolgok elintézése után még vissza lehet térni, vacsorázni.

A budapesti Firkász kávéház és étterem.

A budapesti Firkász kávéház és étterem.

A Firkász – stílusában és hangulatában – éppen ezt kínálja. A falakat – a hely nevéhez híven – tapéta helyett olykor száz évnél is régebbi újságok, plakátok borítják, öreg írógép, kávéházi felszerelés a díszítés. Napközben újságírók, üzletemberek, délután egyetemisták, este filmesek, rendezők, színházból hazatérők keresik fel. Délben innen csak jóllakottan lehet elmenni, mert hétköznaponként a déli menü svédasztalos jellegű. Tizenkét fogásból szedhet a vendég, amennyi jólesik. A vezeték nélküli Internet használata ingyenes! Az ország minden borvidékéről kaphatók kiváló borok, kedvelt a csapolt sör. Érthető tehát, hogy a Firkász Nobel- és Oscar-díjas művészek, ismert személyiségek kedvenc találkozóhelye lett. Árai mégis mérsékeltek.

Ottó - Élő zene a Firkászban.

Ottó – Élő zene a Firkászban.

A magyar, angol és olasz nyelvű étlap egyik különlegessége a három „all inclusive” menüajánlat, mely a magyaros ételek mellett rövid- és más szeszesitalok korlátlan fogyasztását is kínálja. Ezeken túl természetesen lehetőség van a válogatásra sokféle másból is. A szakácsok nem ismernek lehetetlent! Mindazok, akik az étterembe este jönnek, nagy valószínűséggel nem fognak sietve távozni. Maradnak néhány órát. Az étterem másik vonzereje ugyanis – a kitűnő ételek mellett – hogy esténként itt Budapest legjobb zongoristája, a bárzongorista verseny győztese játszik. Ez ma már ritkaságszámba megy és sokan még külföldről is visszajárnak, hogy őt egy jó vacsora és egy üveg finom bor mellett meghallgassák.

A karakteres elnevezésű, budapesti Firkász kávéházban pár hónappal ezelőtt „Délutáni frissítő” címmel megindult irodalmi – művészeti program a vártnál nagyobb érdeklődést keltett. Néhány kultúrakedvelő ember társalgásából nehezen meghatározható műfajú, de sikeres műsor vagy inkább kötetlen beszélgetés kerekedett. Az esemény résztvevője lehet bárki, aki vendégként helyet foglal egy ilyen délutánon, hogy találkozzon divattervezővel, parfüm kreátorral, színésszel, íróval, fotóművésszel vagy valamilyen más, érdekes személyiséggel. A havonta egyszer sorra kerülő programról előzetesen mindig tájékoztatás található a kávéház Facebook oldalán.

A budapesti Firkász étterem.

A budapesti Firkász étterem.

Az éttermekkel kapcsolatban – általában – gyakori és sajnos megalapozott kifogás, hogy egy ideig valóban nagyon jó színvonalúak, ám ez idővel csökken. Nos, a Firkász esetében ez a veszély nem áll fenn. Már abban az időben, amikor egyes magyarországi éttermekről a számlázásra vonatkozóan, külföldi követségek figyelmeztetést jelentettek meg, a Firkász elnyerte a VISIBLE-2005 nemzetközi minőség-garancia tanúsítványt. A magyar minősítő rendszer, a Dining Guide szerint az ország tíz legjobb magyaros étterme között van. A környék, tehát Budapest-Újlipótváros lakói minden évben nagyszabású utcai mulatságot tartanak a terület főutcájának tekinthető Pozsonyi úton. Az étterem itt már megkapta a kerület lakói által adományozott Pozsonyi-Piknik Csillagot kiemelkedő színvonaláért. Végül pedig – hiszen a korral haladni kell – nem marad el a nagy, amerikai székhelyű minősítő rendszer, a TripAdvisor elismerése sem. Már három egymást követő évben, 2013-ban, 2014-ben és 2015-ben küldték el a Certificate of Excellence bizonyítványt. Az egyenletesen magas színvonalat semmi sem igazolhatja ennél jobban.

Révay András

6 hozzászólás