Iványi Gábor: A hatalom adományozta címek nélkül is lehet valaki „lovag”

2016 augusztus 26 12:38 du.26 hozzászólás

Megválok én is azoktól a kitüntetéseimtől, melyeket az elmúlt években kaptam.1997-ben Göncz Árpád, a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjét, 2003-ban Mádl Ferenc, a Magyar Köztársaság Elnökének Arany Érdemérmét, 2006-ban pedig Sólyom László, a Magyar Köztársasági Érdemrend Középkeresztjét adományozta számomra.

Mindhárom alkalommal azt a segítő munkát ismerték el köztársasági elnökeink, melyet munkatársaimmal együtt évtizedek óta végzek.

Mostani döntésemmel egyrészt kifejezésre akartam juttatni tiltakozásomat én is azzal szemben, hogy a gyűlöletkeltés, rasszizmus és szidalmazás a napi politika eszközévé vált, és elismerést érdemel a mai Magyarországon.

Döntésemmel a többi tiltakozó melletti szolidaritásomat is kifejezésre akartam juttatni. Ha nem a „visszaküldés” formáját választottam az azért van, mert ugyanoda kellene postáznom kitüntetéseimet, ahonnan a tiltakozás tárgyát kiváltó elismerés is származik. Ezért, követve Haraszti Miklós példáját, díjaimat én is aukcióra bocsátom. A bevételt a kirekesztettek és megszomorítottak javára kínálom fel.

A hatalom adományozta címek nélkül is lehet valaki „lovag”. Kierkegaard Ábrahámot a hit lovagjának nevezte. Ha kevésbé emelkedetten akarok fogalmazni, akkor a Koldus és Királyfi meséjéből az Álmok és Árnyak Birodalma káprázat-lovagjának címe is megtiszteltetés annak, aki egy kisgyerek rongyai mögött is kész ösztönösen felismerni a herceget.

Iványi Gábor

A szerző lelkész

Iványi Gábor

Iványi Gábor

26 hozzászólás

  • Az ultraliberálisok hatalomból való kiebrudalása után elzárták az iványi-féle szekta állami finanszírozását, rendkívül helyesen. Azóta sír a szegény jámbor próféta, hogy így nehezen fogja utolérni a rafináltabb eszközökkel dolgozó másik szektát, a Hit Gyülekezetét. Persze minden halandó tudja Magyarországon, hogy ezeket a szektákat a katolikus befolyás gyengítésére hozták létre károkozóink, akik most sorban adják vissza érdemtelen kitüntetéseiket. Hurrá!

  • Parács Péter Pál

    Tisztelt Iványi Gábor Úr!

    Sok közöm nincs hozzá, de ha megdolgozott érte akkor miért ne fogadhatná el? Vagyis hogy elfogadta, de később miért gondolta meg magát? Ne törődjön némely idióta politikussal.
    Minap hallottam Lázár Jánostól, hogy ezeket a kitüntetéseket nem az adta aki átadta, hanem a Magyar Állam. Nos, innentől kezdve itt a vége számomra, mint laikusnak. Egy azonban biztos! Nem Önt illetve a kitüntetetteket érte kritika tudomásom szerint. Ezen túlmenően nem a jelenlegi politika áll mögötte. Ön is mondja, hogy évtizedekről van szó. Ezeket a kitüntetéseket Önök megérdemelték. Gondoljanak arra, hogy a munkájuk tükörképe és nem politikai „szimbólum”.

    Üdvözlettel

    PPP

  • Parács Péter Pál
    2016 augusztus 26
    2:39 du.

    Jól látja, ezt a Magyar Állam adta, akár csak a többi állami elismerést. Pontosan ez a lényeg, hiszen nincs fideszes, meg mszp-s lovagkereszt, csak állami van. Azért adogatják vissza nagyon sokan, mert Bayer Zsolt egy olyan szintet üt meg, amely méltatlan és rangon aluli az elismeréshez. Magyarul szólva a korábbi kitüntetettekre sértő az, hogy gyűlöletkeltéssel, kurvaanyázással, nívótlan bérfirkászással egy szintre hozták Bayer-t azokkal, akik a tudományos, közéleti, sportbéli teljesítményükkel egy élet munkájaként kapták az elismerést. Ezzel a megaláztatással és a díj komolytalanná válásával egy módon tudnak tiltakozni, ha semmilyen kontextusban nem lehet egy lapon említeni az ő nevüket Bayerével. Ennek pedig a díj visszaadása az egyetlen mód, még pedig attól akitől kapták, a Magyar Államtól.

  • Úgy néz ki,hogy egyre büdösebbé válik a”Lóvagina Kereszt”. Vissza aggatják a magyar állam nyakába.

  • Elég furcsa egy kereszténynek titulált szekta templomában a tipikusan menórára emlékeztető hatalmas ablak keret vagy a Hit Gyülekezete nevű szintén keresztény szekta miséin a sok izraeli zászló és az „Ábrahám legyen veletek” elbocsátó befejezés. Érdekes hogy, a ez keresztény hívőknek még nem tűnt fel!

  • Áder a legnagyobb király, akarom mondani köztársasági elnök. Ő kapja a legtöbb lovagkeresztet, mégpedig naponta tucatnyit.:D Na de a viccet félretéve, ha ez így megy tovább akkor Bayer Zsolt lesz az utolsó magyar kereszteslovag 😀

  • Téved Charlie! A magyar államot jelenleg uralók úgy hiszik, hogy megmondhatják, a magyar állampolgár miben hihet, és hogyan. Mo-n a parlamenti többség határozza meg, melyik közösség lehet egyház, melyik nem, ami undorító. A törvény hatály alól kimaradtak nemcsak az állami támogatástól esnek el, hanem az állampolgárok felajánlásaira sem jogosultak. A személyi adó 1 %-át magyar állampolgár kötelezően egyházi célra „ajánlja”, de csak a parlament által elfogadott egyháznak. Ebből nem kaphat Iványi gyülekezete.
    Kaphat viszont a hitgyüli, ami az Ön tudomásával szemben nem szekta, hanem bevett egyház. Némi kölcsönös zsarolás és fenyegetőzés után ugyanis a fidesz-többség bevette a törvényébe.

  • Nagy megtiszteltetés olvasni itt Iványi Gábor sorait.
    Egyike az egy kézen megszámolható jótékony bölcseknek az országban, aki fáradhatatlanul bontogatta a gyűlölet, megosztottság, elidegenedés várait.

  • Albrecht Neumerker

    @Katona Zsombor

    Ábrahám nélkül nincs keresztény hit.

  • Parács Péter Pál

    **Charlie-Katona Zsombor-HunCanada**

    Álláspontom és saját meglátásom szerint Charlie és Katona Zsolt hozzászólásai érdekes konkrétumokat tartalmaznak. Így, többek között ezért is valósághűek és nagyon elgondolkodtatóak.
    HunCanada hozzászólásában szintén van realitás. De, még mindég azon az állásponton vagyok, amit korábban írtam.
    Ugyan úgy megfogalmazásra került, hogy a kitüntetések egy élet munkája.
    Ha, ez a munka akár „csak” önbecsüléssel is példakértékű, akkor ez nem a jelen, hanem a múlt és saját munkásságom érdeme.
    Amikor átadásra-elfogadásra kerültek a kitüntetések, miért nem akkor merült fel az, ami most?

    PPP

  • Jellemző de meglepő, hogy sokaknak nem tűnik fel, hogy Iványi Gábor és közössége számára nem a földi-emberi hatalom imádata és kegye a fontos, hanem az üldözöttek, kirekesztettek és megszomorítottak melletti kiállás. Ahogyan annak idején a galileai tanítómester ( héberül ráv azaz rabbi… ) számára sem… Bár mostanság még a római pápa is megkapja a magyarországi fasiszta-szélsőjobb útszéli szidalmait, ha merészeli nem igazolni etnosovén, rasszista, antiszemita, emberellenes „eszméiket”… Pogányok…

  • Akarom mondani, jellemző, de NEM meglepő…

  • Eleftheria és Miklos Banfi: Osztom a véleményeteket.

  • elephteria, ehhez nincs mit hozzátenni.
    charlie, ha nem tudsz valamit, nézz utána. a neten minden infót megtalálsz.
    Amikor Iványi egyháza az Evangélikus testvérközösség 1974-ben kivált a Metodista egyházból, és amikor 1981-ben egyháznak jegyezték be, a katolikus egyházat nem kellett gyengíteni. Volt egy csomó, de a vallását nem gyakorló megkeresztelt híve és mindig az Állami Egyházügyi Hivatal zenéjére táncolt. Túl sok köze a jézusi tanításhoz nincs.
    Az Evangélikus Testvérközösség ma annak köszönheti a számkivetettséget. hogy az Orbán családdal való kezdeti kapcsolat ellenére nem simul be az alattvalók közé és mer Jézus tanításának megfelelően működni. Ha ettől szekta, hát tekintsd annak. A Magyar Katolikus Egyház – egy-két tiszteletreméltó kivétellel – ma nem Jézust képviseli, hanem az orbán-kormányt. Elvégre onnan ömlik neki a zsé.

  • Tüske Zsófia
    2016 augusztus 28
    2:35 du.

    A magyar katolikus egyház még a pápával szemben is az orbán-kormányt képviseli (nem is határolódott el Bayer-től).

  • A helyzet az, hogy az Evangélikus egyházat nem fogadta el

    a kormány hivatalos egyháznak, ezért nem kap pénzt a kormánytól!
    Amerikában is van, a „főtemplomban” voltam Bostonban! Hihetetlen gazdagok az biztos! Ti. tag se lehet valaki, ha nem tesz le egy bizonyos összeget,

  • Figyelő: a MET [Magyar Evangéliumi Testvérközösség] egyház nem az evangélikus egyház tagja, az anglikánokhoz volt köze, innen a Wesley nevét viselő egyetemük.
    A történetükről itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/Magyarorsz%C3%A1gi_Evang%C3%A9liumi_Testv%C3%A9rk%C3%B6z%C3%B6ss%C3%A9g olvashatsz.
    Ma Magyarországon hátrányos helyzetűek megfelelő oktatását, hajléktalanok gyerekei számára fenntartott óvodát és hajléktalan-ellátást zömmel ők végeznek, ellenszélben és nehéz körülmények között. A Wesley egyetem szociális munkásokat képez.

  • terminus: ez így van, és se szeri, se száma a Magyar katolikus püspöki kar hányingert keltő megnyilvánulása a pápával szemben. Van néhány kivétel, Várszegi Asztrik többek között.
    A Bayer miatt visszaadott kitüntetések száma jelenleg 99.

  • Figyelő:
    „A helyzet az, hogy az Evangélikus egyházat nem fogadta el a kormány hivatalos egyháznak, ezért nem kap pénzt a kormánytól!”

    Micsoda?!! Figyelő, olvasson egy kicsit, és utána ennek fusson neki mégegyszer.

    Előzetes segítségként tájékoztatom, hogy az evangélikus egyházat a 20.század elejég „ágostai hitvallású (Confessio Augustana) evangélikus (lutheránus) egyháznak” nevezték. (Tudja, ilyen vallású volt például Kossuth Lajos is.)

  • Evangélikus testvérközösség a neve, és én is tudom mi az eredeti Evangélikus egyház. Egyik barátnőm is odatartozik. Viszont AZ nem ugyanaz, mint az Iványi egyháza. Amerikában elterjedt és valóban Wesley alapította már 20. században.
    Természetesen ez nem tartozik a hagyományos Evangélikus egyházhoz.
    Ahogy mondtam, Bostonban láttam a székházukat, nem szegények, szeretik a pénzt.
    Különben lehet érdeklődni a magyar verzió után, a Gogolban tökéltes leírás olvasható róla.

  • Tüske Zsófia!

    aug.28.2:35

    Abszolút pontos megfogalmazás!
    Egyébként a vallásos ember nem ugyanaz, mint a „vallásoskodó”, és hogy elephteriára is visszautaljak, a magyarországi, magukat keresztényeknek tartó embereknek igen kevés dolog tűnik fel! Az például igen, hogy a pápa a menekülteket is emberekként kezeli, ezért hatalmas szakértelemmel megállapították, hogy „korai szenilitásban szenved”, ill.lefizették vagy zsarolják – mert másként aligha lenne képes ilyen emberséges hitvallásra!
    Kérdezném, ha tudnám kitől,mivel lehet/ne lefizetni ill. megzsarolni azt a pápát akinek meggyőződése, hogy minden ember Isten teremtménye,világi hívságokra nem pályázik, gyakorlatilag mindet elért amit egyházi főméltóság elérhet, és aki emberi alkata szerint is azt vallja, hogy az egyháznak a szegénynél is szegényebbnek illene lennie!?

  • Besancon 62:7

    🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  • Figyelő: még mindig nem pontos: Evangéliumi, nem evangélikus. Azt jelenti, hogy az evangéliumon alapuló, azt igaznak valló.

    Besancon: más a hit és más a vallás. A pápát gyalázó, magukat kereszténynek valló akárkik legalább leleplezték, hogy nagyjából semmi közük nincs a kereszténységhez és Jézus tanítását lazán felrúgják. Vitáztam erről egy régi, katolikus közösségből ismert fiatallal, aki papnak készült (nem vették be), ő azzal érvelt, hogy az európai morál- és kultúra fontosabb, mint a keresztény humánum: „nem lehet úgy irgalmat kifejezni, hogy az az erkölcsi követelmények feladását jelentse.”

  • Zsófia, köszi!
    Ami meg a vallást és a vallásost érinti, hát annak semmi köze nincs a mai pápa megítélésének. Ő is ember és vannak megnyilvánulásai, ami esetleg egy katolikusnak nem tetszik, vagy idegen. Ennyi.

  • Tüske Zsófia
    2016 augusztus 29
    9:27 de.

    „ő azzal érvelt, hogy az európai morál- és kultúra fontosabb, mint a keresztény humánum: “nem lehet úgy irgalmat kifejezni, hogy az az erkölcsi követelmények feladását jelentse.””

    Az európai morál- és kultúra, számomra éppen a be- és elfogadásról szól. Nem véletlenül merül fel egyre gyakrabban a régi EU-s országokban, hogy hiba volt a Kelet-Európai országokat befogadni az EU-ba!