Kifütyülték Justin Trudeau miniszterelnököt a fiatal munkások

2016 október 26 11:22 de.10 hozzászólás

Vége van a csaknem egy évig tartó liberális politikai mézesheteknek Kanadában. A napokban derült ki, hogy a Liberális Párt tavalyi választási ígérete, miszerint átírják Kanada választási törvényét és arányosabbá teszik a rendszert elakadni látszik. Justin Trudeau kormányfő egy francia nyelvű Le Devoir interjúban mondta el, hogy ez ma már nem olyan sürgető probléma, hiszen most már a Liberális Párt van hatalmon, nem pedig a konzervatív Stephen Harper miniszterelnök, „aki alatt oly sokan el voltak keseredve, azt mondván: ‘választási reform szükséges ahhoz, hogy ne az a kormány legyen hatalmon, amelyet nem kedvelünk.'” A szerencsétlen mondat – mely egyértelműen azt sugalja, hogy ha a liberálisok vannak hatalmon, akkor maradhat minden a régiben – kiverte a biztosítékot a baloldali ellenzéki pártoknál is, amelyek mind támogatják a választási rendszer arányosabbá tételét.

Szintén növekszik a feszültség a liberális kabinet és az őslakosság között. Megválasztása után Trudeau előtérbe helyezte a szövetségi kormány és az őslakosság közti vizony javítását. Többek között ígérte, hogy jelentősen megnöveli az őslakossági oktatásra fordítandó költségvetési keretet. Ezzel szembe néhány hete azt tapasztaljuk, hogy növekvő feszültségek alakultak ki az őlakosság és a kormány között, amiután a kormány csendben engedélyt adott ki arra a 9 milliárd dolláros British Columbia-i gátépítési projektekre, amelyet az őslakossági közösségek hevesen elleneznek és amelyet bírósági úton próbálnak leállítani. A West Moberly és a Prophet első nemzetek „árulásnak” nevezték a történteket.

Ezen a héten pedig botrány tört ki a Canadian Labour Congress konferenciáján, amikor 30 percen keresztül fütyülték ki és zavarták meg bekiabálásokkal Justin Trudeau beszédét. A közel 300 jelenlévő közül 25-en hátat fordítottak a liberális kormányfőnek amikor elkezdte beszédét. Rajtuk kívül néhány tucatnyian az őslakosság elleni „árulást” kérték számon a kormányfőn, van aki pedig a Csendes-óceáni Partnerség (TPP) nevű szabadkereskedelmi megállapodást.

Trudeau elegánsan és nyugodtan viselte a bekiabálásokat. Több alkalommal megszakította beszédét és csendben állt a mikrofon előtt. Egyik alkalommal elmondta, hogy ő „jóhiszeműen” érkezett a fiatal munkások közé, hogy párbeszédet folytasson velük.

trudeau-fiatal-munkasok

„Uraim, ha Önök hátat fordítanak nekem amikor felvetésükre válaszolok, akkor nem tudok választ adni”–mondta a kormányfő.

„A kampányszlogenek most már nem elegendőek!”–válaszolt az egyik tüntető, aki a magas elektromossági árakról faggatta Trudeau-t.

Volt olyan közszolga aki pedig azzal vádolta a kormányt, hogy a jobboldalhoz hasonló rosszindulattal tárgyal az őket képviselő szakszervezettel.

A konferencia végén, a részvevők egyharmada nem volt hajlandó tapsolni a kormányfő beszéde után–némán álltak vagy ültek és demonstratív módon fejezték ki csalódottságukat a liberális kormányban.

Ennel ellenére, még mindig viszonylag magas a kormányzati teljesítménnyel való elégedettek aránya. A Liberális Párt támogatottsága két ponttal csökkent és most 48 százalékon áll. A Konzervatív Párt pedig messze második helyen találja magát, 30 százalékos támogatottsággal. A baloldali Új Demokrata Párt támogatottsága 11 százalék a Forum felmérése szerint.

10 hozzászólás

  • Jobbra tolódás a tőkés uralkodó osztályok által megkövetelt neoliberális gazdaság és szociálpolitikához való alkalmazkodás jegyében. Persze azért nyilván nem lehet Kanadában mindent megtenni amit Magyarországon vagy akár a déli szomszédbeli fasizálódó Leviáthánnál, amely gyakorlatilag a „Nyugat Szovjetuniója”…

  • Nem tudni, miért fütyülték ki, hiszen ők választották meg.

  • Hát igen, várható volt, hogy lehullik a lepel és kiderül az igazság. Trudeau csak azért nyert választást 1. mert a sok állami munkahely csak akkor marad meg ha liberálltak győznek, 2. mert jó néz ki és sok választónak ez is elég, 3. mert azt ígérte, hogy legalizálja a léte növényét. Ebből is látszik, hogy az átlag kanadai szavazók IQ-ja mennyire alacsony. Szinte napi szinten derül ki az is, hogy Kanada se szabad, se demokratikus. Sajnos a választási reform nem fog semmit se megváltoztatni mert ameddig van politikus addig jobb nem lesz. A politikus csak akkor nem hazudik amikor csukva a szája. Azt is tudni kell, hogy attól, hogy itt többpárt rendszer van még attól demokrácia nincs. A kanadai politikai pártok valójában ugyanannak az establishment-nek a különböző szócsöve, magyarul lehet választani hogy ki dugja fel a legújabb baromságokat…síkosítóval, mert ugye kicsit humánusabb és itt erre „nagyon” sokat adnak. No, szóval azt hallottam minap a rádióban, hogy a fiatalok jobb ha felkészülnek arra, hogy nem lesz hosszútávú munkájuk, egyre gyakoribb lesz a rövidlejáratú szerződéses munka és valószínű, hogy az karrierjük folyamán többször is át kell, hogy képezzék magukat. Mi ez ha nem a fiatalság elűzésének a kezdete? Az már most is probléma, hogy nincsenek relatív jól fizető állandó munkahelyek. Egyre kevesebb fiatal házasodik és ha igen, az se tart sokáig. Sok gyerek születik házasságon kívül, akarva-akaratlanul, család mint olyan már inkább csak mítosz. Szóval haladunk lefelé egyre jobban. Kormányból már annyi van, hogy még a csapból is ők csöpögnek és egyre több pénz kell nekik, hogy fenntartsák azt a sok, legtöbb részt kitalált, agyonfizetett „munkahelyet”. Enyhén szólva szégyen, hogy egy ekkora ország amely nemigazán szorul behozatalra ennyire a béka segge alatt legyen minden téren. Persze sok országhoz képest sokkal „jobb” viszont a saját lehetőségéhez viszonyítva nem.

  • Kedves Starchild,
    kifelejtette, hogy a nők imádják Trudeau
    szép profilját és hajfürtjét kedvelik!
    Soha nem szabad elfelejteni a női szavazókat!

  • Sajnos, Donald Trump elfelejtette!

  • Figyelő
    2016 október 27
    4:42 du

    Nem voltak a nők kifelejtve de úgy kellet írnom nehogy egyes „férfiak” megsértődjenek, hogy diszkriminálva érzik magukat…tudja szivárvány uralom van és így pollkorrekt, ha érti mire gondolok 🙂 🙂

  • Hogyne érteném!

  • Kifütyülték, és ez a rohatt, fujjabelemkijön liberálbosevik kormány mégsem hoz új törvényt, hogy hogyan kell viselkednie az átlagpógárnak..

  • falusi, arra törvény nincs, hogyan kell viselkedni.
    A durva, türelmetlen és kötekedő tömeg bizony szépen kifejlődött Magyarországon a szocializmus alatt.-
    Pl. ha a vásárcsarnokban megfogsz egy gyümölcsöt, hogy vajon érett e, rád ordít az eladó, hogy „ne tapogassa” a vevő- A Lukács fürdőben a kabinos rád ordít mert keresed a kabinodat, az újságárus azért, mert nincs aprópénzed.
    Mindenki obszcén nyelven küldi el a halandót melegebb éghajlatra.
    Ha tetszik, ha nem, ez a stílus, a szocializmus hagyatéka.

  • Úgy tűnik, hogy Kanadában is átvették az emberek ezt a stílust!