Kanada volt közlekedési minisztere is meghalt a légi szerencsétlenségben

2016 március 30 12:11 de.6 hozzászólás

Heten haltak meg kedden Québec tartományban, amikor lezuhant egy Mitsubishi turboprop (MU-2) repülőgép. A fedélzeten volt Kanada egykori közlekedési minisztere – Jean Lapierre – aki éppen édesapja temetésére utazott. Lapierre is meghalt, az összes többi utassal együtt. Az 59 éves volt politikus felesége – Nicole Beaulieu – és két testvére is az áldozatok között van. A propelleres repülőgép Iles-de-la-Madeleine-nél zuhant le, a rossz időjárási viszonyok miatt. Erős havazás, illetve hófúvás járulhatott hozzá a balesethez.

Lapierre először 1979-ben került be Kanada parlamentjébe és pusztán 23 évesen az ország egyik legfiatalabb képviselője volt. Először a Liberális Párt színeiben képviselte a québeci Shefford választókerületet. Egészen 1993-ig képviselte a körzetet az alsóházban. Aztán rövid ideig a szeparatista Bloc Québécois körül mozgott a kilencvenes években, 2004-ben azonban liberálisként tért vissza és a montreáli Outremont körzetet képviselte. Paul Martin miniszterelnöksége alatt Kanada közlekedési minisztere volt. Az elmúlt években azonban nem politikai pályája tartotta a nyilvánosság előtt, hanem elemzői és publicisztikai munkája. A CTV, illetve a francia nyelvű TVA televízió hálózat rendszeres és népszerű politikai elemzője, illetve kommentátora volt.

Jean Lapierre

Jean Lapierre

Az MU-2 típusú repülőgép biztonsági rekordja kimondottan rossz, legalábbis ezt mondta Keith Mackey, a Mackey International Aviation Safety Consultants elnöke. Ennek ellenére, lényegében 1960 óta használják ezeket a kisgépeket Kanadában, különösen regionális északi útvonalakon. Eddig 330 utas halt meg világszerte lezuhant MU-2 gépeken. Az Egyesült Államokban most már csak speciális tréning után repülhetnek pilóták MU-2 típusú gépeket, éppen a gyakori szerencsétlenségek miatt.

„Megrázott Jean Lapierre hirtelen halála az Îles-de-la-Madeleine-en”–nyilatkozta Justin Trudeau kormányfő. „Ez egy nagy vesztesség a politikai világ számára”–tette hozzá a miniszterelnök.

6 hozzászólás

  • Nyugodjon békében!

  • Meghalt KERTÉSZ IMRE Nobel-dijas magyar iró,- és mi még mindig ezzel a…pierrel vagyunk elfoglalva !!!

  • Evelin mondd te jól vagy?

    Jean Lapierre halála márc.30.-i hír, amelyről az adott napon egy cikket közölt C.Adam! Jogában van? Igen! Honnan tudod te, hogy ezt a hírt hány kanadai, vagy bármely más polgár olvassa? Van neked valami közöd ahhoz hogy a KMH milyen cikkeket jelentet meg?

    Te most mit is pattogsz tulajdonképpen? – szerinted egyik haláleset felülírja a másikat? A tetejében pedig olyan nagyon nem is vagyunk elfoglalva vele mert ezidáig egyetlen félmondatos reakció érdekezett csupán – Figyelőtől, pedig egy napja fenn van a miniszter tragikus halálhíre a KMH oldalán!
    Kertész Imre halála (is) egy szomorú hír, – már régóta súlyos beteg volt – de, hogy berobbanj vele erre az oldalra ami másról szól, és szemére hányd a nemtomkinek, hogy hogy mernek „ezzel a Pierrel” foglalkozni mikor szerinted mással kellene… stb Csak hát persze nem ezen az oldalon !
    Szerintem írj Kertész Imréről egy szép megemlékezést, méltatást, ha képesnek érzed magad rá – nem gondolnám, hogy C. Adamnak-nak kifogása lenne e tárgyban -és biztos lehetsz benne, hogy bőven lesz érdeklődő aki Kertész Imrével az emberrel és a Nobel díjas íróval foglakozik, róla nyilatkozik,rá emlékezik stb – de még jó hogy nem állítod le az Andrássy úti közlekedési lámpákat azzal, hogy „mi az mi még mindig a zöldre várunk amikor Kertész Imre meghalt”? Ez az oldal a volt kanadai miniszteré, ahol személyén kívül nyilván lehet írni másról is, főleg olyasmiről ami vele van kapcsolatban, de számon kérni, a hírt mintegy lesöpörni azon az alapon, hogy ez engem nem érdekel, beszéljünk másról – több mint neveletlenség, szerintem konkrétan bunkóság!

    És most esetleg olvasd el a J.Pierre-ől szóló cikket és kívánj te is őszinte részvétet a családja túlélő tagjainak!
    Én is ezt teszem – nyugodjék békében!

  • Christopher Adam

    Azért foglalkozunk „ezzel a Pierrel” mert egy ismert közszereplő volt Kanadában és a Kanadai Magyar Hírlap mégis egy kanadai székhelyű közösségi lap. És mint közösségi, non-profit lap, nem mindig jelenik meg azonnal nálunk breaking hír, mivel a megjelenés attól függ, hogy ki mikor ér rá megírni az adott cikket, önkéntesmunkában. De menyugtathatlak: már megjelent cikkünk Kertész Imréről.

  • Köszönöm Kristóf! Elnézést ! Nem volt szándékomban,hogy megbántsak bárkit is, legkevésbé Téged személy szerint. Csak a szomorú hír hirtelen felzaklatott. -Ev._

  • Különben, ma temették!