Nevében a szeretet

2016 október 20 8:59 de.5 hozzászólás

Angolul tudók körében találós kérdésnek is jó lenne: melyik az az ország, amelyik nevében megtalálható a szeretet szó? Kipróbáltam. Tíz ember közül – három percen belül – egynek sem sikerült. A kérdés ugyanis nem annyira az ismereteket, inkább a vizuális képességet teszi próbára.

szlov-1

Ez az ország Európa középső részén, a Velence – Bécs – Budapest által alkotott háromszögön belül helyezkedik el. Így már könnyebb? Idén ünnepelte fennállásának huszonötödik évfordulóját. Közvetlen szomszédunk, tőlünk délnyugati irányban fekszik, természeti értékekben gazdag. Az Alpok, a Földközi-tenger, a Karszt-vidék és a Pannon-síkság övezi. Ott a természet csodálatosan zöld. Az ország 60 százalékát erdőség borítja. Területének több mint kétharmada védett övezet. Az pedig, hogy állami létében ennyire fiatal egy fontos előnyt is jelent: sohasem harcoltunk, sohasem háborúztunk egymás ellen, kapcsolataink most is kitűnőek! Ha eddig nem sikerült kitalálni, akkor hát álljon itt a megoldás! A világon az egyetlen ilyen ország Szlovénia! Ha angolul írom: Slovenia – mindjárt érhető a megfejtés.

szlov-2

Az ország előkelő helyen szerepel az utazni vágyók listáján, de maga is mindent megtesz azért, hogy odavonzza a turistákat. A Szlovén Idegenforgalmi Hivatal pár nappal ezelőtt találkozót szervezett Budapesten, a szakma 28 képviselője jött el tőlük, hogy a magyar szakembereknek bemutassák kínálatukat. A résztvevőket őexcellenciája Škrilec Ksenija asszony, a Szlovén Köztársaság magyarországi nagykövete köszöntötte. Meg vagyok győződve arról – mondta, hogy az idegenforgalom a jószomszédi kapcsolatokat még szorosabbra fűzi. Szlovénia azért kedvelt hely a magyar turisták számára, mert szintén négy évszakos ország. Minden évszakra külön kínálata van. Nemcsak vonzó helyszínekkel, de kiváló ételekkel és borokkal is várja a látogatókat. Olyan változatos a kínálat, mint amilyen változatos Szlovénia földrajza. Lehet a tengerben fürdeni, a hegyekben kirándulni, barlangokban barangolni, régi városokat felfedezni, síelni és ezt mind többen ismerik fel. Az idén, januártól augusztusig már 14 százalékkal több magyar turista érkezett, mint tavaly! Ugyancsak sokan keresik fel az első világháborús emlékhelyeket, az Isonzó völgyét, ahol rendezett temetőkben számtalan magyar katona nyugszik.

ksenija-3

Aki először indul Szlovéniába, jól teszi, ha előbb tájékozódik. Ebben kiváló partnerre is talál a Budapesten működő Kompas Touristik International-nál. Az eredetileg még Jugoszláviában, az ötvenes években alapított iroda 1992 óta tevékenykedik Magyarországon. A találkozón megjelent képviselője, Viktor Teimel véleménye szerint az ország nagy előnye, hogy a legfontosabb látványosságok könnyen elérhetők autópályán. Nem kell szerpentineken vezetni. Lehet leruccanni egy hétvégére, a legérdekesebb helyszínek pedig akár egy hét – tíz nap alatt bebarangolhatók. Vannak itt gyors folyók, hegyek, kiváló borvidékek, ritka természeti szépségek. A nyugaton elterülő titokzatos karsztvidéken több mint tízezer cseppkőbarlang található. Postojna barlangja például a leglátogatottabb egész Európában. Több kilométeres túrát tehetünk benne, a mozgást kisvasút segíti, mert – amit kevesen tudnak róla – régen katonai menedékhely volt. Aki békésebb látványosságra vágyik, felkeresheti Lipica híres ménesét, melyet még 1580-ban alapított I. Ferdinánd, aki pont a legzűrzavarosabb, törökellenes háborúk idején volt magyar király.

szlov-3

Az ország sokak által egyik legszebbnek tartott területe a Bled-i tó, mely mindössze 537 kilométerre van Budapesttől. Itt is van egy utazási iroda, a Bled Tours, ahol magyarul beszélő munkatársak, idegenvezetők segítik az érkezőt, hogy megtalálja a számára leginkább megfelelő nyaralási, szórakozási lehetőséget. Aki egész Szlovéniából csak ezt az alpesi ékszerdobozt látja, már annak is megérte az utazás – olvashatjuk róla a Hibernia Kiadónál megjelent „Csodaszép Szlovénia” című útikönyvben. A Bled-i kastély a legrégebbi Szlovéniában, írott források először 1011-ben említik. A parton, a tó fölött álló kastély, a romantikus szigettel és a templommal szinte az ország jelképe lett. A szigeten előbb a szerelem pogány istennője, Živa szentélye volt, csak később cserélték fel Máriával. Ma fenséges, gótikus templom áll a helyén.

szlov-4

A fővárosról, Ljubljanáról is kevesen tudják, hogy a központja egy szigeten terül el. Itt áll a vár, mely több, mint fél évezrede koronaként magasodik a város fölé és impozáns erődítményként a város jelképe is lett. Ljubljana 2016-ban elnyerte az „Európa zöld fővárosa” címet és ezt a látogató pontosan érzékelheti is. A vár felfedezése már a városközpontban elkezdődik, ahonnan panoráma siklóval lehet néhány perc alatt feljutni a várdomb tetejére. Már innen gyönyörű a kilátás, de a kilátótoronyból szép idő esetén majdnem az ország egyharmada belátható. Ráadásul a várban, a kilátótorony felé vezető úton berendezett állandó kiállításon a látogatók felfedezhetik, miként változott a városkép az elmúlt 4500 év folyamán. Befejezve a sétát, megpihenhetünk a számtalan étterem egyikében. Szlovéniában 170 hagyományos étel ismeretes. Az ízletes, helyi termelésű ételek még a legigényesebb vendégek igényeit is kielégítik.

szlov-5

A Földközi-tenger partvidéke ideális lehetőséget nyújt az úszásra, vitorlázásra, az utazó bejárhatja a Szlovén Riviéra gyöngyszemének is nevezett Piran, a középkori város szűk utcáit is. Innen továbbhaladva Olaszország felé, útba esik a Strunjan Nemzeti Park, ahol pár napot akár el is tölthetünk a Belvedere Hotels – no nem szobáiban – hanem a tengerre néző, kis, különálló villácskáiban. Majd tovább a 111-es úton, ott lesz előttünk Isola, a régi halászfalu, ami ma már inkább számot tarthat „A Helyi Fesztiválok Városa” névre. Itt évente mintegy húsz, különböző fesztivált rendeznek. Van Narancs bor fesztivál, Filmfesztivál, Oliva fesztivál, Halászfesztivál, Sörfesztivál, Bazsalikom fesztivál, Chili fesztivál, még Paradicsomszósz fesztivál is! Hát csak tessék választani! Szlovénia egész éven át várja az élményekre vágyó felfedezőket.

Révay András

5 hozzászólás

  • Christopher Adam

    Csodás ország. Utoljára 1995-ben jártam ott, akkor még elsős gimnazista voltam. Bled és Ljubljana is nyomot hagyott rajtam.

  • Nagyon nagy örömmel olvastam, értékes dolgozatodat, ami arról értesít bennünket, hogy nálunk az egyre növekvő fizetőképesség, már a szomszédokat is felfedezi ! – Amerika szerte pozitívan cseng ez a szó, hogy **SLOVENIA** … egy hölgynek köszönhetően …Valószínűleg a „szomszéd kisasszony” maga sem gondolta, hogy húsz évvel később, férjének köszönhetően First Lady
    lesz belőle. Igen, valójában ő Melania Trump, Donald Trump republikánus elnökjelölt felesége, és csodafegyvere…

  • Az én dédapám Oroszországban volt fogságban, és Kínán keresztül jött haza. A fogolytáborból egy csoportképet küldött, „balról egy japán katona, jobbról egy osztrák bajtárs” írta a rokonoknak.

    Idehaza az emlékezetpolitikában sokkal többet foglalkoznak a doberdói eseményekkel, mint Przemysl erődjével, akárhogy is kell ezt kiejteni. De olvastam, Orbánék akarnak emlékművet az I. világháborús katonáknak.

  • abwind
    2016 október 20
    11:07 de.

    Nálunk Horváto. olcsóbb, mint a Balaton. Nem mintha nyaraltam volna bárhol is az elmúlt tíz évben.

  • Révai Andrásnak megköszönöm ezt a Szlovéniára
    gusztuskeltő szines tájrajzot. Bizony Budapestről még kiruccanás kategóriában is helyezhető, köszönhetően a mai közlekedés lehetőségeinek. Én pedig innen Texasból tervezek egy hoszabb látogatást ebben a mindenképp vonzó országban, mégpedig hamarosan.