Szereti az üdítőket? Hamarosan különadót fizethet

2016 augusztus 9 11:50 de.3 hozzászólás

Különadót számolna fel a kormány a cukrot, illetve édesítőszert tartalmazó üdítőkre–ez derül ki a Canadian Press riportjából, amiután újságírók egy access to information kérvényt benyújtva olyan kormányzati dokumentumokat találtak, amelyek szerint a legmagasabb szinten vizsgálták a különadó ötletét. Bill Morneau pénzügyminisztér  rendelte meg a tanulmányt, amely a különadó pozitív és negatív oldalát részletezte. A kanadai kormány az egyre több túlsúlyban lévő kanadainak számát szeretné csökkenteni egy ilyen különadóval, de az sem elhanyagolható érv, hogy összesen 1,8 milliárd dollárnyi pluszbevételt szerezne a szövetségi kormány, amennyiben különadókkal sújtják az mesterségesen édesített üdítőket.

Az egyik javaslat szerint száz milliliterként összesen 5 centet fizethetünk különadóban. Tehát egy standard 500 mililiteres üveg különadója 25 cent lenne. Egy két literes üveg esetében viszont már egy dollárral fizethetnénk többet. Egy nagyobb üveg esetében ez akár megduplázhatja az üdítő árát.

Kanadai üdítők

Kanadai üdítők

A kanadai Heart and Stroke Foundation (Szív és Stroke Alapítvány) támogajta az milliterenkénti öt centes adót.

Már a tavaszi állami büdzsében, a kormány megemlítette, hogy „segíteni fognak abban, hogy a családok egészségesebb étkezési döntéseket hozzanak.” Úgy tűnik, hogy akár egy különadó formájában érkezhet ez a segítség. Bár az is igaz, hogy ennek a kormányzati intézkedésnek a másik oldala, hogy élelmiszer gyártók hamarosan részletesebb táplálkozási információt kell, hogy feltüntessenek a termékek csomagolásán.

A pénzügyminiszter szóvívője elmondta: még folynak a hatástanulmányok, így értelemszerűen végleges döntés nem született. Úgy tűnik, hogy egy döntés jövő tavaszra várható. Egy szenátusi bizottság támogatja a különadó ötletét és arra kérte a kormányt, hogy komolyan fontolják meg. Továbbá a parlament legkisebb pártja – a Zöldpárt – hivatalosan is platformjába emelte a különadó bevezetésének ötletét. Elizabeth May, a Zöldpárt vezetője szerint logikus, hiszen a túlsúly egészségügyi problémákhoz vezet, amely pedig kihat a kanadai állami egészségügyi költségvetésre is.

A Kanadai Üdítőital Társulat (Canadian Beverage Association) ellenzi az ötletet – ami aligha meglepő álláspont, tekintettel arra, hogy 60 ezer kanadai dolgozót képviselnek. A társulat szerint egyre több kanadai túlsúlyos, annak ellenére, hogy az üdítőitalok fogyasztása kb. húsz év szinte folyamatosan csökken.

Dániában is próbálkoztak különadóval, de sikertelenül. Ott éppen 2013-ban vonták vissza az intézkedést.

3 hozzászólás

  • Amig 100%-ig egyetertek avval, hogy a cukor az egyik legborzalmasabb mereg, amit az emberiseg sajat maganak valaha is feltalalt, addig enyhen szolva marhasagnak tartom az adoztatasat.
    Mit fognak adoztatni, ha minden cukrosszodaviz gyaros kivonja a cukrot es mesterseges edesito szarokat tesznek a lottyeikbe?

    A masik oldala ennek pedig a tipikus „liberalis” rablogazdalkodas. Felvesznek esznelkjuli mennyisegben kolcsonoket, elherdaljak infrastrukturara, ami csak atmeneti munkat ad, mikozben felemelik a mar meglevo adokat es ujakat talalnak ki.
    Ajanlanam a Kenderszivatol Elhulyultnek, hogy hozzon letre egy metan-adot is, minden fingas utan 10 dollart kelljen fizetni. Lehet meregdraga fingszamlalo gepet csinalni, amit kotelezo lesz mindenkinek felkotnie.
    Az talan ki tudna fizetni azt a 113 milliard dollart, amit ez az idiota eddig felvett kolcsonkent (hacsak azota mar tobbet is).

  • nekem mar eleg a jo oreg „tapuzina limon”

  • Parács Péter Pál

    NA VÉGRE!!!

    Van egy olyan cikk-téma amelyben egyenlőre kimaradtak az általában „szokásos”, Magyarországot célzó badarság-jelzők.

    -A Kanadai adózási rendszert nem ismerem. Az viszont biztos.
    A cukor is élelmiszer és egészséges mértékben erre szüksége van a szervezetnek. Másrészt, ha a gyerekem megkíván egy fagyit, inkább fenntartásom lenne a cukorpótlóssal /ha egyáltalán létezik ilyen/.
    *Élelmiszer külön megadóztatását nem tudom hova tenni
    szavakban. Ennek motivációja nem lehet más, mint a
    költségvetési bevételek növelése. Hogy miért kell ez, Ti
    jobban látjátok.*
    Ismétlem, nem ismerem az ottani adórendszert. Lehet, a nálunk nevezett forgalmi adóról vagy jövedéki adóról van szó. De egyik sem korrekt az emberekre nézve.

    Itt, Magyarországon szerintem bonyolultabb a helyzet.
    A „fingadónak” is van adóalapja: metán-köbméter. Azonban az előállítás alapanyaga is adóköteles, talán a bab van néha akciós áron, mint fő alapanyag.

    Egyébként Magyarországon a jövedelmek után 16% un. személyi jövedelemadót kell fizetni. Ha az így rendelkezésre álló nettó jövedelmedből vásárolni akarsz akár élelmiszert, akkor még fizetned kell 27% adót.
    Nem beszélve továbbá az un. jövedéki termékekről. Egy egységnyi előállítási árból 3-4-5 egységnyi fogyasztói ár keletkezik a jövedéki és forgalmi adó együttes alkalmazásával.
    Szóval nem tudom, de a magyarországi adórendszernél csak jobb lehet.

    PPP