A NAGY ROMULUS a Budaörsi Latinovits Színházban

2016 április 28 12:20 de.2 hozzászólás

„Mégis mi az a március idusa? Mi? Március idusa?! Mi az? Tudjátok ti, mi a fene az a március idusa?! Egyáltalán miért használunk olyan szavakat, ami nincs is?! Idusa! Szerintetek van ilyen szó, hogy idusa?!” – Romulus császár a kötekedésen és a tyúktenyésztésen kívül semmivel sem foglalkozik. Látszólag hagyja elveszni a birodalmat, miközben a hódító germánok már az előszobában vannak.

Friedrich Dürrenmatt 1950-ben, huszonkilenc évesen írta meg A nagy Romulus első változatát, amelyet aztán még négyszer dolgozott át. A „történelmietlen történelmi komédia” műfaji megjelölésű színdarab Romulus Augustus, az utolsó nyugatrómai császár és egy birodalom pusztulásának végnapját (március 15.) mutatja be.

Fotók: Gergely Bea

A nagy Romulus Budaörsön 033

A nagy Romulus Budaörsön 045

A nagy Romulus Budaörsön 071

A nagy Romulus Budaörsön 090

A nagy Romulus Budaörsön 106

A nagy Romulus Budaörsön 111

A nagy Romulus Budaörsön 130

2 hozzászólás

  • Utálok kötözködni és azt is tudom, hogy Dürrenmattt nem fogja ezt olvasni, de az utolsó romai császár neve Romulus Augustullus volt.

  • Köszönöm a kiegészítést, bár ha a Wikipédiát olvasom, akkor a színház sem írta rosszul a nevet, idézem:

    „Flavius Romulus (Augustus) (461 vagy 463 – 507/511 után [?]), akit az utókor Romulus Augustulus császárként ismer, a Nyugatrómai Birodalom utolsó császára volt 475-től 476-ig.”