Krízis Árpádhonban –Bajba került Amerika legrégebbi magyar települése

2016 szeptember 20 9:38 de.7 hozzászólás

Sokan olvashattak a Louisiana államban pusztító augusztusi árvízről, arról viszont kevesebben, hogy a természeti katasztrófa miatt súlyos károkat szenvedett Árpádhon, az  1896-ban alapított egykori amerikai magyar település. Árpádhon ma az 1.088 lelket számoló Albany nevű község része. Elsősorban a múzeumként működő egykori árpádhoni iskola (Hungarian Settlement School) épülete emlékezteti a helyieket arra, hogy községük korábban magyar település volt. Árpádhon „fénykora” a huszas évekre tehető–ekkor 200 többségben magyar család lakott it. Legtöbben eper mezőkön dolgoztak és a térségben népszerűek voltak a magyar közösség által szedett és árusított eprek.

Magyar eprek Árpádhonból.

Magyar eprek Árpádhonból.

A mára erősen megfogyatkozott helyi magyarságnak évente egy igazán jelentős eseménye van–az októberi Aratóünnep. De az árvíz pusztítása miatt, idén ez is veszélybe került. A Hungarian Human Rights Foundation az alábbi felhívást tette közzé:

A Louisiana államban található Árpádhon az Egyesült Államok legrégebbi magyarok alapította települése. Az Albany-tól délre, Livingston megyében fekvő Árpádhon lakóit súlyosan érintette a Baton Rouge térségét augusztusban végigpusztító árvíz. Az amerikai és nemzetközi média által mostohán kezelt településre három nap alatt 30 inch (háromnegyed méter) csapadék esett, több mint 4 láb (120 centiméter) magasan állt a házakban és a Magyar Klubban a szennyvíz. 2600 család él még mindig menhelyen; sok ház vált lakhatatlanná és az érintett családok sajnos nem részesülnek FEMA támogatásban, mert a környék nem esik a hivatalos ártérbe.

A HHRF adománygyűjtést indított a Magyar Klub helyrehozására. Az Árpádhon Hungarian Settlement Cultural Association (Árpádhon Magyar Település Kulturális Egyesület – AHSCA) nem részesül állami támogatásban, így csak Amerika és a világ magyarságának segítségével tud ismét lábra állni.

A HHRF kapcsolatban áll a Klub vezetőségével. A tőlük kapott információk szerint az október elsejére tervezett Aratóünnepre előkészített, a Magyar Klub székházában raktározott élelmiszer és felszerelés az árvíz áldozatául estek, így az egyesület nem tudja megtartani azt az eseményt, amelytől a Magyar Klub éves költségvetésének ($7,000) összegyűjtését remélte. Az ipari méretű hűtőszekrény ($4,000), kályha ($3,000), fagyasztó ($2,000) és a hangosító berendezés ($1,000) ugyancsak tönkrement és újat kell vásárolni, így az újrainduláshoz szükséges összeg eléri a $17,000-et. A termek és a ház kifestésére, a több mint 100 éves bútorok restaurálására pedig további összegre lesz szükség.

Magyar Presbiteriánus Templom Árpádhonban (1908).

Magyar Presbiteriánus Templom Árpádhonban (1908).

Támogatása – legyen az kisebb vagy nagyobb összegű – hihetetlen lelki támaszt is nyújtana a magyar közösségnek. Adóból levonható adományát elküldheti online az Árpádhon Fundba, vagy postázza csekkjét a következő címre:

Árpádhon Fund
Hungarian Human Rights Foundation
P.O. Box J, Gracie Station
New York, NY 10028

További információért hívja a (212) 289-5488 számot vagy írjon az [email protected] címre. Felhívásunkat ossza meg másokkal is, hogy segíthessünk magyar testvéreinken!

Árpádhon

Árpádhon 

7 hozzászólás