A sztrájk egy durva, kemény eszköz– Nem szabad felpuhítani egynapos játszadozással!

2016 április 21 8:22 de.73 hozzászólás

Sztrájk! Igen, az jár a fejemben és a bosszúság amelyet a szerdai nevetséges sztrájk okozott nálam. Tudom, valószínüleg mindenki jóhiszeműen járt el, és a huszonötezer sztrájkoló, a teljes létszám egy ötöde, hősiesen sztrájkolt. Nemde?

Öt perces sztrájkot tartottak Magyarországon szerdán.

Öt perces sztrájkot tartottak Magyarországon szerdán.

Nos, nem, a legkevésbé sem. Az elmúlt negyven évben megéltem néhány sztrájkot és most, mint közszolgálati hozzájárulást, elmondom, mégpedig azért, mert a magyar közönség nem tudja hogyan működik a sztrájk, akik betanították nekik, azok valószínüleg félrevezették őket, vagy maguk sem tudták mi a teendőjük. Íme a leírása annak, hogy mi történik sztrájk idején Kanadában.

Amikor a tárgyalás utolsó pillanata is lejárt, a sztrájk helyszinén a dolgozók körülveszik a munkahelyüket, úgy, hogy oda se bemenni, se onnan kijönni nem lehet. (Igy akadályozzák meg a sztrájktörők használatát.) A sztrájkolók nagy plakátokat, táblákat tartanak a kezükben, melyek a követeléseiket mutatják. Ha ez télen történik, akkor vashordókban nyilt tüzeket gyujtanak, hogy melegedni lehessen mellettük. A sztrájk időtartama nyitott, és rendszerint három dolog vethet véget neki. Ha a felek megegyeznek, ha a sztrájkolók elvesztik a meggyőződésüket a sztrájk értelméről, vagy ha a bíróság elrendeli a sztrájk végét. Máskülönben a sztrájk vég nélkül tart, volt olyan amely három év mulva érdeklődés hiányában szünt meg.

Önöknek, tanároknak, meg kell érteniük, hogy a sztrájk egy durva, kemény eszköz, amelyet nem szabad felpuhítani egynapos, meg kétórás játszadozással. Annak keménynek kell lennie, azért, hogy a munkáltatóra kényszerítő erővel hasson. Ha azt nem képes elérni, akkor a sztrájk értelmetlen. Természetesen nem minden dolgozó áll egyidejűleg a vártán, hanem csoportokban váltják egymást, de a sztrájk tüntetés része éjjel-nappal folyik. Az épületen belül sztrájkolni olyan, mint rózsát gázálarcban szagolni. A sztrájknak az utcán, a közönség szeme elött van a helye. Ez egyben a közönség szimpátiájáért fordulás is. Ilyen előzmények után aligha akad olyan munkáltató, aki ne sietne a tárgyalóasztalhoz, hiszen a nagyközönség allandó ellenőrzése alatt kell visszautasítaniuk a dolgozók jogos követeléseit. Vagy ha nem, akkor a közönség lehurrogja a sztrájkolókat, ha ők meg azt érdemlik.

Ahogy az idő múlik, a nyomás mindkét félen egyre növekszik, mert a dolgozók a sztrájk idején nem kapnak fizetést, a munkáltató pedig nem tud produkálni. Ezért életbevágóan fontos, hogy a sztrájk szervezői kristály tisztán lássák és tudják, hogy mit kell követelniük és azt következetesen képviselni. A magyar oktatási dolgozóknak át kell szervezniük a sztrájterveiket. Amit ma és előzőleg csináltak talán hősies volt, de semmi esetre sem volt igazi sztrájk, mert nem volt hatásos, a munkáltató nem érez elég nyomást, nincs mit vesztenie, ezért megengedheti magának, hogy a sztrájkot semmibevegye.

Ha huszonötezer tanár állna az ország utcáin felváltva, három műszakban minden nap, a nap minden órájában, akkor egy héten belül rohanna a tárgyalóasztalhoz. De nem ez történik és ezért a sztrájk a célját nem is érheti el. A sztrájk legfontosabb része és összetartó cementje a dolgozók acélos elszántsága arra, hogy a sztrájk célját elérjék.

Kerekes Sándor 

73 hozzászólás

  • Sándor.
    Ez – a bejelentés szerint- figyelmeztető sztrájk volt.
    A többivel egyetértek.

  • Kedves cikkíró, Gallóné és a sztrájk többi szervezője nagyobb részt a Kádár-rendszerben élt abban az elmúlt negyven esztendőben. Ezek után van még kérdés?

    Bírom, mikor a Budapestet fölgyújtó focihuligánokon haját tépve sikoltozik a ballib oldal, mikor ott tízezrek voltak a fidesz oldalán békés tüntetők is, akik kormányváltást akartak! Hát vegyék tudomásul a kedves ballib médiákok, hogy nem fogják a tanárok senki zsíros seggét a hatalomba segíteni! Pláne nem erőszakosan.

    A fidesz arra vár, hogy eldurvuljanak az események, és akkor lehet rikoltozni, hogy lám Soros Gyuri bácsi föltüzelte a tanárokat! Akinek nem tetszik a kockás zsebkendő, az kaphat könnyen csíkosat is, feltéve ha nem a biztonságos Kanadából osztja az eszet.

  • Mivel, én is kockás ingesekkel szennyezett területhez közel állok, értékelem acélos naívságát… Egyetértünk abban , hogy ez nem játék, még akkor sem ha egyes pártok szívesen becsatornáznának ! Értékelve, sorait, engedelmével, egy kis kiegészítést tennék ! – A sztrájk számos formája különböztethető meg:

    – munkalassító,
    – túlzottan előírásszerű vagy pedig megszakításos,
    – ülősztrájk,
    – általános, (ha a gazdaság munkavállalóira általában kiterjed)
    – teljes sztrájk, (egy adott szektor dolgozóinak munkabeszüntetése)
    – vadsztrájk, (akkor is jogszerű a sztrájk, ha nem a szakszervezet áll mögötte, hanem az alkalmazottak szervezik azt)
    – védekező, illetve támadó sztrájk, (elbocsátásokra vagy egyéb munkaadói lépésekre válaszként történik a munka beszüntetése vagy azt megelőzendően)
    – harci,
    – figyelmeztető, (a figyelmeztető sztrájk esetén csak átmeneti a munkabeszüntetés, és kilátásba helyezik a valódi, azaz a harci sztrájkot)
    – demonstrációs sztrájk, (a munkavállalók úgy tiltakoznak, hogy a munkavégzés közben nem áll le). Az „étlapon”, látszik, hogy ez egy figyelmeztető sztrájk, volt, amalyik „műfajában” sikeresnek tekinthető

  • Amellett, hogy teljesen egyetértek, én mégis örülök, hogy valami történt. Reménykedem – pedig vén marha vagyok már ehhez, – elgondolkodik a függönyös.
    Ha nem, akkor jöjjön a többi. Csak vér ne legyen, mert abból mindig az ártatlan emberből folyik több.

  • falusi
    2016 április 21
    10:13 de.

    Kanadában mennyire divat, hogy a sztrájkolni készülőket megfenyegeti a helyi polgármester és az iskolaigazgató? Nem, nem a kirúgással, hanem hogy a fidesz kormány nem ad az EU-s pénzekből a falunak! Ezek olyanok, hogy ezt be is tartják. Életedben egyszer fordulsz szembe a fidesszel, és leállítják még az autópálya építést is!

  • Mellesleg, nem lehet egy kanadai sztrájkot a magyaréval összehasonliatni. És még sok más témát sem.

  • jamboree
    2016 április 21
    10:29 de.

    Én még ehhez annyit tennék hozzá, hogy nagyvárosban nagyobb biztonságban vannak a sztrájkolók. Épp ezért dicséretet érdemel minden falusi tanító, aki tegnap a tanáriban ült vagy múltkor kiállt a suli elé. Kisiskolában van öt tanár, akinek a fele fideszes, másik felének kéne sztrájkolni és a gyerekekre is vigyázni. Ezért lehetett, hogy a kockásingesek közül szemetet szedtek egyesek a tanítványaikkal az udvaron. Ezt adta elő úgy az Amerikai Népszava, mint sunyi bepucsítást a hatalomnak …

  • Figyelő
    2016 április 21
    10:39 de.

    Egy kanadai lehet, hogy kibír több hetes sztrájkot is, a magyar dadus meg nem bír hónap végén kaját venni, ha kiesik neki kétnapi fizetés.

  • Aptyuka
    2016 április 21
    10:30 de.

    Szerinted a magyar szülők kit fognak vádolni, ha napokra kiesnek a munkából, mert nincs kire bízni a gyereket? Nem a jól fizetett vagy az otthon lévő anyukákra gondolok, hanem a több műszakos melósokra meg eladónőkre.

    A kormány ezt tudja, és röhög a markába. Egyébként 1995-ben volt egy egynapos tanársztrájk, én akkor jártam suliba, de nem emlékszem, hogy bementünk-e. Fodor Gábor lemondott utána, mert ennyi tisztesség azért volt az akkori demokratákban. Fideszes miniszter majd akkor fog lemondani bármiért is, ha piros hó esik nyáron.

  • hazai lámpa,
    Na látod, ezért nem lehet a magyar és kanadai sztrájkot összemosni!

  • Figyelő
    2016 április 21
    11:04 de.

    Most látom, hogy az a képaláírás: ötperces sztrájkot tartottak Magyarországon. Bár nem vagyok tanár, de én úgy tudom, hogy tegnap egész napos volt a sztrájk. Reggel nyolckor és déli tizenkettőkor volt egy-egy ötperces forgalomlassítás, amikor csatlakozásra kérték az egész országot.

  • A fidesz trükkjei, hogy kicsontozzák a sztrájkot.
    1. Igazolatlan óra, ha valakit nem visz be a szülője a sztrájk idejére.
    2. Be kell pótolni az elmaradt órákat.
    3. Elégséges szolgáltatást kell nyújtani minden iskolában.

    Közben a szép ígéretekről kiderült, hogy nem pluszforrást találtak a KLIKnek, hanem a decemberi pénzből fizetik a felhalmozott adósságokat.

    http://kettosmerce.blog.hu/2016/04/16/bena_trukkel_csititgat_a_kormany_valojaban_nincs_tobb_penz_a_klik-re

  • ti hülyék, akik itt is a zogv érdekeit képviselitek megérdemlitek, levédiaba…d RIP, éljen: csakis a fidexkft száraz kenyéren kenyéren és langyos pocsolyavízen 4000 évig rabláncon

    ti assem tuggyátok mi a saját érdeketek, nemtelen kappanok b…ni akarnak de hát ahhoz keménység is kell…

    üdvözlettel és sok sikert majd a pokolban a ti hitetek szerint, szvsz assincs csak levédiab…n valósúlt meg… a randa ördög ott vihog, a nono kis szakállas és bandája, ez kell nektek…egyétek vegyétek ez az ő teste

    röhögény

  • Ez az elvtarsak! Kemenyen kell visszavagni a Zimperlyalistaknak!

    Nem art megjegyezni – ha mar igy Kanadanal tartunk – hogy amikor az elso kanadai munkahelyemet megkaptam, az utam a cegem fele egy vagohid es husgyar elott vezetett el. Telen kezdtem dolgozni, a husgyari munkasok tavasszal alltak neki sztrajkolni. A sztrajk magaba foglalta a „sztrajktorok” (replacement munkasok) buszainak felboritasat, teglakkal es kovekkel valo dobalasat, a „sztrajktorok” elvereset, az uton valo randalirozast, az ut lezarasat …stb. Igazan bekes kis sztrajk volt. (Mindez olyan idokben, amikor a valodi munkanelkuliseg valahol 20-30% kozott lehetett.)

    A gyar tulajdonosa, aki akkor mar kolcsonokbol elt elore megmondta a bunkoknak, hogy nincs penz es oruljenek, hogy meg ennyiert is van munkajuk, de ok nem hittek neki. Par honapos cirkusz utan a „bolcs munkastanacs” a tobbi hulyevel egyutt elvesztette az allasat, a gyar lezart.
    Ez kb 30 eve volt, azota is zarva van, a tulaj is tonkrement, tehat cocjalista szemmel nezve „mindenki jol jart”.
    Ez az igazi cocjalizmus elvtarsak: A nyomorusagon valo kozos es egyenlo osztozas. Igaz, enni sincs mit, de nincs kire irigynek lenni.

  • Igen, nem lehet össze sem hasonlítani a kanadaival a magyart, valahol olvastam a napokban, hogy egy kis falu papja a misén kiprédikálta, hogy a püspök úr nem javasolja a sztrájkot….(((Hát mi a büdös istennyila köze van hozzá?Hogy mer beleugatni? Kanadában ez van??Bőven igazat adok annak a kommentelő kollegának, aki azt írta, hogy Magyarországon már nincs egy olyan dadus se pl, de más se nagyon, aki egy hónapig is kibírná fizetés nélkül. A többség nyomorog, csak azt nem értem, miért nem vágják az őket kifosztókat, megrontókat apróra?…(((

  • hazai lámpa
    2016 április 21
    10:32 de.
    Semennyire.
    Kanadában roppant erősek a szakszervezetek, és nem változtatják alkalomszerűen a munka törvénykönyvvét.
    Ha itt a polgármester bele óhajtana vau-vauzni a szakszervezet és az állam között fennálló konfliktusokba, másnap már nemlenne polgármester. (Na jó, a másnap túlzás, de murvahamar rászólna a saját pártja, hogy coki!!)
    Itt a szakszervezeti tagok a szakszervezettől kapnak támogatást egy hosszabb sztrájk ideje alatt, ezért fizetik a tagdíjakat.

  • Rodeokám:
    Hülye vok , mit tehetek ellene ?
    Semmit.
    Lehet kimegyek tüntetni , hogy az ezévi 0,9 %-os nyugdíjjemelés sok.
    Legyen inkább 0,5 % , nem kell annyira pazarolni a közvagyont nemiga?..:)

  • drdrhc
    Kanadában nem járnak az emberek templomba…

  • @moshe aki va

    a tulaj túlélte? akkor tanult az ügyből, ha főbe lőtte magát, akár lett másik aki máshol csinálja ugyanazt, a tőke szabad áramlása bárkit bármikor bárhol képes tönkretenni

    az usa autoiparának 78-85%-ka ki van helyezve offshore -ba Korea, Japán, sötöbö ezért az usa négerek 45-55%-ka munkanélküli, a fehér meg 3 hónap és 12 hónapos szerződésekkel pizzát süt minimál bérért a többi a 300 millióból 0,1% azaz 300000 -en az átlagnál jobban élnek a többi Donald Trump

    ugye aki vagy a bölcsesség kövére pisilve

  • Mojszele szeretné ha végre beköszönne a huszas évek sivár vadkapitalizmusa.
    Ha ugrál a munkás , csendőrt reá !
    Meg kell kardlapoztatni a hülye bugrisokat.

    De mivel már van tapasztalat , ha előugrana a semmiből egy újabb Karcsi egy újabb Kiáltvánnyal , akkor lelőni oszt kész.
    Nehogymá itten forradalmi hevület legyen megint !
    Hogynézne az ki.

    Namármost ez a Mojszelécske , pont ezt láttya manifesztálódni itthon.
    Ezzé örül ezeken az oldalakon naponta hat kilómétert.

  • Rodeo36:
    Az kétségtelen hogy ha az USA nem csinál valamit , kuvva nagy bajba kerülhet.
    A végtelenségig nem lehet megélni a szabadalmi díjjakból illetve a tözsdézésből.

    Megmondta ezt már vagy 15 éve egy amerikai , magyarul tudó közgazdász az akkori Magyartévében.

    Mert akkor még volt Magyartévé.

  • Geyza!

    Nem lehetne inkább úgy intézni, hogy a nyuggerek önként ajánljanak fel 0.9 %-ot a nyugdíjaikból?…kkk

  • Kedves Rodeo36!

    A szoban forgo ur vegulis Amerikaban jelentett be csodot, de par eve kiderult, hogy bizonyos kisebb-nagyobb real-estate-eket elfelejtett megemliteni akkor. Hogy pontosan mi lett vele azutan nem tudom, de az valoban igaz, hogy az allando, egyszer lenn egyszer fenn miatt nem csak a munkasokat cucliztatjak meg, hanem a vallalkozok is hamar a szabad eg alatt talalhatjak magukat. Eleg egy rossz idoben „elkovetett” invesztalas, es vege az egesznek.

    Na es errol akarok irni. Voltak idok regebben, amikor sok minden okbol kellett sztrajkolniuk a munkasoknak, es bar nem tudom akkor hogyan szerveztek meg a dolgaikat, azt tudom, hogy a mai cakcervezetek nevetseges es roppant korrupt paprikajancsik, csaladi vallalkozasok.

    Itt nincs egy mindenkit atfogo, egyseges szakszervezet, ami minden berbol elo munkas es munkanelkuli erdekeiert harcolna, hanem minden gyarnak, uzemnek, max. minden szakmanak van egy-egy cakcervezete helyileg. A vezetok valasztottak, de valami furcsa modon a pozicio mindig ugyanaze, kiveve ha meghal es a fia, vagy a lanya koveti.

    Namost, tetelezzuk fel nekem van itt a varosban 5 olajfinomitom, egy autogyaram, egy elektronikai cuccokat gyarto gyaram, de meg nagyon faj a fogam a varos elelmiszergyarara, ami X tulajdonaban van. Megszagolom, hogy X kicsit bajba jutott, hulyen invesztalt. Hogyan tudom legkonnyebben elerni, hogy potom penzert megvegyem tole a gyarat? Elkuldom az egyik emberemet az X gyaranak cakcervezeti fonokehez, es egy kis baksis fejeben megkerem, hogy adja meg a jelet a sztrajkhoz. Mint a karmester. Es lattad mar valaha is, hogy a bolcs munkastanacs milyen merges tud lenni fel percen belul, ha beint a karmester? En lattam tobbszor is. Hetfon meg boldogan ment dolgozni, semmi baja nem volt, kedden mar postladakat, szemetes tartalyokat borogat az utcan.

    Nem akarom tul hosszura irni. Tobbnyire – szerintem – nem a vallakozok hasznaljak a cakcervezeteket (egymas ellen) hanem inkabb az allam hasznalja oket, amikor az eppen jol jon neki valamire.

    Tehat pard’ me if I don’t cry for you Argentina!

  • Na jo, irok egy masodik reszt is a cakcervezetekkel kapcsolatban.

    A legutobbi olaj-boom elott itt vagy 25 evig gazdasagi pangas volt. A fenti hozzaszolasomban emlitett husipari ceg is azert haldoklott, mert alig birt eladni. A bolcs munkastanacsnak nem tunt fel a dekonjunktura, pedig mar akkor majdnem 10 eve tartott. Ennek ellenere ok azt hittek “itt az ido most vagy soha”.

    Tehat ha valaki sztrakol, azert azt illene tudni neki, hogy mikor es miert. Maskulonben esetleg sajat magat szivatja meg.

    A masik aprosag, hogy a 2003-ban kezdodott (azota leallt) konjunktura idejen a berek automatikusan, ahogy a piac szabalyozza sajat magat, felmentek. Munkaerohiany volt, hirtelen tobb mint duplajat is kifizettek annak, amit azelott fizettek. De persze volt vevo is…
    No es persze a cakcervezeteknek eszukbe sem jutott sztrajkolni, pedig akkor lehetett volna tobbet kovetelni, volt mibol.

  • @geyza a mosheakiva az belevaló a dalba szöveg helyett
    hej te bunkócska te drága …

    én meg maradok liberális (miért eszik a kanadai pógár usa zőccséget és gyümölcsöt ami vegyszerrel hízlalt, ízetlen bűzetlen értéktelen azaz nem tápanyag hanem még a spenót is hízlal, mikor csak ontario déli része el tudná látni egész kanadát organikus zőccséggel és gyümölccsel a melegházakhoz semmi sem kell a tehéntrágya mag a disznószar aggya az energiát villamos energiát is amivel a gépek mennek a trágya átalakítására azaz önellátó??? na miért? MERT CSAK MERT NEM ÉBREDTEK FEL???)
    Föl föl ti rabjai a Föld nek föl föl te éhes proletár (proletár az semmi mást nem jelent, mint szaporítóanyag!!!!!!!!!! és nem melós!!!! jobb ha tuggyák a delikvencsek)

    hát nem megy be dolgozni senki kb 3 hónapig vagy tovább… a 28000 az kevesebb a semminél mert az megaláz és pofánvihog

  • 5:37 PM EMHEZ
    az Ontario Hydro emeli az árait holott csökkentenie kellene, de nem veszi meg a fölösleges áramot a délontáriói farmertől, mert akkor nem lenne rabló…a benzinkútnál miért nem mennek a világpiaci árakkal párhuzamosan (egy normális és nem 500%-is profitmarzs-zsal) a kutak árai? mert… akkor ez már nem lenne iomperializmus és nem kellene tönkretenni a Földet a vacak fossziliákért mikor az összes többi tiszta, szép és csökkenő áron van mert amortizálódik

    kapitalizmus a neve az egész nek

    bár —mintha- a local government felébredni láccana és már 2030 ra vagy utána esetleg…, hahahahahahahaha nem Donald Trump lesz a szomszédban a csinnbummcirkusz főbohóca

  • a nagy költők látnokok is, Ady

    Robogj föl, Láznak ifju serege,
    Villogj, tekintet, világbiró kardunk,
    Künn, a mezõkön, harsog a Tavasz
    S mi harcból harcba csapat-szemlét tartunk.

    Mi szétáradtunk ûzhetetlenül
    S hol élet zeng, ott vivódva mi élünk.
    Kis, romlott ország vén kadáverét
    Fûti élettel a vér, a mi vérünk.

    Száguldva jártunk s most megpihenünk,
    Hol friss szivek, szomjas szemek fogadnak:
    Vérbe vágyódunk, mink is vér vagyunk,
    Piros kedvû, új ütemû lovaghad.

    Kik voltunk tegnap ködrongy-fantomok,
    Csatákat gyûrünk megemberesedve,
    Tegnap még buták tréfája valánk
    S ma vagy holnap már Isten legjobb kedve.

    Futótûz volt a sárkány-paripánk,
    Bevett vár minden óvhatatlan szándék,
    Ölünkben szabad, új és romboló
    Garmadával a megváltó ajándék.

    Mise, tömjénfüst, dicsõ babonák
    Dõlhetnek ránk már bús, keserü tûzbe,
    Hálózva futjuk mink az ereket
    Új élet-mûként, üzetve és ûzve.

    Szétcsörtetett a Láznak csapata,
    Betût, vonalt, színt és hitet kiváltott,
    Hályogot tépett a magyar szemen
    S mink nézetjük most vele a világot.

    S hiába: a vakság már nem magyar,
    Nincs magyar glóbus és a magyar észnek
    Meg kell tanulni a mi ütemünk
    S nem magyar sors az ábrándos enyészet.

    Átváltódik, kit lázunk megkerül,
    Mélyül s tornyosul gondolat és álom,
    Megrázkódik újat lesve a szív
    S minden szokottság fojtogat, mint járom.

    Így lettünk mi az új-látó szemek,
    Új rezdülés és ünnep az idegben,
    Hit, vágy, cél, csók mind-mind azóta más,
    Mióta mi lüktetünk a szivekben.

    Ki minket üldöz, szivét vágja ki,
    Ki minket nem ért, önmagát gyalázza,
    Mert ott vagyunk mi immár mindenütt:
    Új a világ nálunk is már, hozsánna.

    Tûz, vér, láz, ujság, boldog változás,
    Csupa teremtés lángol a szemekben,
    Örök tavasz, örök forradalom,
    Óh, ékeskedjél mindig ékesebben.

    Robogj föl, Láznak ifju serege,
    Villogj, tekintet, világbiró kardunk,
    Künn, a mezõkön, harsog a Tavasz,
    Harsogó Tavasz, kisérd el a harcunk.

  • vmoshakiva
    megint eltaláltad a szarva közt a tőgyit

    az a perverz, inflációra épített „konjunktúra” volt az alapja az azóta a konzik által létrehozott deflációnak, bérbefagyasztásnak, a teljesen perverz gazdaságtervezés ami profit termelés címén megöli a zembert és annak kapacitásait lásd eszt az idióta kopasz gazdasági gurut aki assziszi ő lesz a PC (progressziv konzi ami fából vaskarika) országos vezetője akkor végre be is zárhattya magát a PC valami budiba… ha nincs valós termelés a derivátumok is elértéktelenednek (lásd a tőzsde perverz létét) és fel tuggyák dugni a részvényeikat vazelin nélkül… dehát ezek még guruk ahelyett, hogy söprögetnék a Bloor Younge-ot 24 órában fogkefével

  • falusi
    2016 április 21
    2:58 du.

    Múltkor Gallóné nyilatkozta az Egyenes beszédben, hogy a szakszervezeti tagdíjat a Kliken keresztül fizetik be a tanárok. A KLik meg hónapokig ráül a pénzre.

  • Moshe Akiva
    2016 április 21
    5:28 du.

    Biztos van olyan sztrájk is, ami felbujtásra történik, de a tanároké tuti nem ilyen. Az csak a katolikus egyháznak okozna kárt, ha az állami iskolák végre kicsit több pénzt kapnának.

    Engem inkább az idegesít, hogy szinte polgárháborús viszonyokban élünk évek óta. 2006-ban volt az ősbűn. Egyfelől Gyurcsánnyal tényleg mindenkinek tele volt a hócipője, de mondjuk nem a fociultráknak kellett volna követelniük a lemondását. Most Orbán húzta ki a gyufát sokaknál, de ez még nem jogosítja fel a liberális megmondóembereket, hogy a demokrata állampolgárokat sértegessék, hogy miért nem gyújtanak föl kukákat.

  • Kedves Rodeo!

    Hat sajnos ez tortenik az orszaggal, amikor az urak es az elvtarsak jol erzik magukat nemzeti ipar nelkul, valamint amikor meg amit el lehetne adni, azt is megtorpedozzuk, csak azert, mert ellenzekben vagyunk, es olyankor ellenezni kell. Mindegy, hogy mit, ellenezni kotelezo.

    Talan nem a kapitalizmussal van baj, hanem azokkal, akik mindenaron tonkre akarjak azt tenni. Mivel tobbnyire a te elvtarsaid csinaljak azt, talan nekik kene felhanytorgatnod ezt.
    Ha jol remlik Oltarilyoban jelenleg egy kivalo „liberalis” holgy iranyit. Beszeld meg vele.

  • Kedves Hazai Lampa!

    Szerintem Magyarorszagon meg korrupcio nelkul is nehezen menne a szeker. Gazdasagi szempontbol nezve nalatok akar Szent Peter is lehetne a miniszterelnok, olyan mindegy.
    El nem tudom kepzelni, hogyan lehetne kilabalnotok a jelenlegi helyzetbol.

  • @mosheakiva

    a kapitalizmus története szinte teljes mértékben azonos az emberiség történetével, és a valós történelmi kutatások melyek a történelmet nem holmi spirituális izének próbálják beállítani a különféle szellemek eljövetele, meg a hit abban ami nincs de jó lenne ha lenne, hanem pragmatikusan, a racionalitás alapján a tényleges okok alapján elemeznek, azok eredményként ki tuggyák mutatni lilán rózsaszínben, hogy a kapitalizmus történelme (története) egymásba épülő csődök sorozata, túltermelési válságok amelyek anyag és emberi munkaerő azaz magának az embernek a túltermelése azaz szemét és hulladék gyártás folyik, és a halálos versenyben nem pedig a feasibility study-k alapján kiizzaggya az újat és ugyanakkor megakadályozza, hogy aszt mindenki magáévá tehesse, azaz állandóan fenntart egy hulladék emberréteget (nevezzük munkanélkülinek de ez nem fedi pontosan az okát), mert ha nincs Földi Pokol akkor hogyan kényszeríccse munkára a lusta tömeget amely nem akar neki profitot termelni, hanem csak vidáman akar élni gondok és háborúk nélkűl… na ez a kapitalizmus és Jézus nem az első és nem is az utolsó a sorban amely sorban a szocialista azaz a társadalomnak igazságosabb (igazság nem létezik egy professzorom szokta mondani mikor a megérdemelt fát bevéste) profitshareing ugye milyen hülyén hangzik, a profit amit meg lehet osztani és úgy is, hogy azok is kapnak belőle akik aszt valóban létrehozzák…na ezek a komcsik (szocik, liberálisok: Jézus Krisztus, Buddha, Kon Fu Che, meg Voltaire, Marx…) mind rossz véget értek, de semmiképpen sem tudták megvalósítani…mert mint a panem et circenses -ben a circus maximus ban nem mindenki ment a porondra az éhes oroszlánok közé, sokan voltak a lelátókon és senki soha a lelátón nem hajlandó arra gondolni, hogy holnap ő megy a kabinba…tudod ugye a matrózok kedvenc viccét…kérdés és mi van vasárnap? akkor temész a hordóba…

    na ez a zemberi szemlélet tartya fenn a tőzsdét amely értéket sohasem termelt de kurvajól meg lehet gazdagodni azokról, meg akik ott mennek az öngyilkosságba senki sem beszél… csöndben temetik

    oltárilyó meg felébredni láccik az NDP hatalmas bukása és a konzik halála elég hangos harangszó volt… és mintha termelésről lenne szó, még Marskutató rencereket is termelnek tervezve és kialakítva…

    a kapitalizmust nem kell tönkretenni, az olyannak született amilyen, RIP

  • Kedves Rodeo!

    Valaki egyszer azt mondta: Ahhoz, hogy a kapitalista rendszer egeszsegesen mukodjon kell korulbelul 6% munkanelkuliseg. Ez mar eleg regota volt.

    Azota hozzaszoktattuk a nepet, hogy cocjalis segelyen eljen es/vagy kabitoszereket aruljon, vagy feketen dolgozzon (cocjalis segely mellett), vagy betorjon ide-oda, mikozben nem vesszuk eszre, hogy illegalisok millioi lepik el az orszagot. No es akkor meg hozunk is be hozzajuk legalis bevandorlokat.
    Mindez eleinte “liberalis” politika volt, de mivel ma mar meg sem jatszak magukat a hatterhatalom emberei semmi kulonbseg nincs a “liberalis” vagy a “jobboldalaik” kozott.
    Jelenleg van Amerikaban 2 olyan allam, ahol tobb a munkanelkuli, mint a munkavallalo.

    No es kik fizetik ezeket? A hatterhatalom, vagy az egyre szukulo kozeposztaly, es az a keves melos, akinek meg van munkaja? Tehat mit csinalnak, hogy a cocjalizmus epuljon a kapitalizmusban? Emelik az adot. Erre – no es a cakcervezetek csodas tevekenysegere – minden vallalkozo elmenekiti a biznicet mas orszagba, vagy off-shore bujtatja a penzet.
    Az a “hulye” Trump tobbek kozott ennek akar veget vetni.

    Van abban valami, hogy a regi jol bevalt rabszolgatarto tarsadalmak nem szuntek meg, csak kicsit pofasitottak oseink rajta. Annyit viszont meg kell ertenunk, hogy tarsadalomban elunk, nem maganyosan, es ezekben a tarsadalmakban lehetoleg mindenkinek dolgoznia kell,
    Par evtizeddel ezelott is meg a rendszerunk olyan volt, hogy tehetseggel, szorgalommal, tudassal es/vagy egy jo otlettel egy egeszseges ember feljebb tudott emelkedni a ranglistan.
    A cocjalizalodas, a mindenkit cocjalis segelyre valo kuldes, a kenyeztetes oda vezetett mara, hogy ma mar valoban van egy olyan hatalmas reteg, akik 4. generacios cocjalisak, alkoholistak, drug-osok, stb. Nekik valoban nehez kitorni belole.
    No es mit gondolsz, ezek olyanra szavaznak majd, aki munkat akar nekik adni?

    Termeszetesen a globalizacio is okoz problemat, tobbek kozott azzal, hogy munkalehetosegeket szuntet meg nalunk, illetve lejjebb pumpalja az arakat, ami szuksegszeruen a berek csokkenesehez vezet ha ugyanazt a termeket idehaza is gyartjuk.

    A tozsde valoban elegge lazan lehet kezelve, de mivel soha nem foglalkoztam vele, pontosan nem ismerem. Annyit azert sejtek, hogy eppen a tozsde “feltalalasanak” koszonheto az a hatalmas fejlodes, ami a 19. szazadtol idaig tapasztalhato.

  • @mosheakiva
    a trump sohasem termelt semmit sem, azaz halvány lila fingja sincs arról mi is az: megtervezni és működtetni egy ipari alágazatot (pl.: kőbányászat, jármű gumi gyártás, hiradástechnika… hogy kiragaggyak néhányat teljesen random) ugyanúgy nem ismeri mi is az, hogy ellátni ehető, egészséges élelmiszerrel egy kontinenst ahol a feltételek adottak -afrikában a paradicsom palánta mellé levert cövek előbb kizöldült és viárgba borúlt, mint a paradicsom és eszt évente 4* lehet csinálni- de nincs hozzá szakképzett humán erőforrás… és nem akrhattya mexüntetni a saját csakis offshore ra alapozott golfpálya, hotel, hogyan legyünk hülyébbek szedllemtelen verseny a tévében című trump művek… könnyű a más pénzével garázdálkodni

    látom elkaptad a rabszolgaság örökké tartó történelmét, és ha egy rencernek ilyen feltétele van, mint a 6% állandó munkanélküli…az a rencer pontosan aszt csinálja, mint amit leírtam… a reménytelenség… és az, hogy több a munkanélküli, mint a munkában rabszolgaként (ugye a „job” az egy rabszolgatevékenység) elpocsékolt… háttérhatalomról beszélsz LOL annak szerves része trumplee is…és a háttérhatalom majdnem 100%-ban azonos a tözsdével, ami addig hozott valós …. kézzelfogható eredményt amíg nem ismerték, utána kerékkötővé vált és ma maár egy ballaszt a gyorsan aszád nevű viharos tengeren hánykódó ladik… Charón (ugye ismered és még oda is az obulus) én a magam részéről nem kívánok fizetni Charón-nak, ha nem visz …háááát maradok

    ami ma van annak klasszikus és imperilista klasszikus kapitalizmushoz semmi köze, valami más néven töröm a fejem, lehet, hogy Qui Ba sash vagy Aqui nemg Azs Ul Áll a zmegd Ögl Ik

    de szabad a tér lehet megnevezni eszt a Belfegor által üzemeltetett rongybiciklit…
    egyébként kapitál pistáéknál 2*2= 9 ha nem odafigyelünk ha nem akkor 2*2= 175846 lásd még Freddy és a Mae és Bush kartárs (W) pénzügyminisztere Paulsson??? vadi új matek

  • @mosheakiva és légy kedves rágóggy el ezen is… a trumplee ugye hülye a matekhoz is, de kurva nagy pofája van néha habzik is…
    szóval egyet nem tud számszakilag létrehozni, pontosan aszt amit te benne dicsőítessz és ő meg van még jobban dilizve általa, visszahozni a termelést a zusába…

    szvsz saccperkábé és exhas aszt az eredményt számoltam ki, kis excel-lemmel, hogy az infláció 2000%-os lesz azonnal, ugyanakkor lesz egy deflációs ráta is ami szintén exhas és saccperkábé 12-25% és ezek eccerre!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    a másik a zusa demagográciójának alapja az, hogy senki soha sem lehessen képes döntést hozni a háttérhatalom kivételével, amíg a hatalom 3 ágazata egymást basztattya addig Koch elvtárs és az ő báttya, meg Goldman Sachs aszcsinyál amit akar a műjégpályákon és a műlovardában…. szvsz a trumplee saccperkábé 3 jiffy döntésképtelenség után és még a vihogást is fogja hallani meg fog őrűlni na nem úgy, mint amilyen most!!!!!!!! hanem rángatózni fog a nyelvét harapdálja és felemás félcipőkben fog járni zöld nyakkendőben és lila békákkal

  • Kedves Rodeo!

    Mivel hogy majdnem az egesz ertelmetlen amit irsz, csak arra tudok valaszolni, amit kihamoztam beloluk.
    (A kep a faszbukon valoban vicces!!!!) 🙂

    Trump nyilvan nem ert mindenhez. Te hallottal mar polihisztor kiralyrol, fejedelemrol, elnokrol, vagy miniszterelnokrol? En sem.
    Gondolom, a tobbit nem kell elmagyaraznom ehhez.
    Csak meg annyit, hogy eddig en meg a Trumpot nem lattam habzani, az ellenzoit viszont annal inkabb.

    Hogy a kapitalizmus jo mukodesehez kell egy bizonyos mennyisegu munkanelkuliseg sajnos szerintem is a kenyszeru velejaroja a szabad demokraciaknak. (A szabad szon van a hangsuly.)
    Mivel nem korbacsolhatod meg a munkasodat, hogy kicsit jobban iparkodjon, kell valami, ami motivalja. Tobb penz nem lehet minden esetben motivalo faktor.

  • @mosheakiva
    nem baj, ha nem érted. trumplee és mószerei meg a munkanélküliség mint szociális motiváció… eszembe juttat egy (kedvenc) viccedmet, stílszerűen az Ermitázsban a Szovjetunió idején Ivanushka sétál a kiállításon: „Modern Art” egyik csodálkozásból a másikba zuhan és végre elér egy „szobor”-hoz, (egy szikla gömb, benne egy lyuk és a lyukban egy kisebb gömb) a „szobor” címe:
    Anya

    Ivanushka odamegy a vendégkönyvhöz és bejegyzi: „az lehet, de a tied”

    én meg: Zarathustra, Jézus, Buddha, Kon Fu Che, Marx, Voltaire, …nyomdokán a ma szokásos kacagány helyett hordom a röhögényt

    evvan…vaskalap nélkűl!!!!!!!!!!!

  • @mosheakiva

    a kapitalizmus és a szabaccság: LOL

    mivel pont erről is -részletesen- írtam, de nem értetted, Kár mondá a varnyú és arrébblibbent…nem ismétlem

    egy szóval az usa „alkotmány” ról: demagográcia a 175. exponenciálison…mialatt dumál (ha nem veri pofán a rendőr az örökkévalóság után gyógyuló sebeket okozva) nem veszi észre hogy ott vihognak rajta a trumplee és a többiek (+mosheakiva) mert
    ugye a 6% ki van benne

    mint írám a Circus Maximus lelátóin űlnek a 94% -kok, és a porondon szórakáztattyák őket a 6% -kok

    erre van a tengerészek vicce (ugye köztudott milyen is a magány a több hónapos viharos tengeren, és milyen „feszülcségeket” okoz…szociális???)
    nahát Joe Swimmer la Ocean jelentkezik és felveszik a Screaming nevű hajóra…sok kérdés a kapitány mindenre válaszol, és az új matróz (6%) megkérdezi: és a hiányzó szexuális partner okozta feszkót aszt hogyan…lőn hétfő, Kapitány odaviszi a tatra ott egy nagy hordó rajta 2 coll átmérőjű luk, és mongya dugd be…bedugja és jó volt, bazsalyogva kihúzza… és a kapitány megismétli vele ezt a 6%-os operációt kedden, szerdán, csütörtökön, pénteken és szombaton és mikor eljöve a vasárnap nem viszik sehová és kérdezi a kapitányt? és mi van vasárnap???????????????????????

    háááááát a kapitalizmus szabaccságának törvénye szerint vasárnap: te mész a hordóba!!!!!!!!!!!!

    panem et circenses meg sohase’ legyél 6%, vagy??? tudod mit? örök életedre légy 6%!!!!!!!!!!!!!!!! legalább gyakorlod

    szabacccság elvtárs!!!!

  • Kedves Rodeo!

    ” mint írám a Circus Maximus lelátóin űlnek a 94% -kok, és a porondon szórakáztattyák őket a 6% -kok ”

    Ez a tipikus tortenelmi es moralis relativizalas. Gondolom annyit azert sejtesz, hogy ennek a 6%-nak joval tobb eselye van egyreszt eletben maradni, masreszt kitorni a helyzetebol, mint a Romai cirkuszok gladiatorianak volt.

    Mellesleg en mar regota ahhoz a 6%-hoz tartozom mint rokkantnyugdijas, kiveve hogy jelenleg nem 6, hanem inkabb lehet ugy kb. 20%. Ez utobbi emelkedes elsosorban a „liberalis” es cocjalista elvtarsaidnak koszonheto.

    No es hat igen, barmennyire is nem tetszik, egy szabad, polgari demokraciaban minden kisebbsegnek vannak jogai. A leggazdagabb reteg, a kozeposztaly is kisebbseg, es nekik is kell jogokat biztositani.
    Az mas kerdes, hogy surun jogsertokke valnak es tobbnyire megusszak meg egy ejnye-bejnye nelkul is. Inkabb azon kene dolgozni ugyanolyan vehemencival, hogy ezeket meggatoljuk, mintsem valami utopikus komcsi Eldoradot probaljunk meg teremteni, ami bizonyottan nem mukodik.
    Se „forradalom” utjan nem ment (Szu) se raeroszakolva (pl. Magyarorszag) se demokratikus valasztasok utjan (pl. Venezuela). Mi mas modon tudna meg a cocjalizmus gyozni? Es ha gyoz is, mitol lenne eletkepesebb, mint a megelozo 3 modszerrel leszerepelt valtozata?

    Lehet, hogy majd a jovoben valaki elojon egy jobb otlettel, de hacsak nem akarsz visszamenni a feudalizmusba, vagy az okori rabszolgatarto rendszerekbe, akkor eddig meg mindig ez a legkevesbe rossz tarsadalmi rendszer, amit ismerunk.

    A Trumprol es az amerikai alkotmanyrol irtakat sajnos megint nem ertem. Mi a gondod az alkotmanyukkal? (Azon kivul, hogy – szerintem is – felesleges, mint minden mas alkotmany.)

  • @mosheakiva
    rövidebb leszek
    a 6% már nem annyi, hanem 45-75% országát válogattya, mert én bizonyos szektorokat parazitáknak tartok!!!!!!!!!!!!!!

    másrészt nincs esélye még annyi sem mint a Spartacus nak

    az egyetlen leheccséges megoldás a jelenlegi rablópandúrra az egyenlő haszonmegosztás (profitshare) ami = cocjalizmusz az amit Jézus krisztus és a többiek akartak és a római birodalom ennek hiányába véresen és lassan rothadva megbukott…

    a tervgazdálkodás amit a sok hülye vízfejű kapitalista is próbál csinálni de azok a tervek egymás ellen vannak elkészítve azaz eleve halottak, na az a megoldás (nem részletezem mert úccse érted)

    az usa nak nincs alkotmánya van neki 1 db megsárgúlt sexpírje telefirkálva hülyeségekkel ha akarom kurva ha nem akarom akkor ribanc

    gondolj bele az embargósított gazdaságpolitikába milyen jogon és mire jó…

    és a háborús gazdaság már kb 100 éve 1905-2016 és nincs vége

    majd cserélünk eszmét ha komolyan beszélsz a nem konzervatív okról mert azokat meg én tartom rohadt gecinek

  • @mosheakiva

    még valami (hátha megérted???)
    a kapitalizmusban minden egyes vállalatvezető egy rohadt geci deiktátor, apelláta nincs, a trumplee is ehhez van szokva… igenám de a susácskában eszt nem lehet csinálni, mert ott demagográcia van (mások alkotmánynak híjják)

    azaz semmit sem fog tudni elérni, mert nem lobbyzik assziszi ő mindent tud amit meg nem aszt kitalálja

    szóval erről ennyit

  • Kedves Rodeo!

    ” másrészt nincs esélye még annyi sem mint a Spartacus nak ”

    Mire nincs annyi eselye se? A tulelelesre, vagy hogy milliardos legyen?

    ” cocjalizmusz az amit Jézus krisztus és a többiek akartak és a római birodalom ennek hiányába véresen és lassan rothadva megbukott… ”

    Mar regen olvastam az Ujszovetseget, talan ezert nem emlexem, de mintha nem lett volna benne semmi nyoma annak, hogy Jezus cocjalizmust akart volna barhol is.
    Nem kevered ossze veletlenul az alamizsnara, konyoradomanyra buzdito reszeket a cocjalizmussal?
    De ekkora erovel Mozes is komcsi lehetne, mert mar o is parancsba adta a jotekonykodast.
    Ettol fuggetlenul, a Zsido Torvenyek es a Keresztenyseg is hosszu idon at szankcionalta a rabszolgasagot. Semmi rosszat nem lattak benne. Ezt hivod Jezus cocjalizmusanak?
    Mivel Mohamed a korabeli es helyi zsidoktol es keresztenyektol tanulta az „alapokat” az iszlamhoz, o is belefoglalta almaiba a jotekonykodast, de ettol fuggetlenul a rabszolgasagot o is szankcionalta.

    Biztos hallottal rola, hogy a regebbi idokben, amikor meg nem volt cocjalis segely jotekonysagi gittegyletek es egyenek tartottak el ezt a „6%-ot”. (Gondolom nem kenyeztettek el oket, ahogy a cocjalis segely sem teszi azt manapsag.)
    Tovabba erdekesnek tartom, hogy – tudtommal – a cakcervezeteknek sosem jutott eszukbe, hogy gondoskodjanak a munkanelkuliekrol (akik sosem voltak tagok), pedig hat ok roppant humanistak es rendkivuli modon szeretik masok vagyonat szetosztani.

    Erdekes felvetes, hogy a cocjalizmus hianya okozta a Romai Birodalom bukasat.
    Orexem mar es nem emlexem, de ha jol remlik Hadrianus volt az, aki megszuntette a romai allampolgarsag koruli komplikalt torvenyeket. Onnantol fogva vagy rabszolga voltal, vagy romai allampolgar. Arra sem emlexem pontosan mikor mennyi rabszolga volt Romaban, de ha jol remlik, amikor elerte a 20%-ot, akkor mar nagyon sok volt.
    A tobbi ember a birodalomban, a romai polgarok azonban gyakorlatilag epitettek a cocjalizmust. Akinek nem volt munkaja, annak az allam fizetett „profit-sharing”-et.
    Szerintem – persze en nem vagyok tortenesz – pont ez okozta Roma bukasat, es nem ennek a hianya.
    Ugyanugy, ahogy a Nyugatot is a jolet tette tonkre, egeszsegileg es moralisan is. (Ez itt most egy ures kijelentes, de tul hosszu lenne elmagyarazni mire gondolok pontosan.)
    Es mi is ugyanugy hordjuk be a rabszolgakat az illegalisok formajaban, mert alacsonyan fizetett es/vagy nehez fizikai munkat mar senki sem akar vegezni.

  • Kedves Rodeo!

    “ a tervgazdálkodás amit a sok hülye vízfejű kapitalista is próbál csinálni de azok a tervek egymás ellen vannak elkészítve azaz eleve halottak, na az a megoldás (nem részletezem mert úccse érted) “

    Koszonom, hogy igy megelolegezed nekem a szellemileg retardalt statuszt.

    Gondolom arra akartad felhivni a figyelmet, hogy a kapitalista (feudalista, rabszolgatarto) orszagoknak mindnek van/volt egy-egy kulon, sajat gazdasagi terve, amit aztan minden mas orszag megprobal megtorpedozni. Ha ez az, amire gondoltal, akkor ebben igazad van.

    Sajnos ez a velejaroja a babeli zurzavarnak. Persze nem csak nyelvi, vannak itt vallasi es egyeb kulturalis kulonbsegek is ma mar, amiket nem volna szabad figyelmen kivul hagyni.

    En is tudom, hogy jo lenne ha az egesz Fold egy orszag lenne, de ezt nem lehet “forradalmi” uton letrehozni. Minimum 6000 eve elvalasztva elunk, sokan gyulolve a masikat, de legalabbis nem bizva a masikban. Ezt megszuntetni 1-2 generacion at – szerintem – lehetetlenseg, es foleg nem megy eroszakkal.

    Tovabba, ha azt szeretnenk, hogy egy orszag legyen a Fold, eloszor (legalabb kozel) egyenlo kondiciokat kene kialakitani a vilagon mindenhol, hogy a hatarok megszuntetetese ne okozzon automatikusan nepvandorlast egy, vagy ket helyre. Pl. Europa is elobb-utobb be fogja mutatni a bird-ot a “menekulteknek”, mert azert ok sem tudnak fogadni 3-4 milliard embert.
    Tehat egy penz kene, es mindenhol ugyanazok az arak es berek. Ez a “bare minimum” ahogy az orosz mondana ha tudna angolul. Szerinted erre van valami esely a kozeljovoben?

  • Kedves Rodeo!

    “ az usa nak nincs alkotmánya van neki 1 db megsárgúlt sexpírje telefirkálva hülyeségekkel ha akarom kurva ha nem akarom akkor ribanc “

    Ez egy ures kijelentes. Evvel semmit nem lehet kezdeni.

    “ gondolj bele az embargósított gazdaságpolitikába milyen jogon és mire jó…”

    Szivesen belegondolnek, ha tudnam mi az az embargositott gazdasagpolitika.

    “ és a háborús gazdaság már kb 100 éve 1905-2016 és nincs vége “

    A haborus gazdsag mar joval az 1. Vilaghaboru elott letrejott. Valoszinu meg okori Egyiptomban, vagy Kinaban, ebben nem vagyok biztos. Annyi csak a valtozas, hogy egyre tobb penz van ra koltve, mert egyreszt joval nagyobb manapsag a GDP, mint mondjuk 1000 eve, masreszt tobben is vagyunk (emberek) es emiatt egyesek veszelyeztetebbnek erzik magukat, mint a multban.

    Tehat “van ra igeny”.
    Es amig van ra igeny, addig ok dolgozni is fognak rajta.
    Ugyanugy, ahogy gyartjak sorba az idiota filmeket, mert van rajuk igeny.
    Egyszeru, nem?

  • @mosheakiva
    látom megragadtad a szarva köszt a tőgyit…

    szóval te aszondod, hogy a cocjalimusz az nem jó, és akkó’ mijó?

    valamint logarléccel számolva, ez jön ki???:
    politikai paletta valahol ájrópábany:

    hiányzik a kedvencem a lila békák pártya szines kis paletta…nem orbángeci stájlusz… mert a zugyi ettypáertyrencer:CSAKAFIDEX

    jó lenne olyan párt is amely az általános népjólétet tűzné a zászlajára amely zászlót nem a seggében hord (titkos ügynök), a gazdasági eredmények, meg a tőzsde hatalmas izéji azok semmilyen befolyással nincsenek Róbert Gida és Füles jólétére ott a Felső Pagonyban…ezek a fajta számrébuszok ugyanezen gyanútlan bájos egyedek átbaszása és orruknál fogva való megvezetése,…pölö: a tőzsdén ma a Nasdaq 487 ről 182 re növekedett mindez köbméterben és akkor Füles elolvassa és bánatosan lengeti a füleit

    lesz e jobbik sorsra érdemesebb Róbert Gida és társai a Pagonyban? novákemőke most balettáncos lesz a nemzeti színházban az a latt a rendező „alatt” aki kiürítette a Nemzetit??? jól helyezkedik még balettpatkány is válhat belőle,… hátmég a Nóra,… nórárafel, sejjj a mi nóránk most szoptat vagy szopik vagy hogyis van ez?

    nincs_itt kolléga majd ha itt lesz ki is fogja számolni logarléccel, hogy 17 a carbunkuluson és a 4 dik sérón az hány löket???

    ő mindent jobban tud (lásd még Honthy Hanna)

    szóval itt várok -mekkövülve mint Lót a sóban- a cocjalizmus leváltásáról szóló feasibility study-didra…és annak kimenetelére (na nem a Garay piacra és nem is Nagycsarnokba) kápösztájért… és a csirkefarhát jövőjéről a zújrahasznosítható azaz nem fósszilis politikai mosheság eredményessége kapocsán

    mert ha a kapitalizmusz műxik (kis hibával) akkó te miért vagy rokkant nyugdíjas miért nem Trump Lee a világ lexebb és legokosabb Trump Lee je?????????? ez kérdés volt… a betrampolt kérdéseimre nem reagáltál, mijért?

  • @mosheakiva

    még egyetlen kis kérdés: a susában miért van két párt, és nem 3 vagy több? esetleg a vetésforgó így eccerűbb???

    szegényh Bernie kapitalista fejjel cocjailizmmusról beszél és ő maga sem érti néha, hááááát még a vetésforgó reménykedő hányada…

    ha egy (susa sztájluszú építészet) ház 1 négyzetlába belekerűl usque saccperkábé 12 USD-be és elaggyák 158 USD -ért amire 25 éves futamidőre 8 %-kos (nem kuss) kamatos kamatra plusz hitelbiztosítás, vihar, szél, árvíz, tűz és a nagymama a bilin bisztosítás hozzáadódik mintegy másik 7% azaz már 15%- nál tartunk ami ugye logarléccel kitolva megmerevedik ( a hulla aki nem tuggya élvezni a saját házát) számolod?

    és az átlagbér 22 USD/óra – tax-tax-átbaszás akkó’ ebből hogyan fogja kifizetnyi ha ketten dógoznyak és 3 gyerekük van akiket minimum 18 éves korukig kötelesek kitartani

    számszagi választ szeretnék miért nem jó a cocjalizmusz???

    itt a nagy lehetőség Moshe Aquí Va… agggy neki szellemet… a nagy hatalmas jövő kapitalpistán

  • @mosheakiva

    a 3:47 pm (15:47) -edre ennyi:
    jesszusmáriaszentyózsef

    ami kiláccik, az az, hogy te egy nagy kritikus lennél, ha tudnád mit is kritizálsz, asztlátom(???) a cocjalizmuszra nagyon megorroltál vagy azért mert nem részesűltél belőle vagy azért mert assziszed a kapitalistga tanítás okán???
    elmagyaráznád? egyre jobban érdekel
    ha nem coc akkó’ mi?

  • Kedves Rodeo!

    “ szóval itt várok -mekkövülve mint Lót a sóban- a cocjalizmus leváltásáról szóló feasibility study-didra…és annak kimenetelére “

    Ugy nezem neked rosszabul megy a tortenelem, mint nekem. Pedig en csak oregsegemre kezdtem vele foglalkozni, fiatal koromban real targyakkal uztem az idot.
    Az elso kis hibad (bar ez nem szuksegszeruen tortenelmi) az hogy nem Lot valt sova, hanem a felesege.
    A masodik hibad, hogy ezek szerint meg nem tunt fel neked, hogy a cocjalizmus levaltasa mar megtortent legtobb olyan helyen, ahol eddig bevezettek. Milyen feasibility study-t varsz tolem a self-evident-re?
    Nem inkabb neked kene elmagyaraznod, hogy ha eddig semmilyen formaban nem valt be a cocjalizmus sehol a vilagon, akkor te mibol gondolod, hogy valamikor majd be fog valni valahol?

    “ mert ha a kapitalizmusz műxik (kis hibával) akkó te miért vagy rokkant nyugdíjas miért nem Trump Lee a világ lexebb és legokosabb Trump Lee je?????????? “

    Gebedjek meg, ha ebben a kerdesben latok barmi logikat.
    Ha leteznek rokkantak nem letezhet kapitalizmus, vagy ha letezik kapitalizmus, nem letezhetnek rokkantak? Miert? Ugyanez igaz a cocjalizmusra is?
    Tovabba, ha jol ertem azt varod el, hogy mindenkinek indulnia kene egy amerikai elnokvalasztas soran. Meg a kanadaiaknak is?

    “ ez kérdés volt… a betrampolt kérdéseimre nem reagáltál, mijért? “

    Mert nem ertem, hogy mit kerdezel.
    Elarulok egy nagy titkot: Lehet normalis magyar nyelven is irni, nem szukseges feltetelezni, hogy ha te ertesz homalyos utalasokat bizonyos letezo, vagy nem letezo esemenyekre, akkor azt masok is fogjak erteni.

  • Kedves Rodeo!

    “ még egyetlen kis kérdés: a susában miért van két párt, és nem 3 vagy több? “

    Tobb part van, csak nem tudsz roluk. A jobboldali es a baloldali partok egy-egy nagy tombbe egyesultek, kiveve nehanyat, mint pl. a zoldek, akik valami oknal fogva nem csapodtak meg oda (tudomasom szerint) a “demokratakhoz”. De van tobb kis part is, csak a tamogatottsaguk csekely es ezert senki sem beszel roluk.
    Minden polgari demokratikus szabad orszagban van egy olyan “armany” hogy demokratikus folyamat, aminek soran partok jonnek-mennek, egybesulnek, szetvalnak… stb, attol fuggoen hogy a jo nep mikor es melyikben bizik meg.

    “ ha egy (susa sztájluszú építészet) ház 1 négyzetlába belekerűl usque saccperkábé 12 USD-be és elaggyák 158 USD -ért amire 25 éves futamidőre 8 %-kos (nem kuss) kamatos kamatra plusz hitelbiztosítás, vihar, szél, árvíz, tűz és a nagymama a bilin bisztosítás hozzáadódik mintegy másik 7% azaz már 15%- nál tartunk ami ugye logarléccel kitolva megmerevedik ( a hulla aki nem tuggya élvezni a saját házát) számolod?
    és az átlagbér 22 USD/óra – tax-tax-átbaszás akkó’ ebből hogyan fogja kifizetnyi ha ketten dógoznyak és 3 gyerekük van akiket minimum 18 éves korukig kötelesek kitartani
    számszagi választ szeretnék miért nem jó a cocjalizmusz???
    itt a nagy lehetőség Moshe Aquí Va… agggy neki szellemet… a nagy hatalmas jövő kapitalpistán”

    Nem lehetne ezt normalis nyelven leirni? Mire jo ez a bunko stilus?

    Elsosorban azt hiszem, hogy az alapfeltevesed hibas, azaz az eloallitasi es eladasi ar kozott nincs tobb mint 10-szeres haszon. En a problemat inkabb a telekspekulaciokban latom, amik felverik a telkek arat aranytalanul magasra. Ha lehetosegem lenne ra ezt torvenyen kivul helyeznem.
    A hazvasarlas masik oldala pedig – mint mindig – az igeny. En nem vettem hazat, mert magasnak tartottam a kamatos kamatot, es ugy voltam vele, hogy nem fizetem ki a haz erteket 3-szor, 20 ev alatt. Inkabb egy privat szemelytol berlek.
    Ha mindenki igy gondolkodna, megnyugtatlak, hogy olcsobbak lennenek a telkek, a hazak es a kamat sem lenne olyan magas. De mivel sok moho (es bator) ember van, azaz van igeny ra, a szoban forgo osszes uzletember szinte maximum profitot tud behozni rajta.

    Ugy visszaemlekezve a 70-es evek vegere es a 80-as evek elejere Magyarorszagon, ami akkor cocjalista volt mindenfele csunya-ronda profitalo kapitalistak es spekulansok nelkul, az atlagfizetes mintha valahogy 3-4000 forint kozott lett volna, bar sokan meg akkor is 2000-bol eltek meg. Ha jol remlik ugyanekkor egy 60-70 negyzetmeteres panel-lakas kb. 250 000 forintert ment, a haz pedig joval dragabb volt. (Ha hozzaadjuk, hogy egy nyamvadt TV-t is csak reszletre lehetett megvenni, amikor azt itt a rothado kapitalizmusban siman meg tudta egy melos venni a havi fizetesebol, es hogy az elelmiszeren kivul semmi sem volt elerheto aron Magyarorszagon, akkor a cocjalista kep meg rosszabb.)
    Ha te is adsz neki egy kis szellemet, akkor bizonyara meg tudod magyarazni, hogy az atlagberhez kepest miert volt egy nyomorusagos kis lakas ara ilyen magas a dicsoseges cocjalizmusban? Add hozza, hogy 8 emeletes epuletekbe meg liftet sem epitettek be, ami itt elkepzelhetetlen lenne.
    Nem lehet, hogy egy haz, vagy lakas epitese mar eleve draga, teljesen mindegy, hogy cocjalizmusban, vagy kapitalizmusban epul?

    “ asztlátom(???) a cocjalizmuszra nagyon megorroltál vagy azért mert nem részesűltél belőle vagy azért mert assziszed a kapitalistga tanítás okán???

    Tenyleg azt hiszed, hogy van ertelme annak itt irtal?

    “ elmagyaráznád? egyre jobban érdekel
    ha nem coc akkó’ mi?”

    Nem errol beszelgettunk nehany napja egyhuzamban? Elfelejtetted, hogy mit irtam tegnapelott, tegnap es ma? Csak feljebb kell tekerni a kepernyon a szoveget es ujra elolvashatod, hogy mi.

  • Kedves Rodeo!

    Meg valami… mivel szamszerinti valaszt kertel.

    Felteleztem, hogy te csak ugy bedobtal egy szamot, es igazabol csak az aranyokat akartad kihangsulyozni. De ugy nezem, komolyan gondoltad…

    Nos hat tetelezzuk fel, hogy a mai amerikai atlag haz merete 1200 negyzetlab. Ha 12 dollarba kerul minden negyzetlab eloallitasa, akkor a hazat szerinted 14 400 dollarbol epitettek meg.

    Amig elismerem, hogy Amerikaban minden olcsobb, mint Kanadaban, addig van egy olyan gyanum, hogy csak egy kihalofelben levo kisvaroskaban tudsz megvenni egy ures, kozmuvesitett telket ennyiert. Nalunk hatszamjegyu csak a telek.
    http://www.kijiji.ca/v-land-for-sale/edmonton/vacant-infill-lot-in-rosslyn/1156723017?enableSearchNavigationFlag=true
    Es akkor hol van meg a haz es a garazs?

    Hozzatennem, hogy csak az anyag ara joval tobb mint 14 000 dollar, hol van ebben a munkadij, ami mindig sokkal tobb, mint az anyagar?
    Biztos vagy te abban, hogy megbizhato forrasbol ideztel?

  • @mosheakiva

    Edmonton!!!! ezzel mindent elmondtál, a lé meghatározza a tudatot és a létnek semmi köze hozzá…alberta szép csöndben csődben van már nagyon régen (saccperkábé a kapitalpista rablógazdálkodás és agymentesség eklatáns példájaként)

    kár, hogy nincsen humorod és még véletlenül sem akarsz megérteni dolgokat…most van nektek cocjalizmus NDP az olyan jó…. ti beledemogagoráciáztátok magatokat mert a konzik leégtek mint Karthagó és Trója…

    a biztosításokkal a te számaid is engem igazolnak, nem készűlt 8 emeletes ház lift nélkül levédiabasznádon még az átkosban sem és a panelek megoldás voltak 50 évre amire élettartamuk predesztinálta őket (azaz átmeneti megoldásként születtek) és ma már csillagászati árak vannak…
    a 250000 forintos ár anno az nem igaz…nézz utána OTP történetben…az átlag északamerikai lakás 800 négyzetláb vagy az alatti az 1200 négyzetláb az már lexus és kondominium (ami önmagában egy rablás és átbaszás) mai áron Toronto legdrágább részén egy 3500 négyzetláb condo kevesebb mint másfél millióü ha cash… ha hitel akkor más tészta…

    ami párt nem indul a választáson az nem létezik…az vetésforgó

    amit látok te nem is akarsz megérteni dolgokat hogy vitázzál, hanem ismétled önmagad bármit is érvelek (a magam móggyán, … nem vagyunk a tudományos akadémián sem az egyetemen a katedrán)

    te meg tudnád határozni a kritéria -dat a cocjalizmus ról amint te látod meg te tudod… mert eddig csak aszt szajkózod, hogy cocjalizmus jajj be rossz

    a többit nem értem amit írtál

  • Rodeo, olyan jó felfedezni értelmes gondolatokat itt a fórumon, de az ahogy előadod szerintem ront az összképen.
    Légy már világosabb, közérthetőbb.

  • @charlie
    nem másolok enciklikákat, „népies” közelítésben próbálom… monggy má’ egy példát, melyik az amelyik rontott az összképen…
    majd veszek linternát és lóbálom, jó?

  • Csárli:
    Neked, mint helyi náci propagandistának, nem tökmindegy hogy Rodeo kollega mit ír ?

    Úgysem érdekel téged , téged csak egy doog érdekel, hogy lehetőleg minden harmadik mondatod egy szélsőséges Jobber propaganda-kiszólás legyen.

    Ha neked valaki azt írná itt hogy
    ” de fínom a lekváros dödölle „, arra is egy ügyes csavarintással valami pártpropagandával reagálnál.

    Mér nem inkább az unokáidat eteted ezekkel a baromságokkal?
    Lehet hogy a fiaidnak-lányaidnak több eszük van mint neked és nemhagyják ?

  • Rodeo36:
    Te meg ne szidd az amcsikat, mert azzal mély fájdalmat okozol nekem.

  • @geyza éééééééééééén aaaaaaaaa zamcsikat? dejszen olyan cukik? van nekijjek ez a csinnbummcirkusz (igaz, ők nem így híjják, dehát mi más lehet az ahol csörgősipkában, felnőtt egyedek cintányérral és kereplővel verébre vadásznak veréb=választópó’gár) és most van ott tajcslant ban a zelölülő, és mongya, hogy mindenki keríccse be a zoroszokat, mert azok olyan gonoszak és képesek létezni peniglenhááááát Levante, Maghreb, Afganisztán, Pakisztán, a többiek nem aggyák be a derekukat… délamerika ellenáll a demagográciának, afrika megtelt sok chínó van ott… India is tele van indiaiakkal és inkább nem kell nekik béjzból mert van nekik krikett… mést főznek valami perkeltet a merkel, holland, tetrazzini vagy valami Occapinti és a camerún jól csípősre mert egyik sem szereti csípősen csak dizsón mustárral…

    és most tréjdelni kell kukoricán…

    hát nem édibédi??? nagyon szeressem egy hibája van, hogy nyers és nincs megfőve kondérban én meg nyers izét soha…jaaaaa és nagy ellenségük északkóreja a focista frizurás duci aki haragos és mindegy nekijje, mert már több szankcijót nem kaphat múgy jó neki ahogy van és lövöldöz interkontinentális ballisztikus csúzlival és ihajj

  • Nem értem, rodeót és a neki válaszólókat. Miért ír valaki véleményt egy magyar fórumra, aki nem tud magyarul?
    A hülye szövegei, szégyen a magyar társadalomra.

  • Rodeo36:Naaa…azé mndom !

  • Kedves Rodeo!

    Mielott elfelejtem: Kerdezted a Charliet, hogy melyik irasod rontott az osszkepen. Hat pl. az amit legutobb itt a Gezyanak irtal.
    Ki lehet hamozni a szandekos helyesirasi hibakbol, hogy mik az igazi szavak, csak eppen az egesznek semmi ertelme. Miert pazarlod az idodet, ha nincs szandekodban ertelmes valaszokat adni? Avagy ily modon akarod megnyerni a vitat? Ha a vitapartner keptelen valaszolni az ertelmetlen handabandara, akkor ugy erzed, hogy neked van igazad?

    “ alberta szép csöndben csődben van már nagyon régen (saccperkábé a kapitalpista rablógazdálkodás és agymentesség eklatáns példájaként) “

    Hat, ugy 1977 es 1994 kozott a csod fele haladt valoban, es eppen a kapitalista “rablogazdalkodas” hianya miatt, mikozben cocjalis segelyen elt a provincia 1/3-a, a masik 1/3 pedig allami alkalmazott volt.
    Ekkor egy Klein nevu (veletlenul nem zsido) reszeges hapsi meg lett valasztva Premier-nek (Alberta miniszterelnoke), aki privatizalt jonehany allami biznicet (mint pl az alkoholt arulo boltok), mas, felesleges intezmenyeket lezart, a cocjalis segelyt is atszervezte, es hamarosan elerte azt, hogy legalabb az allami tartozas nem nott tovabb.

    Ekkor jott a 2003-as “kapitalista rablogazdalkodas” aminek soran kb. 200 000 kanadai vandorolt be Albertaba, mert odahaza munkanelkuliek voltak, itt pedig nem volt eleg munkaero. A fizetesek minimum megduplazodtak.

    Ez a gonosz jobboldali kapitalista Klein, az olajbol bejott jogdijakbol eloszor visszafizette Alberta teljes adossagat, aztan egymas utan ketszer szetosztott a nepnek 4 vagy 5 milliard dollart ugy, hogy fejenkent kapott mindenki Albertaban nehanyszaz dollart. Meg egy kisbaba is, amit persze a szulei zsebeltek be.
    Klein azert tette ezt valoszinu, mert a partjanak tagjai le akartak nyulni a penzt, o meg talan megundorodhatott toluk egy kicsit, hogy ki mennyit kapjon… szoval a vegen a sajat partja menesztette Kleint. A kovetkezo premier-nek mar sikerult az elozo evi 4-5 milliard tobbletbol egy milliard hianyt csinalni – mikozben ugyanugy ment az olaj, es esznelkuli iramban epitettek csak itt Edmontonban az uj uzemeket kulonfele kulfoldi cegek.

    A konzervativ part uj vezetoje viszont ugy latszik kicsit tul kapzsi volt, nem akart adni a haveroknak eleget, erre a part ketteszakadt. A masik (a kulonvaloak) konzervativ nyerte a kovetkezo valasztasokat, de azok meg korruptabbaknak bizonyultak, mint az eredeti part valaha is volt. Viszont legalabb nem adtak tul sokat az allami tartozashoz.

    Tehat barmennyire is faj, nem a “gonosz, rablogazdalkodast folytato kapitalistak” okoztak a csod fele haladast a 70-es evektol, hanem a cocjalizmus epitese a kapitalizmuson belul – no es a szokasos korrupcio.

    Aztan egyszercsak leallt az olaj megint par eve (hadd ne ismeteljem kik miatt), szep lassan sorban zar le minden uzem, kisebb biznicek mar par eve tonkrementek, sok bolt is. Tobbszazezer ember vesztette el eddig a munkajat a kb 3 millio total albertai lakosbol amiota leallt az olaj…

    Jott a kovetkezo valasztas es valoban a bolsik lettek megvalasztva reszben a konzervativok megosztottsaga, reszint az elozetes tul durva korrupcio miatt. Igy tehat most a Che Guevara nevu tomeggyilkost kedvencenek tarto komcsi Notley a premierunk. Mindent meg is tesz, hogy ami ceg meg eletben van, az lehetoleg bezarjon. Kozben veszi fel milliard-szamra a kolcsonket.

    A masik tevedesed az “alberta szép csöndben csődben van már nagyon régen” mondatresszel pedig az, hogy eddig meg sosem volt Alberta csodben.
    Sot! A leirtak alapjan azt hiszem vilagos, hogy voltak evek, amikor meg tobbletet is hozott be Alberta allama. (Az elso olaj-boom soran felretettek nehany milliardot a rosszabb idokre, nyitottak egy bankot is belole, ami azota viszont eleg sok suttogasra ad okot.)
    Tehat nem tudom honnan szeded az adataidat, de Alberta se regota, se ujabban nincs csodben. Majd csak lesz nemsokara, koszonhetoen a komcsi ringyonak, aki jelenleg a premier-unk.

  • Kedves Rodeo!

    “ kár, hogy nincsen humorod és még véletlenül sem akarsz megérteni dolgokat…”

    Mindig is remenykedtem, hogy az atlagnal magasabb szinten van a humorerzekem, de humorerzek nem tudja potolni a gondolatolvasoi kepesseget. Te pedig azt varod el, hogy az ertelmetlen zagyvasagodbol en megertsem te mire gondoltal.

    “ a biztosításokkal a te számaid is engem igazolnak,”

    Hogyan igazoljak a biztositasok, hogy 14 000 dollarbol fel lehet epiteni egy hazat, amikor csak a telek hozza tobb mint 200 000?

    “ nem készűlt 8 emeletes ház lift nélkül levédiabasznádon még az átkosban sem “

    Gee, mindig tanul az ember. A noverem Magyarorszagon meg mindig az egyik ilyenben el. Valahol olvastam regebbeben, hogy a jo kis cocjalista eloirasok szerint 8 emeletig nem volt kotelezo liftet epiteni az epuletekbe. Keresd meg ha erdekel, es latogass el 1-2 ilyen csodas lakotelepre.

    “ a 250000 forintos ár anno az nem igaz…nézz utána OTP történetben…”

    Probaltam, nem talaltam adatot sehol. Viszont kozel 100% biztos vagyok benne, hogy jol emlexem. Erre az arra Szekesfehervaron emlexem, Pesten biztos dragabb, mondjuk Dunaujvarosban olcsobb lehetett valamivel. De ha talalsz egy link-et szivesen atnezem.

    “ az átlag északamerikai lakás 800 négyzetláb vagy az alatti az 1200 négyzetláb az már lexus és kondominium (ami önmagában egy rablás és átbaszás) “

    Te hazrol beszeltel meg tegnap, ma mar lakasrol. Miert valtogatod a temat? Csak nem rajottel, hogy tevedtel?

    “ te meg tudnád határozni a kritéria -dat a cocjalizmus ról amint te látod meg te tudod… mert eddig csak aszt szajkózod, hogy cocjalizmus jajj be rossz “

    Ez: https://en.wikipedia.org/wiki/Socialism
    eleg jol megmagyarazza, hogy mit ertettek alatta regebben, es mit ertenek alatta ma az elvtarsak, es hany kulonbozo elkepzeles letezik.
    Van Magyar valtozata is a wikin, de az nagyon szegenyes.

    “ a többit nem értem amit írtál “

    Felejteni madzsarodat, vadzs rajonni beszeltel hulyeseg?

  • heheheeeheeheheheehehehe
    Mojszele és az „átlagon felüli” humorérzék…

    Végülis..EZ a benyögés tényleg megnevettetett.
    Akkor most ez egy jumor vót ?

  • @figyelő meg szorgosan Fidel

  • @mosheakiva

    nagyon nagy kedvteléssel olvasom legújabb műveidet de lagalábbis a legújabb két kötetet a moshe összes-ből!!! NAGY KÖSZÖNET ÉRTE VIDÁM PERCEKET OKOZTAK NEKEM!

    szóval szép alaposan és bőségesen leírod eme két kötetben, hogy hogyan is műxik a kapitalizmus megemlíted benne, hogy a kapitalizmusban benne még „rohadt” cocjalizmus is létrejött ami a te insinuációd révén asztatatatatat takarja, hogy a profitshare arányainak iciripiciri változása a te számodra már cocjalizmus azaz másoknak is meg van engedve, hogy éljenek, nemcsak a tőke tulajdonosainak…az a szép kis izé (nem tudom meghatározni pontosabban mert olyan bájos) amit Klein elvtárs csinált, privatizálta az állami bevételi források nagy részét (amiből cocjalimust lehetett volna csinálni) és a privátok szépen belelendűltek és lett mindenféle…mint ahogy írád lett egy nagy booooooooooom, na az ilyen nagy booooooooom-ok szoktak szétverni a gazdaságot…és csináltak olyan ipari termékeket, amelyeknek az önkölccségi ára magasan több volt mint a piaci ára ugyanannak a terméknek… tehát lényegében semmi olyan változás nem jött létre (kapitalizmusban ez lehetetlen is!!!) ami a mai helyzetet eredményezte, a „könyvek” rendbetétele a könyvekre előnyös de senki más abból semmit sem kapott az a pár száz alamizsna meg pénzkidobás (visszatérve a „könyvekre” a tőzsde is ugyanez a kelepce, szép számok, meg csúnya számok a rohannak a kijelzőn és sokan tönkremennek ettől vagy éppen nyernek mert beárazzák aszt aminek egyébként teljesen más árának kellene lennie mint ami a tőzsdén…és akkor ott lefölözik és marad a hideg víz a többieknek…jaaaaaaaaa és a zolajárak…most mindenki zokog miatta…pedig már régen be kellett volna betonozni a kutakat és csinálni felújuló felújítható újrahasznosítható energia forrásokat és az egész ketyerét arra alapozni mert annak az árát hiába basztatnák, és termelni olyan dolgokat amiket el is lehet adni és nem kiszámítani a várható hasznot (kapitalista tervgazdálkodás a hülye emberek hajója) vagy amire szüxége lenne és arra lerabolni kevesebb mint egy év alatt a profitot majd zokogva tele zsebbel távozni, hogy a rohadtak tönkretettek…dehogy tették eleve hülyeség volt amit gyártott aki: szüxéges, kelendő, hasznos árút termel annak van piaca örökre még ha azzal játszanak is a tőzsdén de tönkretenni nem lehet, csak a konjunktura lovagokat LÁSD ALBERTA A TE LEÍRÁSOD EKLATÁNS PÉLDA ERRE érint fatálasan… most majd a Notley kap segíccséget a szöveccségi kormánytól azaz a többi provincia kifizeti a konzik gazdasági csőggyének eredményét és minden rendben is leszs a könyvekben de mindenki menekűl albertából és annak nem a Notley az oka hanem a Harper és társai

    kívánok neked jó egészséget és vidám perceket…hátha lesz valami medicina a cocjalizmusra is és akkor mindenki bakaphattya

  • @mosheakiva

    mondád, hogy házról beszéltgem majd váltottam lakásra, maraggyunk a „lakhatóságnál” azaz amiben élni lehet…
    (budapesten belterületen 380 négyszögöl gyümülcsöst 110000-ért lehetett eladni ez az adat biztos mert az enyém volt)

    nem laktam soha lakótelepen, mindíg valamilyen házban ami persze belül lakás (ugye???)

    namost árképzés kapitálpistáéknál: vállakozó kartárs felvásárolja a fél kerületet és leosztattya nadrágszíjparcellákra amelyeken a házak egymásba érnek azaz kaszárnyákat épít egy láb légtérrel a két egység között, általában több szintesre tervezi és ípíti amiben az egész ketyere 35-38%-ka lépcső (amin még járni sem lehet mert olyanra van építve) és a lépcsőt lakótérként árazva csinál egy townhouse -ot 3 szintesre amelyben ha éjjel arra ébredsz hogy pisilni kell akkor le kell battyognod 3 emeletet és vissza ugyanannyit vagy nem bírod ki és akkor pelenkázod magad…kávé reggelire ugyanaz, élni sem lakni sem lehet benne de aki addig nádtetősben lakott a Philippine eseken annak ez kastély és megveszi 125-145 dollár/négyzetláb áron a tűzveszélyes és 6 lába előkerttel kertes háznak minősített izét hátsó kert nincs vagy ha van a kutya nem tud benne megfordúlni… és ez a townhouse (lakás) 850 négyzetláb hatalmas a Füredi úti panel nagyobb és az legalább egy padló és nem 3…

    namost az építéshez leárazott lumbert vesz hajórakomány számra ami neki olcsó és kereskedelmi áron építi be (épületasztalos 75 dollár/óra vagy több) + profit (300%) és az egészet kizárólag hitelre árusíttya készpénzért nem lehet megvenni és meg sem lehet menet közben váltani!!!!!!!!!!!!! csak kifizetni a hitelt ami a felpumpált kereskedelmi ár fölött hoz még 120-140%-kot, erre szöveccségben a bankkal bezsebeli előre az egész beruházás önkölcségét plusz profit és a hiteltörlesztésből folytattya a buzi niccét…

    így lehet 14000 dollárból 800 négyzetláb (levédiabasznádon ilyen kis panellakás talán nincs is hacsak nem az 54 négyzetméteresek??? magányosoknak) lakóteret építeni amit a mai feltrubózott árakon el lehet adni egy millió dolcsi fölött de ez az ár nem ár mert ugye hitellel és biztosítással kell számolni ezért csakis külföldiek vesznek ilyet (kanadai 85% nem engedheti meg magának ez kanadai statisztika) b eruházás címés azaz felsrófolják a lakbért és máris kész a totális infláció ami hatalmas deflációba szokott torkollani

    ebben a kötetemben kevesebb kiejtés van, mint az előzőekben és remélem linterna számodra ha nem hát annyi
    mások is olvassák majd meg leszek…. kritizálva…attól nől a szakállam lobogósra

  • @mosheakiva

    az egész kanadai építészeti csodát, mikor egyik nap mentem hazafelé és a taxisofőrrel dumcsiztunk és én mutattam neki a csodálatos előkerteket meg a townhouse-okat és a többi kaszárnya stílusú condominiumot akkor egy szóval (ő meg Paki nincs szőr a nyelvén) aszongya: those crooks take our money for this shit

    én meg egyetértettem… és ez bisztosan nem cocjalizmus, még a lácccattya sem nekijje, kapitálpista

    jaaaaa, megjegyezvén: nem nyitottam ki a wiki linkedet pár kedves szóval (saját szavaid) leírnád a cocjalizmusot??? olyan kíváncsi vagyok a leírásodra (egyébként ismerem belülről a cocjalizmust benne nőttem szakállasra…hogy tudd Argentínában mindenki „Ché” ez olyan hajjakend, vagy pajti, vagy Öcsi…a szakállast Ernesto Guevara-nak hítták… ő volt akkor éppen a cubai köztársaság pénzügyminisztere és feltalálta a pénzt…egy gyárban sétálva mondta a dolgozóknak, hogy mától kezdve nem érvényes a Péso, erre majd kapsz tejet és kockás noteszlepra ráírta: 1 liter tej és aláírta (ezzel a cédula azonnal 1 Ernesto vá vált… valahol el kell kezdeni mindent a kapitálpista sem a tőzsdével kesz’te aszt csak jóval Trója bevétele után találták ki, hogy a romokat is el lehetett adni jópénzért, mint alighasznált királyi palota…. lásd még 2008-as usa események a Freddy és a Mae meg a többiek tréfás esettyei

    nem cocjalizmusz…Quí Ba Sáx

  • @mosheakiva
    aszondod Edmontonban vagy?
    ott MDT van, de a válaszolásod időpontyaiból ez nem következik, valami ájrópai edmontonban lehecc?, vagy australia-ban?
    zümizümi

  • Kedves Rodeo!

    Valtozatlanul nem latod be, hogy 200 000-res telekarak mellett nem lehet 14 000-bol felepiteni egy hazat. Ezen nem tudok segiteni.

    Albertaval kapcsolatban valoszinu az eszak-koreai hirugynoksegtol szeded az informacioidat, mert lathatoan annyit sem tudsz, hogy itt semmi mas nincs mint olaj es farm.
    Ha megy az olaj beindulnak exra agazatok, mint pl. acelcso gyartas, de amint az olaj leall, szinte minden mas vele egyutt.

    Roppant erdekesnek tartom, hogy szerinted a federalis allam fog Albertanak penzt adni. Mibol? A 30 milliardos deficitbol?
    Most, hogy az elvtarsaid ilyen sikeresen atvagtak a torkat az utolso cash cow-nak (Albertanak) is, most mar minden kanadai provincia gazdasagilag doglott.
    Szerinted a geniusz (es tomeggyilkos) Che mit csinalna ma Kanadaban? Nyomtatna 1-2 trillio kanadai dollart es kiosztana a nepnek, vagy alairna papircetliket egy zacsko felpuffasztott szivacskenyerert, esetleg kerne kolcson azoktol a rohadt kapitalistaktol?
    Persze negyedik megoldasnak ott van meg az elegedetlenkedok kiirtasa is, es amikor mar egyedul kukorekol az ures Kanadaban, kijelentheti, hogy felepitette a cocjalizmust, neki lam sikerult.

    Tudod, eddig a True-Dope kolcsonzott a Notley-val egyutt. Es amikor az a gonosz kapitalista adja a penzt a federalis kormanynak, akkor nem igazan a federalis kormany ad a kanadaiaknak penzt, hanem a kapitalista. Szerinted meddig lehet kolcsonoket felvenni es elszorni baromsagokra, illetve ellopni nagy reszet? Mibol fizetjuk vissza es mikorra?
    Vagy azt hiszitek, hogy a kapitalista annyira hulye, hogy a vegtelensegig fogja nyomni a balvanyaitok zsebebe a penzt?
    Tenyleg nem veszitek eszre, hogy az elvtarsak eladjak az orszagot meg az ukunokaink talpa alol is elore?

    A cocjalizmust nem tudom nehany szoval leirni, mert kismillio elkepzeles van rola. Ha rakattintasz a linkre, es onnan tovabbi link-ekre magad is tanulmanyozhatod az eszme csodait.

    Nalunk un. Mountain Time van. Az a gyanum, hogy a KMH „szekhelyenek” ideje van megadva minden esetben, amikor atengednek egy-egy hozzaszolast.
    De ettol meg nyugodtan lassal remeket.

  • @mosheakiva
    nem baj, nyugoggy le, még megárt…(asztírtam MDT Mountain Daytime saving Time)

    mekkora telek kerül 200000-be?

    na jó hagylak…ez egyre fárasztóbb…szídod a cocjalizmust de nem tudod mi is az

    további kellemes…