Kommunizmus áldozatai: Sokkal kisebb, szerényebb emlékművet támogat Kanada kormánya

2016 április 24 3:09 du.71 hozzászólás

Sokkal kisebb és szerényebb emlékművet szeretnének a kanadaiak látni Ottawába a kommunista diktatúrák áldozatainak emlékére, mint amelyet eredetileg tervezett a Tribute to Liberty nevű civil csoport. Eredetileg a magyar állam is nyújtott kb. 125 ezer dollárnyi támogatást a rendkívül vitatott emlékmű felállítására. A mikrofonnál Christopher Adam, Ottawából, Kanada fővárosából, 2016. április 24-én.

Az eredeti kommunizmus áldozatai nevű emlékmű Ottawa belvárosában, a Legfelsőbb Bíróság épülete előtt lett volna felállítva. A masszív, 14 méter magas betontömbökből felépített absztrakt és brutalista emlékmű – a szervezők szerint – százmillió áldozat emlékét örökítette volna meg. Az emlékmű egyik szobra egy holttestet ábrázolt volna, valamint erős piros fényekkel világították volna ki az emlékművet. Az előző konzervatív Stephen Harper miniszterelnök kormánya több mint 3 millió dollár szövetségi támogatást ígért, miközben tavaly adta át Magyarország kormánya azt a 125 ezer dollárt Ludwik Klimkowski főszervezőnek, amely a legnagyobb külföldi szubvenciónak bizonyult.

Az ottawai lakosság közel kétharmada azonban ellenezte az emlékmű felépítését az úgynevett Konföderációs Sugárúton, hiszen a főváros történelmi belvárosa, illetve a parlament körüli területek a kanadai nemzeti történelemre hivatottak emlékezni. Azon felül sokan túlméretezettnek, túlságosan brutalistának, valamint erősen didaktikusnak tartották a tervezett emlékművet. Ottawa polgármestere – Jim Watson – is erősen ellenezte a tervezett emlékművet. Sokan a szervezők vélt arroganciáját és a konzultáció hiányát, a kritika elutasítását nehezményezték.

Amikor tavaly november elején hatalomra került Justin Trudeau liberális kormánya, választási ígéretükhöz híven felülvizsgálták a tervezett emlékművet. Ennek eredménye végül az a bejelentés lett, hogy az emlékmű nem épülhet fel a parlament közvetlen környezetében lévő legfelsőbb bíróság épülete elé.

A kormány azóta egy felmérést rendelt e kérdésben, melynek eredményeit Mélanie Joly, Kanada örökségi minisztere mutatta be. A válaszok szerint, a kanadaiak 71 százaléka egy olyan emlékművet szeretne, amely alapvetően a legfontosabb kanadai nemzeti értékekre, a szabadságra és a demokrácia fontosságára, valamint az emberi jogokra teszi a hangsúlyt. Ezzel szemben 36 százaléknyian a kommunista diktatúrák elől menekültek élményeire és szenvedéseire összpontosítana. Továbbá 53 százaléknyian azt jelezték, hogy az eredetihez képest kisebb, emberibb és intimebb környezetben lévő emlékművet látna szívesen.

A válaszadók több mint fele -52 százalékuk – jelezte, hogy egy olyan emlékművet szeretne, amely a higgadt reflekciót ösztönözi. Összesen 8,547 kanadai töltötte ki a konzultációs kérdőívet és 41 százalékuk a Nemzeti Fővárosi Régióban él.

Mélanie Jolie elmondta: egy egészséges egyensúlyt kell létrehozni az állampolgárok akarata és a szakértők tanácsai között, mielőtt előkerülne egy erősen átgondolt emlékmű-tervezett. A liberális kormányan készen áll 1,5 millió dollárral hozzájárulni az emlékműhöz. Az átgondolt emlékmű teljes költsége 3 millió dollár körül lehet.

Ludwik Klimkowski – az emlékmű projekt főszervezője – elmondta, hogy elégedett Mélanie Joly hozzáállásával, amelyet „átláhatónak és frissítőnek” nevezett.

*

A Kanadai mikrofon című jegyzetünket az Ottawai Magyar Rádió részére készítettük el. Mától helyi idő szerint este 7 órától hallgathatják Ottawában a CHIN rádió egy órás magyar nyelvű műsorát élőben a 97,9 FM-en, illetve élőben az interneten is, ezen a linken

71 hozzászólás

  • Számomra rejtély, hogy ha a kommunisták áldozatait ennyire sajnálja a magyar kormány, akkor a budapesti olimpiát miért a Vorosilov marsall által megálmodott Felszabadulással reklámoznák? Hacsak úgy nem, ahogy Mráz Samu Sámuel szokta mondani, a politikában érzelmeknek helye nincs!

    Azt még megértem, hogy a tengerentúlon mostanában rossz véleménnyel vannak a régi orosz birodalomról … Ezért nem sajnálják még a közteret sem elcsúfítani egy nagy monstrummal.

    Kétlem, hogy az európai kommunizmus elől Kanadába menekülők, már akik még élnek, annyit szenvedtek volna, mint a Gulágon vagy a Kínában éhenhaltak. Illetve hiányolom a cikkből, hogy mik vannak jelenleg a területen? Lehet, hogy már ezt jelezte Chris régebbi írásokban, pl. telepesek, őslakosok emlékműve?

  • Hat persze, ilyesmire nem illik emlekezni!

    Kulonbenis, minden szobor mindig gusztustalan, giccses es otromba ha valami kenyelmetlenre emlekeztet.

    En javasolnam az alabbi webpage-en bejovo legfelso sor jobb vegen levo kepet megszoborni (a ket babaval es bilivel) lehetoleg akkora meretben, ahogy lathato a kepen, es eldugni valahova, egy Ottawa kozeleben levo erdoben.
    Igy biztos senki sem fog emlekezni dolgokra, amik lathatoan nagyon kenyelmetlenek a „demokratikus” elvtarsaknak.

    https://www.google.ca/search?q=doll&biw=1366&bih=628&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwjP6q2Mw6jMAhWCmoMKHb08BlkQ7AkIMA

  • Kozben elvandorolt a kep… de mindenesetre az az, amelyik egy babat elolrol es hatulrol mutat, koztuk egy bili.

  • Hazai lámpa
    a kommunizmus áldozatai, azaz halottai megütik a 100 milliót.Természetesen ez a számadat egész világra vonatkozik.
    Nézd meg a wikipédiában, ha nem hiszed.
    Szerintem megérdemelnek egy emlékművet!
    Persze, NEM tudhatod, hogy aki ide menekült hol és mennyit szenvedett!

  • Hazai lámpa
    a kommunizmus áldozatai, azaz halottai megütik a 100 milliót.Természetesen ez a számadat egész világra vonatkozik.
    Nézd meg a keresőben, ha nem hiszed.
    Szerintem megérdemelnek egy emlékművet!
    Persze, NEM tudhatod, hogy aki ide menekült hol és mennyit szenvedett!

  • Nem a méret ami számít, hanem a gesztus. A monumentalizmus nagyzási hóbort, amikor nem az emlék a fontos, hanem az, hogy az enyém nagyobb.
    Legyen emlékmű, de ne pöffeszkedjen.

  • hazai lampa
    viszont vegye figyelembe azt is hogy az usa-ban es canada-bban -(pl az 50-es evekben)-nemm volt olyan egyertelmu kommon istanak vallani magat sem!
    nem ugyanazt es ugyanugy eltek at mint pl europaban!

  • A kommunizmussal két komoly probléma van.

    Az egyik, hogy a jelenleg legsikeresebb társadalmi berendezkedés, a „kapitalizmus” elvi ellensége. Pontosabban azoké, akik annak a haszonélvezői.

    A másik, hogy a „megvalósítása” sok vérrel és szenvedéssel járt, és nem is igazán sikerült, mert az elméletben benne rejlő diktatúra lehetőségét természetesen azonnal kihasználták.

    Amikor különféle politikai ítéletek jelennek meg a kommunizmusról – sőt, a „szocializmusról” is – akár kommunikációban, akár csak emlékművek formájában, mindig elgondolkodom, vajon a felháborodást melyik szempont generálja inkább…

  • Nem volt még „kommunizmus” seholsem kéremszépen.

    Csak Sztálini diktatúra és annak többé-kevésbé hű klónjai.

    Kínáról É-Koreáról és Kambodzsáról talán ne is beszéljünk.

    Jefremov szovjet-orosz író pl Kínát úgy említette már az ötvenes években hogy „hangyaboj-álszocializmus”

  • Geyza, ha tetszik neked, ha nem, mégis ez a név ami általánosítja a szélső baloldal diktaturáját.

  • Almási Alma

    2016 április 25
    4:35 de.
    Ha Te sikeresnek tartasz egy olyan diktaturát, amit a kommunizmus hozott népekre, akkor elismered, hogy a véres áldozatok milliói, eredményt hozott! Kérdezem, hogy KINEK? Senki másnak csak a diktátornak.

  • Gelyza ! Hangyaboj milyen nyelven van ? Muszály ijen, hűjeségeket, ide tenni…

  • Kedves Geyza!

    Igy van. Csakugy, ahogy az ISIS-nak sincs semmi koze az iszlamhoz.

  • Nagyon nagy „bátorságnak” tartom egy olyan országban 125000 dollárral támogatni egy olyan emlékművet aminek létjogosultsága sokkal nagyobb lenne mondjuk még Magyarországon is mint Canadában, de arra jó volt ez a hír hogy, egy újabb nagylelkű a mi adónkból, a mi hozzájárulásunk megkerülésével történő pénzszórásra fény derüljön!

  • laszloboy:
    köszönöm szépen a hejregizdásit..igazdi..zítást , több nem tellt tőled?
    Valami más kijöhetne kekeckedés hejjet hamrár ig mexolítottá

  • Figyelő:Akkóse.

  • Almási Ata
    Ugyan halvány derengés csak az emlékezetemben a történelem óra, de rémlik, a kapitalizmus kialakítása is vérrel és szenvedéssel járt. Ráadásul ez a történelmi korszak sem tart ki az idők végezetéig, és feltehetőn ” kard által vész el.”
    Szervusztok, jó estét !

  • Figyelő
    2016 április 25
    10:21 de.

    Én nem beszéltem sikerről, csupán egy kérdést tettem fel. Illetve bocs, már látom, félreértettél.

    Rosszul fogalmaztam. Helyesbítve nagy betűkkel:
    „…a jelenleg legsikeresebb társadalmi berendezkedésNEK, a “kapitalizmusNAK” AZ elvi ellensége.”

  • Almási Alma, valóban rosszúl értelmeztem, az én hibám! Mindig sietve olvasok, felűletesen.

  • Hát ez marha jó: az otthoni elékműveket elszabotálják, de a külföldieket meg sunyin támogatják!

  • Seres Robert,
    Semmi „sunyi” nincs benne. A többi nemzet is adott pénzt rá, amelyik érintve érzi magát.
    Ha nem adott volna, akkor lenne „sunyi”!

  • Figyelő !

    Bizony, ha például szegény Finta Imre csendőrszázados, >szegedi gettóparancsnok< ezt megérhette* volna akkor, most az is elmondhatná, hogy ő mennyit szenvedett "a kommunizmustól", mert amíg menekülése során kijutott a "szabad kanadába", amely az ilyeneket is tárt karokkal fogadta be a közösségébe [ki tudja, mennyi arany volt az iszákjában, amely mind az új hazáját gyarapította] – ahol ő a magyar emigráció egyik legmegbecsültebb tagjává válhatott – az óceánjárón a tengeri betegségtől nem győzött a korláthoz rohangálni, ez pedig közismerten iszonyú szenvedés…
    Szóval, ha nem a kommunisták szabadítják fel Magyarországot, ő élete végéig otthon élvezi a szabad rablás háborús gyümölcseit, és nem kénytelen a menekültek kegyelemkenyerén Kanadában tengődni…
    ˙

    .
    * Finta 90 évesen, ellentétben a szegedi áldozataival, ágyban, párnák közt halhatott meg Kanadai biztonságában.
    A 80. születésnapján az Antall-kormány (a jobboldali Magyar "Demokrata" Fórum) nevében az ottavai konzul küldte szívélyes jókívánságait ennek a megátalkodott háborús bűnösnek…

  • voronyezs!
    nem is beszelve a zentai karoly-rol a csatary laszlo-rol es a valosaggal hazi szentte avanzsalt kepîro sandor zsidok gyilkosairol!
    csatary a pozsonyi getto parancsnoka volt!
    kepiro egy csendor volt aki zsido gyerekekre vadaszott!
    zentai szenten csendor volt es zsidokat olt!

  • Figyelő
    2016 április 27
    5:28 du.
    Bocs, de nem a külföldi sunyiság a lényeg, hanem az otthoni elszabotálás!

  • vörörsenyes és barlev, az emlitett nácik, már rég meghaltak. Ennek SEMMI köze nincs a kommunizmus áldozataihoz, vagy annak emlékművéhez.
    A kommunizmusnak 100 millió áldozata volt a világban. Nekik is éppen úgy jár egy emlékmű, mint a nácik áldozatainak, kiknek van bőven emlékmű, mind Ottawaban, mind az egész világon!

  • Figy, delnő!
    .
    Ez a „már rég meghaltak” duma nem állja meg a helyét. Magyarország gyakorlatilag még mindig nem ismeri el,
    a Horthy – r e n d s z e r tökéletes bűnösségét, a mintegy 600-ezer civil állampolgárának a 25 éven keresztüli diszkriminálásában, jogfosztásában, ki-és megfosztásában vagyonától és az életétől egyaránt. Még mindig a saját Német szövetségesére – mint kizárólagos bűnösre – mutogat, miközben a Horthy-rendszer jogos utódjának vallva magát, emlékműveket állítgat, szobrokat avatgat ezeknek a saját, hazai, bár „régmeghalt” gonosztevőinek.
    – Csak el kéne ismerni és nem védeni a véres mundér „becsületét”!
    .
    Másfelől, jómagam Finta Imrét épp e cikk apropójából említettem, hoztam fel, mint egy, a nyugat védő karjai közé a kommunizmus elől menekült, és megtért szegény magyar náci emigráns archetípusát, aki legalja fajgyűlölő, rasszista nézeteivel és méggaládabb tetteivel a háta mögött is egy kedvesen negédes, s mit ad Isten, éppen a kanadai magyar emigráns közösségben megdicsőülve talált „megbocsátó” közösségére, majd térhetett meg békésen a másvilágra…
    .
    Mondja Kedves, Magácska nem ismerte véletlenül ezt a csendőrszázadost ?

  • Figye

    A „már rég meghaltak” jelszót ugyanúgy vonatkoztatja ezek áldozataira is …?

  • voronyezs

    2016 április 30
    8:53 de.
    A családom is megszenvedte a nácizmust! SZóval, kopjon le rólam!
    De már halálosan unalmas és nem érdekes, hogy 70-60 éves bűnőket hoznak ide. Igen , nagyon szörnyű és igazságtalan volt. Ezt ma már mindenki tudja.
    Viszont, mély csend uralkodik arról, amit a kommunizmus vagy szocializmus alatt végzett gyilkosságok és törvénytelen bűntetések voltak.

  • Idezet a kanadai bolsi part magyar szekciojanak uleserol:

    „” Vigyazni is kell az ilyen, csak a varost elcsufito, giccses, semmitmondo, aljas, rasszista, bigott, kommifobias szobrokkal!

    Csak ugy ukmukfukk nem szabad! Eloszor ki kell alaposan beszelni, hogy mar az oskorban is voltak csunya bacsik, akik megoltek masokat. Esetleg el szabad jutni a Romai korig (tobbszoroson kimutatva, hogy „nem lehet rantottat kesziteni a tojas feltorese nelkul”) de jobb ha az oskor taglalasanal maradunk vegleg, akkor majd elfelejtik a kis butuskak, hogy a komcsiknak is volt kozel 100 millio aldozatuk.

    A lenyeg az elvtarsak, hogy mindig masrol beszeljunk! Akkor nem kell emlekeznunk kenyelmetlen dolgokra, foleg most, hogy ujra ugyanazokra a kenyelmetlen dolgokra keszulunk, csak egy ujabb generacio ellen. „”

  • Kedves Moshe,
    itt is, a mai új cikk megjelent, az új szocializmust hírdeti!

    (Azt hiszem, rossz fórumon vagyok!)

  • Érdekes itt a KMH fórumán ez a pszeudo-zsidó, a Moshe Akiva nevű árnyék. Úgy látszik neki nem a Horthy-érában, hanem a kommunizmusban irtották ki hatszázezer honfitársát.
    Meg aztán különleges a szenvedéstörténete ennek a Figyelőnek is, aki az állítólag a nácizmust is megszenvedő családjából rövidesen 56-os lincselővé nőhette ki magát egy faliújságcikk miatt…
    Ők folyton a kommunizmust reklamálják, amikor egyelőre még ezt a hattized-millió hullát (vagy emberi hamut) sem tisztáztuk idehaza Magyarországon.

    Egyébként, Akiva uram! Megnyíltak az orosz levéltárak. Lehet menni kutatni. Szóljék már Orbanisztáni fidSS-es barátaiknak, Szakály historikus úrnak, hogy rajta, kezdhetik számolni azt a 100-milliót, de előbb talán maguk, azzal a 40 millióval számolnának el, mely veszteséget a Szovjetunió – v. Oroszország – megtámadása által szenvedett el a megtámadott…
    Ja, hogy mi közük nekik – tudniillik a fidSS fiúknak – ahhoz így 70 év után is? Hát csak az, hogy ők, így 70 után is nyíltan Horthysztán utódainak vallják és hirdetik magukat, amely rendszer szövetségesi fogadalmának eleget téve a német-náci III. Birodalomnak tett ígéretének eleget téve, már 1941. és 1945. között aktív háborús segítséget is nyújtott, mint a Reich leghűbb csatlósa…

  • Igentisztelt Barlev ! 7,20

    Egyetértek Önnel. Kanada, USA és Argentina, nomeg Brazilia is szívesen látta a zsidó vagyonnal kitömött zsebekkel érkező náci, nyilas(s a többi hasonló) fasiszta gyilkos „emigránsokat”… És az anyagi meggondolás csak az egyik szempont, ennél is rosszabb amikor elvi szimpátiából nyújtottak nekik segítő kezet. Sokszor maga az egyház is. Sokan közülük rögtön, ügyesen álcázva magukat váltak köddé „e demokráciák” színes forgatagában… Ma, többségében ezek fiai és unokái azok, akik ma a kommunizmust, mint vudu-bábut szurkálják és döfködik, ahol csak érik, pillanatnyilag nem lévén jobb legális átkoznivalójuk…

  • Almási Alma

    Figyelő
    2016 április 30
    1:36 du.

    „Viszont, mély csend uralkodik arról, amit a kommunizmus vagy szocializmus alatt végzett gyilkosságok és törvénytelen bűntetések voltak.”

    Kedves Figyelő, az ilyen a beírásaid engem mindig mulattatnak egy kicsit. Nézzünk csak a mélyére (politikai hovatartozásodat ismerve).

    Magyarországon Rákosiék az ÁVÓ, majd Kádár pontosan kiket is „likvidált”?

    _ a háborús bűnöket elkövetőket – Szálasit és társait. Nyilvánvaló, hogy ezekkel te is egyetértettél.

    _ a későbbi ítéletekben saját híveiket – Rajkot és társait, valamint Nagy Imrét – akik mind kommunisták voltak, és ha nem lett volna 56, nyilván az ő haláluk is megnyugvással töltötte volna el a szívedet.

    _ a Horthy rendszer „előkelő középosztálybelijeit”, akik valóban nem rendelkeztek bizonyított bűnökkel, sokan nyilván teljesen ártatlanok is voltak – de azért abban a bizonyos fasiszta antiszemita néplélekben mégis csak legtöbbjüknek volt szerepe. No, megengedem, őket sajnálod. Persze nem voltak olyan sokan, legfeljebb egy Recskre valónyian.

    _ Sztálin áldozatai viszont jórészt olyan oroszok voltak, akiket, felteszem, Horthyval és Mindszentyvel egyetértésben utáltál. Ők voltak, akik Magyarországot leigázták! Leszámítva a cári család néhány tagját.

    Akkor most kinek is kellene a kedvedre való emlékművet felállítani? Párszáz olyan embert leszámítva, akiket nagyra tartottál annakidején valamiért?

  • Almási Alma

    Természetesen nem vagyok olyan cinikus, hogy a kivégzettek számával manipuláljak, és olyan sem, aki BÁRMELY IRÁNYULTSÁGÚ politikus halálát – ha ártatlan volt – ide vagy oda számolgassam.

    De amikor 100 millió bolsevizmus-áldozatról beszélünk, néha elgondolkodom, hogy más ürüggyel bár, de például Schmidt Mária ma hányat végeztetne ki belőlük, ha módjában állna…

  • laszlo
    2016 április 25
    11:07 de.
    Há’csókútatlakpusszantásilag jókomám.
    Aszongyaja tanittóúr, hogyaki ellipszilonna írgya a muszájt, az neakargyon nyelvtanórát adni..

  • Almási Alma, nagyon tévedsz.
    Én az emlitett úrakat nem utáltam.
    Más, én is szenvedtem fiatalkoromban a komcsik hülyesáége miatt.Teljesen ártatlanul, csak az iskolában mondtam néhány véleményt a rendszerről és Sztálinról. Fogalmad sincs hány mondvacsinált tárgyalás volt ártatlan emberek ellen, akiket az akkori rendszer „veszélyesnek” talált!
    Téged már az „újkor” nevelt és teletömték a fejed hazugsággal!

  • Kedves Figyelo!

    Nem lattam meg azt az uj cikket a cocjalizmus nelkulozhetetlensegerol, de manapsag Kanadaban mar ennek a hianya lepne meg.

    Kozben itt meg mindig megy tovabb a mellebeszeles, sot, magasabb sebessegbe is kapcsoltak.

    FORTIMBRAS a Szovjetunio aldozatairol beszel, akik kozul sokan eppen kozvetve, vagy kozvetlenul a cocjalizmusnak koszonhetik korai halalukat, mikozben szerinte Magyarorszagon meg nem tisztaztak a 600 000 legyilkolt zsido halalat.

    “ Az elmúlt huszonöt évben állandó és visszatérő problematikus követelés, hogy a magyar kormány és a magyar társadalom kövesse meg a magyarországi zsidóságot a holokausztért. Ez már megtörtént negyedszázaddal ezelőtt. … De ténylegesen csak az első Orbán-kormány idején született meg a rendelet egy holokausztemlékközpont létrehozására, amely éppen tíz évvel ezelőtt, 2004ben került óriási költséggel végső realizálásra. … az áldozatok előtt tisztelgő április 16-i holokausztemléknapot is az első Orbán-kormány vezette be. “
    http://magyarhirlap.hu/cikk/12305/Haraszti_A_holokausztert_a_magyar_kormany_mar_huszonot_eve_bocsanatot_kert#sthash.Xnmpglx2.dpuf
    (Lehet nacizni a Magyar Hirlapot, de a tenyek tenyek maradnak.)

    „Bocsánatkéréssel tartozunk az áldozatoknak, a magyar állam bűnös volt a holokausztban. Először azért, mert nem védte meg saját állampolgárait a pusztulástól, másodszor pedig azért, mert segédkezett és anyagi forrásokat biztosított a népirtáshoz”
    (Ez 2014-ben volt, az ENSZ-ben.)
    http://nepszava.hu/cikk/1008850-magyarorszag-eloszor-kert-bocsanatot-az-ensz-ben-a-holokausztert

    Ha jol remlik Orban Magyarorszagon is bocsanatot kert ez ugyben. (Na nem mintha ez feltamasztana a 600 000-et, de azt hiszem ezzel elegge tisztazott a ugy.)
    Vajon mit akarhat meg FORTIMBRAS? Naponta kerjen bocsanatot Orban, 10 percenkent, vagy az egesz Fidesz tegye ugyanezt?
    Magyarorszag a haboru utan nem tudott jovatetelt fizetni, es ahogy elnezem manapsag sem tud. Az en nagyszuleim jovatetel helyett uldozve lettek mint “kulakok” – a komcsik altal. Nem varom el hogy ma, vagy holnap a magyar allam fizessen barmiert is.
    Mi mast kene meg tisztazni? Tudtommal minden tisztazva van.
    (folyt kov)

  • Kedves Figyelo!

    Voronyezs szerint inkabb arrol kene beszelni, hogy tobbezer naci es nyilas Nemetorszagbol es Magyarorszagrol menedeket talalt Eszak es Del Amerikaban.
    Ez valoban roppant erdekes tema, de egeszen mas, szinten csak a kommunizmus aldozatainak elfelejtetesere szolgal.

    Ugy latszik valamiert a cocjalizmus aldozataira nem szabad emlekeznunk.
    Talan nehez lenne bevezetni a cocjalizmust Nyugat-Europaban es Eszak-Amerikaban, ha a lebutitott allampolgarnak legalabb egy varosban lenne lehetosege egy arva emlekmure rapillantania neha, ha veletlenul arra jar? Ha nem ez az ok, mi ez a nagy kuzdelem egy szem, arva emlekmu ellen?

    Almasi Alma mar ugyesebben nyul a temahoz, nem teljesen tagadja le a tenyeket, hanem “megmagyarazza” azokat. Kenyelmesen kifelejti a Kinaban, Vietnamban, Koreaban, Mongoliaban, Kambodzsaban, Kubaban, Afganisztanban tortenteket es csak Europa ket orszagara – a Szu-ra es Magyarorszagra koncentral. (Persze lehetne eppen jonehany arab es zsido halalat is a Szu nyakaba varrni, akik a csodas szovjet politika kovetkezteben haltak meg 1948 es 1990 kozott 3 nagy haboru es sorozatos terrorcselekmenyek kapcsan, de ez ugye a 100 milliohoz eltorpul, ne foglalkozzunk vele tehat.)
    Almasi szerint majdnem kizarolag olyanokat oltek meg a komcsik, akik amugy is megerdemeltek – es itt felsorol nekunk haborus bunosoket, a sajat elvtarsaikat, a regi rendszer kozeposztalyabol nehanyat, akiknek szerepuk volt a neplelekben, de ez utobbibol amugy is keves volt, tehat akkor OK.
    Sztalin aldozatait pedig mi mind utaltuk – Almasi szerint – aki igy el tudja donteni azt nekunk es helyettunk, hogy egyreszt mi mar eleve utalunk embereket, masreszt pontosan tudja azt is, hogy kiket.
    Almasi megfeledkezik tobbek kozott a kb. 10 millio halalra eheztetett ukranrol, es olyan aprosagokrol, hogy “nem lehet rantottat sutni a tojas feltorese nelkul” – ami kulonben minden partgyulesen elhangzott, es kene hogy emlekezzen ra. Mas szavakkal, eveken at tarto veres haboruban nyertek Leninek (Sztalinek) Oroszorszagban. Kozben hullott „nehany” ember, es nem csak a csatak soran. Sot, inkabb utana, a kegyetlenkedesek soran. (Es most tessek beugrani ide minden megbizhato jo elvtarsnak, es kozolni, hogy a feher oroszok is ugyanugy kegyetlenkedtek, hatha en kis buta jobboldali demokrata nem tudok errol.)

    Megertem, hogy elnek meg olyanok, akik annak idejen kegyetlenkedtek a cocjalista rendszerben, megertem azt is, hogy a gyerekeiknek, unokaiknak – akikbol a mai “liberalisok” allnak – nem tetszik, ha valakik az o bunkosag altal vezerelt eroszakossagaikra emlekezni akarnak. De nekik is illene megerteni, hogy joval nagyobb szamban vannak az aldozatok es azok utodai, mint ok, es bizony ez (allitolag) itt egy demokracia.

  • Kedves Moshe! Tőlem ki kér bocsánatot? Apámat a nyilasok vekzálták, engem a kommunisták!
    A házmesterünkről nem is érdemes beszélni. Az a nyilas időben náci volt, a kommunisták alatt komcsi! Rólam is „érdekes” jelentést adott le, amit a tárgyalásomon megtudtam.Szerinte mindennap templomba mentem. Egy 16 éves lány nem jár mindennap templomba, de ez a vád igen hasznos volt akkoriban ellenem.

  • Kedves Figyelo!

    Rad aznapon fognak emlekezni, amikor ram.

    Most hogy igy belegondolok: Mit gondolsz milyen hoborges torne ki, ha javasolnam, hogy allitsunk emleket az iszlam 270 millio aldozatanak? Nem is annyira a bekeaktivistak hozongenenek, hanem inkabb a jelenlegi szovetsegeseik, a „liberalisok”.

  • Almási Alma

    Moshe Akiva
    2016 május 1
    2:28 du.

    Alaposan félreértettél – vagy félre akartál érteni.

    Én egészen konkrétan Figyelőnek írtam azt, amit – ismerve az ő rokonszenveit és ellenszenveit. Amúgy az ukránokat a mi dicső magyar horthysta hadseregünk ugyancsak élvezettel gyilkolászta. Akkor most mi van?

    Semmit sem utálok jobban, mint az álszentséget. Egy háború, egy hülyeségből vagy akarnokságból létrejövő éhinség, egy politikai-hatalmi harcból, vagy egy vallási, kulturális vagy genetikai okból bekövetkező tömeges gyilkosság mind-mind egészen más elbírálás alá esik nálam. A legkevésbé sem lehet egyenlőségjelet tenni közéjük.

    Természetesen bármelyikről hajlandó vagyok értelmes, tényeken alapuló, korrekt vitát folytatni. De egyiket a másikkal szembeállítani, vagy épp melléállítani, egymással magyarázni, indokolni NEM.

    A Kinaban, Vietnamban, Koreaban, Mongoliaban, Kambodzsaban, Kubaban, Afganisztanban tortenteket azért nem említettem, mert azokról nem sokat tudok, csak különféle propagandaszövegeket, azokat pedig én nem fogadom el hitelesnek.

    DE a magyar-zsidó, magyar-kommunista, valamint a magyar-orosz viszonylatot személyesen is megtapasztaltam.

  • Almási Alma

    Ja, és hogy jön ehhez a témához a liberalizmus (azon kívül, hogy utálod)?

  • Kedves Almasi!

    Abban egyetertunk, hogy nem minden gyilkossag egyforma. A jogban is tobb „fokozata” van.

    Abban is valoszinu egyetertunk, hogy az egadta vilagon semmi rossz nincs abban, ha egy orszag nepe megvedi magat a rajuk tamadotol.

    Viszont en nem sok kulonbseget latok, az eletter novesztesebol, vagy a „forradalomnak” nevezett rablogyilkossagbol, vagy csupan a nemzetisegi kulonbsegekbol fakado gyilkossagok kozott.
    Surun hasznaljak mind a harmat egyszerre arra a seggukon megulni nem tudok, hogy az amugy bekes embereket ravegyek a gyilkolaszasra.

    Nem az igazi liberalizmussal van bajom, hanem a mai „liberalizmussal”, ami mar lassan marxistabb, mint Marx sajat maga volt.
    Mindezt meg betetezi az is, hogy az o csodas vezetoik altalaban sokkal korruptabbak, mint az allitolagos jobboldali vezetok.
    Pedig hat a „liberalisok” az erzekenyszivuek, a humanistak, akik torodnek a szegeny emberrel, egyeni szabadsagot es egyenloseget akarnak biztositani … aztan ha jol megnezed mindennek homlokegyenest az ellenkezojet csinaljak mindenhol.

    A nyiltan cocjalistak pedig meg naluk is rosszabbak.

    Nem mintha a jobboldali politikusok sokkal jobbak lennenek, de ok legalabb nem jatszak az agyukat, hogy „mindent a nepnek”, mielott kiraboljak a nepet.

    Irod, hogy semmit sem utalsz jobban mint az alszentseget. Akkor meg kell ertened, hogy miert nem kedvelem a „liberalis” partokat, illetve vezetoiket.

  • Almási Alma

    Kedves Moshe Akiva!

    És vajon mi az, amivel nincs bajod?

  • Soshe Akivagy!

    Akkor igaza van annak, aki fentebb „pszeudo-zsidónak” becézett a hamis, erre a „cseles” névválasztásodra utalva. Ugyan már mi szándékod lehetett e névvel? Olyanok nevével, akiket szíved mélyéből gyűlölsz, pedig azok neked semmit nem ártottak…
    Itt feljebb mégis bevallod, hogy sértettséged oka, nem is a vallásod, vagy még rosszabb, „”fajtád”” miatti üldöztetésed – amiről aztán tényleg senki nem tehet – hanem az, hogy a nagyszülőket kuláknak minősítették.
    No, és ez után a kérdés márcsak annyi, hogy aztán emiatt tényleg gázkamrába tuszkolták a nagymamát és a nagypapát ? Mert az aztán mindenkivel szemben „méltánytalan” és helyrehozhatatlan eljárás volt… – lehet, még a kitelepítésnél is rosszabb. Ha így történt, hát biza jogos a fortyogásod, Akivagy Mózes !

  • Almási Alma

    2016 május 1
    7:19 de.
    Vissza olvastam ezt a beírásodat, arra a végső eredményre jutottam, hogy a te történelmi tudásod és információid, igen egyoldaluak és hibásak. Hogy finom legyek.
    Szerintem, el sem tudod képzelni, a Horthy és a Rákosi kort. Mindegyikben éltem. Te csak, az újságok és más olvasmányok alapján tudod azt, amit állitasz.
    Sajnos mindenkor, minden korban a sajtó a megfelelő kornak a hangja, és az bizony sokszor hazudik!

  • Kedves Voronyezs!

    Ha jol ertem az egyik problemad velem kapcsolatban az a hatalmas bun, hogy a heber nevemet hasznalom itt a „magyar” helyett. Ugyanakkor fel sem tunik neked, hogy egy orosz varos nevet hasznalod itt, hacsak nem a hollo szot akarod titkositani itt nekunk.
    Most nekem is kotelezo berosalnom, mert te voronyezsnek hivod magad, vagy raerek megtenni azt holnap?

    Bar nagyra ertekelem mindenki azon igyekezetet, hogy profeta legyen, azt hiszem neked meg vissza kell menjel a profetakat tanito szakmunkaskepzobe egy kicsit ahhoz, hogy eloszoris meg tudd allapitani valaki a “szive melyebol” gyulol, masodszor pedig ha gyulol, kit gyulol.

    Semmit nem valtoztat a tenyeken hogy a nagyszuleim es az o testvereik, rokonaik kozul hanyan vegeztek a gazkamraban, vagy hany lett agyonlove, es hanynak sikerult tulelnie a Soa-t. A teny teny marad.
    A felszabadulas utan jott a kovetkezo szabadrablas, az uj rabszolgasag, terrorral es nyomorral (a cocjalizmusban). Meg a “gulyas-cocjalizmus” is csak kulfoldi kolcsonokkel tudott letezni, es mint mar tobbszor reszleteztem, sokak a letminimum hataran eltek, lakasrol, hazrol nem is almodhattak, es be voltak zarva egy szep nagy bortonbe, amit ugy hivtak, hogy Magyarorszag.
    Lehet, hogy te annak idejen elegge megbizhato jo elvtars voltal es csurrant-cseppent egy kis extra innen es onnan, vagy a szuleidnek sikerult beleulnie mas vagyonaba, es neked ezert tetszett a rendszer olyan nagyon, de nekem nem tetszett. Akkor sem tetszett volna ha speciel a nagyszuleim prolik lettek volna.
    A mai napig sem kivanom a cocjalizmust meg annak sem, aki gyulol engem.

    A kovetkezo idezet allitolag egy Joao Arpaio nevu arizonai sheriff-tol szarmazik, ezert az idezetet szo szerint forditom:

    “A liberalis Paradicsom egy olyan hely lenne, ahol mindenkinek van garantalt munkaja, ingyen egeszsegugy, ingyenes oktatas, ingyen etel, ingyen haz, ingyen ruha, ingyen rezsi, es csak a torveny oreinek van fegyveruk. Ha hiszitek, ha nem, egy ilyen hely mar letezik: Bortonnek hivjak. “

    Hozzatennem, hogy bar a liberalis szo mar elvesztette az eredeti ertelmet, meg mindig ertelmi zavart okoz(hat). Tehat itt nem liberalist, hanem cocjalistat kell erteni.

  • Almási Alma

    Kedves Figyelő, ez csak szájaskodás a részedről. Kényelmes, és nem igényel egy csepp gondolkodást sem.

    Vedd csak sorra, mit állítottam:

    Kit likvidált Rákosi:
    _ Szálasit és társait
    _ Kommunista vetélytársakat
    _ A Horthy rendszer “előkelő középosztálybelijeit”

    Ez utóbbiakért szomorkodsz, ez érthető. Ámde ezek azért nem voltak milliós tömegek, ugye?

    Vagy valamit rosszul írtam?

  • Kedves Figyelo!

    Megy am a tortenelemhamisitas, a relativizalas, es az erzelmeid masok altal valo meghatarozasa…

    De legalabb igy vegre megtudod, hogy tkp. kinek es minek erzed magad. 🙂

  • Figyelő
    2016 május 3
    12:20 du.
    😀 Alig néhány évvel vagy idősebb Almánál…
    Ráadásul ő 56 után is Magyarországon élt, vagyis valamivel jobban rálátott a dolgokra, mint te.
    Te szeretnéd, ha „hősnek” tartanának, mert tizenakárhány évesen becsuktak, francsetudja pontosan a nagy kavalkádban, hogy miért. A háború alatt budai villa, letartóztatásod környékén bérlakás,- hamáneccer házmesteris volt.
    Néha nov. 22.-én mentél nyugatra, máskor nov.27.-én. Nincs ezzel gondom, régen volt, francseemléxik pontosan hetvenévvel ezelőtti dolgokra.
    Tudod, voltak ott még néhányezren, akiket becsuktak. Nem fiatalkorúak börtönébe, hanem a köztörvényesek közé. Vagy internálták, esetleg kitelepítették őket.
    Ötvenhatról te etalonnak tartod magad, és mindent jobban tudsz másoknál.
    Tod, galambocskám, a tudomány jelenlegi állása szerint egyszerre nem lehetsz több helyen, márpedig a Forradalom nemcsak Budapesten folydogált mindenfele, hanem vidéken is. Hiszed, nem mások is éltek akkoriban.
    Dolgokat leegyszerűsítesz, vagy csak egyszerűen pongyolán fogalmazol, és ha valaki szót mer emelni ellene, az kötözködik, vagy hazugnak tart téged, -szerinted. Pedig egyszerűen a tévedéseidet próbáljuk itt néhányan alkalmanként korrigálni,- egyre kevesebb intenzitással, mert szitával vizet hordani sziszifuszi munka..

  • Életem legszebb napja lesz, amikor valaki megmagyarázza nekem, hogy mi a bánatos lóvagina köze van a liberalizmusnak a szocializmushoz..
    Ez a Joao Arpaio nevu arizonai sheriff kb annyit tudhatott a liberalizmusról, mint Moshe.
    Az viszont- az írásai alapján- elférne egy kollibri csőrében..

  • Moshe 2:53
    Részemről ezért kapsz egy csillagos ötöst!

  • Mojshe:
    Valamit nagyon elcseszhettél hogy a nácik helyi vezér-szónoka tapsikál neked.

    Bele tudsz nézni úgy a tükörbe hogy ne köpd szembe magad ?

  • A gyengebbek kedveert, hogy miert, mikor es hogyan valt a liberalizmus cocjalistava. (Megint hozzatennem, hogy szerintem nem minden mai liberalis cocjalista, fel merem tetelezni, hogy nehanyuk azt sem tudja igazabol mibe lepett bele.)

    Ne lepodjunk meg az alabbiak olvasasa kozben; Churchill abban az idoben meg az angol liberalis part tagja volt.

    Mivel maskepp nem tudom kihangsulyozni a lenyeget itt, 3 ***-al a szo elott es utan teszem azt.

    By the end of the nineteenth century, the principles of ***classical liberalism*** were being increasingly challenged by downturns in economic growth, a growing perception of the evils of poverty, unemployment and relative deprivation present within modern industrial cities, and the agitation of organised labour. The ideal of the self-made individual, who through hard work and talent could make his or her place in the world, seemed increasingly implausible. A major political reaction against the changes introduced by industrialisation and laissez-faire capitalism came from conservatives concerned about social balance, although ***socialism*** later became a more important force for change and reform.

    However, although Mill’s initial economic philosophy supported free markets and argued that progressive taxation penalised those who worked harder, he later altered his views toward a more ***socialist*** bent, adding chapters to his Principles of Political Economy in defence of a ***socialist*** outlook, and defending some ***socialist*** causes, including the radical proposal that ***the whole wage system be abolished in favour of a co-operative wage system***.

    This strand began to coalesce into the ***social liberalism*** movement at the turn of the twentieth century in Britain. The ***New Liberals***, which included intellectuals like L.T. Hobhouse, and John A. Hobson, saw individual liberty as something achievable only under favorable social and economic circumstances. In their view, the poverty, squalor, and ignorance in which many people lived made it impossible for freedom and individuality to flourish. ***New Liberals*** believed that these conditions could be ameliorated only through collective action coordinated by a strong, ***welfare-oriented, and interventionist state***.
    The People’s Budget of 1909, championed by David Lloyd George and fellow liberal Winston Churchill, introduced unprecedented taxes on the wealthy in Britain and radical social welfare programmes to the country’s policies. It was the first budget with the expressed intent of ***redistributing wealth*** among the public.

    Meanwhile, the definitive liberal response to the Great Depression was given by the English economist John Maynard Keynes (1883-1946). Keynes had been „brought up” as a classical liberal, but especially after World War I became increasingly a ***welfare or social liberal***.

    xxx

    Remelem ennyi eleg. De ha nem, van meg boven olvasni valo.

  • Kedves Geyza!

    Eleg szomoru, hogy a „nácik helyi vezér-szónoka tapsikál” nekem, ahelyett, hogy te, mint igazi liberalis tapsikolnam nekem amikor felszolalok a tortenelemhamisitas, relativizalas es egyeb sotet dolgok ellen.

    Neked hogy megy ez a tukorbenezes dolog?

  • Mojszele.Nemtom.
    Nem vok része a „tek” nek.
    Mindigis a saját utamat jártam.
    Az itteni álliberálisokról és álbaloldaliakról megvan a véleményem, de azt nem hagyom szó nélkül hogy hamis vádakkal mocskoljátok őket. Van annélkül is épp elég vaj a fejükön, imkább azzal kéne foglalkozni.

    Például hogy szépen befeküdtek jelen Hatalomnak.
    Tisztelet a kivételnek.

  • Mindíg is nagy tisztelője voltam a wikipediának..
    Kereshetnék a fentiektől teljesen eltérő véleményt ugyanott, csak semmi értelme.
    Ha valaki a szocializációt ( szociális háló, ami magában foglalja az egészségügyet, a nyugdíjakat, az elesettek, sérültek támogatását, az iskoláztatást, a jogorvoslatot) keveri a szocializmussal (ami egy eszme..) az akár azt is megtalálja valamelyik wiki produktumban, hogy a liberalizmusnak legalább ötféle formája létezik. Talánmég azt is, hogy a liberalizmus (izmus!!!) cseppecskét régebbi, és a világ legtöbb országában ismert, és elismert társadalmi beidegződés, mint a szocializmus. (izmus!!!)
    Egy liberális nemlehet szocialista. Egy liberális nemlehet kommunista. Egy liberális LEHET kapitalista, humanista, trappista, vagy túrórudi, de az előbbi kettő nem. Mert alapjaiban más értékrendszert, gondolatiságot és elveket vallanak.
    Bocsánat, hogy ez nem a wikipediából van…

  • falusi

    2016 május 3
    5:13 du.
    Valami oknál fogva a „bögyödben” vagyok, amit igen sajnálok.
    Érdekesnek tartom, hogy ha itt megjelensz, csak engem, azaz írásaimat analizálod és kritizálod-!
    Nem zavar már, megszoktam.
    Persze, olyan apróságok vannak, hogy valaki 22 én indul el Budapestről a határ felé és csak 27 én tud átmenni.

    Sajnos,itt sokat írtam a múltamról, amit nagyon sajnálok már.
    Hogy hol és miként éltem gyerekkoromban, nem hinném hogy itt bárkit érdekelne. Kár felhozni, pláne vádként.
    Érdeklődésed ellenére, nem adom meg neked azt az örömöt, hogy sikerült engem innen kipiszkálni.

  • Almási Alma

    2016 május 3
    3:16 du.
    Bocsi, de most olvastam hozzám írt soraidat.
    Rákosi Mátyás egy kom,munista diktátor volt és mindenkit kinyirt, aki nem volt az. Sőt, még néhány komcsi is belesett a sorba. Kádár elvtárs, jó tannítványa volt, mert kivégzett 360 fiatalt és Nagy Imrét, aki elvtársa volt.
    Ennyit az elvtársaidról!

  • Kedves Falusi!

    Akkor most a korabban „kihangsulyozott” szavakbol, felmondatokbol, kifejezesekbol ujra bemasolnek nehanyat. Ugy latszik elkerulte a figyelmedet:

    socialism, socialist,
    the whole wage system be abolished in favour of a co-operative wage system.
    welfare-oriented, and interventionist state.
    redistributing wealth among the public.

    Nem hasonlit ez neked egy kicsit a bator marxista otletekhez?

    Abban igazad van, hogy ez nem liberalizmus, mert egyszeruen nem lehet liberalizmus. De hat en is epp azt mondom. Ezek az „uj liberalisok” mar nem liberalisok, hanem gyakorlatilag marxistak, meg akkor is ha azt hiszik magukrol, hogy ok fedeztek fel a tyuxarban az utoeret.

    Node ha progressziv konzervativ letezhet, miert ne letezhetne marxista liberalis is, nem? 🙂

  • Kedves Geyza!

    Nem hiszem, hogy vadoltam volna valaha is a magyar „baloldalt” massal, mint korrupcioval. Azt pedig eleg nehez lenne letagadni.

    A magyarorszagi baloldalnak is erdemes lenne jol odafigyelni az amerikai Trump sikerere. A nyilt, egyenes beszed, hogy nem all le masokrol hazudozni hihetetlen eredmenyre vezetett eddig. Talan erdemes lenne talalni egy olyan magyar vezetot, aki kepes ugyanerre. Akkor es ugy menni fog.

  • Geyza, azért járok fórumokra, mert vágyom egy kevés szellemi csillogásra. Moshe riposztja remek példa erre, humoros, csípős, de nem bántó, szépen megfogalmazott, jól felépített, a végén csattanóval. Ilyet csak Gyuri10 beírásainál tapasztalok, bármennyire is tetszik vagy nem a gondolatvilága, el kell ismerni, ütősen (és őszintén) fogalmazza gondolatait. Neked is csak ajánlom a jobbaktól való tanulást, mert három mondatos, mantrázós gondolatvilágodból már rég kiveszett a puskapor.

  • Figyelő
    2016 május 4
    12:54 de.
    Az egyik „koszorús” egykoron azt írta: ” Kímélwetlenségemmel becsüllek én, olykor gyilkol a simogatás.”
    Ha tökhülyének tartanálak, nem foglalkoznék veled.
    Néhány dolgot..
    1. Nem te vagy a bögyömben, hanem a pongyolaságod, a félig olvasott mondatokra való válaszaid, amiket a féligolvasottság miatt többnyire félreértelmezel. (Időd, mint a mák. Olvasd végig, hátha másképpen szól, mint az első három szó..)
    2. Történeteidet nem innét ismerem, hanem az MNO-ról. az FP-ről, a 168 óráról. meg a Lex-ről. (Nincs gondom azzal, hogy tévedsz. Nekem a nevekkel van gondom, olykor csimotáimat keverem az ebeimmel, viszont számokra, akár harminc év távlatából is murvapontosan emléxem. SIN, DL számokhoz nem kell elővennem őket, fejből megy, ahogy az útleveleim száma is. Viszont ha valamiben nem vagyok 1OO %-ig biztos, akkor annak – mielőtt leírom,- utána nézek. Ajánlom neked is.)

  • Most se Aki vagy !

    Értem, teljes a kép. Szóval szegény gázkamrában elpusztított, zsidónak született nagyszüleidet holtukban is kuláknak nyilvánították… – Világos ! 🙁

    .

  • Csárli:
    Tévedésben leleddzel:
    Távol áll tőlem holmi puskapor-durrogtatás.
    Csak arra kívánom -sajnos nem elégszer- felhívni a figyelmet, hogy TE egy neonáci propagandista vagy itten, aki mostanság – pártfeladatiból- ugymond „cukiskodik”

    De attól éppoly látens gyilkos maradsz mint a többi MEGGYŐZŐDÉSES Jobbikos neonáci :

    http://fideszfigyelo.blog.hu/2013/03/29/a_jobbik_nem_naci_csak_hitlert_elteti

    Mert nekem senki nemondja azt, hogy ha egy párt Hitler
    nyomdokain halad, akkor nem a gyilkolászásra készül.

    Természetesen vannak…vannak olyan Jobbik-szavazók, akik becsületes , rendes emberek, de mivel 25 éve nincs ebben az országban tisztességes történelem-tanítás, így könnyen meg lehet téveszteni őket.

    TE drága Csárlim, ennek a megtévesztő-hadmüveletnek vagy az egyik végrehajtója !

    Minden szavad selyempapírba csomagolt gyilkos méreg !

  • Moshe Akiva
    2016 május 4
    1:38 de.
    Ha elkerülte volna a figyelmemet, akkor tán nem írtam volna kétszer is oda zárójelben, felkiáltójelekkel, hogy izmus!!!
    Te ugyanis izmusokról, és istákról gazsulálsz.
    Ha annyira helyteleníted a szociális segélyt, te miért veszed fel mégis? Kaptál támogatást, nyelvoktatást, lakást amikor ideérkeztél? Igen. Most viszont helyteleníted.
    Fasza, mondaná Mózsi bácsi, Erdélyben.

  • Kedves Voronyezs!

    Nem ertetted meg amit olvastal. Vagy nem akartad.

    xxx

    Kedves Falusi!

    Vagy nem sikerult eszrevenned nehany tipikusan marxista otletet, amit az „uj liberalisok” magukeva tettek, vagy tetteted magad.
    Szamomra mindegy hogy jatszod-e, vagy tenyleg vak vagy, igy nem lehet erdemben vitatkozni.

  • falusi

    2016 május 4
    9:37 de.
    Most viszont Te tévedsz! A felsorolt linkek közül csak az első két helyen olvashattál, a többi helyet nem ismerem!

  • Moshe! V.4/1,56

    Bocs, hogy én válaszolok neked, de csak most került szemem ügyébe ez a kommented…

    Szóval szerintem Voronyezs olvtárs nagyon is jól látja és érti, csakhogy Ő az irónia eszközével válaszol neked és – hogy úgy mondjam – leplezi le a hazugságodat, mert zsidóból nem csinálhattak kulákot, hisz a Horthy érában – de aztán sem – nem is lehetett földjük…

    Ez a kulák szöveg részedről csak egy nagy kamu. Vagy az egyik, a Moshe Akiva zsidó név, vagy a másik nem igaz. Vagy mindkettő hazugság?

    Mommá meg Te magad,a kettő közzű mällik a nem igaz? ))) 😀 (((

  • Kedves Dubois!

    Tipikus esete vagy azon tudatlanoknak, aki a tudas hianyabol es tenyeknek hitt marhasagokbol von le vegso kovetkezteteseket.

    Aki abban a rendszerben nott fol, mind tud az alabbirol (es ezt lathatoan meg a Voronyezs is tudta):

    „” … Származás szerint megkülönböztettek „sváb”, „magyar”, „felvidéki”, „délszláv-titóista” és „telepesből lett” kulákokat. A besorolást tovább differenciálták a foglalkozás szerinti osztályozások. A „földművelő és -bérlő” mellett megjelent a „kereskedő-kupec”, a „malmos”, a „korcsmáros”, a „gép- és kisüzem-tulajdonos kulák”, de még a „pap, csendőr, értelmiségi kulák” is. A szövetkezetesítés és a kulákok korlátozásának politikája 1949-től szervesen összekapcsolódott. A kulákok korlátozása a gazdasági és politikai élet minden területére kiterjedt. … „”

    http://www.rubicon.hu/magyar/oldalak/kulakok_kitelepitesek/

    A Kiegyezes utan rengeteg zsido vett maganak kutyabort Magyarorszagon, es aztan foldet is.
    De errol most nem fogok kulon tortenelem orat tartani. Ezt meghagyom neked hazi feladatnak.

  • Figyelő
    2016 május 6
    12:43 de.
    Mivan?
    Nem vagy ott Geo oldalán? Nem voltál ott az elődjénél?