Rajk László tart előadást Montreálban a Holokausztról és a művészetről

2016 október 27 11:32 de.8 hozzászólás

Rajk László, a Saul fia című Oscar-díjas 2015-ös film díszlettervezője tart előadást a montreáli Concordia Egyetemen Art and the Holocaust: The Making of Saul of Son címmel 2016. november 4-én, 15 órától. Az előadás szervezésében a Kanadai Magyar Demokratikus Charta is együttműködött. Rajk László művészeti és ember jogi múltja több évtizedre nyúlik vissza. 1975-től a kibontakozó demokratikus ellenzék egyik vezéralakja. Az akkori magyar egypártrendszer fekete listára tette és csak a rendszerváltás után alkothatott ismét saját neve alatt. Az első, 1990-es szabad választások után szabad demokrata képviselőként került a magyar Országgyűlésbe, ahol hat éven keresztül szolgált.

Rajk László hivatásos építészmérnök, ezen kívül több mint ötven filmen is dolgozott díszlettervező és produkciós designer kapacitásban. A The Art Directors Guild Award nevű kitüntetésen kívül, Franciaországban a Chevalier de l’Ordre national du Mérite rend tagja lett, ezzel is elismerve kimagasló, évtizedeken keresztül tartó munkásságát. 2016 augusztusában visszaadta az összes olyan kitüntetését, amelyet a magyar államtól kapott, ezzel tiltakozva az ellen, hogy a jelenlegi magyar kormány a kisebbségek elleni gyűlöletet hirdető személyeket tüntetett ki.

Az előadás publikus és ingyenes, ugyanakkor a belépés az előzetes regisztrációhoz van kötve. A Concordia Egyetem belvárosi Sir George Williams campusán, a Henry Hall Building H-635-es termében kerül megrendezésre.

A legközelebbi metróállomás a Guy-Concordia (Zöld vonal).

Rajk László

Rajk László

8 hozzászólás

  • Auróra Boreálisz

    A cikk hibája, hogy elfelejtette megemlíteni, hogy Rajk László tervezte Nagy Imre miniszterelnök újratemetésére rendezett gyásszertartásra a Hősök tere-i Műcsarnok homlokzatát, és oszlopsorát díszítő gyász installációt.

    .

  • Auróra Boreálisz
    2016 október 29
    5:07 de.
    Az információhiány nem törvényszerűen hiba. talán udvriasabb lett volna ha azt írod, ” hadd egészítsem ki azzal, hogy…”

  • Auróra Boreálisz

    T. Falusi!

    El kell ismernem, igazad van, nem fogalmaztam elég finoman.

    E kiegészítésnek viszont ott és abban van nagy jelentősége, úgy teljes a kép róla, hogy az említett esemény sarokkő volt a két rendszer mezsgyéjén. Azonban az ő személyes közreműködésének külön hangsúlyt ad az is, hogy ezt annak a Rajknak, a szintén jelentős mártír kommunista vezetőnek, volt belügyminiszternek gyermekeként alkotta meg, akinek újratemetése 1956-ban, 3 héttel a történtek előtt, igazi olaj volt a tűzre, amelyen még maga Nagy Imre miniszterelnök, a reformkommunista Központi Bizottsági tag is részt vett…

    [Mellesleg a filmhíradó tanúsága szerint, az akkor még kis Rajk Laci is jelen volt a szertartáson az anyukája mellett.]

  • Seres Róbert

    Sajnos Rajk László nem mártír, hanem megvezetett balek volt, olyan mint a királyfi játszótársa, akin a pajtása csínyeit leverték, azaz kiválasztott bűnbak!

  • Auróra Boreálisz
    2016 október 31
    1:41 de.

    Ezis is igaz.
    Kádár „védőszárnyai” alá vette a kis Rajkot.

  • Érdekes, egy beírásom itt nem jött le.
    Még egyszer: Rajk László vezette be az ÁVH szervezetet Magyarországon. Ha ezt a magyarság elfelejti, akkor nagy bajok vannak.
    Fiának művészi eredményeit nem vonom kétségbe. Remélem, hogy apja politikai eszméit nem követi.

  • Kedves Figyelö!
    Ugyan mi köze Rajk László Jr-nak apjához? Nem is imserte, hisz ö meghalt amikor még alig volt 1 éves, és elég nehéz gyermekkora volt mert anyját is megbüntették az apja miatt miatt.

  • Hát, a név emlékezetes, ez a helyzet. A fiúnak mi köze az apjához?
    Valami csak van, remélem.