Balance – Off Balance a MOMban

2016 október 4 12:19 de. Balance – Off Balance a MOMban bejegyzéshez a hozzászólások lehetősége kikapcsolva

Készülő új darabom címe Balance – Off Balance, az egyensúly és egyensúlyvesztés örök kérdése, a jó és a rossz, a fehér és a fekete, a Jin és a Jang, energiák, amelyek építenek és rombolnak.

Az életben az egyensúlyra való törekvés egy, az emberbe táplált genetikai kód. Nem kell sokat gondolkodnom és meditálnom azon a felismerésen, hogy testi-, lelki- és fizikai síkon, az egyensúly állapotában élem meg azt a lelki békét vagy boldogságot, amit nem kell definiálnom, hogy miért van, egyszerűen csak létezik. Mi táncosok a teremben egyszerű képletben éljük meg a balance-off balance fogalmát, de a művész számára ez sokkal bonyolultabb, mélyebb és szerteágazóbb kérdés, amely fakadhat a múltunkból, a jelen meghatározó tézise, mely hatással lehet jövőnkre. Darabomban az egyén belső egyensúlyát vizsgálnám meg különböző dimenziókban. Ezek a tér, idő és energia vonalak mentén taszítanák a táncost az off balance állapotába, melyből az egyén belső kreativitása, a gravitáció és az ellenerő, a súlypont harmóniájának örökös keresése alkotná a szólókat és uniszónókat. A minket körülvevő közösség egyértelműen hatással van a benne élők és együtt dolgozók egyensúlyára, amelyek a hatás-ellenhatás elve mentén, hosszabb, de rövidebb idő alatt is többször változhatnak, vagy is balance-off balance érzést okoznak a közösségnek. Úgy gondolom, hogy egy táncegyüttesnél nincs is jobb közeg, ahol véget nem érő kísérletezéssel mélyülhetünk el ebben a minden embert kívül belül érintő témában, mert a tánc ritmus és harmónia, az egyensúlyra való állandó törekvés, melynek létét és szépségét az off balance léte igazolja. Ha az off balance állapotot a rosszal azonosítjuk, és ebből érthetően az egyensúlyállapotot jónak nevezzük, akkor Platónig tekinthetünk vissza, aki azt mondja: „A rossz rend, a rossz ritmus és a rossz dallam a rossz beszédnek és a rossz jellemnek a testvére, ellentéteik pedig az ellentétének, a józan és jó jellemnek a testvérei és utánzatai”.

Új darabomban látom az embert, ki görgeti a múlt egyensúlyvesztéseit, energiája a szakadék széléig sodorja, majd elfogy és keresi az egyensúlyt az idők végezetéig. Koreográfusi koncepció A Budapest Táncszínház táncművészeként, és koreográfus asszisztenseként kézenfekvő, hogy az együttesünk táncművészei szerepeljenek a Balance – Off Balance című darabomban, melyben jelenleg a társulat valamennyi tagját, 9 főt képzelek el. Darabomban a karakterek kialakításánál megmaradnék annál a hagyományos kortárs táncszínházi elképzelésnél, amely szerint nincs alá- és fölérendeltségi viszony, minden művész táncol szóló és kartáncot egyaránt. A dramaturgia elkészítése közben sem cselekményes történetet, sem kronologikus sorrendet nem szeretnék követni. A darabban bemutatott élethelyzetek, szituációk egymástól különálló képek, önálló életet élő mozaikok, a nézőben csak a függöny után állnak össze azzá az érzelmi és gondolati világgá, amiről a darab szól. Koncepcióm részét alkotja a már előre megtervezett színpadi tér és mozgásformák mellett, a fellépő táncosok individuumát felhasználó kísérletezés, mely műhelymunkának számomra értékes részeit én állítom össze, és töltöm meg a már előre eltervezett művészi tartalommal. A szinopszisban említett a közösségben megjelenő balance-off balance helyzet elképzelésemet a próbák során különböző helyzet gyakorlatokkal szeretném a táncossal létrehozni, melybe extrém helyzeteket állítanék elő a stúdióban, például a táncosoknak bekötött szemmel kell különböző szólókat és duetteket improvizálni, miközben a csend és a zene rapszodikusan változik, és a táncos egy sötét labirintusként éli meg az off balance-ból való menekülés nehézségeit. A kép, amely bennem él a darabról, minden egyes lépésben szorosan kapcsolódik a koncepciómhoz, a végtelenségig ragaszkodom ehhez a belső képhez, melytől csak az egyensúlyvesztés tántoríthat el. A darabom akkor lesz kész, ha megtalálom a kellő egyensúlyt, balansz érzetet, mely bennem és reményeim szerint a nézőben lelki harmóniát teremt

Sághy Alexandra

Előadja a Budapest Táncszínház Társulata, amely fennállásának 25. évfordulóját ünnepli.

Fotók: Gergely Bea

dsc_9545

dsc_9643

dsc_9709

dsc_9719

dsc_9739

dsc_9743

 

Comments are closed