Vétkesek közt a némák cinkosok

2016 augusztus 1 9:19 de.6 hozzászólás

A rendkívüli közgyűlésről beszámoló tudósítás címe szerint egy perces néma csenddel emlékeztek az áldozatokra  – értelemszerűen -Érd megyei jogú város képviselőtestületének tagjai. Mert, hogy ezt megtették-e, avagy sem, ennek a tudósítás szövegében nincs nyoma, benne az aktusról csupán ennyi áll: “A polgármester arra kérte a közgyűlést, hogy egy perces néma csenddel adózzanak az áldozatok emléke előtt.”

Nem irígylem a tudósítás megalkotóját, mert roppant nehéz dolga volt. Akkor is, ha ő maga újságíróként részt vett ebben a néma emlékezésben, és akkor is, ha a Polgárok Háza Dísztermének csaknem üres széksoraiban ülő képviselők (meg az első sor szélén helyet foglaló államtitkár) felállását ő is csupán képernyőről látta.

Ameddig lehetett.

Mert azt kellett leírnia, ami nem történt meg.

Deception / Abril Andrade  Griffith

Deception / Abril Andrade Griffith

Tudósítása szerint miután a francia Charlie Hebdo szerkesztősége elleni terrortámadásra emlékeztető T. Mészáros András polgármester kijelentette, hogy azóta az Iszlám Államhoz, és annak követőihez köthető szörnyű bűncselekményeknek közel ezer ember esett áldozatául, részletesen fel is sorolta őket.

Pedig ilyet a polgármester nem tett.

Nem mondta, hogy a Párizsban történt terrorista merényletben 147 ember esett áldozatul. Nem mondta, hogy a tunéziai Souse városában 38 nyugati turista, hogy az amerikai San Bernardinoban 14 ember halt meg, hogy Brüsszelben 32, Orlandoban 49, Isztambulban 45, a bangladesi Dakka-ban 24, Nizzában 84 volt az áldozatok száma. Nem mondta, hogy Ansbachban kilencen sebesültek meg, köztük négyen súlyosan. És nem említette, hogy Münchenben kilenc áldozat, köztük egy 15 éves magyar fiú halt meg a terroristák miatt.

És nem jelentette ki, hogy az Iszlám Államhoz, és annak követőihez köthető szörnyű bűncselekményeknek közel ezer ember esett áldozatául. Csupán annyit mondott, hogy “sorolhatnánk még azokat a tragédiákat, ami közel ezer ember halálához vezetett“.

De nem sorolta.

Talán azért nem, mert tud számolni, s azt is tudta, hogy sebesültekkel együtt felsorolható háromszáznál alig több európai áldozatnak sem mindegyike az Iszlám Államhoz köthető migránsok áldozata. Különösképpen nem azok a müncheni, jórészt külföldi származású kilencek, akiket egy Hitlerével azonos születésnapjára büszke, s magát iráni németként fesőbbrendű árjának tartó rasszista fiú ölt meg.

A polgármester zavarban volt.

Azt kellett volna mondania, amit az előterjesztés tartalmazott, s utóbb a tudósító leírt.

Hogy az Európai Unió egyes vezetői a terror ellenére sem tettek le arról a tervükről, hogy Európa befogadja a migránsokat, s nem tettek le arról sem, hogy tagállamai számára kötelezővé tegyék a betelepítési kvótát. Hogy tehát az Európai Unió egyes vezetői olyan kockázat vállalására akarják kényszeríteni az EU tagállamait, amely józan ésszel nem vállalható. Mert ma már minden felelősen gondolkodó számára világos, hogy a terroristák tudatosan és jól szervezetten elvegyülnek a bevándorlók tömegében.

“Az európai rendőri együttműködés hivatalos szerve, az Europol jelentése szerint már most is több száz potenciális terrorista van Európában – mondta a polgármester.”

De nem mondta.

Ehelyett – az üdvözlések, a határzatképesség megállapítása és a két napirendi pont elfogadtatását követően – legelőbb azt kérte a közgyűléstől, hogy az első napirendi pontra való tekintettel (ami szerint a közgyűlés elítéli a terrort) “a liberalizmus áldozatainak emlékére egyperces néma gyásszal áldozzunk!”.

Többször is megismételtettem a felvételen ellhangzó mondatot, igen, pontosan így fogalmazott: “a liberalizmus áldozatainak emlékére egyperces néma gyásszal áldozzunk!”.

Lehet, hogy nem ezt akarta mondani, de ez jött ki az ő száján.

Valamiféle követelménynek szándékozott megfelelni, de zavarában túllőtt a célon.

Ezt történt meg, s erre a kérésre állt fel mindenki a teremben, köztük a jelenlevő testületi tagok. T. MÉSZÁROS ANDRÁS polgármesterrel együtt összesen tizenketten voltak a néma csendben álló elkövetők, ANTUNOVITS ANTAL, DR. BÁCS ISTVÁN, DEMJÉN ATTILA, DONKÓ IGNÁC, KÉRI MIHÁLY, KOPOR TIHAMÉR, MÓRÁS ZSOLT, SIMÓ KÁROLY, SZABÓ BÉLA, TEKAUER NORBERT és DR. VERES JUDIT, valamennyien kormánypártiak.

Ez történt, amit a tudósítás nem tartalmazhatott, amivel előbb a tudósításhoz csatolt filmfelvételt kurtították meg, majd a filmet helyettesítették egyetlen fotóval.

Mert valakik az első naprendi pont és a rendkívüli közgyűlés polgármesteri indoklását is okkal tarthatták zavarosnak:

“A tegnapi nap délelőttje volt az, ami azt mondatta velem, hogy kérjem meg a közgyűlést, hogy fogadjon el egy olyan határozatot, ami egyértelműen elítéli ezt a terrort, ami egyértelműen felkéri az érdi polgárokat, az érdi embereket, hogy ők maguk is vegyenek részt abban a munkában, amivel semlegesíteni tudjuk, amivel Magyarországot mentesíteni tudjuk az ilyenfajta cselekmények öö elöl, és az ilyenfajta cselekmények összes hátrányos helyzetétől… Azt gondolom, hogy mindenféleképpen az önkormányzatoknak is meg kell fogalmazni ezeknek a cselekményeknek az elutasítását, hogy csak akkor lehet ezeket a cselekedeteket elkerülni, ha mi magunk is teszünk ellene. Ha mi magunk is, illetve azok az emberek, akik Magyarországon élnek, akik Magyarországon a saját maguk biztonságáért, a családjuk biztonságáért, illetve a nemzet biztonságáért tenni akarnak. Éppen ennek érdekében szeretném fölolvasni a határozati javaslatot, amit javaslok elfogadni a közgyűlésünknek.”

Az internet nem felejt. A felvételt (meg a határozati javslatot, s előterjesztésének szövegét) dr. Havasi Márta önkormányzati képviselő tette közzé) a közgyűlés utáni napon, megírván, hogy a meghívást telefonon kapta, de rendelkezésére álló rövid idő nem tette lehetővé megszervezett hivatalos elfoglaltságai lemondását, így a rendkívüli ülésen való a részvételét sem, amelyről a képviselők egyharmada távol maradt. (Telefonon, az ő segítségével sikerült azonosítanom a távolmaradókat is: FÜLÖP SÁNDORNÉ – FIDESZ – KDNP – 9. választókerület, PULAI EDINA – JOBBIK – települési lista, DR. CSŐZIK LÁSZLÓ – 20-30 EGYESÜLET – települési lista, CSORNAINÉ ROMHÁNYI JUDIT – MSZP – DK – EGYÜTT – települési lista, DR. HAVASI MÁRTA – MSZP – DK – EGYÜTT – települési lista, SZŰCS GÁBOR – MSZP – DK – EGYÜTT – települési lista.)

A tudósító az előterjesztés ismeretében jobban tudta, hogy a polgármesternek mit kellett volna mondania az október 2-ai népszavazás kampány előtti (velejéig hazug) kormánypropagandája majdani önkormányzati támogatásának vezérszónokaként:

“A bevándorlási válság, terrortámadások, a brit kilépés közepette Európában napról-napra nő a félelem, a polgárokban elhatalmasodik az érzés, hogy bizonytalan a jövő. Ahhoz, hogy eltűnjön a félelem és bizonytalanság, az unióban minden kezdeményezést, amely hatásköröket akar elvonni a nemzetállamoktól, meg kell állítani, ezt a politikát abba kell hagyni. A bevándorlási válság és terrorizmus ügyében a cselekvés előfeltétele az, hogy az európai vezetők is elfogadják a tényeket. Az uniós polgárok csaknem kétharmada közvetlen összefüggést lát a migráció és a bűnözés, illetve terrorizmus növekedése között. Ezt a terrorista veszélyt akarja erővel szétteríteni Brüsszel szerte Európában a kötelező betelepítési kvóta bevezetésével. Ezt a veszélyt Magyarország csak akkor tudja elhárítani magától, ha pártállástól függetlenül mindenki, aki felelősséget érez az ország és családja, gyermekei, unokái biztonságáért, elmegy október 2-án és nemmel szavaz a népszavazáson.”

Amihez az igazságnak megfelelően hozzá tette:

“A közgyűlés 12 igennel támogatta a javaslatot.”

Ami valójában – dr. Havasi Márta szerint – a menekültellenes kormányzati kampány részeként gerjeszti a menekültellenes hangulatot, s a népszavazási kampány hivatalos megkezdése előtt e kampány legitmizációját segíti. Amit még inkább elfogadhatlanná tesz, hogy akik megszavazták, azok a szavazás előtt nem a terrorizmus, hanem a liberalizmus áldozatait gyászolták némán és engedelmesen.

A vétkesek, akik az illiberalizmust is kitalálták és gyakorolják.

De a vétkesek közt a némák cinkosok.

Aczél Gábor

6 hozzászólás

  • Göllner András

    Trump, mint kis buzgó követője, Orbán, vagy a nagytestvér Putyin, haszont próbálnak húzni az emberek jogos félelméből, tudatlanságából, hogy leszámoljanak politikai ellenfeleikkel, megosszák népeiket, és száműzzék azokat az eszméket, a Liberilzmus eszméit, melyek a nyugati demokráciák alapjait képzik. Akik ezeket az autokratákat követik, a tűzzel játszanak. Akik Orbánt, Trumpot, Putyint követik népük szabadságával, az igazságosság, a pluralizmus, a jogállamiság alapjaival hazardíroznak.

  • Elég sajnálatos,hogy a 324 milliós Amerika csak két ilyen embert tud jelölni.Ennél még sajnálatosabb,hogy az egyik be is fog futni
    Ennél is sajnálatosabb,ha a lady-lady lom fut be.Egy jó hírem azért van:Néhány év múlva nem fog számítani egyik sem.Piros zászló apró sárga ötágú csillagokkal és sarló-kalapáccsal fog lengedezni szana-szerte.

  • Nem tudom, miért aggodik Göllner, bejön a kedves Mrs. Clinton semmi sem tartja vissza.
    Utolsó manőrvje sikeres volt. Az emberek többsége el is hiszi a Putyin, Trump barátságot.
    Majd érdeklődöm itt is egy, két év múlva, hogyan szeretik a megvállasztott elnöknőt.

  • gyuri10
    2016 augusztus 1
    11:58 de.

    „Elég sajnálatos,hogy a 324 milliós Amerika csak két ilyen embert tud jelölni.”
    Inkább kurva nagy szerencse hogy CSAK kettőt!

  • seres rober(t),
    az egyik igaz a másik szerencse.Minden esetre kérd ki a véleményét a minden lében kanál hitleráji jövendő mondónak is.Ti ketten együtt olyan jól festetek,hogy a szobafestő is alkalmazna titeket.A legnagyobb szerencse,hogy legnagyobb bánatotokra már csak az utódaival ronthatjátok a levegőt.

  • Figyelő
    2016 augusztus 1
    2:39 du.

    Putyin barátnője és Trump lánya épp együtt nyaral Európában, régóta jóbarátok. Biztos nem is sejtik egymásról, hogy ki-kicsoda.:)