Kanadai mikrofon (12): Az albertai tűzvész pusztításának területe háromszor nagyobb mint Budapest

2016 május 8 8:03 de.6 hozzászólás

A Bestiának nevezték azt a példanélküli tűzvészt, amely több mint 1.600 négyzetkilométeren keresztül pusztít el mindent Alberta tartományban. Hogy mekkora is az 1.600 négyzetkilométer? Körülbelül háromszor nagyobb mint Budapest, Montreál, vagy éppen Edmonton területe. A tűzvész elpusztította Fort McMurray város nagy részét, több mint 80 ezer embert tett földönfutóvá és még hetekig éghet és terjedhez a térségben, ahol Alberta tartomány történelmének legnagyobb embermentő és evakuációs akcióját hajtották végre a héten. A mikrofonnál Christopher Adam, Ottawából, Kanada fővárosából, 2016. május 8-án. (Hanganyagunkat az alábbi lejátszóra kattintva lehet meghallgatni, illetve a KMH SoundCloud oldalán!)

Mint, ahogy azt a Kanadai Magyar Hírlapban is olvashatták: a szokatlan szárazság, illetve a nyári melegek (30-fokot közelítette meg a hőmérséklet Albertában) borította lángba a térség boreális erdőit. És valószínű, hogy szintén az időjárás és az idő olthatja majd ki – feltehetően pár hét múlva – a tüzeket. Addig a tűz hőmérséklete 800 és 1.000 fok között mozog, így a helikopterből és repülőből tőrténő oltás is rendkívül nehéz kihívás.

Jim Dunstan – az egyik evakuált lakós a mára majdnem teljesen elhagyatott és jelentős részben elpusztított Fort McMurrayből – egy háborús övezethez hasonlította a térséget. „Sokkoló volt látni a hosszú sornyi kiégett kocsit az út szélén”–mondta Dunstan.

A pénteki nap folyamán több mint 1.200 gépjárműből álló konvojban menekítették ki azokat a helyi lakókat, akik a hétfői evakuálás óta egy olajvállalat munkatáborában szálltak meg. A lovasrendőrség kíséretében haladt át a konvoj a füstbe borított és kiégett Fort McMurrayn keresztül. A végtlelen, rendőrileg kísért konvoj egy kiégett Super 8 motel, benzinkút és romos épületek mellett haladt el. Ezen kívül pénteken 5.500, szombaton pedig 7 ezer evakuált lakóst szállítottak ki a térségből repülővel.

Fort McMurray. Fotó: Scott Olson  - Getty Images.

Fort McMurray. Fotó: Scott Olson – Getty Images.

Rachel Notley, Alberta kormányfője kijelentette: Fort McMurray városába és a térségbe még hetekig nem lehet visszaköltözni, hiszen a régióban még mindig pusztít a tűzvész és a kioltás után sem lesznek olyan állapotok ott, amelyek lehetővé tehetik a biztonságos hazatérést és életet.

Több mint 80 ezer evakuált fog segélyt kapni a tartományi kormánytól. Minden felnőtt evakuált 1.250 dollár segélyben részesül a kormánytól, gyermekei pedig 500 dollárt kapnak. Összesen száz millió dollárba kerül a kormányzati segélyakció. Ezen kívül eddig 44 millió dollárnyi adomány érkezett be a kanadai Vörös Kereszt irodáiba. Minden egy dollár adomány után a kanadai szövetségi kormány is egy dollárnyi támogatást fog adni a bajbajutott Albertának–így szeretné a kanadai kormány ösztönözni az adakozást.

Továbbá British Columbia tartomány 300 ezer dollárt, Saskatchewan pedig 250 ezer dollárnyi segélyt utal át Albertának.

Lovasrendőrök találtak néhány tucat olyan lakóst a jelentős részben elpusztított Fort McMurrayben, akik nem voltak hajlandóak evakuálni. A még maradt házakba egytől egyig bemennek a rendőrök, hogy megtaláljanak és távozásra kényszerítsenek bárkit, aki nem követte a kötelező evakuációt. Szombaton a rendőrök egy idős férfit találtak az egyik megmaradt házban, aki kutyájával volt ott. A rendőrség becsomagoltatta az idős ember holmiját és evakuálásra kényszerítette őt.

A legtöbben akik a városban maradtak, azért nem vettek részt az evakuációban, mert nem volt járművük, vagy nem volt hová menniük.

Kevin Kunetzki, a királyi lovasrendőrség képviselője elmondta: aggasztó, hogy még mindig vannak a városban, hiszen a füst mindent belepett. Helyenként olyan tömény a füst, hogy még tíz méternyi távolságra se lát az ember — mondta Kunetzki.

Rachel Notley élőben könyörgött a még Fort McMurrayben tartozkódó emberekkel, hogy halasztás nélkül távozzanak a városból és a térségből. „Most kérem figyeljenek! Ha nem vagy rendőr, tűzoltó, vagy az elsősegély szervezetek dolgozója, akkor ne maradjál Fort McMurrayben”–mondta a kormányfő.

Vasárnap virradóra több mint 500 tűzoltó harcolt a tűzvész ellen. Jelenleg 15 helikoptert és 16 légi tankert vetnek be a térségben.

A napokban a tűz valószínű, hogy eléri Alberta és Saskatchewan határát. Még hetekig éghet az erdőtűz, de ha valóban erre felé terjed a tűzvész, legalább a legnagyobb települések és közösségek megmenekülhetnek attól a totális pusztitástól, aminek Fort McMurray lakói tanúi és áldozatai voltak a héten.

*

A Kanadai mikrofon című jegyzetünket az Ottawai Magyar Rádió részére készítettük el. Minden vasárnap helyi idő szerint este 7 órától hallgathatják Ottawában a CHIN rádió egy órás magyar nyelvű műsorát élőben a 97,9 FM-en, illetve élőben az interneten is, ezen a linken

6 hozzászólás

  • Isten mentsen meg benneteket!

  • Segítsen Benneteket a jó sors! Ez furcsa. Eddig Ausztráliából, Californiából hallottunk Ilyesmiről. Európában utoljára tán a Görögországban pusztított volt ilyen jelentős. Úgy látom, Alberta északabbra fekszik, mint Magyarország. Májusban 30 fokos meleg? Mi történik velünk?

  • Kováts László

    Tragédia és együttérzésemet fejezem ki a tűzvész áldozatainak. Én az ismert okokat nem részletezném, hanem feltennék olyan új, és még nem kellően ismert okokat,kérdéseket is, amik itt is a szabadban megtörténhetnek. Nem állítom teljes határozottsággal, hogy erre magyarázat lehetne az én eléggé különösnek tűnhető elméletem, de előfordulhat, hogy talál a tűzesetre más magyarázatot, és kisebb megoldást erre, a hétköznapjait élő olyan személy, mint én is, aki nem a fizikai törvényeknek a tökéletesen jól ismerője, és ezért racionálisnak tűnhet a gondolkodása.
    Ismeri a tudomány az otthoni mikrohullámú sütő hatásait. Ez a rezonancia a 2,4 GHz-es jel elég hamar képes az ételt felmelegíteni. A fém és néhány anyag pedig itt igen veszélyesek, mert tűzet, okozhat. Erre a készülékek gyártói fel is hívják a figyelmet. Sokan pedig nem is sejtik azt, hogy ez a 2,4 GHz jel, mint antennajelek egyre jobban ki vannak bocsátva a szabadban. Félve írom le, de az erdőtüzeknél ahol elindult a tűz, milyen energia lehet, e felett, mekkora teljesítményűek az antennáknak a jelei a légkörben az adott területeken? Nehéz elhinni, pedig köztudott, ahogy felfedezték a GHz jelek ilyen hatását.
    http://nembulvar.hu/site/index.php/mhely-37/gondolkodo/5538-hires-talalmanyok-a-mikro-historiaja
    Ez a leírás megérteti velem, hogy felmelegítheti hasonlóan a levegőt is a GHz-es antennajelek sokasága. Ebből pedig egyre több van és lesz is a légkörben, a környezetünkben. Érdemes elolvasni azt, hogy mit írnak a gyártók is, az otthoni mikró sütővel kapcsolatban az óvintézkedéseknél.
    http://www.landorhegyi.hu/kemia/Hogyan_melegit_a_mikrohullamu_suto.pdf
    https://www.markabolt.hu/files/30/1915/ems17216-hu.pdf
    Mi pedig a szabadban kiküldünk ilyen ehhez hasonló jóval erősebb jeleket, és valamiért mégis egyre gyakoribbak lettek az erdőtüzek. Véletlen ez, és nincs is semmi köze ehhez? A fizikai kísérletezők pedig kiszerelték a mikró sütő belsejét, és fókuszálták ezt a kibocsátott sugarat,és képes volt majd 50 méterre lévő műanyag vízzel teli poharat is megolvasztani.Az ennél pedig még komolyabb fizikai ismeretek pedig, erről a témáról további kérdésre is keresnek még válaszokat. A tudomány ismeri a Japán nemzetiségű Masaru Emoto elméletét, és „ A Víz üzenete” című könyvét. Ő szerinte minden fajta rezonancia befolyásolja a megfagyasztott, és így lehűtött vízkristályokat, ezt a megfagyott jeget, és fotókkal képekkel bizonyította be.
    http://sportwellness.hu/index.php/viz-uzenete-niken-pimag-piviz-egeszseg-viztisztito-vizszuro.html

    A tudomány az éghajlati meteorológia ismeri a felhők szerkezetét, amik 10000 méter felett jégkristályokból vannak. Ezek a felhők pedig napjainkban képesek szerintem kirajzolni az ilyen jégkristály felhőkben ezeket az antennajel hullámhosszakat, és persze rajzolatai még a Napnak is, a hasonlóan rezonancia mágneses jeleinek.
    Tudom lehetetlen, de mi történne erdőtüzek esetében, ha az adott helyen leállítanák mondjuk az antennajeleket, és nem működnének? Csökkenhetne a környezetet terhelő ilyen jelek felmelegítő hatásai? Nem bocsáthatunk ilyen erős jeleket mi ki a légkörbe? Tévedünk,és semmi köze a Nap által kibocsátott,és a mesterséges rezonanciáknak a tüzekhez? Vagy Masaru Emoto ha élne, mit gondolna erről? Lehetséges lenne a szabadban, a megfelelő rezonanciákkal, a vizet, a csapadékot létrehozni ilyen helyeken, és a HAARP is valójában létezhet e? Nem tudhatom, ha az antennajelek szüneteltetve lennének, ez mennyit segíthetne az erdőtüzek megfékezésénél? Az emberiség ma folyamatosan megterheli a környezetet a mikró hullámú jelekkel is, és ehhez még ilyen erősen éghető anyagokat is ha eldobunk, ha a mikrosütőre gondolok, így pedig nehéz lesz a jövőben is erdőtüzeket elkerülni. A CO2 pedig a légkörben, mint Carbon is, képes áramot vezetni, ami a légkörben további erősödő hatásokat is okozhatnak, a viharok, és a szárazságok esetében.A Nap sugarai, ez a többféle rezonanciája pedig amúgy is erősebb lett. A mikrohullám ezért, mint rezonancia, képes lehet a légkört a pulzáló,és így erősödő jelekkel a CO2 ilyen hatásait is lehet még tovább fokozni. Kérdés még mi más jöhetne szóba, és a tudomány tud ehhez is hasonló más gondolatokról?
    Lehet még több más ok is, ami az ilyen környezeti hatásokat előidézheti, ezért a felvetések, a leírtak, így még csak nekem is elméletek.

  • Kováts László

    Az éghajlatról pedig amit tudnak a klímakutatók,mint légköri ionizációról is, valahogy, egy erdős hatalmas nagy kiterjedésű területen nem képes hetekig felhők, és csapadékok képződni? Ha már Kanadában is lehet ilyen nagy szárazság, ezt látatlanban is megkockáztatom több oka is lehet.Olyan fizikai folyamatok okozhatnak ilyen hatásokat,amik miatt lehet összeadódhatnak a Nap,és a mi általunk lassan az egész Földet beborító, amit én úgy neveznék, elektroszmog, és ez a „elektromágnesesség” képes meggátolni a légkör áramlását,persze a megszokott módon. Látható nálunk Budapesten is, hogy jóval sűrűbb a viharok esetén a felhő. Egyes antenna jelek földközeli jelek, míg vannak igen magasan is, amik ott még szintén fedik is egymást,és nem szabad elfeledkezni a felső légkörből visszaverődő jelekről sem, hullámokról,rezonanciákról,ami lehet,hogy szintén ok lehet, mint felhők mozgását gátoló hatások.Egy Napból jövő gamma sugár pedig áthatol a Földön is, a bolygónkon, ami már nem verődik sehonnan se vissza. Szerintem lehet az alkalmazott radarok jelei, és még néhány GHz jel képes megváltoztatni a légkör mozgását károsan, ehhez pedig a Nap erősebb aktivitása még együtt így segítheti a Föld felmelegedését is.A 108 oktáv pedig amit ismer ma a tudomány, a fény,és a hang, mint látható és nem látható jelek, infra,ibolyán túli zenei 20-20000hz stb, szigorú természeti törvények működtetnek. Még mi is a 7,8 hz- re vagyunk ráhangolva, vagy voltunk, ez a Schumann rezonancia a Föld saját bioritmusa, ami megegyezik az élővilág minden lényével is. Ez is gyorsult, és 12 Hz lett, amit kérdés nem e befolyásolhat a több ezernél is nagyobb, kibocsátott antennajelek sokasága a Föld körül. Ha nincs igaza Masaru Emotonak, aki sajnos már nem él, miért lehet a megszokott felhők helyett ennyire mágneses hatásúakat is látni a 10000 méter felett, ami már ott jég is,és láthatóak ezek a formái? A csapadékok a jég mérete is erre lesz magyarázat, hogy képes bizonyos rezonancia a fagyáskor változtatni a méreten is, mint jégesőnél.Már az egyenlítő felé is eljutott esetenként a sarki fény. Miért tud ennyire beljebb jutni ez is? Vagy csak simán mágnesesebb lett a légkör mindenütt, vagy más okok miatt? A Föld légkörében valójában az ionizációs folyamatok is komolyan változhatnak, amiket mielőbb meg kellene értenünk.

    https://www.google.hu/search?q=masaru+emoto+v%C3%ADzkrist%C3%A1lyok+k%C3%A9pek&biw=1440&bih=745&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ved=0ahUKEwiLmsL4r-bMAhXjCJoKHYESAfsQsAQIIA

  • Kováts László:
    Minden tiszteletem a Tiéd , de ez az „elektroszmog” teória
    teljesen nélkülöz mindent aminek köze van a fizikához.

    Sajnos a felmelegedés a fosszilis tüzelőanyagok égetésének a következménye.

    Az elektromágneses tér, akár koherens akár nem, semmit nem befolyásol hacsak nem terawatokról van szó.

    Ellenben a légkörben felgyülemlő , égésből származó gázok sajnos nem engedik a világűrbe visszasugárzódni a beeső , Napból származó (valóban elektromágneses ) sugárzást, amit most nevezünk egyszerűen csak infrasugaraknak.

    Az egész úgy működik mint egy üvegház:Az üvegen vagy a magaslégkörön át bejön a hősugárzás, egy részét elnyeli a talaj, másik részét a talaj az albedójától (hővisszaverőképesség) függően visszasugározza a Világűrbe.
    Viszont az üveg vagy a magaslégkör nem engedi át az egész talajról visszaverődött sugárzást.
    Egy részét elnyeli, más részét átengedi, harmadik részét meg visza veri és az egész folyamat kezdődik előlről.

    Ez van kérem.

    Egyszerű dolog ez , mint a faék. Át kéne térni az atomenergiára , az viszont meg kissé gyanús lett mostanra.

    Javaslom :
    Ezentúl járjunk lovon és együnk mi is nyers füvet vagy 100 évig.
    Addigra minden helyrejön.

  • Kováts László

    Az atomenergia időzített bomba. Elindítjuk,és nem tudhatjuk, hogy mikor és melyik fog lenullázodni, vagyis robbanni. Németországban is, nem kevés van az atomerőművekből,és ha nincs biztonságban a világon a terror fenyegetettség miatt egyetlen ország sem, meg kellene találni valami mást,mint a kozmoszból jövő valamilyen energiákat. Az atom egy igen durva a részecskék drasztikus felbontása, és lehet a légkörből, az univerzumból fog a jövőben kinyerni az emberiség egy még nekünk ismeretlen erőt. Ki tudja, mi lesz az elve, gyanítom köze lehet a jövő űrkutatásának, és a kvantumfizika veszi át a mai fizika szerepét is.Idővel néhány fizikai törvény is megdől. Képes lesz az emberiség az „időn túlra” is tényleg eljutni, ha a térhajlításra gondolunk, valamint a térre és időre is, mert jelenleg ez se lehet szent és biztos alapokon álló fogalom.

    Nemere István pedig jóval merészebbet állít,mert szerinte az egész naprendszerben is melegebb lett.

    https://www.google.hu/#q=nemere+istv%C3%A1n+a+golf+%C3%A1ramlat+halott

    Térhajlitás
    https://www.google.hu/#q=t%C3%A9rhajl%C3%ADt%C3%A1s&start=10

    VNTV és a HAARP.
    http://www.vntv.hu/2013/09/hany-rezges-az-elet-haarp-es-magasfeszultseg/

    NEKEM A JAVASLATOM,AZ ÉLŐ BOLYGÓ, HA MÁR LÉTREJÖTT SZERVEZZE MEG AZT, HOGY AKI AKAR, ÉS MEG IS TUDJA TENNI JÁRULJON HOZZÁ AHHOZ, HOGY EGY ŐSHONOS FÁT ÜLTESSENEK EL AZ ADAKOZÓ PÉNZÉN. KB 2 MILLIÁRD EMBER KÉPES LENNE A JÖVEDELMÉBŐL EGY DB FÁT ADAKOZNI. HA PEDIG LENNE OLYAN EGYFORMA SZERENCSEJÁTÉK IS A FÖLDÖN, AMI A BEVÉTELNEK MONDJUK A FELÉT SZINTÉN ERRE KÖLTENÉ, EZ IS JELENTŐS LENNE. IGAZ ILYEN ÉGHAJLAT MELLETT KB A FÁK FELE KI FOG PUSZTULNI, ÁM AZ 1 MILLIÁRD DB IS IGEN JELENTŐS LENNE. NAIVITÁS MA EZ TUDOM, DE HA NEM A TŰZ, AKKOR A VIHAROK RONGÁLJÁK AZ ERDŐKET, ÉS EZ MINDENKINEK AZ ÉRDEKE, AZ ORSZÁGOKÉ IS,HOGY AZ ÉLŐ BOLYGÓ, ÉS MÁS HASONLÓ SZERVEZETEK VALÓBAN SIKERESEN TELJESÍTHESSÉK A CÉLJUKAT, ÉS MEGÓVJÁK EGYÜTT A FÖLDET.