Érvek a városligeti múzeumnegyed ellen

2016 július 13 9:40 de.38 hozzászólás

Széky János tekintélyes vitát gerjesztett a Bozóki Andrással folytatott ütésváltásban a Liget és a múzeumok ügyében. Amikor pedig valódi érveket kért a múzeumok ellen, amelyekből eladdig keveset kapott, (szegénykém, ő is mazochista, mint a legtöbbünk,) akkor én előbátorkodtam a magam szerény hozzájárulásával imígyen:

No, ha mint mondod: „De a beruházás ellen komolyan vehető _tényszerű_ érvet még nagyon keveset hallottam.” Akkor, ha megengeded, én megpróbálkozom néhánnyal.

1) A múzeumi negyed ötlete a ”red herring” kategória remek példája. A ligetben már van múzeum és azt feltételezni, hogy akár a turista, akár a kultúrszomjban szenvedő magyar egy füst alatt öt múzeumban fogja kiélni a mazochizmusát, elég nagy szamárság. Ez nem fog megtörténni.

2) Magyarországon sosem volt magyar zenei múzeum és nem tudok arról, hogy erre igény valaha is mutatkozott volna. A Hatvani palotában, a Várban, van egy zenei gyűjtemény de az se nem múzeum, se nem nemzeti. A zenei múzeum létesítése csak ürügy arra, hogy a Hatvani palotát, a Bartók és Dohnányi archívum évtizedes otthonát el lehessen venni.

3) Még ha lenne is értelme és lenne szükséglet ezekre a múzeumokra, akkor sincs semmi magyarázat arra, hogy miért kell azoknak a Ligetben lenniük.

4) Az új múzeumok a régiek rovására létesülnek. A meglévő múzeumi rendszer anyagi források hiányában haldoklik. (lásd: Iparművészeti múzeum, amelynek sem karbantartásra, sem kiállítások rendezésére nincs pénze.) Akkor majd az új múzeumokra lesz pénz?

5) Múzeumokat hagyományosan gyűjtemények köré szoktak felépíteni, hagyományosan adományokra alapozva. Így volt ez a Nemzeti Múzeummal, a Szépművészetivel, de ugyanígy a Vatikán, vagy a Louvre múzeummal is. A ligetbe építendő múzeumoknak nincs gyűjteményük, amellyel megtölthetnék őket. Az anyagot más múzeumoktól kell majd rekvirálni.

Ez bizony az a lyuk amelyen kilóg az egész koncepció meztelen segge. A szegénységi bizonyítvány maga.

Kerekes Sándor

Múzeumnegyed

Múzeumnegyed

38 hozzászólás

  • A Liget-múzeum elterelés arról, hogy Orbán a Várba akar költözni!

    Megnézném, ha Londonban a miniszterelnök be akarna költözni a Towerba, mit kapna az angol liberálisoktól! Undorító amit a magyar liberálisok a Vár-ügyben művelnek (ti. semmit nem csinálnak).

  • Igy igaz Hazai Lámpa !

  • Geyza
    2016 július 13
    10:31 de.

    A Városligetet én elkönyvelném veszteségnek, mert túlságosan lefoglalja a tiltakozók erejét, és mert úgyis lesz helyette másik park. Orbán számoljon el a Horthy-fanoknak, hogy mit tesz a régi Angolparkkal és egy magyar hagyománnyal. Azt úgysem engedhetik meg maguknak, hogy ne legyen közpark arrafelé, mert a nép meglincselné őket. A fő baj a Vár elfoglalása a lovasság által, én oda telepíteném a gyalogságot.

    Ha Gyurcsány annak idején beépíti minisztériumokkal a Nyugati sínjeit, akkor Orbán szarban lenne,

    1. hogy hova telepítse át a parkot.
    2. nem tudná beadni, hogy új épületekre van szüksége a minisztériumainak.

    Anno úgy verte a tamtamot a fidesz a felesleges kormányzati beruházások ellen, mint a paksi atomerőmű bővítése ellen!

  • Már bocsánat, de a „TÖBBSÉG”, akik támogatják a kormányt, ennyire vakhítüek, hogy nem verik félre a harangot az egész elképzelés miatt ?!
    És mi lesz akkor, ha Orbán nem tud beköltözni a Várba ???
    Szervusztok, jó napot !

  • Nem derül ki a cikkből, hogy miről szólt az eredeti Széky-Bozóki vita, és hol zajlott.

    A fenti érvek közül a 4-es elfogadható, a többi hülyeség. Az nem érv, hogy „mi nem így szoktuk”.

  • Ha szertenézünk (Nyugat-)Európában, akkor azt tapasztaljuk, hogy az élhetőbb városok érdekében erősítik a kerékpáros közlekedést, bővítik a tömegközlekedést, visszaszorítják az autóforgalmat, élőbbé teszik a köztereket, felújítják (és nem beépítik!) a közparkokat. Budapest viszont…
    És ez nem csak Tarlós sara, Demszki sem volt különb!

  • Terminus:
    Na igen..de itt ezzel párhuzamosan az autósokat is üldözik !

  • Göllner András

    A városligeti múzeumnegyed tervével csupán egy gond van – és ez ugyan az a gond mint amely már akkor felmerült, amikor Orbán Viktor kapásból, csípőből, daccból, a szakmai, társadalmi egyeztetés teljes mellőzésével, megszüntette a Deák-téri Nemzeti Szinház projektet. Akkor se volt nemzeti, vagy igazi konzultáció erről a döntésről, csak önkény, amelyből egy üzleti csoport – a Demján-és a Demján mögötti kanadai befektetők (Munk Péter és társai), a Fidesszel osztozkodva, profitáltak. A módszer ma ugyan ez – csak a haverokat cserélte le Orbán. Ezt az új, nemzeti „bizniszt” majd az EU adófizetőinek pénzén, egy új haveri társasággal, a hasznot szépen megosztva fogják elpancsolni. Az EU majd egy kicsit ejnye-bejnyézni fog az átláthatatlanság, a pályáztatási anomáliák (a.k.a. közpénzek ellopása)miatt, lassabban fogja átutalni a lecsót. Ezt a nehézséget majd Orbán természetesen le fogja emelni a haverok válláról, drága nemzetközi áthidaló hitelekkel fogja betömni a hiányt, amíg be nem jönnek az EU pénzek. Ennek az extra hiteltehernek az árát, majd az adófizetőkre fogja átruházni, miközben a fiúk egy jót piálnak valamelyik karib szgeten, mielőtt belevágnak egy újjabb nemzeti projektbe. Az egészet, természetesen majd beetetik a kormányhű sajtósaikkal, pl Stumpf Pistivel, és a nép ezt, mint mindent, úgy fogja lenyelni, mint egy kacsa a galuskát. Arra senki sem fog rákérdezni, se Magyarországon se Kanadában – pl a Torontó Magyar TV munkatársai, vagy a torontói Magyar Ház vezetői közül – hogy az EU adófizetőinek a pénzét miért nem a magyar gazdaság tartós fejlesztésére, a versenyképesség növelésére költi a magyar kormány. Arra senki se fog rá kérdezni, hogy a Fidesz miért ilyen projektekre, miért egy haveri kör kistafírungozására veri el a száz és százmilliárdokat, melyekből a jövő generációk semmit sem fognak profitálni. A nemzeti együttműködés rendszere a fejétől bűzlik, de nagyon.

  • Göllner Bandi:
    Amit most leírtál, ezt kellene mantrázni minden fórumon, napjában ötször egészen addig, míg az emberek fejből tudják.
    ÉS nem csak itt de a mindenfelé a NET-en. Itthon pedig minden demokratikus újságban, ha egyáltalán van még olyan.

  • Göllner András
    2016 július 14
    10:25 de.

    Én nem vagyok egyetemi tanár, de szerintem sokkal nagyobb gond, amit a hatalmi ágak szét(nem)választásával művel a kormány. Miniszterelnök a királyi várba, és nem sikít páros lábbal a magyar liberális értelmiség?

    Na, mit várunk olyan bandától, akiknek György Péter a mintapéldánya …. Tegnap újabb vidéki állami gimnáziumot kapott meg a kat. egyház, és a volt szdsz-esek hol sikítanak a szekularizáció megcsúfolása ellen? „Természetesen” a szülők és tanárok kérésére lett Tomori Pál gimi a kiskunfélegyházi Dózsából tegnap, hogy „ne szűnjenek meg” …

  • hazai lámpa, eláruldnád, hogy miért baj az, hogy a kat.egyház kapott egy új gimnáziumot?
    ha a szülőnek nem tetszik, akkor kiveszi és beadja máshová, nem?
    Ez a logikus.
    Valószinű, a TÖBBSÉG katolikus volt abban a körzetben.

  • Figyelő
    2016 július 14
    3:38 du.

    Kedves Figyelő!

    Hosszan lehet sorolni, hogy miért baj, hogy az egyház (bármely egyház!) megkap egy világi gimnáziumot.
    Élőszőr: NEM túl valószínű, hogy bármelyik vidéki városban többségben lennének a katolikusok, de, ha ez az állítása igaz is, akkor is problémás, hogy a kisebbséget belekényszerítik egy felekezeti iskolába (ugye, nem véletlenül nem felekezeti iskolát választott a tanuló, vagy a szülei! – sérül a szabad iskolaválasztás joga!). Ma az egyházi iskolák állami finanszírozásúak (+ kapnak az egyháztól is). Ez a törvény bötűje szerint azt jelentené, hogy sem a diákoknak, sem a tanulóknak nem írhatnának elő semmi plusz egyházi hókuszpókuszt. Sajnos, ez nem így van!
    E mondata alapján:
    „ha a szülőnek nem tetszik, akkor kiveszi és beadja máshová, nem?”
    megkérdőjelezem, hogy volt-e Ön valaha is szülő.

    Tisztelettel:
    terminus

  • Göllner András

    @ hazai lámpa

    Sajnos nincs kedvem már mindenkinek a hülyeségével foglalkozni. Az SZDSZ hülyeségét már elég sokszor véleményeztem, politikai és társadalmi felelőtlenségükről már túl sokszor elmondtam a véleményemet. Nem a Fidesz hanem ők, saját maguk kúrták el a Liberalizmus esélyeit Magyarországon. Mivel most nyári szünet van, és a fiatalok úgysem ide járnak, kicsit keményebb szavakat is megmerészelnék használni – nem a Fidesz, nem a Jobbik, hanem a magyar liberális politikusok szúrták tökön a magyar Liberalizmust. Világos ? És mondom mind ezt, mint a Liberális értékek,eszmék híve.

    A lényeg: Én nem szoktam hosszan tépni a hajamat olyan dolgokon amelyek már megtörténtek. Oda ütök ahová kell. A Liberalizmusnak lehetne jövője még Magyarországon, ha a Liberális politikusok tanulnának valamit a hibáikból. A tanulásra kellene késztetni őket, Hazai Lámpa, és nem azzal tölteni az időnket, hogy amikor tökön szúrva fetrengenek a padlón, még egy párszor oda menjünk, és jól tökön rúgjuk őket. Ez csak a szadistákat, és a Fideszeseket elégíti ki, ez a magatartás nem a fejlődést, az újjászületést, a talpraállást szolgálja. Érti amit mondok?

  • Figyelő:
    Az a baj az újabb egyházi iskolával hogy
    1: A magyar lakosság többsége apapvetően nem vallásos
    2: A szülők akarata ellenére vallás-közeli nevelést próbálnak ráeröltetni a kölykökre
    3: A FIDESZ a Mussolini-féle fascista államelmélet értelmében egybe gyúrja az Államot és a vallást, szembe menve ezzel a mai európai (és északamerikai) szellemiséggel.

    Más baj nincs vele.

  • Geyza!De, van más baj is.
    4.Főként vidéken nem nagyon lehet válogatni az iskolák között,mert nincs annyi.
    5. Az egyházi iskolák több állami pénzt kapnak, mint a közösségiek.
    6. A hitoktatók jó része műveletlen bunkó, legfeljebb a katekizmust olvasta el hirtelenjében, és azért ment hitoktatónak, mert hülye a matekhoz. A hatéves unokám azzal jött a hittanról, hogy Jézust zsidó katonák ölték meg. Most hogy magyarázzam meg egy hatévesnek, hogy a hitoktatód egy antiszemita ribanc, ráadásul hazudik is???

  • talalom
    2016 július 15
    7:33 de.

    Az interneten olvastam, hogy egy katolikus iskolában két gyerek lett öngyilkos az utóbbi időben, de szinte hírzárlat van erről.

    A megyei (fideszes) napilapban múltkor féloldalas cikk volt arról, hogy egy sima általános iskolában valaki a vécé mellé sz.rt, és állítólag a tanárok egyenként megvizsgálták a másodikos kislányok fenekét, hogy melyiké kakis. A cikk lényege az volt, hogy a jóságos Klik közbelépett, és megdorgálta a vétkes tanárokat, persze ez az egész a tanártüntetések idején volt …, nulla utánajárás, lejáratás-gyanús cikk.

  • Göllner András
    2016 július 14
    7:33 du.

    Én nem az szdsz-ről írtam, hanem a liberális közéleti személyiségekről. Ha valaki zsidózik, akkor ezerrel verik a tamtamot.

    De ha a magyar iskolákban katolikus agymosás folyik, akkor nagyon kussban vannak, mintha az rájuk nem tartozna.

  • Figyelő
    2016 július 14
    3:38 du.

    A katolikus egyházon kívül szerinted kinek van pénze vidéken, hogy iskolákat finanszírozzon?

    A kötelező hittan is úgy lett belengetve, hogy szabadon választhatnak a gyerekeknek a szülők (bevett) vallás oktatást. Érdekes, mégis a legtöbb faluban csak katolikus hitoktató van …

  • Geyza
    2016 július 15
    4:59 de.

    Szent István is így kezdte! Szent Viktor nyilván ezer évre tervez előre, mindegy, hogy most mennyi a katolikus konkrétan …

    Bocs, javítanám: a majsai gimiről írtam fentebb. Már a suli új katkó vezetése ki is nyilvánította, hogy Dózsa a legújabb történeti kutatások (?) szerint nem volt kóser. A nyomtatott változatban azt írják azért, mert katkó papokat gyilkolt (!), ellenben a mohácsi vesztes Tomori az példakép, mert püspök volt vagy érsek, nem emlékszem pontosan.

    http://majsa.info/dozsabol-tomori-megszolalt-a-gimnazium-vezetese/

  • Figyelő
    2016 július 14
    3:38 du.

    És még arra is fölhívnám a figyelmedet, hogy Magyarországon nem lehet úgy válogatni az egyházak közt, mint Kanadában.

  • hazai lámpa
    2016 július 15
    9:43 de.

    Magyarországon ami van, az a jogsértő egyházügyi törvény.

  • Mavtelep!

    Írod, hogy „és mi lesz, ha Orbán nem tud felköltözni a Várba?”.

    Sajnos egyelőre e honban nincs az a mesterlövész, aki meg tudná oldani . e z t . a Vár-talányt… 🙁

    .

  • A baj azzal kezdődött, amikor Orbán – úgy 18 évvel ez előtt – koronaközelbe került – akkoriban Habony volt a koronaőr [ezzel örök hálára kötelezte] – és nemzettünk Vezére fölpróbálta a fejére ezt a szent ereklyét. Annak olyan hatása volt erre az elhivatott zsenire, mint szagot fogott oroszlánra az antilop csorda egyetlen egyede… Nem tud szabadulni a gondolattól, hogy az ővé legyen. Először is gyorsan kihozatta a Nemzeti Múzeumból, és mint azóta hajtja valami nagy érzés a vár, az (egykori) trónterem felé, amelyet feltétlen és minden körülmények között be kell venni, és a koronát fel kell venni. Gyorsan hát vákumos üvegkalitkába záratta a kismadarat, nehogy kikezdje az a sok gáz, amit a számtalan gázos és necces intézkedése kitermelt abban a parlamentnek csúfolt dunaparti színházban. Mellesleg az aranynak nincs szüksége semmiféle vákumra, vagy védőgázra ahhoz, hogy sértetlen maradjon. [Évezredes aranykincsek kerülnek ki a föld alól{!} kémiailag teljesen sértetlenül.] De hát, a propaganda és a hajcihő, na meg Habony koronaőrből lett színházi súgó eztet javasolta nekije.

    Egyszóval, ez az egykori kiskondás, vagy inkább a Kisgömböc* felérvén az uborkafa legfelső ágára, most már, saját megítélése szerint annál is magasabbat érdemel, a Budai Várat… Ahhoz pedig azok a fránya intézmények, meg a várbéli lakók is menjenek onnét a fenébe, vagy legalább a Városligetbe…
    .

    .
    * Kisgömböc: Népmesei figura, aki mindent, ami az útjába kerül, azt felfalja. A telhetetlen úrhatnámság mintapéldája.

  • Hazai Lámpa 9,42 ,

    Hát Dózsa aztán tényleg nem lehetett kóser, és ennek ellenére ettek belőle a mohó lázadó társai, akik igencsak kedvelték a grillezett nemes-húst…

    Lehet, hogy a szobrát felcserélik egy Tomorival és az iskolát is átnevezik. – Gyomorforgató szervilizmus tanári diplomával rendelkező tanerőktől…

    Mellesleg ezzel az erővel ezt, az 1960-as években -a Kádár érában – épült szép iskolát is ki kellene cserélni egy újra…
    Egy mai parasztvezér vezette illiberális rendszerben, emmán csak így dukál. Ja!

  • voronyezs
    2016 július 17
    1:21 de.

    Nem szorulnak rá a tanárok a védelmemre, de te is közfelkiáltással választanád meg a katolikus egyházat a főnöködnek, ha a KLIK-től függne a katedrád megtartása!

    A kommunisták ugyanazt csinálták az iskolák neveivel, mint most a fidesz. Erőből átneveztek mindent, ha kellett, ha nem. Az nagy baj, ha politikusok próbálják írni a történelmet, nem a szakemberek.

  • voronyezs
    2016 július 17
    12:58 de.

    Fogadni mernék, hogy a kilencvenes években fölmerült a kelet-európai országokban a királyságok föltámasztása! Csak hát akkor más szelek fújtak, köztársasági szelek az óceánon túlról …

    A második világháború nagy tanulsága, hogy ott tombolt legjobban a náci terror, ahol megszűntek évszázados állami intézmények. Pl. Magyarországon azért volt viszonylagos biztonság sokáig, mert az emberek tisztelték a királyság intézményeit, és nem voltak túl népszerűek a radikális eszmék.

    Az is igaz másrészt, hogy mikor Szent István megteremtette a magyar királyságot, akkor véres testvérháború folyt, és sok magyar meghalt vagy át kellett térnie a katolikus vallásra.

  • talalom
    2016 július 15
    7:33 de.

    Sajnos a te indulataid is működnek, csak a másik oldalról! Gyerekkoromban egy nyári táborban lenáciztak egy félnémet lányt, szerencsére nem szemtől szembe. Hasonlóan előítéletes történelemtanárok tanítása nyomán fordulhatott elő ez a németgyűlölet.

    A hitoktatókat általánosságban nem gyűlölném, azok között is lehet mindenféle. Amúgy római katonák ölték meg Jézust, de zsidók jelentették fel, tehát óvatosabban bánnék a helyedben a címkézéssel. Én azt szoktam mondani az unokahúgaimnak, hogy akik gyűlölték Jézust, azok azért tették, mert sértve érezték magukat és kigúnyolva. De amúgy sokan szerették Jézust.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Hazai Lámpa !

    „…De A zsidók jelentették fel…”
    (A gyerekektől, az aggastyánokig mindenki benne vótt a bűnben, ja.)

    Mi ebben a probléma? Maga (a szintén zsidó) Jézus is arra . b i z t a t j a . (Iskarióti) Júdást, hogy „tedd, amit tenned kell”, vagyis, hogy Őt jelentse fel és hozza rá a katonákat. De, honnan is tudhatta Jézus azt, hogy mit kell Júdásnak tennie ? Hát onnan, hogy mint „Istenfia” olyan bennfentes információkkal rendelkezett, vagyis előre tudta, hogy mi van az Ő számára elrendeltetve. De hát ez így az önfeljelentés tényállásának is eleget tesz.

    „…De amúgy sokan szerették Jézust…” mondod szintén kedves bájjal az unokáidnak, gondolom azon zsidók védelmében, akik a rendelkezésre álló rövid két-három hét alatt annyira megismerték őt és a tanait, hogy meg is szerették. Nagyon humánus méltányosság a részedről, hiszen azok is zsidók voltak… Hányan is lehettek ők ?

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2016 július 18
    11:02 de.

    Ha a zsidó főpapok jelentik föl Jézust, akkor nem számítanak a gyerekek és aggastyánok, de ha a keresztény-magyar nemzeti dzsentri jelenti föl a zsidó boltost a dédnagymamája születési bizonyítványára alapozva, akkor bűnhödjön minden magyar hetedíziglen? Ezért írtam talalomnak, hogy óvatosabban bánjon a címkézéssel!

    Nincsenek unokáim, de nem is értem a második bekezdésedet. Három évig tanította Jézus a zsidó tanítványait, és prédikált a zsidó népnek, ez alatt éppen eléggé ki lehet mutatni az őszinte szeretetet.

  • Hazai:
    Jólenne ha alaposabban utánanéznél Jézus életének.

    Mindig mondom:
    A jelen hazai körülmények elemezgetése, a visszásságok feltárása a Te szakterületed.
    A közel és régmúlt nem kenyered Neked.

  • Geyza
    2016 július 18
    11:54 de.

    Nálad még így is jobb vagyok történelemből! Mi az, amivel nem értesz egyet a Jézus-életrajzból?

  • Hazaikám:
    Szinte bizonyos hogy nem állok le veled vitázni.
    Ha akrsz utánanézel, ha akarsz nem.
    Nekem aztán tökmindegy elhiheted!

  • Hazai lámpa, érdekes tanulmány olvasni beírásaidat. Most, kissé rövid az időm, de holnap majd kitérek a katolikus iskolákra és Jézus életére.
    Tudod, mikor én jártam iskolába, apácákhoz a budai St. Margitba, mert az az egy lánygimnázium volt csak közel a lakásunkhoz, az apácákat kitelepitették vidékre, és dolgozniuk kellett amit kaptak és ahol. Ők mind kitünő tanárok voltak. Tudtam olyan nem katolikust, sőt zsidó gyerekről is, akit ide adtak be, mert nagyszerüek voltak a tanárok. Mind, hivatásos tanárok.
    A hitokatató jött egyszer egy héten hittant tanitani, de ha a szülő nem akarta a hittant , az óráról elmehetett a gyerek.

    Volt fegyelem, és tanulás, az igaz.

    Egy ilyen iskolában, a gyerek CSAK jól jár szerintem, kár annyira félnni és lehuzni, anélkül hogy ismernéd.
    A vallás nem hiszem, hogy valakinek is megártana.
    Na, majd aztán államositották az iskolákat, a mienket is, volt mindenféle tanár és gyerek akikkel keveredtünk.

  • Figyelő
    2016 július 18
    10:52 du.

    A katolikus oktatás mindig akkor érte el a legjobb eredményeit, mikor volt konkurenciája. A kiváló jezsuita gimnáziumok azért jöttek létre, mert mindenki a még kiválóbb protestáns iskolákba tódult.

    A 19. század végén már szintén mindenkinek herótja volt az elmaradott, életidegen katolikus dogmáktól. Nyilván ez is hozzájárult, hogy nem a legbénább tanárokat küldték a katolikus gimnáziumokba, ha nem akarta a vezetőség, hogy kiürüljenek. Na most vesd össze ezzel, hogy Lázár János kijelentette, hogy minél több iskolát adna át szíve szerint a katolikusoknak. Borítékolni lehet, hogy hatalmas színvonalromlás lesz a vége a katolikus egyeduralomnak.

  • Figyelő
    2016 július 18
    10:52 du.

    „Mindenféle tanárokkal és gyerekekkel keveredés” kitételed negatívan is érthető.

    Az én nagymamám csak hat elemit végzett, de az unokái és dédunokái mind diplomások vagy érettségizettek. A polgári iskolákba bekerült kevés paraszti származású diák, de az is zsákutca volt az egyetemi továbbtanulás szempontjából.

    A Hóman Bálint-féle oktatáspolitika egyértelműen távol tartotta a paraszt és munkásgyerekeket a gimnáziumoktól, mint „oda nem valókat”. A nyolc osztályos általánost pénzhiányra hivatkozva nem vezették be a negyvenes évek elején, pedig volt róla szó.

    Szóval a korabeli oktatáspolitika nagyon ellentmondásos, de békeidőben TALÁN elindult volna a nyitás a szélesebb tömegek felé a negyvenes évek végén. Pl. gazdasági fellendülés, társadalmi nyomás esetén.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Hazai!
    11:44

    „Ha a zsidó főpapok jelentik föl Jézust”, az adott történelmi helyzetben . e g y . politikainak ítélt megnyilvánulás – fogjuk rá, téves és bűnös – politikai megítélése.
    Ha viszont, mint szintén írod, az általad elképzelt egy „keresztény-magyar dzsentri jelenti föl a falu egyetlen zsidó boltosát a [annak] dédnagymamája születési bizonyítványára hivatkozva” *, akkor ott már antiszemitizmus, illetve fajgyűlölet indítékából elkövetett népirtásban való bűnrészességről kell beszélnünk. A kettő között óriási az erkölcsi különbség.
    Az első esettel, az Újszövetség gyűjteményes összeállításakor, koncepciózus indítékkal beleszerkesztett állítás szerint, a zsidók hetedíziglen vették magukra az olyan „római bábok” által elkövetett bűnt, akikkel ők maguk is elvi harcban álltak… Nonszensz ! [Ez a 2000 éves antiszemita koncepció gyökere.] Ennek szinte a szerves folytatása az általad példának felhozott „a magyarok igazságtalan bűnhődése hetedíziglen” címen előadott megható történet a „feljelentő dzsentri” mint afféle isteni ítélet végrehajtó okozta – milliókat érintő – tömeges bűnhődés… Ez már nem is csúsztatás, ez szemenszedett hazugság, kedves Lámpa !
    A magyaroknak – úgy általában – nem kellett bűnhődniük a hatszázezer [zsidó] honfitársuk kiirtásáért. Ez jogilag sem stimmelne. A legrosszabb esetben is 40 évig kénytelen-kelletlen hallgathattak az egészről de, hogy mit gondoltak, mennyire maradtak antiszemiták azt senki nem kérte rajtuk számon, pláne nem hetedíziglen.
    Amúgy szerintem épp e több,mint négy évtizedes, egészséges „szilencium” miatt hál’isten nagyon sok családból kikopott az antiszemita hagyomány, amit azonban a rendszerváltás „jótékony” álliberális szelleme már jelentős mértékben pótolt és megint kezdünk ott tartani, mint 1944-ben…
    Már megbocsáss, de a Te ilyen irányú kommenteid is ezt, a már szinte majdnem helyreállított állapotot tükrözik, azért persze némileg szalonképesebb formában, mint az a Horthy érában megszokott volt és amelyet bárki, bárhol nyíltan „gyakorolhatott”.
    ˙

    .
    * A példa sem reális, mert egy faluban max. egy-két zsidó boltos volt, akiről és természetesen a családjáról is mindenki tudta, hogy zsidók. Azt az állam, ill. az elöljáróság, sőt a magyar csendőrség is precízen nyilvántartotta. De tegyük fel, volt feljelentő, annak miért kellett éppen dzsentrinek lennie ? Paraszt nem lehetett ?

    [Ajánlott témába vágó film a : Jób lázadása c. remekmű]

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    ui.

    A magyarok bűne és bűnhődése kérdésében jellemző eset volt az ún. Zuglói Nyilasper, amelynek tárgya a Zuglói Nyilasházban 1944-ben elkövetett tömegmészárlás.
    A bírósági perre az 1970-es években került sor, amikor fény derült „az esetre”.
    Semmiféle kollektív felelősségre vonásról nem beszélhetünk. Ebben a perben is minden részletre kiterjedően születtek a bűnösség mértékében differenciált ítéletek…

    .

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2016 július 21
    2:31 de.

    Tényleg nem értem, mi a problémád. Szerintem ugyanaz a két eset, tehát a megítélés is ugyanaz kell legyen. Olyan nincs, hogy az egyiknél mindenki ártatlan, csak a feljelentő a bűnös. A másik esetben viszont mindenki bűnös, mert miért hagyta, miért nem lázadt föl ellene stb.

    A negyven év alatt nem a szilencium miatt kopott ki az antiszemitizmus, mint ezt már máshol írtam!! Inkább az új, humanist(ább) ideológiák miatt, hogy nem csak azt hallották az emberek, hogy a muszlim … pardon zsidó hordák minket elöntenek, kiszorítanak.