Nekem ne lenne hazám?

2016 július 15 8:49 de.113 hozzászólás

Ez volt a címe a nyolcvanas években a tévében vetített sorozatnak, ami Magyarország tájait mutatta be. Böjte József volt a rendezője és Szabados Tamás az operatőre, aki később önállóan is készített egy hasonló filmet, az már nem sikerült ilyen emlékezetesre. Nagyon szeretem az ilyen sorozatokat, legfőképp persze a Rockenbauer Pál és csapata által készített, és többször is megismételt Egymillió lépés-t. Sok nézőt vonzottak mindig az efféle barangolások, több csatornának is voltak hasonló programjai.

A fővárosban születtem, nekem a bölcsőm a Bakáts téren ringott, a Kálvária (Kulich Gyula) tér nevelt, és Kőbányához köt a fiatalságom. Nagyszüleim révén a Dunántúlhoz (Zalához, Veszprémhez) kötődöm, nagy élmény volt hát megismerni az alföldi síkságot, az északi hegyvidéket, mégha csak tévéfilmen is, bár igaz, sok helyen személyesen is jártam. Mégis jól esett meghallgatni távoli falvak lakóit, látni a többnyire a helyi tanáremberek által összehozott emlékeket a múltból, népviseletet, szokásokat, ételeket.

Fotó: országalbum.hu

Fotó: országalbum.hu

Aztán valami elcsúszott. Egyre több időt vettek el a plébános szentenciái, egyre kevesebbszer kapott szót a gépszerelő, a háziasszony – aki „mellesleg” kertet gondozott, állatokat nevelt. Mind kevesebb szó esett a jövőről, a tervekről, lehetőségekről, szinte a „hagyomány” kapta a főszerepet, legyen szó akár földművelésről, akár szokásokról.

Mit tagadjam, nekem a kedvenc magyar tájam az északi terület, abban is a palócok lakta vidék. Nyilván nagy szerepe van ebben Mikszáth Kálmánnak, akinek történeteit ma is előveszem, ha derülni szeretnék, könnyű olvasmányra vágyom. Éppen erről a vidékről szólt a Duna TV Hazahúzó sorozatának egyik filmje. Az Ipoly környékéről, Rimócról és Szécsényről, Hollóházáról és a környező falvakról.

A Hazahúzóban már korábban is nagy hangsúlyt kaptak mindenféle múlt század eleji nosztalgiák, trianoni rájátszások. Ebben a filmben meg az ostobaság az egekig csapott. Azon siránkoztak, hogy az 1920-as „béke” után kettészelték a palócságot is a határok, az Ipolyon lerombolták a hidakat. Csak a kilencvenes években épült 1-2 gyalogos híd. Egy fiatalember ostorozta a viszonyokat a legélesebben. Fekete pulóverén V-alakban széles nemzetiszín folt díszelgett (miféle morbid ötlet ilyesmit hordani?), miközben ostorozta a túlparti egyik bányásztelepülést, hogy ott lakótelepek épültek. És? Miért fáj az neki, hogy a bányászemberek is fürdőszobában fürödhetnek? Ő talán szeretne zsupfedeles, nyitott tűzhelyű házban lakni?

Ami azonban a legfeltűnőbb volt: a trianonos siránkozás mellett egyetlen szó nem esett arról, hogy 12 éve azon a vidéken sincs határ. Hogy a magyarnándori akár mindennap vásárolhat Kassán, ahogy a rozsnyói is bármikor áztathatja fájós tagjait Hajdúszoboszlón. Ahogy hidat is emelhetnek az Ipolyon, ha szükség van rá, tán még európai pénz is érkezne erre.

Hiszen végre közös a hazánk, magyarnak, szlováknak (tótnak), palócnak és kunnak, románnak és jásznak. Az efféle részrehajlás talán elmegy egy szlováktól, tóttól, magyartól, svábtól. De egy – súlyos közpénzekből működő – közszolgálati televíziónak feladata lenne a különböző, képzelt felsőbbrendűségek simítása, cáfolata.

Persze, nekem is szebben hangzik, hogy „szeretlek kedvesem”, mint akár a „ja ljubju tyebjá”, akár az „ájlávju” – pedig éppen ez a két szó jelzi: nem alaptalan a külföldieknek az a tapasztalata, hogy a magyarban sok az e hang. De egy televízióban tán nem azon kéne örömködni, hogy a szlovák menyecske, magyar férjet találva elfelejtett szlovákul. Inkább azon, hogy milyen jó, hogy vannak honfitársaink, akiknek természetes a kétnyelvűség, amellé már könnyebben veszik föl a harmadik nyelvet.

Igen, az I. világháborút lezáró békék méltánytalanok, igazságtalanok voltak, sőt bosszúállók. Meg is vetették jó mélyen az alig 20 évvel későbbi világégés alapjait. Van egy, úgy tudom angolszász eredetű mondás: Ha túl sok citrom jut Neked, csinálj belőle limonádét!

Nem kéne hát örökké a citrom keserű héját nyalogatni… Főként nem egy, a nemzeti tudatot ápolni, alakítani hivatott televíziós programnak.

Rátesi Margit

113 hozzászólás

  • Gyűlölet kurzus nélkül az egész hazai politikai elit mehetne vissza a balettbe ugrálni. Hát ezért kell Trianon, a migráns, stb.

  • ezek cask operett nacik es turultojason hizlalt turbomagyarok.

  • Az a baj, hogy a szerző Kádár-kori filmeket tud utoljára felmutatni, mint pozitív példát!

    Nem vitás, hogy a királyi tévé szennyműsorokat gyárt, de erre tényleg csak azt lehet mondani hogy Tetszettek volna értelmes vidékfejlesztést, igényes kulturális műsorokat csinálni … !
    (a felszólítás a ballib tévéseknek szól)

  • Én nem is tudom…
    Már lassan 60 éve, hogy elhagytam hazámat 1956-ban, de nekem a magyar füld, a magyar táj, ma is a hazám.-
    Kétszer mentem egy nagy körútra Magyarországon és Erdélyben azóta., mint túrista.
    Egyszer 3 gyermekkel , autóval jártuk be az Alföldet, azokat a helyeket amelyeket nem kellett határon átmennimegnézték Fáspusztát, ahol Anyám született és gyerek volt.. Erdélyt és Felvidéket is meglátogattam túrista vezetővel.

    Mikor gyermekeimmel voltam az Alföld fiamnak igen tetszett, igaz, a remek fekete föld nem volt bevetve még. De csodálták és elképzelték, ha ők is ott élhetnének.
    Még ma is, arról beszél fiam, hogy venne egy lakást Budapesten és eltöltene egy néhány hónapot
    Kérdem, ahhoz mit szólna a kanadai felesége?

  • Balatonról nem is beszélve. Egyszer egy nyáron az egyik lányom járt arra, még ma is beszél a víz csodálatos selymességéról és a Balaton vizének szinéről, amilyet még soha nem látott. Bár Kanadában vannak a nagy tavak, de egyiknek sincs az a színe és az a víze!

    Jó volna, ha egyes magyarok megbecsülnék azt az országot és nem csak szapulnák végtelenségig.

  • Valahogy elkeveredtél Figyelő. Az Alföld nagyobbik részén ugyanis nincs fekete föld. A Tiszántúlon éppenséggel szikes, nem túl gazdag a talaj. A Duna-Tisza Közének nagy része meg homok, csak a déli bácskai, vidéken van jobb termőtalaj, annak viszont a nagyobbik fele ma Szerbiához tartozik, a Vajdaság része. És ott még sajnos van határ, – éppen szögesdróttal megerősítve – hiszen Szerbia nem tagja az EU-nak.

  • Figyelő
    2016 július 15
    10:52 de.

    „Jó volna, ha egyes magyarok megbecsülnék azt az országot és nem csak szapulnák végtelenségig.”

    Jó volna!
    Tetszik, hogy természeti és táji értékeket említett!
    Vagyunk maroknyian, akik megbecsüljük, vannak sokan, akik legalább élni hagynák, és vannak, akik bedarálták a környezet és természetvédelmet, megszüntetnék a Nemzeti Parkokat, kivágják a fákat a parkokból, bányákat létesítenek az erdők és tőzeglápok helyén, gyorsforgalmi utakat az élhető természet helyett, és betont öntenek kéretlenül bárhová.

  • Klárika,
    az ország és főként Budapest szép és senkinek nem lehet ellene kifogása.De…”a nép,az Isten adta nép”.
    Ha tudtam volna,hogy a fiad szeretett volna lakást venni Budapesten felajánlottam volna VI. kerületi modernül berendezett lakásomat eladásra.2014 ben 5 évi sikertelen hirdetés után sikerült nem eladni,hanem elvesztegetni,mert a jól teljesítők még jelzálog kölcsönt sem tudtak kikoldulni a bankoktól.Boldog voltam,hogy megszabadultam Anyámtól örökölt lakásomtól,az ujra ébredő náci mocskoktól és az egymással is gyűlölködő csúszó-mászó hordától. Budapestet ismerem,szeretem.A baj az”Istenadta” szemetekkel van.Miattuk még turistaként is elkerülöm a hazádat.Ifjanti sportsikereim emlékét képekben őrzöm.

  • találom, lehet, hogy igazad van, de amit én láttam az fekete föld volt.
    Én Békés megyében jáértam akkoriban, mert Fáspuszta Békéscsaba közelében van.

  • Tudod terminus, mindegy néha ki a vezető, egyszer csak elmegy az is.
    A magyar táj, a magyar vidék megmarad.
    Öreg fejjel elgondolkodtam, hogy fiatalkoromban igazán nem érdekelt különsebben maga az ország.Éltem a pesti életet, mint mindenki más. Aztán, csak érdekelni kezdi az embert a magyar történelem, a magyar vidék stb.-

  • Bocs Figyelő, Békésben tényleg, lehetséges… Csakhogy a haza nemcsak táj, tó, folyó, hegy, mező, épület. Hanem Te magad,az életed. Ezért lehetséges, hogy az embernek akár két hazája is lehessen. És lehetséges az is, hogy a hazád eláruljon. Ahogy József Attilát édes hazája nem fogadta szívébe. Ahogy Radnótit meggyilkolta, hiába tudta, hol lakott Vörösmarty Mihály. Ehhez pedig bizony, mindig kellenek vezérek, meg az őket kiszolgáló, ezért még hazugságoktól, elhallgatásoktól sem visszariadó szócsövek, mint a fenti esetben a Duna TV.

  • Figyelo
    es a lanyod arrol nem besszelt hogy pl Fonyodnal olyan buzlo a part mint egy dogkut…?

  • Figyelő
    2016 július 15
    4:00 du.

    „Kormányok jönnek-mennek. Mi maradunk.”
    (Hofi)

    Sajnos, a természeti értékekre (vagy, ahogy írja: „A magyar táj, a magyar vidék megmarad.”-ra) ez nem igaz. A természeti rendszerek annál sokkal érzékenyebbek, hogy túléljék a felelőtlen politikusokat.
    A magyar táj kultúrtáj, az évszázados emberi tevékenység és a természet együttműködésének következtében alakult ki, és az együttműködés felbomlásának következtében tűnik is el rohamtempóban. A hagyományos gazdálkodás folyamatosan épül le a magyar vidéken.
    Szigorúan nézve, már Hofi klasszikusa sem igaz a félmillió magyar gazdasági kivándorlóra.

  • Kedves terminus,
    én a gazdaság leépűlését az EU-nak tudom be. Már írtam valahol, hogy mikor Bp.ten bevásároltam, milyen pocsék árút kaptam, minden egyes tétel, máshonnan származott. NEm kaptam finom,. híres magyar zöldpaprikát például, vagy az Európában híres magyar őszibarackot, amit valaha minden más ország akart , olyan finom volt , és a magyarok exporetálták. Híres volt a magyar borjű is, még a háború alatt is nagy keletje volt külföldön.

  • Ilyen alapon a magyar gazda persze, hogy nem termel, ha nem veszik meg az árúját, elmegy gyárimunkásnak Pestre.

  • barlév, nem volt Fónyódon, Füreden volt.
    Szerintem, a bűsős part, rodhat halaktól lehet, ha a víz szennyezett, a halak elpusztulnak, pl-. Kanadában is.

  • Figyelő:
    Megmarad az ország…de milyennek ?

    Mindig jusson eszedbe a Deát-téri Gödör.
    Ha Egyvalakiék tevékenységéről hallasz.

  • barlev
    2016 július 16
    5:55 de.

    Engem ez például nem zavar, mert régóta nem nyaraltam a Balatonnál. Igaz, máshol se …

  • Figyelő
    2016 július 16
    10:45 de.

    Sajnos tényleg komoly probléma a déli parton:
    http://index.hu/belfold/2016/03/12/pocsolyat_csinalhat_a_gigakikoto_a_balatonfenyvesi_strandbol/

  • Figyelő
    2016 július 16
    10:41 de.

    A hazai lakásárakat figyelembevéve, ez erősen kétséges. Nem tudja annyiért eladni a tiszántúli portát, hogy Pesten lakást vegyen. Az albérlet is egy álom a mai fiataloknak, ágyrajárás van, mint régen. A bérelt szoba már luxus, pláne ablakkal.

    A nagyobb gazdák spórolásból disznóólban szállásolják el a romániai vendégmunkásokat, becsületükre legyen mondva először szépen kimeszelik.

  • hazai lámpa
    2016 július 16
    11:28 de.

    Munkásszállókat nagy hiba volt megszüntetni a rendszerváltáskor.

    http://kettosmerce.blog.hu/2016/07/13/nem_vendegmunkasok_normalis_fizetesek_kellenek

  • Figyelő
    2016 július 16
    10:39 de.

    Biztos, hogy az EU nem tett jót a gazdaságnak, de a Nyugat már a rendszerváltáskor kinyírta a magyar mezőgazdaságot. Vagyis a magyar politikusok nyírták ki valószínűleg nyugati ösztönzésre. Féltek a konkurenciától, mert a Kádár-korban európai színvonalú volt ez a terület. Nagygazdaság + háztáji kombinációja igen sikeres modell volt.

  • Hazai Lampa
    ott en se………..ismerosom volt ott az mondta. nyaralasra nekem ott a yam kinneret-/a gyengebbek kedveert a galilea-i tenger/- tiberias-nal vagy lent ajin gev-nel.extra szuper.

  • "tisztelthöeimésuraim"

    Figyelő!

    MAGYAR NYÁR 1918
    ˙

    Pipacsot éget a magyar határra
    A lángoló magyar nyár tűzvarázsa.

    A Tisza szinte forr, mint izzó katlan,
    Mit izzó part ölelget lankadatlan.

    Selyem felhői sápadt türkisz égnek
    Bolyongó vágyak mély tüzében égnek.

    Fülledt csönd, mint ha üres a kaptár,
    Keleti lustán szunnyad a magyar nyár.

    Mi lesz, ha egyszer szikrát vet a szalma
    És föllángol e táj, e néma, lomha ?

    Ha megutálva száz here pimaszt már,
    Vihart aratva zendül a magyar nyár ?
    ˙

    Juhász Gyula

  • barlév,
    Veled tartok.A Kineret(gyengébbek kedvéért:Genezáreti tó.) legalább olyan szép mint a balaton.Körülvéve a legmodernebb szállodákkal,fürdőhelyekkel,a keresztényeknek szenthelyekkel. Állandó nagy túrista,zarándok forgalommal.Ráadásul a nagy unokám Tvérián él már vagy 20 éve.Ezen túlmenően a sekeljeimet nem kell dollárra majd forintra váltani.Antiszemita kijelentéseket,aljas suttogásokat sem kell hallanom.Áprilisban voltunk Tvérián elegáns szállodában 1 hétig.Őszre már be van tervezve 2 hét Éjlátra. Egyszóval sokkal jobban érezzük magunkat itthon,mint árvalányhajlandban.

  • Terminus 11,25

    …És remélhetjük, hogy e B-fenyvesi Mélymocsár Jachtkikötő villamosítását is a Vezér családi vállalkozása, Tiborcz István veje-ura valamelyik jól termő kájeftéje kivitelezésében fogja majd „realizálni”…

    .

  • Hazai Lámpa

    „No, annyi booj lägyen, majd iszapfürdőt csinnyálunk a Bolotonybú oszt Erzsébet-utalvány läsz a bälépű. Ja !” [Orbán]

    .

  • gyuri10
    es a kinneret olcsobb is mint az atveros balaton.
    szerinem tisztabb is szebb is…………

  • barlev azt hiszem, jobb lenne ott is maradnod.
    Nem hinnám, hogy szüksége van a magyaroknak, ilyen magyar ellenes emberre.

  • Katona Zsombor

    Figyelő
    2016 július 17
    1:03 du.
    Mindenki a saját lovát dicséri, ez a természetes, Barlevnek sajnos igaza van, mert kb 30 éve Magyarországon nem csak a természeti értékeink, de a róla való törődésünk is rohamosan devalválodott, ez tény, az okait most ne firtassuk!

  • Tíy éve k.b jártam a magyar városokat, vidéket, nekem arról vannak az emlékeim!

  • Katona Zsombor
    2016 július 17
    5:28 du.

    Azért tegyük hozzá, hogy a fidesz adta a halálos döfést a magyar környezetvédelemnek, nem a ballibek! Orbán szüntette meg a környezetvédelmi minisztériumot, b.sztatja a Nemzeti Parkokat, elárverezi a földjeiket stb.

  • talalom
    2016 július 16
    2:39 de.

    Bocs, de te ugyanolyan gyűlölködő vagy, mint a másik oldal, csak másképp! A hagyományokat talán azért is emlegetik ezekben a műsorokban, mert többet tanulsz abból, hogy a régiek hogyan sütöttek a nyitott tűzhelyen, mint a lakótelepi központi fűtés bekapcsolásából.

    Ott siklik ki minden hagyományőrző műsor – és ez a Kádár-kori műsorokra szintén igaz!-, hogy nacionalisták. Hozzá kell(ene) tenni, hogy a horvát, a szerb, a szlovák ugyanúgy sütötte a nyitott tűzhelyen a pogácsát vagy a húst vagy ami volt éppen …

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Figyelő!

    Mint a haza, az irodalom és a magyar nyelv oly nagy tisztelője, vajon hogyan értékeli Juhász Gyula tegnapelőtt a maga kedvéért közölt versét, a Magyar nyár 1918-at. Mit hall ki e mesés tájleírás mögül, és fölfedez e benne esetleg némi aktualitást is. Kíváncsi lennék rá.

    .

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2016 július 18
    8:02 de.

    Bár nem én kaptam a kérdést, de az kiolvasható a versből, hogy a magyar ellenzéki értelmiség ezt csúnyán benézte …

    A magyar parasztság nem kedvelte meg a Tanácsköztársaságot, mert a vörösök „semmibe vötték a parasztot”. Kitűnő korrajz Móra Ferenc Ének a búzamezőkről c. regénye, fogalmatlan pesti liberálisoknak kötelező olvasmánnyá tenném!

  • „tisztelthölgyeimésuraim”

    Nagyon szeretem Juhász Gyula verseit, mindig kedvenceim közé tartozott. Még nem volt alkalmam megköszönni a betett versét.
    Közben kerestem hasonló verset, de kifogytam időből.
    Valóban, abban az időben gyakori voltak a „forradalmat” ébresztő versek a magyar költőktől. Juhász , nem volt kifejezetten forradalmi, mint József Attila vagy Ady Endre.

  • hazai lámpa
    2016 július 18
    7:14 de.
    Nem értem, miért baj az ha a nemzeti hagyományokról írnak, filmeznek manapság. Nyugodt lehetsz, hogy a szerbek, horvátok , szlovákok is emlegetik az Ű hagyományaikat.
    Már régen baj van az olyan nemzettel, ami nem becsüli saját hagyományait, történelmét és kultúráját.
    Mikor én fiatalon otthon éltem, ez mind tiltott volt és csak az orosz hagyományokat tanultuk.

  • az ő hagyományaikat

  • Figyelő
    2016 július 18
    10:51 de.

    Juhász Gyula isten nyugosztalja, igen nagy vörös volt, természetesen ez semmit nem von le emberi és művészi érdemeiből. Ady Endre már nem élt, József meg még fiatal volt a Tanácsköztársaság idején, így szerepet sem vállalhattak benne.

  • Figyelő
    2016 július 18
    10:57 de.

    A legtöbb nemzeti hagyománnyal az a baj, hogy nem kizárólagosan egy nemzetnek a tulajdona. Bartók Béla kimutatta tudományosan, hogy még a magyar népzenének is mekkora rokonsága van keleten. Az öltözet, a tárgykultúra szintén rengeteg hasonlóságot mutat a szomszéd népekével.

    A magyar oktatásban nagyon elhanyagolt az a rész, mikor nemzetközi kitekintést adnak a diákoknak. Kevés az összehasonlítás más népekkel, pl. hogy a szomszédban mennyire hasonló problémákkal küzdenek az emberek. Inkább az egyedül vagyunk, mindig kiszolgáltatva, szerencsétlen-elnyomott nép képzetét erősíti a hazai történelemoktatás.

  • Figyelő
    2016 július 18
    10:57 de.

    Ha a szerbek, szlovákok kútba ugranak, te is ugrasz utánuk? Ott is vannak hazudozók, akik azt hirdetik, hogy a magyarok mindig elnyomták őket, pedig ez így biztos nem igaz. Mert akkor már régen kihaltak vagy beolvadtak volna.

    A magyarok között talán a 19. században keletkezett egy félelem, hogy beolvadunk a körülöttünk lévő szláv és német néptengerbe. Ennek volt valami alapja, de nem minden hagyományőrzés volt sikeres. Pl. Bartók és Kodály munkássága abszolút sikerként könyvelhető el, de már a magyar kultúrfölényre vonatkozó elméletek mind súlyos kudarcba fulladtak a gyakorlatba átültetve. Azok voltak sikeresek, akik újat alkottak a hagyományokból, és azok voltak kudarcosak, akik a magyar nemzeti nagyságot próbálták föltámasztani.

  • Hazai Lámpa:
    Ezt az utolsó 2 sorodat nefeledd el:

    „Pl. Bartók és Kodály munkássága abszolút sikerként könyvelhető el, de már a magyar kultúrfölényre vonatkozó elméletek mind súlyos kudarcba fulladtak a gyakorlatba átültetve. Azok voltak sikeresek, akik újat alkottak a hagyományokból, és azok voltak kudarcosak, akik a magyar nemzeti nagyságot próbálták föltámasztani.”

    Ezek súlyos igazságok. Alkalom adtán majd emlékeztetlek ezen gondolataidra.

  • Geyza
    2016 július 18
    2:41 du.

    Ha a Horthyval kapcsolatos véleményemre gondolsz, akkor te se feledd. Én sokszor leírtam, hogy nem vagyok rajongója a Horthy-kornak, főleg nem úgy, mint azok a taták, akiknek első szexuális élményük a cselédlány volt.

    Nem visszahozni akarom azt a kort, de nem is csinálok úgy, mintha különb lennék az akkori emberektől. Többek között a kultúrfölény elméletük is kudarc volt, de ettől még helytelenítem Horthy démonizálását a ballibek által. Horthy olyan volt, mint az átlagmagyar.

  • hazai Lámpa, Bartók és Kodály az én időmben MAgyarországon nem volt népszerű. Mikor idekint Bartók zenéjét és személyét dicsérték és dívatba hozták, meglepődtem. Kodályt csak egyes tanárok probálták megismertetni, és módszerét alkalmazni. Én szerveztem meg itt egy „Kodály zenei társaságot” és inditottam egy Kodály zenei iskolát egy magyar zenetanárral. 27 gyerek járt szombatonként oktatásra, de mind magyar gyerekek voltak. 10 évig élt ez az oktatás, amíg a tanár működni tudott. Sajnos, később igen elfoglalt lett, professzor lett a helyi zeneakdémián stb.Ő, Kodály szakértő volt, én mindig Kodály apostolának neveztem.Személyes tanitványa volt anno Kodálynak.Tavaly hunyt el.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Hazai Lámpa!

    „1918”-ban az Őszirózsás – p o l g á r i – Forradalom volt „napirenden” és nem a tanácshatalom. A kommunista vezetők akkor még éppenséggel börtönben ültek… Az, hogy aztán ez tanácsköztársasággá transzformálódott, azt döntő mértékben katalizálta a nemzetközi (részben még mindig háborús) helyzet (ld. Vix jegyzék) és a lakosság hangulata…

    Amúgy meg az azonos nemzetközi és hazai körülmények generálta baloldali forradalom (tanácsköztársaság) nemcsak Magyarországon, de Bajorországban is kirobbant, pedig nem beszéltek össze.
    Az időszak jellegzetes fegyveres erőtényezői a vesztes háború elégedetlen katonái. Ezek egyrészről a hazatért (egyszerű) kiskatonák tömegei – kiknek, látva az itthoni polgári lakosság csapnivaló szociális helyzetét, viszonyait jó része természetesen a baloldali követelések mögött áll – míg a talajtalanná vált (úri) tisztek és altisztek és a kadétok, illetve a hozzájuk csatlakozott szabadcsapatok (Freikorps) adják az ellenforradalmi szervezkedés magját és fegyveres erejét úgy Magyarországon, mint Bajorországban. És ugyancsak érdekes, felfedezhető törvényszerűség, hogy a fizikai erőviszonyok szempontjából döntő, az 1917-es orosz szovjet (= tanács) forradalom (és ellenforradalom) mozgató rugója és két meghatározó pólusa is lényegében az ezért-vagy azért elégedetlen, de még mindig felfegyverzett katonatömegek más-más rendfokozatú rétegei…
    Megjegyzendő, hogy a tisztek döntő többsége mindenütt a birtokát féltő, nagybirtokos arisztokráciából, és tradicionálisan főleg a nemesi osztály fiaiból kerültek ki…
    A Szegedi Gondolat (később „Nemzeti Hadsereg”) vezető ellenforradalmárai is – Horthyval és Gömbössel az élen – ugyanennek a rétegnek a reprezentánsai. Mind-mind jól kiképzett katonatiszt.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Figyelő! (10,57)

    Ez így hazugság, hogy csak az orosz hagyományokról tanulhattunk, legföljebb IS.

    A népdalnak (nem a nótának és nem az operettnek), a népművészetnek (de nem az ún. díszmagyarnak) addig soha nem volt Magyarországon akkora reneszánsza, mint a felszabadulás után, a maga által már többször is kommunizmusnak nevezett mintegy 40 éves időszakban. A kórusmozgalomtól, a pingálóasszonyokon és fafaragó mestereken keresztül, később a Ki mit tud és Röpülj páva műsoraiig, a magyar kultúrpolitikában a magyar népművészetnek mindvégig primátusa volt.
    Mindebben természetesen Bartóknak és Kodálynak is érdeme volt, akik tevékenységét, útmutatásait (Bartókét sajnos csak posztumusz) a rendszer nem nemcsak elismerte, de a népművészet érdekében kultuszt, sőt tananyagot csinált belőlük. Hely és idő hiányában ezt most nem részletezem…
    Hozzátéve, hogy a maga „boldog Horthy idők 20 évében” csak a hamis, talmi – népművészetnek csak nevezett – giccs dívott országszerte.
    A zseni, talán a legnagyobb magyar, szegény Bartók a „csak tiszta forrásból” legfőbb képviselője épp ettől szenvedett a legtöbbet. Távozása egyik oka is többek közt ebben a hamis világban gyökeredzik és magyaráztatik. Szemére is hányták, hogy e tiszta forrás kutatása közben rájött, mert rá kellett, hogy jöjjön, éppen az ellenségnek kikiáltott, szomszéd népek szerbek, horvátok, szlovákok és románok(!) művészetének közös gyökereire és formavilágára egyaránt… Ahogy Ady is kimondja, hogy

    „Dunának Oltnak egy a hangja,
    Morajos halk halotti hang.
    Árpád hazájában jaj annak,
    Aki nem úr és nem bitang.”

    Mind amellett minden elismerésem a magáé, annak a bizonyos kanadai Kodály társaságnak a létrehozásáért és működtetéséért. Kár hogy abbamaradt… – Hozzátéve, hogy Kodály jelentősége, akárcsak Bartóké nem elsősorban a róla elnevezett módszerben leledzik, hanem szintén a magyar népzenekincs, népművészet felhozása, mint egy érc feltárása abból a mélységből ahová az előző feudális és félfeudális rendszerek úri osztálya ítélte, illetve nyomta le a mélybe. Sőt e gyűjtött magyar és nemzetiségi kincs elemzett zenei törvényszerűségeinek a felhasználása révén (az úgynevezett) komolyzenei pódiumokra való adaptálása a világ minden pódiumán hatalmas sikerrel, mindkettejük elévülhetetlen érdeme.

  • Figyelő
    2016 július 18
    10:24 du.

    Senki se lehet próféta a saját hazájában. Amúgy Kodályék se voltak teljesen népszerűtlenek, csak másokat sztárolt a hivatalos kultúrpolitika.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2016 július 19
    2:35 de.

    Ha lekaparjuk a Tanácsköztársaságról a Kádár-korban rárakott mázt, akkor marad Kun Béla, aki egy marék pénzzel hazajött Oroszországból a Nagy Testvér segítségét belengetve. És a szocdem vezetők átadták a szarkupacot a komcsiknak, hogy ők vigyék el a balhét.

    Ez természetesen csak a politikai vonulata a történetnek, és ez semmit nem von le abból, hogy sokan őszintén hittek egy új világban, és kiváló magyar értelmiségiek is az ügy mellé álltak. De az is tuti, hogy tömegbázisa nem volt a parasztság körében a kollektivizálásnak, legfeljebb a nagybirtokok szétdarabolásának. Vedd figyelembe például, hogy az ukránok ma is izzó gyűlölettel emlegetik a nagy ukrajnai éhínséget, amiért Sztálint hibáztatják. Arthur Koestler ukrajnai útján látott a város utcáján heverő halott parasztasszonyt, akinek a melléből a még élő csecsemője próbált tejet szopni. És a városiaknak meg volt tiltva állítólag, hogy segítsék az éhezőket.

  • Hazai L (júl 18. 7:14) No, akkor öntsünk tiszta vizet a nyílt kártyák közé (cop. Rejtő Jenő)! Az írásban bírált jelenség egy módszer a soviniszta, irredenta elvek életben tartására, felpiszkálására. Márpedig a Duna nemzeti főadónak van kinevezve. Ha pedig egy közpénzből működő „főadó” így beszél, akkor az azt jelenti, hogy Magyarországnak jelenleg soviniszta és irredenta kormánya van. Ennek pedig semmi köze sem a jobboldalisághoz, sem a kereszténységhez, pláne nem a konzervativizmushoz. És igen, gyűlölöm a soviniszta, irredenta eszmék terjesztőit.

  • Kedves Klárika, 2016 július 17 1:03
    bárlévhez címzett beírásodra az Ő utólagos engedelmével én válaszolok.Nos…A magyaroknak nem csak a magyar ellenesekre nincs szükségük.A magukat magyarnak hívőkre sem volt szükségük. A vagyonukra viszont olyannyira,hogy még a rablógyilkosságról sem mondtak le.Nos Aranyoskám,mi itthon maradunk és ha akarod,ha nem a pénzünkért oda megyünk nyaralni ahol lehetőleg nem elődeink gyilkosainak utódait gazdagítjuk.A Kárpátlavór szépségeit és tolvaj népével a kapcsolatot meghagyjuk nektek a 60 éve szabad földön élő és távolból kuruttyoló igazi magyar hhhaaazzzaafffyyy-aknak.

  • talalom
    2016 július 19
    8:18 de.

    Szerintem inkább az elbutulást piszkálják föl a hasonló bárgyú műsorok, mikor azt hiszik egyes nézők, hogy az a valóság, amit ott a képernyőn látnak. Pl. mikor idealizálják a múltat, és kritikátlanul kiemelik a magyar nagyságot, az elég idegesítő.

    A Székely Vágtára kapcsoltam minap véletlenül, és ott együtt lovagoltak magyarok és románok, tehát azt nem lehet mondani, hogy a szomszédokkal csak gyűlölködésre nevelnének ezek a műsorok.

    A sovinizmus meg szerintem az ukrajnai háború óta nem egyértelműen negatív fogalom. Ki ott az irredenta, aki vissza akarja kapni az oroszok lakta megyéket vagy aki nem akarja odaadni?

  • Figyelő:
    Alátámasztanám Tisztelthölgyeimésuraim hozzádszólását a következővel:

    A Magyar Televízióban, a hatvanas években olyan kurrrvajó néptánc-tanfolyamok mentek (Igen, tanfolyamok !!! ) hogy majdnem elmentem egy igazi , művelődésházbéli tánc-csoportba. Annyira kedvcsináló volt a sorozat.

    Csak aztán kiderült hogy tökéletes falábaim vannak 😀

  • Figyelo
    mindenekelott KUSS.-majd eppen te dontod el hol es hogyan…….
    es meg annyit hogy engem onnet deportaltak csaladostol az olyan aljadek magyarok mint eppen te magad.

  • Geyza
    2016 július 19
    9:58 de.

    És hány akkori Táncházasból lett véresszájú fideszes?

    A mostani Felszállott a pávában az istenadta Sebő meg Sebestyén olyan mosolygó arccal zsűriskedtek a biciklis Balogh előtt ülve, hogy nekem kifordult a gálám. El is kapcsoltam, nem bírtam nézni.

    Mintha nem is volnának tanártüntetések az országban, mintha nem 5 Öveges-labor épült volna fel ötven helyett (a pontos számokat nem tudom). Megyeszékhelyünkön pont a katolikus gimnázium kapta meg a megye egyetlen Öveges-laborját! Nem kell a magyar gyereknek kémia meg fizika, de legalább szépen tudnak néptáncolni.

  • lesz még szabad Erdély, lesz még Nagymagyarország! S nem is olyan sokára. 150 évnyi török uralom után Magyarország még mindig létezik. Persze tudom, hogy Rátesi Margit és ti is inkább a török zászlót lengetnétek inkább, mivel a magyart annyira gyűlölitek. De a török után trianon csak egy átmeneti probléma a magyarság történetében. Úgyhogy: Vesszen trianon!

  • tropa
    2016 július 19
    12:32 du.

    És hogyan képzeled? A románok odaadják pusziért?

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Hazai Lámpa 7,47

    „És a szocdem vezetők átadták a szarkupacot a komcsiknak, hogy ők vigyék el balhét” írod.
    Igazság szerint az a bizonyos kupac az ANTANT diplomáciai jegyzéke volt, amely az átadó alezredesről, a Vix jegyzék néven híresült el. Ez az ultimátum, szinte előre vetítette Trianon árnyékát részletes határ-kiigazításokkal és rövid határidős , végrehajthatatlan kiürítési parancsaival, stb. Károlyiék, illetve a polgári kormány azon túl hogy a leghangosabban tiltakozott, fenyegetésképp a kommunista veszélyre is hivatkozva nem volt hajlandó végrehajtani ezt a diktátumot, megtagadta azt és a radikális kommunistákra bízta a gordiuszi csomó megoldását. Vix a jegyzék visszautasítását hadüzenetként értelmezte és elhagyta az országot.
    A többi már ismert esemény sorban követte egymást és a Tanácsköztársaság kikiáltását rövidesen követte a külföldi intervenció megindítása is, mely agresszióval a tanácskormány felvette a harcot…stb…

    Az ukrajnai éhínség viszont, mint példa csupán időrendi szempontból hibádzik. A forradalmakkal kapcsolatban fent tárgyalt időszak ugyanis az 1917-1919. közötti intervallumot fedi. Ugyanakkor az általad említett események 1932-33. között történtek, ahol „mindössze” 15 év differál. Nem pontatlan egy kissé ez a másfél évtized csúszás, ill. csúsztatás ? Vagy csak csapongani támadt kedved ? 🙂 – Akkor jó.

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2016 július 19
    5:17 de.
    Az „őszirozsás forradalom úgy kezdődött, hogy az elcsigázott katonáknak, akik végig harcolták az I. Világháborút, mint édesapám, már a lővészárkokban röpcédulák ezreit kapták, hogy felkelés legyen! Bizony sokan szótfogadtak ennek, mert elegük volt az értelmetlen emberáldozatból!
    Apám is kapott ilyen röpcédulát. Egy tiszti vacsorán (apám hadnagyi rangban volt, mert MINDEN érettségizett katona tiszti rangott kapott akkor)ki is állt ezért.

  • Ami meg a népdal mozgalmat Kodályt és Bartókot illeti, meg a népi táncot stb. ezek mind Rákosi korban kerültek forgalomba, hogy az eredeti diktaturának „emberi arcot” és nép-nemzeti képet adjanak. Végig „élveztem” mindezt abban a korban.
    Bartók, már rég meghalt Amerikában, és ismétlem, a magyarországiak NEM kedvelték azt a modern zenét amit szerzett, csak külföldön érvényesült vele. Kodály meg nem volt hajlandó politikát vinni a népzenébe és a módszerét gyakorlatba vitte.. A magyar népzene gyűjtése ma már ismert, az Kodály és Bartók érdeme. Bizony, előttük, senkinek sem jutott eszébe.

  • tropa
    2016 július 19
    12:32 du.

    Török zászlót majd Orbán fog lengetni, ha Erdogan haverjától kap egy visszautasíthatatlan ajánlatot!

  • hazai lámpa, a törökök sem szép szóra húztak a francba

  • Teljesen tropa,
    igazad van!Vesszen Trianon!És azt majd hogyan képzeled el? Miután már kihúztad a kezed a biliből vagy még álmodban?

  • barlév,
    ne bántsd Figyelőt!Vannak tévhitei,de az alja magyarokhoz nem tartozik!

  • „tisztelthölgyeimésuraim”
    2016 július 19
    1:56 du.

    Nem volt tömegtámogatottsága se Károlyinak, se Kunéknak, én emellett érvelek. Ha esetleg Károlyi meglépi a földosztást, nem csak a birtokán, nem csak elkésve.

    A kommunisták a nagybirtokokat államosították, ill. a parasztgazdaságokat idővel szövetkezetekbe akarták tömöríteni. Ezt a parasztok a magántulajdonuk elleni veszélyként érzékelték. A későbbi események azt mutatják, hogy a parasztság megérzése helyesnek bizonyult, mert az SZU-ban a mezőgazdaságot Sztálin a parasztok ellenében alakította át. Ez is lehetett az oka az ukrajnai éhínségnek.

  • „Tisztelt..”

    „Vix ales. – indokoltan – hadüzenetnek vette a Magyar Köztársaság ultimátum megtagadását és visszautasítását.” Ez után amennyire csak tudta, gyorsan elhagyta Budapestet, ugyanis ebben az utcán, utcákon fizikailag is akadályozták a magasrangú postást… Aztán végülis vonaton távozott Magyarországról…

    .

  • Te, hölgyeimésuraim !

    Írod, hogy az Antant egy, a részleteiben is jövőbe mutató ultimátum formájában már akkor előre vetítette Trianon árnyékát.
    Ennek tudatában kell kiértékelni, vagy inkább meggondolni azt, hogy a nyugati államok katonai szövetsége fogott össze a Horthy vezette ellenforradalommal, és csinált a k.und k. admirálisból kormányzóúrőfőméltóságát.
    Többek közt e cselfogással is garantálták a maguk számára a párizsi békediktátum majdani aláírását magyar részről, amelyet más magyar erőktől, sem Károlyiéktól, sem a szocdemektől, és természetesen Kunéktól sem várhattak…
    Ezzel a lépéssel alapozta meg 25 évre az Antant Horthy Miklós személyében, hogy a végre évszázadok óta újra függetlenné vált Magyarország végre visszacsúszhatott a sötét középkorba…

  • Tropában meg társaiban az a kétségbeejtő, hogy szorgalmasan dolgoznak Magyarország és magyarság elveszejtésén, ráadásul egy sosemvolt fikciót dédelgetve. Ehhez ad megbocsáthatatlan támogatást a jelenlegi magyar kormány az irredenta sovinizmusával. Nekem tök mindegy, hogy számításból vagy ostobaságból teszik.

  • Dubois
    2016 július 20
    2:47 de.

    Károlyi elszalasztott egy k. nagy lehetőséget, ami az ölébe hullott, és mert a polgári liberálisok voltak az akkori fatökű szdsz, nagy pofa + nulla gerinc, nulla munka a gyakorlatban.

    Kunék talán megmentik az országot, úgy hogy beviszik a Szovjetunió szövetségébe, bravó. Ennek különben sem volt semmi realitása akkoriban.

    Horthy lehet, hogy egy sunyi angol bérenc volt, de csak ezért elverni rajta a port és a másik két fakezűt emelni a piedesztálra, nevetséges. Persze, aki a Kádár-kor langyos lábvizében jól elvan, és nem zavarja, hogy a világ közben ment előre negyedszázadot, annak jó.

  • talalom
    2016 július 20
    4:21 de.

    Nehogy elhidd már, hogy csak az veszejtette el a magyarságot 70 éve, hogy követelte a revíziót! Az ilyen követelések aszerint rosszak a nemzetközi politikában, hogy Jupiter akarja-e vagy a kisökör!

    A kisantant tagjai szerinted mit csináltak a francia szalonokban? Követeltek a Monarchia testéből kisebb-nagyobb darabokat, őket mégsem nevezi senki gonoszoknak. Legfeljebb Koszovó miatt …

    Mindezzel nem azt akarom mondani, hogy támogatom tropát, hanem azt, hogy változhat még a politikai széljárás olyan irányban, hogy pl. Putyin rájön, hogy neki mennyire fontos egy önálló Erdély. De ugyanígy hirtelen eszébe juthat valamelyik nagyhatalomnak, hogy az önálló Skócia mégis jó dolog.

  • gyuri10
    ok…………..

  • Lámpika drága!
    1-2 tény. Az 1910-es hivatalos népszámlálás adatai szerint az Osztrák-Magyar Monarchia (és nem Nagymagyarország!) Magyar Királysághoz tartozó területén élők 47%-a vallotta magát magyar nemzetiségűnek, a többség más nációhoz tartozónak. Amikor a Monarchia az első világháború kirobbantását elhatározta, előbb persze tájékozódott a hatalmaknál, mindenekelőtt az alig harminc éve egyesült német császárságnál, hogy támogatnának-e egy európai háborút? Naná, a németeknek is volt elszámolni valójuk a nyugatabbra élő hatalmakkal: mindenekelőtt Franciaországgal. De Anglia sem volt a szívük csücske a maga hatalmas gyarmatbirodalmával, amit erőteljesen védett. A Balkán félszigeten meg amúgyis örökké háborúztak a vad keletiek, hát, legyen. Ha a monarchia legbékétlenebb népe, a hülyén vad magyarok hajlandóak a casus bellit szolgálni, miért ne? És a magyarok hajlandók voltak. Annak a császárnak az utódának a halála miatt, aki pár évtizede még a magyar szabadságért harcolók ezreit végeztette ki, vetette börtönbe. A német és a K.uK. csapatok 1915-ben még nyereségre álltak, de az angolok sikerrel mozdították meg valahai gyarmatukat. Volt ehhez valamilyen ürügyük is: a Lusitania amerikai luxushajó sorsa. A hadihelyzet megfordult. Beszálltak a meccsbe a kipihent amerikai csapatok, meg nem mellékesen az érintetlen, szinte korlátlan forrásokat bíró amerikai hadiipar. A Központi Hatalmak sorsa megpecsételődött. ’17-ben még adódott volna egy esély, hiszen az Antant egyik tartóoszlopa, a cári Oroszország kiesett. Na dehát valami prolik akartak ott élni – berzenkedett a gyakorlatilag már szétesett Monarchia, ezen belül is a magyar arisztokrácia. A vég persze eljött. És a győztesek nem voltak kíméletesek. Tehették ezt azért is, mert Magyarországon éppen nem az volt a fontos, hogy magyarlakta területek ne kerüljenek idegen államok fennhatósága alá. Hanem az: micsoda botrány, hogy prolik akarják védeni a hazát?Amikor sikerült az árulás, és a magyar keresztény, nemzeti középosztály küldhette grófi képviselőjét a béketárgyalásokra, akkor szerencsétlen Apponyi a lehető legrosszabb érvvel állt elő, ami háborúvesztes szájából még rémületesebben hangzik: a magyar felsőbbrendűségről a Kárpát-medence felkent vezetőjéről. Miközben magyarok százezrei is inkább idegen fennhatóság mellett voksoltak, megtapasztalva a „magyar” uralkodó osztály empátiáját, kegyességét az élni akarókkal szemben. A trianoni békét a magyar uralkodni vágyó középszerű, sem a nemzeti, sem az európai hagyományt, gondolkodást nem ismerő bugrisok állították elő, fogadták el. És bujtogatnak ellene azóta is sikerrel.

  • Hazai Lámpa:
    „Horthy olyan volt, mint az átlagmagyar.”

    Ez – mutatis mutandis – többé-kevésbé valószínűleg helytálló, ám sem Horthyra, sem a kor átlagmagyarjára nézve nem nagy disőség, sokkal inkább dehonesztáló.

  • Parács Péter Pál

    Engem már többször megszóltak, hogy „különbséget” teszek a szülőföld és a haza között.
    Ettől függetlenül ügy gondolom:

    – Szülőföld az, ahol születtem.
    – Otthonom az, ahol élek és ahová az élet sodort.

    Mindkettő a hazám és mindkettőért tisztelettel tartozom. Ebben sem országhatár, sem más megkülönböztetés nem motivál.
    Ugyanígy tiszteletben tartom más országok nemzetiségeit stb.

    P.P.P.

  • Parács Péter Pál

    A témában felhozódott Trianon. Nem tudom miért. Tovább kellene menni 1947-re a moszkvai „paktumhoz” azzal, hogy a ketté vágott Németország immár annak rendje-módja szerint egyesült.
    PPP

  • talalom
    2016 július 20
    6:27 du.

    Trianon nem kötődött magyar politikai rendszerekhez, hanem az befolyásolta az antantot, hogy Boldog Károly éppen mennyire nyalt be a németeknek. Végül ugyanazt a békét kapta a demokrata Károlyi, a komcsi Kun Béla, a Teleki-kormány, majd a második világháborúban vesztes Magyarország.

  • Belzebub
    2016 július 20
    7:13 du.

    Ha szentekre vágysz, akkor a katolikus templomba járj, ne történelmi portálokra!

  • Katona Zsombor

    Parács Péter Pál
    2016 július 20
    7:39 du.
    Nos, ilyen alapon a kettévágott német újraegyesítést egy össz-európai revizióval együtt lett volna igazságos végrehajtani, annak rendje-módja szerint, csakhogy ezt a kettős mércét tartották az országokat szétszabdaló nagyhatalmak megfellebezhetetlen igazságnak. Így lehet az igazság és a hazugság érdekes módon relativ.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Talalom: 5*
    Tartalom: 5*
    Stílus: 5*
    Hangulat: 🙂

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Katona Zsombor 8,47

    Az egyesítés megtörtént. Egyelőre még minden európai (EU) polgár oda utazik, ott vállalkozik, ott adja el a munkaerejét, stb. ahol tudja, és a legtöbbet kap érte a munkaerő piacon. Reméljük így is marad ez. Tehát nincs itt szükség semmiféle mégújabb revizióra. Az ilyenekből eddig jó még ki nem sült…
    Ha te háborúzni akarsz, hát utazz el olyan országokba, ahol éppen ölik egymást az emberek. Vagy a családodnak is ezt kívánod – „annak rendje és módja szerint” ? Hát vidd őket is magaddal. Lehet, hogy a neved kötelez ? – Nomen est omen. 🙁

  • Katona Zsombor

    „tisztelthölgyeimésuraim”
    2016 július 21
    8:03 de.
    Ne haragudj, de ezt az érvelési módszert már rég óta nagyon jól ismerem, megkérlek, ne próbálkozz vele!

  • talalom
    2016 július 20
    6:27 du.

    Még az jutott eszembe, hogy a történészek szerint az Osztrák-Magyar Monarchia felbomlása hozzájárult a zsidó népirtáshoz. Akkor a román, szerb és cseh nacionalisták hozzájárultak ehhez a tragédiához.

    Sőt, a magyar kuruckodó hagyományok ápolása is kétségessé válik.

  • Seres Róbert

    „tisztelthölgyeimésuraim”
    2016 július 21
    8:03 de.
    Ha a trianoni diktátum szigorúan az etnikai határok végrehajtásával történt volna (megjegyzem jogosan), akkor most nem köpködnének egymásra sem a vesztesek, sem az igazságos döntés miatt új, nemzeti hazához jutók sem! Szerinted jogos hogy, az igazságtalanul idegenbe szakított magyarok még a minimális autonómiát sem kaphatják meg a hálás haszonélvezőktől? Az utóbbi évtizedekben egész Európa térképe hatalmas mértékben megváltozott, szerinted ez nem revizió? Nem találod kettősmércés kirekesztésnek hogy ennek ellenére csak Magyarország tabu?

  • hazai lámpa
    2016 július 21
    5:28 du.
    Szerintem, nincs összegüggés a kettő között.
    A nácizmus , ami elterjedt egész Európában, okozta a zsidó üldőzést.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Katona !

    Nem haragszom, csak az igazságot sorolom. Ez nem próbálkozás.
    Nálam a lét határozza meg a tudatomat és nem fordítva…

    Ilyen lehetőség az egyetlen békés megoldás, a történelem során az Európai népeknek még nem adódott. Míg eddig nem is a tudat, csak az ösztönök – az pedig állati attribútum – szerint cselekedtek. Ezek viszont, mint a farkasoknál a territórium körbe sz@rása, vagy a macskaféléknél a vizelettel való szagjelölés ősi sugalma szerinti cselekvésekként funkcionáltak… Mindig meg is volt az eredményük így állati mód: vér, vér és vér.
    Látom, te is emellett teszed le azt a tiszteletteljes voksodat.

    Minden esetre minket, békeszerető és a munkájukból élő polgárokat hagyjál ki ebből…

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Robi!

    Az idegenbe szakadtak már nincsenek is idegenben*. Részt vehetnek annak az államnak az életében, ahova „szakadtak”. Azon kívül beleszavazhatnak az anyaország belső politikai ügyeibe és életébe anélkül, hogy ott adóznának, stb. ÉS oda utaznak ahova csak kedvük szottyanik nekijük, és ott vállalkozhatnak Lisszabontól Bukarestig, vagy Szófiáig ahol csak kedvük van, persze, ha a pénzükből is kitelik…
    ˙

    .
    * SŐT, mi több: ezt még Orbán Vezér is így látja, amikor azt mondja;
    „az Unióban bárhol munkát vállalók nem munkanélküliek, hiszen az Unió a hazájuk”.
    – Ezeknek a távolba szakadtaknak a száma ma már úgy 1 millió.
    …DE ők nem szavazhatnak odakint. Csak úgy voksolhatnak, ha hazautaznak, mondjuk 1000 km-t, míg az általad elszakítottaknak nevezettek odakint és levbélben is szavazhatnak.
    NA! EZ AZ IGAZI KETTŐS MÉRCE kedves barátom, mégpedig 1 nemzten belül! 🙁
    😀

  • Seres,22. 5:55
    Miről beszél, kedves Seres Úr?! Azt próbálja meg fölfogni, hogy NINCS HATÁR sem Erdély, sem a Felvidék felé. A fejében van vasfüggöny. Igaz, ezt nehezebb lebontani, mint a valóságost. Igen, jó lenne, ha a Vajdaság és a Kárpátalja felé se lenne határ, csakhogy ezt erőteljesen akadályozzák az Önhöz hasonló szerb, ukrán, meg egyéb soviniszták.

  • Seres Róbert,
    tökéletesen igazad van.A határon innen és túli magyaroknak járna egy „minimális autonómia”.Szabadon fordítva:Rezervátum.Hogy lenne köpködés vagy nem,az legyen a ti gondotok.

  • Tropa:
    Jó majd menj el Romániába és kezd el a hülye irredenta tanaidat ott propagálni.

    Csak ügyelj arra hogy legyen valaki aki a kóterbe visz neked tiszta gatyát meg aprósüteményt.

    Idióta.

  • Seres Róbert

    Gyuri bácsi,
    tökéletesen igazad van, bár nem az elnevezés a fontos, mert akkor akár karanténnek, elkülönítésnek, elefántcsont toronynak vagy izének is lehetne nevezni, a köpködés meg nem gond mert a határokat körbe lehetne keríteni import kinai köpőcsészékkel, így a a kinaiak is hálásak lennének, mert újra fellendülhetne a kipusztuló félben levő köpőcsésze iparuk!

  • OK, ezt a vitát most feladom, mert nincs értelme könböző érdekek agymosottai között vitázni, mi mindannyian agymosottak vagyunk, csak többféle agymosás volt: baloldali, jobboldali, liberális, illiberális, keresztény, zsidó, náci, szocialista stb, aki ezt cáfolja az a legjobban agymosott!

  • talalom
    2016 július 23
    5:39 de.

    Az Osztrák-Magyar Monarchia pont egy ilyen rendszer volt! Nem voltak belső vasfüggönyök, pl. egy fiumei hajógyárban együtt dolgozott a horvát, magyar, osztrák stb. Aztán ez ellen páros lábbal ugráltak az olyanok, mint Benes, hogy ők el voltak nyomva.

    Melyik országban nem volt hivatalos propaganda a Monarchia szétverése Ausztrián kívül? (Magyar Királyság) Persze nem volt minden fenékig tejfel az Unióban … pardon Monarchiában, de meg lehetett volna reformálni.

  • Kimosom az agyam
    Bemosom a hajam
    Éééés már indulok is”

    /Geszti P. után szabadon/

  • hazai lámpa
    2016 július 23
    10:20 de.
    Nagyanyám szerint, aki megélt 93 évet, akkor volt az aranykora Magyarországnak.

  • hazai lámpa,
    „meg lehetett volna reformálni”.Erről a volnáról jut eszembe: Ha a Nagyanyámnak kereke lett „volna”omnibusz lett”volna”!Ha a sok volna nem volna,sok minden másképp volna.Nem is biztos,hogy bármi is jobb volna.

  • Figyelő
    2016 július 23
    2:46 du.

    Szerintem Magyarország aranykora a 90-es években volt. Akkor voltam fiatal. Tiszteltetem a Nagymamáját, de nem túl releváns ez a bejegyzés!

  • Seres Róbert
    2016 július 22
    5:55 du.

    Nem, mintha lett volna rá szándék, de nem is lehetett volna végrehajtani a „szigorúan az etnikai határok mentén”-t. Közép Európa népessége teljesen kevert volt.

  • Jichak Permutter

    Geyza 9.10!

    Miféle kóterbe ??? !!! És kicsodát ? Viccelsz !

    Ugyan már, hol volt eddig a történelemben olyan állam, ahol egy szomszédos [egy közös államszövetségbe, sőt egy katonai tömbbe tartozó] állam vezetője – miniszterelnöke – évente(!) legalább egyszer odautazva, annak az államnak a nemzetközileg elismert státuszát és tulajdonképp a szuverenitását támadva, uszító és programbeszédeket ad elő úgy, hogy közbe-közbe közvetlenül is beavatkozik annak a belügyeibe. – Sehol és soha még nem volt ilyen, Pedig Orbanini ezt műveli, miközben „a románok” csak figyelnek és némán hallgatnak. Esküszöm, sokszor az jut eszembe, hogy a román politikusok vagy hülyék, vagy annyira okosak, illetve ravaszak, hogy hagyják az őrültet kiabálni persze csak addig, amíg ez tettekre nem ragadtatja magát…
    Persze tegyük hozzá, hogy a >weimari köztársaság< és a korabeli nyugati nagyhatalmak megengedő, vagy inkább kényelmes vezetői is CSAK addig hagyták Hitlert "csak üvöltözni", amíg az közben, ""titokban"" (?!) teljesen militarizálta Németországot, majd először Ausztriát annektálta aztán meg, néhány hónap leforgása alatt már Csehszlovákiát is magának követelte és persze ajándékba meg is kapta tőlük. Majdpedig szintén, egy kurta éven belül Lengyelországon keresztül az egész világot borította lángba…

    A borzasztó az, hogy a világ, a politikusok, nem tanulnak a történelemből, csak diktátorok hajlandók egyes elődeik bizonyos jól-bevált módszereit átvenni és alkalmazni a világ kárára… Kényelmességből ma is, persze ma is a szuverenitásra hivatkozva, éppen az ilyen autoriter mitugrálszok megállítására a legkisebb a nemzetközi hajlandóság. Röstellnek lépni…

    .

  • Katona Zsombor

    terminus
    2016 július 23
    3:59 du.
    Tökéletesen igazad van a bizonytalan etnikai határokról, de 100 %-ban etnikailag homogén magyar ajku részeket is elcsatoltak vagy ami még rosszabb félbe vágtak(Szelmenc), sőt olyan határkijelölés is volt, ahol időszakos vízfolyást hajózható folyóvá hamisítva a „sodorvonalat” jelölték ki határvonalnak(Beregsurány)! A heterogén hovatartozású részek hovatartozását meg mondjuk Sopron és környékének mintájára a lakosok megszavaztatásával is civilizáltabb, de főleg igazságosabb lett volna eldönteni, külön hab a tortán, hogy még azt az Ausztriát is jutalmazták akinek az I. világégést „köszönheti” Európa! A diktátumnak más anomáliái is voltak, például az olyan népcsoportok összekényszerítése közös államokba akik a büdös életben soha nem szívlelhették egymást, meg is lett az eredménye: a lehető leghamarabbi lehetőséget kihasználva ki békésen(Csehszlovákia), ki véres háború árán(jugoszlávia) szabadult meg a nyakára ültetett kolonctól! Kinek az érdeke volt hogy az állandó belső viszályok miatt az újonnan alakított mesterséges államok ne tudjanak megerősödni? Jugoszláviát is csak Titó diktatórikus vasmarka tudta egyben tartani! Késő bánat, eb gondolat, de azért valljuk be az I. világháború utáni békediktátumok szándékos anomáliái a profitorientált, számító nagyhatalmak összehangolt összeesküvése volt, következényei nagyban hozzájárultak a II. világháború „spontán” kirobbanásához!

  • Katona Zsombor

    Jichak Permutter
    2016 július 24
    5:35 de.
    Te csak ne becsüld le a román politikusok tehetségét, meg lesz még annak a böjtje, hogy most hagyják a portájukon Orbánt a szemétdombon peckesen kapirgálni! Ha nem lennének tehetségesek ma nem lenne Románia, és még Nagyrománia is összejöhet nekik, ha továbbra is ilyen becsületesen politizálnak.

  • Jichak Permutter
    2016 július 24
    5:35 de.

    Nem voltak a weimari politikusok valami zsenik, de pont Hitlert ők hagyták a legkevésbé ugrálni. Hitlert a későbbi események sodra juttatta hatalomra, a tisztikar, a nagytőkések és junkerek keményen lobbiztak érte.

    Luddendorf, a korai harcostárs meg is írta Hindenburgnak, hogy „kancellárrá tetted a legnagyobb demagógot”!

  • Katona Zsombor
    2016 július 24
    1:15 du.

    Nem tudom, miért kéne nekünk magyaroknak Székelyföld autonómiájáért harcolni (amit Orbán annyira erőltet), mikor a székelyek nem is tartják magukat magyaroknak!?

    Sokkal logikusabbak és humánusabbak azok a mozgalmak, hogy Erdély autonómiáját kell békésen követelni, ahol lenne hazája németnek, magyarnak, románnak, székelynek és még több néptöredéknek.

  • Figyelő
    2016 július 23
    2:46 du.

    Történészek feltételezik, hogy a magyar adósságspirál a dualizmus korában alakult ki, vagyis az Osztrák-Magyar Monarchia idején, és nem a Kádár vagy Antall-kormányok alatt.

    De valóban éles a kontraszt az utolsó békeévek, és az utána következő pusztítás, emberveszteség között.

  • Hazai Lámpa: ”
    „Ha szentekre vágysz, akkor a katolikus templomba járj,”

    Köszönöm a jó tanácsot, de én – önnel ellentétben – tudok különbséget tenni szent és tömeggyilkos között.

    „ne történelmi portálokra!”

    Ön szerint ez történelmi portál? Ön nagyon vicces kedvében van mostanában!

  • Belzebub
    2016 július 25
    8:02 du.

    Majd ha végre megmondod, hogy te mit csináltál volna a helyében, akkor dobálhatod Horthyra a köveket nyugodtan! Addig csak boszorkányüldözés, amit csinálsz.

  • Hazai lámpa,

    Hát persze, mindent arra a korra kennek manapság…
    Csak azt tudom mondani, amit Nagyanyám mondott mindig, (meghalt 1957-ben)

  • Nagyanyám rövid életrajza.
    36 éves korában lett özvegy,6 gyereke volt. Egyik fia mérnők lett, a másik bankigazgató, a harmadik újságíró és laptulajdonos, a legkisebb fiú is újságíró lett. A 2 lány, egyik varrni tanult a másik kifőzdét nyitott.
    Nagyanyám, mikor megözvegyült, nem volt se nyugdíja, sem segélye. Gyönyörűen horgolt, horgolásait adta el és elment masszirózónak. Ez mind a 19. század végén és a 20.század elején tőrtént, Ferenc Jóska alatt Szegeden .A háború után, fiai felvitték Pestre és a Gresham palotában béreltek neki lakást ahol élt, egyik lányával, egészen a II:Világháborúig, azután beköltözött hozzánk, ahol élt és meghalt 93 éves korában.
    Csak azért írtam le az életét, hogy fiai karrierjei mind a Horthy korban születtek már, s bizony alacsony sorból tudtak karriert csinálni.

  • Kedves Géza, nem kell nekem ehhez oda mennem, elintézik ezt az oláhok.

    A víz szalad, a kő marad!

  • tropa,
    kérlek máskor reggeli előtt küldjél wass albert idézeteket.Az öklendezés bizonyos mértékig még egészséges is.Most azonban a reggeli kávémat és a tízóraimat is kihánytam.Tudod,ti ketten együtt jól megfértek,de a normális emberek gyomra felfordul.

  • Jichak Perlmutter

    Gyuri10 5,57

    )))))))) 😀 (((((((((

    (Nekem is ez jutott eszembe)

  • Katona Zsombor
    2016 július 24
    12:33 du.
    Így igaz!
    Magyar túristaként tutajoztam a Dunanyec
    folyón és a turistavezető mondta, „látják itt már Szlovákia van” és rámutatott folyó túlsó partjára.-

  • Hazai Lámpa:
    „Majd ha végre megmondod, hogy te mit csináltál volna a helyében, akkor dobálhatod Horthyra a köveket nyugodtan! Addig csak boszorkányüldözés, amit csinálsz.

    Értem. Remélem, hogy a Rákosi Mátyás, Péter Gábor, Farkas Mihály, stb. poliitikai és emberi magatartásával kapcsolatos súlyosan elítélő véleményemet is „boszorkányüldözésként” értékeli. Persze, lehet, hogy Ön csak hozzájuk képest nagyságrendekkel nagyobb tömeggyilkosokat, pl. Horthyt kedveli.

  • Belzebub
    2016 július 30
    9:05 de.

    A fidesz a nagy kommunistafaló és náci bűnök harcos elítélője, neked nyilván ők a példaképeid.

  • Talalom
    július 20. 6:27

    Fantasztikusan kiváló történelmi áttekintés !!! 🙂 !!!

    Köszönöm !!!!!!!