A kiút a kapitalizmus válságából

2016 május 1 7:06 de.28 hozzászólás

Olvasom az MTI Önkormányzati Sajtószolgálatának honlapján, hogy Pázmándon, ahol eddig tornaterem se volt, a gyerekek kérésére fantasztikus sportcsarnok épülhet, amelynek alapkőletétele hamarost bekövetkezik. A kétezernél alig több lakosú, Fejér megyei, a Velencei hegység keleti nyúlványai alatt fekvő település emellett a 2010-ben bevezetett utcabizalmi rendszerről is nevezetes (a harminchárom utcarész mindegyikének helyben választott „bizalmi” emberének feladata az ott élők panaszait, igényeit az önkormányzati testületnek közvetíteni, az utcaszintű konfliktusokat elsimítani).

Új sportcsarnok épül egy magyar vidéki kistelepülésen...

Új sportcsarnok épül egy magyar vidéki kistelepülésen…

A most közzé tett cikkben a leendő sportcsarnok május ötödikei alapkőletételéhez fűzött kérdés releváns: ”Vajon meg tudják e valósítani a mi európai keresztény kultúránkban azt, ami Bhutánt a világ legboldogabb embereinek államává tette?”

Nem csoda, hogy a Pázmánd Sajtó elnevezésű szerzőt maga Tessely Zoltán, a térség országgyűlési képviselője, a miniszterelnök legújabb, ötödik (Etyek, valamint a Szent László- és Váli-völgy területfejlesztéséért felelős) biztosa fogadta bicskei irodájában, s – amint azt Pázmánd Község Önkormányzat hivatalos lapjának, a Pázmándi hírvivőnek vadiúj online felületén olvashati – az ezzel kapcsolatos, nagy bátorsággal feltett kérdésekre is készséggel válaszolt. Az első kérdés és a válasz vélhetően tananyag lesz a hazai újságírás megújítási folyamatában:

“– Képviselő úr! Közel félmilliárdos beruházás, C-típusú sportcsarnok épül majd Pázmándon, amely igazi sikertörténetnek látszik.

– Így igaz. A település méretei alapján jóval kisebb tornaterem járt volna. A pázmándiak összefogása, polgármesterasszony és a képviselőtestület kitartó munkája döntő jelentőségű volt abban, hogy a településen végül is a legnagyobb szabvány méretű beruházás valósulhasson meg. Kisujjunkat nyújtottuk, de a pázmándiak az egész karunkat akarták, s úgy látszik sikerrel…”

Okulhat tán az egész világ!

“Lehet, hogy Pázmándon már megtalálták a kiutat a kapitalizmus válságából?”

Attól tartok: igen.

Aczél Gábor

28 hozzászólás

  • Nagyon szép történet !
    Mondjuk egy kérdést kénytelen vagyok azonnal föltenni : a 2000 lakosú község saját erőből miként fogja állni a legalapvetőbb üzemi költségeket ???
    Éljen Május 1. a Munkásosztály Nagy Ünnepe !…)))
    Szervusztok, jó napot !

  • Iszonyat!

  • Az általános életérdek ellenében kényszerítő konstrukciók csak ideig-óráig tarthatók fenn.
    A hosszútávon működőképes alternatíva a kis bázisdemokratikusan működő élőhelyek alapú életszövetségek szövetségi hálója.
    Ezen belül hozható létre irányítási hierarchia (elöljárósági hierarchia) a nagyobb méretű együttműködések megszervezéséhez és irányításához.

  • Marhára jellemző, hogy mihelyt épül valami, akkor a sikerekben kevéssé érdekeltek egyből sírnak, minek ez? miért ekkora, miért nem inkább máshova? satöbbi
    …..
    Persze amikor a hatalom közelébe kerültek, csak rombolás, eladósodás, idegeneknek megfelelés volt a jelszó.

  • charlie
    Jól látom, hogy Rád számíthat a falu ?…)))

  • A kék érában egy kicsin zalai faluban a kék polgármester lobbizásának eredményeként a suli mellé egy kis gyógyfürdő épült, úszómedencével. Elmúlt a kék éra, és néhány év alatt az amúgy kellemesen családias fürdő teljesen tönkrement.
    Lehet nagyokat álmodni, de a gazdaságnak is meg vannak a törvényei, melyek visszahúznak a valóvilágba.

  • Mekkora az a „C-tipusu” sportcsarnok?

  • charlie
    2016 május 1
    12:10 du.
    Orbán stadionépítési őrülete egy célt szolgála. Megpályázni az olimpia rendezési jogát. Úgy tesz, és költekezik ész nélkül, mintha már megkapta volna az ország a rendezési jogot.
    Két gondolat:
    1- Még nem kapta meg a rendezést az ország, ha mégsem kapja meg, elúszott ezer milliárdok.
    2- Az olimpiákból még egy ország sem jött ki pozitívan

  • Tóth János

    Nálunk ugyan van stadion és két városi sportcsarnok is, de nemrégiben épült egy sportközpont is.
    Örömükben bejelentették hogy, ennek drága a fenntartása és ezért 30%-al emelni fogják 2017-től az ingatlanadót.
    Érdekes hogy közben a városban, több iskola és óvoda bezárásra került, és szépen lassan pusztulnak az épületek.

  • Tóth János
    Nem is lehet másképpen. Az első és egyetlen cél : kamu beruházásokkal kifizetni a haverokat !
    Szervusztok, jó napot !

  • Lehet az olimpiat nyeresegere is csinalni.
    A versenyzok es a slepp menuje zsiroskenyer hagymaval lesz, es a Duna menten felhuzott satrakban elszallasolni mindet, 1000 dollar egy ejszaka aron.
    A megnyito es zaro unnepseget kicsit egyszerubbre tervezni; eleg ha Orban es Vona vitatkozik a szinpadon orszag-vilag elott.

  • Kedves Mavtelep!

    A hulyesegekre valo penzszoras mindig gyanus, szinte biztos, hogy csak egy rokonnak, vagy jobaratnak adodott „veletlenul” egy jo kis allami szerzodese.

    Magyarorszag eseteben ugyanez gondolom sokkal fajobb, mert meg akkor is ha kulonbozo nemzetkozi (vagy EU) megegyezesek miatt Magyarorszag nem epitheti fel sajat iparat, legalabb korhazakat es iskolakat epitenenek az idiotak abbol a keves peznbol, ami van.
    De ugy latszik tobbet lehet lopni egy sportcsarnok felepitese soran, mint egy iskola epitese kapcsan.

  • Kedves Moshe, nem kell bedűlni ezeknek.
    Nekik az Orbán a mumus, és akármit tesz, az biztos rossz. Ő szereti a focit és csinált a saját földjén egy sportpályát.
    Egyelőre, ez a legnagyobb bűne.

  • Figyelő
    2016 május 3
    2:37 du.

    Vezérünknek nem az a legnagyobb bűne, hogy „csinált a saját földjén egy sportpályát”, hanem az, hogy az adófizetők pénzén csinálta!
    Talán érti/érzi a különbséget?!

  • Kedves Figyelo!

    A vilagon szinte mindenhol korrupt minden politikus. Teljesen mindegy, hogy jobboldalinak, vagy baloldalinak tetteti magat, mind korrupt.
    Miert pont a magyar politikusok lennenek kivetelek?

    Orban eseteben vannak pozitivumok, amiket nagyra ertekelek. Pl. a „menekultek” tavoltartasa, es hogy tobb esetben is nepszavazast rendelt el.

    Az igaz, hogy egy mar jo elore gyeprevagott orszagban nem tud gazdasagi csodat veghezvinni senki sem, de ha kozben mennek a gyanusabbnal gyanusabb uzletelesek is, akkor meg kevesebb esely van arra a csodara.

  • Moshe Akiva
    Orbán esetében nem tudom hol látsz pozitívumot, mert a „menekültek” távol tartása miatt két akkora pofon néz Mo-nak, hogy a fal adja a másikat.
    Egyrészt : ha nem fogadunk be menekültet, befizetésünkkel támogatnunk kell azokat, akik befogadnak. A népszavazás egy % milliárdos cirkusz lesz…)))
    Másrészt : a menekültek helyett a gondunk a 80 millió török lesz, akik vízum nélkül jöhetnek Európába.
    Szervusztok, jó napot !

  • …a népszavazás egy 5 milliárdos cirkusz

  • Seres Róbert

    Drága Elvtársak, csűrhatjük-csavarhatjuk: az európai „jóléti társadalmak” már rég befucsoltak volna, ha a keleti blokk országait nem tudják ilyen aljas rafináltsággal felvevő és baromi olcsó munkaerő piaccá „fejleszteni”!

  • Kedves Mavtelep!

    A torokokkel kapcsolatban igazad van, sot! Erdogan elvtars mar bejelentette, hogy az osszes „sziriai” „menekultnek” megadja a torok allampolgarsagot, ami azt jelenti, hogy Marokkotol Indoneziaig, Libiatol Kamerunig minden bekeaktivista megertette, hogy eljott az o ideje, hogy Europaba menjen. Csak le kell jelentkeznie eloszor Torokorszagban menekultkent.

    Ha jol ertettem az uj egyezmenyt; amikor Gorogorszag visszaad Torokorszagnak X mennyisegu illegalis „menekultet”, akkor az EU-nak kotelessege ugyanannyit (valoszinu masokat) befogadnia a torok menekulttaborokbol.
    Ez magyarra leforditva azt jelenti, hogy ha Erdogan elvtars elkuld csonakazni minden honapban 100 000 „menekultet”, amint azokat visszaadja Gorogorszag, az EU-nak be kell fogadjon (egy masik) 100 000-et. Ha Erdogan elvtars 200 000-et csonakaztat meg, akkor havonta 200 000 megy.
    Ha nem adja oket vissza Gorogorszag, akkor mennek tovabb az eddigi megszokott modon.

    Ez viszont egy uj fordulat, amit valakik Nyugat-Eurpaban agyaltak ki, hogy hatastalanitsak az olyan „keritesepitoket”, mint pl. Orban.
    Nem ertem, hogy ez miert lenne Orban bune?

    Inkabb nagyon is fontos, hogy a magyar nep ne kerjen a bevandorlokbol, mert ma 1000, holnap 10 000, aztan mielott eszreveszed mar senki sem beszel magyarul Magyarorszagon. Nem beszselve a tobbi „nyalanksagrol”, ami veluk egyuttjar.

    Mellesleg – ha jol tudom – a magyar allampolgarok sem valnak nemet, vagy angol allampolgarra csak azert, mert mondjuk mar 10 eve Nemetorszagban, vagy Angliaban dolgoznak. Vagy megkerhetik a honositast?
    Ha nem, akkor azert van valami kulonbseg a legalis bevandorlok es a vendegmunkasok/turistak kozott.

  • Moshe Akiva

    2016 május 3
    5:13 du.
    Kedve Moshe,
    nem élek én sem otthon, csak olvasok mindenfélét.
    Az én véleményem a mai magyar poitikáról az, hogy a vesztes Gyurcsány pártiak nem képesek elfogadni vesztességüket és mindenféle hazugságokat híresztelnek a győztes kormányról!
    Mindenkinek van hibája, biztos Orbánnak is van. De ha a nép megválasztotta nagy többséggel, illene hagyni kormányozni, amíg a mandátuma tart. Az új választáskor meg szedje össze magát az ellenzék és probáljon győzni. Ez így van, minden nyugati államban.

  • Kedves Figyelo!

    Ebben egyetertunk!

    xxx

    Kedves Robert!

    Van abban nemi ellentmondas, hogy „felvevő és baromi olcsó munkaerő piaccá” „fejlesztettek” Magyarorszagot.

    Magyarorszag, meg ha 12 millios lenne is, es mindenki tobbszoros milliomos lenne sem lehetne egy jelentos felvevo piac. Igy meg, hogy 4 millio magyar alig el meg, meg kevesbe.
    De az olcso munkaero, vagy csak siman a munkaero (potolni a nyugati lumpen-proletarsagot) minden bizonnyal igaz.

    Aggodalomra azonban semmi ok nincs. Hamarosan vissza fognak terni Nyugat-Europabol a magyar melosok, csak be kell meg vigyenek Nyugat-Europaba egy masik 15-20 millio muzulmant. Talan akad koztuk majd 2-3 millio, amelyik meg olcsobb munkaeronek fog bizonyulni.

  • Seres Róbert

    Moshe Akiva
    2016 május 4
    6:05 du.
    OK, én vagyok a hunyó, mert elfelejtettem mondani hogy a „jóléti társadalmakban” eladatlan, eladhatatlan vagy frissen lejárt szavatosságú árúk felvevő piacára gondoltam, amik ott a felesleges raktározás és az utána következő megsemmisítés miatt még plusz költséget is emésztenének, ám itt és a többi perifériás tagállamban sajnos a szegénységünkből fakadó igénytelenség miatt még ha akár minimális haszonnal is de értékesíthetők.

  • Figyelő
    2016 május 4
    4:38 du.
    Miről csobogsz megint, kispatak?
    Gyurcsány 2OO9 óta nem miniszterelnük, nem indult miniszterelnök jelöltként a választásokon, ráadásul már nemis az MSZP tagja.
    Viktorod Bajnaitól vette át a stafétabotot, kihangsúlyozva, hogy Bajnai tevékenységének köszönhetően a gazdasági válság jóval kevésbé érintette magyarországot, mint a t9bbi EU-s államot, vagy akár Amerikát.
    Az emberek nem Gyurcsányt akarják visszahozni, hanem élhetőbb országot szeretnének. Ez pedig, amíg Orbán a saját és a haverok zsebére koncentrál a nép helyett, nem fog bekövetkezni. A Fideszen belül is egyre több az ellentmondás, kifelé pedig egyre zavartabbak a magyarázatok.
    Nem lehet egy kormányzatot hosszútávon hazugságokkal fenntartani. Gazdaságilag semmiképpen. Vagy vállalja a komplett diktatúrát, vagy elbukik.
    Remélem, az utóbbi.
    És ha lehet, vér nélkül..

  • Figyelőnek hiába mutatjuk a választási statisztikát:
    Még mindig azt szajkózza hogy ” nagy többséggel választották meg a magyar emberek ”

    Továbbá felesleges neki azt is 1000 szer előadni hogy már NEM LEHET választásokon leváltani.

    Figyelő ezt az aprócska tényt lazán figyelmen kívül hagyja és hajtogatja az ostoba véleményét:
    „Majd a választásokon !Ha akarják, leváltják..blablaa”

  • falusi

    2016 május 5
    2:34 du.
    Falusi, választások mindig vannak, Legalább is Kanadában minden négy évben van választás. Gondoltam, a magyaroknál is.
    Tudva levő, hogy baloldali kormányt akartok, nem Orbánt, ezen a fórumon mást sem olvasok. Lehet, hogy most nem Gyurcsányt, hanem Bajnait.Vagy hozzájuk hasonlót.
    Mindenesetre, nem tudtok a veszteségbe belenyzgodni.

  • Figyelő
    2016 május 6
    12:35 de.

    Mindenesetre nem tud az igazságba „belenyzgodni”.
    Mellesleg 1998-ban a fideszre szavaztam, de akkorát csalódtam bennük, már akkor, hogy a fal adta a másikat! Az ellenzéki pártok veresége hidegen hagy, ami viszont nem, az a szabad rablás a fidesz slepp részéről, igen, az ország kirablásába (legyen az jobb, vagy bal oldal részéről) nem tudok belenyugodni, és nem is fogok soha!

  • Kedves Terminus!

    Hja, sokkal rosszabb az, amikor az ver at, akire szavaztunk.

  • PROFÁN-BUTÁN