Túlságosan „fehér” a kanadai baloldal?

2016 április 3 8:47 de.15 hozzászólás

Az ellenzéki Új Demokrata Párt (NDP) adminisztratív elnöke – Rebecca Blaikie – meglepetést okozott, amikor azt mondta, hogy szociáldemokrata pártja „túlságosan fehér”. Arra utalt a 37 éves pártelnök, hogy az NDP soraiban – különösen az alkamazottak között – viszonylag alacsony a kisebbségek aránya és hogy elszánt lépésekkel kell ezen változtatni.

Blaikie – aki nemzetiségi szempontból egyébként szintén a társadalmi többséghez tartozik – a következőket mondta:

„Szerintem pártunk túlságosan fehér. Szerintem valamennyi kanadai politikai párt túlságosan fehér. Ezt be kell ismernünk és így kezdhetjük megváltoztatni azt aztalunknál helyet foglaló emberek kinézetét.” Blaikie úgy gondolja, hogy külön meg kell szólítani a kisebbségi közösségeket és be kell őket vonni a szövetségi politikai diskurzusba. Szavaiból arra következtethetünk, hogy kisebbségi kvótákban gondolkodik a párt, hogy a mozgalom sokszínűbb lehessen. Kérdés azonban, hogy a legtöbb mai kanadai fiatal elsősorban faji és nemzetiségi alapon azonosul (tehát egyáltalán mennyire fontos számukra az, hogy milyen az arány a fehérek és nem fehérek között a pártban), vagy esetleg inkább elvi és világnézeti szinten gondolkodnak?

Rebecca Blaikie, az NDP pártelnöke.

Rebecca Blaikie, az NDP pártelnöke.

Blaikie szavai a közszolgálati rádióban hangzottak el. Az NDP hivatalos álláspontja mára az, hogy különös hangsúlyt kell fektetni arra, hogy megcélozhassanak olyan potenciális jelölteket, akik kisebbségi közösségekhez, illetve az őslakossághoz tartoznak, vagy akik fogyatékossággal élnek.

A fiatal pártelnök Winnipeg városából származik. Édesapja  – Bill Blaikie – korábban az NDP parlamenti képviselője volt.

Az NDP még tavaly ilyenkor valós váltópártnak tűnt és egy-egy felmérésben megközelítette az akkor kormányon lévő Konzervatív Párt népszerűségét, míg a liberálisok harmadik helyen voltak. Ezzel szemben Thomas Mulcair NDP-s miniszterelnök-jelölt oly annyira a középre húzta balos pártját, hogy Justin Trudeau igencsak dinamikus és fiatalos kampánya balról tudta megelőzni az NDP-t bizonyos kulcsfontosságú társadalmi kérdésekben. A választás végeredménye az lett, hogy az NDP harmadik helyre szorult és frakciójuk 95 mandátumról 44 képviselőre zsugorodott. A párt belső elemzései szerint nem voltak kellően felkészülve a kampány alatt kirobbant muszlim arckendő (niqab) vitára. Ebben a kérdésben Tom Mulcair egy különösen elvhű álláspontot képviselt (támogatta azt, hogy arckendőben lehessen letenni a kanadai állampolgársági eskűt), de e miatt összeomlott támogatottsága a számára kulcsfontosságú Québec tartományban.

Mulcair a választási kudarc ellenére elindul a pártvezetői posztért – az NDP tisztújító kongresszusán. Blaikie elmondta, hogy szerint Mulcairnek minimum 70 százalékot kéne elérnie a bizalmi szavazáson, hogy az NDP első embere maradhasson.

15 hozzászólás

  • az NDP megbukott nagyon csúnyán, és nem képes változtatni a kritikus és sohasem alkotó pártmunkáján, hazudott és kiderült és most kapar mind a 10 körmivel, de már megírtam nekik, ha ilyenek akkor felejtsenek el, legalább engem…akkorát csalódtam bennük,mint életemben kevésszer

  • Az NDP nem bukott meg, csak lecsuszott a Liberális párt győzelme folytán! T.i. a mai Liberális párt mindazt hírdeti, amit eddig az NDP.

  • Szokásos rasszizmus a baloldalról, tehetség és az elvégzett munka helyett döntsön a bőrszín vagy a származás (ellentmondás hogy a hölgyike pont az apja miatt van az elnöki székben), és persze mindig a fehérek kárára. Ez kb. olyan, mintha én a piszeorrúak tömegét szeretném látni a médiában a sokszínűség apropóján.

  • Kedves Chris!

    Eloszor is ne altassuk magunkat es masokat: Az NDP nem szocialdemokrata, hanem egy szocialista part. Mindamellett borzalmasan korrupt is – bar ez utobbi valoszinu benne van eleve a csomagban.
    Hazudhatnak barmit, az szamit amit csinalnak.

    Irod a cikkben:

    ” … különös hangsúlyt kell fektetni arra, hogy megcélozhassanak olyan potenciális jelölteket, akik … fogyatékossággal élnek. ”

    Ezt mar evtizedekkel ezelott elertek. Az egesz banda szellemileg fogyatekos.

    Es hozzatetted:

    ” … Justin Trudeau igencsak dinamikus és fiatalos kampánya balról tudta megelőzni az NDP-t bizonyos kulcsfontosságú társadalmi kérdésekben. ”

    Tenyleg dinamikus es fiatalos volt? Nem lehet, hogy 30 milliardba kerult megvenni a miniszterelnokseget?

    De erdekes, hogy szerinted a „liberalis” partvezer balrol elozte meg a bolsikat. Tehat szerinted is megbizhatobb elvtars a Szepfiu, mint az NDP-s seggfejek.

    Mindenesetre van egy jo hirem. Vegre, 31 ev utan beleptem egy kanadai partba. Az a neve, hogy Western Independence Party of Alberta. Kulon kell valjunk Oltarilyotol es Quebectol, azaz Kanadatol. Hogy aztan hagyjak majd, vagy sem, azt nem tudom de mindenkeppen meg kell probalni.

  • Kedves Charlie!

    Igazad van, kiveve, hogy ez nem csak rasszizmus, hanem hulyeseg is, es hogy az NDP nem kepviseli a demokratikus baloldalt. Ezek komcsik.

    Figyeld csak meg az albertai NDP-s bandat. Notley pl. a tomeggyilkos komcsi Che Guevera-t imadja.

  • Nagy baj, mikor mindent a fehérek uralnak, Magyarországon ráadásul még férfiuralom is van a politikában.

    Végül a legrosszabb az, hogy régóta a középosztálybeliek vagy felettük lévők uralják a közéletet, nemcsak a politikát, hanem az oktatást, a kultúrát, mindent. Aki az alsóbb osztályokból fölverekszi magát, az is csak úgy lehet sikeres, ha elfelejti honnan jött. Hasonulni kell a hangadókhoz, másképp kimarnak maguk közül.

    Ezért vagyok én népi-konzervatív zöld-liberális, de sajnos nincs jelenleg olyan politikai erő, amely ezt lefedné. 🙂

  • charlie
    2016 április 3
    12:49 du.

    Mert ma ugye nem a származás dönt? Például a fidesz vezetésből egyet mondjál, amelyik úgy jutott be a pártállam jogi karára, hogy nem voltak jó kapcsolatai!

    A numerus clausus, amire annyira szerettek hivatkozni, mint pozitív diszkriminációra, az tényleg a bőrszín alapján döntött! Az orvosira fölvettek kettessel is keresztény-nemzeti csemetéket, de elutasítottak színötös zsidó diákot is, ha keretszámon fölül volt!

  • Moshe Akiva
    2016 április 3
    2:49 du.

    Az egész politikai elit fogyatékos manapság. Értelmiségi, gazdag szülők túltenyésztett, gazdag gyerekeiből áll, mint a királyi családok, csak a királyok manapság nem embermilliók sorsáról döntenek.

    Távol álljon tőlem, hogy az ’50-es évek rákosista stílusában szövőnőket rakassak a minisztériumba, de azért nem ártana egy kis vérfrissítés! Sándor Máriát az Emberi Minisztériumba Békaszájú Balog és Áder Húga helyett!

    http://nol.hu/belfold/sandor-maria-hol-vannak-a-vezetok-akiknek-hatalom-van-a-kezukben-1609169

  • Csárli:
    A rasszizmus nem a baloldal sajátossága.
    Nem vetted még észre miféle pártnak vagy az oszloposa?

  • Geyza
    2016 április 4
    10:13 de.

    Az egy dolog, hogy milyen pártnak tagja/szimpatizánsa, nagyobb baj, hogy milyen munkát végez egy JOGÁSZkormány? Az oktatást és egészségügyet összevonva Balogh lelkész viszi (Ember Minisztérium), talán mert sokat tud imádkozni a betegekért?

    A földművelésügyet pökhendi jogászok verik szét egy debreceni gépészmérnök vezetésével, aki tehenet csak akkor lát, ha a Kossuth térre viszik a gazdák, mint ma is! 🙂

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Harmadik_Orb%C3%A1n-korm%C3%A1ny

  • Hazai lámpa:
    Egyetértek azzal, amit Ön ebben a topicban eddig írt.
    Azt viszont nem mondanám, hogy az egész politikai elit (én ebből a szempontból konzervatív vagyok, szívesebben használom Max Weber klasszikus „nómenklatúra” terminusát) fogyatékos; ha azok volnának, rég megfúrták volna őket a helyetteseik vagy azok helyettesei. A nómenklatúra egy része manapság is legalább annyira „tehetséges”, mint a 110-120 esztendő előtti volt:
    Ady Endre: Nagy lopások bűne

    Dante ezt, ha jobban is,
    valahogyan így írta volna meg.

    »…Ezek itt honuk fórumát földúlták,
    Hulla-csarnok ez, ahol se meghalni,
    Se föltámadni nem tudnak a hullák.

    Vezérük is csupán rosszul szavalni
    Tudott a híres magyar becsületről
    S hagyta hazáját förtelmeket falni.

    Akkoriban a jó magyar szemekből
    Riadottan némult ki az igazság,
    Hisz lopták a csillagot az egekről.

    Honnak atyái honuk veszni hagyták
    S itt maradnak, míg felejtik emlékük,
    Unokáik, a koldus istenadták.«

    (Zárójelben hozzáteszem, hogy a lopás voltaképp a kisebbik baj; az igazi probléma szerintem rendszer-, illetve világrendszer szintű. Nehogy megoldás vagy komoly kezelési javaslat felől kérdezzen engem: nem tudok ilyet)

  • Belzebub
    2016 április 4
    4:38 du.

    Moshe felvetése arról szólt, hogy a kanadai szocdemek milyen hülyék, erre vonatkozott, amit írtam, hogy nem kellene ennyire leszűkíteni a kört …

    Amúgy fúrják a politikai csoportok egymást rendesen, ezért lehet, hogy a hülyék helyére még hülyébbek jönnek … Ott van az az izlandi vikingutód, hát volt pofája a saját kis népe elől ellopni a pénzt, miközben a gazdasági válságba majdnem beleroppantak!

    100-120 éve is pont az volt, hogy megmerevedett a társadalmi gondolkodás, és Európa egy gyilkos háborúval fizetett ezért. Mennyivel jobb lett volna a társadalmi változásokat, amik az első világháború alatt-után történtek, több tízmillió ember halála nélkül bevezetni! Nők munkába állása, általános szavazati jog, társadalmi érintkezés demokratizálása stb.

    A 21. század szerintem is a zöldeké és a kisebbségeké, elnyomott csoportoké lesz, és a politikai elitnek az a része kudarcot fog vallani, amelyik ennek útjában áll (kérdés hány embert rántanak magukkal). Nem tartoznak ebbe a körbe az Angela Merkel-féle politikusok, akik nagyon értik az idők szavát, és ez a tetteikben megnyilvánul, az események rendszerint őket igazolják (remélem a jövőben is). Nagyon ártanak még az ügynek a lilaködös szószólók is, akik túlzott elvárásokkal vannak.

  • hazai lámpa
    2016 április 4
    5:51 du.

    Lemondott az offshore botrányba keveredett miniszterelnök, miután több ezren követelték a parlament előtt a távozását – Izlandon.

    Addig összeegyeztethetőnek tartotta az adózatlan jövedelmeit a hivatásával. Ezt hívom én Noé bárkája effektusnak. Egyesek megtehetik, hogy az emberek megélhetéséhez szükséges tőkét kisajátítsák, mert megvan hozzá a hatalmuk és az információik.

    Sajnos Noé apánktól eltérően az offshore lovagok saját önös érdekeikből teszik ezt. A „bárkáról” lemaradókat megdorgálják, hogy miért nem figyelték a jeleket? Már most is látszanak a jelei, hogy egyesek föláldozhatónak tartanak más népeket vagy társadalmi csoportokat a saját túlélésük érdekében. Hitler óta ilyen nem történt a modern világban, aki a német életteret úgy kívánta bővíteni, hogy nem érdekelte mi lesz az őslakosokkal.

  • Kedves Hazai Lampa!

    Szerintem a megbizhato, jo elvtars ott Izlandon csak egyszeruen tudta, hogy jon az osszeomlas, es meg idoben kimenekitette a sajat penzet. Na ja, biztos volt benne egy kis lopas is, de ki az marha, aki ilyet manapsag nem varna el egy igazi, jo, melegszivu, humanista „liberalistol”?

    Lehet, hogy le vagyok maradva, de ugy tudom, hogy egyelore csak „felrevonult”, meg nem mondott le. Var a partja iteletere. 🙂

  • Seres Róbert

    Kis töltött galambocska(vagy malacka), nagy kuferrel,de pici aggyal.