A Fülöp-szigeteken veszi fel a diszpécser a telefont, ha taxit rendel Ottawában

2016 július 31 11:17 de.6 hozzászólás

Taxit szeretne rendelni Kanada fővárosában? Talán jobb, ha nem is próbálja meg, miután felszámolták a helyi hívóközpontot. Pontosabban: a dispécsert kiszervezték Ázsiába. Most már a Fülöp-szigeteken, egy filléreket kereső, Ottawát nem ismerő diszpécser küldi ki Önhoz a taxit ha betelefonál. És minden jel afelé mutat, hogy ez nem megy zökkenőmentesen.

Ottawai taxik. Fotó: Ottawa Sun

Ottawai taxik. Fotó: Ottawa Sun

Özömlenek a panaszok, amióta a Coventry Connections–a cég amely szinte komplett monopólumot élvez az ottawai taxi szektor felett — úgy döntött, hogy túlságosan drága mulatság helyi embereket alkalmazni. A profitmaximalizálást serkenti, ha inkább éhbéren dolgozó emberek váltják őket.

Ted Lister – például – vontatással foglalkozik. Egy kuncsaftnak lerobbant a kocsija egy vidéki út mentén, a hajnali órákban, Ottawa távoli külvárosában. Lister taxit próbált hívni a kocsi vezetőjének, de ledöbbent a diszpécser válaszától. A Fülöp-szigeti diszpécser nem tudta, hogy hol van Fernbank Road, valahogy nem sikerült taxit találnia, de adott egy jó tanácsot: „csak álljon az út szélére és intse le a legközelebbi taxit.”

Ted Lister próbálta elmagyarázni, hogy ez nem így működik a hajnali órákban egy elhagyatott kanadai vidéki úton.

Végül Lister hazafuvarozta a nőt, miután leadta kocsiját egy helyi garázsnak.

„Nem számít a cégnek az emberek biztonsága. Pusztán az a fontos, hogy több hasznot húzzanak”–tette hozzá Lister.

Pierre Nakhle, az ottawai taxisokat képviselő szakszervezet vezetője szintén azt mondta, hogy kétségbeejtő a helyzet. Panaszt nyújtott be a kiszervezés miatt, miután a Coventry Connections kirúgott hatvan helyi diszpécsert. Elmondta, hogy az egyik utas azt mesélte, hogy amikor a fülöp-szigeten lévő diszpécsernek elmondta, hogy a CHEO-ba szeretne taxit kérni, nem értették a telefon másik végén azt, amit minden ottawai tud: a CHEO a Children’s Hospital of Eastern Ontario (Kelet- Ontario-i Gyerekkórház) rövidítése.

A Coventry Connections kezeli az ottawai Blueline, Capital Taxi és a Westway taxik forgalmát és rendeléseit, így csak úgy lehet kikerülni a kellemetlenséget, ha Uberrel utazunk – ami a kanadai fővárosban – szerencsére – törvényes.

De amikor bírálják a céget a kiszervezés miatt, a tulajdonos – Hanif Patni – egyből visszavág: az Uber a hibás, mivel miattuk jelentősen visszaesett a cég jövedelme.

Mégis a tágabb és fontosabb etikai kérdés és dilemma az, hogy helyi állások megszünnek, miközben éhbérért és sokszor embertelen körülmények között dolgoztatnak embereket nyugati nagyvállalatok ázsiai országokban.

6 hozzászólás

  • Kedves Chris!

    Ez mar tenyleg tiszta rohej. Holnap pedig bejegyzik a taxi ceget, mint Fidzsi-Szigetek biznic es egy pennyt sem fizetnek adoba Kanadaban.

    De gondolom nem annyira a profit-ehseg itt a problema, mint inkabb az Uber.

  • Engem és másokat pl.Indiából is zaklattak.

  • Csak az az aggasztó – és ez nem taxi probléma – hogy a rohamos fejlődés a haditechnikában is rohamos.
    A múltkor egy ismeretterjesztő filmben kifejtették, hogy a műholdak mennyire sérülékenyek és és esendőek (ez a szó találó, most találtam ide). Szóval, lehet hogy nincs messze az az idő, amikor a működő, minden lépésünket, stb. befolyásoló szatelit technológia kerül őrültek és terroristák figyelmének a fókuszába… Akkor nem a taxi, de még a pontos idő is veszélybe kerülhet, és egy világvége állapot köszönthet rá a világra.
    🙁

  • FANTASZTIKUS

    Különben én csodálom azt, hogy pl. egy barátom cégének a teljes könyvelését Indiában végzik, hozzátéve, hogy jómagam abban tudatban éltem, hogy ott kézzel esznek, nincs mindenhol WC, és lótuszülésben jógik csücsülnek minden sarkon – ha van sarok egyáltalán… 🙂

  • Figyelő!

    Magát már Indiából is zaklatják? Ami az Ön tiszteletre méltó életkorát illeti, hát bizony a modern technika tényleg csodákra képes. 😀

    .

  • Dubois, mi köze az életkornak a technikához, nem szokásom a hazudozás. Fiam vállalatát is hivték nem egyszer –

    Vagy az anyjának is felhozza minden apropó nélkül, a korát?