Utcai zenészek, konyhai segédmunkások és szép lányok – Kőrösi Csoma Sándor Program

2016 június 2 7:09 de.56 hozzászólás

Jónéhány írás jelent már meg az Orbán-kormány Kőrösi Csoma Sándor Programjáról hiszen az valóban egyedülálló a világon. A magyar Miniszterelnökség hamarosan eldönti, hogy kik kapnak újabb kilenc hónapra fejenként havonta 650 ezer forintot (kb. 3 ezer kanadai vagy 2,5 ezer USA dollárt), hogy “hagyományőrzés” valamint “közösségépítés” címén itt Észak-Amerikában is tevékenykedjenek.

Göllner András jogosan említi a Kőrösi Csoma Sándor Programban résztvevők politikai szervilizmusát, az sokunk szerint hiteltelenné teszi a kezdeményezést. (Göllner András írása.) Ezen sorok írója már évekkel ezelőtt szerette volna megtudni, hogy pontosan mit csinálnak Észak-Amerikában az ösztöndíjasok. (Korábbi írásom a témáról.) Christopher Adam írásában megjegyzi, hogy a program minimum 65 millió forintjába kerül havonta a magyarországi adófizetőknek. (Christopher Adam írása.)

Nézzünk néhány példát, hogy mit is kap a magyar adófizető havi 65 millióért. Hogyan is történik gyakorlatban az észak-amerikai „diaszpóra” identitásának erősítése, az un. hagyományőrzés és közösségszervezés.

*

Az utcazenész

A hivatalos bejegyzés szerint Török Dancsó Ádám Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas magyar dalokkal “varázsolja el” a clevelandi kultúrkertbe látogatókat. Ott pillanatok alatt magyaros hangulatot teremt.

A mellékelt videón a magányosan citerázó Török Dancsó Ádámot látom, néhányan sétálnak körülötte, de a legtöbben észre sem veszik. A felvételt egy másik ösztöndíjas Tálas Tünde készítette. Két ösztöndíjas munkájára volt szükség a hagyományőrzés „varázslatának” propagálására. (Video – Török Dancsó Ádám a clevelandi kultúrkertben.)

örök Dancsó Ádám magányosan citerázik a clevelandi kultúrparkban.

Török Dancsó Ádám magányosan citerázik a clevelandi kultúrparkban.

*

Csinos lányok mint konyhai segédmunkások és felszolgálók

Az alábbi videón Götzinger Laura mosolyogva meséli el, hogy a nemzeti identitás őrzése konyhai segédmunkát és felszolgálást jelent. A helyiek nagyra értékelik, hogy a Miniszterelnökség odaadó munkával csinos lányokat válogat ki és küld Kanadába ingyenmunkára.

Én persze nem egészen értem, hogy hogyan dolgozhatnak ösztöndíjasok munkavállalási engedély nélkül Észak-Amerikában. Ki fizeti a kötelező a Social Security adót az USA-ban? Lehetséges lenne, hogy „asztal alatti” illegális munkavégzés folyik nemzetegyesítés címén? (Götzinger Laura videója.)

Götzinger Laura konyhai segédmunkás és felszolgáló Kanadában.

Götzinger Laura konyhai segédmunkás és felszolgáló Kanadában.

*

Színésznő, fotómodell és szervező

És ha más csinos lányoknál tartunk…. Székely Csilla civilben újságíró, színésznő és fotómodell. Mostanában Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjas Los Angelesben az ottani Magyar Házban. Mentora Pereházy Miklós, a Magyar Ház vezetője, akivel szorosan együtt dolgoznak azért, hogy minél többen vegyenek részt a ház kínálta „kulturális pezsgésben”.

Székely Csilla a néhai Szipál Martin kedvenc modellje volt.

Székely Csilla a néhai Szipál Martin kedvenc modellje volt.

Balról: Bárány Csilla (szemüveggel) férjével konzul Kálmán Lászlóval, Székely Csilla ösztöndíjas és Pereházy Miklós Los Angeles-ben.

Balról: Bárány Csilla (szemüveggel) férjével konzul Kálmán Lászlóval, Székely Csilla ösztöndíjas és Pereházy Miklós Los Angeles-ben.

Félreértés ne essék, szerintem Török Dancsó Ádám, Tálas Tünde, Götzinger Laura és Székely Csilla maguk is áldozatok. Cserébe azért, hogy magyar államköltségen kijussanak Észak-Amerikába, lelkesen vállalják hogy bizarr „magyarságtudat” szöveget mondanak fel naponta, sőt, azt minden adandó alkalommal lelkesen ismételgetik. Talán nem is veszik észre, hogy a program megalázza, illegális munkavégzésre kényszeríti és kizsákmányolja őket. Ráadásul a lányokat egyfajta anakronisztikus hercigeskedésre ösztökélik, mindezt jó adag nacionalista körítéssel tálalják.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy az ösztöndíjasok jelentős része nem Magyarországon nőtt fel, alig ismeri a magyar viszonyokat. Székely Csilla román állampolgár, Török Dancsó Ádám Szerbiából érkezett.

Lázár György

56 hozzászólás

  • Múlt héten már írtam egy hosszú dicsérő hozzászólást GA. cikkéhez, ami valahogy eltűnt. Nagyon hasonló gondolatokat írtam le, mint ez a cikk.
    Rendkívül arrogánsnak tartom ezt a programot már régóta, a fent említett cikkekben foglaltak miatt.
    Tavasszal volt szerencsém beszélgetni több KCSP-os fiatallal. Bevallom, én igazi beépített hírszerzőkre számítottam, de aztán kiderült, hogy ez talán nem igaz, még akkor se, ha komoly jelentéseket kell készíteniük. Konkrétan eléggé apolitikusoknak tűntek és nem gondolnám, hogy marlonbrandói képességekkel megáldott ügynökök lettek volna, de valóban panaszkodtak, hogy keményen csicskáztatják őket. Végülis elég egyértelműnek látszik, hogy a program arról szól, hogy az itteni fidesz kiskirályoknak kiutalják gesztusként az ingyen munkaerőt és a döbbenetes összegű pénzt meg eltűntetik…

  • Göllner András

    Bár részletes adataink még nincsenek erről, úgy tünik, hogy a fiatal lányok szorgalmaskodása jobban megdobogtatja az idősebb diaszpórás férfiak szívét, mint a fiatal fiúk ügyeskedése. (Kis tündérkéknek, anygyalkáknak becézgetik őket, miközben ki hozzák a húslevest az asztalokhoz, vagy lehajolnak, hogy felszedjék a játékokat a kicsik után.) Talán ez érthető, hisz az már tényleg egy kicsit sok lenne, ha fajtalankodás folyna az adófizetők pénzén kinn a szórvány magyarság köreiben 🙂

    Komolyra fordítva a szót: A Körösi Csoma Programmal az a baj hogy átláthatatlan, átpolitizált, egy politikai párt népszerűsítését hivatott szolgálni a határon túli magyarok körében, az adófizetők pénzén. Nem véletlenül hanem szándékosan van besorolva a Miniszterelnöki Hivatal alá. Szerves eleme a szeretet látszatát keltő átverés gépezetének. Nem magyarságtudatot, hanem talpnyalást és szolgalelkűséget fejleszt a diaszpórás véneink lelkében. (A fiatalok elhúznak ezektől a közösségektől amilyen gyorsan csak tudnak, miután észhez tértek, mert látják, hogy a közösségi vezetők egy olyanféle szellemiség hullámhosszain evickélnek, amelynek semmi köze a 21. századhoz. Rájuk semmi hatása ennek a programnak.)

    A Magyarok sokat tanulhatnának az Írektől, Olaszoktól, Braziloktól, Franciáktól, Brittektől, Izraeliektől, akik egészen másféle módon kezelik a határjaikon túl élő honfitársaik nemzeti tudatának, kulturális hagyományainak ápolását, fenntartását. Sajnos erre kicsi az esély, mert a magyar, általában, azt gondolja magáról, hogy mindent jobban tud mint más. Meg is mondta Orbán Viktor, nem ? Magyarország jobban teljesít !

  • Én egyike közül vagyok aki hangosan ellenzi ezt a programot, mégis azért azt kell mondjam, nem értek egyet ezzel az elég felületes, anekdótákbol összetett cikket.

    Pld a Götzinger Laura eset egy egyetlen video interview-n alapszik, ami elég röhelyes volt (mármint az öreg bácsi megjegyzése). Na meg az hogy volt-e munkaengedéja ahhoz hogy mosogasson a magyar ebédeken meg felszolgáljon, give me a break!!!! Ezeken a közösségi ebédeken/vacsorákon a legtöbb városban ingyen pucolnak krumplik, ingyen föznek, ingyen felszolgálnak (általában a fiatalok) és inygen mosogatnak, bár elöfrodul hogy a nagyobb rendezvényeken 50-100 dollárt megfizet a közösség pár fiatalnak hogy mosogasson el 400 ember után hajnal 4 órakkor, de aligha számitana munkának. És az hogy befogják a körösist egy kis felszolgálásra és krumplipucolásra, ebbe nem látaok semmi rosszat. A magyar emigráns közösségek önkéntességböl szervezödik, és mindeki segit, ahol tud, tehetsége és tudásával, vagy ne adj isten, krumplipucolási tehetségeivel.

    Ha már igy is, úgy jönnek ezek a körösisek, akkor igenis legyenek mindenbe befogva. Ha más nem, legalább azt a hírt vihetik haza Magyarországra hogy itt köszönik szépen a magyar közösséek megvannak, semmi szükég hogy idejöjjenek az adófizetök pénzén a magyarságidentitásunkat erösiteni.

    Személyesen ismerek pár körösist, pld egy komoly néptáncost aki komolyan ledolgozta a lábát több asztráliai magyar közösségbe, meg más városban olyat, aki semmit nem csinált, még szt se, amire beigérkezett. Clevelandba pedig konrkétan tudom hogy az odaküldött körösiseket erösen megfogták a grabancukat és bizony jól megdolgoztatták öket. Az hogy volt egy kis langyos citera koncert, az semmit nem jelent, csak azt hogy volt egy kis cikera koncert.

  • Szerintem, ahogy a magyar lányokat ismerem, boldogan mennek külföldre világot látni.
    Gondolom, hogy ők döntik el, hogy mennek vagy maradnak. Nem kötelező a „disznótor”!

  • Figyelő,
    igazad van,hogy nem kötelező a disznótor.Feltéve,hogy van egy kis paprikás krumpli vagy mamaliga maradék.A”világlátás”a mi időnkben volt majdnem elérhetetlen vágyódás.Román és szerb fiataloknak nem kellett magyarkodniok!Ma sem szimpatikus tevékenykedés.Hacsak…?

  • A Hasbara egy széles meghatározás tartományt magába foglaló címke.
    A magyarság is egy olyan címke ami mögé az idők során sokmindent tettek.
    A kérdés az, h mit, hogyan és minek akar a vezérkarunk propagálni.
    Az is érdekel, h Bennetek milyen sztereotípiák élnek a magyarságról (úgy is, mint milyenségről).

  • Nagy Gyula,
    mennyiségileg sok,minőségileg kevés.

  • Végülis, ez is egy állítás.
    Kérdés, h hiszed-e azt amit most írtál.

  • Semmi szervilizmus, csupán jó színészi tehetség és vastag arcbőr:
    ennyiért megéri még az ördögöt is szolgálni.

  • Nagy Gyula,
    ha csak hinném nem írtam volna.

  • A tudataink a közhivatalos állítás szerint is számítógép működésben létezik. Ebből adódóan, a teljes tartalmuk képzetes.
    Ez úgy is fordítható, h minden tudásunk valamikkel valamennyire alátámasztott hit elemek.
    Emellett rendelkezünk a (hitünkhöz képest) hamisan szólás képességével is.

  • kanadai.
    2016 június 2
    5:13 du.

    Annyit tennék hozzá, hogy az előző kormányok is támogatták anyagilag a kinti magyar közösségeket, pl. hozzájárultak kulturális rendezvényekhez. A határon túl biztosan, ha a tengerentúlon nem is.

    A fidesznél a pénzösszeg az egyedülálló és hogy nézik a politikai hozzátartozást, mint Magyarországon mindenütt. Önmagában nem hiszem, hogy olyan óriási baj lenne a csóró ösztöndíjasok kiküldése. Főleg ha határon túli magyar fiatalok, azoknak nem ismeretlen a kisebbségi lét. Talán életre szóló élmény nekik az utazás, biztos több nem fideszes fiatalnak is az lenne …

  • voronyezs
    2016 június 3
    2:09 du.

    Hát Oscar-díjat nem fognak kapni a fiatalok …

  • Miklos Banfi
    2016 június 2
    8:48 de.

    Utolsó mondatodat plakátra kéne nyomtatni!

    Aszongyák a sok plakátra is ebből telik a fidesznek, hogy a nyertes pályázóknak meg van mondva, hogy hány százalékot illik elkülöníteni annak, aki hozzájárult hogy a pályázat nyerjen …

  • Miklos Banfi
    2016 június 2
    8:48 de.

    Ne parázz, megjelent az a kommented, válaszoltam is rá a Kőrösi Csoma-topikban!

  • Változatlanul, az a véleményem, hogy aki kritizálja vagy sajnálja a Körösi Csoma társaság látogatását Kanadában, az nem magyar érzelmű!

  • Figyelö, maga szerint aki nem nem ért egyet/ellenzi a kormánynak valamilyen programjával, az „nem magyar érzelmü”? Hogy mer ilyet mondani? Ugyan már, ezzel eléggé egyszerüen, és bután probálja lezárni a vitát. És Önt ki nevezte ki annak hogy eldötse ki az aki magyar érzelmü és ki nem? Inkább úgy érveljen, hogy számoljon be arról hogy az Ön városában mi mindennel járultak hozzá a Körösisek a magyarságidentités erösitéséhez, mi olyat tettek amit az Ön városában eddig nem tett senki (INYGEN!)
    Tessék egy kicist informálodni, és megnézni jó pár interviewt a visszatérö Körösisekkel, többek között az hangzik el hogy nagyon erös a magyarságidentitás az emigrációval.

  • kanadai, kiforgatja a szavaimat. Nem a kormányról írtam, janem a programról. Igenis, aki mindenképpen hibát akar keresni abban, hogy jön egy csoport Kanadába, ami segíti magyar kultúra fennmaradását a kint élő és kint született magyar származásuak számára, az nem magyar érzelmű.
    Magam részéről, néhány más magyarral együtta 80-as években rengeteget dolgoztunk, a magyar kultúra terjesztésére és fennmaradásáért.
    Hallott valaha a montreali Kodály Zene társaságról, vagy a montreali Irodalmi Társaságról? Mindkettőnek alapitó tagja voltam. Az utobbi, egy 3 nyelvű antológiát is kiadott, montreal magyar írók és művészek munkáival. A budapesti Széchenyi Könyvtárban is megtalálhatja.
    Sajnos az akkori csoport tagjai vagy meghaltak már, vagy kiöregedtek.
    A fenti szervezetek kihozzattak magyar írókat, művészeket, vagy Magyarországról, vagy az Egyesült Államokból, akik többször itt szerepeltek .

  • Kedves Figyelö!

    Nem azt kérdeztem, hogy Ön mit csinált a montreáli magyar közösségben (ingyen, fizetés nélkül, a szabadidejében, munka/család melett) valamikor a 70es években……..

    ……hanem hogy az ottani Körösi Csoma Sándor Ösztöndijasai fiztésért, havi 650 000 ft plusz repülöjegy stb amit az állam, azaz a magyarországi magyar ADÓFIZETÖK finanszíroznak, ( és most tök mindegy hogy ösztöndijnak vagy fizetésnek nevezzük), mit müveltek azon heti 1,2 napon ami oly de milyen fantasztikus mert Montreálban nincs senki aki ilyet tud?
    És, mivel töltik a hét többi napját?

    Maga nem érti a program lényegét és hogy ki van mögötte. Ez egy állami program, úgy mint a Mikes Program meg a többi.

  • Figyelő!

    Annak lehet kiforgatni a szavait, aki nem fogalmaz világosan és félreérthetősége okán kiforgatható! Ám aki világosan leírja a kategorikus és kirekesztő ítéleteit – a tetejében abszolút illetéktelenül – annak nem kiforgatják a szavait hanem megbírálják, mégpedig jogosan!
    Vannak dolgok melyek egyszerűen nem férnek bele kiskegyed agyába, noha többször többféle formában elhangzottak, leírattak – hiszen nem először kerül szóba a téma, néhány hónapja már megvitattuk, többször és többen elmondták a véleményüket, azt gondolhatná bárki, hogy valami csak megmaradt belőle, de nem !

    1. Mindazok jogosan „kritizálják” a K.CS. programot, akiknek a pénzéből fizetik, azaz a magyarországi magyar adófizetők! Nem biztos, hogy maga a program a bírálat kiváltója, mert az olyan amilyen, ha a kanadai magyaroknak, és leszármazottaiknak arra van szükségük, hogy a huszonéves, Magyarországról jó pénzért kiküldött fiataloktól tanulják a „magyarságtudatot”, ha ők ébresztgetik, ill. tartják melegen a magyar érzelmeket, hát tegyék – de, a saját pénzükön ! Érthető mire szeretném felhívni a figyelmét?
    Miért kerüljön az nekem, vagy bármelyik itt élő, itt adózó honfitársamnak pénzébe, hogy az Ön vagy a két utcával arrébb lakó magyar származású szomszédainak az unokái ne felejtsék el, honnan származnak, mik voltak a gyökereik, hogy néhány népdalt, vagy hímzésmintát, esetleg a túrósrétes vagy a gulyás receptjét, nota bene a magyar nyelvet (is) ismerjék? Miért kellene mindezért annak a magyar állampolgárnak fizetnie a kormány által kiküldött munkatárs 650. ezer forintos havi fizetését, aki maga 47.ezer ft. közmunkabért kap ( már ha olyan szerencsés, hogy van közmunka) esetleg minimálbérért robotol szombat vasárnap is, netán 22.ezer ft. segélyt kap miközben még reménye sincs hogy kapjon, találjon becsületes munkát, mellyel legalább a minimálbért elérhetné?!
    Persze, ez nem az Ön gondja – meg különben is mindjárt megválaszolja, hogy Kanadában is, sőt a világ minden pontján van munkanélküliség stb stb – már ismerem a gondolkodását.
    De, úgy őszintén- nem az lenne a legtermészetesebb, hogy mindazok akik szeretnének emlékezni azokra a bizonyos gyökerekre, és tudatosan ápolni és vállalni szeretnék magyarságukat, azok maguk oldják meg az ilyesfajta gondjaikat? Álljanak össze, szervezkedjenek,ahogy Ön szerint tették a nyolcvanas években is, hiszen minden családban vannak – bár már sokan kihaltak – olyan idős emberek akik még tudják ismerik a dalokat, a verseket, a magyar irodalomra pl csak fel kell hívni a figyelmet, ajánlgatni, kedvet csinálni stb és az író -olvasó egyén megtud vele birkózni! Persze ahhoz az kell, hogy a leszármazók (amennyiben valóban fontos nekik a magyarságuk)is beszéljék a nyelvet. Ha a felmenőik nem tanították őket erre, ill. nem ápolták, akkor valószínűleg évtizedeken keresztül nem volt fontos – most, amikor már a harmadik generáció éli világát Kanadában, miért is lett hirtelen az? És ha az, akkor tegyenek érte – ha már nincs olyan szóba jöhető személy aki erre alkalmas lenne, akkor gyűjtsenek és fogadjanak fel a saját költségükön megfelelő embereket, de ne legyen már olyan természetes, hogy miután 60 éve (ki több, ki kevesebb) kinn élnek a viszonylagos biztonságban és jólétben, a saját akaratukból itt hagyott hazából/hazától várják még annak az „ébrentartását”is hogy Önök magyarok ! Tisztázzuk: ez kinek fontos? Nekünk itthon maradottaknak, vagy Önöknek, akik nem épp rászorult anyagi helyzetükben azt várják, hogy még a széket is tegyék a fenekük alá az óhazából érkező „munkatársak” ?!
    Ez kedves Figyelő pofátlanság a köbön, és Önök ez ellen annyit tehetnek, hogy megköszönve a hazai magyarok igyekezetét és jó szándékát, de nem fogadják el – INGYEN! Ha már egyszer a kormány megszervezi és kiküldi őket előzetes „kiképzés” után, akkor legalább a szolgálatukért járó tiszteletdíjat (fizetést) Önök állják! Ha ez mindkét oldalnak fontos, azt gondolom meg kéne osztozni – már ha!
    És ez esetben biztosak lehetnek benne, hogy senki nem vádolja sem Önöket, sem a kormányt Önös politikai érdekek előnyhöz juttatásával, mert jelenleg ez a helyzet!
    Az a kormány mely az állampolgárok megkérdezése nélkül, szavazati jogot ad a határon túli másod/harmadgenerációs magyaroknak, kik közül sokan már a nyelvet sem beszélik, valamint unikumként kezelik, ha néhány évenként 2 hetet eltöltenek a nagyi óhazájában – nos az a kormány jól körülírható szándékkal és álságos módon él vissza az állam polgárai bizalmával, és adóforintjaikkal amikor azt jogosulatlan előny formájában saját fényezésére, és a szavazata maximálására fordítja. Önök pedig sajnos hagyják megvezetni magukat, és benyalják a jóságos kormány jóságos adományait és gondviselését – feledve, ill, tudomást sem véve róla, hogy az a magyar adófizetők pénze, és nem feltétlenül értenek egyet ilyetén felhasználásával!
    Azt pedig, hogy Ön eldöntse, „magyar érzelmű magyar” vagyok e a saját hazámban, ha foglakoztat mire szórják a pénzünket, – nos ezt visszautasítom !

    Eközben olvasom, hogy az egyik fővárosi kórház gyermeksebészetén elfogyott a gipsz, és nem csak átkötözni nem tudnak, de az újonnan érkezett kis-betegeket ellátni sem ! Közhely ? Az, de mi itt így éljük a mindennapjainkat – Ön és a társai nem kértek belőle, mert ide oda hazaszeretet meg magyarságtudat, annyira azért nem dúlt Önökben, hogy hazatérjenek, miután már szabadon megtehették volna.
    Nem irigység ez, higgye el – még csak nem is „sajnálat” mint Ön írta, mert azon pl mi sajnálni való van, hogy 100 fiatal szuper fizetésért „Körösi Csomázik”?

  • Besancon, egy elitcsere ezzel jár. Mit kell ezen meglepődni?
    A régi garnitúra lecserélve újra, középosztály elkötelezetté tétele az egykulcsos adóval megtörtént, az oligarcha réteg befenyítve, lekötelezetté téve. Hogy ez az állapot egy kormánybukáskor is fenn maradjon, ezért a fiatalok megfogása is kell ilyen Kőrösi Csoma programokkal, Közszolgálati Egyetemmel, lakás támogatással.
    A Fidesz ügyesen letarolja a különböző népcsoportokat, a baloldalnak maradtak a nyugdíjasok, de azok elcsábítása jövőre jön majd egy magasabb nyugdíjemeléssel, gyógyszerár-csökkentéssel.
    Én ugyanígy csinálnám, sőt….

  • charlie,
    azt hiszem valamit nagyon nem jól csinálsz.Némelykor nem csak értelmesen,de még szimpatikusan is írsz.Így azért nehéz vigyázni az eddig elért eredményeidre.Na jó….ezt csak úgy észrevételként írtam.

  • kanadai.
    2016 június 6
    2:38 de.
    Kedves kanadai, semmit sem hallottam a nevezett társaságról Montrealban, sem a működéseűkröl sen , hogy itt lennének.
    Válasz kérdésére.

  • Besancon
    2016 június 6
    7:35 de.
    Kedves úram, nem hinném, hogy bár melyik magyar adófizető adóját felemelték volna, azért, mert a kormáény kiküld néhány magyart Kanadába, a magyar kultúrát támogatni!

  • Figyelő!
    jun.6.2:55

    Tényleg ennyire gyenge a szövegértése?
    Képtelen a legegyszerűbb kérdésre is célzatosan válaszolni? Ugyan olvassa már el még egyszer mit kérdezett Öntől kanadai fórumtárs – és ön mit válaszolt rá? Nem az volt a kérdés, hogy ismeri e a Mikes „társaságot” – mellesleg ez nem társaság, ez egy program, melyet max. nem ismer, a kérdés azonban az első mondat második felében szerepel, elég világosan! Ha nem tudja rá a választ,akkor írja azt, hogy sajnos ezt nem tudom, vagy e téren nem vagyok tájékozott stb stb – de ne beszéljen már megint mellé!

    Ezek után már meg sem lep a nekem adott válasza -szóval kinek van itt mumpsza?

  • Tragikomikus látnom, h itt egyszerre egy helyen (legalább) két világ van.
    Az egyikben éhhalálos nyomorral. A másikban bőven telik mindenre.

  • Panaszkodik, hogy nem értem a kérdéstviszont maga nem olvas.
    Ime a válasz rá, amit már fentebb megadtam:

    kanadai.
    2016 június 6
    2:38 de.
    Kedves kanadai, semmit sem hallottam a nevezett társaságról Montrealban, sem a működéseűkröl sen , hogy itt lennének.
    Válasz kérdésére.

  • Biztos, hogy itt a képen Székely Csillával Szipál Martint látjuk?
    Én pedig az első látásra tudtam, hogy Sammi Davis junior.
    Persze nem is gondoltam volna, hogy már ő is ennyire mélymagyar. 😀

  • ˙

    Besancon 7,35 – 🙂 remek !!!

    .

  • Dubois!

    A gond csupán, hogy mi ezt megbeszélhetjük, egyet is érthetünk, de akinek /akiknek szólna, ill akiknek el kéne gondolkodnia rajta – nos az /azok épp nem olvassák (tudod „hosszú” meg összetett, és aki egyszerű kijelentő esetleg tőmondatokban szokott társalogni vagy vitatkozni, annak ez megoldhatatlan feladat!)vagy ha mégis, hát garantáltan nem fogják fel, sajnos a szándék is hiányzik hozzá!
    Az ember lánya újra és újra belekezd, és magyaráz, – aztán nézd mit válaszolt (júni.6.2:55) vagy mit válaszolt pl a kanadai néven író hozzászólónak!
    Tényleg reménytelen vállalkozás a legminimálisabb összefüggést is megértetni!…. !

  • A végrehajtó hatalmi felhasználásra elsilányítottakra (kondicionáltakra) is lehet hatni. Őket is emberré lehet nevelni.
    Ezt az is segíti, h a biológiai lényünk a bioszférában való szimbiota organikus működésben való megélhetésre van programozva.
    A környezet pusztításával is a környezet ellenében való élés csupán az erre az alapra való ráprogramozottságból adódik. Abból amit a szociokulturális örökség kategóriába sorolnak.
    Felülről ránk varrt az elleniségi szabályrendszeres társadalmi konstrukció (úgy is, mint gépezet). És a médián keresztül (is) felülről jön a célközönségekre is szétdifferenciált tudat programozás (kondicionálás).
    Az idősebbeknek arról is van saját tapasztalatuk, h a vezérkar hogy hajtja végre a konstrukció változtatásokat.
    Hogyan módosítja egymással párhuzamosan és egymást kiegészítően a tömegpropagandát és a társadalmi szinten intézményesített szabályrendszert.
    Az ezt megértők, megismerők képesek a felülről generált folyamatokba belemódosítani. Már pusztán információs hatás gyakorlásával is.

  • Besancon és kanadai

    Nem értem miért engem piszkálnak a magyar Körösi Csoma nevű csoport kiküldése miatt. Semmit sem tudok róla és engem már nem érdekel.
    Lehetne most már mász piszkálni, helyettem?

  • Kedves Figyelö!

    Idézem Önt:

    „Változatlanul, az a véleményem, hogy aki kritizálja vagy sajnálja a Körösi Csoma társaság látogatását Kanadában, az nem magyar érzelmű!:

    Erre reagáltam, mivel én kritizálom a Körösi Csoma Sándor programot, kikérem magamnak hogy a véleményem alapján olyat kijelent hogy nem vagyok magyar érzélmü!

    Most pedig azt tetszik irni, semmit nem tud a programrol meg hogy mit tevékenykedtek azok, akik az Ön városában voltak/vannak.

    Hát kérem szépen ez igy most eléggé úgy néz ki, hogy CSAK AZÉRT mert a Fidesz kitalálta ezt a programot, az csupa jó és csupa cuki lehet? Nem néz utána a dolgoknak?

    Én megengedem magamnak hogy kritizáljam a programot, mivel elolvastam a kormányzati oldalon a pályázatrol az információt. És, amikor szépen, csendben csak bejelentette a kormány hogy lesz ez a program, egy hatalmas vita tört ki a facebookon külföldi magyarok, föleg északameriaiak között (volt pro és kontra) ami jó pár hétig tartott, amire felfigyelt a Körösi Csoma Sándor program szervezöi (egy református lelkész, aki több évet élt New Jerseyben volt ennek a programnak a kitálója, de aztán KCSSP elsö éve után kiszállt az egészböl), és rendeztek egy Budapesten élö vagy éppen ott lévö külföldi magyarokaknak akik ezen hevesen vitatkoztak egy összejövetelt, hogy válaszoljanak a kérdéseinkre. Hát igazábol egy „nesze semmi foggd meg jól” volt az egész. Nem nagyon kaptunk konkrét válaszokat, nem nagyon tudták ök se hogy hogy lesz, mint lesz. Csak annyit értünk el hogy ha már igy is, úgy is jönnek, akkor a különbözö külföldi magyar szervezeteknek legyen valami beszelszólása hogy ki jön hozzájuk, és hogy legalább NE „önkénteseknek” nevezzék öket, mert igy hivták öket eredetileg, mert ezt kikértük magunknak és szüleink nevében is, hisz mint maga is tudja, kedves Figyelö, az emigrációs magyar közösségek fizetés nélkül, öneröböl, süteményvásárokbol, „összedobjuk a pénzt”-böl szervezödik. Ezek pedig egy jó nagy adag ösztöndijjal jönnek ide ki azt csinálni amit mi már vagy 60 éve ingyen csinálunk.

  • Figyelő:
    Szteem TE nem vagy „magyar-érzelmű”
    TE kérlekszépen FIDESZ-érzelmű vagy.
    A kettő nem ugyanaz, bármennyire is ezt sulykolják imádottjaid.

  • Figyelő!

    Nyugodjon le, a kutya nem „piszkálja” Önt, a K.CS. csoport kiküldése miatt! Ön küldte őket? Nem ! Nahát akkor?
    Bármennyire is rossz a szövegértelmezési készsége, azért a minimumot fogja már fel kedves asszonyom, hisz ez még nem is olyan bonyolult!

    A gond ott kezdődik, hogy folyamatosan hozzászól mindenhez akár ismeri a hátteret akár nem, nem átall megalapozatlan kijelentéseket tenni amolyan „hübelebalázs” módjára, aztán ha visszakérdeznek, álláspontját már nem tudja megvédeni, nem is akarja, hisz annyira nem érdekli egyetlen téma sem, hisz alapvetően fogalma sincs semmiről, csak beszél, beszél, beszél bele a vakvilágba! Ha pedig megfogják, és célzatos választ várnak valamire, akkor menekül, és mindenkit azzal vádol, hogy „rám szálltak, macerálnak,piszkálnak” stb stb. A dolgok nem így működnek, egyszer végre meg kell értenie, hogy büntetlenül nem lehet hülye kijelentéseket megfogalmazni senkivel és semmivel kapcsolatban, vagy ha mégis, ne csodálkozzon a fogadtatáson.
    Oké, nem érti a hosszabb lélegzetű hsz-ket, az abban megfogalmazott kérdéseket meg pláne, ez tisztán látszik, hát így persze hogy nem tud rájuk válaszolni, de ne játssza folyton a szegény meg nem értettet, mert ez így igen fals!
    Többek között én is erősen kifogásoltam a Kőrösi Cs. pr.-ot, részletesen kifejtettem, hogy miért, és mi a bajom vele, erre Ön válaszként valamiféle adóemelést vont kétségbe – erre kérdeztem rá, hogy „mi van ? kinek van itt mumpsza?”
    Ennyi!

  • kanadai.
    2016 június 14
    4:45 du.
    kanadai, senki sem tud semmit a programról, gondolom ebben egyetértünk!
    Éppen ezért nem értem, miért támadna mindenki engem aki védi a programot. Hogy lehet valamit előre elitélni, ha nem ismerik?
    Megmondom, hogy: ha az MSZP küldte volna, vagy egy másik balos párt akkor mindenki keblére ölelte volna, dicsérte volna a kezdeményezést. Mert a mai Fidesz kormány küldi, akkor egy hólyeség, akkor az felesleges pénzkidobás stb.
    Erre mertem azt írni, hogy ez nem magyar álláspont, ez párt álláspont. Ki és mi a szimpatikus egyeseknek. Majd ha itt lesznek és meglátják műkődésűket, akkor lehet kritizálni!

    Ez a vélemény másik rámtámadónak is szólt.

  • Nekem teljesen mindegy hogy ki találta ki a programot, ugyanezt mondanám ha Bajnai vagy Gyurcsány találta volna ki.

    Nekem ez a két pont felháboritó:

    1) Hogy mint cél azt tözték ki hogy: (Idézet a programrol a Nemzeti Regiszter oldalrol):

    „Jelen programot annak érdekében hoztuk létre, hogy a diaszpóra magyarságának magyar nyelvtudását fejlesszük, a magyar közösségekben való tevékenységet és a Magyarországgal való kapcsolattartást ösztönözzük, azaz a magyar identitást megerősítsük.”

    Márpedig, és már ismét ujra és ujra ismételem magam, ha már egy adott városban felépült egy vagy több magyar templom, klub, van magyar iskola, cserkészcsapat, tánccsoport, különbözö egytletek, szervezetek, irodalmi csoportok, bálok, stb stb amit az ottani kanadai vagy amerikai magyarok maguknak és gyermekeiknek megteremtettek, mert fontos számukra, öneröböl, fizetésnélkül, stb stb stb, akkor MI AZ HOGY itt a magyar identitást erösiteni KELL? Hogy akarnak MÉG jobban ÖSZTÖNÖZNI Magyarországgal való kapcsolatot? Ez már mind létezik, nem értem mi más többet tudnának nyujtani? Akik ezt megpályázzak, nem haragszom rájuk, nekik ez egy klassz lehetöség, ök felszéltak a buszra. Nekem az egész program célja egy nagy hülyeség. Jobban örülnék ha monduk Moldvába menne ki pár ember magyart tanitani. De Magyarországon kissebb településen is lenni mit tenni, lenne mire költeni.

    2) Hogy erre ENNYI pénzt költ az állam, holott tudjuk, vannak Magyarországon fontosabb dolgok, amire lehetne költeni. (Például pont abban az évbe amikor indult e nemes program, Budapesten bezárt egy speciális iskola ahová mozgás meg egyébb sérül gyermekek jártak. Helyette nem nyilt másik.)

    A magyar közösségek, ha kell illetve ha szeretnének kihoztani egy néptánctanárt vagy magyar tanárt, azt mindig meg tudták oldani.

    Én mint kanadai-magyar, egy gazdag ország állampolgára szégyellem hogy a magyar adófizetök pénze erre megy, amikor otthon vécépapír sincs a kórházakban.

    Tessék informálódni:
    http://palyazatok.org/korosi-csoma-sandor-osztondij-2/

  • Kedves kanadai barátom. Teljesen igazad van. Ezt egy páran tudjuk és érezzük, legyen ez elég. Meggyőzni nem fogsz tudni a többiek közül senkit. Előbb szülök neked egy gyereket. Pedig Te még csak a két lényeges racionális pontot írtad csak le. Az igazi céljait még nem is:kontrol, hírszerzés, kapcsolat szerzés, kormánypropaganda és legfőképp korrupció.

  • Geyza
    2016 június 14
    5:35 du.
    Géyza, rosszúl látod, én magyar érzelmű vagyok. Semmi közöm az Orbán kormányhoz, nem is ismerem.

  • 2012. június 23. · Montréal, Québec ·

    A FÉNY ÜNNEPE…..

    Minden évben, Quebecben nagy lelkesedéssel ünnepelik a franciák június 24-én Keresztelő Szent Jánosról elnevezett ünnepet. Náluk ez az ünnep nemzeti ünnepnek tulajdonitott..
    Voltak olyan évek is, mikor tüntetéseket rendeztek a parádék alkalmával. Ma már főleg, zászló lobogtatás, és büszke mosolygó arcokat látunk, mikor a tömeg ezen a napon ünnepel. Keresztelő Szent János napja, a quebeci embernek a legnagyobb hazafias ünnepe ! Munkaszünet, felvonulás,családi, baráti összejövetelek, piknikek, tűzijátékok teszik emlékezetessé! .
    Vajon tudják e igazán, hová vezethető vissza az ünnep neve, eredete?
    Június 24.- Szent Iván napja, a nyári napforduló napja. Az év legrövidebb éjszakája..Mivel az éjszaka mindig sötétség, a misztikum és a halál birodalma volt, már az ősember is, aki mágikus összhangban élt a természettel, tűzgyújtással a Napot próbálta potolni a sötétséggel vívott harcában.
    Szent Iván-nap, Keresztelő Szent Jánosnak, a magyar népdal „virágos” Szent Jánosának és az ősi fényszimbolikának közös ünnepe. A nyári napfordulótól mindössze 3 nap választja el. János születésnapját és a napfordulat együtt ünneplése az V. századtól általános. Egy forrás szerint, mi magyarok a XI. században már gyújtottunk tüzet Iván előestéjén. Szokásunk régiségét a szlávos névváltozat bizonyítja. Más lapra tartozik, hogy már az arab és bizánci források is megemlékeznek a pogány magyarok tűzimádatáról, és a tűzkultusz a napév fordulópontjaihoz kötődő rítusok része volt.
    A kereszténység elterjedése után a Nap potlásának motívuma fokozatosan háttérbe szorúlt, ennek ellenére a tűzünnep megőrizte mágikus karakterét. Ezen az éjszakán az emberek, a hagyományok szerint tűzeket máglyákat raktak, hogy megídézzék a fényt, hogy erejével minél messzebb űzzék a rossz szellemeket., vagy hogy a sötétség a tűzzel csak egy kis időre is , egy éjszakára is elveszíti hatalmát a fény felett.
    . Az ünneplést igazából nem a nap felkeltével, hanem az ünnep előestéjén, illetve éjszakáján kezdték, mely tudjuk az év legrövidebb éjszakája. A hagyomány szerint ezen az éjszakán mindent szabad, szokatlan dolgok is megtörténhetnek, hiszen Szent Iván éjszakája egy varázslatos éjszaka. A legenda szerint ekkor virágzik a páfrány. Aki rátalál a páfrány virágára, megleli boldogságát. „ Ha ezen az éjszakán a szerelmesek átugorják a tűzet, az azt jelenti, hogy ártó szándék , gondolat nem állhat közéjük, együtt győzik le a sötét oldalt.”
    A magyar nyelvben a XVI.század óta ismert mondás:”Hosszú, mint a Szentiváni ének-.” A z ének csakúgyan hosszú volt, mert addig tartott, amíg a megrakott máglya tűzét az ünneplésben résztvevők valamennyien át nem ugrották. Ekkor a fiatalok(és öregebbek) kéz a kézben átugrották a szentiváni tűzet, hogy megtisztuljanak, s szerelmük örökké tartson.
    Mível az ünnep szimbolikája a fény és a világosság győzelmét fejezi ki a sötétéség és a halál felett, ezért a keresztény egyház erre a napra helyezte Keresztelő Szent János születése napjának ünnepét.
    Hogy miért tulajdonitják az ünnepet mégis Szent Ivánnak? Utánanéztem és ezt találtam:
    Azért, mert az Iván név a régi magyar Jovános, Ivános alakjából származik, illetve a János névnek szláv formájából. .Jelentése: Isten kegyelme. Így már érthető, hogy a Szent János havának Szent János éjszakája nem más, mint Iván napja: június 24-e.
    Európa számos vidékén még napjainkban is él a nyárközépi tűzgyújtás szokása, elsősorban a skandináv népeknél,de nagy hagyománya van a németeknél, franciáknál, az olaszoknál , cseheknél, sőt spanyol és portugál földön is. Tánccal, énekléssel, tűzön átugrással ünneplik a napfordúlót.
    Keresztelő Szent János mártír halálát dolgozta fel híres operájában, a Saloméban, Richard Strauss zeneszerző, és Shakespeare bájos komédiája, a Szent Iván éji álom is ezt a nyári éjszakát idézi fel a néphagyomány alapján. A festőket Keresztelő Szent János alakja, martír halála ihlette meg, már a középkori festőket is. Leonardo de Vinci hires festménye Szt. Jánosról mindannyiunknak ismerős

    Magyarországon 1999-ben ünnepelték meg első alkalommal a háború óta a Szent Iván napját. Az idén is számos helyen megszervezték a tűzgyújtást és átugrást. A szentiváni tűzgyűjtásra szóló népi énekek leírják a tűzgyújtás körülményeit:
    ”Tűzet megrakják, négyszögre rakájuk.
    Egyik szögin űnek szíp öregasszonyok,
    A másikon ünek szíp öreg emberek,
    Harmagyikon űnek szíp hajadon lányok,
    Negyediken űnek szíp ifjú leginyek.”

    A nyugati országokhoz hasonlóan már Magyarországon is megrendezik a Múzeumok Éjszakáját. Ez a kezdeményezés 2001-ben a Néprajzi Múzeumban indult, kezdetben csak néhány múzeum csatlakozott, de az idén már 29 budapesti múzeum ünnepel ezen a külön- leges ünnepen. A múzeumokat kivilágítják és éjjel is megnézhetők különböző kiállitások-
    Budapesti tereken ezen az éjszakán klaszikus és pop koncertek százai hallhatók, de vidéken is mindenfelé szól ekkor a zene.

    Tavaly, nekem is szép élményem volt ezen az ünnepen. A Svábhegy oladalában lévő villa teraszán unokatestvérremmel arra lettünk figyelmesek, hogy a szembenlévő kertben fiatal lányok és férfiak, szabad koncertet adnak, szép magyar népdalok éneklésével, majd megtudtam, hogy a házban az énektanár lakik, s ő hívta meg tanítványait erre az estére. Szép langyos nyári este volt, a telihold nagy, piros korongja tünt fel Budapest fölött, mindenütt tüzijátékok fényei világítottak, közben a gyönyörű magyar népdalok a közelben, valóban misztikus Szentiváni éjszaka volt a számomra.

  • Nem nehéz meglátni, h hogyan judaizálták szisztematikusan a korábbi rítusokat és a rítusok szimbólum tartalmát.
    Hazánkban sokmindenben jelenleg is egymással párhuzamosan él a korábbi és a judaizált változat is.
    Komoly oka és célja van annak is, h egyre inkább már a központi média felületeken is élesztik a régi hagyományokat.
    És nem csupán Hazánkban.
    Borítékolom, h Amerika szerte média vezénylettel fel fogják futtatni az indián hagyományokat.
    Nem kicsit vicces, h Nemrég még Pap Gábor művészettörténész is birodalom ellenzéki forradalmárként terjesztette a hagyományainkat. Nemrég állami életműdíjat kapott.

  • Miklos Banfi:

    Igen, persze, tudom illetve sejtem hogy van a program mögött egy alattomos szándék is, de erröl nem is érdemes irni, spekulálni, hisz egyrészt nincsen erröl konkrét bizonyitékom, másrészt böven felhboritó számomra a fent emlitett pontotk a program lényegéröl. A többi csak ráadás.

    Szívesen olvasnám az ösztöndijasok beszámolóit…..na nem azt, amit az ujságokban jelennek meg, hanem amit hivatalon leadnak a kormánynak……

  • Ámen kanadai barátom, Ámen:)
    Biztos vagy benne, hogy szívesen olvasnád?? Gondolkozz el rajta… Én tutti, hogy kiokádnám a belem.

  • Kedves kanadai és B. Miklós !

    Ha úgy vesszük,mindaz amit itt egyes bérfórumozók csinálnak, nem más, mint KCS-program egy része !
    Nagy valószínűséggel nem kapnak érte 650 ezer ft. fizetést havonta,de minek is? Ők fillérekért „elvégzik” azt a melót, melyet a kormány a magyarságtudat erősítésére, és kormány propaganda zengedezésére fizet – mert a KCS-pr. semmi másról nem szól, mint önfényezésről,az állampolgári adókból!

    Amikor a Marcsi néven elhíresült biológiai képződmény (nincs egyedül) „útálkozva” kifejti, hogy „…Jó műsor megy a TV-ben, dehogy rablom én az időmet itt….csak gyorsan leírtam még ezt meg ezt meg azt, stb mert éppen szünet van….” – szerintetek miről szól ? Aztán 28 db hsz.-t ejt meg ugyanannál a cikknél, amelynek természetesen mindenhez van köze csak a cikk alapgondolatához nincs, viszont rendre felvilágosítja a nagyérdeműt, hogy mennyire „szenved, mert micsoda társaség ez a balos csürhe itt ” de a világ minden kincséért nem tágítana, valósággal lelkibeteg lenne, ha nem írhatná le naponta 100- szor ugyanazt, hogy a „normálisak úgyis tudják, az idiótáknak meg mindegy meg” … stb stb
    Amilyen ostoba, minden alkalommal tudatja, hogy szenvedései nem öncélú mazochizmuson alapulnak hanem magára vette a „kintiek hiteles tájékoztatásának terhét”, azokét a „kintiekét” akiket egyébként lazán, primitív magyaros gőggel
    simán lehazaárulóz, és lecsürhéz ! Gondolatmenete egyszerű mint a faék- aki magyar és főleg aki itt él, az igaz hazaffy, mindenki más balliberális, kinti hazaáruló csürhe!
    Továbbá itthon tombol a demokrácia, általános a jólét, aki akar az tud dolgozni, mert munka van – de hát ugye aki segélyből akar élni…. -csak a „kintiek” hazudnak direkte mást, hogy rossz színben tüntessék fel ezt a minden tekintetben véve nagyszerű kormányt!
    Aztán mikor már fárad rászáll Geyzára és további kb 10 hsz. arról szól!

    Ám jól nyomon követhetően minden cikk alatti hsz-e ugyanarról és ugyanazoknak szól: mindenki hülye és hazudik aki mást mond, hisz itthon minden marha jól működik, általános az elégedettség ! Ha 3-4 hsz-ét olvasta valaki akkor az összeset olvasta,tovább lehet haladni !
    Ezek a tevékenységek tehát nem mások mint a KCS-pr részei!
    Mivel a kanadai magyar polgárok olvassák a KMH-t(már aki) sokuknak elég elmondani jó néhányszor, hogy itt minden rendben, és ha legközelebb eszébe jutna szavazni,gondolkodás nélkül Orbánra voksolna. Miközben folyamatosan az EU ellen pofáznak, hogy Brüsszel ne mondja meg nekünk, hogy így vagy úgy – aközben a saját döntési jogát a mindenkori kormányról és annak fejéről simán tálcán nyújtaná át a kanadai és más egyéb „kintieknek”
    A lényeg azonban, hogy ez is egyfajta országimázs – melyet a marcsiés trsai végeznek, csak némileg olcsóbb mint a fiatalok kiküldése!

  • Jó munka, jó mulatság Besancon:) Remélem jól kiírtad magad, mert talán még túl is ragoztad.
    Én már a két éltesebb hölgy és még a másik 4 troll írásait régen csak átugrom – így már nem sok marad…
    Így aztán én is kevésbé vagyok meg a hasonszőrű barátaim is, amivel sok időt spórolunk és csak akkor írunk, amikor már nagyon kikívánkozik – sokak nagy örömére:)

  • Kiaza ” MARCSI ”
    Én csak egy OIM* nevű semkit ismerek itt…

    *OIM = Olvasók Is Mind tudják kiaz 😀

  • Nem, kedves Figyelő, nem értünk egyet, hisz nem érti, mit írtam!

    1. A programot, amikor kitaláltak, meg nem volt elég konkrétan megfogalmazva, hogy mit fognak csinálni a kcss ösztöndíjasok, csak egyszerűen kitaláltak a programot, semmiféle piackutatást nem végeztek hogy kell e, kértük e, stb, csak kitaláltak, bele fektettek egy csomó pénzt, lesz ami lesz. Kb ez hangzott el azon a gyűlésen, avoha össze hívtak a külföldi magyarokat hogy válaszoljanak a kérdéseinkre a programról.

    Hogy félreértés ne legyen: ez a kis osszejotevetel nem azért szerveződött, hogy konkrétan kikérjek a véleményünket hogy mi lenne a jo, hanem mert nagyon meglepődtek es egy kicsit megijedtek attol hogy ez a program milyen heves vitat es negatív reakciót váltott ki azok között, akik pont olyan közösségek tagjai, ahova küldik a Kőrösi Csoma Sándor ösztöndíjasokat.

    2. Mint mar említettem, es is ott voltam ezen a gyűlésen, es mar előtte elolvastam a pályázatot, személyesen megismerkedtem pár osztondijassal, es továbbra is követem a kcss pályázat folytatását. Azt is tudom, hogy pár külföldi szervezet, köszönet az facebookos vitának, jobban felfigyeltek az egészre es ok is része veszek az ösztöndíjasok előkészítésére, hogy mi var rajuk egy emigrációs magyar közösségbe, mi a történetük.

    3. On kedves Figyelő, viszont saját bevallása szerint nem ismeri a programot, nem olvasta el a pályázatot, es csak zárt tetszik mert a Fidesz távlata ki, es olyanokat állít hogy ha az MSZP találta volna ki én es a többi fórumtárs, akik ellenzik a programot, akkor viszont támogatnak. Hat ez elég komolytalan kijelentés.

    en eddig konkrét, valós tényeket írtam a programról es hogy miért nem jo ez, on viszont meg nem is nézett utánna jobban, hogy mi is ez az egész tulajdonképpen, csak kijelenti hogy az nem magyar érzelmű aki kritizálja a programot.

  • Kanadai.
    2016 június 28
    9:47 de.
    Csak az erlső bekezdéshez. (1.) De. Nagyonis kivolt találva. Igaz, nem a nyilvános programban, hanem az interjúkban lett egyértelmüsítve. Egy-egy közösség teljes nyilvántartására volt kihegyezve az egész. Lásd még, külföldön élő Magyar állampolgárok szavazatai. Aki nemszavaz, azis szavaz..
    Egyszerű volt, mint a faék.(Victoriában élek, teljesen véletlenül futottam össze egy KCSÖ-vel. Ő nemtudta ki vagyok, émmeg nemmondtam.. Néhány sör, néhány shot, és jön a valóság.. (Én bírom az italt, de a fiatalabbja még gyakorlatlan..)
    Ps. Olvasod Chris híreit Magyarországról? Döbbenetesek..

  • Besancon
    2016 június 6
    7:35 de.
    Nem támogatásként, tényként. Ahogy a KCSP keze betette a lábát Victoriába, a tagsága felée kilépett. Elsősorban a fiatalabbja, akikire építve volt a havonkénti irodalmi est, a sátorosünnepek programjai. Ma- pang a Ház….

  • Úgy látszik egy hónap alatt azok, akiknek konkrét ismereteik vannak szép lassan kiteljesítik a képet:(
    Minden más habogás elhalványodott – bár eleve sötétség volt.

  • Kedves Nagy Gyula,
    remélem téged nem próbál senki judaizálni.Tudod,felnőtt korban az igen fájdalmas műtét és az agy nagyobbítás sem egyszerű probléma. Ha nem hiszed,érdeklődjél róla a nagytudású szívserciálista pszicho-doktor(sic.)papp lajostól.

  • Itt sem jelenhet meg amit válaszolok Nagy Gyulának?

  • Kedves gyuri10!
    Engem, mint osztály idegen család sarját, fiatal korom óta kiemelt bánásmódban részesítettek.

  • Kedves falusi,

    igen, értem én, de én csak arról irtam, amiröl nekem van bizonyitékom, amiröl én biztason tudok. A többit sejtem. Mert hát nem áll biztos lábon ez az egész „segiteni a kinti magyaroknak Magyarországgal való kapcsolatfentartást” meg a többi bullshit.

    Föleg az elmúlt 20 évben amióta internet van és olcsobb utazni Magyarországra meg Erdélybe, ha csak az északameriaki néptánccsoportokat vesszük példaként, ahol a fele nem is magyar származású, (pld Figyelö városában, Montreálban a Bokréta csoportban kb 5 magyar van, a többi quebec-i) olyan szoros kapcsolat van a sok együttesek között, USA és Kanadában, mindenki mindenkit ismer, és járnak Budapestre a táncháztalákozóra, meg Erdélyebe tánctáborokba. Most éppen Michigan államban folyik a Csipke tábor amit egy detroit-i amerikai-magyar házaspár szervez már több mint 10 éve, Magyarországrol hozatnak ki néptánctanárokat és népzenészeket. És ezt mind a magyar állam támogatása és a KCSP segitsége nélkül csinálják!!!! Persze, nem egészen olcsó a tábor, de hát akinek ez fontos, spórol rá. (És még idesorolom az ontarioi Cifra tábort és montreáli téi hétvégi workshop-ot, és a Nyugat Kanada magyar néptáncfesztivált (1979 óta!!!! KCSP nélkül!!!) ahol minden évben más nyugat kanadai város szervezi)

    Na de olvasva mindeféle Diaszpora Tanács posztot a facebookon, az ember azt gondolná hogy mielött létrejött volna a Diaszpora Tanács, a Friends of Hungary (létezik még egyáltalán?) a KMOSZ meg a többi gittegylet az elmúlt 4, 5 évbe, nem lett volna semmiféle kapcsolat a kanadai vagy amerikai-magyar közösségek között és Magyarországgal sem, nem tudtunk volna egymásrol. Ami persze nagy hülyeség, mert még az internet elött is megvolt a kapcsolat.
    Ezért sántit az egész.

  • Ledöbbentem, hogy valaki, aki saját maga is diaszpórában él, egy erdélyi vagy délvidéki magyar embert „lerománoz” vagy „leszerbez” és úgy gondolja, hogy az illetönek fogalma sincs a magyar kultúrálór. Akkor ilyen alapon aki bár / esetleg Magyarországon született, de Kandában él, milyen jogon nevezi magát magyarnak és büszkélkedik a magyar kultúra terjesztésére és fennmaradásáért? Már sajnálom az idöt, melyet az értéktelen és felületes cikk és a hozzászólások olvasására pazaroltam.

  • Ne sajnáld.
    Ez is egy jó bemutató arra, h a vezetőségünk mennyire profi a megosztottságok gyártásban és a megosztottságok egymás ellen fordításában.
    Ennek felismerése is nagyon jó felismerés.