A nemzetközi papírgyártó szervezetek újabb akciója Izrael ellen

2016 október 18 2:40 du.33 hozzászólás

Bármennyire fura dolog, de egy fonákság következtében, ugyanaz a nemzetközi szervezet Izrael egyik legfőbb ellensége a nemzetközi politikai porondon, akik valaha megszavazták a zsidó állam létrejöttét. Igen az ENSZ-ről vagy UNO-ról lenne szó megint. Politikai értelemben a határozatai nem többek mint egy darab papír (régebben sokkal nagyobb befolyással hatalommal bírt a szervezet) ám az arab világ még ma is gyakran ehhez a papirtigrishez fordul ha fogást akar találni Izraelen.

Az UNESCO az ENSZ kulturális szervezete. A legutóbbi ülésén egy olyan határozatot szavaztak meg, amely az arab országok javaslata alapján született meg. Nevezetesen azt vetik Izrael szemére, hogy a történelmileg már számtalanszor igazolt jogosultságát Jeruzsálemhez vonják kétségbe. A Templom hegy Izrael legszentebb helyeinek egyike. Itt állt valaha a Szentély aminek a romjai az úgynevezett Nyugati Fal, avagy Sirató Fal maradványai. Manapság magára a Templom hegyre zsidó ember nem is megy fel imádkozni. Nem pusztán vallási okok miatt, mert ebben is megoszlanak az elképzelések, hogy mehet e imádkozni egy vallásos zsidó férfi a Templom hegyre vagy sem. A törvény tíltja, hogy zsidók a Templom hegyre menjenek.

Pontosabban felmehet bárki a Templom hegyre, de kifejezetten vallási céllal csak a muszlimok látogathatják az Al Aksza mecsetet. Ám ott is szükségessé vált korlátozás. Ma nagyobb részt csak az idősebb férfiakat engedik be a mecsetbe, mivel a fiatalabb generáció gyakorta provokatív céllal akar ide bejutni.

Az UNESCO mostani határozata alapján az összes szent helyet arab nyelven nevezi meg, amely egyértelműen kivívta Izrael és más országok „nemtetszését”.

A határozatban melyet főleg az arab államok szavaztak meg, arra hivatkoznak, hogy a szent helyek muszlimok által való látogathatósága nem biztosított. Az egész ügy ott „sántít” hogy mind a mai napig az iszlám szent helyeinek „örzője” Jordánia. Jordánia ha néha fel is volt háborodva dolgokon, de eddig biztosítani tudta a rendet a Templom hegyen és környékén.

A határozat szerint Izraelnek nincsen joga a jeruzsalemi óvároshoz (tagadva és hamisítva történelmi tényeket. Ugyanis Jeruzsálem felépítése és várossá építése még Dávid király nevéhez fűződik. Hol volt ekkor még az iszlám és más? Sehol sem.)

Az egész izraeli kormány mély megdöbbenésének adott hangot. Kijelentették, hogy amennyiben a szervezet nem változtatja meg álláspontját, elhagyja a szervezetet. Nem nagy az eshetősége, hogy az UNESCO változtatni fog ezen határozaton (ámbár lehetséges) de ha mégis akkor az eléggé nagy vihart fog kavarni. Annó amikor a Tálibok és más szervezetek a világörökség történelmi helyeit és emlékeit robbantották fel és pusztítottál el, senki sem, avagy csak pár államot leszámítva volt tiltakozás. Hagyták, hogy ezek a felbecsülhetetlen és pótolhatatlan értékek és emlékek elpusztuljanak. Izrael nem lesz ennyire elnéző. Nem fogja hagyni, hogy Izrael örök fővárosa Jeruzsálem ismét szemétdombbá változzon. Remélhetőleg a kersztény és más kultúrtársadalom ebben segítségére lesz Izraelnek.

Avi ben Giora

israel-jerusalem-dome-of-the-rock

33 hozzászólás

  • Kedves Avi!

    Almodsz!

    Ha jol remlik, a vadaknak jelenleg 54 orszaguk van. Ehhez jon meg szamos azsiai es afrikai orszag, amik csak ugy kapnak kolcsonoket a gazdag arab orszagoktol, ha megfeleloen szavaznak az ENSZ nevu emberi tragyadomb kulonbozo gittegyleteiben.

    Na meg milyen keresztenyekrol beszelsz? Talan Nigeriarol, ahol meg ugyan vallasosak a keresztenyek, de ott jelenleg nagyuzemileg irtjak a oket a bekeaktivistak. Foleg, amiota muszlim az elnokuk, aki mellesleg Hillary elvtarsno nagy kegyeltje.
    Europaban mar joforman csak ateistak vannak, Eszak-Amerikaban meg csak-csak akadnak keresztenyek, de megosztottak Izrael kerdeseben.
    A Papa annyira be van szarva, hogy meg a keresztenyekert sem mer kiallni, nemhogy a zsidokert.

    Aztan milyen kulturtarsadalmakrol beszelsz? Csak nem azokrol, akiknek a vezetoi szinte egytol egyig muszlim araboktol kapjak az ukaszt, vagy a bolsiktol, akik barkivel lepaktalnak, csakhogy gyepre vaghassak az orszagaikat, meg ha ok is beledoglenek? (Mellesleg, ok is arab zsoldban vannak.)

    Kitol varsz segitseget? Zsidogyuloloktol es elvtelen csirkefogoktol?

  • Sajnálatos, hogy a témával kapcsolatos új szavazat is várhatóan hasonló eredménnyel fog záródni, mint az előző, még ha Mexikó ellene is szavazna. Jelenleg az Unesco szavazóinak többsége az arab propaganda hatását tükrözik. Ezzel szemben a hamisított de tényként szerepeltetett iszlám teória, alaptalanságán még az UNESCO sem lesz képes kozmetikázni, de arra jó lesz, hogy elindítson egy globális ellenhangot, esetleg egy ellenállást, amelyben a zsidóságon kívül a kereszténység is aktív részvevő lesz. A magukat palesztínoknak nevező arabok, ideig óráig győzelemnek könyvelhetik el a most lejátszódó Unesco cirkuszi produkciójának eredményét. Csak éppen azt felejtik el, hogy a megtörtént, dokumentált történelmi tények megtámadhatatlanul szilárdabbak minden ideiglenes politikai igyekezetnél. Izrael állama amely a zsidóság tradicionális, nemzeti, vallási történelmi, képviselője, a nép jogáról sem fog lemondani. A nép pedig jogosan vallja magát teljes egészében birtokosának Jeruzsálem városát. A Közel-Keleten, mint az már gyakorlatból is ismeretes a történelmi türelmi időket más mércével mérik, mint másut, különösen ott ahol még a végső határok nincsenek is meghúzva.

  • Veled bizakodom (lehet, hogy hiába).

  • Általában annak húzzák a nótát aki fizet érte; ebben az esetben a törzsi-feudális szunni arab államok ( vagy a síta félfeudális-klerikálfasiszta Iráni Iszl. Közt.) a petro-dollárjaikkal. Nem értem miért vannak annyira kiakadva ezen, itt a fórumon általában mindenki a kapitalizmus nagy híve, ahogyan az ENSZ is általában véve a politika tőke általi totális uralmának propagálója a „három P ” varázsjelszava szellemében ( private public partnership ) … Izraelnek is meg az arab-iszlám országoknak is ugyanebben a tőkés rendben kell boldogulniuk zsidó-keresztény vagy arab-iszlám vallási-etnikai süketelés, szentfazekaskodás ide vagy oda…

  • Had álmodjanak az iszlámnácik

  • Barátaim,
    ne csináljuk össze magunkat.Az UNO,UNESCO és egyéb ENSZ ivadék nevű sóhivatalokban az iszlám náci többség bármikor meg fogja szavazni,hogy a föld alakja kocka,paradicsomlével lehet szaporítani a fehér ember intellektuel rétegét,a manapság regnáló Ferenc pápa tulajdon képen muhammed reinkarnációja és a zsidók eredete a Majáknál kereshető Stb.Na és akkor most mi van?Kinek lesz ettől gyereke?

  • Barátaim,
    előző beírásomhoz még hozzátenném,hogy az európai és amerikai keresztény világnak is fel kell készülnie a további szavazásokra, miszerint a Notre Damót mecsetté kell átépíteni,mert mohamed álmában,lova belerúgott az egyik oldal falába és a fehérházban is regnált és ötször imádkozott mohamedán,tehát iszlám szent hellyé kell kinevezni.Az iszlám náci krokodiltól rettegőknek nem fog segíteni a sunyi dörgölődés.Ha ezt így folytatják hamarosan sorra kerülnek.Lehet,hogy az ébredés már most is késő!?

  • Barátaim,
    az előbbiekhez még hozzátenném,hogy az itt említett egész UNESCO szavazást a velünk békében élő Jordánia terjesztette elő.Akiknek diplomáciai kapcsolataik vannak Izraellel és évi sok millió köbméter vizet kapnak(ingyen)Izraeltől.A Palesztinoknak becézett arab gyilkosok „területeit”is mi látjuk el elektromos árammal.Ha ez így fog folytatódni,lehet hogy ebben is változás fog beállni. Akkor azonban a most félremosolygóknak kell megmenteni arab barátaikat a humanitáris katasztrófától.Ez még muhammed rémálmait is felül írja.

  • Az Unesco határozat hozta fel a témát ami egyeseket meglepett. Kik azok akiket meglepett az Unesco határozat ? Minden politikai vonatkoztatás mellőzésével megállapítható, hogy azok lepődtek meg akik egy parányit is hittek az arabok békeszándékában. Meglepetésszerűen elég nagy számmal léteznek ilyen zsidók, még Izraelben is ( sőt ) . Hiszen ha még emlékezünk Izrael újjáalakulásának idején a negyvenes években a Shomer Hacair cionista ifjusági mozgalom, a MAPAM politikai párt kibucainak tagjai kivétel nélkül hittek a ” BI NACIONALIS ” azaz kettős izraeli / arab államforma elvi, és gyakorlati kivitelében. Azonban az 1948 ismert eseményei, mára már történelmi távlatba taszították azt az utópisztikus elképzelést. Mégis voltak, és ma is vannak akik hisznek abban, hogy területi engedményt eredményesen lehet felajánlani a tartós béke ellenében. Ugyanezek hajlandók hangosan demonstrálni, a települések ellen, elfogadva és sajnálatosan támogatva még az Abbas-i propaganda szólamokat is ami azt akarja elhitetni, hogy a két fél közötti béketárgyalásnak egyedüli akadálya a telepesek. Az Unesco határozat egyébként hasznos szolgálatot tett annak a megvilágítására, hogy az Izlám vagy nevezzük őket palesztínoknak, nincsenek érdekelve béketárgyalásokban, vagy bármilyen politikai rendezésben ami Izraellel való kapcsolatokat illeti. Bizonyossá lett ez amikor volt Izraeli miniszterelnökök különböző alkalmakkor olyan területeket is felajánlottak ahol ma zsidó telepesek házai állnak. Nem fogadták el, azon egyszerű oknál fogva, mert akkor elkellett volna fogadniuk Izrael létjogát, és a zsidó otthon legitimációját. Ezt nem tehették meg mivel nekik más terveik vannak Izraellel. Az Unescóban a keresztülhajtott határozat az egyik lépése terveiknek, amelynek végső beteljesedése Izrael megsemmisítésével azonos. Ezek a határozathozók szeretnék, ha a világ megfeledkezne arról, hogy a zsidó Tóra, a keresztény Új Szövetség, az Izlám Korán világosan utal a mai Izrael földrajzi területére mint a zsidók jogos talajdonára. Míg a Koránban egyszer sem szerepel Jeruzsálem, a Bibliában 669-szer a Ción pedig 154-szer. Nevetséges az az arab tény hazudtoló törekvés, amely hallani sem akar arról a tényről, hogy a Sirató Fal feletti Templomhegyi Al Aqsa mecset elöző neve BAYIT AL MUQDAS volt ami azt jelent, hogy a ” TEMPLOMRA ÉPÍTETT HÁZ ” .Tehát ez az elnevezés elárulja, hogy a templomra azaz az ősi Szentélyre épült a mecset, tehát gyorsan nevet kellett változtatni. Amikor a világ zsidósága szerte ezen a bolygón, arccal fordul a legszentebb ereklye, a megmaradt Szentély egyetlen éppen maradt fala felé, akkor az állítólagos szent hely az Al Aqsa mecset irányában a fenekükkel borulnak a földre Mekka felé a muszlimok. Azok aki hittek a béke megvalósíthatóságában, és akiket meglepett az Unesco határozat most elgondolkodhatnak, amikor szemeik elöt játszódik le a nagy leleplezés az izlám valódi terveiről, és az első ez irányú lépésről. Persze feltéve ha hagyjuk.

  • A vallási és nemzetiségi acsarkodáson túl – amely műsorszámmal mind az arab-iszlám és mind a zsidó-keresztény „nyugati” nagyérdemű közönséget évtizedek óta „jól szórakoztatják” – Izrael egész jó katonai-titkosszolgálati és egyéb kapcsolatokat ápol a színfalak mögött egy sor szunnita Öböl-országgal ( beleértve Szaúd-Arábiát ), azaz „Mohammed követőivel”… Aki a buta beszédnek hisz és egy alapvetően pitiáner nemzetiségi konfliktusra túl nagy figyelmet fordít, az hagyta magát jól átb*szni… Egyébként a vallási-nemzetiségi mellveregetés a hanyatló fázisukat élő, identitászavarral küzdő – esetünkben a közel-keleti viszonyok között törzsi-feudális maradványokkal tarkított tőkés – társadalmak sajátja, amely a felerősödő társadalmi-gazdasági ellentmondásokról, feszültségekről való figyelemelterelés funkcióját tölti be.

  • Amúgy az UNESCO-ban megszavazhatnak a tagok bármit ami a szájuk íze szerint való. Az nem egy tudományos akadémia, hanem egyfajta kultúrpolitikai szervezet, ahol mint mondtam az számít hogy ki fizeti a zenét. Az arab-iszlám tagok eljátszhatják a dzsihádosdit, az izraeli kormány pedig a durcás sértettet, aki tévedhetetlen és tökéletes – közben pedig a színfalak mögött, mint említettem egész jó viszonyt tart fenn egymás közt Izrael és egynémely szunnita arab rezsim – amúgy tulajdonképpen magát a ( jogosan ) sokat szidott Palesztin Hatóságot is Izrael futtatja, hasonlóan ahogyan az Európai Unió az Orbán-rezsimet…. Az alapvetően nagyon pitiáner és primitív izraeli-arab konfliktus két oldalán lévő közvéleményt pedig jól átb*szták. Az áldozatok pedig mindkét oldalon a kisemberek közül kerülnek ki.

  • Kedves Alex!

    ” … elfogadva és sajnálatosan támogatva még az Abbas-i propaganda szólamokat is ami azt akarja elhitetni, hogy a két fél közötti béketárgyalásnak egyedüli akadálya a telepesek. ”

    Ebben igazuk is van. A muzulman arab telepesek kepezik a problemat. Amig oket nem kuldik haza Arabiaba, ott beke nem lesz.
    Mellesleg, en a hazatero zsidokat nem hivnam telepeseknek, meg akkor sem, ha egyesek az izraeli mediaban is eloszeretettel hasznaljak ezt a szot a zsidokra a muzulmanok helyett. De hat ez is mutatja, hogy mennyire elvesztettuk a propaganda-haborut a muzulmanokkal szemben. Mar mi magunk is „telepesezunk”, „palesztinozunk”, „al-axazunk” … stb. Ha igy megy tovabb lassan mar ugy ragozzuk Jeruzsalem nevet is, hogy „en alkuszom, o alkuszik, te Al Quds”.

    Persze ha hagynak Trump-ot megnyerni a valasztast, valoban donto fordulat allhatna be a rablogyilkosok es Amerika viszonya kozott, ami esetben meg lehetne csinalni azt a viccet, amit a Gyuri is mond. De addig, amig az amerikai vezetoket is (mint pl. Hillary anyankat) a muzulman arabok penzelik ilyesmire szamitani nem lehet.

  • Orsós Elemér

    Kedves Barátaim,
    annak ellenére hogy, sok összebékíthetetlen ellentét van közöttünk, a „független” ENSZ nevü kupleráj és leánykereskedelmi vállalatainak, valamint az alamuszi iszlám terjeszkedés megitélésében úgy látom szokatlanul nagy és dicsérendő az összhang a különféle normálisan gondolkodók köreiben.

  • Pedig, sajnos az amerikaiak Hillaryt fogja megválasztani, Trumpot ügyesen kinyírták.

  • Nyilván azok a Gulf States-beli arabok és muszlimok, akik az ingatlanspekuláns, Trampli strici üzletfelei, azok nem arabok és nem muszlimok. Ahogyan az a szexista, fajgyűlölő, cinikus, alpári, vulgáris mocsok sem mocsok a sok jó, decens polgári értékrenden nevelkedett magyar ajkú középosztálybeli, kispolgári reakciós úriember, úrihölgy számára, akik nagyrészt ezen a fórumon a hangadók… Csak az amerikaiak nagy többsége – köztük sok erősen jobbos republikánus – számára…

  • Kedves Mose!

    Szerencséseknek nevezhetnénk nemcsak magunkat hanem több millió Izraeli lakost ha a probléma mindössze abban merülne ki, hogy e sorokban vagy akár más 1rott médiában amelyeket nemcsak Izraeliek vagy zsidók olvasnak a nevek azok ismeretes formájukban jelennek meg. A telepes nem a betolakodó jelzője, de mégcsak a jogtalan tulajdonos gúnyneve sem. Az pedig, hogy a volt Brit mondátum terület arab lakosai magukat palesztínoknak nevezik, azzal kb. azt értek el ami annyit ér mint Bécsben a nix. Az Al Aksa sem kell, hogy vörösposztó legyen ameddig szigorú Izraeli kontrol, meghiúsít mindenféle rendzavarást. Az elnevezések nem okozhatnak semmiféle értelmi konfliktust, de ezen felül propaganda értékük sem mérvadó hosszútávon. Hamár a ” propaganda – háborúrol ” esett szó, akkor azt hozzáfűznöm, hogy csak olyan közegben érvényesíthető a propaganda ahol van esély a meghallgatásra. A zsidóságnak nem lehet erősebb propagandája a saját országának jogára mint a vészkorszak és annak több milliós áldozata. A világ elött nem volt ismeretlen a zsidók ősi tradicionális kapcsolata a Szentfölddel ahogy még az Újszövetség is említi. Izlám nem fogékony a propagandára ha az nem az imám szájából jön. Ők csak az erőt, a vasöklöt respektálják. Izrael egyetlen választása marad ennek figyelembe vétele, a kritikák kórusa ellenére is.

  • Kedves Figyelo!

    A Brexit szavazas elott nehany nappal az angol Establishment altal penzelt poll-ok azt mutattak allitolag, hogy 10%-al vezet a „nem”, aztan megis az „igen” gyozott.

    Amerikaban jelenleg ugyanez megy, annyi kulonbseggel, hogy a Trump mar a sajat partjara sem szamithat. Ha ugyanolyan „stilusban” fogjak szamlalni a szavazatokat november 8-an, ahogy Skociaban csinaltak a legutobbi nepszavazas soran, akkor a Trump-nak semmi eselye sincs.

    Okvetlen nezd meg ezt, rovid video a „demokraciarol”:

    https://www.youtube.com/watch?v=LbJif7vISQg

    Mivel Trump nem szamithat a republikanus onkentesekre sem, akik ellenorzik a valasztast, abszolut semmi eselye nincs. Azok az onkentesek is mar regi, meghitt jo bajtarsai az Establishment-nek.

    De jo lesz tanulsagnak, mert aztan peldat fognak statualni a Trump-on a valasztasok utan. Hacsak meg nem szokik egy mas orszagba, ahonnan nem adjak ki.

  • Kedves Alex!

    Igazad van az orszagra valo jogot illetoen, azonban ez teljesen hidegen hagy rengeteg embert Europaban es Eszak-Amerikaban is a muzulman es bolsi propoganda kovetkezteben.
    Sot, ami a legmeglepobb, mar egyes kereszteny szektak is bealltak a csahosok koze.

    A masik problema, hogy a muzulman propaganda dol mindenhonnan a muzulman vilagban. Nem csak a politikusok, az imamok is reszt vesznek benne. Ahogy igy elnezem a kanadai es amerikai muzulmanokat, eleg sikeres is ez a propaganda, oly annyira, hogy civilek is hisznek benne es muvelik is. Termeszetesen kiados gyulolettel jar egyutt az egesz.
    Legszomorubb, hogy a 3. es tobb generacios zsidok kozul is sokan beallnak a korusba.
    Izrael pedig nem tesz eleget, hogy ellensulyozza, vagy legyozze ezt a metelyt.

  • Sajnos a keresztények és a zsidók együttesen is kisebbségben vannak.

    De mi kulturáltabbak is vagyunk, mi ketten nem hajtanánk az Unesco-t, vagy az Ensz-t abba az irányba, hogy például a muszlimok Mekkába való zarándoklatát korlátozzuk. Tapossák csak ők agyon egymást ahogy szokták.

    Izrael sokezer éves történelme hidegen hagyja a vadakat, valóban, azt gondolják magukról hogy mivel ők vannak többen, akkor is az ő szavuk győz, ha hülyeségeket akarnak. Sajnos ez általánosságban is igaz, ha valahol többségbe kerül a muszlim, akkor ott diktálni akar….

  • Engedjetek meg, hogy EGY NAGYON TEMABA VAGO-
    NATAN ALTERMAN VERSET IDEZZEK.
    {Jobban szerettem volna, ha egy hivatasos mufordito-
    forditja- helyettem, de aktualitasa miatt-
    kenytelen voltam- egyedul cselekedni}.

    NATAN ALTERMAN
    ARAB ORSZAG.

    „Hunyorognak az eji csillagok
    Es kuldik fenyuket
    A csendes varosra
    Ahol valaha allt
    D A U D – a kiraly tabora.

    Onnan figyelik messzirol
    EL – HALIL varosat
    Ahol I B R A H I M – az Apa sirja all
    Es fiae, kit nemzett – I S Z H A K.

    Innen vonul tovabb fenyuk-
    bearanyozvan
    Az E L O R D O N folyo vizet
    Melyen J A K U B atkelt
    Botjaval vandorolvan.

    Tiszta ejszaka
    Finoman,legiesen
    Ahogyab adatott
    AZ A R A B O R S Z A G
    hegyei felett
    melyeket M U S Z A
    csak messzirol lathatott.”

    Azt hiszem, ez a vers- tobbet er-mint
    nehany oras szonoklat.

  • Bocsanat- javitas
    EL ORDON { Jordan}

    ahogyan

  • Kedves Czink!

    Kar, hogy Mohamed annak idejen nem tette kotekezove a mekkai zarandoklast minden evre, minden igazhitunek ugy, hogy minimum ket honapig kell maradniuk.

  • Az a lenézés, gyűlölködés amelyet itt a kedves hozzászólók nagy része tanúsít egész nép és vallási csoportokkal szemben, nem sokkal különb annál, mint amelyet az iszlámisták szemére vetnek. Itt már rég nem is Jeruzsálemről van szó, az a sok régi kő csak az ürügy.

  • Azért mert az UNESCO vagy a tököm tudja melyik sóhivatal, néhány élősködő f*sszal hoz egy politikai határozatot, azért cirka 1 milliárd ember kollektíve bűnös?

  • Kiváncsi vagyok erre mit szólnak az UNESCO birkái ( meg a mshol legelők is ) Nem is zsidóktól származó dokumentum a javából. ” itt már rég nem is Jeruzsálemről van szó az a sok régi kő csak ürügy ” Mondá az egyik ” főokos ” fentebb . Nem Jeruzsálemről van szó ? Hát miről ? Csak ennyi értelemre futja ? Na aszongya hogy :::::: Titus diadalíve
    Ez a lap egy ellenőrzött változatarészletek megjelenítése/elrejtése
    A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
    Titus diadalíve
    Világörökség

    A Wikimédia Commons tartalmaz Titus diadalíve témájú médiaállományokat.

    Titus diadalíve, Titus római császár (79 – 81) diadalíve a Forum Romanum bejáratánál, a Via Sacra legmagasabb pontján. A zsidók elleni hadjáratban (i. sz. 70) aratott győzelme emlékére emelték. Építését a császár halála után fejezték be, dedikációs felirata szerint Domitianus uralkodása alatt.
    Római katonák a jeruzsálemi templomból származó hadizsákmányt cipelik, köztük a hétágú gyertyatartót, ezüstből készült trombitákat. (Rekonstrukció, Diaszpóra múzeum, Izrael).

    A diadalív 15 méter magas és 13 méter széles. Mindkét oldalán négy-négy féloszloppal díszítették, belső oldalán Titus diadalmenetének legfontosabb jeleneteit ábrázolták. Az egyik oldalon katonákat láthatunk, akik a jeruzsálemi templomból származó hadizsákmányt cipelik, köztük a hétágú gyertyatartót, ezüstből készült trombitákat és két táblát, amelyekre eredetileg a meghódított városok neveit vésték. A másik oldalon a győzelem istennője által megkoronázott császárt ábrázoló domborművet helyeztek el. A domborműveken az egymás mellé sorakoztatott alakok élesen kiemelkednek a háttérből. A domborművek eredetileg színesek voltak, festésükből azonban napjainkra semmi sem maradt.
    Források

    Leonardo B. dal Maso: Roma dei Cesari, Bonechi Edizioni, Firenze, 1997, ISBN 88-7204-219-4
    Giandomenico De Tommaso: Római művészet, Corvina Kiadó, Budapest, 2008, ISBN 963-13-5702-8

  • Kedves Schlesinger úr!

    Szerintem arról van szó elsősorban, hogy a különböző vallású, etnikumú emberek békében élnek e egymás mellett, KÖLCSÖNÖSEN elfogadják e egymást, akár Yerushalaimban, vagy bárhol a nagyvilágban… No már most szerintem ha egyesek olyan lealacsonyító megjegyzéseket tesznek bármely nép és vallási csoporttal szemben, amelyeket kikérnének saját magukkal szemben, az nem túlzottan mozdítja elő a béke ügyét… Persze érvelhet bármely nép vagy vallás tagja úgy is, hogy nem kell béke és mások alacsonyabb rendűek mint ő… Amúgy nem világos hol olvasott olyasmit a soraim között, amely vitatná a zsidóság történelmi, kulturális, vallási kötődését Jeruzsálemhez, amellyel a legtöbb kevésbé művelt ember is tisztában van… …sőt bármily idegesítő, de többé-kevésbé még ivritül is értek ( olvasok, írok – amúgy az arab írást éppen tanulom, az sajna nehezebb… ) és kifejezetten kedvelem az izraeli és általában a mediterrán, közel-keleti kultúrát, zenét, konyhát, tájakat, embereket stb.

  • Ja tényleg, még a Jézuska is arról a tájékról származik…

  • Kedves Eleftheria!

    Mód felett igyekszem örömteljes hangot adni, annak az örvendetes ténynek, hogy bizonyos vonatkozásban hasónlók világnézeteink. Még egyenlőre böngészem a sorokat kétségbeesve a vallásokra vonatkozó lealacsonyító megjegyzések keresése végett. Nem csoda, hogy nem található. Végül is lehet, hogy csak elírás volt. Legyünk megelégedettek a félsiker is siker. Nem igaz ?

  • Kedves Fiúk,
    az úton úgy kell járni,hogy egyik lábunkat egyenesen a másik után lépegetünk,szmol-jemin-szmol,felfortyanások nélkül.Ha valami kisebb kavicsra lépünk össze kuszálódhat a lábunk,de ha az egyensúlyt megtartjuk nem gabalyodunk össze.Szépen lépegethetünk együtt.

  • Kedves Eleftheria!

    ” No már most szerintem ha egyesek olyan lealacsonyító megjegyzéseket tesznek bármely nép és vallási csoporttal szemben, amelyeket kikérnének saját magukkal szemben, az nem túlzottan mozdítja elő a béke ügyét… ”

    Ez a legtobb esetben valoban igaz is. Azonban van egy olyan politikai mozgalom, ami vallasnak alcazza magat, es a „szent” konyveben a zsidosagot – igy, egy kalap alatt – az emberiseg legaljasabb nepenek titulalja. Az ugy kb 1.5 millardnyi mai kovetoi is igy tudjak, es ezt valljak.
    Probalj meg ilyenekkel beket kotni, foleg hogy egy masik eloiras szamukra kotelezove teszi a fizikai harcot a „vallas” kiterjesztesere az egesz Foldon.
    Jo szerencset hozza!

    ” Persze érvelhet bármely nép vagy vallás tagja úgy is, hogy nem kell béke és mások alacsonyabb rendűek mint ő… ”

    Nem alacsonyabbrendusegrol van szo, hanem allando, szuntelen eroszakrol es gyuloletrol a reszukrol. Azzal, hogy mi eszrevesszuk az o gyuloletuket es eroszakossagaikat mi se nem nezzuk le oket, se nem gyuloljuk oket.
    Persze tudom, hogy polkorrekt szemmel nezve nehezen eszreveheto meg az abszolut gonosz is.

    ” Amúgy nem világos hol olvasott olyasmit a soraim között, amely vitatná a zsidóság történelmi, kulturális, vallási kötődését Jeruzsálemhez, amellyel a legtöbb kevésbé művelt ember is tisztában van… ”

    Oh-oh! Csak nem lebunkoztad azt a masfel milliardnyi muzulmant? Ugyanis ok egyaltalan nincsenek ezzel tisztaban.
    Most mondjal el 100 „Mimindegyformakvagyunkot”, valamint 50 „Muszajpolitikailagkorrektneklennit” es megbocsattatnak a buneid. 🙂

  • Moshe:

    Tudtommal nem akárhol, hanem a Koránban is el van ismerve, hogy Izrael a zsidóság hazája. Illetve a zsidóságot és a kereszténységet mint a „könyv népeit” elismerik egyistenhívő vallásként, miként prófétáikat is. Hogy a mindenkori politikai érdekeknek megfelelően, gazember politikusok – illetve politikai babárokra törő vallási vezetők – hogyan interpretálják egyes vallások szent iratait az egy más kérdés. Szerintem tanulságos az amerikai emigrációba kényszerített török Fetullah Gülen – az egyik legprominensebb mérsékelt moszlim vallási vezető – nyilatkozata iszlám és demokrácia viszonyáról, miszerint: ” az iszlám és a nyugati, szekuláris demokrácia 95%-ban összeegyeztethetőek, a maradék öt százalékért pedig nem érdemes harcolni…” A kemalista, szekuláris köztársaságot iszlamizáló fasisztoid rezsim nem véletlenül nem kedveli, pedig a rezsim sok prominense az ő iskoláiban végzett.

    Amúgy fő a humorérzék…

  • Kedves Eleftheria!

    Ha jol remlik a Hadith-ban van az, hogy Mohamed visszateresehez eloszor a zsidoknak haza kell koltozniuk. Csak arrol nem szol a fama, hogy azok a zsidok a zsido vallast, vagy az iszlamot gyakoroljak majd akkor?

    Kulonosebben nincs semmi elismerve. Regen is csak dimminek voltunk jok nekik, akiket szep lassan ki lehet fosztani. Csak azutan valtozott a helyzett jobba, hogy a Torok Birodalomnak szuksege volt angol es francia segitsegre az oroszok ellen, amit csak ugy kaptak meg, hogy eloszor meg kellett szuntetniuk a dzsizjat (amit a kufaroktol szedtek).

    Elegge nehez a Korant es a Haditot bekesen ertelmezni, foleg, hogy meg van nekik parancsolva, hogy a szoveg szo szerinti ertelmet vegyek, ne keresgeljenek benne valamifele magasztos dolgot. Akik megis megprobaltak es megprobaljak, azokat mindig is uldoztek, irtottak.
    Ez nem a politikusok, vagy 1-1 vallasi orult imam hobortja, ez az iszlam 1400 eve.

  • Eleftheria

    ” az iszlám és a nyugati, szekuláris demokrácia 95%-ban összeegyeztethetőek, a maradék öt százalékért pedig nem érdemes harcolni…”

    Vajon a „szabad akarat” kérdésében is 95 százalékban fedi egymást az iszlám és a nyugati szekuláris demokrácia? Moszlimként szabadon választhatnál-e vallást, világnézetet vagy házastársat? Egyelőre ott tartunk, hogy a muzulmánoknál tilos az emberábrázolás is. Más kérdés, hogy sok esetben nem tartják be, mert oly mértékben nehezítené meg a hétköznapi életük stb.