Nizzai támadás — Szolidárisak vagyunk a francia néppel, mondta Justin Trudeau

2016 július 15 12:05 de.20 hozzászólás

A kanadaiakat sokkolta a ma esti támadás Nizzában. Együttérzésünk az áldozatokkal, szolidaritásunk a francia néppel van–nyilatkozta Justin Trudeau, Kanada kormányfője, angolul és franciául a Twitteren keresztül. Legalább nyolcvanan haltak meg, több mint százan megsebesültek Nizzában július 14-én, amikor a Bastille nemzeti ünnep alkalmából megrendezett tűzijátékok után egy kamionnal hajtott bele a tömegbe egy férfi, sok tucatnyi járókelőn szándékosan átgázolva. Csaknem két kilométeren keresztül gázolt bele az ünneplő tömegbe a Promenade des Anglais nevű sétányon.

Stephen Harper, Kanada korábbi miniszterelnöke is felszólalt a közösségi médián keresztül, szintén franciául. „Gondolatainkba foglaljuk Franciaország népét ma este, e terrortámadás után. Az áldozatokért és családtagjaikért imádkozom”–jegyezte a korábbi kormányfő.

Egy kanadai szemtanú szerint a sétány tele volt családokkal és gyerekekkel. „Ez egy családi ünnep volt, sok csecsemővel és gyermekkel”–mondta a torontói Ramiro Mora, aki Nizzában nyaral. „Emberek üvöltöztek és sok százan rohantak le az utcán. Aztán oda néztem egy másik utcára és ott is több százan, talán ezren rohantak”–tette hozzá.

Adrian Brijbassi, egy Nizzában tartozkodó vancouveri újságíró elmondása szerint a város teljesen kiürült. Egyedül katonák, illetve katonai személyzet látható az utcán és köztereken.

A jelenlegi és a korábbi kanadai kormányfő is felszólalt a nizzai támadás kapcsán.

A jelenlegi és a korábbi kanadai kormányfő is felszólalt a nizzai támadás kapcsán.

A kanadai külügyminisztérium arra szólítja fel a Franciaországban lévő, vagy oda készülő kanadai állampolgárokat, hogy „különösen körültekintően járjanak el, a jelenlegi emelt szintű terrorizmus veszélyre való tekintettel.”

Még nem tudni, hogy van-e kanadai áldozata a nizzai támadásnak. Azt viszont már tudjuk, hogy legalább egy magyar állampolgár megsérült a dél-franciaországi városban.

A Le Monde című lap beszámolója szerint François Hollande, Franciaország elnöke kijelentette csütörtök éjjel: „Franciaország egészét fenyegeti az iszlamista terror.”

20 hozzászólás

  • Chris,
    őszinte részvétem minden áldozat családjának.
    Francois Hollandenak óriási a tévedése,amikor azt mondja,hogy „Franciaország egészét fenyegeti az iszlamista terror”.Az összes kulturnemzetek és nem iszlám országok fizikai és szellemi létét fenyegeti az iszlám.A terror csak egy rájuk jellemző harcmodor, mondhatni a gyávák harci eszköze.Ezt írom a 100 éve arab terrortól szenvedő de ellene keményen fellépni tudó Izraelből. Amely országot az ENSZ nevű sóhivatalban és az antiszemita Erópában naponta többször itélnek el.

  • most ertheti Europa ki es foleg mi ellen harcol izrael.

  • Igaza lehet a francia elnöknek, mert egyik európai ország sem fogadott be olyan korán és olyan sok muszlimot, mint ők és az angolok.
    Természetesen, őket kötelezte a volt gyaramatok lakóit befogadni.
    Minden bűnért egyszer megjön a büntetés.

  • Nemcsak Franciaországot fenyegeti az iszlamista terror, hanem egész európát. Európában jelenleg háború van, a titkosszolgálatok az iszlamista terror ellen. S nyugat elhibázott migránspolitikájának a következménye a terroristák kimeríthetetlen utánpótlása. Igazán jó ötlet volt 1,5 milliónyit befogadni ellenőrizetlenül (s még nincs vége). Ha csak az 1%-a lesz ilyen elmebeteg, akkor is 15ezer főről beszélhetünk. Ez Európa jövője.

  • Figyelő,
    azt hiszem tévedsz.Mi milyen bűnökért még nem bűnhődtünk meg amiért az emberi nem egyik aljával kell együtt élnünk és még az úgynevezett”kultúr népek”is az ő javukra ellenünk ágálnak?

  • Ha nem tartanék az atomfegyverek indítógombjaitól,még azt is kívánnám,hogy Európa roskadjon össze a sok-sok millió saríjjás alatt.

  • tropa,
    itt szó sincs elmebetegekről.Ezek az iszlám harcosai.Akik harcolnak a világ és egyenlőre Európa feletti uralomért.Ez egy megszálló hadsereg.Egyenlőre,részint fegyverek nélkül.Az az elmebeteg,aki ezt nem ismeri fel.

  • Europa megerett a szaz eve tarto laxizmusuk miatti osszeomlasra.
    hosszu eveken keresztul befogadtak palesztin terroristakat,udultetesre,kikepzesre,gyogykezelesekre,stb…………….most koszonik meg.egyes terroristak csaladjai most is az eu-ban elnek renndori vedelem alatt mint pl szuha Arafat es kolke parizs elokelo 16ik keruleteben./milliomosok negyede/
    hosszu eveken at penzeltek oket,kinyaltak a segfguket is.
    most itt a koszonet.
    izraelt elitelik az enszben napi 5 szor minimum,de ezeket segitik,adjak alajuk a lovat,fegyvert.
    az izraeli szolgalatok tobbszor felhivtak a franciak fiogyelmet az azonnali terrorveszelyre.fittyet se hanytak ra. itt a vegeredmeny.

  • barlév,
    jó lenne,ha ez lenne a végeredmény.Francia ország és egész Európa továbbra is a fülén alszik.Az arab terror folytatódik.Jó lenne,ha felébrednének.Sok esély nincs rá.Könnyebb nekünk prédikálni a humanizmusnak nevezett elavult baromságaikról.

  • Kedves Chris!

    Azt irod:

    „A kanadaiakat sokkolta a ma esti támadás Nizzában.”

    Talan ez igaz a teljesen lebutitott kanadaiak eseteben, akik meg a CBC-t sem nezik, es halvany gozuk nincs arrol mi megy a vilagban.
    De engem inkabb az „sokkol” hogy ilyen sokaig kellett varni a kovetkezo nagyobb terrorakciora.

    Hogy az agymosott „liberalis” rozsaszinlelku idiotak tanultak volna ebbol barmit is, az teljesen elkepzelhetetlen. Meg legalabb 2-3 millionyi franciat kell legyilkolni, mire nekiallnak gondolkodni az idiotak, hogy talan felre lettek vezetve.

    Mellesleg, ha a frania elharitas emberei csak figyeltek volna a hireket Izraelbol, tudtak volna, hogy a jarmuvekkel valo gyilkolas is hozzatartozik ma mar a bekeaktivistak repertoarjahoz. Egyszeruen csak le kellett volna zarni az utat, hogy senki se tudjon oda behajtani.

    De hat Europaban ket fele terrorizmus letezik. Az egyik, a zsidok irtasa teljesen elfogadhato szamukra, es aztan van az, amikor ok vereznek. Ez utobbit mindjart fel is ismerik terrorizmuskent, az Izraelben torteno terrorizmus viszont soha sem terrorizmus nekik.
    Azt sem veszik eszre, hogy pont ok azok, akik segitettek a muzulmanoknak tokeletesiteni a terrortamadasokat Izraelben, es az ott szerzett tapasztalotokat ma hasznaljak a bekeharcosok tobbek kozott Europaban is.

    Sajnalom en is a legyilkoltakat es csaladjaikat, de amig agymosott, korrupt idiotakat valasztanak meg maguknak az orszagaikat vezetni, addig jobbat nem varhatnak az europaiak.
    Sajnos ez igaz Kanada eseteben is.

    ui.
    Vajon sikerulni fog-e a torok puccs?

  • Gyuri10
    ott a pont……………a fatoku minister Walls eppen hogy ezt hajtogatta tegnap este a france2 hiradojaban mindenek ellenerre az elcsepelt partpropagandat………….humanitas,socializacio,etc
    france dortt encore sur deux oreille au meme temps

  • A titkosszolgálat természetesen, most sem tudott semmit.
    Pár tudósító pedig már fél órával a műsor előtt kamera állásba helyezkedett.
    Túl sokszor láttuk már ugyanazt a forgatókönyvet ahhoz, h ne legyen feltűnő.
    Az általam nézett Face lapokon korábbi hasonlókat emlegetve mondták, h csak egy újabb vezérkari szemétség.

  • Moshe Akiva
    2016 július 15
    7:35 du.

    Kedves Moshe,

    Azt Trudeau mondta (írta a twitteren), nem Chris:)

  • Trudeaut idézte Chris a cikkében.

  • Egyik KMH szerkesztőnk celeb lett! Láttam a TV-n délutáni hírekben tüntetni a „Blacks are people too” ottawai tűntetésen.
    Csak egy pillanatra látni, de ott volt Göllner András is!

  • Seres Róbert

    Figyelő
    2016 július 17
    5:49 du.
    Na és? Mi közöd hozzá? Magánügy!

  • Semmi közöm nincs hozzá, csak a helyi tagokat informáltam.
    HA magánügy lenne, nem venne részt egy tömegtüntetésen, ahol a TV jelen van.

  • Kedves Figyelo!

    Kivancsi lennek elmenne-e egy olyan tuntetesre, ahol azt kovetelnek az emberek, hogy a „Black Lives Matter” nevu rasszista es terrorista gittegyletet zarjak le es helyette hozzanak letre egy masikat „All Human Lives Matter” nevvel?

  • A nizzai tamadas elkovetoje nem volt vallasos, es rovid ido alatt radikalizalodott szamolt be a parizsi fougyesz a sajtotajekoztatojan. Errol a tamado telefonjanak es szamitogepenek atvizsgalasa utan beszelt a fougyesz. Jelenleg nincs arra bizonyitek, hogy Mohamed Lahouaiej Bouhlel kapcsolatban allt volna valamely terrorszervezetettel, de a nyomozas megerositette, hogy szimpatizalt a magat Iszlam Allamnak nevezo terrorcsoporttal.