Eörsi István: Emlékezés a régi szép időkre

2016 október 18 5:40 du.4 hozzászólás

Örkény István Színház Stúdió (Asbóth utca 22.)

börtönmonológ

Eörsi István azonos című könyvének felhasználásával a szöveget szerkesztette:

 Bagossy László és Ari-Nagy Barbara

Eörsi István szerepében: Znamenák István

Rendező: Polgár Csaba

 Eörsi Istvánt 1957-ben öt, majd másodfokon nyolc év börtönre ítélték az „ellenforradalomban” betöltött szerepéért. Fogva tartásának éveiről az „Emlékezés a régi szép időkre” című könyvében számolt be, amely nem csupán a rabság hétköznapjainak keserű és ironikus felidézése, de a börtönfalakon túl zajló kádári konszolidáció, a kollektív felejtés kemény kritikája is. Előadásunkban egy lebilincselően őszinte szöveg segítségével beszélünk egy korszakról, annak ismert fő- és ismeretlen mellékszereplőiről, és e korszak tanújáról, akinek szókimondása fájóan hiányzik mai közéletünkből.

(forrás:színház)

Fotók: Gergely Bea

dsc_3099

dsc_3105

dsc_3143

dsc_3198

dsc_3216

dsc_3230

 

4 hozzászólás

  • https://www.youtube.com/watch?v=8FckhPmtE1A

    Talán, most sikerül a link. Kicsit hosszú, de érdemes végignézni.

  • 2005 ben otthon jártamkor ezeket az érdekes emlékeket találtam:

    …..”Piros a vér a pesti utcán,
    munkások – ifjak vére folyt,
    – a háromszín –lobogó mellé
    tegyetek ki gyászlobogót.

    A háromszín-lobogók mellé
    tegyetek három esküvést:
    sírásból egynek tiszta könnyet,
    s a zsarnokság gyűlöletét,

    S fogadalmat: te kicsi ország,
    el ne felejtese aki aki él,
    hogy úgy született a szabadság,
    hogy pesti utcán folyt a vér.

    Tamási Lajos:Piros vér A Pesti Utcán (részlet)
    Budapest , 1956.oktober 26-27.

    A nyáron Budapestet járva, sok, sok emlékművet találtam 56-os szabadságharcról, a számomra felejthetetlen történelmi eseményről.
    Egy nap, elhatároztam, hogy megtekintem a Parlementet. Amíg a sorban vártam a turistavezető hívására, kicsit körülnéztem a Kossuth Lajos téren! A várakozó csoportból az amerikaikkal megtekintettük az 1956 .oktober 25-i Sortűz Emlékművét,. Az emlékmű közvetlenül a Parlament északi bejáratánál, a tér kezdeténél található. A lyukas zászló alatt egy sírkő formájú emlékmű van, melyet Markovecz Imre 1991-ben tervezett ezzel a felírattal : Az 1956 oktober 25-i sortűz áldozatainak az emlékműve.
    Hátamögött függölegesen álló kötábla, rajta bronz domborművel Gömbös László l996-ban készített alkotása, ami egyszerüen : 1956-os Emléktábla . A”sír” előtt pedig két nyelvü felírat található.
    Az amerikai túristáknak aztán részletesen elmagyaráztam, hogyan is volt az akkoribban, okt. 25-én, rámutatva a közeli minisztérium tetejére, ahonnan a lővések érkeztek. Mondanom sem kell, hogy a békés, nyári napsűtésben, a túristák hitetlenkedve néztek rám ….
    A Kossuth Lajos téren mégegy emlékmű látható, a „Forradalom lángja „, Lugossy Mária 1996-ban gránítból készült szobra, melynek tetején egy örökös gázláng ég.
    A Parlament megtekintése után a Szt.István körútra mentem . Köztudott, hogy a 6-os is arra jár, arra szálltam fel, hogy lemenjek a Körúton a Corvin-közhöz.
    Most már remekül helyrehozott és kiépített mozi van azon a helye , ahol a legvéresebb csaták folytak ’56- oktober napjaiban. Először egy névsort vettem észre a falra kifüggesztve, fekete táblán, arany betükkel; a kivégzett forradalmárok névsora, melyet ha végig olvasunk megdöbbenünk, hogy némelyik milyen fiatal is volt. Külön tábla van a Filmpalota falán : Szabó Ilona emléktáblája a forradalom 17 éves hősi halottjának.. Domonkos Béla készítette 1994-ben
    Emléktábla van a „Pesti srácokról” is, melyet, Gulácsy-Horváth Zsolt alkotott bronzból, 1990-ben.
    Mindemellett egy nagyon sikeres szobor is található,a „Pesti srác” névvel a Corvin-köz bejárata mellett .A szobor Győrfi Lajos műve 1996- ból.
    Pesten látható még Bakács téren egy megrenditő emlékmű, az 1956-os mártír emlékmű, Czinder Antal alkotása, melyet 1993-ban készített bronzból és sűttői mészkőből-. Ez a mű két részből áll, egy földre, azaz járdára borúlt férfitest, és egy álló kőszobor ezzel a felírattal: Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc névtelen hősei és ártatlan áldozatai emlékére.
    Az Andrássy út 101-sz. ház falán Gyimes Miklós kivégzett újságíró domborműves emléktáblája van , mely Domokos Béla munkája 1996-ból.
    Ha átmegyünk Budára, a Tabánban messziről látható az 56-os obeliszk impozáns alkotása, melyet az 56-os emlékmű és kegyeleti alapítvány kurátora állitatott.
    Tudvalévő, hogy azokban az oktoberi napokban a Széna táren is kegyetlen harcok folytak, s most mikor a két nagy Mammut árúházba mentem cípőt venni, a 2. épület előtt figyelmes lettem egy érdekes, modern emlékműre aluminumból készült , s nincs ráírva más csak ennyi: 1956, majd közelében egy másik, szerényebb kőre úgyanez van írva, körülötte pedig kopjafák emelkednek.

    Budán még hátra van a Móricz Zsigmond téren egy emlékmű, amit a mai napíg nem emeltek. Tudomásom szerint, arrafelé is nagy harcok voltak és sok fiatal vesztette életét. Némelyiknek rögtönzött sírját magam is láttam azokban a napokban.
    Befejezésül, hadd írjak néhány sort a 301-es parcelláról, ami az Új temető (Rákoskeresztúri sírkert) legtávolabbi sarkában van, az 56-os forradalom és ezt követő megtorlási perek áldozataival, Nagy Imre és társai hamvaival. A rendszerváltásig nehezen, lopva lehetett csak megközeliteni ezt a helyet. Nagy Imre például, 1989-ig Borteleki Borbála néven volt itt eltemtve. A kivégzett miniszterelnököt és társai , arccal lefelé, zsákban kötéllel átkötve temették el. A kihantolás, és 1989 júius 16-án az újratemetés a rendszerváltás mérföldkőve volt.
    Ma, szépen rendezett a kegyhely, a kivégzettek sírkőve fölött egyforma fejfák vannak. Fejfa jelzi Povl Bang Jensen, dán diplomata emlékét, aki az ENSZ ben állt ki 56-ért. Nagy Imre sírja körül társai pihennek: Gyimes Miklós, Losonczy Géza, Maléter Pál, Szilágy József.
    Itt helyezték végső nyugalomra Kéthly Anna, 1990-ben Belgiumból hazahozott hamvait.
    Az 301-es parcellában nyugszanak a forradalom utáni megtorló perek áldozatai is, többekközött: Angyal István, Iván-Kovács László, Dudás József, Mansfeld Péter és Tóth Ilona.
    Nyugodjank békében…..

  • Figyelő:
    „A Kossuth Lajos téren mégegy emlékmű látható, a „Forradalom lángja „, Lugossy Mária 1996-ban gránítból készült szobra, melynek tetején egy örökös gázláng ég.

    Úgy hallottam (de nem láttam, egy ideje nem jártam arra), ezt a szobrot azóta eltávolították, azért, hogy restaurálják a tér 1944. március 19-e előtti állapotát. (Ahogy az ország akkori állapotát is.) Azt olvastam, hogy a szobrot azért újra felállították, valahol Kőbányán, egy kutyafuttatónál.