Kanadai mikrofon (15): Támogatja a melegházasságot a kanadai jobboldal

2016 május 30 11:42 de.26 hozzászólás

Mai két témánk közös vonala az újítás és az új perspektívák. A kanadai aktuálpolitikai világot felrázta a hétvégén az a bejelentés, miszerint az ellenzéki Konzervatív Párt hivatalosan is elfogadja a melegek házasságát. A kanadai üzleti világban viszont szintén akadt meglepetés: az ország legnagyobb könyváruház lánca új üzleteket nyit és virul, annak ellenére, hogy a digitális médiadömping világában már sokan leírták a könyveket és a könyvesboltokat. A mikrofonnál Christopher Adam, Ottawából, Kanada fővárosából, 2016. május 29-én. ( (Az alábbi lejátszóra kattintva, illetve a KMH SoundCloud oldalán hallgathatják meg hanganyagukat!)

A kanadai Konzervatív Párt Vancouverben tartotta idei kongresszusát, melynek két sokat várt fénypontja volt: Az első, hogy hat hónapnyi teljes visszavonulás után, nyilvánosan felszólalt Stephen Harper korábbi Konzervatív miniszterelnök aki 2006 és 2015 novemberéig kormányozta Kanadát. Stephen Harper – aki teljesen visszavonul a politikából és akiről azt halljuk, hogy az ősztől parlamenti mandátumáról is lemond – arra szólította fel Kanada legnagyobb ellenzéki pártját, hogy a jövőbe nézzen, ne a múltban éljen.

„Eljött a jövőbe tekintés ideje”–mondta a volt kormányfő, aztán hozzátette: „Az igaz, hogy büszke múltunk van, amire visszatekinthetünk. De a múlt nem egy olyan hely, ahol le kéne ragadnunk.”

Mindjárt akadt is egy példája annak, hogyan is nézhez ki ez a jövőbe való tekintés. A Konzervatív Párt delegáltjainak óriási többsége megszavazta azt, hogy a párt többé ne úgy definiálja a házasságot, hogy az csak egy férfi és egy nő között kötendő, hanem két férfi és két nő között is. Összesen 1.036 igen szavazat és 462 ellenszavazat mellett döntött úgy a jobbközép párt, hogy ezentúl a párt a melegek házasságát is támogatja.

Egyébként az egynemű házasság 2005 óta valamennyi kanadai tartományban törvényes. A több mint 9 éves Stephen Harper kormány sem próbálta 2006 után felnyitni ezt a kérdést.

Michelle Rempel, egy Calgary városából származó parlamenti képviselő így nyilatkozott a történelmi szavazás után:

„Azt hiszem, hogy pártunk egy kicsit kanadaibb lett. Ez egy mérföldkő pártunk számára, de minden kanadai számára is. Igaz, hogy eltartott tíz évig mire ide jutottunk. De ez jelzésértékű döntés mindazok számára a világban, akik az egyenlőséget támogatják. Kanadában az egyenlő jogokat ünnepeljük.”

CONSERVATIVE CONVENTION 20160528

Michelle Rempel középen, a szavazás után.

Maxime Bernier, egy konzervatív parlamenti képviselő Québec tartományból így összegezte a párt döntését:

„Ez a szabadságról és az egymás iránt mutatott tiszteletről szól. Te azt szerethetsz akit akarsz és Téged is szerethetnek mások.”

Eric Lorenzen, egy nyiltan meleg konzervatív aktivista kelet-Ontarioból elmondta a pártkongresszuson, hogy mennyire nehéz volt számára, hogy az általa támogatott párt nem értékelte élettársát és életformáját. Lorenzen szerint a konzervatívok nem támogathatják a szabadság jogok korlátozosását egyetlen demográfiai csoporttal szemben sem.

Közben Justin Trudeau, Kanada liberális miniszterelnök egy kissé csipős megjegyzésse illette a jobboldal döntését.

„Jobb most, mint soha”–mondta a kormányfő aztán hozzátette: „Ki tudja, talán tíz év múlva a klímaváltozás valóságát is elfogadják.” Aztán a kormányfő – kissé hangnemet váltva – hálát mondott Stephen Harper kormányfőnek, aki szerinte csak nem tíz évig odadással és megkérdőjelezhetetlen nemzezi elkötelezettséggel vezette az országot.

*

Nem csak az ellenzékben vette kezdetét a megújulás. Heather Reisman, Kanada legnagyobb könyáruházának tulajdonosa bejelentette: hat új könyváruházat nyit, amelyeket most már „kulturális áruházaknak” nevez. Az Indigo nevű cég 1996-ban jött létre — egy olyan világban, ahol az internet és az online média még nem uralta a terepet. Jelenleg összesen 90 áruházat üzemelnek országszerte és 6.200 kanadait alkalmaznak. 2001-ben vette át a Chapters nevű üzleteket is az Indigo, de a két név alatt hasonló árukészlettek találkozhat a vásárló.

Az online olvasás terjedése ellenére, az Indigo/Chapters nem csak, hogy túlélni látszik, de innovációjának köszönhetően még virulni és terjedni tud. 2015 utolsó negyedévében összesen 13 százalákkal növekedett a vállalat bevétele–azaz már a 383 millió dolláros szintet is meghaladta. Internetes vásárlások 18 százalékkal növekedtek, az üzletekben pedig 13 és 15 százalék között növekedett a vásárolt termékek száma.

Indigo könyvesbolt Torontóban.

Indigo könyvesbolt Torontóban.

A könyváruházak fókusza természetesen továbbra is a könyveken van. Átlagosan 70 ezer könyv közül válogathatnak a vásárlók az Indigoban, de mivel Heather Reisman kulturális áruházakról beszél, ennél többről van ma már szó. Az üzleti model arra épül, hogy az átlag, kortárs könyvvásárló még milyen termékeket vásárolna szívesen, amikor eltölt egy kis időt kedvenc könyváruházában? A vállalat azt vette észre, hogy azok akik könyveket vásárolnak és olvasnak Kanadában szívesen vesznek prémium ajándék tárgyakat, továbbá oktatáshoz is alkalmas játékokat gyermekeiknek. Így ma már ezek is kaphatóak az Indigoban. Ma már a bevétel 40 százaléka nem könyvekből, hanem ilyen különféle tárgyakból tevődik össze.

De a kulturális könyvesbolt ötlete arról is szól, hogy könyveket egyéb tárgyakkal párosítanak. Például szépművészeti albumokat együtt árulnak szépművészeti alkotásokkal. Szakácskönyveket pedig háztartási és konyhai kellékekkel együtt mutatnak be a vásárlóknak.

Reisman szerint csak úgy lehet fel venni a versenyt az online világgal, ahol üzleteikben olyan élményt nyujtanak, amit az interneten – egy kattintással és online böngészéssel – nem lehet sehol megtalálni és átélni. Pénteken nyitotta ki Reisman legújabb könyváruházát Torontóban és ígéretei szerint még több ilyenre számíthatunk A a jövőben, országszerte.

*

A Kanadai mikrofon című jegyzetünket az Ottawai Magyar Rádió részére készítettük el. Minden vasárnap helyi idő szerint este 7 órától hallgathatják Ottawában a CHIN rádió egy órás magyar nyelvű műsorát élőben a 97,9 FM-en, illetve élőben az interneten is, ezen a linken. A korábbi adásokat pedig itt hallgathatják meg

26 hozzászólás

  • 1. A szavazatokért mindent, ez lehet a jobboldali kanadai párt jelszava! Szomorú, hogy ma ez kell a politikai sikerhez, a melegházasság támogatása. Megbánják még ezt Nyugaton ugyanúgy, mint a túlzásba vitt multikulturalizmust.

    2. Én már nem is veszek könyveket, mert nem férnek el a lakásban, de ezek nagy részét is örököltem vagy egyetemista koromban vettem a ballagási pénzből. Van ilyen üzlethálózat nálunk is, hogy könyv+kávézó, kávézó + törölközőbolt, azt hittem, hogy rossz helyen járok, mikor bementem! Kár, hogy nincs pénzem ötezres biopamut pizsamára, amit árultak.

  • A melegségről…
    Nem tudok elégé hálát adni a sorsnak, hogy nem Kanadában élünk, – és a férjem sem buzi !

  • Hazai lámpa,
    Viszont nekem nagyon tetszett a Várban az a kávézó, ami könyvüzlet is volt, könyvek kutatása után, egy évszázados udvaron, ihatod a kávét is.

  • eveline, már ne is haragudj Kanadában sem buzi mindenki!
    Mert a konzervatívok most rájuk szavaztak, az valóban SEMMIT nem jelent. Eddig is esküdtek egyneműek, ezután is fognak, mint a legtöbb amerikai, kanadai városban.
    Ezt a tudják a konzervatívok is, ezért miért ne szavaznának rájuk? Minden, csak politika.

  • Kedves Evelin, két gyönyörű szavunkat, mint a meleg és a házasság ne hagyjuk ellopni. Egy édesanya szeretete meleg, férfi és nő házasodik. Hogy a homoszexuálisok mit csinálnak egymással találjanak ki maguknak szót rá. Mivel tanult viselkedésformáról van szó, ezért veszélyes a gyermekeinkre, unokáinkra.

  • Figyelő, nézz már rá a fenti képre, a szavazás utánira ! Mindez csak politika ?

  • eveline,
    ezek Liberálisok! Örülnek a győzelemnek……

  • Judith Kopacsi

    Hazai, Kanadában nem bánta meg senki a mulitkultit. Remekül működik. A melegházaságokkal pedig az égvilágon semmi baj sincs, mindenki éli kedve szerint az életét. Mint anno jelenlegi miniszterelnőkünk édesapja is modta, az államnak semmi keresnivalója sincs az egyén hálószobájában.

    Evelin én a fenti képen csak vidám embereket látok. Te mást is látsz? Hmm, akkor te meg egy LÁTNOK vagy, és csak remélkedhetsz, hogy a boszorkányokra nem fog rájárni a rúd egy darabig.

  • Judith Kopacsi

    Charlie! Nem tudta, hogy a „melegség” egy tanult viselkedés forma. Mindkét gyermekemnek volt módja közvetlen barátságot kötni homosexuális illetökkel és képzeld, egyik sem „kapta” el a virust, vagy „tanulta” meg a „viselkedést”. Ekkora baromságot már rég irtál, de ha lehet ezentúl ne strapáld magad hasonlóval, hacsak nem akarod, hogy az asztal alá röhögjelek.

  • Judith Kopacsi
    2016 június 3
    7:03 du.

    Nekünk már Németország is Nyugat, és Merkel szerint a multikulti véget ért.

    A bejegyzett élettársi kapcsolat miért nem elég a meleg pároknak? A melegházasság szerintem túlzás, mert helytelen példát mutat a fiataloknak.

  • hazai lámpa
    2016 június 4
    6:48 de.

    Helytelen példa alatt nem arra gondolok, hogy fertőző vagy ilyesmi. Inkább a szabályok fellazítására, a minden mindegy viselkedésre.

    Múltkor a kilencéves unokahúgom mesélte, hogy leszbikus párt láttak a strandon. Kérdezzük, hogy honnan tudod? Hát mert egymás mellét simogatták.

  • Judith Kopacsi
    2016 június 3
    7:03 du.

    Merkel itt azt hirdette meg, hogy az a fajta multikulti megbukott, mikor a bevándorlóktól nem várunk el semmit, és ők se tesznek erőfeszítéseket. Én is TÚLZÁSBA vitt multikultiról beszéltem, ha nem vetted volna észre.

    Ez alapján írtam, hogy a melegházasság is egy olyan vadhajtásnak bizonyulhat idővel, mint a vendégmunkások befogadása számolatlanul. Pl. az ATV-n vannak olyan műsorok, amiben a veszélyekre hívják föl a figyelmet. Pl. az USA-ban köteleztek egy esküvőszervező panziót, hogy meleg párok buliját is el kell vállalniuk, mégha nem is értenek egyet a melegházassággal.

    http://www.origo.hu/nagyvilag/20101017-nemetorszag-bevandorlas-angela-merkel-szerint-a-multikulturalis-allam-megbukott.html

  • Figyelő
    2016 május 31
    11:20 de.

    Ha Orbán fölmegy a várba, sokkal több lesz a kamera, a biztonsági őr és a lezárt terület.

  • eveline
    2016 május 31
    7:50 de.

    Ez az az információ, amire senki nem volt kíváncsi! Eddig senki nem gondolta, hogy két gyerek után nem éltek a férjeddel házaséletet. De most gyanússá vált, hogy te miért figyeled a férjedet ezen a téren … ?

  • Judith Kopacsi

    Hogy Merkel mit hisz vagy mond a multikulritól az nekem nem oszt vagy szoroz. Ami nekem számit, hogy Kanadában müködik. Hogy miért? Mert hajlandók vagyunk tiszteletben tartani egymás kulturáját, anélkül, hogy a sajátunkét fel kéne adni. Én Bramptonban lakom, ami az elmúlt 30 év alatt több, mint fél millió embert fogadott be. A város működik. Szivesen megyünk bevásárolni az indiai üzletekbe, köszönő viszonyban vagyunk turbános szomszédainkal is. Résztveszünk a multi-kulti fesztiválokon, a Sikh templomokban is szivesen vagyunk látva. A homosexuálisok házassága meg egyáltalán nem izgat, magánűgynek tartom.

  • a “melegség” egy tanult viselkedés forma.
    Szerintem a betegséget gyógyítani kell.Nem kell nagyon megdicsőülni ” egyik sem “kapta” el a vírust „, mert a mag el van ültetve, csak az a kérdés mikor kell ki!!!
    „Ami nekem számit, hogy Kanadában működik ” Majd ha túlnövik az „ős” kanadaiak létszámát és a választásokba is befognak szólni( lád : alsó szomszéd,vagy London ),meg ha igazi „pofonokat” fogtok tőlük kapni– akkor másként fogjátok látni!!!
    Így jártak a németek,svédek,egészen az északi országok-akik szintén meg voltak dicsőülve -Kanadában is csak idő kérdése!
    Akkor majd változik a véleményetek.
    Üdvözlettel.

  • Judith Kopacsi

    Tóth Péter, még egy kicsit tanuljon biologiát, no meg szociologiát. És szerintem fogadjunk akármibe, hogy a „melegség” azaz a homosexualitás nem betegség és nem is tanult viselkedés. A természetben mindenűtt megtalálható.
    A multikulti pedig csodák csodájára, Kanadában müködik és müködni is fog, mert a dolog természetesen a kölcsönösség alapján áll. Tudom, ezt egyeseknek nehéz felfogni, de sebaj.

  • Judith Kopacsi
    2016 június 4
    9:05 du.

    Úgy dicsőíted a multikultit, hogy magasról teszel Merkel véleményére, ez nem ellentmondás?

    Tudod, nem csak akkor kell jópofizni az indiaiakkal, mikor bemész a boltjukba, hanem ha a gyereke a te gyereked műti vagy az önkormányzatnál kiadja neki az építési engedélyt stb! Németeknél is azért nem működött, mert azt hitték, hogy a vendégmunkások csak átmeneti lakók! Arra senki nem számított, hogy maradni akarnak, és részt kérnek a törvényhozásban, közigazgatásban, oktatásban!

    Kanadában még azért is harcolni kell, hogy az őslakos és a turbános minisztert elfogadják, nem tudom milyen „működő” muktikultiról beszélsz?

    Az egy dolog, hogy téged nem zavar a melegházasság, de itt a túlzott szabadosságról volt szó. Az is zavaró lenne, ha hetero pár csókolózna úgy a strandon, hogy a fiú nyíltan fogdossa a lány mellét.

  • Judith Kopacsi
    2016 június 5
    10:06 du.

    A természetben azért nem megtalálható, mert az evolúció könyörtelen azokkal, akik nem szaporodnak …

  • hazai lámpa
    2016 június 6
    5:12 de.

    úgy értem, hogy azokkal az egyedekkel, amelyek nem szaporodnak …

  • Judith Kopacsi

    Drága hazaikám, és ezt most irod, amikor a földet a túlnépesség veszélyezteti? Hidd el nekem, rengeteg árva vár még adoptálásra, nem kötelező mindenkinek utodót nemzeni.

  • Judith Kopacsi

    Hazaikám, Kanadában nem gond a vendégmunkás és az sem, ha egy Sikh vagy pakistáni orvos műti meg a gyermekemet. Bramptonban már nagyon kevés „fehér” orvost találsz egy-egy klinikán. És képzeld, ez egyáltalán nem egy „űgy” mifelénk.

  • Juditkám, hagyjuk.

    Nincs most kedvem kiforgatott szavaimon vitatkozni.

  • Judith, csak egyet felejtesz el a multikultiról, hogY AMIG Kanadában természetes dolog, addig az európai nemzeteknél nem.
    Kanada így lett naggyá, a mindenféle bevándorlóval, csak az indiánok voltak benszülöttek.
    Az európai nemzetek saját nyevükkel, történelmükkel egyéni, külön nemzetek.

  • Hazai Lámpa:
    „a melegházasság támogatása. Megbánják még ezt Nyugaton”

    Nem egészen értem, hogy az azonos neműek házasságával – azonkívül, hogy a Biblia (és a Korán is) tiltja, Önnek tulajdonképpen mi baja? Igaz, több dolgok vannak földön és égen, óh Hazai Lámpa, mintsem egy szegény állatidomár bölcselme felfogni képes. De mivel az a gyanum (természetesen tévedhetek), hogy Ön nem csak írni, hanem olvasni is szokott, ezért a témában legalább két kis cikket (egy református lelkész és TGM írását) hadd ajánljak a figyelmébe:

    http://magyarnarancs.hu/publicisztika/majsai_tamas_david_es_jonatan_egyhazak_keresztenyek_biblia_es_homoszexualitas_-_i-54197

    http://magyarnarancs.hu/publicisztika/majsai_tamas_david_es_jonatan_egyhazak_keresztenyek_biblia_es_homoszexualitas_-_ii-54989

    http://magyarnarancs.hu/publicisztika/kover-laszlo-es-a-magyar-kultura-genhibai-97981

    Elnézést, hogy nem saját, hanem mások gondolataira hivatkozok, de saját gondolatom eddigi életemben maximum egy volt (illetve van), így hát onnét lopok gondolatot, ahol vannak. (A fórum kommentelői egy részének tehát nincs okuk tartani tőlem. 🙂 )

    H.L:
    „ugyanúgy, mint a túlzásba vitt multikulturalizmust.”

    Ehhez is eg kis olvasnivalót ajánlanék:
    Az egyik „régi” könyv 1993-ban jelent meg: Pierre Boudieu (et alien): La misére du monde
    A másik csak egy cikk:
    http://www.newyorker.com/magazine/2015/08/31/the-other-france

    H.L:
    „Én már nem is veszek könyveket, mert nem férnek el a lakásban,”

    Ezzel én is majdnem hasonlóan vagyok; részben időbeli, részben anyagi okokból, és már tényleg nem férünk el tőlük.

  • „Ügy” majd akkor lesz,amikor meghatározó számban lesznek és az ” ős” lakók kezéből kezdik kivenni az eseményeket,és amikor ezek rosszul esnek ezeknek! De akkor már késő lesz gondolkodni mit kellene tenni.Az előrelátás nem mindenkinek adatik meg.
    A melegségről nem változott meg a véleményem.
    Üdvözlettel