Egyre kegyetlenebb az ingatlanpiac a fiatalok számára

2016 október 16 12:02 du.9 hozzászólás

Torontóban és Vancouverben mára nem csak a lakásvétel okoz szinte megoldhatatlan problémát a fiataloknak, de még a bérlés, illetve az albérlet is komoly nehézséget jelent. Az egekbe szöktek az árak mindkét nagyvárosban és akút lakáshiány alakult ki. Vancouverben – például – a lakások pusztán 1 százaléka kiadó, Torontóban pedig 1,6 százalék ez az arány. Legalábbis ez derül ki a Canada Mortgage and Housing Corporation legfrissebb adataiból. Ezzel szemben Montreálban a lakások 4 százaléka kiadó, Calgary-ban 5,3 százalék, Ottawában pedig 3,4 százalék.

Az Urbanation nevű torontói ingatlanügyi tanácsadó cég szerint, messze nagyobb a kiadó lakások iránti kereslet Torontóban mint a kínálat. Az átlag lakbér Torontóban pedig immár 2 ezer dollár havonta. Jarrod Armstrong torontói ingatlanügynök a CBC közszolgálati televíziónak elmondta: amikor piacra dobnak egy-egy kiadó lakást, egy héten belül átlagosan húsz-harminc potenciális bérlő érdeklődik komolyan a lakás után.

525adelaide

A lakáshiány egyik oka nem más mint az Airbnb elterjedése kanadai legnépesebb metropoliszában. Egyre több lakástulajdonos dönt úgy, hogy hosszútávú bérlők helyett inkább rövidtávra adja ki lakását — és így általában nagyobb is a havi bevételük. Vancouverben is hasonló próblémával szembesülnek. Ezért Gregor Robertson külön licenszet szeretne kivetni mindazokra, akik rövidtávú lakásbérletekkel üzletelnek. Ezen kívül Vancouver egy különadót is kivetne huzamosabb ideig üresen álló lakásokra.

Vancouver esetében a földrajzi helyzet is gondot okoz. Nincs már hová terjeszkedni, hiszen a város egyik oldalon hegyek vannak, a másikon tenger, a harmadikon pedig lényegében az Egyesült Államok és Kanada államhatára.

Azért is keresnek – nagy nehezen – bérlakásokat fiatal kanadaiak, mert egyre inkább megfizethetetlenek az eladó házak és öröklakások. Egy átlag kanadai családi ház ára szeptemberben 475 ezer dollár volt. Torontóban viszont egy átlag ház ára 757 ezer dollár, amely több mint húsz százalékos emelkedés a tavalyi év adataihoz képest. Ottawában valamivel megfizethetőbbek a házak árai–a fővárosban egy átlag családi ház ára 384 ezer dollár volt szeptemberben.

9 hozzászólás

  • greed és a corporativ monopolizmus amibe a kormányzatnak és a pártoknak csak a kuss marad beleszólás helyett

    elavúlt és környezetkárosító építési technológia (lásd: log és az erdők eltűnése örökre utána majd lesznek igloo-k? hacsak nem lesz toronto ban trópusi időjárás mint van jelenleg, nem érdemes a Carib tengerre menni az itteni időjárás melegebb és napfényesebb mint az ottani) azért védjük a környezetet? mivel? szavakkal van belőle bőven…majd ha a nagy tavak el kezdenek kiszáradni akkor már késő lesz…

    a cost és értékesítési árak között 15 szörös a szorzó (beleértve a mortgage kamatok és felűlárazottm alapárak amikről sohasem lehet tudni mivel készpénz üzletet nem hajlandók kötni mert a developer -ek abból élnek nulla hitelfelvétellel és nulla tőkével, amit havonta kapnak a törlesztésekből ebből megvan az új és a régi kifizteése mintahogy a bankokkal van szerződés és a kettő összefogott ettől van a bankok egyik hatalmas haszna amit nem az állam nem képes bedarálni a gazdaságba)

    szép kis leadership, nemde?

  • Egyik lányom Vancouverben, azaz White Rock-ban él és mesélte, hogy utcájában minden házat felvásároltak a kínaiak, de a házakban nem lakik senki. Gondolom most ezért hozta ki az adót a kormány.

  • Nem kell elefelejteni, hogy rengeteg esetben egy-egy epuletet csak akkor kezdenek epiteni, hogy ha az mar elore ki van fizetve.
    De kik tudjak kizirni azokat? A McDonalds-ban humberger hust
    minimum oraberben forgato kanadai munkas, vagy a meglehetosen gazdag Daliwal ur Indiabol, vagy a szinten gazdag Ching ur Kinabol?

    Na meg hat elvtarsak, illik megerteni a piacgazdalkodast. Ha valamibol tul sok van, annak lemegy az ara. Ha valamibol keves van, annak felmegy az ara.

    Tehat a lakas-krizis is mestersegesen krealt es fenntartott jelenseg. Igy dragabban lehet oket arulni es kiadni is.

  • Világjelenségről van szó. Nem csupán Canadában van ez így hanem szinte az egész világon. Nem akarom azt mondani, hogy Ausztria azért van nagy bajban, mert annó egy pár állami bank akik a nyugdíjakat kezelték ingatlan özletekbe fektették a pénzeket. Egy darabig nagyoön jól ment a dolog aztán beütött a krak. Se pénz se posztó elúszott a pénz. Meg kéne végre tiltani a lakásokkal való visszaéléseket. Ma ez a legnagyobb biznisz a világon. Szerezzél valami menő helyen objektumot bárhol a világon és azt add ki. Meglehet belőle gazdagodni. Londonban egy lakásbérlés cirka 800 fontnál kezdődik a határ a csillagos ég. Vásárolni lakást Londoban? Egy millo fontnál kezdődik. Jú esetben talán van fél milláért is de azt fel kell renoválni. Hogy is szokták mondani? Amig veréb van addig lószar is van

  • Kanadában az ingatlan árak valótlanul nagyok. Ennek az egyik oka, hogy az ingatlan adó az ingatlan kb.1%-ra van kiszámolva. Mivel minden kanadai város veszteségre van manipulálva így szükség van a magas ingatlan árakra, hogy több adót tudjanak beharácsolni. Mondjuk nem igazán világos, hogy mi alapján adóztatják az ingatlant ilyen abnormális mértékben de van még egy csomó más adó is ami épp így nem világos. Arról nem beszélve, hogy adót adóra is tesznek ami minden normális országban tilos. Szerintem a lufit csak azért nem merik kipukkasztani mert direkt azokat is érintené dolog akik eredetileg előidézték ezt a helyzetet.

  • Orsós Elemér

    Nos, az ingatlan árak emelkedése a mai magyarországi viszonyokra vetítve teljességgel megmagyarázhatatlan: a több százezer bebukott (vagy bebuktatott?) „deviza” lakáshitel és az elszegényedésből fakadóan eladásra szánt ingatlan miért nem az ingatlanok elértéktelenedését okozzák, pedig ez lenne a logikus, sőt ezzel szemben nálunk is meredeken elkezdtek emelkedni az ingatlan árak, miközben a fizetőképes vevők száma is csökken. Jó lenne, ha ezt a paradoxont valaki meg tudná magyarázni!

  • Nekem tegnap csak 5 lakásomat árverezték el, így benne vagyok a sűrűjében.
    A végrehajtók gerinctelenül bármennyiért, akár töredékáron is eltapsolják az ingatlanokat, nekem is volt olyan, amely 70 milliós értékűt jóval 10millió alatt adtak el torz meghirdetés mellett.
    Az egész kiindulópontja a 2008-as USA-hitelválsága kapcsán a magyarországi bankok törvénysértő, de legalább is inkorrekt lépései voltak. Pl. nekem is volt általuk aláírt hitelszerződésem, amit nem akartak folyósítani, sőt, az általuk összeállított hitelportfoliót felrúgták, miközben én a rámeső részt már teljesítettem.
    Az erőfölényükkel visszaélve egyoldalúan diktálták a feltételeket minden devizahitelest kényszerhelyzetbe hozva.
    Emiatt zuhantak az ingatlanárak Mo-on.
    Orbán populista választási trükkje a 10 + 10 millió adomány és kedvezményes hitel, ami a torz gazdaságpolitikájuk részeként megvalósított 0 közeli infláció és kamat révén a bankokból a pénzek átvándorolnak a túlárazott állampapírokba és az ingatlanpiacba, ami megnyomta az ingatlanárakat. Ez kb. most tart a 2008-as reálértéken.
    Még fontos, h orbánék ezt megelőzően már csomagokban töredékáron vásárolták ki a bankoktól az ingatlanokat az elsíbolt pénzekből és államilag támogatott 0 közeli kamatú hitelekből, amiket folyamatosan nyomnak ki , ma már magas áron a piacra.
    Ma már egy Bp-i átlaglakás bérleti díja annyi, amennyi egy főnek az átlagjövedelme. Azaz egy átlagcsalád nemigazán tud bérelni.

  • Máskülönben az természetes folyamat, h a külföldiek megvásárolnak sok lakást, házat, ha nekik megéri. Ennek jó oldala legalább ennyire fontos. Az, h azzal a helyi lakosok, tulajdonosok ingatlanának árát is emelik, azaz értéknövelő szerepük is van.
    Máskülönben lehetne az is, h Kanadában és Londonban is az árak visszazuhanhatnának magyar szintre! Ennek persze egy tulaj sem örülne.
    Az állam csak az adóztatáson (illetékeken) keresztül szabályozhatja ezt, ha demokratikus viszonyok vannak. A tulajdonjogot-, a bérletet-, vagy az üresen állást. Ugyan így az állam támogathatja a tulajdonhoz jutást, a bérletét is, viszont nem tilthatja a tulajdonszerzést.

  • Katona Zsombor

    Orsós Elemér
    2016 október 17
    7:33 du.
    A bankoknál (csak úgy zárójelben megjegyzem, ma már magyar tulajdonu bank nem is létezik) deviza hitel bebukás miatt felgyülemlett ingatlanok érdekes módon csak az elszámolási időszak alatt „értéktelenedtek” el azért hogy, a mostani „spontán” értéknövekedéssel a nagy „veszteségeket elszenvedő” bankok egy „szerény” kis haszonnal vigasztalódhassanak! Aki spekulációra gondol, az nagyon csúnya, rosszhiszemű tulok! Mellesleg hogy, főleg csak küföldiek tudják a megnövekedtetett értékű ingatlanokat felvásárolni, az sem lehet véletlen!