Az ausztriai választások margójára — Egy történelmi visszatekintés

2016 május 25 9:36 de.26 hozzászólás

Nem hiszem, hogy valótlanságot állítok ha azt merem mondani, hogy az ausztriai választások eredménye megállította a szélsőjobboldali pártok előretörését szerte Európában. De kicsit nézzük át jobban ezt a kijelentést úgy osztrák, mind európai lebontásban.

Ausztria sok sok évig egy amolyan állóvíz volt politikailag. Miután 1955-ben elérte, hogy független és szuverén, de „neutrális” állam lehessen, szinte alig lehetett hallani olyanról, hogy kormányválság, vagy valami nagy politikai változás. Szinte állandósult az a rendszer, hogy két nagy meghatározó politikai irányzat van. Az egyik a szocialista irányzat a másik pedig, ahogyan itt nevezik a konzervatív néppárt.

1955-ben Leopold Figl, a néppárt vezére deklarálta azt az okmányt mely alapján Ausztria független neutrális állámmá alakulhatott, és megszűnt a négyhatalmi ellenőrzés és felosztás, ami a két Németország esetében csak jóval későbben valósulhatott meg és akkor is csak olyan kompromisszum árán, hogy két részre osztották a nagyhatalmak. Megalakult a nyugati kultúrán működő Szövetségi Köztársaság és a kommunista tengelybe bekényszerített „demokratikus” köztársaság, vagy ismertebb nevén az NDK.

Ausztria amolyan ütköző zónának jött létre, mely ketté tudta választani a nyugatot és a keletet. Az osztrák politika mindig is kénytelen volt valahogy a nyugat és a kelet felé is politizálni. A néppárt tulajdonképpen a parasztok, és a befektetők, illetve a nagytőkések pártja lett.

A szocialisták előretörése és az úgynevezett jóléti állam megalapozója Bruno Kreisky nevéhez fűzödik. Hamar felismerte azt, hogy Ausztriában nem mindenki tőkés, nem mindenki vállalkozó és nem mindenki gazdálkodó. Rájött arra és ezt sokszor hangoztatta is később, hogy csak is akkor válhat Ausztria, de bármely ország is úgynevezett jóléti álammá, ha szinte a nullával egyenlő a munkanélküliek száma, és van fogyasztás. Ahogy mondta: akkor fogunk jól élni, ha a polgár tányérjáról is lelóg majd a Wienerschnitzel.

Okos külpolitikával elérte, hogy egyre több ország befektetői jöttek Ausztriába és létesítettek gyárakat üzemeket és ezzel egyre több munkaerőre lett szükség. Ha nem is volt teljes a foglalkoztatás, de szinte alig volt munkanélküliség. Hogy főleg az arab tőkét tudta idecsábítani és arabbarát politikát folytatott az egy dolog. Az ő nevéhez köthető, hogy a világ nagy olajtermelő államai ide tették a központjukat, az OPEC-ket.

Nagyon hosszú ideig szinte egyeduralkodó volt az osztrák politikai életben az SPÖ. Szinte soha sem kellett koalícióra lépnie egy másik párttal sem. Erre csak a hetvenes években volt szükség amikor is Kreisky népszerűsége hanyatlani kezdet. Legnagyobb megdöbbenésre koalícióra lépett az FPÖ-vel ám a koalíciós kormányzás nem ment sokáig zökkenőmentesen. Kitette hamar a szűrét az FPŐ-nek és ismételten mint amolyan egyeduralkodó folytatta az ország kormányzását. Amikor teljesen leköszönt és átadta helyét a fiatalabb generációnak, igyekezett úgy megválasztani az új pártvezetőséget, hogy tanult és képzett volt melósok gyerekeiből válogatta ki őket. Ekkortól már csökkent a párt meghatározó és vezető szerepe. Kénytelenek voltak koalíciós partneri kormányzásra, de ügyelve arra, hogy a főbb miniszteri székek a szocialista képviselők kezeiben maradjanak.

Még Franz Vranitzky kanclersága alatt eléggé olajozottan mentek a dolgok. A baj akkor kezdődött amikor Viktor Klima vette át a kancellári széket. Ő folytatni kívánta a régi Kreisky féle irányvonalat, de beleesett saját csapdájába. Számára már nem csak az volt mérvadó, hogy diplomás kiművelt fiatalok kerülhessenek vezető pozíciókba, hanem az úgynevezett „freundel wirtsachf” érvényesült. Haveri alapon kezdték osztogatni a pozíciókat és a szakszervezeti vezetők nem csupán kis apparatcsikok voltak, hanem már parlamenti képviselőséget is kaphattak, sőt miniszteri székeket is.

A koalíciós konzervatív partner persze ezt nem tudta jó szemmel nézi. Úgy érezték meg vannak kötve a kezeik, mert egy darab általuk indítványozott törvényjavaslatot nem tudtak átvinni a parlamentben. Mindenütt akadályozva voltak. A befektetők már nem kaphattak olyan adókedvezményeket mint régen és az adóztatás sem úgy ment mint ahogy az megszokott volt. Noha az akkoriban még magas 25% százalékos adó szinte mindenkire vonatkozott, de egyre több kiskaput csináltak a szocialista párttagsággal rendelkező befektetőiknek. A konzervatív néppárti párttagok befektetéseibe meg beültették a saját szakszervezeti embereiket, ha tetszett ha nem, és így ellenőrzésük alatt tudták tartani ezeket.

A korrupció ekkor kezdett egyre inkább elterjedni. Szinte mindenütt volt egy kiskapu egy-egy megvesztegethető apparatcsik, aki jó pénzért mindre hajlandó volt. Erre az időszakra datálható a volt keleti régiókból megindult emigránshullám (még a szögesdrót felszámolása előtti időszak) A sok kis apparatcsik egyből nagy üzletet tudott csinálni, és hogy ne legyen kiélezett a harc a szocik és a néppártiak közt amolyan egyezséget kötöttek.

Virágzott szinte minden. Az menedékkérők olcsó és jó munkaerők voltak. Amig a regisztrációs procedúra intéződött, addig igyekeztek szinte éhbérért dolgoztatni őket. Senki sem ellenőrizte, hogy a munkabéreiket rendesen kifizetik e, be vannak e jelentve, fizetnek e utána adót stb. Hogy ne legyen bérvita a helyi és a „vendég” munkavállalok közt, hoztak egy kirekesztő határozatot. Mondjuk törvénybe nem merték foglalni, nehogy kiverje a nagy demokrácia védelmezőinél a biztosítékot, és bizonyos munkaköröket bevándorlók nem tölthettek be.

Szinte minden munkahelyi vagy lakásbérléssel kapcsolatos hirdetésben ott volt a nem is burkolt idegengyűlölő beirás: nur inlander, auslander unerwünst (csak helybelinek és bevándorló nem kéretik.) Nagyon sokan ebből elég szépen meggazdagodtak. Ennek akkor lett vége, amikor megszűnt a szögesdrót és a határok teljesen átjárhatóak lettek. Csakhogy a feketék (azaz a néppártiak) és a közben egyre jobban erősödni kezdő FPŐ nem igen akarta, hogy ez a kis „proporc” amit kitudtak élvezni egyik percről a másikra megszűnjön.

Miután a határok átjárhatók lettek, folytatni tudták ahol abbahagyták. Jöttek a keleti munkavállalok csapatostul és szép rendesen ki is használták őket minden téren. Tartózkodási engedély, munkavállalási engedély, állandó bejelentett bérlakás. Mindez persze elég búsás hasznot hozott majdnem munka nélkül a helyi lakosságnak. Senki sem figyelt oda arra, hogy a helyi munkavállaló jogai ezáltal mennyire sérülnek.

Volt ugyan az inlander auslander nem törvényes, de működő paktum és viszonylag mindenki jól járt. A baj akkor kezdődött el amikor az ország csatlakozott az EU-hoz.

Bécs

Bécs

Ettől a perctől kezdve egycsapásra megszűnt az úgymond jóléti állam. Egyik párt a másikra mutogatott és hirtelen nem tudták, hogy akkor most mihez kéne kezdeni. Jörg Haider szerencsecsillaga ekkor kezdett felemelkedni. Kezdte behozni vissza az időközben elpártolt arab befeketetőket. Amolyan arab feketepénz befektetési államot hozott létre. A volt arab diktárorok kedvenc befektetési helye lett. Ismét volt egy kis pénz (a bankokban ugyan és nem a gazdaságban, de lehetett vele játszadozni az államnak).

Ezután kezdett azzal foglalkozni, hogy ismét bevezesse az inlander auslander politikát ami akkoriban az EU kereteiben ez nagyon kirívó dolognak számított. Ráadásul akkor tört ki a délszláv válság és özönlöttek a menekültek. Érdekes módon ha nem is nyiltan, de valahogy egység volt a parlamentben is, mert a szocialisták sem nagyon aktivizálták magukat, hogy tegyenek valami ellenintézkedést. Igaz, volt egy nagy demonstráció amit úgy tartanak mai napig számon mint lichtermeer, amikor hetvenezer tüntető vonult ki tüntetni este a Heldenplatzra, az itteni Hősök terére.

Ekkor Haider és az FPŐ elhatározták, hogy népszavazást rendeznek, hogy ki akarja a bevándorlást és kik nem. A népszavazás ötlete balul sült el, mert az FPÖ és akkor már nyilt szövetségese az ÖVP is belebukott. Ennek ellenére még is sikerült a választásokon győzelmet aratniuk. Noha Haider és pártja harmadikak lettek, az ÖVP velük ült le tárgyalni mint szóba jöhető koalíciós partner. Meg is állapodtak erről, ám hiába volt az akkor, államelnök néppárti, Thomas Klestil személyében, nem volt hajlandó aláírni a koalíciós kormány kinevezéséről szóló okmányt. Tette ezt azért is mert az EU kizárással fenyegette meg Ausztriát a külföldiek kirekesztése miatt.

Hosszú ideig kétséges volt, hogy Ausztria hogy fog dönteni. Ragaszkodik az auslander inlander nem törvényes de bevett szokásként alkalmazott metódusán, és ezáltal kiteszik az EU-ból, vagy hajlandó kompromisszumra. Az emberek egy része persze már ekkor be volt heccelve, és sokan úgy gondolták, hogy az EU beleszól Ausztria belpolitikájába, ami ellen fel kell lépni. Ekkor Haider és pártjának támogatottsága csúcsra volt járatva, akár csak mostanság. Csupán úgy tudtak bent maradni az EU-ban, hogy Wolfgang Schüssel, az akkori még nem hivatalosan beiktatott kancellár hajlandó volt kompromisszumot kötni, hogy Haider nem lesz tagja a kormányának és azonnal megszüntetik, sőt büntetik azokat akik továbbra is a kirekesztő inlander auslander politikát akarják folytatni.

Ha Haider nem szenved halálos autóbalesetet, ma talán a parlamentben lenne mint akármilyen miniszter, ha nem kancellár. Ám az ÖVP politikája ebben a kérdésben, mármint az EU országaiból származó szabad munkaerő beáramlás terén mit sem változott. Betartotta ugyan az EU által előirt normákat, de a fizetésekben mind a mai napig megmaradt az egetverő különbség. Egy született osztráknak mai napig magasabb a havi jövedelme mint az EU országbeli hasonló beosztásban dolgozónak.

Amikor a szocialisták ismét átvették a kormányrudat, nem az volt a legfőbb gondjuk, hogy ezt megszüntessék. Éppen ellenkezőleg. Nem egészítették ki az éves infláció okozta veszteségeket, nem kompenzálták azokat akik vesztettek a fizetésük eddig megszokott vásárló erejéből, hanem megvárták amig lemegy arra a szintre ami nagyjából egyforma volt az EU dolgozó bérével. Nem teljesen egyértelműen, a szocilisták a felelősek csak ezért, hiszen meg lett volna az a joguk, hogy felmondják a koalíciós szerződést és úgynevezett kisebbségi kormányt hoznak létre. Ám nem tették. Beérték azzal, hogy mint régen igyekeztek nem megszavazni a konzervatívok törvényjavaslatait. Mentségükre szóljon, hogy a főbb miniszteri székek mint a pénzügyminiszteri a kül- és belügyi nem az ő kezeikben volt. Ők nem tudtak beleszólni, hogy mennyit szánnak a feketék erre vagy arra, nyugdíj és béremelésre. Mint „opozíció” szólhatak csak ellene.

Közben az arab világban történt változások erősen érintették az osztrák gazdaságot. A diktátorok amilyen gyorsan csak tudták, kiszivattyúzták az osztrák bankokból a pénzeiket, hogy ezzel mentsék az irhájukat és legyen miből új életet kezdeniük. Utána beindult a menekült áradat is. Az osztrák bankok akkorát vesztettek, hogy az addig vezető bankok közt emlegetett Hypo bank a csőd szélére került.

Kiderült, hogy Haider jócskán lenyúlta a Gadafi és Saddam Hussein rábízott pénzeit. Régen az általa vezetett bundeslandban – Karinthiában – jó élet volt. Később kiderült, hogy óriási veszteségeket halmozott fel Haider amit a kartneriek nem bírtak már fizetni. Az államnak kellett kezelésbe vennie a csőd szélére sodródott tartományt valamint a bankot is állandóan támogatni kellett. Ahelyett, hogy bezáratta volna a Hypo bankot minden pénzt ebbe a bankba fecskendezett.

Józan ésszel az ember azt gondolná, hogy ezután a szélsőséges nézeteket valló szélsőjobboldal az FPÖ mint „kegyvesztett” párt le lett írva. De nem ezt történt. Kihasználva a kormány tehetetlenségét és a rossz bevándorlási politikát – amit egyébként a németek kényszerítettek rá – és ezáltal egyfajta transit államot csináltak Ausztriából, két részre osztotta az osztrák szavazótábort. Sőt! Sokáig úgy tünt, hogy sikerült elérnie, hogy minden csalódott szavazót a maga táborába tudott átszavaztatni. Még az elnökválasztást megelőzően jelöltette magát a bécsi helyhatósági választásokon.

Heinz-Christian Strache a polgármesteri székért szállt harcba Michael Haupllel. Elég sok szavazott szerzett, de Haupl ha nem is abszólut többséggel nyert, és maradt Bécs polgármestere. Az elpártól szavazók aki Strache szavazókká váltak, akárcsak most az elnökválasztás során, az utolsó menetben visszatáncoltak és mégsem Strachéra voksoltak. Strache nem rendelkezett sem akkor sem most kidolgozott programmal csak frázisokat puffogtatott. Azon kívül semmiféle gyakorlata és rátermettsége sem volt, és ma sincsen amit a választók értékelhettek volna, és rá voksoltak volna az utolsó körben.

A mostani szoros választási különbség azt bizonyítja, hogy ugyan jelentős erők támogatnák Strachét, de amikor döntő fontosságú a szavazás kimenetele, akkor visszatáncolnak a támogatói és szavazói, vagy nem szavaznak, illetve a két megszokott nagy párt valamelyikére voksolnak. Egy időre sikerült megakadályozni, hogy szélsőjobbos politikai puccsra kerüljon sor az osztrák politikai életben. Ám a két vezető pártnak – az SPÖ-nek és az ÖVP-nek – sokkal jobb és valódi eredményeket kell tudni majd felmutatnia az elkövetkező időszakban, hogy véglegesen megtudja törni a szélsőjobbos Strache támogatottságát. Ahogy a frissen megválasztott államelnök Van Der Bellen is mondta, ő minden osztrák államelnöke akar lenni és nem pusztán csak azoknak akik eleve bizalmat adtak neki most, és rá szavaztak. Azon fog dolgozni, hogy azok a választópolgárok is őt tekintsék a jövőben elnöküknek, akik nem rá szavaztak. Arra kérte fel a jelenlegi koalíciós kormányt, hogy az ő munkájuk is váljék olyanná, hogy a jövőben kiérdemelhesse a nép és a szavazók további bizalmát, és akik most ellenük szavaztak azok ismételten bennük lássák majd a jobb és virágzóbb jövőt.

Avi ben Giora

26 hozzászólás

  • Szerencséje ennek a Kreiskynek, hogy nem Magyarországon politizált és nem a kilencvenes években! Véreset vizelt volna, annyit üldözte volna a liberális média és neoliberális megmondóemberek! Szerencsétlen lúzer Kreisky, ennek senki nem mondta meg, hogy jóléti állam nem létezik, ezt sokkal jobban tudják a neoliberális közgazdászok meg a Bokros!

    Másik, hogy az osztrák parasztot meg a magyar parasztot nem lehet összehasonlítani. Az osztrák a nagyszüleitől örökölt 40-50 hektáron gazdálkodik, és szegény hülyének senki nem mondja, hogy ez nem lehetséges, ezt is jobban tudja a magyar pesti liberális flaszterparaszt! Magyar liberálisok szerint csak az argentin latifundiumokon történhet gazdaságos mezőgazdaság, megírták a 168 órában is! Az osztrák paraszt mégis a széljobbra szavaz, mert az garantálja a termőföldje védelmét a multitól.

    Magyar paraszt a rendszerváltáskor visszakapott 8-10 hektáron gazdálkodik, már ha van értékesítési lehetőség. TSZ-eket szétverték a rendszerváltáskor, mert minek az. Itt is a szélsőjobbra szavaz a paraszt, amelyik aztán Mészáros Lőrincnek adja a földet, és röhög a markába a megvezetett vidékieken …

  • Kedves Gergely!
    Tetszett, csak az első mondattal van bajom.
    „Nem hiszem, hogy valótlanságot állítok ha azt merem mondani, hogy az ausztriai választások eredménye megállította a szélsőjobboldali pártok előretörését szerte Európában.”
    Biztosan ezt gondolja és csak félreértem?
    Ez a pár tizedes győzelem valóban megállította Európában a szélsőjobbot?

  • Bolond lukból bolond szél fúj.

  • Avi Ben Giora

    Aptyuka!
    Meg nem állította, de mindenképpen egy kis reményt ébreszt, hogy vannak még olyan „nagyokosok” akiknek kigyullad a piros gomb. Ausztriában az utolsó percben gyulladt ki. Hiába próbálkoznak ezt azzal magyarázni, hogy pusztán tízezeres nagyságrendű volt a különbbség és itt valami csalás szag van. Nem történt csalás, az átlag osztrák ilyen. A kocsmában nagyobb társaségban szídja mind a két vezető pártot aztán elkezd gondolkodni. Hogy is van ez: a szabadság párt azt mondta hogy megreformálja a dolgokat, lecsukatja a csalókat sipistákat megadóztatja stb. Akkor villan be az agyába, hogy már bocsánat miket beszél Strache? Pont az ő pártjában ültek és talán ülnek a legnagyobb csalók. Hogy csak pár nevet mondjak: Heider aki több millióval lett gazdagabb annó, és nem lehet már behajtani rajta mert halott. A családján hajtsák be? Képtelenség mert a felesége nem egy Julcsa a fejőszéktől, ő is egy gazdag parasztpricsni volt a sok közül és eleve gazdag volt. Viszont Karl Heiz Grasser egy kis faszferi volt mielőtt pénzügyminiszter lett. FPÖ párttagságival lett pénzügyminiszter. Utána elvette feleségül a Swarowsky lányt és ki is lépett az FPÖ-ből. Ám zsebrevágott egy halom pénzt (csak a Buwog állami lakásmaffiázás során úgy hatvan hetven millát)a Hypo bank botrányban is nyakig benne, és szabálytalan gyanus pénzátutalások az anyós svájci kontójára. Na és itt gyult ki a piros gomb egyeseknél. Ez és sok más volt fejessé avanzsált „jóember” dacára annak hogy elég vastag akta van már róla szabadon szaladgálhat és jókat röhög a markába. És az FPÖ ahelyett hogy azt ordítaná úton útfélen hogy le kell csukni és el kell venni a vagyonát még védi is, hogy nem ő volt és a felesége a Swarowsky lány onnan van a sok dohány. Na erre intett be sok szavazó, hogy na ez csak bort iszik és vizet prédikál a népnek. Ő sem megy a szomszédba persze. Honna telt neki luxus kocsira, az első kerület frekventált helyén luxus lakásra, és szinte havi rendszerességgel ibisai hétvégékre. Hát nem a fogtechnikusi parxisából (amit már ne is űz) az biztos. Sajnos manapság akik betudnak kerülni valahol a politikai életben azonnal azzal kezdenek foglalkozni, hogy amig a kádencia tart minél vastagabban tudjanak kaszálni az állami vagyonból. Ez manapság világjelenség. És a szavazok azzal vannak megvezetve, hogy na tessék nézzétek meg ennek aztán tényleg semmije sem volt és most mennyije van. majd csinál nekünk jobb életet és ad nekünk is. Na persze hogy ad. Amikor volt az utolsó választási kampány gyűlés Bécsben meg vidéken be is kiabáltak Strachénak meg Hofernak: Hol a sör meg a virsli? Mert addig ez olyan természetes volt nekik, hogy annyi sört és virslit zabálhattak amennyi beléjük fért. Aztán amikor úgy Isten igazából kellett volna adni nem volt se sör se virsli. Szóval nagyjából mindenütt ugyan olyan a helyzet csupán csak másképpen csomagolják és tálaljak. Aki korrupt és csaló az a világ bármely parlamentjében ezt fogja tenni. Kérdés csak az mennyi támogatottságot tud magának szerezni és mire elég.

  • Ha tetszik ha nem az FPÖ egymaga letett 2.223.458 szavazatot… A Zöldek pártja által is és az összes nem FPÖ-s alakulat által támogatott független jelölt rendkívül szoros versenyben előzte meg szabadságpárti ellenfelét, Norbert Hofert. Alexander Van der Bellen 2 254 484 szavazatot kapott, míg ellenfele 2 223 458-at (50,1 és 49,9 százalék). A 6,4 millió választásra jogosult 72,7 százaléka ment el voksolni, ez összesen 4,6 millió választót jelent. 2018-ban ennyi szavazóval, abszolút többséget szerezhetnek, az osztrák parlamentban a megosztott és leamortizálodott hagyományos pártok ellenében… Ha ez nem előre törés, akkor mi ?

  • Avi Ben Giora

    Adon Gyurio10. Megkérhetné,arra. hogy Natanjahuval vitatkozzon és ne velem. Vagy maga is „szakértő” ugye az osztrák politikában csak hát ugye annyit ért hozzá mint én volt izraeli a Natanjahu politikájához. Mert ha olyan okos szakértő vagy akkor írd már meg, mi a fene vezette arra, hogy kinevezze Libermannt és pont hadügyminiszternek. Ha van elég vér a kicsi pucádban akkor kapirgálhatnűl erről egy cikket. De te csak amolyan közbeugató janó vagy.

  • Adon barna gergely,
    először is kérem,hogy a köztünk levő differenciák miatt a jövőben azt tegezze akinek megitta a lábvizét.A különböző Izraelben történő politikai lépésekről nem vagyok hivatott beszámolni a KMH oldalain még a hitlerájban élő Scharf Móritzoknak sem.Ezek az erev-rávok árulhatják az én segítségem nélkül is a sovány agyacskájuk torz szüleményeit.Közbeugató janó pedig az aki beszegte a füled,hogy tartsa a bohócsapkát.Bizony még sok évi tanulásra lenne szükség a mocsokká avanzsáláshoz.

  • Gióra, köszönöm az ausztriai helyzetképet. A tényleges hatalom és állásleosztásról Magyarországon nincsenek elemzések, az FPÖ-ről meg csak egyoldalú nácizást olvasni. A burjánzó korrupcióról szintén alig hallani, de hát nálunk Paul Lendvai a futtatott szakértő, az meg csak „bezzegdemokráciaként” emlegeti az osztrákokat. Tehát mindent összevetve Ausztriában szar lett a politikai helyzet, kétfelé szakadt az eddig unalomba fúló társadalom.
    A győztes került a legnehezebb helyzetbe, lesz rajtuk nyomás rendesen.
    A cikkben egy mondatot nem értek:”Egy időre sikerült megakadályozni, hogy szélsőjobbos politikai puccsra kerüljön sor az osztrák politikai életben.” Hol volt itt puccs?

  • Tisztelt Gergely!
    Változatlanul nagyon félek, és megdöbbenek ezen az eredményen.
    Tisztelettel.

  • charlie
    2016 május 25
    2:40 du.

    Ja, kettészakadt az ország (az osztrák), mert a szocik nem voltak hajlandók a hatalmat tálcán felkínálni a széljobbnak, némi kaviár és pezsgő kíséretében! Nem olyanok voltak, mint a Puch kandúr, akik Simlicskával nagyon jól megértették egymást, hát istenem a pártpénztárnokoknak is kell egy szakmai fórum, ahol megbeszélik a nehézségeket …

    Az osztrák korrupcióról lehet, hogy nem sokat írtak, mert olyan nincs. A kormányzatról beszélek, nem Haiderről.

  • hazai lámpa
    2016 május 25
    3:47 du.

    Bocsánat, javítok:

    Az osztrák korrupcióról lehet, hogy nem sokat írtak, mert olyan nincs. Az államról beszélek, nem Haiderről.

    Tehát az osztrák állami korrupcióról talán azért nem írnak, mert nincs.

  • Avi Ben Giora

    Készült csak politikai puccs. Ha időben nem aktivizálódik az SPÖ nem meneszti a sok székébe ragadt apartcsikot (Feymannt és Hundsdorfert)akkor krakk lett volna. Érthetőbben. Ha mégis megválasztották volna Hofert akkor Strache és az FPÖ kikövetelhették volna az előrehozott választásokat. Most sem maradnak nyugton mert nem bírják megemészteni hogy vesztettek. Tanultak valamit Orbánéktól mert csalással vádolják a választási bizottságot, hogy hamisítottak szavazatokat.
    Lámpás. Az állami korrupció Heider nélkül is folytatódott. Van sajnos állami korrupció. Sőt! Pont Feymann és társai voltak azok, akik még támogatták is azzal, hogy szemethunytak, mert féltek, hogy seggberúgják őket és nem lesz többet zsiros fizetés.Saját pártjuk szólt be hogy leszerepeltek mehetnek.

  • Kedves Slapaj!

    Szólok, hátha elfelejtetted a nagy izgalomban, hogy szóról szóra ugyanezt már leírtad tegnap egy másik osztrák választásról szóló cikkben, csak akkor nekem címezted – nem is igen értettem miért – az ég világon semmiféle számot, százalékot nem vitattam, nem is foglalkoztam vele!

    Akkor most végig haknizod valamennyi cikket, és mindenhol odamondogatod, hogy „… ha tetszik, ha nem ….” mert hogy ez a legújabb vitastílus?
    Úgy egyébként kétségbe vonta valaki a számokat amelyeket itt felmondtál?
    Nem! Hát akkor? A mi lett volna ha – az itt most nem játszik, azt meg pláne nem láthatod te sem, sőt én sem hogy mi lesz 2018-ban!

  • A liberálfasiszták győzelme csak balszerencsén múlott. Néhány tizedes különbség nem nagy (ez is majd hihetetlen, hogy ezt egyedül érte el), itt még bármi lehet. Charlinak igaza van, óriási nyomás nehezedik most a kormányra, melynek igen könnyen bukás lehett a vége. Csak egyet mondhatok: Szebb jövőt!

  • tropa egy érdekesség a magunkfajtáknak:
    „Negyven ország képviseletében nagyjából ötven Magyarországra akkreditált diplomata, köztük több mint tíz nagykövet elfogadta a Jobbik meghívását, és részt vett az ellenzéki párt által szervezett zárt ajtós, reggelivel egybekötött találkozón a napokban, amit egy belvárosi szállodában tartottak.
    A pártban a mostani találkozót úgy értékelik, hogy soha ennyire sikeres még nem volt a kezdeményezésük. A külpolitikával foglalkozó szakembereik azt a tendenciát is felfedezni vélik, hogy a Jobbik elfogadottsága egyre magasabb külföldön.”
    …….
    Sajnos az osztrákokat felsőbb utasításra nem képviselhette senki. 🙁

  • Avi Ben Giora

    Tökéletesen így van, nagyon nagy a nyomás a kormányra. De itt még másról is szó van. Az FPÖ jelöltje Hofer kilóméterekkel áll feljebb mint Strache. Akik rá szavaztak azok ténylegesen rá az ő személyére, és nem a pártra szavaztak. Strache és az FPÖ persze ezt úgy könyveli el mintha ez pusztán nekik köszönhető „győzelem” holott ez Hofer személyének szólt és nem az FPÖ-nek. Tehát ha sikerül lemaszírózni a ráragadt „sallangot” Hoferről amit ő is nagyon szeretne(megjelent az új államelnök hivatalában és kívánt neki jó munkát. Sőt elzárkozott minden olyan feltételezés elől, hogy bármi köze lenne a Strache féle kampányhoz amely megkérdőjelezi az SPÖ és Van Der Bellen győzelmét)szakadás állhat be a párton belül. Cirka olyan helyzet alakulhat ki mint Vona és Novák közt.(Csak összehasonlítás mert minden téren más Hofer mint Vona vagy Novák. Pusztán hataloméhségről van szó és nem valami politikai konfliktról.

  • Gióra, azt elképzelhetőnek tartod, hogy a néppárt és a szocialisták egymás nyakának esnek egy esetleges FPÖ-vel megkötendő koalícióért? Burgenlandot vezető FPÖ-szoci koalíciónak milyen a megítélése? A Néppárt véglegesen elsorvadhat?

  • Seres Róbert

    Avi Ben Giora
    2016 május 25
    12:59 du.
    Kedves Gegely!
    Én nem állnék le burkolt anyázásba egy olyan idült felsőbbrendűségben , vélhetően kellően szenilis emberrel, aki már többször is arra a Scharf Móriczra hivatkozik, amikor a zsidóság árulóit akarja minősíteni, aki lehet, hogy csak a fenyegetőzés vagy hatalmas anyagi ösztönzés , vagy mind a kettő hatására módosította a felsőtiszai perben a koronatanui vallomását, annál is inkább mivel az ominózus per nagy hirtelenséggel, meglepő fordulatokkal, gyanus eltünt nyomozati anyagok és hamisított bizonyítékok valamint állami háttéralkú által került végkifejletre! A tiszaeszlári pert normális zsidó ember inkább jegelné, mint állandóan hivatkozik rá! Másik: pont én adtam a tanácsot az egymás ellen köpködőknek régebben lengyelországi születésű nagyapámat idézve: ” ha nem eteted a disznódat, akkor éhen hal!”, amit valaki huncutul, saját találmányaként előadva, ráadásul helytelenül alkalmaz!

  • Avi, pontosaan erről írtam a másik topikban a témával kapcsolatba,

  • Seres kém,
    boldogult pólisi nagyapád elmei szikráját én is elfogadtam.Nem sajátítottam ki,de az elfogadás bizonyítékaként jogom van alkalmazni.A degenerált védencedre nem akartam használni a pontosabban meghatározó szót ezért írtam,hogy Scharf Móritz. Valóban őt és téged is elérkezett az ideje,hogy jégre tegyelek.Az pedig,hogy eddig is szóba álltam veletek lehet,hogy valóban egy kezdődő szenilitás jele.Szóval abba maradunk,hogy sem nagyapád disznóját sem egyéb disznókat nem kívánok tovább etetni.Bízok benne,hogy van saját moslékotok amivel etethetitek egymást.Ennél többet vagy jobbat meg nem is ferginolok nektek.

  • Avi Ben Giora

    Kedves Robert!
    Gyurio 10 nem szenilis csak egy tipikus likudnyik (Beginből kikelt elfajzott népség akik még egymást is képesek anyázni.Ignorálni kell mert másból nem ért)jóember. Nem tűri el ha valaki kettőnél többet tud számolni. Ő megragadt a héderben a kita „bét” szinten. Ignorálni kell(roppant nehéz mert több sértegetést ver az ember fejihez mint egy Kneszet képviselő)
    Charli. Ilyen már volt egyszer ha a Schüssel Heider féle koalícióra gondolsz. Hangsúlyozni akarok mégegyszer valamit. Nem az FPÖ-nek szólt ez a sok szavazat hanem magának Hofernek az ő személyének. Burgenladban összeborult az FPÖ és a szocik. Nem lesz hosszú életű. Burgenlandban nagy a szegénység és Nissl az SPŐ-ös landeshauptmann nem tud pénzt fakasztani. A pénzügyminiszter néppárti és kezdi elzárni a csapokat. Szépen be fogja ő is adni a derekát vagy lemond mint ahogy a többi apartcsik tette.

  • Seres Róbert

    Avi Ben Giora
    2016 május 27
    11:07 de.
    Tudod én azt nem értem hogy, még a saját fajtáját is kirekeszti, ha az akár a legnagyobb baromságát is kritizálni merészeli! Ha ennyire hungarofób akkor miért nem kotródik át egy olyan honlapra ahol jiddisül vagy ivritül kéjeleghet a magyarul beszélők és a magyarok primitívségén?

  • Sereském,
    megteszitek ezt magatok.Nem kell,hogy velem foglalkozzatok. Etessétek egymást a saját gyártmányú moslékotokkal.

  • Utána néztem és egy előbbi beírásomban azt írtam,hogy”bolond lukból bolond szél fúj”.Seres itt javítanom kell.Két bolond lukból fúj a szél.Felváltva,mikor melyiktek van alul vagy felül, mert többnyire úgy tűnik,hogy mindkettő alsó szél.

  • Seres Róbert

    gyuri10
    2016 június 2
    9:18 de.
    Nagyon meglepődnék, ha egyszer az általad fennköltnek vélt mocskos személyeskedések helyett a címben felvetett témákhoz is érdemben hozzá tudnál szólni!

  • Seres Róbert,
    nem volt elsődleges célom téged sértegetni.Sajnálom,hogy egy olyan lényhez csatlakoztál,aki nálam,nálunk „megméretett és könnyűnek találtatott”.Az pedig,hogy én mihez és mit írok,a te beleszólási jogod annyi,mint kanverébnek bírálni az oroszlán sörényét.Aki nem választ magának mocskos társat,nem érhetik mocskosnak vélt személyeskedések.Addig pedig járd a meglepődés mentes göröngyös utadat.