Egy baloldali közíró szerint nincsen antiszemitizmus Kanadában

2016 április 16 12:23 du.64 hozzászólás

Yves Engler kanadai aktivista és közíró szerint Kanadában a kiváltságokat élvező fehérek és zsidók vádolnak másokat igazságtalanul antiszemitizmussal, miközben valódi zsidógyűlölet már nem is létezik a kanadai társadalomban. Amikor rábukkantam Engler provokatív pénteki írására, azonnal felelevenült bennem a Concordia egyetemen, illetve a helyi diákszövetségben töltött viharos idők emléke, hiszen a szerző is pont akkor volt ott diák, illetve diákszövetségi aktivista, mint amikor én. Ritkán beszéltünk – ő akkor a szövetség keményen baloldali alelnöke volt én pedig a tanács egyik képviselője, aki nem osztotta az akkor regnáló vezetőség radikális nézeteit.

Yves Engler

Yves Engler

Azóta Yves Engler nyolc könyvet írt, elsősorban a külpolitikáról, a harmadik világról, Izraelről és a kapitalizmusról. Az eredetileg vancouveri származású aktivista Montreálban él. Emlékszem, hogy amikor a Concordián volt hallgató, az egyetemi adminisztáció felfüggesztette, miután 2002-ben megakadályozta, hogy a Montreálba látogató Benjamin Netanyahu beszédet mondhasson az egyetemen. Erőszakba, diáklázadásba torkolódott a helyzet. Netanyahu az utolsó percben lemondta beszédét, az egyetem pedig felfüggesztette a tanítást a káosz miatt.

„Elsősorban azért hivatkoznak antiszemitizmusra, mert a fehér, illetve zsidó kiváltságokat szeretnék megőrizni”–írja Engler. Cikke eredetileg a Dissident Voice című baloldali internetes portálon jelent meg április 15-én, valamint saját honlapján. Egy, a Canadian Jewish News című lapban megjelent cikk miatt írta reflexióját Engler. A cikk felháborította, mert abban Julien Bauer montreáli professzor azt állította, hogy az arab és muszlim hallgatók nagy aránya miatt „az év minden napján antiszemita fesztivált tartanak a Concordia Egyetemen.” Bauer professzor egyébként nem a Concordián tanít, hanem a francia nyelvű l’Université du Québec à Montréal (UQAM) campusán.

Engler felháborítónak tartja, hogy a Canadian Jewish News nem kérdőjelezte meg, illetve utasította el Bauer iszlámofóbiáját, hiszen a professzor konkrétan azzal vádolta a muszlim és arab egyetemistákat, hogy ők szervezik a rendszeres „antiszemita fesztiválokat.”

„Ahelyett, hogy az örjöngést próbálnák higgadtsággal kezelni, kanadai politikai vezetők gyakran hozzáadnak az egyes zsidó csoportok által tanusított hisztériához”–írja Engler, aztán hozzáteszi: „az antiszemita jelző nyolcvan alkalommal lett használva egy kanadai parlamenti vitában, amelyen keresztül éppen a zsidó-fehér fölényt akarták igazolni a Közép-keleten.” A vita amire Engler utal egyébként az izraeli termékek, cégek és művészek esetleges bojkottjáról szólt. Itt megjegyezném, hogy ezek a bojkottok (amelyek leginkább balos nyugati körökben találnak támogatóra) gyakaran éppen a békesség és az izraeli-palesztin együttélés kérdésében leginkább aktív izraeli közéleti személyeket, művészeket és liberálisokat gyengítik. De erre a bojkott támogatói ritkán gondolnak.

Yves Engler elismeri, hogy az ötvenes évekig Kanadában a zsidóság valóban a megkülönböztetés és az antiszemizimus áldozata volt. Emigrációs, oktatási és föld, illetve ingatlan vásárlási törvények vagy gyakorlatok diszkrimináltak a zsidók ellen. De Engler szerint ez a diszkrimináció aligha volt egyedülálló, vagy egyedi eset. Szerinte – például – az Osztrák-Magyar Monarchia állampolgárai (elsősorban ukrán nemzetiségűek) erősebb rendszerszintű diszkriminációt szenvedtek, különösen az I. Világháború alatt, amikor 8.500 ártatlan osztrák-magyar állampolgárt zártak elszigetelt lágerekbe, pusztán származásuk miatt.

Engler szerint az antiszemizimus vádja elsősorban a palesztinok, a palesztin néppel való szolidaritás ellen szól, továbbá gyakran az arab- és muszlimellenesség húzódik meg e vád mögött. A közíró problémásnak tartja azt, hogy sok kanadai zsidó más népektől elszigetelve éli életét. Rámutat arra, hogy a montréáli zsidó gyerekek fele zsidó iskolába jár, így nem ismerhetnek meg – például – fiatal arabokat vagy muszlimokat. Továbbá a montreái zsidók pusztán 15-17 százaléka él vegyes házasságban.

Yves Engler az őszinte reflexióra késztetné a zsidó közösséget. Miközben vannak fontos és akkurátus meglátások legújabb írásában, tartok attól, hogy annak retorikája nem fogja ezt elősegíteni.

64 hozzászólás

  • „Jönnek majd rohadékok,fel fognak állni újabb rohadékok és azt fogják állítani,hogy azok a dolgok nem történtek meg vagy egészen másképp történtek meg,mint a valóságban.”(Dwight D Eisenhower) Ez a mocsok is a rohadékokhoz tartozik!

  • Tele van ilyenekkel a világ.

  • Csak rá kell nézni erre a seggfejre.

  • gyuri10
    2016 április 16
    4:10 du.

    Ez most pont nem holokauszt tagadásról szól, hanem a holokauszt-ipar bírálatához hasonlítanám. Egyesek azzal vádolják a zsidókat, hogy pénzre ill. előnyökre váltják őseik szenvedését. A kanadai könyvszerzőnek meg az antiszemita-kártyából van elege, talán jogosan.

    Konrád György is elég idegesítő, mikor Orbán politikájáról áradozik, ha az arabokat kell szidni.

    (Mielőtt kedvencnek jelölnének a jobbosok, itt nem arról van szó, mikor a zsidók az európai antiszemitákat antiszemitázzák!)

  • Kedves Chris!

    Elolvastam az Engler cikkjet is. Erdekes, hogy egybekoti a zsidot es a fehert, akiknek itt allitolag elojogaik vannak.
    Nem tudom ki hogy van vele, de en azt latom, hogy pont a fehernek nincsenek elojogai. Olyan torvenyrol nem tudok, hogy egy bizonyos szazaleku fehert fel kell venni bizonyos allasokba ha torik, ha szakad, de olyat igen, hogy egy bizonyos szaleku szinest muszaj.

    Ezt irja a cikk kozepe fele:

    ” Prejudice against Arabs and Muslims appears rampant in the Jewish community. ”

    Vajon mi okozhatja azt?
    Nem lehet, hogy az o fektelen zsidogyuloletuknek es vak Izrael-ellenesseguknek lehet valami koze hozza?

  • Christopher Adam

    Kedves Moshe,

    Én azt hiányolom, hogy nem lehet hozzászólni Yves Engler irásaihoz, mert a honlapján a kommentelés le van zárva. Kár, mert szeretnék neki angolul válaszolni.

  • Kedves Chris!

    Itt: https://www.facebook.com/yves.engler?fref=ts
    tudsz neki irni.

  • Hazai Lámpa:
    Az arabok szidásáról egy régi vicc jut eszembe:

    A gyerek váratlanul kap egy nagy pofont az apjától.
    -De papa ?? Ezt most miért kaptam ?
    -Azért fiam ,mert holnap bizonyítványosztás és én akkor vidéken vagyok…

  • hazai lámpa,
    ez érdekes mondás:”A kanadai könyvszerzőnek az antiszemita-kártyából van elege,lehet hogy jogosan.”
    Szerintem az antiszemitizmus alapja volt a holokausztnak.Aki pedig ma is az antiszemitizmust és a hozzáfűződő elméleteket védi,az a holokauszt tagadó maga,vagy rosszabb annál.
    A „Holokauszt ipar” kifejezés a legmocskosabb neo és régi náci tetvek találmánya.Egyetlen túlélő sem kapott semmiféle kárpótlást szerettei lemészárlásáért.Aki kapott az kizárólag a saját átélt szenvedéseiért részesül némi”jóvátételben”.Gettóba zárásért, deportálásért,nagy ritkán a vagyon(lakás)elvesztésért, kirablásért, örök életre nyomorékká verésért.Ha ez a holokauszt ipar,akkor is a pribék magyar és német szennyek az iparosok.Mi a gyártmányok vagyunk.

  • gyuri10
    2016 április 17
    7:09 de.
    Szerinted most jó az nekünk, ha az óvatosan és diplomatikusan kritizálókat Te burkoltan Holokauszt tagadóvá degradálod egy olyan kifejezés miatt, amit ráadásul bizonyíthatóan nemis a gojok találtak ki? Legalább olyanokat ne baszogassunk akik próbálnak velünk békülékeny kapcsolatot teremteni és nem zsigerből rohadt zsidóznak!

  • Seres Róbert,
    akik „óvatosan kritizálnak”ne mivelünk tegyék.Söprögessék a saját szemétdombjukat.Miattam zsigerből még azt is mondhatják,hogy fekete seggűek vagyunk.Ezek a bizonyos”óvatos kritizálók”akik szép, intelligens szavakkal,mondatokkal megmagyarázzák,hogy tulajdonképen az a holokauszt ami nem is volt a mi hibánkból történt.A hamis vádainkért még nekünk kellene kártérítést fizetni a gyilkosoknak akik nem is voltak.Mondd kedves barátom Robi,Te hallottál már szűz kurvákról?Tudod,azok olyanok mint a filoszemiták.Nem zsigerből teszik szét a lábukat.Először csak az egyiket,azután a másikat.

  • gyuri10
    2016 április 17
    7:09 de.

    Hol védi ez a kanadai csávó az antiszemitizmust, jóbarát? Azzal van tele a hócipője, mikor mai zsidó véleményformálók az arabok ellen hergelnek, de azt nem tudom, hogy igaza van-e.

    A holokausztról én itt egy betűt nem látok, nyilván mert nem holokauszttagadó az illető, ezt csak te szeretnéd idekeverni.

    Annyit tennék hozzá, hogy a magyar zsidók képesek Orbán politikájáról áradozni, mikor az arabok kiszorításáról van szó. Ha az ősök is ilyen hülyén viselkedtek a 2. világháború idején, akkor tényleg súlyos bénaság esete áll fenn a zsidóknál. A magyar zsidók pénzt és energiát nem kímélve támogatták a keresztény-nemzeti kurzust, ez valóban „zseniális” politika volt, bravó!

  • Sereském:
    Az ilyen p…csfejek MA többet ártanak mint azok akik fennhangon hírdetik a zsidó kérdés ismételt ” végső megoldását”

  • gyuri10
    2016 április 17
    10:39 de.

    Tudod, pontosan ezt a viselkedést hívják holokauszt-iparnak a neonácik! Hogy a zsidó politikát nem szabad kritizálni, mert arra rögtön rásütik, hogy antiszemita.

    A holokauszt-tagadást a zsidó politika kritikájával összemosni súlyos tévedés, hogy ne mondjam csúsztatás. Ha valaki politizál, akkor tudomásul kell venni a kritikát is. Az nem megy, hogy „kint is vagyok, bent is vagyok”. A te példáddal élve: aki prostinak áll, ne csodálkozzon, ha megdugják …

  • hazai lámpa

    2016 április 17
    11:19 de.
    Nem hiszem, hogy tisztán látod a dolgokat. Mind a múltat, mind a jelent.
    Bizony, SAJNOS a zsidók NEM tudtak védekezni az ellenük áramló gyilkosság, rablás stb elől. Akkoriban nem volt dívat a polgári házakban fegyvert tartani.
    Ha hozzád éjjel közepén, megjelenik egy fekete autó és több fegyveres ember odavisz, nem tudsz védekezni.
    Különben is, az európai zsidó soha nem volt fegyverviselő, vagy fegyvert használó faj.
    Véleményem szerint, a baj az volt, hogy egyszerűen, nem hitték el, hogy rajtuk a sor. Nem menekültek ki időben, Angliába, az USA-ba, vagy Kanadába.

  • hazai lámpa,
    engedd meg,hogy ne mondjak itt véleményt azokról sem akikről pedig igencsak elmarasztaló véleményem van.Sajnos ebben sem vagyok egyedül Hogy a neo és régi nácik mit és hogyan hívnak,számomra annyi,mint a csatorna lassan,de biztosan elillanó bűze.
    Az arabokról,hogy némi képet kapj csak ennyit: mahmud abbász (abu mázen)a „molesztínok”vezíre arafát kimúlása óta,a kairói egyetemen doktorált holokauszt-tagadó disszertációval.Nem értem,mi a probléma az arab barátainkkal?

  • @hazai lámpa
    „Az nem megy, hogy “kint is vagyok, bent is vagyok”.
    Az identitásukban való ide-oda ugrálás nagy divat lett.
    Aki ezt észreveszi az az antiszemita manapság, szóval jól vigyázz az ilyen kijelentésekkel.

  • charlie,
    te itt és most bagoly vagy?Vagy veréb?

  • hazai lámpa,
    nem tudom,hogy létezik-e olyan,hogy”zsidó politika”.Ahol politikáról beszélhetünk az Izrael államában van és ez kizárólag a Mi ügyünk. Aki nem itt él az nyugodtan foglalkozzon a saját problémáival.A magunkét majd mi megoldjuk.Vonatkozik ez elsősorban”barátainkra”. Akik még ma sem értik,hogy még a baráti antiszemitizmus is lenéző mosolyt és undort szül Nálunk.A „baráti”kioktatás is autodidakta tanulásra késztetheti”barátainkat”.

  • Figyelő,
    ha jobban odafigyelnél,hogy mit írsz le,rájönnél egyedül is,hogy szamárságokkal fedezed tudatlanságodat.A zsidó az egy nép és vallás nem faj.Igaz,hogy a magyar és egyéb nácik annak nevezték.A fegyver forgatásról,pedig annyi fogalmad van,mint nekem a termeszhangyák nemi életéről.Lehet,hogy sokkal kevesebb?

  • Hazai Lámpa:
    Ebbe nem kéne belemenned.
    Nem sülne ki abból semmi jó, hidd el.
    Csak azért mondom mert tudom hogy okos lány vagy.
    Tudni kell ejteni egy témát.

  • Gyuri10:
    A nácik mindenbe bele rondítanak.
    Azért nácik.

  • Gyuri, igazad van. Nem írók tovább a témáról. Pedig, azt hittem , hogy védem őket. By!

  • Kedves Hazai Lampa!

    ” Hogy a zsidó politikát nem szabad kritizálni, mert arra rögtön rásütik, hogy antiszemita. ”

    Nem onmagaval a kritikaval van baj.
    Egyreszt a „kritika” minosegevel, masreszt a „kritika” egyoldalu, vagy egyenesen rossz elhelyezesevel.

    En is kritizalom Izrael politikajat. Szerintem turhetetlen, hogy zsidoknak a sajat hazajukban tilos imadkozni egy bizonyos helyen, hogy ugyanazt a helyet az ellenseg „tartja rendben”, hogy ott titokban kell osszehazasodniuk a zsidoknak.
    Nehezmenyezem tovabba, hogy zsidokat lecsuknak elozetesbe hosszu honapokra, anelkul, hogy kozolnek vele a vadat… es sorolhatnam.

    Amit azonban az arab propaganda gepezet keszit „kritika” gyanant jobb esetben csak a tortenet felet mondja el, de tobbnyire siman hazudnak (erdekes, hogy erre annak idejen Moszkvabol tanitottak oket). Lasd pl. Pallywood.

    Mindehhez magikus szavakat hasznalnak, amiknek vagy nem ismerik az ertelmet, vagy szandekosan mocskolni akarjak vele a zsido allamot. Es amikor a demokratikus zsido allamot mocskoljak, akkor azzal az egesz ott elo zsidosagot mocskoljak.
    Igy tehat olyan magikus szavak, mint pl. „apartheid” siman belefer a vadakba annak ellenere is, hogy barki aki csak egyszer jart Izraelben tudja, hogy ez hazugsag.
    Viszont a B(D)S barmok es a kulonbozo (tobbezernyi) muzulman gittegyletek az eszak-amerikai egyetemeken kivetel nelkul mind hasznaljak az arab propaganda e csodas termekeit, borzalmasan izgatottak a molesztinok emberi jogaiert es fel vannak haborodva a „molesztinai holokauszt” miatt. (1941 es 1945 kozott a 16 millio zsidobol 6 millio „eltunt”, ezt hivjak egyes zsidok holokausztnak. Az izraeli molesztinok szama 1949-ben 125 000 volt, ma kozel 2 000 000. Az arab propaganda szerint ez a szaporulat ugyanazt jelenti, mint a 6 000 000 „eltunese”.)

    Es amig verzik a szegenyekeim osszes szive az emberi jogokert es a nemletezo holokausztert, addig meg egy alkalommal sem iteltek el egyik muszlim terrorcsoport tomeggyilkossagat, egy szo nincs az ISIS-rol, kussolnak (vagy kussoltak) Tibet, Kurdisztan, Del-Szudan eseteben, meg veletlenul sem jut eszukbe, hogy megemlitsek a megszallas illegalis voltat Eszak-Irorszag, vagy a baszkok foldjenek eseteben, azt sem veszik eszre ezek az eszak-amerikai muzulmanok, hogy ok az itteni indianok foldjen elnek, mint illegalis megszallok, es hogy se az indianoknak, se az eszak-ireknek, se a baszkoknak nincs joguk az onrendelkezeshez … es meg sorolhatnam.

    Ezek a muszlim gittegyletek csak a tomeggyilkossagra hajlamos molesztinok (akiknek nagypapai ugyanugy illegalis megszallok voltak) jogaiert tudnak kuzdeni, mikozben arra semmi szukseg nincs.
    Kicsit egyoldalunak tunik nem?

    Mindezek utan valoban el akarod varni tolunk, hogy Jew-lover-nek nezzuk azokat, akik „csak anti-cionistaknak” probaljak magukat beallitani?

  • Klárika,
    remélem nem sértettelek meg.Nem az volt a szándékom.Az viszont bizakodással tölt el,hogy ezt a témát meghagyod a jobban hozzá értőknek.

  • Gyuri10!

    Hazai Lámpa bejegyzéséről – mely szerint kb. így:
    Hol vannak itt kérem antiszemiták??? hát sehol, ilyenek manapság nincsenek is – egy régesrégi pesti vicc jut az eszembe:

    „Columbus partraszáll Amerikában. Az odasereglő bennszülöttek igen kedvesen fogadják és betessékelik őt a törzsfőnök sátrába. Ahol gyönyörű terített asztal várja a nagy felfedezőt, megpakolva finomabbnál finomabb falatokkal, közte ropogósra sült hús is tálalva…
    A jóízű evés, csámcsogás közepette a hajós odaszól a barátságos főnök felé:
    – Mondja kedves barátom, vannak itt, maguk között még emberevők?
    Mire a vezér:
    – A francokat vannak – éppen most esszük az utolsót.”

    😀

  • Rosszul, illetve szándékosan félreértelmezett, v. magyarázott baloldaliság az, amely állítólagos baloldalisága okán vindikálja magának azt a jogot, hogy magának Izrael államnak a létét kérdőjelezze meg. Ez közönséges szemfényvesztés, csalás, melynek semmi köze a tényleges baloldalisághoz, vagyis a munkástömegek jogaiért, az általuk megtermelt GDP-ből való igazságos részesedésért és elosztásért folyó permanens – elvi – harchoz.
    E fals szemfényvesztés szerves részét képezi már az maga is, hogy az arabok magukat „palesztinoknak” neveztetik… Mitől is lenne mindez baloldaliság ?!

    🙁

  • gyuri10
    2016 április 17
    3:25 du.

    Nem mintha írtam volna egy szót is Izraelről. A kanadai muki is a kanadai zsidók hazai politikáját kritizálja.

    Ehhez jegyeztem meg, hogy Konrádtól én is eldobom az agyvizem, mikor Orbánnal egyetért a menekültkérdésben, de „csakis ebben”. Ez pont olyan szerintem, mint mikor Goldberger Leó biztosra vette, hogy őt „Horthy Miklós megvédi”. Tudjuk, hogy Goldberger sajnos egy náci lágerban végzete be az életét ezzel az „éles”látással.

  • Kedves FORTIMBRAS!

    Ez attol baloldali, hogy az araboknak a baloldalt legkonnyebb lefizetniuk. Na nem mintha azota nem sikerult volna nekik az allitolagos jobboldalt is magukhoz edesgetni.

    Az osszefonodas egyik peldaja csupan:

    https://www.jihadwatch.org/2016/04/saudis-threaten-to-sell-us-assets-if-theyre-held-responsible-for-role-in-911

  • hazai lámpa,
    igaz,hogy a közíró a „kanadai zsidókról”írt és Te sem említetted Izraelt.Ezzel együtt felhívom a figyelmedet,hogy nincsenek kanadai, magyar,angol,francia,marokkói,etióp vagy izraeli zsidók.A zsidó nép egy azaz 1 az egész világon,ha bárhol is él.Hogy egyesek hogy szeretnék elképzelni magukat és ezért sok mindent meg is tesznek ez a saját gondjuk-bajuk. Egyes esetekben saját szégyenük.A különböző anti vagy filoszemita népek hogyan képzelnek el Minket,az meg az ö gondjuk-bajuk.Egyes esetekben saját szégyenük.

  • Katona Zsombor

    Mi az oka annak hogy, ha valaki ki meri mondani bárhol az antiszemitizmus mentességet, akkor rögtön antiszemitának bélyegzik?

  • Katona Zsombor,
    az antiszemita első biztos jele,hogy kijelenti:Én nem vagyok antiszemita,lám még zsidó barátaim is vannak.

  • FORTIMBRAS
    2016 április 18
    5:15 de.FORTIMBRAS
    2016 április 18
    5:15 de.
    Haver, az Israel-ellenesség, jogosultságának, létének megkérdőjelezése soha nem a baloldal által lett elkövetve. Ellenkezőleg….
    Azt viszont feletsd el, hogy az arabok „palesztínoknak” tartják magukat. Azok, akik most abban az országban élnek, aminek a hivatalos neve Palesztína, ők igen. A többiek meg nem arabnak hívják magukat, hanem egyiptominak, líbiainak, libanoninak, maroccóinak, és így tovább.

  • Gyuri10:
    Na látod:
    ENNÉL a mondatnál szokta a Bartuslaci eltanácsolni a pácienst a lapjáról.

    Zsombi egy pöx antiszemita , csak épp festi magát.

  • Akiva:
    A mániád kezd mindenen túlnőni:
    A lefizetett baloldal , de a jobboldal is le van fizetve az arabok által…stb.
    Kezeltethetnéd magad…

    Nem kell ahhoz a rongyfejűeknek lefizetni más országok jó embereit , hogy antiszemiták legyenek pártáállástól függetlenül, merthogy minden náció önellátó ebben a kérdésben.

  • Katona Zsombor

    gyuri10
    2016 április 19
    7:01 de.
    „Katona Zsombor,
    az antiszemita első biztos jele,hogy kijelenti:Én nem vagyok antiszemita,lám még zsidó barátaim is vannak.”

    Hát én ezen a válaszon én akkorát röhögtem hogy, majd leestem a székről, mert eddig azt tapasztaltam hogy, nem az antiszemita aki annak vallja magát, hanem az aki sokat kérdez, főleg olyanokat amire igennel és nemmel is lehetne válaszolni elterelő körmondatok helyett!

  • Kedves Zsombor!

    ” Mi az oka annak hogy, ha valaki ki meri mondani bárhol az antiszemitizmus mentességet, akkor rögtön antiszemitának bélyegzik? ”

    A Gyuri valasza frappans es soxor igaz, de azt hiszem ez esetben varni kellett volna meg ezzel egy kicsit.

    En inkabb ugy valaszolnek, hogy ez attol fugg ki es hol jelenti ki, hogy az o szukebb-tagabb kozossegeben nincs zsidogyulolet?
    Pl, ha a Geyza hajotorest szenved a South Orkney Szigetek kozeleben es ott partra evickel, o batran kijelentheti, hogy a South Orkney Szigeteken ismeretlen a zsidogyulolet. Ugyanis a pingvinek mellett, o lenne az egyetlen szigetlako ott. 🙂

    En mar azt sem mernem kijelenteni, hogy mondjuk Lesothoban nincs zsidogyulolet.
    Vagy 4-5 eve olvastam egy cikket Braziliarol. Egy uj gyemant, vagy aranybanyarol volt szo, amihez olyan bennszulotteket vettek fel, akik azelott meg meg sem tanultak a portugal nyelvet, a dzsungel melyen eltek a tradicionalis modon. Ket ev mulva valaki arra jart, es hallotta a bennszuletteket, amint zsidoztak…
    Ez ugye azt jelenti, hogy meg zsidora sincs szukseg a zsidogyulolethez.

    Ennelfogva elegge meglepo a kerdesed. Ha nem banod en megkerdeznem, hogy szerinted hol nincs zsidogyulolet?
    A brazil oserdo melyen?

  • falusi,
    az egyetlen mindig eladható árú főként angyalhajiában,jobb és baloldal teljes koncenzusa mellett az antiszemitizmus és annak mai fedőneve,az Izrael ellenesség.Csodálom,hogy az úgy nevezett”palesz- tinókat”nevezheted,ahogy akarod csak éppen azt majd meg kellene magyaráznod,hogy hol van az az ország amelynek hivatalos neve palesztína?Tudod egy hivatalosan elismert országnak jellemzői vannak.Pl:Saját pénz,saját hadsereg,nem terrorista bandák,villany és vízben önellátás,államfő,minisztériumok,diplomata kar,nem a világot és az ENSZT hazugságokkal agyonsíró csorda és így sorolhatnám reggelig.Mivel most éjjel háromnegyed 12 van,én aludni megyek és neked is szép álmokat kívánok.Amikor felébredsz majd észre fogod venni,hogy az általad megálmodott palesztína még fél hivatalosan sem volt-van-vagy lesz.Ha pedig még mindig azt fogod hinni,hogy van akkor ellenőrzésként csípd meg magad.Valószínű,hogy még nem ébredtél fel.

  • Katona Zsombor,
    látod ez is a különbség kettőnk között.Soha értsd:soha nem szoktam röhögni.A székről is elég vulgárisan hangzik amikor lekoppansz.Én a te és barátaid beírásait maximum lemosolygom.

  • gyuri10
    2016 április 19
    4:50 du.
    Öreg. Ha jól belegondolsz, most nem az antiszemitizmus, hanem az antiarabizmus a menő. (Igaz, szemiták ők is..) Ettől a jelenlegi zsidó hozzáállás sem más.
    A Palesztína nevet nem én találtam ki, hanem a Rómaiak. Azután Arafat meglovagolta ezt a hatvanas években. Tetszik, nemtetszik, a világ így ismeri azt a területet, ami egykoron Israel része volt. Nevek változnak. Lásd még Chád, Ruanda, Kenya, Cshszlovákia, Jugoszlávia, etc.
    Aki nem nevekben, hanem füldrajzi helyekben, nációkban gondolkodik, annak egyszerű.
    Ps. Ha netán nem emlékeznél rá, én voltam az, aki dokumentumokkal bizonyította azt, hogy Palesztína, mint állam nem létezik.
    Ps. Itt még csak du negyed három van. Alvást későbbre halasztom, neked viszont békés álmokat kívánok.

  • A molesztin nep 1964-es „felfedezese” nem valami tudomanyos, vagy legalabb joindulatu tett volt, hanem egyenesen propaganda celra krealtak. Ha nem megy erovel eltiporni Izraelt, akkor megprobaljak propagandaval es diplomaciaval.

    Amig megertem en is hogy barmelyik embercsoport barmikor felvehet egy uj nevet maganak, ebben az esetben en latok nemi rossz szandekot. Nagyon rossz szandekot.
    Eppen ezert en nem fogok beallni a korus tobbi tagja koze, hogy akar csak egyszer is kimondva, vagy leirva hozzajaruljak egy olyan tortenelmi hazugsaghoz ami a kovetkezo Soat kesziti elo.

    De ez csak az en szereny velemenyem.

  • Katona Zsombor

    Kedves Moshe!
    Sajnos a braziliai példálózásod a gyémánt vagy aranybányáról nem igazolja meggyőzően az érvelésedet, mert ezeknek a tulajdonosai, üzemeltetői, a végtermékek kereskedői, sőt még az ékszerészek és gyémánt csiszolók is köztudottan nem magyarok, mert akkor a kizákmányolt és tudatlan dzsungel lakók valószínüleg magyaroznának! Szerinted egy elégedett munkás szidja a munkáltatóját? Lehetne néha az ok-okozati összefüggéseket is boncolgatni?

  • Katona Zsombor

    gyuri10
    2016 április 19
    4:56 du.
    Nagyon igazad van, mert -veled ellentétben- én azt vallom hogy, akinek állandóan a hülyeségen jár az agya, annak nincs ideje megöregedni, de legalább is könnyebben viseli az öregedést és abba bőven belefér, sőt szerintem gyógyszer még a vulgáris röhögés is!
    Próbáld ki Te is, mert garantálom hogy, használ!

  • Ugyan Zsombi ne zsombolyogjál már.
    Pontosan tudjuk miről van szó.

    Adod itt az ártatlant..

  • Ha már feszegetjük az antiszemitizmus kérdését, nem árt áttanulmányozni ezt itt :

    https://nepszava.us/blogs/news/103553606-bartus-laszlo-orban-penzeli-az-ellenzeki-sajtot

    Függetlenül a cikk témájától, elég sok érdekes adalék van benne a zsidóság megosztottságával kapcsolatban.

    Kiderül hogy egy zsidókból álló jelentős létszámú közösség is lehet esküdt ellensége Izráel államának.

    Az olyan zsidókat , akik nem ismerik el Izráelt , egy kategóriába sorolom a többi antiszemitával.

    Az olyan zsidókat , akik a gépesített zsidóírtás rémülete UTÁN nem képesek felismerni egy álságos hatalom szavazat-gyűjtő kettősbeszédeit , vagy akik pusztán pénzért befekszenek neki, egy kategóriába sorolom a nyílt antiszemitákkal.

  • Falusi!

    No igen, helyesebben mondva, az . i z r a e l i, illetve a gázai . a r a b o k . nevezik és neveztetik magukat palesztinoknak.

    Írod itt fentebb, hogy nem te tehetsz arról, hogy „a rómaiak nevezték el Izrált Palesztinának, mint az azóta már oly sok országgal is megtörtént.
    Amikor ezzel érvelsz figyelmen kívül hagyod azt, a történelmet f ormáló tényt, hogy Izráel, azaz a zsidó nemzet a saját nevén már akkor, már a római hódoltság idején kétezer éve olyan saját kultúrával (írás, olvasás vallás stb) és önálló államisággal rendelkezett, amely a történelem tanúsága szerint is aztán legalább kétezer éven át, tehát még napjainkban is megtermékenyítőleg hat a későbbi kultúrákra is. Ezen a mély gyökerű hagyományon a római cselszövés, a „pax romana” sem tudott kifogni, mely számukra alapvető feszültséget és akadályt a hódításukban csak „a korabeli Endlösung”, Izrael teljes fizikai és félig meddig biológiai felszámolása tudta megoldani. Akárcsak Cartagót.
    Cartago-val szemben Izrael szerencséje „csupán” éppen abban speciális, fent említett értékálló kultúrájában rejlett, amelyet a megmaradtak szétkergetett diaszpórája a Tóra, valamint az írott rabbinikus tudomány útján az utókorra volt képes hagyományozni, illetve fenntartani. Kétségtelen, hogy az eletelt két évezredben is ebben a hagyományban rejlő szellemiség őrizte meg az egyén és közösségek kiirthatatlan zsidó identitását és hozta létre magát a modern Izrael államot is.

    Rendkívül nagy cinizmus, rosszindulat, vagy mittomén mi kell ahhoz, de semmiképp nem objektivitás, hogy Te ezt a summa 4-5-ezer évre tehető, mindent túlélő írott kultúrális hagyományt például a mai Csád, Ruanda és Kenya íratlan, ezerféle törzsi viszonyai közepette alakult, majd a XIX-XX. században gyarmatosított, formált és alpított, illetve mesterségesen „civilizált”, számukra is teljesen új társadalmi viszonyaihoz hasonlítsd Izrael államiságát és kérdőjelezd meg még a nevét is …
    🙁
    ˙

    – Egyébként Palesztina néven ma sem létezik(!) állam, legfeljebb „Palesztin Autonóm Területek” néven ismert el az államok harmada
    egyes gázai és ciszjordániai arab enklávékat.

  • falusi,
    FORTIMBRAS beírásából van mit tanulnod,ha van bármiféle hajlamod a tanulásra.Amit leír szóról-szóra igaz,akkor is ha Te más oldalról veszed értesüléseidet.Ha netán-tán objektív akarnál lenni,nézz utána hol csaptál a lecsóba!

  • Katona Zsombor

    OK, OK! Na, Te sem vagy azért maszületett bárány!

  • FORTIMBRAS.-nál az öt csillag !

  • A történelmi igazság az, hogy 1948-ban a zsidók megnyerték a háborút és elfogalták győzelmük alatt azt a területet.
    Általában a törtémnelemben, bár mit nézünk, azzé lesz a terület, ha megnyeri a hadsereg egy háborúkban.
    Kezdve a magyar honfoglalással…

  • FORTIMBRAS
    2016 április 20
    5:56 de.
    Nem hagytam figyelmen kívül Izrael jogállamiságát, kultúráját, demégcsak annak a mai napig érezhető nevelő hatását sem.
    Egyszerű tényeket írtam, egyszerű szvakkal.
    Izrael kultúrája kb ötezer éves. A perzsáké hét, egyiptomé nyolc, a szíreké szintén hét. Itt nem a kultúrák jelenlori hatásairól folyt a csevej, hanem egy népcsoportról, akik a köztudatban palesztínként szerepelnek.
    Éve sincs, hogy ideraktam a KMH oldalaira a pelesztín eredetű útleveleket, ahol Palesztín Autonóm Területek van nyomtatva az útlevélre.
    Ha van időd, meg kedved, nézz egyszer utána az első egyetemeknek, könyvtáraknak, tudományoknak.
    Amire utalni próbáltam az az, hogy egy New Yorki haszid zsidó is zsidónak tartja magát, de nem izraelinek. A kanadai zsidó is kanadainak mondja magát. Kanadai zsidónak. Ahogy a lengyel, olasz, portugál, magyar is hozzáteszi a kanadaiságához a nemzetiségét. Nincs ezzel szerintem baj.
    A baj az általánosításokkal van. Meg az istákkal..

  • gyuri10
    2016 április 20
    7:12 de.
    Naponta tanulgatok mindenféléket. Csak néha nehéz követni az ugráló asszociációkat.
    Most pölö az istennek sem jövök rá, hol csaptam a lecsóba? (Lecsószezon erreség majd augusztusban lesz. Addigra érik be Okonaganban a magyar paprika.)

  • Geyza
    2016 április 20
    5:37 de.

    Ennek a kis konteónak van egy nagyon gyenge pontja. Ki olvas manapság 168 órát? 🙂 Nagy tömegek biztos nem, és nem is fognak.

    Amúgy pont ezt mondom én is, hogy ha valaki elég hangosan szidja ma az arabokat, annak mindent elnéznek a felvilágosult magyar zsidók. Pont olyanok, mint a magyarok, ha Szent Istvánt meg az ezeréves magyar államot emlegetik nekik.

    Talán a zsidóknak nem a rasszista iszlamofóbiásokban kéne bízni. Ha valaki nem gyűlöli az arabokat (sem semmilyen más népcsoportot), akkor az valszeg antirasszista, következésképp nem antiszemita.

  • FORTIMBRAS
    2016 április 20
    5:56 de.

    Javíts ki, ha tévedek, de én úgy tudom, a Bar Kochba felkelés után rombolták le a rómaiak Jeruzsálemet. A Római Birodalomban egy vallást üldöztek, a keresztényt (egy darabig).

  • Kedves Zsombor!

    Talan nem irtam elegge reszletesen, de ott a brazil oserdo melyen a benszuletteken kivul csak nehany olyan brazil dolgozott, akik a brazil varosokbol lettek felveve. Egy zsido se koztuk. Ok tanitottak meg a zsidozast a mezteleneknek.

    Hogy aztan a kitermelt aranyt vagy gyemantot kik vettek meg azt en nem tudom, es nem latom mi koze lenne a temahoz.

    xxx

    Kedves Figyelo!

    Hat igen, van egy olyan mondas, hogy az „erosebb kutya …”
    Erdekes, hogy minden olyan nep tagjai, amelyikuknek van hazaja megerti ezt, es soha el nem gondolkodik amikor a zsidok azonnali kivonulasat koveteli innen-onnan, hogy valamikor az o nagypapaik is csak siman az erosebb kutyak voltak. Tehat sajat maguktol nem kovetelik meg az azonnali kivonulast, mindig csak a zsidoktol.

    Mellesleg, jelenleg a vitatott teruletek nem az 1948-as hatar. (A ’67-es.) Az majd azutan lesz vitatva, hogy megalapitottak Molesztinat. Akkor majd a Partition Plan hataraihoz kell Izraelnek visszavonulnia, utana pedig kovetelni fogjak az arabok, hogy lojek a zsidok egymast a tengerbe, vagy majd ok besegitenek.

    Ha valaki azt hiszi, hogy Molesztina megalapitasa beket eredmenyez majd a zsidok es az arabok kozott, erosen teved. Akkor fog meg csak igazan kezdodni a ceco.

  • Bocsi, kedves Moshe, az évszámok összekeverése miatt.

  • Katona Zsombor

    Moshe Akiva
    2016 április 20
    7:31 du.
    „Ha valaki azt hiszi, hogy Molesztina megalapitasa beket eredmenyez majd a zsidok es az arabok kozott, erosen teved. Akkor fog meg csak igazan kezdodni a ceco.”

    Szerintem meg nem, mert ha sokat ugrálnak, nem 6 nap, de még 6 óra sem kellene az eltüntetésükre és ezt valószínű ök nagyon is tudják.

  • Kedves Zsombor!

    Elvileg igazad van. De hogy 1967 ota meg nem deportaltak az egesz muzulman bandat annak az az oka, hogy valakik nagyon ott allnak a hatuk mogott.
    Es nekik mindent szabad. Meg is fognak mindent tenni annak erdekeben, hogy ne unatkozzanak az izraeliek.
    A gazaiak sem nyugszanak, pedig mar evek ota kivonult onnan Izrael. Ezeknek csak a vegso megoldas megoldas.

  • Kedves mindenki,
    az égész Izraellel foglalkozó témát meghagyom Nektek.Amihez halvány lila sejtelmem sincs,nem verem bele az orrom.Ez a mondás viszont mindenkire vonatkozik:”Hívatlan prókátornak kutya…a fizetése”.

  • Émmeg- amilyen hülye vagyok,- azt hittem, hogy itt egy publikációról, és nem Izraelről folyik a csevej..

  • Kedves Moshe,
    aggódok érted.Ne izgasd magad a molesztín állammal kapcsolatosan. Szerintem arra annyi esély sincs,mint egy háromsávos szárazföldi országút megépítésére Tel Aviv és Montreal között Uganda államának szponzorálásából.

  • Kedves Gyuri!

    Majd meglatjuk mit csinal Obama novemberben a Biztonsagi Tanacsban.
    Nagyon keszulnek az europaiak es az amerikai „liberalisok”.

    Azt hiszik ezzel menthetik meg az orszagaikat a vadaktol. Pedig pont ez ad nekik verszemet.

  • Kedves Moshe,
    hogy a bambola mit fog csinálni nem tudhatjuk.Sajnos azt tudjuk, hogy egy döglött ló is még utolsót rúg.Nem kell közel menni hozzá. Azt is tudni kell,hogy a következő sem lesz pejparipa.

  • De, biztosan az lesz, most ráhibáztál, ugyanis a paripa magyarul herélt lovat jelent, amit azért herélnek hogy kezesebb legyen!