Óriási erdőtűz pusztít nyugat-Kanadában — Megsemmisülhet egy 60 ezres város

2016 május 4 8:26 de.31 hozzászólás

Szerda hajnalra elrendelték az Alberta tartománybeli Fort McMurray város teljes kiürítését, miután egy példanélküli és mindeddig kontrollálhatatlan erdőtűz pusztítást végzett a külvárosokban és megközelítette a belvárost is. Rachel Notley, Alberta tartomány kormányfője elmondta: eddig 30 ezer embert evakuáltak a 125 ezer lelket számoló érintett térségből. Fort McMurray lakosságának több mint fele már elhagyta otthonát. Körülbelül 160 RCMP rendőrt (lovasrendőrt) vezényeltek ki Fort McMurraybe, hogy érvényesítsék a kötelező evakuációt. Kedd este masszív dugók alakultak ki a 63-as országúton, míg a lakosság menekült. Egy-egy alkalommal le kellett zárni sávakat, hiszen az erdőtűz már a városból kivezető országútat is megközelítette.

Erdőtűz Fort McMurrayben. Fotó: Edmonton Journal.

Erdőtűz Fort McMurrayben. Fotó: Edmonton Journal.

Egészen horrorisztikus képek készültek az országúton menekülő kocsikról és az egyre terjedő erdőtűz közelségéről.

Erdőtűz Fort McMurray-ben. A képet egy menekülő lakos készítette.

Erdőtűz Fort McMurray-ben. A képet egy menekülő lakós készítette.

Alberta tartomány kormánya eddig 6 ezer menekülő lakóst tudott elszállásolni, de vannak még sokan akik rokonoknál szállnak meg. Notley kormányfő elmondta, hogy Justin Trudeau-hoz, Kanada miniszterelnökéhez fordul segítségért.

Szerda virradóra megsemmisült a családi házak 80 százaléka Fort McMurray Beacon Hill nevű város részében, miközben komoly károk következtek az Abasand nevű elővárosban.

Erdőtűz Fort McMurrayben. Fotó: Instagram.

Erdőtűz Fort McMurrayben. Fotó: Instagram.

„Még nem jutottunk el a legrosszabb pontig”–mondta Bernie Schmitte, Alberta tartomány erdészeti és földművelődési minisztériumának menedzsere, aki rámutatott arra, hogy a szokatlanul magas hőmérséklet és a szárazság nehezíti a tűzoltóság munkáját. Pontosan ezek a körülmények — a 30 fokot megközelítő nyári hőség és a teljes szárazság — okozták a tartomány eddigi legsúlyosabb erdőtűzét.

Fort McMurray egyetlen kórházát – a Northern Lights Regional Health Centre-t – kedd este evakuálták, miután megközelítette az épületet az erdőtűz. Eddig áldozatról és komolyabb sérülesékről nem tudunk.

Összesen 18 ezren menekültek Edmontonba, de az evakuációt nehezíti, hogy Fort McMurrayben mára kifogytak a benzinkútak. Kanada honvédelmi minisztériuma légi szállítással nyújthat segítséget, így menekítheti ki a még Fort McMurrayben lévő embereket.

31 hozzászólás

  • Gyula Bognar

    Minden szimpátiám, gondolatom, hogy mielőbb meg lehessen állítani a tüzet, legyen eső, bármi segítség, csak ne veszítsék el az emberek otthonukat, emlékeiket és ne legyen emberéletben kár.

  • S a kanadai kormány nem tesz semmit? Hagyja leégni a várost?

  • tropa
    2016 május 4
    1:41 du.
    Tod, Troppajujer jókomám, ittena ministránselnök nemannyira teheccsíges minda zotthoni, ez nemtuggya megállítani a zerdőtüzeta zösszevont szemöldökivel, mindahogyan a mi Viktorunk megfíkeszte a záradó Dunát a fordítva fővett gumicsiszmájjáva, ígyasztán minkitten haggyuka tüszoltókat dógozni. Merük írtenek hozzá, a kormánymeg nem.
    Csókutatlag pusszantásilag esmeg.

  • Tropa:
    Mit kéne tennie a Kormánynak szerinted?
    Kiírni ötmilliárdért népszavazást hogy :
    ” Egyetért e ön azzal hogy nem értünk egyet azzal hogy ne a pohárba öntsünk tisztavizet hanema tűzre ?”

  • Mostanra, már 88 ezer lakós hagyta el otthonát és azóta a házak 75 %-ka elpusztult.
    Szerda, délután 3.44 h.

  • tropa, 30 fokos melegben, fenyőerdő szélén a tűzet helikopzerekkel probálták oltani, de a tűz terjed, sajnos.
    Gyorsabb mindennél!

  • Gratulálok a képekhez, Christopher!

  • Kivancsi vagyok, hogy mikor jelenik meg az elso konspiracios elmelet, miszerint a Notley-kormany kezdte a tuzet?

    Borzalmas ami megy, es meg rosszabb, hogy nem vagyunk igazan felkeszulve az ilyesmire. Nem a tuzoltasra gondolok, azt meg lehet baszni ilyen meretekben, hanem a menekulok ellatasara es elhelyezesere. Ilyenkor persze az emberek segitenek ahogy tudnak, de ennel egy kicsit jobban fel kene keszulni az ilyesmire.

    Nem tul mellesleg, az egyik fekete no aki nalam lakik es az elettarsam is egyben (a valtoszatossag kedveert Swazilandbol) hetfon ment vissza dolgozni a camp-be 3 hetre. Az o camp-je csak ugy 40-50 km-re van Fort McMurray-tol. Nem valaszol a hivasra, csak az uzenetrogzitoje megy. Arrol nincs hir egyelore, hogy oket is evakualtak volna, vagy sem.

  • hazai lámpa

    Moshe Akiva
    2016 május 4
    4:51 du.

    „Borzalmas ami megy, es meg rosszabb, hogy nem vagyunk igazan felkeszulve az ilyesmire.”
    Képzeld el ugyanezt Szíriában, csak erdőtűz helyett háborúval.

    Egyébként azt mondják, hogy a klímaváltozás miatt sorozatosak lesznek a hasonló katasztrófák a világban, na és akkor lesz csak igazi népvándorlás! Sajnálom a kanadai károsultakat, de nekik legalább van hova menekülni! Sokaknak már ma sem adatik meg, hogy felszálljanak Noé bárkájára!

    Persze kérdés, hogy akinek most mindene odaveszett, miből építi fel újra az életét?

  • Kedves Hazai Lampa!

    Te legalabb nem ujjongsz a tragedia miatt. A mi csodalatos komcsi vezetoink kozott akadt olyan is. (Az NDP nevu komcsi part „vezeti” Albertat egy eve.)

    Remelem erted az angol beszedet:

    http://www.therebel.media/the_rebel_is_raising_100_000_to_help_rebuild_fort_mcmurray?utm_campaign=rebuildfortmac&utm_medium=email&utm_source=therebel

    Annak orul, hogy Alberta olaj-fovarosa leegett, igy most meg jobban leall az olaj-biznic.

    A videobol az is kiderul, hogy bar minden mas teren bovitette Alberta kiadasait az NDP egy honappal ezelott (kolcsonokbol) kizarolag a tuzoltasra szant penzen vagott vissza – de azon 80%-al.

  • Kedves Moshe, remélem minden rendben van a barátnőddel!
    Elég rémes a hülye NDP vágása a tűzoltásban, ilyen baromságot csak ők tudnak kitalálni!

  • Azért mégis csak borzasztó, hogy a kanadai kormány hagy leégni egy a várost. Tehetlen egy kormány ez, lehet le kellene inkább mondania.

  • Christopher Adam

    Kanada szövetségi állam – amikor tartományi szükségállapot alakul ki, akkor elsősorban a tartományok cselekednek és a szövetségi kormány segítséget nyújt, amikor erre felkérést kapnak a tartományi kormánytól.

    Nem ez az első komoly erdőtűz Albertában. 2011-ben leégett Slave Lake városa és akkoriban éppen konzervatív kormány volt hatalmon mind Albertában, mind pedig szövetségi szinten Kanadában. Nem kéne bal-jobb kérdést csinálni egy ilyen ügyből, pusztán azért mert most éppen balos kormányok vannak hatalman és esetleg nem mindenkinek szimpatikus.

  • Csatlakozva Gyula Bognárhoz, én is a legnagyobb együttérzéssel gondolok rájuk, és szurkolok, hogy legalább ember áldozat ne legyen! A 3/4 7-es Híradó szerint ezidáig még nem történt haláleset..!

  • A Tropa-félék soha nem adják fel.
    Minden közös emberi bajból poitikai hasznot akarnak húzni.

    Emberek ezek egyáltalán ???!

  • Tropa „megnyilvánulása” emlékeztet engem arra a régi esetre, amikor az erős Azerbajdzsán és a nemannyira erős és erőszakos Örményország konfliktusba keveredett. Már lőttek is egymásra.
    Ekkor egy irdatlan földrengés rázta meg Örményországot !
    Volt olyan kis falu, amire 50 méter föld csuszamlott.
    Láttam a korabeli Híradókban.

    Az egész világ az örmények segítségére sietett , miközben a vele határosan élő azeriak nyivánosan ünnepeltek, örömtáncokat lejtettek az uccáikon és hálát adtak Allahnak hogy megbüntette
    a gonosz örményeket.

  • tropa

    2016 május 5
    1:22 de.
    Kedves tropa, sajnos nem tudod miről beszélsz, ezért jobb, ha ehhez a témához nem szólsz hozzá.
    Mit gondolsz, nem probált meg mindenki mindent a tűz megállitására?
    Mi köze ehhez egy kormánynak? Kiküldheti a katonaságot, hogy segítsen oltani. De sajnos, kézzel NEM lehet oltani ezt a fútótűzet, amit a szél a pernyékkel továbbit máshová!
    Hál Isten, a magyarokat az ilyesmi még elkerülte, és nem volt részük ebben.

  • figyelő, képzeld el, ha ez a tűzvész, vagy csak ennek a negyede magyarországon lenne, s egy jászberényi várost veszélyeztetne, akkor szerinted mi lenne ezeknek a reakciója? Hányszor írták volna le itt, hogy tehetetlen a kormány, s orbán viktornk távoznia kellene? Télen a hó miatt kialakult helyzet okán csinálták ezt, mint most én. Úgyhogy engedtessék már meg nekem is, hogy idióta módon viselkedjek néha én is úgy, mint itt a legtöbb.

  • tropa! máj.06.12:56

    Megengedjük, mert belátjuk, aki idióta az valóban nem viselkedhet másként!
    És ne kavarj,ne akard menteni a menthetetlent, mert nem lehet!

  • Géyza!
    máj.05.2:14

    Az általad említett kárörvendésről akár Csurka István is eszükbe juthatna, amikor a 2001. szeptember 11.-i terrortámadás (W.T.Center) után a részvétnyilvánítás helyett azt üzente: „…Amerika azt kapta amit érdemel…”
    Hiába,letagadni sem tudnánk, hogy magyarok vagyunk – messziről „megismerszünk” az észjárásunk alapján!

  • Sajnos nem csak kézi erővel lehetetlen az oltás, hanem a tervezett, helikopterről történő oltást sem tudják alkalmazni, mert a 800 fok miatt nem tudják megközelíteni olyan módon, hogy az még hatékony legyen!

  • Tropa:
    Jobban tetted volna,
    ha a beszólásod után kissé a
    háttérbe húzódtál volna, hátha elfelejtjük neked.

    De nem !

    A vér-mély-magyar-tősgyökérnek
    MAGYARÁZNIA kell a megmagyarázhatatlant.
    Mindig, mindenhol, mindenkinek vég nélkül agreszívan.

    Így most a nicked méginkább
    „fémjele” lett a fasisztoid véleményalkotásnak.

    De ez így a jó komám.
    Had derüljön csak ki hogy kik is
    vagytok valójában és miféle mentalitással éltek.

  • A jo hir az, hogy mar most tobb-tizmillio dollar jott ossze csak privat adakozasbol a varos ujjaepitesere.

    Mindenki megprobal segiteni.

  • hazai lámpa

    tropa
    2016 május 6
    12:56 de.

    Reméljük egy ember se gyullad ki a hármas metróban, mert azért nagyon nehéz lesz nem az elmúlthatévet hibáztatni!

  • hazai lámpa

    Moshe Akiva
    2016 május 6
    2:32 du.

    Csak nehogy úgy járjanak, mint a vörösiszapkárosultak.

    Az újjáépítés mellett talán a jövőbeni klímaváltozás okozta erdőtüzek megelőzésére is kéne találni valamit.

  • Kedves Hazai Lampa!

    Nem tudom hogyan jartak a vorosiszapkarosultak, de el tudom kepzelni.

    A varos (Fort Mac) elobb-utobb (ahogy elnezem utobb) ujja lesz epitve, ha mas nem 3 ev mulva, amikor a bolsikat menesztik az albertai allambol.
    Mar nagyon sok penz osszejott az ujjaepitesre, most mar csak az hianyzik, hogy senki se nyulja le azt, es valoban azok kapjak meg, akiknek leegett a hazuk, biznicuk. (Mellesleg, baromi dragak voltak ott a hazak, dragabbak, mint nalunk.)

    Viszont nem a klimax-valtozas okozza az erdotuzeket, hanem a villamlas, vulkankitores, vagy valami idiota, aki az erdo kozepen rak tabortuzet. Bar neha eleg egy, a kocsibol kipockolt cigarettacsikk is.

    Mibol gondoltad, hogy a klimax-valtozas okozhat erdotuzet? Nem lenne ertelmesebb a kontinens-vandorlast okolni ez ugyben?

  • Akiva:
    Nagyon jól látod a dolgot.
    Akkó majd ÉN elmondom Lámpa helyett,hogy volt a vörösiszappal:

    Mikor kiborult a tárazó és mindenkinek mindene odalett a szörnyű latyak-áradás miatt , előugrott Orb. és gyászos hangon többször , állami reklámban arra kérte fel népét hogy adakozzunk a károsultak javára mert nincs egy dunyhájuk, egy székük,semmijük..tévéjük sem, számítógépük, semmi nem maradt.
    Csak ami rajtuk van ruha, de az is hogy néz ki!
    És tényleg így volt !

    Mi, „zemberek” adakozni kezdtünk a megadott bankszámlaszámra, hisz a Min.Elnök monta be az ő személyes szájával !

    ÖSsze is jött szépen valami egymilliárd Forint, ruhára, konyhabútorra, kispárnákra, személyes holmikra, ami kell az élethez.

    Na , ezt a pénzt eltette a Kormány !!!

    Sokadik basztatásra aztán nagy nehezen kiosztogattak belőle vagy 200 milliót, a többire azt mondták hogy azt nem osszák, mert az kell az ÖNKORMÁNYZATI INFRASTRUKTÚRA HELYREÁLLÍTÁSÁHOZ !!!!!!!!!!!!!

    ÉRTED ezt ?
    Ellopták a pénzt, hogy ne nekik kelljen állni azt, ami a dolguk : az Állam működtetését a katasztrófa sújtotta faluban !

    EL-LOP-TÁK !!!!!!!!!!! Amit mi, zemberek összeadtunk a helyieknek !!!!

    Azóta nem adakoznak a magyarok, általában semmire sem.

    Elembertelenítettek minket egymástól, valószínűleg direkt és célzatosan.

    Végleg tönkrement itt valami…

  • Figyelő:
    Kérted hogy mutassak neked itt nácikat meg hasonlókat.
    Hát mindjárt itt ez a Tropa nevű akárki.

    Látod milyen lelkülete van ?
    Vesd össze ezt korábbi itteni megnyilvánulásaival és máris tiszta a kép.

  • Kedves Geyza!

    Nem mondom, „szep” kis historia.

    Hasonlo (bar mas) tortent a kanadai es amerikai adomanyokkal Mexicoban, meg valamikor a 80-as evekben (ha jol remlik).
    Ott meg foldrenges pusztitott, es sok jo kanadai es amerikai ember osszedobott mindenfele holmit, amit lefuvaroztak valahogy Mexicoba.
    Volt pofajuk ott helyben a kozel nincsteleneknek arulni azt, amit mi ingyen kuldtunk.

    Nem csoda, hogy egy ido utan elmegy az emberek kedve a jotekonykodastol, ugyanugy, ahogy elment a kedvunk attol is, hogy a Turd World orszagaiba milliardokat pumpaljunk bele csak azert, hogy az ottani vezetok lenyuljak a penzt.

  • Akiva:
    De ez csak egy pici, szinte láthatatlan szelete annak ami ma itt történik!

    Tessék utánanézni a hazai internetes oldalakon, már a „FIDESZ-közeliek” is egyre több és több esetet hoznak fel.
    Igaz eléggé árnyaltan.
    Tudod…mindenki félti a munkáját, megélhetését.
    Pláne akinek kicsi gyereke, lakás vagy autó hitele van !

    Dehát kinek nincs nemigaz ?

    (MEgsúgom: ilyen a Kádár-rendszerben sem volt: hogy valakinek azért kelljen rettegnie hogy elveszíti a lakását vagy a kocsiját ha kiteszik az állásából. Esetleg a kölyke csavargóvá válik mert nem tudja majd taníttatni.

    Csak mert rossz helyen rosszat mondott , faluhelyen pedig , ahol mindenki mindenkit ismer,rossz helyre adta a szavazatát

    Érpatakon például, ahol egy kő-náci polgármester van, nem hogy nemlehet az MSZP-re szavazni , de EGYSZERŰEN NEM IS INDULHAT OTT SEMMIFÉLE VÁLASZTÁSON az MSZP !!!

    Ez ma a hazai realitás.