Egy québeci városban nem szólalhatnak fel angol anyanyelvűek Kanada nemzeti ünnepén

2016 július 1 3:59 de.51 hozzászólás

Longueuil városa – amely Montreáltól közvetlenül délre fekszik és több  mint 231 ezres lakossággal rendelkezik – meglehetősen furcsán ünnepli meg a Canada Day-t idén. Július 1-én – a városban először – nem üdvözölhetik az ünneplő lakosságot a város angolok által lakott kerületének két képviselője, Robert Myles és Wade Wilson. Myles a Greenfield Park körzet elnöke, Wilson pedig önkormányzati képviselő szinten Greenfield Parkban. Minden évben beszédet mondhatnak és üdvözölhetik Greenfield Park lakosságát, amelynek csaknem 40 százaléka angol anyanyelvű. Helyettük a Longueuil agglomeráció polgármestere – aki korábban megtiltotta Myles-nak, hogy a város testületi gyűlésein angolul szólaljon fel – fog beszélni és feltehetően csak franciául.

Myles szerint Caroline Saint-Hilaire a város angol és francia lakosságát kívánja megosztani nyelvi, illetve származási alapon és egyben a polgármester egy kirekesztő identitáspolitikával itatja át az önkormányzatot és annak mindennapi politikáját.

A bigot polgármester-asszony szóvívője – Julie Martineau – viszont azt állítja, hogy nem a származásról és nyelvről szól ez a kérdés, pusztán protokolláris döntés, hogy minden kerületben kizárólag az agglomeráció polgármestere köszönti a lakosságot Canada Day alkalmából, így a jelentős angol kisebbségnek otthont adó Greenfield Parkban is.

De Myles úgy gondolja, hogy a polgármester egyszerűen „olajat önt a tűzre” az által, hogy ismét felmelegíti a megosztó identitáspolitikát a francia többség és az angol kisebbség között.

Mint ahogy arról tavaly már beszámoltunk, a polgármester a helyi angol kisebbség vegzálására használja fel hivatalát. Akkor be kívánta tiltani Myles számára, hogy angolul szólalhasson fel testületi gyűléseken, azzal az érvvel, hogy „Québecben vagyunk és minden testületi ülés csak franciául folyhat. Longueuil önkormányzata nem egy kétnyelvű adminisztráció, hanem kizárólag francia. Punktum.” Aztán még hozzátette: szerinte az angol nyelv „irritáló.”

Innentől kezdve nem meglepő, hogy a mostani helyzetben is a bigot polgármester-asszony dokumentálható angol-gyűlöletét feltételezik döntése mögött.

„Ez rendkívül sértő”–mondta Wade Wilson. „Greenfield park lakossága egy büszke nép és tiszteljük hagyományainkat”–tette hozzá, utalvsa arra is, hogy minden korábbi évben saját képviselői és kerületi elnöke köszönthette a helyieket, angolul és franciául egyaránt.

Greenfield Park címere.

Greenfield Park címere.

Greenfield Park-ot 2002-ben csatolta Longueuil városához az akkori szeparatista kormány, amely tartomány-szerte átrendezte és összevonta a kisebb településeket. Jelenleg 17 ezren laknak Greenfield Park kerület határain belül. Greenfield Park az Empire Park-ban ünnepli meg minden évben a Canada Day-t.

Kellemes hosszú hétvégét és nemzeti ünnepeket kívánunk kanadai magyar olvasóinknak!

 

51 hozzászólás

  • Hej..ez a chauvinism..EZ minden mai emberi bajnak a gyökere !

  • Ma éjjel egy montreali bárban a vancouveri a 23 éves unoka fiamat megverték mert angolul beszélt!

  • Nagyon helyes! Quebec-nek is kulon kene valnia Kanadatol, akarcsak a nyugati tartomanyoknak.

  • Orsós Elemér

    Figyelő
    2016 július 1
    11:00 de.
    Őszinte részvétem az unokádnak, de mit szólsz ahhoz hogy, Erdélyben, a Felvidéken, a Vajdaságban vagy az Újvidéken magyar beszédért verik a már többszáz éve ott élő magyarokat? Jaj, ez a kérdés most sovinizmus vagy netán náci revizionizmus?

  • Kedves Elemér!

    Sajnos, ezen én nem tudok segíteni!
    Kérném, hogy engem NE tegyen senki ezért felelősé!

  • Moshe Akiva
    2016 július 1
    2:29 du.
    Kissé különös, hogy helyesnek tartod, hogy megverték az unokámat, aki Montrealba jött látógatóba egy másik tarttományból! Ez kissé furcsa vélemény, főleg Kanada Day alkalmából!

  • Kedves Figyelo!

    Az azert tulzas, de mindannyian tudjuk, hogy ok egy kicsit tul erzekenyek a nyelvukre. Magyarul kellett volna megszolalnia, akkor nem bantottak volna – persze csak ha tud magyarul.

    Kivancsi lennek, hogy Quebec-ben meg lehet-e azt csinalni, amit itt, hogy csak arab betukkel irjak ki egy biznic nevet?

  • Igazad van Géza, mint szinte mindig…
    Moshe, mit ittál ma? Vagy én vagyok tudatlan? Szóval a nyugati tartományok különváltak. Értem. News to me:)
    A cikkhez: Azért ez meglep, hogy emiatt a nem túl toleráns polgármester hivatalban maradhat… Ennél már kisebb dolgokért is száműzték ezeket..

  • Christopher Adam

    Figyelő,

    Javaslom, hogy unókád vegye fel a kapcsolatot Murray Levine-nal, aki a québeci angolokat érintő diszkrimináció ellen harcol:

    https://murraymakingadifference.wordpress.com/

  • Elemér:
    Túlzásokba bocsájtkozol…

  • Köszönöm a tanácsokat, de Alex szerint, mind részeg volt, tehát ez felmentő körülmény lehet!

  • Figyelő, kívételt teszek. Ezt komolyan gondolod, hogy az ittasság felmentő körülmény?? Ellenkezőleg!
    Chris, ezek szerint a Te témád is felvetésre kerül Murray Levine-nél? Gondolom…
    Azért ez mégse Magyarország, ahol a békés tüntetőt is már az ötvenes évek szintjén kezelik… Ha nem tartanák mocskos kezüket az EU alamizsnáért, már rég mártír lenne ő is és az elődjeik is…

  • Nem felmentő körülmény, de elképzelhető, hogy az ittas öszintébb és mondjuk „bátrabb” egy jó verekedésre!

    M.-Bánfi, olvasd el a másik topikot a fasizmussal kapcsolatban.

  • Szerintem már régen kellet volna népszavazást tartani Québec kidobásáról Kanadából, nem pedig fordítva. Nekem semmi bajom avval, hogy egy nemzet meg szeretné tartani az identitását viszont amit ezek az ún. franciák visznek végbe az már több mint túlzás. Quebec egy tartomány a sok közül, nem pedig állam. Minimum nekik is kötelező kéne legyen, hogy angolul is feliratozzanak mindent. Nem azért mert az ellenük szólna hanem azért mert ki a faszt érdekel megtanulni egy olyan nyelvet ami semmire se való? A másik meg Franciaországban könnyeben eligazodna az ember mert legalább a közlekedési táblák és a forgalmi lámpák megegyeznek egész Európában. Québecben még az se nincs helyén mert nehogy véletlen hasonlítson egy másik kanadai tartományéhoz. Volt szerencsém beszélni már több québeci franciával és az a helyzet, hogy van egy réteg amely alapból hülye és nekik nem számít, hogy mennyire elszigetelik magukat a világtól.

    „Geyza
    2016 július 2
    8:36 de.
    Elemér:
    Túlzásokba bocsájtkozol…”

    Adná a Jóisten, hogy egyszer arra járj és megtapasztald az igazi vadrác „vendégszeretetet” amikor laposra verik a pite lesődet……..habár amilyen magyar gyűlölő náci vagy szerintem nagyon el lennél velük…

  • Őszintébb??? Bátrabb egy jó verekedésre?? Nem értem:( Eddig azt mondtad, hogy megverték az unokád, lassan meg Te véded a részeg garázdákat?
    Köszönöm, olvasok épp eleget és ha nem írok, nem jelenti, hogy nincs véleményem – bár nem kell, hogy mindig legyen, ugye??? Olyan is van, amihez nem értek:) Bár nagyon kevés:)

  • Moshe, valóban itt is van olyan üzlet, aminél csak arabul van kiírva a táblára.

  • Banfi, nem védek én senkit. A tényt állapitottam meg, hogy ha nem lettek volna részegek a franciák, talán nem lett volna verekedés sem. Ennyi.

  • Kedves Figyelo!

    Nem tartom helyesnek a verest. Csak hallottam epp eleget roluk, tudom, hogy jobb vagy franciaul, vagy valami mas – de nem angol – nyelven megszolalni arrafele. Akkor beken hagynak, meg ha utana angolra is valtasz.

    Starchildnak igaza van, nem kene varni, amig valami oknal fogva a kanadai allam nem avatkozik bele, es hagyjak, hogy ok menjenek a francba maguktol. Nekunk kene kirugni oket.
    Aztan a nyugati tartomanyoknak is szepen magara kene hagynia Oltarilyot, es a tobbit, akik kozoskodni akarnak az okrokkel.

  • Kedves Figyelo!

    Csodalom, hogy a franciak nem robbantjak le azt az arab biznic tablat. Az angolt par eve lerobbantottak ejszaka.

    Ebben mondjuk igazat is adok nekik, amig senki sem serul meg.

  • A kanadai állam sajnos nem avatkozik ilyen kis dologba.
    A helyzet az, hogy a mai miniszterelnők is francia barát.

  • A helyzet az, hogy a fiú B.C-ben született, soha nem élt Quebecben és az eljárás ellene szűműra érthetetlen.
    Sajnos, attól félek, hogy nem is jön többet ide.

  • javítás : számára

  • Hát ez az egész egy nagyon meglepő dolog!! Kanadában, a hatalmas Demokráciában ! a liberalizmus egyik fellegvárában ilyen létezik??!ami a cikkben megjelent ?! Elállt a szavam,majdnem a lélegzetem is!
    De talán nekik van igazuk : a ” demokráciában ” minden megengedett! Csak nehogy odáig fajuljon ,hogy francia-angol konfliktus szülessen belőle! Mondjuk,hogy Anglia bevonulna a tartományba a rokonnyelvű embereket megvédeni.Egy ember tett már ilyet Európa -oroszországi részén élő-nagyon utált vezetője személyében !
    Meglepődött Üdvözlettel!

  • tóth péter,
    Kanadában egy tartomány van ami francia nyelvű, A francia sovinizmus öröklendő.
    Már le akartak többször szakadni Kanadától, de érdekes módon, egyszer sem sikerült.

  • tóth péter
    2016 július 5
    2:41 du.

    Kanadában nincsen demokrácia. Az amit annak hívnak az csak kész átverés show. A mese itt arról szól, hogy felkarolnak mindig valami kisebbséget a többség torkán lenyomnak mindent. Na, ilyen demokrácia van itt és evvel nagyon tudnak feszíteni. Angol-francia konfliktustól itt nem kell tartani. Attól lustább itt mindenki. A „franciák” szeretik az eszüket játszani az angolok meg alapból meglehetősen műveletlenek és innen jönnek a konfliktusok. Québecben bevett szokás, hogy ha pincér nem akar érteni a szóból akkor jól le kell kurvázni és aztán már tudja a dolgát. Amúgy az igazi franciák le se szarják a quebec-i franciákat. Szóval vannak itt is érdekes dolgok…

  • Chris, vajon elgondolkoztál már azon, hogy milyen gondolatiság megy itt végbe az én utolsó hozzászólásom óta? Ehhez képest a Marina árok is Mount Everest:)
    Az istenért nem hagynék ki ebből 1 szót se elolvasatlanul… Some challange:)

  • Itt törlés történt!
    Hoppá!
    Nahát!?

  • Kanada -minden hibáivak együtt- véleményem szerint a Világ egyik legjobb országa.

    Nem csoda ezek a Csildek meg HUNT* -ok csöpögnek a gyűlölettől, ha Kanada szóbakerül.

    Ezek a nácik mindent gyűlölnek, mindent elpusztítanának ami egy kicsit élhető, egy kicsit emberi.

  • Geyza
    2016 július 7
    4:02 du.

    „Kanada -minden hibáivak együtt- véleményem szerint a Világ egyik legjobb országa.

    Nem csoda ezek a Csildek meg HUNT* -ok csöpögnek a gyűlölettől, ha Kanada szóbakerül.

    Ezek a nácik mindent gyűlölnek, mindent elpusztítanának ami egy kicsit élhető, egy kicsit emberi.”

    Ha nem vetted volna észre még eddig, hogy nekem nem az országgal meg az itt élő emberekkel van gondom hanem az agyament kormánnyal és az őket kiszolgáló, gerinctelen érdek lényekkel. Különbség kettőnk közt, hogy te nem csak a „magyar” kormányt gyűlölöd hanem az egész országot és a benne élő magyar embereket tehát az is lehet mondani, hogy elég fasiszta eszméket gyakorolsz. A nácizást meg nem is kommentelem mert egy agyilag elég beteg ember vagy mert még nem vetted azt se észre, hogy magadat állandóan felsőbb rendűnek szeretnéd tartani.

  • Stalchild!

    „….,mert egy agyilag elég beteg ember vagy…”
    Ezen mondat kivételével nagyjából egyetértek előző bejegyzéseddel.
    Ehhez hozzá tartozik szerintem,hogy Géza egy okos,nagyon művelt ember,csak sok mindent nem jól értelmez.Mintha egy budapesti épület 10 emeletén egy kuckóban lakna és élettapasztalattal nemigen rendelkezik a vidéki Magyarországról, nem hiszi ,hogy ott is gondolkodó képes emberek vannak.
    Csak a kuckójából osztja az észt!
    Egyébként nagyon sok bejegyzését olvastam,nagy felkészültségről tesz bizonyságot sok mindenben,csak aztán a különféle beszólásaival elfuserálja a dolgokat, ezzel rontja az összképet önmagáról.Egyébként tiszteletre méltó ember,csak mintha nem találná önmaga helyét.Mintha valami kiment volna alóla.De talán megtalálja önmagát-ahogy írta : Beáll Molnár Gyula mögé—és ekkor helyrebillen lelkivilága—és innentől más lesz.
    Fogadd ezt el!
    Üdvözlettel.

  • Péterhez csatlakozva, szerintem is Geyza a baloldaliak egyik legintelligensebb, legkulturáltabb és legtanultabb tagja, Molnár Gyula örülhet, hogy ilyen ember támogatja. Én az újjáalakult kommunikációs csapatban látnám szívesen.

  • Szerintem, minden igaz lehet amit Géyzáról írtak, de szerintem, valahol megállt világképe és magyar tudata, Kádár koránál és azt hiányolja!

  • Na sebaj Gézukám! Én kitartok melletted. Ezek a kommentárok Rólad nagyon szórakoztatóak, ahogy mindenki belenéz a tükörbe és csak mondja a magáét.
    A Te jazzesített (mondhatnám liberális:) formádat viszont nem értik és tolerálják, de Te csak nyomod…

  • Mikjos Banfi:
    Hehehehe…akkó mulassunk együtt ezeken az izékéken itt 😀 😀

  • Miklos Banfi:
    Másrészről:
    Az különösebben nem zavar
    ha velem személyeskednek.Hát istenem.
    Ha ez kell a lelki kielégülésükhöz,miért rontsam el nekik?

    Ellenben mikor hazudoznak szemenszedett módon, az már zavar picit.

  • Figyelő:
    Ahogy elnézlek,
    TE sem nagyon tekinted hazádnak Kanadát.

    Legszívesebben egy áporodott Horthy-féle fél-diktatúrát látnál ott és mivel ez a vágyad eleve hamvaiban van meghalva, csak szükségből laksz ott.
    Mégiscsak jobbak ott a körülmények mint itt.
    Pedig itt jelenleg egy Mussolinitől leutánzott , Horthy-féle féldiktatúra bontakozik ki.

    Megalkuvónak tetszik lenni !
    (Szebb szóval:Opportunista.)
    Nem kicsit, nagyon.
    Hogy egy „világklasszist” idézzek hehehehe

  • Kedves Gézya, mennyire félreismertél, elképesztő!
    Én soha nem alkudtam meg, már 17 éves koromban sem. Meg is bünhödtem érte!
    Kanadáa világ legjobb országa, lassan 60 éve élek itt, majdnem 3x annyit mint a magyarban éltem.Neked fogalmad sincs, mi a véleményem pl. a Horthy korrol, vagy fiatalkori emlékeimről.
    Magyarországon meg azért nem élnék MÁMA, mert a kölcsönös gyülőlettől allergit kapnék.Állandó hányingerrel.

  • Figyelő:
    Még egy nagy baja lehet az említett Úrnak!Talán az,hogy találkozott Tanzániai Nyerere-vel, csak néha nem tudni,hogy mint ” csipszes fogorvossal” vagy mint jól verekedős Tanzániai Nyerere-vel??? Mindkettőnek hatása nyaktól fölfelé érvényesült ,ez okozza nála néha? a káoszt.( fentieket Ő vallotta be egyik hozzászólásában.De azért kedvelem!
    Üdvözlettel.

  • Tudod Gézukám! A félrevezető hazugság nem nálunk van.Ezt is örököltétek,a múltból cipelitek magatokkal! De semmi baj tudunk a sorok között olvasni ezt az előző rendszerben megtanultuk.
    Tisztelettel és üdvözlettel.

  • HUNT*
    Valahogy egyre idegesebbnek látlak.
    Lehet hogy Lázár számtalan alkalmazottjának egyike vagy és most inog az íróasztalod?

    Pech.
    Így járnak a léhűtő karrieristák.
    Menj el öreg DOLGOZNI !
    Jaa hogy arról nincsenek ismereteid?
    Még nagyobb pech…

    HUNT*= Humor és Témanélküli Csúszómászó természerű Tóth

  • Tanzáni Nyerere Géza.
    Ilyen nyugodtat ritkán látsz,mint én.Fentiekre nincs szükségem,de azért kedvellek mert nem tudsz mit mondani,ezért aztán -mint akit fejbe kólintottak-marhaságokat zagyválsz.Persze a Kólintás,meg a sör,meg a pálinka– ez együtt nagy zavart okoz.
    Nagyon elfogadó baráti üdvözlettel Tanzániai Nyerere Gézának.

  • HUNT*
    Áá dehogy.
    Gyomrod reszket, szájadszéle remeg és sírós hangon kérded magadtól:

    „Istenem miért kellett nekem ezzel a cúúúna Gejjzával találkoznom, most is hogy beletiport a lelkembe ??”

    Hát öreg:
    Tanuld meg szépen:
    A magadfajta viperát csak rugdosni szokták.
    Lehetőleg vastagtalpú bakkanccsal, mert képes marni.

    (Ezt egy gépészmérnök néger barátomtól tanultam aki történetesen szintén tanzániai: A homoki viperák ellen legjobb a magasszárú bakancs. Apró kis jelentéktelen állat az olyan, de jobb vigyázni. Megmarja a gyanútlanokat.)

    Tudod seggfejkém nekem kiterjedt nemzetközi baráti köröm van.
    Ezért ismerem az ilyen csúszómászók ellen javallott megoldásokat, mint amilyen te is vagy.

    HUNT* = Humor Nélküli Viperatermészetű Tóth Péter

  • Mi lenne, ha az egyéni vitákat, NEM ezen a blokon vívnátok?

  • Figyelő:
    Én megpróbáltam !!
    A Kurucinfón .
    De nem jutottam szóhoz.

    Ennyit a HUNT*, az OIM* és a Neocsárli-félék demokratikus szólásszabadsághoz való hozzáállásáról.

  • Tanzáni Nyerere Géza !
    Te mindig bele akarsz beszélni a másikakba valamit.De általában kiderült Te kínlódsz ezekkel.
    Most látom,hogy honnan szerezted „kisnyilas -magasszárú bakancsodat”.Hát előjött most is valódi éned – a kisnyilas múlt-persze kötelez.Szeretnél eltaposni mindenkit -ugye ez a legfőbb óhajtásod.Gratulálok remek lelkivilágodhoz.
    Emberbaráti,megértő üdvözlettel Tanzáni Nyerere Gézának.

  • Bírom mikor egy tőrölmetszett náci hazudozó másokat próbál meg lerántani a saját színvonalára.

    Igen HUNT* rólad beszélek.

  • Tanzáni kisnyilas Nyerere Géza!

    Azt kedvelem amikor magadról példálózol és másokat akarsz „sárba taposni : szóval ,írással ,meg csizmáddal”,mindezt a múltból hoztad magaddal és nem tudsz kilépni belőle és még balos beütésed is lett ( olyan kommunista-balliberális féle)
    De ilyennek kell elfogadni téged.
    Barátságos üdvözlettel Tanzáni kisnyilas Nyerere Gézának.

  • HUNT*
    Már mondtam:
    Kontraviccnek szaga van.
    Találj ki valami mást kis náci csirkefogóm.
    Például leírhatnád nekünk mennyit kapsz a Pártháztól azért hogy itt mindenbe beleütöd az orrodat , amihez amúgy semmi közöd.

    Ez itt nem a Kurucinfó, ami a magadfajták napi betevő szellemi szemettjét szolgáltatja.

    Köszönöm a figyelmedet.

    *HUNT = Tóth Péter rövidítése.

  • Tanzáni kisnyilas Nyerere Géza

    Kár ,hogy olyan nagy volt a fejbekólintásod,hogy nem bírja felfogni-nem olvasom az a kurucos infót amiből meríted életed értelmét,amikor elolvastad – minden nap látni,hogy ott jártál.Kevés droggal kevés sörrel ,kevesebb fűvel olvasgasd, mert félre fogod értelmezni az ott általad megtaláltakat
    Tanzáni kisnyilas Nyerere kuruczinfó olvasótábor tag Gézának üdvözlettel.

  • HUNT*
    Nem találod magadat unalmasnak?

    Mert mi Tégedet roppantul.

    *HUNT = Humortalan Unalmas Náci Tóthpéter

  • Gézuka: az U N A L M A S te vagy ,mert beszűkült látótereddel sokszor nem látsz messzebb,mint a LÓ,tudod: két oldalellenzője van nekie és se lát se hall csak megy előre,mint a ló.nahát gondolkozz el ezen!
    Nyererés , kólintott,csipszes Üdvözlettel csak néked.