Igazolhatatlan gondolatok

2016 október 3 2:51 du.24 hozzászólás

Mottó: Az igazság nem a tiéd, már, ha egyáltalán létezik az igazság. Talán csak olyan igazság van, amit a megismerés pillanatában magunkra szabunk. Vagyis az igazság ezerarcú és én ezt az igazságot nem keresem…

Hetvenedik évemben arra gondolok, hogy van-e közöm ahhoz a sok rosszhoz, ami hazámmal történik, aztán, leküzdve minden undort, azt mondom; van. Ez a „van közöm hozzá” a tehetetlenség érzetével párosul. Tényleg nem tudom, mit tehetek.

szukits

Nyáron a Gran Paradiso-n jártam. Négyezer méter felett az ember megigazulhat, legalábbis az augusztusi hóban úgy maga alá gyűri a fáradság, mint Jézust a negyvennapi böjt. Nem igazultam meg, nem lettem jobb, de a fáradság és a szépség a jelenbe kényszerített. Csak pillanat létezett, a légszomj, a magas pulzus és a ritkán látható táj látványa. A pillanattól a hegymászó mondás gondolata sem térített el: Csak oda menj fel, ahonnan vissza is tudsz jönni! Fenn voltam és még vissza kellett jönni, várt a gleccser az ő létrás szakadékával, és vagy kétezer méter szint a sátorig.

szukits2

Most süllyedünk, megyünk lefelé, nem tudom, hogy hazámmal a pokol hányadik bugyránál járunk; a fösvények, uzsorások, tékozlók negyedik, vagy a haragosok, eretnekek, erőszaktevők hatodik, hetedik nyolcadik bugyránál esetleg a kilencediknél a hazaárulók bugyránál a pokol fenekén.

Nem tudom, de nem a mélység számít, hanem a visszaúthoz szükséges erő, mert a pokoljárókra igaz a hegymászó mondás inverze: Csak addig menj le, ahonnan fel is tudsz jönni!

 Szukits Rezső

24 hozzászólás

  • Göllner András

    Kedves Rezső: Szerintem most a pokol nyolcadik bugyrában jár Magyarország, és Geryon a szörnyeteg őrködik felette. De van innen kiút, hisz minden kiút először lefelé vezet. Dante már 700 évvel ezelőtt leírta a kiszabadulás útvonalát, csak kevesen figyelnek rá.

  • Rezső, szép írás, csak nem értem az asszociáció érvényességét: a hegymászó tudja, hogy felmegy és le kell jönnie. A fidesz és a társadalom nem szándékosan kezdett zuhanásba és eszük ágában se volt, hogy innen majd valahogy, valamikor ki kell mászni. Még most is csak a társadalom egy része látja. Tegnap óta 3,2 millió igazoltan nem. Bár ez a szám nyilván nem pontos, csak képletes.

  • ” MEGBÜNHÖDTE MÁR E-NÉP A MULTAT S A JÖVENDŐT” ? ? ? ? ?

  • Szép festmény díszíti a cikket, így beteszem ide is ezt a hírt:
    http://mountroyalcem.permavita.com/site/AnnaNoeh.html?s=40

  • Alex Schlesinger:
    ” MEGBÜNHÖDTE MÁR E-NÉP A MULTAT S A JÖVENDŐT” ? ? ? ? ?

    Ugyan Alex, dehogyis!
    Majd egyszer az is bekövetkezik, de még nagyon is előtte van:
    http://www.crcb.eu/wp-content/uploads/2016/10/rfg_2015_paper_161001_.pdf

  • Figyelő!

    A mellékelt fényképekre hivatkozva nem korrekt becsempészni a reklámodat!

    Szerintem pedig az írás jó! És mint általában, itt is az utolsó mondat fontos. Az egyértelműen arra vonatkozik, hogy az orbáni szakadékba zuhanást valakinek le kell állítania. Minél mélyebbre zuhanunk, annál több szenvedést fog okozni a felkapaszkodás.

    Gyűlölet napját elhagytuk, de továbbmérgez. De hogyan is számíthatnánk arra, hogy ne gyűlöljék a külföldieket, menekülteket azok, akik minket is szenvedélyesen gyűlölnek, mert nem követjük akaratukat kívánságuk szerint.

    Az egy felelőtlen hozzáállás, hogy csak zuhanjunk, majd a többiek szenvednek meg a kihúzásunkkal.
    Én most is a balkarommal beintek, és mindenkit tájékoztatok, hogy rám ne számítsanak! A süllyedő hajót itthagyom azoknak, akik hozzájárultak az elsüllyedéséhez – aktívan, vagy csak azzal, hogy nem léptek fel ellene szavukkal, szavazatukkal.
    De van egy rosszhírem is. A süllyedő hajót már most félmillióan elhagyták, és én csak bátorítok mindenkit, hogy tegyék ezt szintén. A romhalmazon, vagy trágyadombon(!) orbán kukorékolhat, mert nem maradnak, akik kikaparják neki az aranytallérokat, csak azok, akik a csőrüket tátogatva követelőznek a jussukért!

    Azok a Figyelőfélék mégveszélyesebbek, akik messze a trágyadombtól kukorékolva csak azt segítik elő, h mégtöbb fekália boruljon ránk! Ahhoz már gyáva, (gyávák), hogy idejöjjenek orbán karmai között vergődni.

  • Mindig van lejjebb!

  • És mindig lesz a jelenleginél is nagyobb nyomor, csak nem akarja elhinni a magyarok nagyrésze.
    Pedig tapasztalhattuk, hogy zuhanunk lefele.
    Higgye el mindenki! Ha eljön az idő orbán alatt, akkor fele ennyi pénzből is meg fognak tanulni megélni. Akár elhiszi, akár nem!
    De nem is lesz választási lehetőségük a mai középkorosztálynak, mert 10-20 év múlva már a mai nyugdíjak megfeleződnek! És nem lesz más! Erre hozták orbánék azt a törvényt, hogy a gyerekek kötelessége eltartani a szülőket!
    Ezzel akarták semmissé tenni a 3.000 milliárd elrablását!

  • orbánvektor
    2016 október 4
    7:35 de.

    A fidesz pont duplaannyit fizet a mélyszegényeknek, mint az szdsz fizetett az általuk kisemmizett nyomorultaknak. Ugyanis a közmunkások havi 47 ezret kapnak, és kötelező iskolába járatni a gyereküket. Míg a „demokraták” idejében 23 ezret kaptak a segélyesek, és a gyerekek minden következmény nélkül kimaradhattak a középiskolából.

    Kár, hogy a közmunkának kényszermunka jellege van, mert nem lehet visszautasítani. Illetve lehet, de akkor kiesel a rendszerből. De hát ez az apróság nem érdekel itt senkit, azokat sem, akik nagyszüleik kényszermunkába hajtásán verik itt magukat a földhöz naponta legalább háromszor …

  • orbánvektor
    2016 október 4
    7:35 de.

    A magánnyögdíj rendszer amúgyis megbukott volna, mert sokan nem fizették. A felháborító inkább az volt, hogy nem osztották szét a befizetők közt a háromezer milliárdot. Akkor legalább tudnánk, hova ment el az a pénz …

  • orbánvektor
    2016 október 4
    2:06 de.
    Bocsi, de én közel 60 éve jöttem el, nem most.
    Akkor is csak azért, mert a vőlegényem menni akart s azt mondta, ha nem megyek vele, akkor ő sem megy. Igy kerültem külföldre.
    Ami máma folyik otthon, nekem teljesen ismeretlen. Van aki gyűlöli Orbánt, van aki nem. Nem ismerem, semmi érzelmet nem érzek iránta, sem ellene.
    Már többször írtam , amibe it sokan bele is kapaszkodtak, én csak ellenzem a komcsikat. Ezért is jöttem el, mikor ők győztek.
    Viszont változatlanul érdekel minden magyar ügy, még ma is!

  • orbánvektor
    2016 október 4
    2:06 de.
    Kedves, ez nem reklám, hanem egy emlék egy magyar festőről, aki kanadai eszkimókat festett. Most halt meg, s gondoltam, hogy némelyik magyar büszke lesz rá, hogy egy magyar ilyen hírnévre tett szert a messzi Kanadában!

  • Göllner András

    @ Figyelő

    Esetleg azt nem óhajtaná ecsetelni, hogy sok a fóka és kevés az Indián ? Csak segíteni akartam. Kezicsókolom.

  • Figyelő
    2016 október 4
    11:03 de.

    „Már többször írtam , amibe it sokan bele is kapaszkodtak, én csak ellenzem a komcsikat.”

    Mégis minden alkalommal kiáll mellettük! (A Fideszben több a volt kommunista, mint az MSZP-ben! A Fidesz kormányzása nagy hasonlóságot mutat a kommunista diktatúrákkal! A keresztény- nemzeti csak vékony máz!)

  • Mégis mit képzel a magyar? A kommunista, baloldali uralom elkezdődött 1945-ben. Akik a dátum után születtek és nőttek fel, milyen nevelést vagy befolyást kaphattak az iskolában, környezetükben?
    Természetes, hogy igen egyoldalút! Nem csodálkozom azon, hogy valaki fiatalkorában ennek a hatása alatt volt és felnőtt korában, jött rá, hogy minden csak hazugság volt!

  • Göllner András

    @ Figyelő

    És mondja asszonyom, milyen volt a magyar közélet 1945 előtt, és milyen ma ? Mire tanította a jobboldali Horthy rendszer, vagy a mai Orbán rendszer a magyart, mondja ? Az igazmondásra, a racionális érvelésre, az esélyegyenlőség és másság tiszteletére, a tisztességes politikai diskurzusra ? Már megint össze vissza lotyog itt nekünk. Olvasott valaha valamit a 20. század magyar értelmiség egyik legnagyobbjától, Bibó Istvántól ? Tessék. Tanuljon:

    „Az 1848-as forradalmi szabadságharca elbukása után, csaknem száz esztendőn át, 1945-ig, a magyar nemzet olyan politikai és társadalmi konstrukcióban élt, amelyekben a dolgokat a maguk nevén nevezni nemcsak hogy nem lehetett, hanem nem is volt szabad, ahol a tényeket nem az okok és okozatok egyszerű láncolatában, hanem azon kívül álló feltevések és várakozások jegyében kellett értelmezni és magyarázni, ahol álbajokra kellett pazarolni jó erőket s ráolvasással gyógyítani valóságos bajokat…Minden eltorzulás, ami ez alatt az időszak alatt a magyar közösségi élet különböző területein megmutatkozott, valamilyen módon visszavezethető az alapvető politikai és társadalmi konstrukció hamisságára….A kiegyezéses, majd utóbb az ellenforradalmi magyar közéletben sem miniszter, sem községi jegyző, sem bankelnök, sem ipartestületi elnök, sem akadémiai elnök, sem tanfelügyelő nem lehetett olyan ember, aki döntő pillanatban nem volt hajlandó, vagy nem volt képes egy rendeletben, egy fegyelmi határozatban vagy egy pohárköszöntőben magáévá tenni a közösségi hazugságoknak azt a rendszerét melyen az egész közélet felépült…az egész helyzet a vezető rétegek politikai értelmességének a fokozatos romlását idézte elő, a nép politikai értelmességének a visszafejlesztéséről pedig gondoskodott a magyar politika….klasszikus példája ez annak, hogyan nyűgözi le a politikában a félelem mechanizmusa az értelem mechanizmusát” (Bibó István, „Eltorzult Magyar alkat, zsákutcás Magyar történelem”, 1948.).

    Változott bármi azóta, hogy Bíbó lehúzta a magyar politikai kultúráról a leplet 80 évvel ezelőtt ? Az ég adta világon semmi sem változott. Tisza István, Kún Béla, Horthy Miklós, Rákosi Mátyás, Kádár János, Orbán Viktor – mind mondják a maguk igazát, hol jobbról, hol balról, A magyar meg követi öket mint a birka, és ha nem teszi azt, kap egy jó nagyot a fejére, oszt jó napot.

    Kezicsókolom.

  • Göllner
    Az 1919 es forradalom, az elvesztett háború utóhangja volt, sok keserű, magyar katona oldaláról. Apám mesélte, aki mint főhadnagy harcolt az I. Világháborúban, hogy a tiszti vacsorán egyszer, volt olyan hang is, ami bekiabálta: Akasszátok fel a királyokat! Persze, az illető 5 évet kapott ezért, pedig csak Petőfit idézte.
    Azt is mesélte, hogy 19-es forradalom bizony igen véres volt és igazságtalan. Hiszen egyéni bosszú alapján, felakasztottak, falusi jegyzőt, tanítót is, aki nem felelt meg a vörösöknek.
    Már máshol írtam, sajnos a forradalmak már ilyenek.

  • Különben másban, tisztelője vagyok Bibó István logikájának, ami természetesen az ő történelmi értesülései alapján születtek.
    Arra is emlékszem, hogy 1948-ban, Rákosi korban, milyen ferdített történelmi könyveket adtak ki!
    Nekünk iskolásoknak bizony csak ez jutott.

  • Göllner András!

    Történelmi lecke butuska lányoknak ?

    Gratulálok !

    ui
    Jellemző, hogy ez a művelt Bencsics még Bibó „logikájával” is vitatkozik…
    []

  • András

    Ő – Bencsics – úgymond „másban tisztelője” Bibónak. Ugyan miben ?! Hogy oda ne rohanjak !!! Egy tudós embernek egy un alfabéta – szentségtörés !!!
    Ugyanaz mint a suhanc Orbanizátorok, akik Bibóról nevezték el a lábszagú kollégiumukat. Mert az olyan hangzatos volt akkor.
    Össze kéne velük kötözni ezt a nőszemélyt…

    .

  • Tüske Zsófia

    hazai lámpa: teljesen hamisan keveri össze a közmunkát és a régebbi segélyeket és habnak odacsapja a tetejére a családi pótlék iskolalátogatásához kötött feltételt. Közmunkát nem lehet visszautasítani, az említett összeg napi nyolc órás munka után jár, ennél kevesebb időre időarányosan kevesebb. Nem jár betegség esetén táppénz, beteg gyermek esetén ápolási táppénz, munkaszünet, (ebédidő) Idehozhatnám a pontos jogszabályok különbözőségét, de nem érdemes. A legszebb ebben a történetben a nyolc hónapos várandós nőnek felajánlott határvédelem volt, közmunka keretén belül. Mindenesetre a maga dícsért orbán-kormánya leginkább a mélyszegénység négymillió állampolgárra növelésében jeleskedett. Szívből kívánom, hogy ebből az igen emberséges és jól díjazott munkából legyen kénytelen megélni, legalább fél évig. Más: a magánnyugdíjpénztárba befizetett nyugdíjjárulékot ugyanúgy levonták a munkabérből, mint az államiba befizetendőt, csak két számlára ment a különben kötelező levonás. Nem kell a politikai propaganda: Magyarország az uniós államok végére szorult, csak Bulgária van mögöttünk mind a munkabér, mind a szociális helyzet terén.

  • ha ezt a topikot olvassa valaki, nem hiszi el, hogy otthon rendszerváltás volt!
    Vagy csak itt gyűltek össze az „utolsó hurrára”, egyesek?

  • Figyelő
    2016 október 9
    6:44 du.

    Aki meg itthon él, az tudja, hogy nem volt! (Talán Boda Mária kivételével.)

  • Tüske Zsófia
    2016 október 9
    4:48 du.

    Ha ilyen sz.r a közmunka, akkor Bajnaiék miért akarták bevezetni? Világos, hogy nem az államilag szervezett közösségi munkával van a baj, csak mondjuk nem kéne kényszermunka jelleget adni neki..

    Ennyit a személyeskedésről meg a „vaslogikáról”, ahogy Orbán dicséretét kiolvasta a kommentemből …