MSZP és baloldaliság — Szocialista hitvallás

2016 június 27 2:42 de.37 hozzászólás

A hétvégén Molnár Gyula, Budapest XI. kerületének korábbi polgármestere lett a Magyar Szocialista Párt új elnöke. Köztudott, hogy akár a leváltott Tóbiás Józsefhez, vagy Szanyi Tibor EP képviselőhez képest, Molnár Gyula egy sokkal inkább középpárti, illetve a Demokratikus Koalícióval történő együttműködési-párti álláspontot képvisel. Az MSZP belső baloldala kétségkívül alulmaradt és az elmúlt években – még Tóbiás József elnöksége alatt – elkezdett balos fordulat most megtorpanni látszik. Vajon pont a középpártisággal, illetve a neoliberális gazdaságpolitikával lehet megszólítani a fiatalabb szavazókat és a bizonytalanokat? Ez majd az elkövetkező hónapok során kiderül. De érdemes figyelemmel kísérni azt is, hogy a jelenlegi elnökválasztási végeredmény ellenére, még van az MSZP-nek egy balszárnya, amely éppen az elnökválasztás idején fogalmazta meg úgynevezett Szocialista hitvallását. A személyi kérdések körüli fokozott érdeklődés természetesen háttérbe szorította ezt a dokumentumot, amelyet viszont Török Zsolttól, az MSZP  korábbi parlamenti képviselőjétől kaptam meg. Ezt a hitvallást olvashatják az alábbiakban. (Christopher Adam)

*

Pure passion / Illusztráció: Sharon Cummings

Pure passion / Illusztráció: Sharon Cummings

Szocialista hitvallás

(Hegyi Gyula)

A szocialista gondolat napjainkban világszerte újjászületik. Ahogy néhány évtizede végleg szakított a bolsevik diktatúrával, úgy szabadul meg most a neoliberális gazdasági diktatúra befolyásától. Mind többen értik meg, hogy a szélsőséges egyenlőtlenség, a pénzügyi spekuláció, a nagytőke és a politikusi réteg bűnös összefonódása ellentétes a természet és a társadalom törvényeivel, a nagy többség érdekeivel. A szocialista gondolat megbélyegzése egyre kevésbé működik, hiszen jól látható, hogy a rágalmazókat vagy a spekulánsok, vagy a jobboldali politikusok pénzelik. Különösen örvendetes, hogy Görögországtól az Egyesült Államokon át Latin-Amerikáig fiatalok és idősek, munkások és értelmiségiek, hívők és nem vallásos emberek egymásra találnak a társadalmi és gazdasági egyenlőtlenség, a vadkapitalizmus elleni küzdelemben. A társadalmi terheket a vállukon hordozó, dolgozó embereket egyre kevésbé lehet mondvacsinált ürügyekkel egymás ellen uszítani.

A demokratikus szocializmus még nem nyerte meg a küzdelmet, de az elmúlt évtizedek apálya és megalkuvásai után ismét öntudatosan és magabiztosan veszi fel a harcot egy igazságos társadalomért. Ezt a harcot segíti minden vita, amelyben szóba kerül az egyenlőtlenség botránya, minden párt és mozgalom, amely leleplezi a jelenlegi társadalmi rendszer eredendő igazságtalanságát. Oktatás, egészségügy, munkahely, laktatás, a tájékoztatás felelőssége és a tájékozódás szabadsága: ezek azok az alapvető állampolgári jogok, amelyekre a jövő társadalmának épülnie kell. A demokratikus szocializmust együtt, az egész társadalom akaratából és fokozatosan lehet csak megvalósítani. Az első lépés a szociális piacgazdaság, amelyben a pénzügyi és gazdasági folyamatokat alá kell vetni az össztársadalmi érdeknek, a szociális méltányosságnak. Nemzeti szinten ez a parlamentek és a szociális partnerek együttműködésével valósítható meg. Nemzetközi méretekben ki kell alakulnia annak az erőnek, amely az össztársadalmi és környezeti érdekeket hathatósan képviseli a globális tőkével szemben. A nemzetközi szabadkereskedelmi szerződések elleni küzdelemben már formálódik ez a mozgalom. Nem hagyhatjuk, hogy a szélsőjobboldali erők a maguk sötét céljaira használják ki a leszakadó rétegek reménytelen helyzetét: a baloldalnak kell megfékezni a vadkapitalizmust!

Magyarország sem maradhat fekete lyuk az egyenlőségért és igazságosságért folytatott küzdelemben. Túl kell lépni azon, hogy a politika csak a hazug nacionalizmus és az eltorzult liberalizmus közti állóháborút jelentse. Le kell számolni a maffia-állam és a fideszes oligarchia hatalmával, de nem azért, hogy helyükre más színű oligarchák lépjenek. A hazai kis- és középvállalkozások helyzetének javítása mellett a szövetkezeteket, és a stratégiai szektorokban az állami tulajdont kell meghatározóvá tenni. Rövid és középtávon a környezetbarát, szociális vegyes gazdaságra épülhet fel az a demokratikus rend, amelyben mindenkinek jut munkahely, megélhetés és lakható otthon. A bérekben a teljesítményeknek, az oktatásban és az egészségügyben az állampolgári egyenlőségnek kell érvényesülnie.

A városi szegénység mellett oda kell figyelnünk a magyar falut elsorvasztó új feudalizmusra, a cselédsorsra, a falusi nincstelenek teljes kiszolgáltatottságára is. A korrupt és bűnös módon szerzett nagybirtokot mezőgazdasági szövetkezetekké kell átalakítani, vagy a falusi szegények között egy új földreform keretében szétosztani.

Vállaljuk a múltunkat!

A magyar munkásmozgalom, a szocialista politika közel másfél évszázados múltra tekinthet vissza. Jogelődje, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt 1890-es alapításával a Magyar Szocialista Párt az ország legrégebbi pártja. Vállaljuk e közel másfél évszázad nemes hagyományait, tanultunk a tévedésekből és tragédiákból. A szocialista mozgalom céljai közül sok megvalósult a huszadik században. Javultak a dolgozó emberek életkörülményei, csökkent a munkaidő, jogilag egyenrangúvá váltak a nők a férfiakkal, megszűnt a gyermekmunka, megvalósult az egyenlő és titkos választójog. Négy évtizeden át olyan rendszerben éltünk, amelyben a magántulajdont elvben a közösségi tulajdon váltotta fel. Sajnos, alapvetően állami tulajdon formájában, amelyet a dolgozó emberek nem éreztek a magukénak. Az 1989/90-es rendszerváltozás legnagyobb hibája az volt, hogy kísérlet sem történt az állami tulajdon közösségi tulajdonná alakítására, sőt, a kapkodó privatizáció során megszűnt másfél millió munkahely. Ezek helyébe azóta sem születtek új munkahelyek. Ma már jól látható, hogy a rendszerváltozás szociálisan és erkölcsileg alapvetően emiatt bukott el. Sajnos sokáig az MSZP is sodródott a neoliberális árral, emiatt vesztette el a hagyományos baloldali támogatói jelentős részét. Mindent megteszünk azért, hogy visszanyerjük a dolgozók, a hétköznapi emberek, a magyar társadalom bizalmát.

Van jobb modell!

Ehhez nem üres antikapitalista jelszavakra van szükség, hanem olyan modellre, amely egyesíti magában a gazdaság versenyképességét és a társadalmi igazságosságot. A nyugat-európai, és különösképp a skandináv országokban a progresszív adózás, a kiterjedt non-profit szektor, a fejlett szociálpolitika sokat enyhít a kapitalizmus eredendő igazságtalanságán. Az átlátható törvények, a nyilvánosság és a jogállamiság a magyarországinál sokkal jobban visszafogja a korrupciót. Első lépésben azt kell elérni, hogy a társadalmi újraelosztás mértéke és a korrupció visszaszorítása legalább a skandináv átlagot érje el. Az így keletkező költségvetési többletet elsősorban nem segélyekre, hanem a gazdaság szerkezetének átalakítására érdemes felhasználni. Támogatni kell a mezőgazdasági és fogyasztói szövetkezeteket, a non profit vállalkozásokat, a dolgozói tulajdont. A neoliberális ellenforradalom sajnos Nyugat-Európában is meggyengítette a jóléti társadalmat. Mindez a józan tőkés logikának is ellentmond, hiszen a növekvő szegénység a fogyasztást és a termelést is visszafogja. Ezért minden progresszív erővel össze kell fognunk a permanens válságot jelentő neoliberális kurzus megbuktatására, itthon és egész Európában is. A kapitalista jóléti állam ugyanakkor nem végcél, csak szükségszerű lépés egy igazságosabb termelési és társadalmi rendszer irányába.

Visszahódítjuk a kultúrát!

A rendszerváltozás egyik legkártékonyabb hazugsága úgy szólt, hogy „meghaltak az ideológiák”, és „nincs szükség kultúrpolitikára”. A magyar baloldali és progresszív erők foglyai lettek ennek a hazugságnak, önként számolták fel a sok évtized alatt kialakult szellemi bázisukat, kollektív emlékezetüket. Ugyanakkor a magyar jobboldal sikeresen építette újjá a maga ideológiáját, kulturális politikájával pedig lassan egyeduralomra jut. Alapvetően ez az ideológiai offenzíva (és a baloldal önfeladása) okozza, hogyan azok a félrevezetett, szegény emberek is jobbra szavaznak, akik valójában áldozatai a Fidesz-kurzusnak. Ma mindennél fontosabb az egyenlőségpárti, baloldali ideológia bátor képviselete és népszerűsítése, a magyar kultúrában mindig is jelenlevő progresszivitás újra felfedezése. Nincs ostobább dolog annál, mint amikor a baloldal saját hőseit politikai ellenfelei parancsára tagadja meg. Ez Lukács Györgyre, Che Guevarára ugyanúgy igaz, mint Petőfi Sándor, Ady Endre, József Attila forradalmi baloldaliságára, Illyés Gyula, Németh László népi baloldaliságára. A kortársak közül vállalni kell mindazokat a minőségi és alternatív kulturális kezdeményezéseket, amelyek a kapitalizmus, a rasszizmus, a hamis tekintélytisztelet, a bigottság kritikáját adják.

Műveltség, szociális biztonság nélkül nincs demokrácia!

Valódi demokrácia ott van, ahol az állampolgárok egzisztenciális biztonság és kellő tájékozottság birtokában tudnak dönteni a közügyekről. Akinek a mindennapi nélkülözés a sorsa, az kiszolgáltatott vagy a közönynek, vagy a szélsőséges demagógiának. A szélsőjobboldali, újfasiszta kór egyetlen biztos ellenszere a jó társadalom- és gazdaságpolitika, az alsó középosztály megmentése a lecsúszástól, az elszegényedéstől, a tartós munkanélküliségtől. De a közügyek gyakorlásához műveltség, tájékozottság is kell, amit sem a poroszos biflázásra épülő iskola, sem a szenzációhajhász média nem adhat meg. Olyan iskolarendszert akarunk, amely minden gyermek számára azonos szintű és értékű tudást ad, lakóhelytől és a szülők anyagi helyzetétől függetlenül. Erre a legjobb példa a finn iskolarendszer, amelyben nincs sem egyházi, sem magániskola, és mindenki a maga körzetébe tartozó iskolába íratja be a gyermekét. Az iskola igazgatóját a mi modellünkben a tanároknak és a szülői közösségnek kell megválasztania, függetlenül minden állami és politikai nyomástól.

Szociális Európát, békés külpolitikát!

Az Európai Unió, legalábbis a meghirdetett céljaiban, évtizedeken át a jóléti állam modelljére épült. A tagállamokban és közösségi szinten is igyekezett kiegyenlíteni a fejlettségi különbségeket, célul tűzte ki a nők és férfiak egyenjogúságát, haladó környezetvédelmi jogszabályokat fogadott el. A szocialisták, a liberális és jobbközép erőkkel együtt, ezért támogatták az európai integrációt. Sajnos a pénzügyi válság óta az EU-ban egyre agresszívabban érvényesül a neoliberális gazdaságpolitika, a gazdag országok önzése, a nemzetközi nagytőke kritikátlan kiszolgálása, a jóléti állam leépítése. Ez a terjedő EU-ellenesség alapvető oka. A magyar szocialisták a szociális igazságosságra törekvő, a társadalmi és földrajzi kohéziót támogató Európai Unió, a szociális Európa hívei. Csak akkor menthetjük meg az európai egységet, ha a pénztőke uniója helyébe a dolgozó emberek, az európai népek valóságos szövetségét állítjuk. Elutasítjuk a kontinensújabb felosztását „mag”és „periféria” Európára. Baloldali ember, szocialista mozgalom csak békepárti lehet, hiszen a háborúk abszolút vesztesei mindig a szegények, a kisemberek. Elutasítunk minden hidegháború uszítást, etnikai gyűlölködést. Növelni kívánjuk az EU-n belüli biztonságpolitikai együttműködést, vállaljuk hazánk NATO-tagságát, korrekt és partneri viszonyt akarunk Oroszországgal.

Új szövetséget a haladásért!

Soha többé nem akarunk olyan világban élni, amelyben egy, vagy akár több, egymással versengő párt rátelepedhet a társadalomra. Egy szocialista párt célja csak az lehet, hogy segítse a társadalom önszerveződését, egy igazságosabb és egyenlőbb rendszer kialakulását. Ebben legfőbb szövetségeseink a valódi, harcos szakszervezetek, a szociális, környezetvédő és egyéb civil szervezetek, az öntudatukra ébredt szülői közösségek, fogyasztóvédelmi szervezetek, minden jó szándékú állampolgári önszerveződés. Tiszteljük és becsüljük Ferenc pápát, aki sok álbaloldali politikusnál pontosabban fogalmazza meg, hogy a tőke kapzsiságával szemben a dolgozók, a szegények mellé kell állnunk. Ferenc pápa Bolíviában három szóban foglalta össze társadalmi programját. „Föld, lakás, munka.” Ha a „földön” a mindenkinek kijáró anyagi biztonságot is értjük, akkor ez pontosan összefoglalja a mi programunkat. Ezért a jó szándékú keresztényeket is természetes szövetségeseinknek tekintjük.

37 hozzászólás

  • Figyelemre méltó programbeszéd.

    CSAK ÍGY TOVÁBB A GYAKORLATBAN IS !!! 🙂

  • Nem akarom senki kedvét elvenni, de Ferenc pápa három szóban jobban fogalmazta meg a lényeget, mint ezek három oldalban!

    A legsürgetőbb probléma manapság az, amit egy honlap a címéül is választott, Kié legyen a föld? Ha a gazdákat elűzik vidékről a városokba, akkor ott is nő a munkanélküliség, az iskolázatlanság, a nyomor. Nem régi kommunistákat kéne előrángatni a raktárból, hanem új baloldalra van szükség.

  • Túl sok közöm ugyan nincs az MSZP-hez, mégis örülök, hogy Molnár Gyula nyerte az elnökválasztást!
    A jelöltek között messze a legnyitottabb, legkonstruktívabb egyéniség – kérdés,lehet e két év alatt ezt a nagyon leült pártot felállásra bírni!

    Tóbiás erőltetett baloldalisága valahogy visszhang nélkül maradt,tevékenysége eredménytelen, egyébként is gyenge, nem egy karizmatikus egyéniség! Szerintem ő annak idején szükségből került a párt élére, nem igazán vállalta senki, így a Jóska jól elvolt! Ez kevés – de az sem baj, ha Botka is háttérbe vonul egy kissé, koncentráljon csak Szegedre, az az ő terepe!
    A Szocialista hitvallás érett, intelligens gondolkodásról árulkodik – nem hiába Hegyi Gy.jegyzi, akinek gondolkodását szemmel láthatóan „megfertőzte Európa” ( by Kövér L.aki ezt a megállapítást épp Navracsics T.-ra alkalmazta a napokban)

    Én sok sikert és mielőbbi megerősödést kívánok Molnár Gyulának a párt vezetéséhez, a pártnak pedig ébresztőt!

  • Háát…valami valóban történhetne végre.
    Már nagyon unalmas ez az áporodott Horthysta bűz.

    (Csak végig kell menni a Margit-hídon hogy az ember megértse a lényeget: Hülye cikornya mindenfelé, haladni meg nem lehet rajta. Régen pont fordítva volt: Maszektaxis koromban, a kuncsafttal való egyeztetés után inkább kerülővel de arrafelé mentem át Budára , mert sokkal hamarább lehetett célhoz érni.)

    Másik észrevételem, a cikk témájával japcsolatban:
    Jópár évvel ezelőtt egy magyarul beszélő amerikai közgazdász azt fejtegette ha a Kormányok nem rendszabályozzák meg a mértéktelenül elburjánzott pénztőzsdéket, akkor nagy bajok is kezdetüket vehetik.

    Mert -mint mondta- manapság már nem a „kapitalista” (aki a munkát adja a melósnak és az egésségét kockáztatja az idegesítő gazdasági környezetben) keresi az igazán nagy pénzeket, hanem azok a szemfüles nyikhajok akik a brókercégeknél ülnek a számítógépeik előtt és mindent lefölöznek a Világgazdaságban , amit csak lehet VALÓBAN értéktermelés nélkül téve szert óriási jövedelmekre.

    Ez a tevékenység szerinte már hátráltatja a Világ fejlődését.
    Ennek előbb-utóbb végét kell szakítani de ezt csak a Kormányok egységes fellépésével lehetne megvalósítani.

  • Molnár Gyula a FidSS – Orbán szemében igazi vörös> posztó.

    Remélem rengeteg borsot tör majd az orra alá a szemétládának…

    Aljas kifundált váddal, ötéves büntetőjogi tortúrának tette ki Molnárt csak azért, hogy mint az esélyes aspiráns lecsússzon, sőt rá se kerüljön a Dél-Budai polgármester-választó listára.

    .

  • Ui:

    Ugyanezt a „módszert” alkalmazta Verók István VI. és Hunvald György VII. kerületi sikeres polgármesterekkel szemben.

    Azóta két vádat bűncselekmény hiányában meg is szüntetett a Cúria.

  • Ez a legjobb, ami történhetett. Molnárt 2002 óta ismerem, mert az én kerületemnek volt a polgármestere és mindig is a legjobb véleményem volt róla. Kifejezetten intelligens, harcedzett, kompromisszum kész és középpárti. Ha ő se tudja magához téríteni az ellenzéket, akkor tényleg senki.

  • Gézu : Molnár majd megoldja a tőzsde-problemádat.
    Tőzsdei üdvözlettel

  • hazai lámpa
    2016 június 27
    9:15 de.

    folyt. köv.

    A háború előtti baloldal emlegetésétől én mindig idegzsábát kapok. Akik akkor voltak szervezett munkások, azoknak az unokái már rég középosztálybeliek, értelmiségiek vagy Kövér László … Akkoriban a szocdemek nem dolgoztak falun, így falun inkább a Kisgazdapártnak vannak hagyományai. Az új baloldalnak teljesen új stratégiát kell kitalálni a vidékre. Ehhez lehetne építeni pl. a tsz-nosztalgiára, hogy mennyi embernek adtak munkát európai színvonalon.

    Ha a kultúra megújítása abból áll, hogy a régi komcsikat előszedik a raktárból megette a fene az egészet. A nemzeti kérdéseket kell átgondolni újra baloldali, humanista nézőpontból, pl. Horthyhoz, Kádárhoz való viszonyukat.

  • Dubois! A pártnak az is hibája volt(?), hogy pl. az általad soroltak közül Verók István még a zaklatások idején 61 évesen meghalt. Soha, meg sem említették a nevét, miközben az ellenoldalról zúg a „szemkilövetés” hamis vádja, valami dobálózó alak miatt.
    A leírtak nagyobbik részével egyet lehet érteni. Inkább arról beszélnék, mi hiányzik a proklamációból, de ehhez egy hsz keretei szűkek, így majd részletesen külön.
    Hazai lámpa! Kicsit unom már a „régi komcsik” emlegetését az MSZP-vel – meg egyébként a demokratikus pártokkal – kapcsolatban, miközben egyetlen Párt van, amelyiknek immár 27 éve ugyanazok a vezetői.

  • Kedves B. Miklós!

    Csatlakozom a véleményedhez M.Gy.-t illetően: közvetve ugyan de évekig „együtt dolgoztam” vele, amennyiben az intézmény amit akkor vezettem szoros munkakapcsolatban állt a XI.-ker-i Önkormányzattal, ahol akkoriban ő volt a polgi. Nem tudtam olyat kérni, amit azonnal a legmesszebbmenőkig ne teljesített volna a lehetőségeikhez képest,készséges volt,érdeklődő és korrekt – számítani lehetett rá!

    Nem használt neki ez az elmúlt 6 év – mocsok és piti módon lett besározva, és ezt a lakosság egy része meg is ette, mondván, nem zörög a haraszt…stb stb Ám, még így is csak kicsivel maradt le Hoffmann mögött!Hat évvel ezelőtt nem hittem volna,hogy ilyesmi megtörténhetik egy jogállamban, hogy kamu indokkal eljárást indítanak valaki ellen aki nagyon útban van, és ez oly mértékig sürgős lesz, hogy az ügyészségi szóvivő személyesen kézbesíti neki az erről szóló értesítést, a választások előtti utolsó kampánynapon pénteken du. a rendezvény helyszínén!
    Ez olyan végtelenül ócska és aljas húzás volt, hogy nem feltételeztem, ennek bármi foganatja lesz! De lett! 6 év az életéből, miután a kúria alig pár hete mentette fel jogerősen!

    Minden oka megvan tehát, hogy céltudatosan keményen menjen előre, az igaza teljes tudatában!
    Azért, ha belegondolsz mi mindent meg nem tettek, ha csak ezt a három polgármestert veszem is alapul!- Molnár, Verók, Hunvald. Verók időközben elhunyt,és nyilvánvaló, hogy halálának köze volt a meghurcolásához is,hiszen szívbeteg(is) volt, de nézd meg mit művel az a sok senkiházi mocskos nyikhaj most !
    Senkit nem zavar, hogy sorra dőlnek be a perek,kezdeményezőiket a legkevésbé, holott az ő logikájuk mentén már vezetőszáron kellene grasszálni mindegyiknek!
    25 évvel ezelőtt mindezeket nem hittem volna el, ha valaki ilyennel szórakoztat!

    Minden oka megvan tehát

  • LEHET BEÁLLOK MOLNÁR MÖGÉ !!!
    Valami történjen már a jó kúúvva életbe !!!!!!!!!

  • A Városligetben liberált, raszta-füves bértüntetők (max.15 fő) kordonokat borogatnak, mivel nem bírják elviselni az orbáni diktatúrát, ahol a fideszesek önkényesen elhatározták, hogy felújítják a Közlekedési Múzeumot. A rendőrség – megsimogatva buksi fejüket – barátságosan távozásra kérte a mocskolódó romkocsma-szökevényeket, erre ezek odaláncolták magukat az épülethez. Ahelyett hogy a népakaratot megvalósítva a rendfenntartók megvárnák, hogy leszáradjanak a láncokról, egyesével, ölben vitték őket a rendőrkocsikig. A teljes média megjelent, alig várta a sok balos provokátor, hogy valaki elveszítse a türelmét, ami ugye egy diktatúrában mindennapos. De nem történt semmi.

  • Végre Geyza, add meg nekik a kegyelemdöfést és csatlakozz a megújult mszp-hez. Világos ideológia, fényes jövő, szerető közösség vár majd. Várjuk a részletes beszámolókat a vidám traktoros lányokról, mert a komoly legényeknek az is jár.

  • Géza, annak nem biztos, hogy örülne a Molnár Gyula !

  • Neocsárli te patkány Mécs Imréről beszélsz

  • A het kijelentese Szar-nyi Tibor -e, aki Magyarorszagot kepviseli az EU-ba:

    A FOCI NÉGY NULLRA NYERT AZ OSTOBA NACIONALISTA HŐZÖNGÉSSEL SZEMBEN.

    Ez az Szarnyi, igy tovabb, ilyen kijelentesektol lesz nepszeru, az Mszmp. Ujabban mar csak mszp,a munkasokat mar nem kepviselik 90-ota.

  • Charlie, ez már tényleg a csőd, ha egy 40 fős családi tüntetésnél ezt a jobb sorsra érdemesült öregembert kell odaszállítani! Ez már a többedik eset…

  • Akárki!
    júni.29.12:18

    A nevekkel kapcsolatos, humornak szánt próbálkozásait figyelmen kívül hagyom – annyira magukért beszélnek, valamint egyedül Önt minősítik! Gyenge!

    1. Szinte a teljes MSZMP gárdát megtalálja A FIDESZ nevű különítményben, nagyon nem is kell keresnie!

    2. A „munkások érdekeit” pedig külön párt „védi” – úgy hívják hogy MUNKÁSPÁRT, Thürmer Gyula vezetésével!Ja, hogy sz@rt sem érnek vele?

    Csak szóljon ha bármiben segíthetek,pársoros hozzászólásából levettem, hogy nem itt él, máskülönben ennyire evidens dolgokat (is) biztosan tudna!

  • talalom
    2016 június 28
    2:42 de.

    Te olvasol is vagy csak írsz?

    Hegyi írja föntebb, hogy kiket kéne szerinte balos példaképnek tekinteni. Pl. Che Guevarát a liberális történelemtanárok egyenesen a földi paradicsom egyik ördögének tartják. Ezzel akarnak tömegeket megnyerni a balos balosok?

    http://tenyleg.com/index.php?action=categoryView&type=places&category_id=3991

    De mondom, régi vitatható komcsik helyett szerintem a nemzeti témák balos újragondolásával kéne politizálnia a balosoknak. Nem arra gondolok, hogy a fociválogatott sikereitől ájuljanak el, mint Szabó Tímea. Inkább arra, hogy ne azt nézzék ki a komcsi, ki a konzi, hanem hogy ki volt tisztességes a magyar történelemben, ki volt nagy ember.

  • Evettke jól látom hogy elsatrafásodott elméd kielégületlen háborgása perverz képzettársításokat buggyant felszínre ?

    Mennyé valami sex-shop-ba , vásárolj egy elemes érzékforralót.
    Az majd segít neked.

  • Hazai L: Te azt írtad: „Ha a kultúra abból áll, hogy a régi komcsikat előveszik a raktárból megette a fene az egészet.”
    Erre én azt írtam: Kicsit unom már, hogy a demokratikus pártokkal kapcsolatban, mindig a régi komcsikat emlegetik, miközben egyetlen Párt van, amelynek 27 éve változatlan a szűk vezetőgárdája.
    Hogy kerül ide Che, meg a liberális történelemtanárok?
    Hegyi egyébként nem azt írta, hogy példaképül kell állítani az általa sorolt személyeket, sőt „hamis tekintélytisztelet”-ről beszél, és nem személyeket, hanem „kulturális kezdeményezések” vizsgálatát említi. Ki nem olvas?

  • Én ugyan nem figyelem, de valamit nagyon jól csinálhat ez a Szanyi , hogyv a náci akárkik ennyire mocskolják.

  • Evelin és Csárli – vagy fordítva, tök mindegy!

    A jelen hsz-ek feletti cikk épp másról szól, mint hogy a „40 fős családi tüntetésen” kit hova kell szállítani és hogy a „liberált raszta-füves bértüntetők” ( max.15 fő – ti nem egyeztettek a számokat illetően?)épp mit borogatnak!

    Azt gondolná egyébként az ember fia/lánya, hogy a Városliget fái és közparkja mindenkinek fontos aki egy kicsit is gondolkodik és nagyjából normális levegőre vágyna Budapest ezen pontján (is) nem csak annak a 40 fős „családnak” aki ott küzd az elemi erőkkel – kivált az Evelin nevű német tanerőnek illene, hogy számítson, hiszen az Andrássy út sem esik olyan távol a Városligettől – no de de ha valaki rendre elfelejti, hogy ő állítólag egy értelmiségi nyelvtanárnő az Opera mellől, ott bizony nagyobb huncutságok is előfordulhatnak!

    Csárli nagy valószínűséggel már rég megtalálta a maga bukszusát, jobbikos körökben most ez dívik – úgy hogy mit neki Városligeti közpark!

    Szóval szerintem nyugodtan térjünk vissza a cikk szerzőjének eredeti elképzelésére – és azt ragozzuk,ha van róla oszlopos véleményetek! Annál is inkább mivel az általatok választott témának van egy önálló „fejezete”, keresni sem kell a legújabb cikk!

    Köszike!

  • Molnár Gyula MSZP elnökké választása valóban „szerencsés” döntés; biztosítja, hogy az MSZP – ahogy eddig sem volt – a jövőben sem lesz baloldali párt.

    Tudtommal Molnár Gyula úr még XI. kerületi polgármesterként, a MIÉP-ben szocializálódott Kocsis Máté józsefvárosi fideszes polgármestert időben jócskán megelőzve vetette fel a XI. kerületben a „hajléktalanmentes ővezet” javaslatát, ahonnét a hajléktanok szabálysértési pénzbírság vagy elzárás terhével egyszersmindenkorra ki lettek volna tiltva.

  • tisztelt hölgyeimésuraim

    Hazai és Talalom!

    Politikailag a legnagyobb hiba genrációs kérdést csinálni egy „közös ügy érdekében”.
    Amennyiben az adott aspiráló réteget nem érdemei, vagy . k o n k r é t . hibái alapján viszgálom, vagy válogatom, a saját káromra esem a legrosszabb hibába, az előítélet hibájába.
    Régesrégi társadalmak mindenűtt a világon a „vének” tanácsát mindig igényelték és figyelembe vették. Egy élet tapasztalata ugyanis nélkülözhetetlen információ tömeget hordoz. Magával tol ki az aki ezt a lehetőséget figyelmen kívül hagyja…
    Nem csak a temetésen valaki érdemeit méltatni, az életében még nyerhetünk is ezeken az érdemeken…

  • Gratulálok Molnár Gyulának, és jó egészséget kívánok munkájához.Felhívom egyben a figyelmét, hogy jól kötözze ki az autója tetején a létrát, ha azt szállít.Én szintén újbudai vagyok, és megemelem a kalapom M.Gy. előtt, akit egy hallatlanul korrekt, készséges és okos polgármesternek ismertünk meg.Amit vele műveltek, azért fejenkénti életfogytiglan járna.Remélem, eljön a számadások ideje. Hajrá Molnár Gyula. Én pedig úgy tudom, hogy mikor más kerületekben tobzódott a kilakoltatás, akkor Molnár és Tóth nem engedélyezte. Molnárral szemben már nem működik a karaktergyilkosság!

  • Orsós Elemér

    charlie
    2016 június 28
    1:08 du.
    Ne légy nagyon elkenődve mert, a tendencia kurva bíztató: a nem létező internetadó elleni tüntetésen még a mi számlátoraik szerint is 10000-en voltak, ennek ellenére ott sem sikerült egyetlen egy önfeláldozó, beépített liberális rendőrt találni, aki 1000 élesre töltött kamera előtt brutálisan összevert volna egy erre önként vállalkozó, számára persze ismeretlen ártatlan békeharcost, bizonyságul a világsajtó részére a magyarországi szélsőjobbos diktatúra könyörtelen nácizmusára! Sajnos a baloldal már a legelemibb önfeláldozásra sem hajlandó, pedig jó lenne koszorút vinni a temetésükre!

  • A cikkhez: köszönük az szép leírást a szocializmusról, de sajnos éltem benne 12 évet és az untig elég volt!

  • A cikkhez: köszönjük az szép leírást a szocializmusról, de sajnos éltem benne 12 évet és az untig elég volt!

  • Figyelő!

    Szokásának megfelelőn megint nem olvasta végig a cikket – esetleg nem értette amit olvas – máskülönben ilyen ostoba megjegyzést valószínű nem engedett volna el, kivált két példányban!

  • Két példány azért volt mert hibáztam az előbbiben és nem tudtam másképp kijavítani.
    Azt hiszem vannak még egy páran, akik egyetértenek az „ostoba beírásommal”!

  • A baj ugyanis az , hogy : A GYula előtt álltál– eddig és nem lehetett tőled Őt látni! Így a helyes : mögé állni és akkor Ő lesz előtérben és aki mögötte van azt nem lehet majd látni,-de Mi tudjuk, hogy mögötte van
    őszinte üdvözlettel

  • Nos a helyzet a következő:
    Mesterházy régebben megbukott,

    a „karimazikus” Tóbiás szintén,
    Molnár Gyula XI,kerületi polgármester (előzőleg birósági ügyekkel vált ismertté)győzött
    a bunkó Szanyi, aki szintén pályázott,gratuláció helyett sértegette a saját!!!pártja új elnökét,nem elég,hogy Brüsszelben
    képviselő,de munka nélkül az itthoni pártelnöki tisztet is elvállalta volna…jellemző!
    Gyurcsány az MSZP volt tagja ismét beletaposott a volt pártjába,ugyanis azt nyilatkozta,hogy a 2018-as győzelem érdekében szövetkezne a Jobbikkal(akik most is magasan vezetnek előttük és öngyilkosság,megsemmisülés lenne számukra a szövetség,pláne,hogy Vona azon igyekszik,hogy leépítse pártjából a szélsőséges elemeket a győzelem érdekében….)
    Molnár azt mondta Gyurcsányról,hogy „olyan mint óvodásoknak a
    a sóska”magyarul utálják…..
    Szigetvárit senki nem jegyzi….
    Egyedül Hiller számít normális baloldali,de hazaszerető és értelmes politikusnak,….
    de ugye ő bizony kevés ennyi bunkó,haszonleső,program nélküli
    balliberálissal szemben!

    Na,hogy ebből 2018-ra hogy lesz győzelem,az rejtély
    de megsúgom,bizony sehogy!
    Na ez van ,jelenleg és hosszabb távon is több párt híján bizony a Fidesz a nyerő(hibái ellenére is!!!)
    Na részvétem…….

  • Mellesleg a jelenleg a kormánypárt ,a Fidesz továbbra is vezet(akkor is ha sok nyugdíjas sérelmezi az alacsony jövő évi nyugdíjemelést és több más intézkedést…) ,a Jobbik erősödött,az MSZP a harmadik,némileg erősödött a DK(talán bejut a parlamentbe…)az Együtt- PM sehol sincs,az LMP egyenlőre stagnál a volt pártelnök távozása miatt!
    Ezek a legfrissebb felmérések szerinti adatok!!!
    na ezt kellene a kinti és itthoni balliberális ellenzéknek +”feldolgozni”,elemezni!

  • Csak megjegyzem: sem a múltból…sem a tévedésekből,hibákból (és kiderült hazugságokból..)sajnos nem tanult a baloldal…az összefogásról már nem is beszélve,amúgy meg programjuk sincs sajnos!