A pápa szerint a menekültek nem terhet, hanem ajándékot jelentenek

2016 április 21 8:01 de.84 hozzászólás

Ferenc pápa ismét bátorságáról és humanizmusáról tett tanúbizonyságot, amikor a szíriai és egyéb menekültekről nem teherként beszélt, hanem egyenesen ajándékként. „Túl sokszor nem fogadtunk be benneteket! Teherként, problémaként, költségként kezelnek, miközben ajándék vagytok”–ezek voltak az egyházfő pontos szavai szerdán, amikor a római Astalli-menekültközpont létrehozásának 35. évfordulóján nyilatkozott. „Mindannyian idegenek és zarándokok vagyunk ezen a földön. A közösen tett út kevésbé ijesztő”–tette hozzá Ferenc pápa. Nem biztos, hogy üzenete egyáltalán eljút a krisztusellenes Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) soraiba, viszont Kerék-Bárczy Szabolcs, a Demokratikus Koalíció politikusa, aki egyben hívő katolikus, a következő rövid reflexiót osztotta meg…

Ferenc pápa Húsvétkor.

Ferenc pápa Húsvétkor.

A menekültválság kapcsán minden politikus, még a vércinikusok, a csak rövid távú szavazat-maximalizálásra összpontosító demagógok is valamiféle értékekre hivatkozva javasolnak gyakorlati lépéseket. Merkeltől Orbánig, Putyintól Obamáig az állami vezetők így tesznek: ki-ki a maga értékei mögé hol humanitárius szempontokat, hol pragmatikus érveket sorakoztat fel, s ezek alapján követel kerítést, kvótát, katonai lépéseket vagy mást.

Ferenc pápa minapi megnyilatkozása magasan emelkedik még a leghumanistább felfogás fölé is: ő minden más megfontolásra érdemes szempont vagy érték elé helyezi az embert (mint teremtett lényt), s ilyen alapon tekinti a menekülteket ajándéknak. Ajándéknak, amely és aki kihozhatja belőlünk a legjobb tulajdonságokat, hiszen van-e nagyobb érték bennünk az emberségünknél, méltóságunknál? Nyilván nincs, s ha ezt tartjuk szem előtt, akkor könnyebben eljuthatunk a válság megoldásának praktikus lépéseihez, eszközeihez. Bárcsak meghallanák végre a magukat kereszténynek (Uram bocsá’ katolikusnak!) tartó politikusok a pápa üzenetét!

Kerék-Bárczy Szabolcs

84 hozzászólás

  • A cikkhez: A pápa úzenetét nem könnyű megérteni egy katolikusnak.
    T.i. a keresztény szíriaiakat valóban őlik és űldőzik hazájukban és őket menekülteknek fogadja el a világ, Hiszen életét és családját menti meg ha elhagyja országát.
    A probléma ott jön be, hogy akik ma megjelennek Európában, Kanadában stb. NEM vallásüldözöttek többségben, hanem jobb anyagi körülményeket keresnek és némelyikben sajnos, terroista hajlam is van.
    Ez világossá vált Párizsban a terrortámadáskor.

  • Vicces! A „KMH Vendegszerzok” szerint a batorsag egyenlo a hulyeseggel.

    ” Túl sokszor nem fogadtunk be benneteket! ”

    Ja, ez igaz!
    Az az idiota Hunyadi es Charles Martel se fogadta be oket (hogy csak egy parat emlitsek). Ok is demagogok voltak, iszlamofobiasok, nacik, fasisztak, rasszistak, kirekesztok, xenofobiasok es a tobbi.
    Meg jo, hogy itt vagytok ti, „liberalis” „humanistak” nekunk, hogy tartsatok nekunk a fenyt. Nelkuletek nem is tudnank kin lehetne rohogni.

    A Papa elment valami menekulttaborba, ahol egy muzulman kislany leterdelt elotte es megcsokolta a labat. Az egesz muzulman vilag fel van haborodva ezen: Hogyan alazhatta meg magat egy magasabbrendo muzulman egy kereszteny majom/diszno elott?

    Miert nem errol tudositotok ti „demagogmentes” Vendegszerzok? Csak nem az a baj, hogy ez nem fer bele a „liberalis” agymosasba?

  • Nem tudom mikor fogják fel végre az Orbánhívők, hogy az Iszlám Állam nem csak a keresztény szíriaiakat üldözi!
    Ezek az emberek 99%-ban menekültek, de elsősorban emberek, és ez nagy próbatétel számunkra, hogy emberek tudunk-e mi is maradni az olyanok között, akik a fenti kommenteket megeresztik.

  • János 13

    „Mégis fölkelt a vacsora mellől, levetette felsőruháját, fogott egy vászonkendőt, és maga elé kötötte. 5 Aztán vizet öntött egy mosdótálba, majd hozzáfogott, hogy sorra megmossa, s a derekára kötött kendővel megtörölje tanítványainak a lábát.”

    Én itt nem látok lábcsókdosást, csak megmossa Jézus a tanítványainak a lábát. Ez így önmagában pont elég lett volna a pápától is, hogy eljusson mindenkihez az üzenet a szolidaritásról. Így inkább zavarba hozta a pápa a menekülteket és a nézőket, bár lehet hogy van ilyen katolikus előírás.

  • Nos a pápa nagyon közvetlen,emberséges és a más vallásúakkal is
    toleráns,nem véletlen,hogy ilyen népszerű,meg az is nemes cselekedet,hogy nemrész 12 szíriai menekültet vitt magával a Vatikánba,ami példaértékű!De ugye nem kétes illegális (több ezres !)tömeget,terroristákat ?(azért megszűrték őket…)A legálisan papírokkal érkező és valóban ártatlan menekülteket meg kell különböztetni a veszélyes csőcseléktől,ehhez joga van minden országnak a saját népe érdekében!

  • Marcsi, A pápa nem mindenkinél népszerű, pl. nálam sem!
    A szűrést meg nem hiszem el.
    Képtelenség 25 ezer emberből kiszűrni, na ez terrorista!
    Nincs a homlokukra írva!

  • Marcsi:
    Csak attól ilyen nyugodt a Pápa , hogy nem ismer téged.
    Ha ismerne téged , elkezdene istentkáromolni, erre mérget vehetsz.
    Aki TÉGED megismer, egy idő után mind elkezd istentkáromolni.

  • Hazai Lámpa:Tökéletes.
    Amikor a képre néztem valami nagyon zavart engem.
    Kitűnően fogalmaztad meg azt, ami itt hátul, az agyam helyén motoszkált.

  • Kedves Terminus!

    Miert nem mesz el Szaud Arabiaba hirdetni ezt a gyonyoru iget?

    Hatha meg tudnad oket gyozni, hogy vegre ok fogadjak be a muzulman „menekulteket”, ti pedig Europaban befogadjatok a kereszteny es egyeb nem-muszlim, valodi menekulteket.

    Es igy mindenki ember marad…

    xxxx

    Kedves Marcsi!

    Ahogy a Figyelo is irta, nagyon sokan nincsenek megelegedve evvel a – sokak szerint marxista – Papaval.
    Pl. ha mar menekulteket vitt a Vatikanba, miert nem keresztenyeket valasztott ki? Ok vannak igazan uldozve, meg a menekulttaborokban is.

    Kozben pedig a frissen Kanadaba erkezett bekeharcosok kezdenek bemutatkozni itt is. Barmennyire is probalja meg letagadni a kanadai hivatalos media, Halifax-ben a „sziriai” „menekultek” muzulman gyerekei verik es fojtogatjak az iskolaban a feher, kanadai lanyokat.
    Tegnap, vagy tegnapelott Lethbridge-ben, ahol eltem par evig, egy 28 eves bekeaktivista ferfi harom kislannyal csinalt valamit egy uszodaban. Nem tudom mit, de le lett tartoztatva. Mondjuk ezt a hirt bejelentette a CBC, de az elkoveto nevet, es hogy mint „sziriai” „menekult” Pakisztanbol jott ide, azt mar elhallgattak.

    Meg tudna nekem magyarazni barki is, hogy ki, vagy mi elol menekul egy pakisztani muzulman? Mert ha egy pakisztani kereszteny, hindu, vagy buddhista menekul, azt megertem, es be is kell fogadni. De pont ok, akik a tobbit uldozik, ok „menekulnek”?

  • Moshe Akiva
    2016 április 21
    6:07 du.

    Te se szeretnéd, ha a hindu Távol-Keleten téged is a gyarmatosító fehér emberrel vennének egy kalap alá. És azt mondanák, hogy azért halj meg kergemarha kórban, mert előző életedben megetted az indiaiak szent állatát.

    Rengeteg a kihívás az egymás mellett élésben, de meddő agytornának tartom Huntington jóslatát, hogy a 21. század az iszlám és a keresztény kultúra harcáról szólna. Lehet, hogy te örülnél, ha a negyedik világháborút az arab és európai radikálisok vívnák, de ez a te bajod.

  • Moshe Akiva
    2016 április 21
    11:12 de.

    Ja, Hunyadi meg Martell Károly abban is hittek, hogy fürödni bűn, és a sok mosdástól pestist lehet kapni. Távol álljon tőlem, hogy a matematikát megújító, és néhány görög klasszikust megőrző arabokat a mi nagy Hunyadink fölé emeljek. De ez a keresztes lovagok elfoglalták Jeruzsálemet, tehát biztos igazuk volt-okoskodás nekem sántít egy kicsit …

  • Moshe Akiva
    2016 április 21
    6:07 du.

    Sokan hisznek abban, hogy a menekülteket valakik „küldik”, Orbán szerint egyenesen népvándorlás van. Legalábbis múlt héten még ezt gondolta, az új brosúrákat meg még nem küldte szét, hogy ezen a héten mit kell mondaniuk a bértollnokoknak, tekintettel a német pálcasuhogtatásra, amit a Bundesmuttitól kapott.

    Szerintem spontánul indul mindenki a világba, mint a mérgezett egér, már aki nem háború elől menekül. Ha a nyugatiaknak jó volt az arab, mikor munkaerőhiány idején dolgozott, akkor az unokája se legyen teher, ha le akar telepedni. Az talán nem baj, ha elmondjuk, hogy nálunk nincs hagyománya az arab vendégmunkások alkalmazásának a gyarmatokról. De pofátlanságnak tartom, ha nem segítünk az uniónak, mikor tagok vagyunk. Tisztességes ember nem köp az asztalra, ahonnan eszik.

  • Kedves Hazai Lampa!

    Nekem egy kicsit gyanus ez a spontan beindulas ebben az esetben. Akik valoban Sziriabol vannak, azok azert indultak be eleve, mert Merkel meghivta oket.
    De a tobbseguk nem sziriai, es olyan orszagokbol erkeznek, ahol a havi fizetes 5-10 euro, es abbol ott is alig lehet megelni. Mibol sporolt ossze ennyi szegenylegeny nehany ev alatt tobbezernyi eurot, hogy eloszoris eljusson Torokorszagba Pakibol, Bangladesbol stb. aztan lefizesse az embercsempeszeket? Mennyit kernek azon fejenkent? 2-3000 eurot?
    Ugyanez all az afrikai orszagokbol erkezo „sziraiakra” is.

    De nem pontosan ertem mirol beszelsz a munkaerokent hasznalt arabok eseteben? Ok ott vannak ma is, egyik-masiknak mar a dedunokaja szuletik ott es allampolgar. Ok nem lettek kirugva.
    Ezeknek a mindehonnan bendult ujaknak nem sok kozuk van hozzajuk.

    Hogy az unio kedveben kene jarni, abban igazad van, de en inkabb mas modon probalnam meg azt.
    Vagy ha annyira nem tetszik, akkor kilepni belole. Ez utobbi nehez, mert valoszinu azert alakultak ugy a dolgok a rendszervaltas ota ahogy alakultak, hogy Magyarorszagot is fuggove tegyek a nyugati, gazdag orszagoktol.

  • Kedves Hazai Lampa!

    Nem vettem eszre a korabbi beirast:

    Sajnos a matematikat nem az arabok „ujitottak” meg. Ok azt a perzsaktol es a hinduktol vettek at. Nem mintha tulzottan fontos lenne ez a resze a dolognak, csak hat ujabban olyan dolgokat is nekik tulajdonitanak, amiket ok csak atvettek masoktol.
    Mint pl. a gorog es romai filozofiat es tudomanyt, amihez ok vajmi keveset adtak. Neha meg uldoztek is egyik-masik tudosukat, ha az filozofiailag valami olyat irt, ami nem stimmelt az iszlammal.

    A keresztes hadjaratokkal kapcsolatban nem gondolod, hogy azok csupan valaszok voltak a mar akkor kb 400 eve tarto allando muszlim tamadasoknak? Csak nem kereszteny Europa konyorgott a muszlimoknak, hogy legyenek olyan kedvesek es tamadjak Europat minden lehetseges oldalrol?

    Ugy gondolod, hogy mivel szerintuk nem kellett furodni, akkor megerdemeltek, hogy kiirtsak oket, illetve elhajtsak oket a sivatagba rabszolganak, ahol tevehuggyal mosakodtak az igazhituek?

  • Moshe Akiva
    2016 április 21
    10:44 du.

    Már megbocsáss, nálatok vagy nálunk megy a Csodálatos század sorozat minden szerdán az rtl-en? Akkor miről beszélünk?

    Ebben a török sorozatban nincs olyan rész, hogy valaki ne fürödne. Még a spanyol királylányt is fürdőkádban mutatták, pedig ez elég nagy történelemhamisítás. Miközben Michelangelo gyártotta a csodás szobrokat a meztelen emberi testről, a pápaság a tisztálkodást, testápolást a földi siralomvölgy bűnének tartotta. Európa bűzben és jó sok keleti illatszerrel, fűszerrel vészelte át ezeket az évszázadokat, a katolikus egyház minden ármánykodása ellenére.

    Ezt a kiirtást valszeg a pápák találták ki, mert ha igaz lenne, akkor ötszáz év alatt el kellett volna tűnniük a bolgároknak, görögöknek, szerbeknek és albánoknak. Magyarországon több áldozatot követelt a tizenöt éves háború, mint a török hódoltság százötven éves története!

    Egyébiránt a szabadságot támogatom, tehát ne mondja meg egyik nagyhatalom se, hogy miben higgyünk.

  • Moshe Akiva
    2016 április 21
    10:22 du.

    Merkel azokat hívta meg, akiket a kormány összegyűjtött a Keletiben, aztán föl-alá vonatoztatott az országban a semmibe. A németek ezt nem nézhették, hogy szégyenben maradjon Európa.

    Az életképesebb szíriaiak úgy tudom azután indultak a Földközi-tengernek, hogy évekig dekkoltak a hatalmas törökországi menekülttáborokban, értelmes munka, iskola és egészségügyi ellátás nélkül. Szerintem jól tették, mert legalább a nagyhatalmak fölébredtek, hogy véget kéne vetni az IÁ bulikájának a Közel-Keleten, a kőolajból finanszírozott rémállomnak.

  • Kedves Hazai Lampa!

    http://listverse.com/2009/01/07/top-10-myths-about-the-middle-ages/
    (A 6. resz idevago.)

    http://www.huffingtonpost.com/quora/how-the-middle-ages-reall_b_5767240.html
    (A 4. resz relevans, de ajanlom neked az egesz irast, mert ugy latszik konnyen felulsz barmi es az osszes marhasagnak amit osszehordtak a vallasokrol a felvilagosodas ota.)
    De meg ha igaz is lenne, nem ertem a logikadat. Miert muszaj meghoditani a mosdatlan embereket? Valahol a „Liberalis” Bibliaban irtak errol?

    A “kiirtast” nem a Papak talaltak ki, hanem torteneszek. Kicsit figyelmesebben kellett volna olvasnod amit irtam. Arrol volt szo, hogy kiirtjak, vagy rabszolganak viszik az embereket. Rad ferne mar egy kis olvasas az iszlam tortenelmebol, akkor talan meg ertened is, hogy mirol van szo.
    Diohejban persze mar emlitettem, de ugy latszik elkerulte a figyelmedet: Amikor hoditani mennek a bekeharcosok, kiirtanak egy bizonyos mennyisegu embert, a noiket megeroszakoljak aztan a gyerekeikkel egyutt eladjak rabszolganak. Akik hajlandok a kes lattan beterni a Beke Vallasaba, azokat eletben hagyjak. Aztan mennek a kovetkezo faluhoz/varoshoz, es azokat, akik beszartak az elozo esemenyektol es nem allnak ellen a bekeaktivistaknak, azokat meghagyjak “fizetos rabszolganak”.
    Amig beke van tobbnyire utana nem bantjak a masvallasuakat sem, kiveve amikor valamelyikuknek ugy tunik, hogy egy zsidonak, keresztenynek, hindunak … stb. megbocsathatatlan bune van es ezert legyilkol nehany tucatnyit, szazat, vagy ezret beloluk.

    Vegkepp nem ertem a logikadat a tizenot eves haboruval valo peldalozasod kapcsan. Nem veletlen azt mutatja a 15 eves haboru is, hogy a bekegalambok egy kicsit tul verengzok? Te mintha ennek az ellenkezojet akartad volna bizonyitani ezzel.

    Egyreszt ez irrelevans, mert a gyilkossagaik es egyeb nyalanksagaik nagy reszet a haboruik soran kovettek el. Beke idoben joval kevesebbet kovetnek el, mert annyira meg ok sem hulyek, hogy leoljek az osszes rabszolgat.
    No es azt szerintem senki sem tudja, hogy a torok a 150 ev soran hany magyar gyereket vitt el janicsarnak, illetve hany felnottet hajtottak el rabszolganak, vagy oltek meg.

  • Merkel nem azért hívta a menekülteket, mert a Keletiben handabandáztak, talán nem is tudott róla. Mellesleg sokkal később tette.
    Azért hívta őket Németországba, hogy ne mondja a világ a németekre, hogy nácik!
    Sajnos, ez a félelem, még mindig megvan bennük.
    Persze, Merkel szásszor megbánta már és nem hiszem, hogy újra megvállaszák!

  • hazai lámpa

    2016 április 22
    12:40 d
    hazai lámpa,
    Nem az első eset, hogy izélgeted a katolikus egyházat. Nem tudom mi bajod velük, de megkérlek, probáld magad, ha lehet, itt türtösztetni!
    Ilyen marhaságot, nem tudni honnan veszel a fűrdéssel kapcsolatban.Honnan veszel ilyen meséket,hogy a pápaság tiltotta be.Senki sem fürdött pont. Nem volt szokás a mosdás.
    Tudod pl. Németországban és természetesen Angliában főleg prostánsok éltek.A protestánsok fűrödtek? Csak a katolikusok nem?

  • Kedves Figyelo!

    Nem a Hazai Lampa hibaja. Ez a tevhit (tobb massal egyutt) nagyon elterjedt. Annak idejen komcsi Magyarorszagon tanitottak meg tortenelem orakon is.

    Gondolom tudod mi tortenik, amikor „mindenki tudja”.
    Ez ugyanolyan, mint amikor minden zsidonak kampos orra, kidulledo szemei, gornyedt hata, vampir fogai vannak, mind bankar es kereszteny szuzlanyok veret veszi Peszach elott.
    Marpedig ha „mindenki” tudja, akkor csak igaz lehet, nem?

  • Figyelő!
    ápr.22.10:25

    Minden normálisan gondolkodó ember „izélgeti” a katolikus egyházat, mert minden oka megvan rá! Más kérdés,hogy van- e értelme,épp az ilyen ostoba és bigott nézetek miatt, melyet ön is képvisel! Sokáig úgy tűnt,minden hiába, semmi sem változik, hiszen kéz kezet mos,kivált a k.e.-on belül ám ha nagyon lassan és nagyon apró léptekkel is, de most talán megmozdult valami!
    A katolikus egyház nagyon megérett egy alapos, szemléletbeli váltásra, és Ferenc pápa aki követ dobott az állóvízbe – mit vízbe, pocsolyába! – jó érzékkel ismerte ezt fel, és úgy tűnik tesz is ellene!
    Sajnos a katolikus egyház, az elmúlt évszázadok alatt minden elképzelhetőt megtett azért, hogy a jelen megítélése ne legyen alaptalan, és csak nagyon őszinte, komoly, és elszánt önkritikával számíthat némi bűnbocsánatra – már ha! Hogy mi baja hazai lámpának a katolikus egyházzal? Gondolom ezeregy – ha egyáltalán van,mert ennyire nem ismerem nézeteit!
    Felsorolni kissé hosszú lenne azt a tömérdek bűnt, szennyet,és gyalázatot, melyet a k.e. zúdított az emberiségre,és tudván egymás tettéről minden egyes képviselője maga is részese lévén mindennek!

    Önnek jogában van azt gondolni és úgy gondolni a k.egyh.- zal kapcsolatban ahogy akarja, de hogy másokat, ( most épp h.l.-t) oktassa ki és intse le ez ügyben az több mint túlzás! Ez esetben tehát Ön türtőztesse magát, még akkor is ha mélyen megsértették k.vallási hevültét a – mivel is?
    Csak nem az tényekkel?

    Abban, amit h.l.az európai fürdési szokásokról,és úgy általában az általános higiéniai állapotokról írt, -bizony sok igazság van! Kicsit olvasson utána, mielőtt levegőt nem kapva méltatlankodik: sok egyéb mellett pl egy nemrégiben nagy sikert aratott könyv (és a belőle készült film) Patrik Süskind: Parfüm c.műve megdöbbentő részletekkel szolgál a témát illetően! A 18.sz.-i Párizs pl orrfacsaró bűzben élte a mindennapjait, nem lévén csatornázva, az égvilágon minden száraz, folyékony és légnemű anyag mely a város lakóinak mindennapi életét kísérte, az utcán burjánzott és terjengett,beszivárogva az emberek otthonaiba, konyhájába, hálószobájába, befurakodva a bőrük alá,ruháikba, egészen az agyukig hatolva, mígnem megszokottá és mint ilyen természetessé is vált, keveredve minden kellemes, ínycsiklandó vagy kevésbé hívogató illattal! Vagy gondoljon csak az akkoriban divatos párizsi őrületre, a rizsporos parókákra, mely minél magasabb volt, és minél több apró tárggyal, dologgal volt teletűzdelve annál divatosabb és menőbb volt, és amelyhez külön kis vékony pálcákat mellékeltek – na mire ? Pontosan! Például a tetvek okozta viszketések sürgős orvoslására! Vagy ön szerint ezek a tényezők nem függnek össze az általános tisztálkodási szokásokkal? Számos más fennmaradt kordokumentum és egyéb írásmű festi le elég érzékletesen nem csak Párizs, de egész Európa szokásait, igényeit, e- téren meglévő és alkalmazott ismereteit és bár nem tudom a pápai tilalomnak volt e köze az említett rizsporos parókák kis élősdieihez, de egy biztos -Párizs,valamint Európa népe nem igazán igyekezett ellentmondani a vélt vagy valós tilalomnak!
    Ehhez képest a 150 éves török uralomból itt maradt „emlékeztetők” pl a számos fürdő, mely azóta is dísze és részese Budapest és az ország életének, másfajta „keleti szokásokról” árulkodik….
    Ez persze nem azt jelenti, hogy utólag hozsannázzunk a török hódításnak, de legalább azt amit profitáltunk belőle, ismerjük el! Volt jó néhány dolog!

  • Figyelő!

    Egyáltalán nem veszem zokon, ha nem olvassa el!Tudom,hogy pármondatos,főleg tőmondatokban történő kommunikációhoz van szokva, és egy hosszabb írás értelmezése már gondot okoz!
    Írásközben gyakran elfelejtkezem róla, hogy kinek írom, de sebaj!
    Azért P.Süskind Parfüm, c. művét olvassa el,szerintem tetszeni fog, de ha nem akkor is sokat tanulhat belőle!

  • Besancon

    2016 április 23
    3:44 de.
    Jót mosolyíogtam, leírásán, T.i. engem figyelmeztet, hogy ne oktassak másokat. Hosszú és érdmtelen szövegében mást sem tesz, mint engem okosit.
    Úram, kiváncsi lennék, ha pl. h.l. nem a katolikusokat izélgette volna, hanem a zsidókat, akkor KIT oktatott volna ki?

  • Azt gondolom Európa egy áldozat !

    Önmagáé! Egy szuperhatalomé ! Egy hatalmas gazdasági-és pénzvilágé!

    Önmagáé :: mert nem képes önmagát újratermelni,nem képes annyi embert nemzeni amennyi önmagának eltartásához kell.Ezt nyugaton a jólét hozta,mert egyszerűbb volt másokkal elvégeztetni a munkát,mint saját magának elvégezni,mert egyszerűbb volt megfizetni az olcsó munkaerőt, az egyéni gazdagság nem akarta a gyermekvállalást.Keleten meg a gazdasági helyzet által kialakult gondolkodás– nem tud megfelelően 1-2 gyereknél többet eltartani,ezért nem vállalt többet (pedig elődeink is 5-10 gyerekes családban éltek.).És most a nyugatot és keletet is utol érte : nem lesz aki a nyugdíjasoknak kitermelje a jövedelmet.
    Egy szuperhatalomé :: aki megfelelően nagy káoszt okozott távol -keleten,közel- keleten ,Afrikában, nem utolsó sorban a világ sok szegletében.A kialakult feszültségekből keletkeztek az országokon belüli menekültek,majd az országokon kívüli menekültek és ” menekültek” . Majd elfelejtette ezt kezelni,és a menekültek -különféle ösztönzésekre elindultak, elindították őket.Kína irányába nem mentek,Ausztrália felé nem mehettek,a felfedezett nagy kontinens messze van -így maradt Európa. Itt ráadásul egyes nagy politikusok nagy ösztönzést adtak–önös érdekeik miatt–nekik arra,hogy jöjjenek.A szuperhatalom pedig a kezelésben semmit sem segít,a felhalmozódott probléma megoldását Európára hagyta.
    A pénzvilágé : A gazdasági-banki pénzvilágé! A gazdasági követeli az olcsó munkaerőt,mert helyben nincs—Az európai országokból érkezők nem kellenek ill.már nem elég olcsók,ezek ösztönözték a politikusokat a sok sok ember befogadására,hogy szemezgessenek belőlük – akik ezt meg is tették.A meghívó hangokat nem a keleti pu.nál kialakult helyzet miatt adták ki-ennek állítása csak saját felelősségük tompítása miatt van, másrészt a másiknak a besározása a cél,mivel itt más hangokat hallatnak,mint amit a nyugati politikusok szeretnének,– azok már előbb elhangzottak-hisz már idáig el is jöttek .A politikusokat ez a nyugati gazdasági-pénzügyi hatalmak kezükben tartják és azt teszik amit tőlük kérnek-csak ők ezt politikai színezetbe öltöztetve adják elő és sokan ezért a hátteret nem veszik észre.Képviselőiket beültetik az unió testületeibe és úgy kerülnek elő e dolgok , hogy az ” Európai Unió”akarja így–s közben e gazdasági hatalmak érdekeit valósítják meg. Majd ezek ezt sokak által tagadtatják,tovább védetik érdekeiket – ennek sok ember áldozatául esik.
    A pénzvilág veszélyben látja bevételeit,ha nem lesz aki nyugaton termeljen ezért a gazdasági és pénzügyi irányítók összefognak és a politikusokon keresztül ösztönzik a bevándorlást , hogy legyen aki dolgozzon.Pénzét felhasználva párhuzamosan támogatja a közel-keleti támogatókkal együtt a beáramlást.Ezek különféle egyesületeket,alapítványokat használnak fel ezek végrehajtására.
    Nem utolsó sorban a felfedezett kontinens és egyéb politikai nagy gazdasági hatalmak érdeke,hogy Európa ne legyen egységes ne legyen európai emberekből álló, minél több idegen van annál inkább nem tudja hagyományos európai értékeit,érdekeit védeni.Az idegen túl- létszám előbb-utóbb azt hozza hogy nem az európai „őslakosok” fognak szavazni ,és a többieket meg fogják vásárolni a szavazásokhoz.Így létra fog jönni olyan Európa ahol a gazdasági-pénzvilág a politikán keresztül azt csinál majd amit akar( ezt igazolták a francia választások : a bevándoroltak nagy része a baloldalra szavazott. Az európai emberek meg majd olyanokká válnak ,mint a felfedezett kontinenseken és egyéb helyeken is meglévő „őslakosok”Lehet hogy majd rezervátumok is lesznek utódainknak.
    A pénz kiszivattyúzás majd megkezdődhet Európából is.
    Biztosan még több ilyen hatalom állítható fel aminek áldozata lehet Európa.
    Itt pedig a földi halandók szinte késre menően vitatkoznak kis apróságokon,hogy miként is alakult ki ez az egész–a dolgok pedig távolabbról vannak irányítva a tényleges és az árnyékhatalmak által.

    Gondolja valaki , hogy Európa be tudja fogadni Afrika és egyéb kontinensek és országok több 10 millió embereit és el tudja majd őket tartani?
    Az első lépések Európa ellen megtörténtek,a továbbit vajon meg lehet e állítani?
    Ezt nem sok politikus gondolja végig,csak a pillanatnyi érdekeinek megfelelően alakítja ki véleményét és ennek megfelelően akarja befolyásolni az embereket.
    És akkor még hol vannak a klímaváltozás miatt elmenekülni kényszerülők?
    Az egészet segítő terrorizmusról most nem ejtettem szót,nagy szerepük ezeknek sem vitatható.
    Üdvözlettel.

  • Kedves Toth Peter!

    A gyerekvallalas hianya valoban gond, de ezt nem bevandoroltatassal kellett volna megoldani, hanem egy kicsit ertelmesebb belpolitikaval.

    Mindenesetre itt van egy erdekes cikk Daniarol. Tudom, hogy ez csak az egyik orszag a sok kozul, de nagyon meglepne, ha tobbi „menekult” a tobbi orsszagban nem ugyanilyen lenne:

    http://www.barenakedislam.com/2016/04/22/chancellor-angela-merkel-is-telling-europeans-that-muslim-migrants-will-become-the-continents-new-workforce-yet-98-out-of-100-refugees-are-judged-unfit-for-work/

    Ha nem ertened az angolt, a lenyege: 100-bol 98 „menekult” Daniaban munkara alkalmatlan. (2/3-a analfabeta.)
    Ezek Europa ugynevezett “Mohamed Nyugdij Alapja”, akik majd allitolag dolgozni fognak, hogy az oreg europaiak elvezhessek a nyugdijaikat.

    Talan legerdekesebb a cikkben a danul irt lista, abbol is a 3. helyezettek szama. Tobb mint 8%-uk ugymond “stateless” „menekult” azaz halvany gozuk sincs a dan hatosagoknak hogy honnan a fenebol erkeztek Daniaba. De azer’ befogadtak oket…

  • Jani, sokban igazat adok.
    Teljesen nyilvánvaló, hogyí Európában a nemzetek megszűnése a cél, ne legyen német, francia, magyar nemzet, hanem egyforma nép legyen mindenütt.
    Mivel a muszlim igen szépen szaporodó nép, az európai meg nem akar gyereket, így rövid időn belül elérik a céljukat.

  • Bocsi, Tóth Pétert akartam írni. Igaz, Jani írásaira emlékeztett a szövege!

  • Kedves Figyelo!

    Besancon csak megismetli a szokasos tevhiteket. Ezeket a hulyesegeket meg komcsi Magyarorszagon tanitottak.

    Parizsban az 1200-as evekben epitettek az elso csatornakat:
    https://www.mtholyoke.edu/courses/rschwart/hist255-s01/mapping-paris/Paris_Sewers_Page.html
    Persze kellett boviteni es fejleszteni, de a tortenet egesz maskepp nez ki igy.

    Arrol is olvashatsz epp eleget, hogy tetvek mikor es kik koreben voltak – nem csak a kozepkorban, elotte es utana is. A gazdag holgyek nem a tetveket uztek a palcakkal a hajukban, ez is csak mese. Legkevesbe ok voltak tetvesek.

    A felvilagosodas idejen a katolicizmus es mas kereszteny vallasok elleni szatirakban es regenyekben irt mesek “tenyekke” lettek, amiket aztan a cocjalistak is boldogan atvettek kesobb. Ezert nem lehet ezektol a mitoszoktol megszabadulni.

    Arrol viszont nem tustenkedik irni senki sem, hogy eleg sok muzulman orszagban meg ma is nyitott szennyviz-csatornak vannak, csak itt-ott vannak rajtuk kis “hidak”. Az arok melyen csendben lappango szartol 4-5 meterre pedig aruljak a legyekkel ellepett friss hust, szinten a szabad eg alatt.

  • Figyelő
    2016 április 22
    10:25 du.

    Hol írtam én olyat, hogy betiltotta a pápa a fürdést, idéznéd légy szíves? Én azt írtam, hogy a középkori egyház a testápolást földi hívságnak tartotta, ami bűnös dolog. A legendák önmagukat sanyargató szentekről szóltak, mert a szenvedés a túlvilágon majd elnyeri méltó jutalmát.

    Csoda, hogy nem halt ki az emberiség ilyen elvek közepette, de néhányszor elég közel járt ehhez Európa a középkorban.

  • Moshe Akiva
    2016 április 22
    9:19 du.

    A 15 éves háborúban a Habsburg és Oszmán Birodalom csatázott egymással a Magyar Királyság területén. Nulla haszonnal, nagy veszteséget okozva a magyar lakosságnak. Mind a kettő világbirodalom akart lenni, és a magyarok bármelyikkel jobban jártak volna, mint a hadszíntérré válással.

    Erdély aranykorát ismered? Török vazallus állam volt ebben az időben. Szóval nem lehet azt mondani, hogy aki a törökök fennhatósága alá került, az feltétlen rosszul járt.

  • hazai lámpa

    2016 április 23
    6:58 du.
    Persze, megint táávedsz, de nem érdekes. Viszont a középkor azért „majdnem kihalt”, mert nem volt szabad szerelem!
    Na most van, de a szaporulattal még nagyobb bajok vannak! Most is van szex, hiszen mióta a világ fennáll létezik, de azóta van pirula is terhesség ellen, na meg abortusz is, ami meg gyilkosság.
    Ezért nincs Európában megfelelő szaporodás.

  • Katona Zsombor

    „A pápa szerint a menekültek nem terhet, hanem ajándékot jelentenek”

    És kinek, mert még ha esetleg valóban beilleszkedni vágyó keresztények, budhisták vagy zsidók lennének még akkor is nagyban akadályozná őket az a sok, európaitól nagyon különböző szokás, szemlélet, életfilozófia ami Európára jellemző és nekik felfoghatatlan eretnekség. És kik azok a menekültek akik nem állnak meg az első utjukba kerülő biztonságos, rokoni országban, hanem a legmodernebb okostelefonok irányításával, GPS koordináták iránymutatása alapján önkényesen kényszerítik rá magukat kiszemelt országokra? És honnan van ezeknek a nincstelen, földönfutóvá vált vagy teremtett makacs menekülteknek annyi pénze, hogy képesek finanszírozni a több ezer kilométeres vándorlásaik tetemes költségeit, mennyi pénzt kaphattak egy porig bombázott házért vagy sárkunyhóért? És milyen európai vezető az, aki nem veszi észre ezeket a nagyon egyszerű és átlátszó -még józan paraszti észt sem igénylő- Európa elveszejtését vagy bekebelezését célzó „spontán” törekvéseket a menekült áradat, a TTIP, A CETA és hasonló -még a nagyon egyszerű és iskolázatlan emberek által is felismert- anomáliák tükrében?

  • Moshe Akiva ! 6:26

    Az utolsó bekezdésben szép szemléletesen leírod a középkori európai városok higiéniai állapotát, amely igenis a tisztátalanságból és az utcákra öntött szemét és éjjeli-edény romantikájából állt össze. Ezen még az sem változtatott, hogy az emberek többsége vasárnap elment a misére. A járványok kegyetlenül arattak.

  • Figyelő!

    Lehet,hogy neked nem,de bizony a többségnek népszerű a páta,eddig senki nem volt ilyen közvetlen,”sallang”mentes,és toleráns!
    Ami a szűrést illeti,hidd el müködik,ott és akkor meg biztos.
    Besancon!
    Hát nem semmi….de csak rád,meg a hitetlen,vagy zsidó származásúakra (nem hívő!!!)jellemző,hogy az egyébként a legtöbb hívet számláló katolikus vallást ócsároljátok,magatokat minősíted,hogy
    persze piszkosul fel vagytok háborodva,ha valaki netán a zsidókat szidja…..na csak az ilyeneket!!!!és jogosan!
    ezt még nyíltan harsogod is…..szerencsére ti vagytok kevesebben

  • Besancon!

    Ja az igaz,hogy régen volt sok tévedése,meg bűne is az egyháznak,de ugye voltak szép számmal és még élnek is
    aljas zsidó származású bűnözök(Izraelben is!)meg ugye 56-ban
    több zsidó ÁVH-s ténykedett,ágyban párnák közt haltak meg,na ez
    nem baj.
    Az ilyenek miatt terjed az antiszemitizmus(már akit meg lehet téveszteni),ti a fajtátok szégyene vagytok!!!!
    Egy tisztességes rabbi köpne rátok!!
    Na itthon béke van a hívő keresztények és zsidók között és
    a jellemtelen emberek nem számítanak!!!

  • Ja amúgy Jézus is keresztényként halt meg….ha mond ez valamit,de én nem ócsárolom mások vallását,sőt még a muzulmánokét sem (ott sem mindenki terrorista)mint például tette azt a francia zsidó „humorlap”…akiknek köszönhető a vérengzés kezdete…és még sorolhatnám!Na nem ártana néha kicsit gondolkozni….bár sokaknak ez nem megy!

  • Nem neveztem meg Solomon Morel zsidó tömeggyilkosra gondoltam,akit Izrael „hősnek” tart és nem adja ki Lengyelországnak…..

  • 17Ne gondoljátok, hogy megszüntetni jöttem a törvényt vagy a prófétákat. Nem megszüntetni jöttem, hanem teljessé tenni. 18Bizony mondom nektek, míg ég és föld el nem múlik, egy i betű vagy egy vesszőcske sem vész el a törvényből, hanem minden beteljesedik. 19Aki tehát csak egyet is eltöröl e legkisebb parancsok közül, és úgy tanítja az embereket, azt igen kicsinek fogják hívni a mennyek országában. Aki viszont megtartja és tanítja őket, az nagy lesz a mennyek országában. 20Ezért mondom nektek: ha igazságotok nem múlja felül az írástudókét és a farizeusokét, nem juttok be a mennyek országába.

    „Szeretettel” Marcsinak, aki szerint {nem o az egyetlen,
    aki allitja} „Jezus keresztenykent halt meg.”
    Az idezet, Jezus „Hegyi beszede”bol valo,mely szerint-
    nem azert jott, hogy megszuntesse a Torvenyt{mely
    a Toraban van lefektetve] es a Profetakat{akik zsidok
    voltak}-akkor hogy a banatos francban-halt meg
    „keresztenykent”?
    Ez-nem is zavarna-nem az egyetlen hazugsag-amit 2000
    ev ota terjesztenek, ha nem az o neveben uldoznek
    azt a nepet-melybol vetetett.
    A „francia humorlaprol” szolva-ha a zsidok minden
    roluk szoro karikaturara es viccre ugy reagalnanak
    mint a „sertett” iszlam hivok-mar regen nem maradt
    volna ko kovon Europaban.

  • Kedves Zsombor!

    A legutobbi beirasoddal tokeletesen egyetertek.

    Amig egy altalanos iskolas is tudja, hogy utrainditani csak egy 50 000 fos hadsereget a szomszed orszagba komoly elozetes felkeszulest kivan meg, addig felnott emberek komolyan elhiszik, hogy 2 millio ember szinte egyideju beinditasa tobb orszagbol, tobb orszaghataron keresztul ugyanabba a celpontba, csak ugy spontan letrejohet.
    A naivitasnak sincs hatara.

    xxx

    Kedves Marcsi!

    A rabbik nem kopkodosok. Egy szuletett zsido akkor is zsido, ha eppen ateista. Mivel a kb. 1800 eves uldoztetes soran hozzaszoktattak minket egyesek, hogy jobb osszetartani, mint szethuzni, amennyire lehet meg manapsag is osszetartunk. Ez fokent a vallasos zsidokra jellemzo, tehat nem varhatod el a rabbitol a kopkodest.

    A tobbire valaszolt az Izraeli, kiveve, hogy ha a zsidogyulolet az ateista es/vagy komcsi zsidok miatt terjed, akkor meg kell magyaraznod azt, hogy miert terjedt a zsidogyulolet ugy kb. 1800-1900 even at, mielott az ateizmus es a marximus elterjedt a zsidok kozott?
    Ez persze koltoi kerdes, tudom, hogy nem tudsz ra valaszolni.

    xxxx

    Kedves Figyelo!

    Nagyon sok reszletet osszekevernek az emberek a Keresztenyseg tortenelmebol.
    Peldaul Hazai Lampa kimutatta az aszketizmust, aminek soran valoban bizonyos kereszteny szektak tagjai szo szerint ertettek Jezus allitolagos inteseit, es tobbek kozott kihereltek sajat magukat, es/vagy kinyomtak a sajat szemeiket.
    Azt felejtik csak el az emberek, hogy ez a Keresztenyseg korai szakaszaban volt, amikor a Katolikus Egyhaz meg nem letezett.

    Hasonlo – bar nem teljesen ugyanaz – a boszorkanyegetes temaja.
    E „csodas” szokas leginkabb a 17. es 18. szazadban harapodzott el, es legkevesbe a Katolikus orszagokban. Inkabb a protestansok voltak ra hajlamosak, bar az igaz, hogy a katolikusok is csinaltak. Mindenesetre ez sem a kozepkort jellemezte.

    A Spanyol Inkvizicio mukodeset is altalaban eltulozzak, elsosorban meg nem ertve, hogy annak az igazi fonoke kisebb-nagyobb megszakitasokkal mindig a spanyol kiraly volt, es igy inkabb vilagi, mintsem vallasi szervezet volt.

    Ugyanigy, Kozep es Del-Amerika meghoditasa es az osszes ott tortent verengzes is a Katolikus Egyhaz hibaja lett, pedig az is mind vilagi meggondolasbol ment vegbe, kiralyok altal vezetve.
    Arrol nem is beszelve, hogy a legnagyobb verfurdoket pl. a mai Mexico teruleten nem a spanyol hoditok, hanem az indian szovetsegeseik kivettek el mas indian torzsek ellen.

    Akit tenyleg erdekel a tema olvasson utana, akit meg nem, haljon meg (120 ev mulva) azzal a tudattal, hogy minden rosszert a Katolikus Egyhaz felelos ma.

  • Moshe Akiva
    2016 április 24
    5:03 du.

    Szent Margit legendája kötelező középiskolai olvasmány. Ostorral, bőrövvel sanyargatták magukat a szerzetesek, apácák.

    A szabadkőművesek bűneivel akarod felmenteni a jezsuitákat, bravó igazi fideszes gondolkodás! A harácsoló „üzletemberek” tízezrével irtották ki az őslakókat a kegyetlenkedések és kényszermunkák során. A jezsuiták meg kíméletesen tartották őket szellemi és fizikai rabságban, ez egy kicsivel tényleg jobb.

  • Figyelő
    2016 április 23
    10:06 du.

    Én inkább úgy mondanám, hogy nyugaton inkább a járványok tizedelték a lakosságot. Egyetértek, a mosdás hiánya csak cseppnek tűnik ebben a tengerben: alultápláltság, alacsony életszínvonal, babona. Az viszont kimutatható, hogy Kelet-Európában nem a járványok, hanem a pogányok elleni háborúk irtották a népet.

    A muszlimok sokkal értelmesebben kezelték az állandó háborúskodásból eredő emberveszteséget és nőfölösleget. A többnejűségnek gyakorlati indokai voltak, mint annyi más vallási előírásnak. Magyarország és a balkáni népek számára életveszélyesnek bizonyult a katolikus államvallás ebből a szempontból. Nem csak a sok özvegyre, árvára gondolok. Pl. ha Mátyás van olyan tökös, mint VIII. Henrik, és időben megszabadul a kényes nápolyi királylánytól, talán másképp alakul a magyar történelem.

  • Kedves Hazai Lampa!

    Hol irtam en a szabadkomuvesekrol?

    En nem azt irtam, hogy minden kereszteny kis artatlan baranyka volt, hanem azt, hogy nehany dolog erosen el van tulozva. Bizonyos fokig ironikus, hogy a tulzasokban maguk a katolikusok is reszt vettek nehanapjan.

    „” … a spanyol Sepúlveda 1550-51-ben arról vitatkozott a valladolidi vallási vita során Las Casas-al, hogy a dél-amerikai indiánok csak rabszolgának valók-e, és bármit meg lehet-e velük csinálni ennek (és még más dolgoknak) érdekében. (Mondta mindezt annak ellenére is, hogy Harmadik Pál Pápa az 1537-es “Sublimus Dei” bullájában kijelentette; a dél-amerikai indiánok értelmes élőlények. Igaz, egy évvel később ezt visszavonta a Pápa.)
    Ugyanakkor (nem a spanyol hódítók védelmében) megjegyezném azt is, hogy Las Casas, az 1547-ben publikált “Nagyon rövid felsorolás a Karib tengeri szigetek indiánjainak kiirtásáról” című könyvében erősen túlzott. Többek között azt állította, hogy 15-20 millió indián lett kiirtva, pedig abban az időben egész mai Latin Amerika teljes indián lakossága volt körülbelül 15-20 millió. „”

    De leginkabb azt kene eszrevenni, hogy nem a Vatikan kuldte a spanyolokat, portugalokat, angolokat, hollandokat es a franciakat az amerikai kontinensre, mentek azok maguktol.

  • Kedves Hazai Lampa!

    Irod, hogy:

    ” A muszlimok sokkal értelmesebben kezelték az állandó háborúskodásból eredő emberveszteséget és nőfölösleget. ”

    Ertelmesebb megeroszakolni a noket a legyilkolt ferjuk holttesten?

    Na jo, azt hiszed, hogy az allando haboruskodas miatt olyan mennyisegu ferfit veszitettek, hogy minden eletben maradott ferfinak jutott 4 feleseg. De ez meg akkor sem igaz, ha szamba vesszuk a haboru soran elrabolt noket.
    A bekeharcosnak csak akkor szabad egynel tobb not felesegul venni, ha el is tudja oket tartani. Sot, meg azt az egyet is altalaban „meg kell vennie”.
    Mivel naluk se mindenki bankar, ez tobbnyire azt okozta, hogy a gazdag bekeaktivistanak volt 4 felesege es szamtalan agyasa, a szegenylegeny pedig sajat magaval jatszott amig meg nem unta es akkor megeroszakolt egy-egy not. (Utana persze a not kivegeztek, mert ez is roppant gyakorlatias.)

    ” A többnejűségnek gyakorlati indokai voltak, mint annyi más vallási előírásnak. ”

    Oj! Milyen gyakorlati oka volt a Mekkaba valo vandorlasnak? Emberemlekezet ota mindig problemat okozott.
    Milyen gyakorlati oka van a napi 5 imanak, ami surun lehetetlenne teszi, hogy egy muzulmant alkalmazzanak kufarorszagban?
    Milyen gyakorlati oka van annak, hogy egy 9 eves kislanyt mar meg szabad eroszakolni?
    Milyen gyakorlati oka van a rokonok kozotti hazassagnak?
    Es meg sorolhatnam.

  • Kedves Hazai Lampa!

    A spanyol hoditoknak akadtak gondjaik meg a szovetseges indian torzsekkel is. Olyan szokasaik voltak, amitol surun kiakadtak a spanyolok, de nem sokat tudtak tenni az ugy erdekeben, mert vegulis szovetsegben voltak veluk.

    Olyan „aprosagok”, mint emberaldozat, vagy hogy az indian vallasi vezetonek elojoga volt rendszeresen (kb. hetente) seggbedugni kisfiukat arra kesztettek a spanyolokat, hogy mihamarabb beteritsek az indianokat keresztenynek. Hogy aztan ez szellemi rabsagnak szamit-e vagy sem, azt dontsd el te.

    Ezzel megint nem azt akarom mondani, hogy a spanyol katonak mind foldreszallt angyalkak voltak.

  • Nem bizok a Wikipédia pontosságában, megbízhatóságában, de ha valamiről semmit sem tudok, és túlságosan nem is érdekel – mint például most az inkvizició – meg szoktam nézni.

    https://hu.wikipedia.org/wiki/Inkviz%C3%ADci%C3%B3

    Ebből nekem úgy tűnik, mintha többféle, szervezetileg is különálló inkvizició működött volna.

    De nem tudom, nem ismerem, mert még soha nem álltam eretnekként inkvizició előtt. 🙂 (Igaz, még állhatok, ugyanis nem hiszek abban, hogy Orbán Viktor az élő isten.)

  • Jó téma lenne ez, ha nemlenne mindenki meggyőződve róla, hogy nála van a Bölcsek Köve.

  • Moshe Akiva
    2016 április 25
    12:00 de.

    Abban nagyon igazad van, hogy a politikai propaganda is létezik, szinte egyidős a politikával. A bolsevikok mindenért a cár atyuskát hibáztatták, a jakobinusok szerint a ráérő dámák a tetveket vakarászták a paróka alatt, nem a fejbőrüket, a barbárok pedig pávatollal zabáló henyéknek látták a római arisztokratákat. De mindezek eltörpülnek amellett, hogy a jezsuiták szerint Luther Márton bagzott az ördöggel. Ennek semmiféle valóságos alapja nincs, a cél az ellenfél lejáratása.

    A hittérítők addig aggódtak az indián báránykák lemészárlása ellen, amíg azok engedelmes alattvalók voltak a jezsuita telepeken. Megengedem, hogy biztonságos a rabságban a (nem feltétlen) húsos fazekak mellett éldegélni. De ha olyan kellemes lenne, akkor Mózes sem indult volna a pusztának. Bár szerinted Mózes is olyan dilis milliomos lehetett, aki csak a szektás érdekei miatt vezetgette föl-alá a népet a sivatagban negyven évig? 🙂

    Ma ugyanez megy Magyarországon, mi vagyunk a szegény báránykák, akiket jóságos Opus Dei bácsiknak kell (szakáll nélkül) vezetgetni, különben nélkülük éhenhalnánk, és talán még embert is áldoznánk! Gyurcsányt pellengérre állítanánk, és az arcképébe törölnénk a s.ggünket …. ja, nem ezt már megcsinálták a fidesz karaktergyilkosai. Saját szememmel láttam a tévében, hogy Gyurcsányos vécépapírt árultak a 2006-os kormányellenes tüntetéseken.

  • Moshe Akiva
    2016 április 25
    12:39 de.

    Vannak ma már olyan elméletek is, hogy a betegségek irtották legjobban az amerikai őslakókat, amelyekre a megszállók már immunisak voltak. Szóval ezen tényleg lehet vitatkozni, hogy mennyiben voltak erőszakosak az őslakók egymással, mennyire modernizálták őket a hódítók stb? Végülis a közvetett bizonyíték arra, hogy a jezsuiták sikeresen meghódították szellemileg Dél-Amerikát, az a mai társadalmi állapotok. Ha valaki Magyarországon ma nagyon negatívat akar mondani Orbánékról, akkor nem téved nagyot, ha azt mondja „latin-amerikanizálják az országot”.

    Ha most erre azt mondod, hogy az USA-ban is van maffia, korrupció és kábítószerárusok, akkor beveszek egy nyugtatót. Ha olyan jó szerinted ma Brazíliában vagy Kolumbiában szegényként lakni, akkor te miért a biztonságos Kanadából írogatsz? 🙂

  • falusi
    2016 április 25
    7:39 de.

    Milyen lózungokat tanítottak a kádárista iskolákban a középkori egyházról? Te ezeket szoktad tudni. 🙂

  • Kedves Belzebub!

    Ezert beszeltem en a spanyol inkviziciorol, es nem altalaban. Mivel a spanyol inkviciot tartjak altalaban a legrosszabbnak, arrol irodott a legtobb konyv. Az egyik szerint, amit olvastam, igazabol a nyugat-europai inkviciok rosszabbak voltak, mint a spanyol.
    Tul sok roluk a velemeny, nyilvan akad jonehany, ami kisse elfogult.

    xxxx

    Kedves Hazai Lampa!

    Te meg mindig osszekevered a jezsuita papokat a spanyol katonakkal.
    Jonehany jezsuita eveket toltott a dzsungelben, eloszor tanulva a nyelvuket, aztan a beteritesukkel bibelodve, es a kozelben nem akadt egy spanyol katona sem.
    Komolyan gondolod hogy ilyen helyzetben a jezsuita eroszakoskodni probalt barmi okbol is?

  • Kedves Moshe Akiva,
    köszönöm, hogy tudásoddal, jó írói készségeddel értelmes válaszokat adtál különböző, megszokott vádakra!

  • Marcsi

    2016 április 24
    1:57 du.
    Bocsi, ,de erre válaszolok Neked!
    Nagy tévedés, mert Jézus zsidóként kalt meg!
    Szt. Pál alapitotta a keresztényéget Jézus halála után.

  • Kedves Figyelo,
    Kar,hogy Marcsi nem reagalt apr.24 3.10-es
    postomra,amelyben ideztem Jezus „Hegyi Beszed”ebol-
    ahol napnal vilagosabban-hitet tesz-zsidosaga mellett.
    Meg valamit= Judas tortenete sem egeszen ugy
    zajlott le,ahogyan ismerik.
    Erdekes,mit mond errol a kopt nyelvu
    „Judas Evangeliuma” melyet regeszek
    talaltak-Egyiptomban.

    http://mult-kor.hu/20130409_a_tinta_mutatta_meg_judas_evangeliumanak_eredetiseget

  • Kedves Figyelo!

    Szivesen. Mindazonaltal igazabol nem a mult a problema, hanem a jelen.
    Nem hinnem, hogy akadna akar csak egy olyan rabbi, vagy kereszteny pap, lelkesz, vagy szerzetes ma barhol a vilagon, aki szerint igy kell gyogyitani a szorulast:

    https://www.youtube.com/watch?v=xuOpDB39YJY

    An agolul nem tudok kedveert roviden a lenyeg: Ha nem bal labbal lepsz be a WC-be, a Sejtan (Satan) jatszani fog a beleiddel es visszatartja benned az uruleket.
    Persze bizonyos imakat is el kell rebegni.
    Termeszetesen a novenyi rostoknak, a bel egeszseges bakterium allapotanak, vizhianynak semmi koze nincs a szorulashoz.
    No es ez nem tulzottan elszigetelt jelenseg naluk, pl. nemregiben egy szaudi ferfit azert tartoztattak le Szaud Arabiaban, mert a „gyogyszertaraban” a sajat vizeletet arulta tevehugy helyett. Ugyanis Mohamed szerint a tevehugy meggyogyit bizonyos betegsegeket.

    Ugyanakkor nehezen hinnem, hogy akar csak egy zsido, vagy egy kereszteny is gyartana bombakat barhol a vilagon zsinagogakban, vagy templomokban. Viszont a bekegalambeknal a „beke haza” elegge univerzalisan van hasznalva. Ez:

    https://www.jihadwatch.org/2016/04/afghanistan-10-muslims-blown-up-while-making-a-bomb-inside-a-mosque

    csak egy a sok hasonlo „munkahelyi balesetbol”.

    Miert nem roluk beszelunk manapsag, miert csak az fontos, hogy mit csinaltak a keresztenyek 500 vagy 1000 evvel ezelott?
    Mennyivel lesz jobb Europanak most hogy ezt a rengeteg elmaradott, agymosott, valtozasra keptelen vadembert bevittek hozzajuk, ha kozben azon elmelkednek az europaiak, hogy „a keresztenyek is csinaltak ronda dolgokat”? Ettol a gondolattol talan asszimilalodni fognak, vagy el fognak tunni a vadak es az altaluk gerjesztett osszes problema?

  • Moshe Akiva
    2016 április 25
    6:35 du.

    Tipikus fideszes válasz. A problémákról tereljük el a szót a menekült válsággal.

    Olvasd el, hogy hogyan ünnepelték ma a fideszes szellemóriások az általuk megszavazott alaptörvényt. Olyan érzés Orbánékat hallgatni az igazságról, nemzetről, becsületről, mint ha Hasfelmetsző Jack szónokolna a szerelemről és a nők tiszteletéről.

  • Moshe Akiva
    2016 április 25
    12:31 du.

    Nem tudom, hol írok félreérthetően a katonákról és papokról. Amúgy meg a jezsuiták hírhedtek arról, hogy képesek beépülni bármilyen közösségbe, és ügyesen megszerettetik magukat. Ők Jézus katonáinak tartják magukat, és az életüket a katolikus hit terjesztésére teszik föl.

    Ezzel nem is lenne gond. A gond az, mikor saját nézeteiket úgy adják elő, mintha te akarnád magadtól, hogy a csodás nézeteiket rád erőszakolják. A fidesz ebben jó tanítványnak bizonyult. Mintha a választók arra adtak volna felhatalmazást, hogy a fidesz a keresztény-nemzeti oldal és az ország egyetlen képviselője legyen. És egyben törvényhozó, végrehajtó, bírói hatalom.

  • Kedves Hazai Lampa!

    En erre irtam azt a bizonyost:

    ” A hittérítők addig aggódtak az indián báránykák lemészárlása ellen, amíg azok engedelmes alattvalók voltak a jezsuita telepeken. ”

    Ez ugy nez ki, mintha a jezsuitak lettek volna a telepek tulajdonosai es ok dontottek az indianok sorsa felett.

    Megmosolyogtam a „biztonsagos Kanadat”.

  • Fortinbras!

    Azért ne légy igazságtalan, amikor a bili tartalmát az utcára loccsantották általában ezt egy kiáltással jelezték az arra haladónak. Ez íratlan (erkölcsi) szabály volt…

    Na és még egy; az utcák közepén árokszerű szennyvízelvezető csatorna húzódott. Csak azt kellett eltalálni, a többi magától ment, illetve folyt… Meg aztán, vasárnap a templomba érvén lábat kellett törölni. Volt ott rend…

  • Moshe Akiva
    2016 április 26
    12:13 de.

    Bezony, ez pontosan így volt. A jezsuiták nem karddal, hanem lelkileg uralkodnak az embereken.

    A Latin-Amerikában fenntartott telepeiket redukciónak nevezték. Ebben viszonylag békésen éltek a bennszülöttek, de nem voltak szabadok, hanem a jezsuita atyák fennhatósága alatt álltak. Végül nem a bentlakók, hanem a portugál rabszolgakereskedők és az európai jezsuitaellenes hangulat adta meg a kegyelemdöfést a telepeknek. Szóval az emberek szerettek ott lakni vagy csak jobb volt, mint a halálra dolgoztatás, ezt soha nem tudjuk meg.

    Magyarország lesz az új katolikus mintaállam, ebből le lehet szűrni, milyen volt a guarani és más őslakók élete a telepeken.:) Addig, amíg hálásan csókolgatod Orbán atya és Semjén atya kezeit, addig ők is simogatják a buksi fejed. De ha te valamit másképp képzelsz el, pl. nem annyi gyereket akarsz szülni vagy nem akkor, mikor a papák elképzelik, akkor sej-haj nagy a baj!

  • voronyezs
    2016 április 26
    2:50 de.

    Sőt én továbbmennék. A katolikus kolostorok nagy eredményeket értek el ezer éve a levendulatermesztésben és a lábítós szövőszék elterjedésében. Nekem ez tökéletesen elegendő referencia, hogy Semjénre meg Rétvárira bízzam az országot. Cseppet sem aggódom, hogy gyerekek, öregek és betegek sorsáról ne a legjobb döntéseket hoznák.

    A kereskedelemről meg iparról majd gondoskodnak a német városok, oszt jónapot.

  • hazai lámpa,
    A Katolikus kolostorokban olvastak előszor az emberek. A szerzetesek nyomták ki először a Bibliát és az első könyvnek is számit. Azonkivül ők TANITOTTÁK az embereket olvasni, aki akart.
    Nézzél utána, mielőtt hülyeségeket írsz, tudatlanul csak valami belső gyűlőletből.

  • hazai lámpa

    2016 április 26
    8:31 de.
    Hallottál már rabszolgatartókról? De azokat is a kereszténység szabaditotta fel.
    Azt hallottad e, hogy ki és mikor szabaditották fel őket?

  • „Magyarország lesz az új katolikus mintaállam, ebből le lehet szűrni, milyen volt a guarani és más őslakók élete a telepeken.:)”
    Hát van azért néhány katolikus állam még a világon a magyaron kivül és elég jól prosperál.
    Látom, ez nagyon fáj neked!
    Tudod, minden akciónak van reakciója.
    Én éltem a nem katolikus Magyarországon is. Volt nácizmus, kommunizmus ,ateista, forradalom stb.
    Ha választani kell, inkább a katolikus Magyarországot választanám.

  • Moshe Akiva

    2016 április 25
    6:35 du.
    Szerintem, nem kell komolyan venni „hazai lámpát”.
    Ű még a Kádár korban nevelkedett, ahol erősen anti vallásforma uralkodott. A keresztényeknek volt minden hibája az emberiségben és ezt figyelembe kell venni.A kommunizmus lehet, hogy nem tudott megteremtődni kis hazánkban, de viszont az ideoliógia elterjedt. Csak a hazai lámpát kell olvasni.
    Engem, sokkal jobban bánt, hogy az internacionalizmus terjedt el és annak bizony, hasonló a filozófiája!

  • Kedves Figyelo!

    Tetelezzuk fel, a Katolikus Egyhaz es az egesz Keresztenyseg es destruktiv, vagy legalabbis fejlodest gatlo ero volt kialakulasa ota.
    Tetelezzuk azt is fel, hogy az iszlam meginkabb destruktiv, fejlodni nem is kivano gittegylet.
    Legyen igy.

    De akkor kerdezzuk meg, hogy a Kereztenyseget es az iszlamot nem, vagy alig ismero kinaiak, tatarok, japanok, fulop-szigetiek, ausztral bennszulottek, uj-zealandi bennszulottek miert nem szaladtak el a tudomannyal es a technologiaval ugy, ahogy a keresztenysegbol kinovo Europa elszaladt az utobbi 200 ev soran?
    Mi gatolta az egesz amerikai kontinens osszes indianjat es a fenn emlitett nemzetek tagjait abban, hogy mar Jezus szuletesekor komputereket keszitsenek?

    Nem lehet talan hogy minden nep, minden orszagban es kontinensen az oskortol az ujkorig lassan fejlodott, es ezek kozott is a leggyorsabb a sokat szidott kereszteny Europa volt?

  • Annyira gerinctelenek vagytok, hogy arra már nincs is szó. Ott rúgtok a vallásba, a pápába ahol és amikor csak tudtok, ha viszont egyezik a véleményetek, akkor mindjárt széles nyelvcsapásokkal nyaltok. És ezúttal már csak azért se lehet igaza, mert olyan szarháziak és gyűlölködők, mint ti, tapsikolnak neki.

  • Ne harcoljatok, galambocskáim..
    A Salaktörvény megünneplése óta tudjuk, nagy változások várhatók a keresztény világban. Most, hogy kiderült, Jézus nem Karácsonykor, hanem Húsvétkor született, alapjaiban lesz megrefolmálva a Biblia. Állítólag Szájer Brüsszelbe való vonatos visszatérésekor már átírta a Bibliát. 😀 😀 😀

  • Figyelő
    2016 április 26
    1:20 du.

    Bocs, de semmi közöd hozzá, hogy hol nevelkedtem és mikor. Azt cáfold meg, amit írtam, ha tudod! Személyeskedés a te érvelési hibád.

    Senki nem mondja, hogy a katolikus egyháznak semmi haszna nem volt a történelemben. Voltak eredményeik, de ez nem jogosítja fel arra Orbánékat, hogy katolikus mintaállamot csináljanak belőlünk kéretlenül.

    2010-ben és 2014-ben arra kapták a meghatalmazást a választóktól, hogy liberális demokráciát építenek. Ezzel az illiberális maszlaggal azóta jöttek elő.

  • hazai lámpa
    2016 április 25
    10:59 de.
    Lámpácska, semilyet. Alig foglalkoztak a vallással, ha igen, akkor leginkább az inkvizícióval, illetve egyes pápák tevékenységével. A vallás- mint olyan,- nem volt téma. Viszont illett ismerni a Bibliát, ahogy Voltairet, Srtre-t, vagy Kantot is. A kollégiumokban, diákszobákban nagy eszmékkel vitázva érte a hajnalhasadta a bentlakókat.
    „Divat” volt éjféli misére járni, templomokat, kolostorokat, jellegzetes emlékhelyeket látogatni. (Tihany, Pannonhalma, Jáki templom, stb.)
    A vallás inkább valami izgalmas, ismeretlen dolog volt a fiatalok számára, akik próbálták megérteni szüleik, nagyszüleik vallási kötődéseit.
    Ám,- ahogy mondtam,- az iskolákban nem volt sem vallásos, sem vallásellenes propaganda.

  • Moshe Akiva
    2016 április 26
    1:48 du.

    Kereszténység és katolikus nem egymást fedő fogalmak. Pál apostol korától Konstantin császárig sok válfaja volt a kereszténységnek, és a katolikus volt abban a korban a legnépszerűtlenebb. Sokkal népszerűbbek voltak az ariánusok a Római Birodalomban.

    Arról, hogy a katolikusok mit tettek a tudományért, talán Galileit, Keplert és Leonardo da Vincit is meg kéne kérdezni. Azóta már a katolikus egyház is fölzárkózott a tudományhoz, és elhiszik, hogy nem bűn a szex, és honnan származik az ősember. Az ellen is sokáig hadakoztak, hogy a protestánsok a nép egyszerű fiait olvasni-írni tanítják az anyanyelvükön, de aztán belátták hogy ez a korszellem. Akkor alakultak a tanítórendek.

  • falusi
    2016 április 26
    2:51 du.

    Nagymamám nem hitt abban, hogy a majomtul származunk, szerinte ezt csak a kommunisták találták ki. Igaz, ő a háború előtt járt elemibe.

  • Bla bla bla! Miért nem arról beszélünk hogy nagy valószinűséggel kik lennének a migránsok között beszivárgó terroristák első számú célpontjai?

  • Seres Róbert!

    Most,hogy új elemet hoztál a vitába, én pl kíváncsian várom a véleményedet – kik lennének a terroristák első számú célpontjai?

  • Te azt nagyon jól tudod, csak játszod a hülyét, ami nem baj, csak kellemetlen de, mert az én számból akartad hallani, ezért bizalmasan megsúgom Neked hogy, egyértelműen azok akik Párizsban is voltak!

  • hazai lámpa
    2016 április 26
    5:47 du.
    Lámpácska. Mikor a nagyit biológiára oktatták, még nemvolt Kádár-korszak. Temeg arról kérdeztél.

  • Figyelő:
    SEMMIT nem tudsz a Kádár-rendszerről, csak makacsul hajtogatos azokat a süetlenségeket amiket magadnak „prejudikálsz”

  • Kedves Figyelo!

    Itt nehanyan nem hiszik el, hogy nem volt olyan, hogy „feudalis forradalom”, amikoris a rabszolgak koveteltek a tulajdonosaiktol, hogy szabaditsak fel oket, es rogton azutan csinaljanak beloluk roghozkotott parasztokat.

    Es bar igazad van, hogy ugy kb. a 11. szazadtol kezdve a volt rabszolgatartok „felszabaditottak” a rabszolgakat Europa legtobb orszagaban, minden jel arra mutat, hogy ezt nem joszivusegbol, humanizmusbol, hanem praktikus okokbol tettek.
    De ha jol remlik, meg a 14. szazadban is hordtak pl. a szlav rabszolgakat az „aranykoru” muzulman Spanyolorszagba (Andaluz).

    Amerika felfedezese utan meg jobban beindult a rabszolgakkal valo bizniceles, igaz, tobbnyire afrikai negereket hordtak, amiben resztvettek a muzulmanok, zsidok es a keresztenyek is.
    Az utolso kereszteny allam, amelyik eltorolte a rabszolgasagot Eritrea volt, 1949-ben. Az utolso muzulman orszag csak talan 3 eve.

    Tehat talan nem a legjobb peldat hoztad fel, bar azt is meg kell erteni, hogy a Bibliaban (ugy az Oszovetsegeben es Ujszovetsegeben is) teljesen termeszetesnek tunik a rabszolgasag intezmenye. 600 evvel Jezus utan meg Mohamednek sem volt semmi problemaja vele.

    Ugy latszik a monoteista Isten (es amennyire tudom a politeista istenek is) azert teremtette meg az embereket, hogy azok egymast gyilkoljak es kinozzak, vagy csak egyszeruen ez volt az espiritu de le epoca (zeitgeist).

  • Seres Róbert!

    Jó jel, hogy ha nekem „játszanom kell a hülyét”, akkor még nem vagyok teljesen reménytelen eset!
    Ezzel szemben neked aki a jelek szerint profi vagy a hülyeség szintjének megállapításában,nem kell játszanod a hülyét – már beérkeztél!
    Nagy kár, mert engem pl komolyan érdekelt volna a véleményed -ám úgy látszik mellényúltam. Sebaj.
    Ezzel a mi rendkívül rövidre sikerült társalgásunk – be is fejeződött,végleg !

  • Besancon
    2016 április 28
    6:08 de.
    Egy kis gúnyt éreztem a kérdésedben, azért válaszoltam így, bocs!
    Lehet hogy üldözési mániám van, de én a zsidókra gondoltam.

  • Moshe Akiva
    2016 április 27
    6:00 du.

    Egyet kell, hogy értsek, a klasszikus rabszolgaság intézménye nem azért szűnt meg, mert az őskeresztények majd később a katolikus egyház ezt követelte volna!

    Nyugat-Európában a 10. században összeolvadtak a rabszolgák a szabad parasztokkal, belőlük jött létre a jobbágyság. De a különféle apró megkülönböztetések még sokáig jelezték, hogy ki származott szabadoktól és ki szolgáktól.

  • Katona Zsombor

    Seres Róbert
    2016 április 28
    8:53 de.
    Nos, ha első körben a bazilikákat és csak utána robbantgatnák a zsinagógákat az téged megnyugtatna? Elárulom neked hogy a ti fajmagyarjaitok egyiknek sem örülnének, pedig sokan meg vannak győződve erről közületek!

  • Moshe Akiva

    2016 április 27
    6:00 du.
    Kedves Moshe, lehet, hogy rossz példát hoztam fel, hiszen igazából nem sokat foglalkoztam eddig a kérdéssel.
    Egyet viszont utálok, ha a különböző vallásokat izélgetik% Legyen az zsidó, keresztény, katolikus. Annyira ismerem a kommunista, ateista nevelés JELEIT, hogy mindig mérges leszek!

  • Figyelő
    2016 április 29
    6:03 du.

    Ki bántotta itt a kereszténységet meg a zsidó vallást szerinted? A katolikust se bántjuk, csak nem örülünk, hogy szent Viktor új apostoli királynak képzeli magát!

    Ajánlom olvasásra a Szegény halász felesége c. mesét mindenkinek!

  • Seres Róbert

    Katona Zsombor
    2016 április 28
    4:59 du.
    Majdnem megnyugtattál!