Mauril Bélanger (1955-2016) — Az elhunyt veterán parlamenti képviselőre emlékezünk

2016 augusztus 21 11:46 de.2 hozzászólás

Pusztán tíz hónapja érkezett a tragikus diagnózis: a kiméletlen Lou Gehrig-korban szenved Mauril Bélanger, Ottawa-Vanier liberális parlamenti képviselője. Januárra elment a hangja és beszédképessége és egy gépszerű hanggal tudott csak kommunikálni. Tavasszal már nem tudott járni és amikor utoljára láttuk a parlamentben – júniusban jelent meg az általa indítványozott himnusz szövegének módosításáról szóló törvénytervezet vitáján- egy tolószékben ült és egyáltalán nem tudta mozgatni testét. Mauril Bélanger lelkesen szolgálta és képviselte az Ottawa-Vanier választókörületet az alsóházban több mint húsz éven keresztül. Ezen kívül az ottawai magyar közösségben is ismert volt magyar származású feleségének – Katinak – köszönhetően.

Hidasy Katalin és férje Mauril Bélanger.

Hidasy Katalin és férje Mauril Bélanger.

Utolsó aktusa a kanadai himnusz szövegének módosítása volt, hogy az a nőkre és férfiakra egyenló módon hivatkozzon. De Mauril Bélanger hosszú politikai karrierje alapvetően a kisebbségek és a különböző demográfiai csoportok védelméről szólt. 1995-ben választották meg először Ottawa-Vanier liberális képviselőjének. Az 1935-ben létrehozott választókerület mindvégig liberális fellegvárnak számított és még ma is annak számít. Alig két évvel megválasztása után a körzet egyik legsúlyosabb krízisét élte át. Az akkori Ontario tartományi kormány a Montfort kórház bezárását tervezte, megszorításokra hivatkozva. Pedig ez az egyetlen hivatalosan is kétnyelvű, francia gyökerekkel rendelkező kórház Ontarioban. Értelemszerűen a kórház egy kulcsfontosságú intézménye a francia anyanyelvű franco-ontario-i kisebbségnek, amely jelenleg a választókörzet lakosságának csaknem 32 százalékát teszi ki. Mauril Bélanger központi szerepet játszott a kórház sikeres megmentésében.

Mauril Bélanger egy franco-ontarioi családban született, a Mattawa nevű településen 1955-ben. Öten voltak testvérek. Az Ottawai Egyetemen folytatta tanulmányait, ahol a diákszövetség elnökének választották meg. 1977-ben diplomázott. Először a kanadai közlekedési minisztériumban dolgozott, aztán a nyolcvanas években befektetési tanácsadóként folytatta tevékenységét.

Amikor 1995-ben liberális jelöltként indult Ottawa-Vanier-ben, masszív 60 százalékos többséggel nyerte meg a körzetet. Amikor utoljára választáson indult – 2015 őszén – 58 százalékos többséget szerzett.

A Montfort kórház megmentése érdekében létrehozott kampányon kívül, aktív szerepet vállalt az 1995-ös referendumban, amely Québec esetleges leválásáról szólt. Az egységes, szövetségi Kanada egyik élharcosa volt. Több mint 15 ezer ottawait szállított Montreálba az egységes Kanada mellett tüntető montreáli óriásdemonstrációra 1995 őszén.

Ezen kívül aktív volt az északi közösségek – elsősorban az Inuitok – megsegítésében. Körülbelül 25 ezer könyvet küldött fel az elszigetelt és sokszor nyomorúságos körülmények közt élő Inuit közösségekhez, amelyeket Ottawa-Vanierben gyűjtött össze.

Mauril Bélanger mély kanadai hazafisága mindig egyértelmű volt. Tavaly 18 ezer példányt nyomtatott egy kiadványból, amely Kanada különböző történelmi zászlóit mutatta be diákoknak, megemlékezve arra, hogy pont ötven éve lett a jellegzetes piros juharlevél az ország hivatalos lobogója.

A francia kisebbségek, a nők és a szegénységben élők támogatója volt a néhai liberális képviselő, aki aktív és vezető szerepet vállalt a kooperatívákban. Ezzel próbált javítani a lakhatási helyzeten az alacsony jövedelemmel rendelkezők körében.

Sokat vesztett Ottawa és választókerületünk (e cikk szerzője is ebben a körzetben él) Mauril Bélanger távozásával. Osztozunk Kati gyászában, Mauril emlékét pedig megőrizzük.

Tags:

2 hozzászólás

  • Isten Nyugosztalja Békében. Megható és megrendítő volt látni pár hónapja, ahogy egy gép segítségével – könnyekkel küszködve – kommunikált. Sok erőt kívánok feleségének, Katalinnak ezekben a fájdalmas időkben.

  • ma temették! Nyugodjon békében!