Orbán(ia) ellenáll(na)

2016 október 28 12:22 du.89 hozzászólás

Ha péntek, akkor Orbán-interjú, publikálta ma reggel a már Orbániát szolgáló origo.hu, amelynek tudósítása szerint a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában Orbán Viktor az immár hagyományos péntek reggeli interjúját adta, valójában azonban Orbániának egy erre a célra ebben az időben – immár valóban hagyományosan – neki fenntartott mikrofonállványnak beszélt.

Hogy mit, azzal még várjunk egy kicsit.

Előbb tudjuk meg, hogy mit várt tőle a voltaképpen általa eltulajdoníttatott origo.hu tudósítója! Azt várta, hogy a kormány feje értékeli majd az október 23-ai nemzeti ünnep történéseit, meg azt is, hogy az államfő visszaküldte a Háznak a szélenergiáról szóló törvényt.

Újságíróként feltételezte még, hogy a kormányfőt az interjúban alighanem kérdezik.

Merthogy ez az interjúkészítés szabálya.

Várta tehát a kérdést egyebek között az előző napi kormányinfón elhangzott bejelelentésről, arról tehát, hogy “megszűnhet a letelepedési kötvény rendszere, ami a Jobbik követelése volt, de a kormány elválasztaná ezt a kvótareferendumot követő alaptörvény-módosítás megszavazásának kérdésétől”, hiszen a bejelentés fogadtatása legalábbis árnyaltnak tekinthető. (“Holmi irreveláns, bagatell, banális, mellékes, apró-cserő, csekély, csip-csup, piszlicsáré, pitiáner, piti, kevésbé fontos és kevéssé fontos, azaz egyáltalán nem fontos, nem jelentős, nem lényeges, nem is lényegbe vágó, még kevésbé kiemelkedő ügyet összekötni valamely össznemzeti üggyel nem csupán kisszerűség, hanem, ne fogja vissza magát minisztereink miniszteriális minisztere, mondja ki nyiltan: protokollárisan illetlenség, ismeretelméletileg értetlenség, hontudatosan fogalmazva pedig hazaárulás” – kommentáltam például én).

És feltételezte, hogy “a miniszterelnöki rádióinterjú témái között – sok más mellett – bizonyára szó esik a bőnyi rendőrgyilkosságról” is.

Nos, nem esett szó.

Nem esett szó sem az október 23-ai nemzeti ünnep történéseiről, sem a szélenergiáról, mi több, a miniszterelnök egyetlen mondatra se méltatta, ami közvéleményt az előző napon felkavarta, amitől zengett az internet.

orban-mobil

 (Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala)

Bizonyára nem olvasta a facebookon általam közzé tett korábbi közleményhez csatolt soraimat, hogy “a megölt rendőr kinek az áldozata, ha a menekültek levadászására készülő álarcos géppisztolyosokról közzé tett tavalyi fényképes írásban feltett kérdés sem a kormányt, sem a TEK-et nem moccantotta meg?”

Pedig hát a sameszai elé tehették volna, mert a hét legfontosabb belpolitikai eseményei közül ez a szörnyűség vitte a prímet, s a rendőrgyilkos náci vénségre vonatkozó bejegyzések közül száznál jóval többen osztották meg ezt az egyetlen egyet.

Nem, a kormányfő szinte semmi másról nem beszélt a rádióban ezen a pénteken, mint a migránsáradatról (amelyet Európa nem megállítani szándékozik, hanem a betelepítésüket óhajtja intézményesíteni), és a 3,3 millió ember (a Magyarországot ért bírálatokkal szemben kinyilvánított) akaratáráról.

Még a legfőbb sameszminisztere előző napi bejelentését se méltatta igazán figyelemre, mert csupán megemlítette, hogy a betelepedési kötvény rendszerének eltörlésére vonatkozó jobbikos “kérést” az alaptörvény-módosítás megszavazásáért cserébe a kormány nem fogadja el.

Az alaptörvény-módosítás pedig meglesz, mert szerinte Magyarország “alkotmányos ellenállást választ arra az esetre, ha az Európai Bizottság kitart a kötelező betelepítési kvóta mellett, és ezzel szembemegy 3,3 millió ember akaratával”.

Ezt mondotta volt ma a mikrofonnak Orbán Viktor, aki szerint a kormány az ellenállásra minden lehetőséget megragad, s ha kell beperli az Európai Bizottságot is.

Amelynek munkáját egyébként Navracsics Tibornak biztosként dolga erősíteni.

Aczél Gábor

89 hozzászólás

  • Van ennek az irasnak valami ertelme?

  • Hogyne volna! Orbán bunkozása.

  • Ez az iromány már tényleg a bohózat kategóriája.
    Bár legyünk óvatosak, mert marxista-leninista főhozzászólóink (VakOnd és Eleftheria) még nem nyilvánítottak véleményt.
    Szomoru, de az ember néha visszasírja a tragikus sorsú Illét……!

  • Nem is vártam mást, mert

    _először is hogy mit mondjon a miniszterelnök úr, azt már hetekkel előbb megfogalmazták.

    _másodszor is mihamarabb ki kell léptetni minket az unióból, tehát ezt kell sulykolni.

    _harmadszor is már rég nem tud semmit arról, hogy mi van az országban. Brezsnyev jut eszembe róla, amikor mostanában látom. Brezsnyev az utolsó évében…

  • Hm.. Valamit nemértek..
    Az ország miniszterelnöke, még egy „részvétem a csládjának” erejéig sem volt hajlandó megemlékezni egy rendőrőrnagy szolgálatvégzés közben megegesett haláláról.

    És igazmagyariaink, a cikk íróját ekézik, mert merte szóvátenni..
    Hm. Udvarias leszek, szal anyátokról egy hangot sem…

  • Hát azért , gondolom van egy kis különbség Brezsnyev és Orbán között.
    Pl. B. néhány ezer embert felakasztatott, Orbán hányat?

  • klinikai eset mar ez a nagy ellenallas..sajnos, nehany hozzaszolas is (Figyelo…)

  • Figyelő
    2016 október 28
    8:54 du.
    Figyelemre méltó gondolattársítás, Orbánról Brezsnyev! Nekem nem jutott volna eszembe. De most kettejük elvtársi szájcsókját is elképzelem.

  • Figyelő
    2016 október 28
    8:54 du.

    Már megint eltévedtél.

    Brezsnyev nevéhez nem fűződik politikai indíttatású kivégzés. Persze gazdasági és polgári ügyekben nyilván volt ilyesmi, ahogyan nálunk is lenne, ha Miviktorunknak sikerült volna bevezetni – ahogy szerette volna mindig (ő maga nyilatkozta nem is egyszer) – a halálbüntetést.

    De várjuk ki a végét. Tudjuk, van néhány necces titkosszolgálati eset. Majd Miviktorunk bukása után fény derül ezekre is (pl. Váradi Antal, Welsz Tamás…)

  • Figyelő 8:54

    Legalább egy nevet közülük !
    Mert, ha mondjuk a rossz lépéseit sorolta volna, tegyük föl az afganisztáni beavatkozást, akkor legalább azt mondhatnánk, hogy na ez a Figyelő mégiscsak sejt valamit a történelemből, ám így marad a jó-öreg blöffös Klári…
    Amúgy meg őt, az öreg Leót is csak gyógyszerekkel tartották formában akárcsak Orbanínit, igaz akkor Brezsnyev már 30 évvel volt idősebb a mai Orbánnál. Ennyi fórra ő már nem is építhet, hálistennek…
    Tehát Almási benyomásai a nem éppen délceg magyar Vezérről igenis találóak.
    ˙

    .
    Ui. Hitlerben is egyedül a heroin tartotta még a „lelket” – ha ugyan beszélhetünk lélekről – amit, az őt árnyékként követő orvosa adagolt neki. – Orbán elsötétített fekete mikrobuszába sem látott még be senki, akár egy mentőautóba… 😀

    .

  • Az interjú leirata elolvasható, a kabinetiroda honlapján…A Riporter Kocsis Éva, 20 spontán, kérdést tett fől, főleg a küszöbön álló, EU-s, ügyekről, alkotmány módosításról stb…Az a baj az Orbán gyűlölőkkel /ez demokratikus jog/ szellőzetlen, dohos, naftalinszagú szóhasználattal, operálnak, ami a mai olvasónak már értelmezhetetlen… Valóban, néhány volt rendőrségi takarítónő, mozgalmi özvegy, pár drogos, meg az általam tisztelt Ungváry /aki a könyvét promotálta reménykedve a baloldali szubkultúrában/ aki síppal zavarta a megemlékezőket… Ezeknek nem csinált reklámot a riport…A cikkíró, nyomdászból lett „újságíró” /a lövöldöző náci vénség korosztálya/ amire igen büszke… ez a foglalkozás a mai fiatalság körében elég visszataszító, és szégyellni való… Ami igazán megmosolyogtató, hogy önmagától idéz ! Persze, a magas lóról, való szövegelés, akkor válna értékelhetővé, ha valami politikai opciót tartalmazna, a jövőre nézve, ok. Orbán nem kell, de kit támogasson az olvasó ???

  • Én nem Viktorkát hibáztatom ezért a riportért.Az újsáíró főfeladata nem segget nyalni hanem kérdezni. Még ha ezért esetleg holnap az utcán találja magát. Manapság egyre kevesebb az olyan firkász aki neki mer szegezni sok kellemetlen kérdést az interjúalanyának. Az interjúalany kér dolgot tehet: izzad és mellébeszél, próbálja magát kimagyarázni, avagy dühösen azt mondja erre nem válaszolok de ez többet ér ha ilyent mond mindennél.

  • Aczél, olvasson figyelmesebben , kinek jutott eszébe Brezsnyev és Orbán összehasonlítása.
    Almási, neked jutott eszedbe a hasonlítani, de azért, nem tudod Viktorodra fogni az akasztást, vagy a börtönbe juttatást.
    Majd akkor sírjatok, ha ilyen elnököt kaptok.

  • Milyen jó, hogy lehet valakit piszkálni, itt van a Figyelő.
    Alacsony IQ-val nincs is más lehetőség!

  • Kedves Figyelő!
    Öntsünk tiszta vizet a pohárba!
    Nekem valóban Orbánt látva manapság, Brezsnyev utolsó évei jutnak eszembe.
    Szabad ezt elmondanom? Vagy nem, mert a te hófehér viktor-imádó lelked megsértődik? Netán szabályozni szeretnéd, hogy mi jusson eszembe? 😮

  • Hegedűs Sándor

    Ez az ember (még ha picike, de mégis egy ország zsarnoki diktátora!) tényleg csak a mikrofonállványban bízik, egyszerűen SZÁNALMAS! Gyakorlatilag elvesztette a kapcsolatot a valósággal, és sajnos a szervilis lakájai meg nem mernek neki szólni: miniszterelnök úr meztelen a király! Mégy egy részvétnyilvánításra sem méltatta a szerencsétlen legyilkolt rendőrt, aki szolgálat közben (feltehetően belső rendvédelmi hiányosság okán) értelmetlenül vesztette életét!

  • Aczél Gábor

    „Bizonyára nem olvasta a facebookon általam közzé tett korábbi közleményhez csatolt soraimat, …”
    Ez tényleg felháborító, legalább annyira mint amikor anno az Ille Pityunak sem válaszolt!
    Mocskos bugris! 🙂

  • Kedves Alma,

    Tőlem azt írsz, mondasz amit akarsz. Mivel jól ismerem a képét Brezsnyevnek, mertem azt állitani, hogy Viktor nem hasonlít rá, elnézést.

  • Ja és köztudott volt, hogy Brezsnyev kora a véres emlékeknek. Én éltem abban a korban és emlékszem a képére is és a tetteire-is.

  • Kedves Hegedűs Sándor!

    ” Mégy egy részvétnyilvánításra sem méltatta a szerencsétlen legyilkolt rendőrt, aki szolgálat közben (feltehetően belső rendvédelmi hiányosság okán) értelmetlenül vesztette életét! ”

    A zannnnyat! Es huj! Ilyesmi bezzeg nem tortenhetne meg Kanadaban, a vilag legdemokratikusabb es legszabadabb orszagaban!!!

    http://www.barenakedislam.com/2016/10/23/canada-prime-minister-justin-trudeau-refuses-to-commemorate-anniversary-of-muslim-terrorist-attack-on-parliament-which-killed-a-canadian-soldier-2-years-ago/

    (Jo, tudom par napja mar kuldtem ezt a linket, de nem mindenki olvassa.)

    Most akkor a True-dope is labbal tiporja az emberi szabadsagjogokat, fasiszta, naci, vege a sajtoszabadsagnak Kanadaban is … stb … stb … stb?

  • Figyelő
    2016 október 29
    7:05 du.

    Mondanál erről valami közelebbit?

  • Kedves Figyelő!

    Az as véres kor, ami re te emlékszel, Sztálin kora. Már Hruscsov kora sem volt véres, Brezsnyevé pedig egyenesen punnyadt volt… 😀

    Persze leszámítva Hruscsov leváltását (de gondolom, őt nem sirattad meg), valamint a „prágai tavasz” leverését, de azt sem követték véres leszámolások…

    Summa summárum, akárhogyan is utálsz minden „kommunistát”, azért nem mindegyik volt véreskezű…

  • Én is kíváncsi vagyok Brezsnyev viselt dolgaira Figyelő tolmácsolásában, viszont kristálytisztán értem Almát.
    Talán mert mindketten oly korban éltünk Magyarországon, hogy félszavakból is értjük egymást…)))
    Szervusztok, jó reggelt !

  • OKAY!
    Brezsnyev kora igazán szép volt, mind az orosz embereknek, mind a magyaroknak!
    Remélem ez tetszik!

  • Kedves Figyelő, nekem Miviktorunk egyáltalán nem tetszik, és ezért hasonlítottam Brezsnyevhez, aki szintén nem tetszett nekem… Azért, hogy benne, van a fenekedben a tüske, hogy ellentmondj, és Miviktorunkat minden határon túl megvédd, még nem kéne összevissza beszélned… 😀

  • Kedves mavtelep!
    Lássuk, kivel és mennyire értjük egymást!

    A lengyel elvtársak a május elsejei felvonulásra készülődnek. A párttitkár kiosztja a feladatokat:
    – Kaminski elvtárs, te viszed Brezsnyev eévtárs képét, én pedig Jaruselsky elvtársét…

    Következő évben megint:
    – Kaminsky elvtárs, te vidd Csernyenkó elvtárs képét, én meg majd viszem Jaruselsky elvtársét…

    Harmadik évben:
    – Kaminsky elvtárs viszi Andropov elvtárs képét, én meg, ahogy szoktam, Jaruselsky elvtársét.

    Negyedik évben:
    – Gondoltam én valamit, Kaminsky elvtárs! Mi lenne, ha idén én vinném Gorbacsov elvtárs képét, és te vinnéd Jaruselsky elvtársét… Neked olyan szerencsés kezed van…

  • Almási Alma, neked nem tetszik Viktor, na és?
    Mindenkinek jogában áll a szabad választás joga és főleg a véleménye.
    Nekem hál Isten, semmi közöm nincs a mai magyar politikához, de szerény véleményem az, hogy a maga Jézus Krisztus lenne egy miniszterelnök Magyarországon, Ő sem tetszene.
    Mi, magyarok már ilyenek vagyunk, sajnos!
    Ezért nem jutunk előbbre és toporgunk saját gyűlölködésünkben.

  • Figyelő, ne legyél már olyan sértődött és savanyú… Neked szerény véleményed, hogy Orbán Viktor az ideális magyar kormányfő. Nem kell az ilyesmit letagadni vagy szégyellni. Van ilyen. Attól még lehetsz rendes ember… 😀

  • Almási Alma
    Jelcin képét már nem hurcálasztuk…)))
    Szervusztok, jó estét !

  • Kedves Almasi!

    Irod a Figyelonek:

    ” … akárhogyan is utálsz minden “kommunistát”, azért nem mindegyik volt véreskezű… ”

    Ez igaz. A tobbsege csak kronikusan munkanelkuli, heveny munkaundorban szenvedo, reszeges, tehetsegtelen, bunko, lopason kivul semmihez nem erto gazember volt.

    Ha kicsit jobban odafigyeltel volna a Figyelo beirasaira nem irnal olyan butasagokat, hogy : „Neked szerény véleményed, hogy Orbán Viktor az ideális magyar kormányfő.”
    Ezt a Figyelo sosem irta. Annyit irt csak, hogy a te udvoskeidhez kepest az Orban kevesbe rossz. (Ha nem is igy szo szerint.)
    Te is partfoiskolat vegeztel annak idejen, mint Falusi es Gollner elvtars?

  • Kedves Mosche Akiva!

    „Ez igaz. A tobbsege csak kronikusan munkanelkuli, heveny munkaundorban szenvedo, reszeges, tehetsegtelen, bunko, lopason kivul semmihez nem erto gazember volt. ”

    Hja, én még ismertem néhány VALÓDI kommunistát. Felejtsd el a sztereotipiáidat, ez csak az álszent seggnyaloncokra igaz, olyanokra, mint Miviktorunk sleppje. Persze a kommunisták körül is ugyanígy sertepertéltek ilyenek szép számmal. De Rákosi és Kádár legalább lopni nem engedte őket, szemben Viktoroddal, aki maga is két marokkal dúskál a közvagyonban, és nemcsak a családját, de a habonyárpikat is a mi pénzünkből tartja maga körül.

    De te ezt nyilván nem tudhatod, már régen észrevettem, hogy tökvak vagy, csak puffogtatod az üres szlogeneket, és szórod az előzetesen belédtáplált sértéseket…

  • Orsós Elemér

    Almási Alma
    2016 október 30
    4:52 du.
    Kedves Alma,
    sajnos a „rendszerváltás” óta az összes nomenklatúra lopással és nem országépítéssel volt elfoglalva, Viktorunk is természetesen lop, de pechjére az elődei olyan ügyesek voltak hogy, nekik már csak az ocsu jut vagy amit a másik tolvajtól tudnak visszalopni.

  • Kedves Almasi!

    ” De Rákosi és Kádár legalább lopni nem engedte őket, (lopni) ”

    Viccelsz? Ha nem is sokaig, de 27 eves koromig a kadar rendszerben eltem. Az elvtarsak ugy loptak, csaltak, sikkasztottak, hogy meg a Clinton csalad is megirigyelne.

    ” szemben Viktoroddal, aki maga is két marokkal dúskál a közvagyonban, és nemcsak a családját, de a habonyárpikat is a mi pénzünkből tartja maga körül. ”

    Hat igen, ez tortenik, amikor egy orszagban nincs igazi valtozas, az elvtarsak csak koponyeget cserelnek.

    Nektek is kene egy Trump-fele ember, aki igazi valtozast akar hozni, nem a jol begyakorolt lopast folytatni es a status quo fenntartasan ugykodni minden aron.
    De hat jelenleg nektek olyan nincs. Ha ez vigasz szamodra, Kanadaban sincs.

  • Almási, ha felmész a Rózsadombra, mást sem találsz mint rangos villákat az általad említett volt „nagyjainkét”.
    Gondolod,. hogy ők a havi fizetésből építették azokat?
    Az ő hatalmuk alatt vált a magyar lopás kedvelővé.
    Még otthon voltam, állandó probléma volt, hogy a gyárimunkások ellopják a szerszámokat is, otthoni fusizásra. A lopás a magyaroknál akkor jött divatba, azóta se tudtak erről leszokni.

  • Ami meg a mai országvezetőknek vagyonáról olvasok, jókat mosolygok. Ti. ha nincs más valami rossz, akkor az piszkál mindenkit, hogy Orbán valahol vidéken épített egy nyaralót magának és családjának.
    Az Orbánhegy- i villáról már ódákat olvastam, neki jobb ízlése volt, nem a Rózsadombon vett ilyet.

  • Kedves Figyelo!

    Az elso magyarorszagi munkahelyem a KOFEM volt. Angol gepek, gepsorok…

    Egy izben valaki ellopott egy bazi nagy, nehez esztergagepet, amit egy targonca emelt at a keritesen drotkotel segitsegevel, a keritesen kivul varakozo teherautora. Hogy odahaza hogyan szedtek le a teherautorol el sem tudom kepzelni.

    De nem az ilyen lopasok voltak ott az igazi problemak, hanem azok, amiket az elvtarsak muveltek sokkal nagyobb tetelekben.

    Evekkel kesobb egy masik munkahelyem vezetoinek lattam a hazait. Olyan hazaik voltak, amik ma itt Kanadaban 4-5 millio dollarert kelnenek el. Nem beszelve a Balaton melleki nyaraloikrol, amiket szinten a havi 4000-bol epitettek.

    No es akkor lehetne beszelgetni arrol is, hogy minden Nyugatra kerulo magyar termek bagoert lett eladva. Vajon ennyire hulyek voltak a bolsi magyar uzletkotok, vagy ennyire korruptak?

  • Auróra Boreálisz

    Figyelő!

    Nyugodjék meg, a Rózsa-dombi lakosság 95 %-a FidSS pártszavazó.

    Azon kívül nagysasszony, felejtse már el azt a hülyeséget, hogy úgymond’, „aki már akkor élt” az pusztán már attól ismeri is az akkori történéseket. Pedig éppen a maga szokása aztat hangsúlyozni, hogy „maga nem lehet híve Orbán Viktornak, hisz nem is ismeri a politikáját, merthogy hatezer kilométerre él Magyarországtól”. Akkor mongya, anno az a tízezer km. [az Északi-sarkon át számolva] ami Moszkvától elválasztotta mégis alkalmassá tette erre a nagy tárgyi ismeretre? Nevetséges! 😀

    .

  • Auróra Boreálisz

    Aki va’ !

    Kövér László mai főházmester akkoriban a Magyar Szocialista Munkáspárt KB. apparátusában dolgozott, Bayer Zsolt az akkori Népszabadság rovatvezetője volt, Pozsgay Imre és Szűrös Mátyás pedig a KB. tagjai voltak stb… Csupa renegát párttag…

    .

  • Alma és Auróra!

    Ugyan hagyják már, Figyelő egy igazi veterán. Ő már 1848-ban is harcolt az oroszok ellen. Majd Kossuth apánkat kísérgette az emigrációban az amerikai útján, persze, mint szakértő. 😀 Aztán úgy ragadt odakint… Szóval egy igazi fosszilia, a történelmünk elmeszesedett lenyomata. Még a kontúrjai is beszélnek. Vagy inkább csak azok…

    .

  • Lehet, hogy itt éltetek 20-30 évet a rendszerváltás előtt, csak éppen nem figyeltetek eléggé, és a rendszerváltás után magatokévá tettétek az éppen aktuális politikai divatot. Figyelő meg pláne, őt csak a Rákosi-korabeli emlékei és indulatai vezérlik.

    Csakhogy, ha nem vettétek volna észre, 1945 és 1990 között 45 év telt el, mégpedig úgy, hogy a „pártállam” közben többször megváltozott. Ha hajlandóak lennétek a részleteket is elemezni, magatok is rájöhettetek volna, de most elmondom azért.

    Történelmi lecke!

    1945 és 48 között nem volt se pártállam, se kommunista uralom. Oroszok voltak, és valamiféle demokráciakezdemény, amelyben az oroszok a kommunista pártot favorizálták. De amúgy Kisgazda kormány volt, és a Szociáldemokrata párttal együtt uralták a többséget.

    Az 1948-as választások előtt (ebben nem vagyok egészen biztos, de akkortájt) a kisgazdákat szétzilálták, Tildyt elcsapták, és a szocdem párt is kettévált, a szakadárok Marosán vezetésével összebútoroztak a kommunistákkal. Így került Rákosi az ország élére.

    Rákosi elsősorban a kapitalizmus és a demokrácia nyomait tüntette el – kitelepítések, államosítások, Recsk, stb… Majd később a kommunista párti belső ellenzékét, – például a spanyolosokat – likvidálta, mert ezek nem voltak teljes hívei a szovjet formának, vagy pedig félő volt, hogy Rákosit eltávolítják a hatalomból. Ennek Sztálin halála, majd némi hatalmi vajúdás után az 56-os „események” vetettek véget.

    Ezután 1957-58-ig rendcsinálás, megtorlás. 1960-ra ez lecseng, és megkezdődik a kádári konszolidáció. A 60-as években a rákosi féle kompromittálódott kommunistákat és túlságosan lelkes seggnyalóikat eltűntették a hatalomnak még a közeléből is, a politika kiszorult a civil életből (már nincsenek kötelező szemináriumok, nem is nagyon fontos a mindennapi életben a párttagság (csak a vezetőknél) és a vallásosság is megtűrt még párttagok esetében is. A felső vezetésben az „új gazdasági mechanizmus” jegyében az ideológiával szemben közgazdászok veszik át a vezetőszerepet.

    Ez a gazdasági átépítés a 70-es évekre megbukik, de nem tér vissza a politizáló világ, hanem valamiféle joviális punnyadás lesz úrrá az országon.

    Idáig – a kezdeti államosításoktól, valamint az „egyszerű emberek” mindennapos piti gyári „eltulajdonításaitól” eltekintve – nincs lopás. NINCS LOPÁS A VEZETŐ RÉTEGBEN, mert Kádár nem tűri.

    A 80-as évekre beérik és tömegesen felső gazdasági vezetésbe kerül a „fényes szelek nemzedéke” (50-60 évesek). Az ő szaktudásuk aztán felforgatja a gazdaságot, főleg az ipart, mert a mezőgazdaságban már bevállt „háztáji” mintájára bevezetik az „ipari háztájit”, a GMK-kat és VGMK-kat. Ezek alkalmasak arra, hogy az állami vagyont „kiszervezzék” valamiféle magánszektorba (ahogy a mezőgazdaságban is már korábban megtörtént). Jobban élünk, ez lett a gulyáskommunizmus.

    Na, innen kezdve gyűlnek a vagyonok, de legnagyobb részt még titokban, mert nem lehet biztosan tudni, mit szólna Kádár az „urizáláshoz”. Még a rózsadombi, svábhegyi villanegyedek is csak a rendszerváltás után épülnek ki, de akkor aztán HÓNAPOK ALATT, jeléül annak, hogy a pénz már be volt gyűjtve a GMK-k legális korrupciója eredményeként. (Én a 80-90-es években naponta jártam arra, saját szememmel láttam ezt a bummot.)

  • Figyelő
    A rózsadombi és svábhegyi villákat még Horthy alatt építették a gyárosok, pénzemberek. Volt is erre egy jó mondása a világ legokosabb nagymamájának : „nekem mindegy, hogy a Varázs utcában a Horthy Paulette vagy a Benke Valéria lakik, ha a családom normálisan élhet.”
    Ezekből a villákból különben azonnal kiköltöztették a vezetőket, ha elvesztették a beosztásukat.
    Így most nem Biszku lakik a villanegyedben, hanem Répássy Róbert.(uazon házban)
    Szervusztok, jó napot !

  • Kedves Almasi!

    ” Idáig – a kezdeti államosításoktól, valamint az “egyszerű emberek” mindennapos piti gyári “eltulajdonításaitól” eltekintve – nincs lopás. NINCS LOPÁS A VEZETŐ RÉTEGBEN, mert Kádár nem tűri. ”

    Ehhez kepest eleg sok elvtarsnak feltunoen jol ment.
    Mint korabban irtam, a Nyugatra kerult magyar termekeket joval aron alul passzoltak el az elvtarsak.
    Persze abban igazad van, hogy a vezeto reteg sosem lop. Nem fizikailag. Nem viszi haza a ceruzat a hivatalabol. Viszont sikkaszt es csal ami belefer, sokkal nagyobb tetelben, mint az egyszeri kis tolvaj.

    Ugy nezem te egy masik Magyarorszagon eltel. En 1970-ben mar elegge nagy fiu voltam, hogy emlekezzek dolgokra onnantol. Teljesen mas volt a kep, mint amire te emlexel.

  • Moshe Akiva
    1970-ből én olyasmire emlékszem mint Alma. Igaz, a Petneházy utcában dolgoztam a Nyomdagépjavítóban, de konkrét információim vannak a „Káder dűlőről” is.

  • Mávtelep, amit említettem villák a Rózsadombon vagy a Svábhegyen többsége nem volt még akkor. Ami volt és abba az új rendszer fejesei ültek be, azok régi tulajdonosait már régen kitelepítették, vagy elmenekültek már..

  • Almási Alma, én a Kádár kortól jöttem el, mikor is a népbíróság százával akasztotta fel a forradalmárokat. A gulyás kommunizmusról, otthon maradt apám mesélt.

  • Auróra Boreálisz
    2016 október 31
    2:11 de.

    Erre a hsz-re nem feleltem még. A rózsadombi lakosság MAI képét nincs módom véleményezni. Változnak az évek és a politikai korok. Arról írtam amire én emlékszem. DE a Sashegyen épült villák ezrei nem hinném hogy MIND Orbán kormánypártiaké, hiszen amikor láttam Gyurcsány volt a hatalmon.

  • Kedves Moshe Akiva! Ezen mit kell érteni?

    „a Nyugatra kerult magyar termekeket joval aron alul passzoltak el az elvtarsak.”

    Milyen termékeket? Hogyan „passzolták el”, és kinek?

    Gyakorlatilag nem nagyon voltak nyugatra eladott termékek. Meg nyugaton vett termékek sem igen. (Néhány tranzisztor, dióda legfeljebb, de méregdrágán.)

    A mezőgazdasági termékek a Szovjetunióba mentek, (és nem, nem elvették tőlünk, hanem amikor nyugatra megpróbáltuk eladni, de nem sikerült – pl. volt egy ilyen disznóhús korszak – akkor az oroszok, SZÍVESSÉGBŐL nem túl olcsón megvették tőlünk, ezért nem rohadt ránk.

    Ipari termékeink szarok voltak, számítástechnikában embargó volt érvényben velünk szemben… (történetesen mi koppintottuk le az ipari termékeket illegálisan – a rendszerváltás után a nyugat le is verte rajtunk – ezt konkrétan is tudom a munkámból kifolyólag…)

    Volt egy bevált eljárás, mi vettünk valamit dollárért, majd eladtuk az oroszoknak rubelért. De ezen nem keresett egyetlen magyar üzletkötő, vagy politikus sem. Amiket írsz, az csak utólag felépített tetszetős duma, szerintem.

  • Almási Alma
    2016 október 29
    11:37 du.
    Hát persze, az volt csak szép kor a magyaroknak 1950-52! Akkoriban csuktak le egy évre és vittek ÁVH-rs kihallgatásra! Előzőleg, kicsaptak az ország összes iskolájából!
    Bizony, azok az évek voltak IGAZÁN szépek!

  • mavtelep
    2016 október 31
    11:42 de.
    Egy adalékot ehhez.
    Horváth Ede, a „Vörösbáró”, egy háromszobás családi házban lakott a Győr melletti Ménfőcsanakon. A Rába gyár vezérigazgatója volt. A Rába a hetvenes években az ország legnagyobb gyárává nőtte ki magát. Üzemei voltak Mosonmagyaróvárott, Szombathelyen, Csepelen. Huszonötezer ember dolgozott a Rábánál. Nem őriztette magát. A személyi titkára, Nyúl Vilmos felettem lakott egy háromszobás házgyári panelban, a hetediken. Valamikor a hetvenes évek végén vett egy Ladát, addíg busszal járt dolgozni. A Rába kamionjait Északafrikában, a Közelkeleten vásárolták leginkább, ezekben az országokban szervizállomásokat működtettek. A GMC-vel volt hátsótengelyek és futóművek gyártására szerződésük.
    Fizetése havi tizenkétezer forint volt, alig valamivel több, mint amennyit egy háromműszakban, folyamatos üzemben dolgozó munkás keresett. Eredetileg esztergályos volt. A motorüzemben az esztergályosok reklamáltak, hogy magas a norma. Odament, levette a zakóját meg a nyakkendőjét, és nekiállt esztergálni. Két kerek órát, hogy megnézze, valóban magas-e a norma.
    Nem volt ritka, hogy a vállalat valamelyik üdülőjében töltötte a szabadságát.
    Csak mint érdekességet említem meg, hamár arról az időről folyik a csevej.

  • Almási Alma
    2016 október 31
    4:38 de.

    Az 1945-48 közötti időhöz fűzném hozzá. Tildyt nem csak úgy elcsapták, hanem kémkedés vádjával kivégezték a vejét. A kormányban a kommunistáké volt több tárca is. A szocdemek nem szakadtak szét, hanem beolvadtak az MKP-ba.

    Az oroszok nem csak úgy benn voltak, ez a komcsi párt törvénytelenségeiből is látszik. A nemzetközi helyzet ugyanis nagyon megváltozott, ti. Sztálin az imperialistákkal megszakított minden kapcsolatot (kitört a hidegháború), és ebben követni kellett a csatlós országoknak is.

  • Kedves Almasi!

    Igaz, hogy 84-ben leceltem le, ami mar nem a 70-es evek, de nekem nehez elhinni, hogy az akkor latottak es kicsit kesobb hallottak nem ugyanugy zajlottak le korabban is.
    No es mint irtam, nekem volt szerencsem nehany elvtarshoz a 70-es evekben is, akik kicsit tul jol eltek a fizetesuk es meg a legalisan lopott „nyeresegreszesedes”, es premiumokhoz kepest is. Igaz, ezek kozul egyeseket elozoleg „tekintetesnek”, „nagysagosnak”, vagy „meltosagosnak” hivtak. De a 70-es evekben eppen elvtarsak voltak.

    Ausztriaban volt szerencsem dolgozni egy cegnek, ahol a vasuti kocsibol kiszedtuk a bedobozolt „eladhatatlan” cocjalista termeket, bevittuk a ceg epuletebe, ott atpakoltuk az egeszet egy ausztriaban keszult papirdobozba, beledobtuk a cetlit, hogy „Made in Austria” es visszahordtuk a vasuti kocsiba az egeszet.

    Mikor evekkel kesobb Kelowna-ban (Kanada) eltem, egy magyar bacsi, aki a helyi szorp-gyarban dolgozott meselte, hogy Magyarorszagrol veszi a cege az alma-juice „esszenciat”. De nem direktben.
    A magyar „butuska” uzletkoto eladta azt eloszor egy osztrak cegnek, aztan az osztrak ceg egy francia cegnek, es vegul Kanadaba kerult. (Persze nem hinnem, hogy az alairason, pecseten es a penz bekasszirozasan kivul barmi koze is lett volna akar az osztrak, akar a francia cegnek az egesz svindlihez.)

    Nyugodtan hivhatod ezt konspiracios elmeletnek, de egyreszt nekem ez roppant gyanus, masreszt csak azert mert nem tudunk mindenrol amit az elvtarsak elkotyavetyeltek egy kis kickback fejeben meg nem jelenti azt automatikusan, hogy nem tortenhetett meg. (Igaz, az ellenkezoje sincs bizonyitva, es amig minden magyarorszagi part a volt elvtarsakbol, illetve csemeteikbol all, nem is lesz.)

    Vizont maga az a teny, hogy amikor az elnyomott, kizsakmanyolt nyugati melos fizetesenek a toredekeert dolgoztunk mint rabszolgak, valahova el kellett tunnie a penznek, vagy ha jobban tetszik, az aru ertekenek.

    No es te nem talalod furcsanak, hogy ropke 20 evvel a cocjalizmus vege utan mar szazaval voltak magyar cegek bejegyezve a karib-tengeri orszagokban (off-shore-shit) es csak a jo Isten tudja meg hol?
    Honnan lett az uj uraknak ennyi penzuk? Dollarmilliokat csak ugy tudtak sikkasztani (szerintem) ha a magyar termekeket joval aron alul adtak el megfelelo kickback fejeben. Nehezen hinnem, hogy az evi 5-600 ezer *forintot* sikkaszto vallalati vezetok *dollar*milliokra tudtak volna szert tenni.
    Persze minden lehetseges, akarcsak a magyar nepmesekben.

    Hadd tegyem hozza, hogy Magyarorszag nem csak 2-3 termeket importalt Nyugatra. Utana kene nezni, de ehhez nincs idom.

    De ha mar anekdotazunk: Volt egy rokonom apai agon, aki mellekesben hadugyminiszter-helyettes is volt egy idoben, tabornoki „rangban”. Hivjuk Karcsinak.
    Egy izben, lehettem ugy 8-9 eves, apam elvitt abba a nagy faluba ahol o es e tabornok elvtars szuletett. Mikor apam meghallotta, hogy Karcsi bacsi is eppen hazalatogatott, felkerekedett es elvitt magaval, hogy kicsit dumcsizzon vele. Total meglepetesemre a tabornok elvtars felmeztelenre vetkozve, szekercevel a kezeben epitett sajat kezuleg es egyedul egy uj kukorica goret az anyukajanak.
    Emmeg azt gondoltam magamban, hogy „ha en tabornok lennek, nem en epitenem…”, de nem szoltam, mert annal azert mar akkor is bolcsebb voltam. 🙂

    Tehat nem kell berosalni, en is tudom, hogy voltak udito kivetelek is.

  • Most csak egyetlen dologra válaszolnék:

    Kedves Moshe Akiva!

    Írod: „Vizont maga az a teny, hogy amikor az elnyomott, kizsakmanyolt nyugati melos fizetesenek a toredekeert dolgoztunk mint rabszolgak, valahova el kellett tunnie a penznek, vagy ha jobban tetszik, az aru ertekenek.”

    Ez utóbbi sajnos teljesen világos. Mivel a kommunizmusban mindenkinek volt munkahelye, sokszor viszont nem volt munkája – mármint, hogy nem volt haszon a munkájából. Nagyjából ilyesmi ma a közmunka. Pénzt nem kapsz, de a munkában sem kell megszakadni. (látom olykor a környékünkön a kubikusokat árkot ásni… Tisztára, mint a szocializmus idején, egy ás, három támasztja az ásót, kettő meg dirigál…)

    Természetesen minden népcsoportban vannak kisebb-nagyobb gazfickók, és pláne, hogy ezek a seggnyalás és a gazemberségek következtében rendszerint többre is viszik. Nem volt ez másként sem Horthy alatt, sem Rákosi vagy Kádár alatt. A jelenség nem annyira az elvek, sokkal inkább az előrejutás mechanizmusa miatt lesz egyes esetekben jobban vagy kevésbé elviselhető.

    Ami a nagy vagyonokat illeti, a nyolcvanas években kezdték gyűjtögetni titokban a GMK-k kínálta korrupció segítségével. Magam is dolgoztam GMK-ban. Szép pénzt kaptunk, amelynek a felét-két harmadát vissza kellett titokban származtatni a gyárigazgatónak vagy főmérnöknek, aki a megrendelést adta és állami pénzből fizette a GMK-t. A többit elosztottuk egymás között mi, akik a munkát megcsináltuk. Fontos megjegyzés: azt a dugipénzt NEM a párttitkár és más elvtársak tették zsebbe, hanem a gazdasági vezetők… (volt köztük elvtárs is, de az már a nyolcvanas években nem volt igazán követelmény.)

  • Egyre inkább arra a következtetésre jutok, hogy én valahogy árnyaltabban látom azokat az időket. Persze, mert én AKKOR és ITT voltam aktív felnőtt. Le lehet engem hurrogni séróból néhány mai szlogennel. De ettől csak ti maradtok tudatlanok. 🙁

  • Seres Róbert

    Almási Alma
    2016 november 1
    4:21 de.
    Lehet, hogy kurva tudatlanok vagyunk, azt azért tudjuk, hogy séróból lehetetlen hurrogni, ugyanis a séró nem arcot vagy pofát jelent, hanem frizurát!

  • Seres Róbert
    2016 november 1
    3:37 du.

    Azért Önnek mégis sikerült!

  • Almási Alma
    2016 november 1
    4:21 de.

    Szerintem senki nem hurrogott le. De miből gondolod, hogy te látod jól azokat az időket?

    A bürokraták lehet, hogy kipihenték magukat a hivatalban, de azért egy tanárnak, gyári munkásnak akkor is nehéz lehetett a főállás. Az egy más dolog, hogy egy állásból akkor sem lehetett megélni, és a hobbi, a háztáji fizetéskiegészítés is volt.

    Kalákában rengeteg tágas, komfortos családi ház épült. Ma a nyomorgó roma családok csak álmodnak arról, hogy jól fűtött, világos, több szobában (!) lakjon a család, legyen egy disznóvágás, normális kaja. Milyen csúfos kudarcba fulladt a fidesz a malacosztással meg a tüzelőprogrammal is, ugyanez van a közmunkával is, mert ezek semmit nem tudnak megszervezni, amiből nem lophatnak el valamit.

  • Kedves Almasi!

    Koszi, igy legalabb most mar nem kell azon meditalnom, hogy vajon jobban megerte-e volna a GMK?

    Az elso GMK-k valoszinu akkor alakulhattak, amikor en meg kotona voltam.
    Leszereles utan visszamentem dolgozni oda, ahonnan bevonultam, de ott lehetlenseg lett volna a GMK – ha jol ertettem mit is jelentett az.

    Aztan mentem az utolso magyarorszagi munkahelyemre, ahol voltak GMK-k, de egyreszt jo havernak, vagy rokonnak kellett lenni hogy bekerulhessen valaki, masreszt akkor mar tudtam, hogy lelepek Magyarorszagrol, harmadreszt pedig a ceg meg akkor is adott ki extra munkakat, amit altalaban ket szemely vegzett el (neha meg rendes munkaidoben is). Ezek az extra munkak fizettek 1-2 ezer forintot fejenkent es altalaban hetente 2-szer fordultak elo. Ha valaki nem volt lusta 10 000-en felul lehetett keresni minden honapban. Nekem az eleg volt.

  • Kedves hazai lámpa!

    Hogy a gyári munkások mennyire dolgoztak, az is változó. Volt nehéz munka – vasöntő, bányász, ilyesmi – de ők elég jól is kerestek a többiekhez képest. Volt nehéz női munka – pl. a szövővő – akiket le se cartak, nemhogy jól keresett volna. (Általában a nők is dolgoztak, de jóval kevesebb pénzt kaptak.) Viszont voltak gyári munkások, akik nagyon lazán voltak fogva. Pályám kezdetén dolgoztam műszergyárban, a saját szememmel láttam…

    Aztán hogy meg lehetett-e élni belőle? Meg lehetett, csak éppen nem lehetett előbbre jutni. Aki vinni akarta valamire, annak maszekolni is kellett, de ez inkább csak a 70-e évek vége után volt lehetőség az iparban. A mezőgazdaságban igen, ott volt lehetőség a háztájit művelni.

    Szóval: a szocializmus az idők során ebben is változott, nem lehet az egész időszakra érvényes kijelentéseket tenni, sem a gazdaságra, sem a politikára.

  • Kedves Seres Róbert!

    Én abban az időben voltam ifjonc, amikor a „séróból” kifejezés keletkezett. Szóval tudom, hogy mit jelent. Valamit „séróból” elvégezni annyi, mint könnyedén a hajából kirázni…
    😀 😀 😀

  • Seres Róbert

    Almási Alma
    2016 november 2
    4:24 de.
    Ne haragudjon tudatlanságomért, de mivel pár évvel fiatalabb lehetek Önnél, ezért én még megrekedtem a „kisujjból kirázni” szlengnél és naívan azt hittem, hogy a hajból csak homokot és korpát lehet kirázni. 🙂 🙂 🙂

  • Almási Alma
    2016 november 2
    4:20 de.

    „nem lehet az egész időszakra érvényes kijelentéseket tenni, sem a gazdaságra, sem a politikára.”
    Sajna ez a vonat már elment, a fidesz régóta úgy adja elő a kommunizmust, mint sötét, piszkos foltot hazánk múltjában. És ezt a retorikát a szadesz kezdte, akik szerint Kádár egy véres kezű diktátor volt, a magyar ember meg eladta neki a lelkét egy fekete-fehér tévéért.

    A liberálisokban egy egész más Kádár-kép él, mint ami a dolgozó emberekben. Ugye ők a szamizdatokkal ráértek szöszölni a kutatóintézetekben, míg mások a termelő munkát végezték. Puzsérnak volt egy jó mondata múlt héten a hírTv-ben: a fidesz átmentette magában az SZDSZ-t meg a MIÉP-et a huszadik századba. Úgy értettem, hogy SZDSZ mikor a kisembert le kell ugatni, MIÉP mikor a zsidó háttérhatalommal kell riogatni. Mondhatni, a magyar rendszerváltás utáni politika legutáltabb irányzatait egyesíti, de azt nagyon.

  • hazai lámpa,
    Abban igaza van mindenkinek, hogy igenis Kádár egy véres kezű diktátor volt, csak annyiban különbözött elődétől, amit az utókor elfejtett, hogy kapott pénzt a nyugattól, amiból a megteremtette kommunista „gulyást”!
    AZAZ mindenkinek volt mit enni.

  • Figyelő, kedves! Kádár nem kapott a nyugattól pénzt a 80-as évek közepéig. Amit addig ettünk, azt a Szovjetunió politikai engedményei (lehetett már háztáji) valamint az apró gazdasági hónaljunk alá nyúlásból (jobb áron vettek át olykor élelmiszert tőlünk, mint általában a szocialista országokból), valamint a parasztok szorgos kemény munkájából (mert nekik már lehetőségük volt gyarapodni a munkájukból) ettük.

    Kedves hazai lámpa! Ezzel az iménti hozzászólásoddal az SZDSZ-t illetően teljesen egyetértek. Az 1990-es évek elején az MDF és az SZDSZ közötti versengés lényege az volt, hogy „ki tud rosszabbat mondani a kádárkorról”. És ezt a versenyt magasan az SZDSZ nyerte, ezért is nyerte a választásokat először a mérsékeltebb MDF, majd az MSZP. Az SZDSZ és a mai Liberális párt (hahaha!) ezt szerintem máig nem is érti.

  • DE szeretném hozzátenni, véleményem és tudomásom szerint a liberalizmus nem pontosan ugyanaz az a dolog, amit a hajdani SZDSZ képviselt. És nem is az a gyűlöletes valami, amit ma minden magára adó kereszténynemzetiigazmagyar maga elé képzel. De ez már messzire vezetne, ezért hagyjuk…

  • Moshe Akiva!

    Hát teljesen igazad van,ennek a cikknek a szokásos uszításon kívűl
    semmi értelme!
    1/ gyakran van kormányzati fórum,ahol mind a bal mind a jobboldali
    újságírók tehetnek fel kérdéseket,hol a miniszterelnöknek,hol más
    kormánytagoknak pld.Lázár Jánosnak,és választ is kapnak rá!
    2/ a rendőrgyilkost letartóztatták,jelenleg rabkórházban van,egyébként egyedi eset,hogy történetesen egy szélszőséges szervezet tagja,meg ugye őrült…..
    3/az október 23-i eseményeket felesleges kommentálni,a normális megemlékezők tisztességesen ünnepelték a 60.évfordulót,a szégyenletes ellenzéki „csürhe” a pártvezéreket is beleértve,meg
    ismét minősítette….magát(igaz külön-külön…)mert még az aljas
    ünneprontásban sem voltak képes megegyezni(pechjükre!)de szerencsére nem sok vizet zavartak,azon kívül,hogy még jobban „bemutatkoztak”,lejáratták magukat!

    Na ennyi!

  • Figyelő!

    Igazad van,a Kádár rendszer híveitől…leszármazottaitól nem is várható más,netán emberi dolog…!

  • Nos kedves Falusi!

    Már megint nincs képben…Orbán kifejezte a részvétét,sőt kérte a belügyminisztert,hogy minden segítséget adjon meg a családnak,aki
    egyébként ph. előléptette a hősi halált halt rendőrt,és a BM.saját halottjának tekinti…!
    Na megint tévedett és nem először!

  • De Kádár kapott pénzt, bocsi.
    Rossz újságot olvastál.

  • Boda Marcsi
    2016 november 3
    2:15 du.
    T. Hölgy.
    Nem, nem tévedtem. Sem én, sem a cikk írója. Orbán péntek reggeli rádióbeszédében egy hangot sem ejtett sem a gyilkosságról, sem a rendőrről.
    Ps. Ha egy rendőr szolgálatteljesítés közben veszti az életét, automatikusan előléptetik. Ilyesmi nem „kegy” kérdése.

  • Kedves Almasi!

    ” Mivel a kommunizmusban mindenkinek volt munkahelye, sokszor viszont nem volt munkája – mármint, hogy nem volt haszon a munkájából. Nagyjából ilyesmi ma a közmunka. Pénzt nem kapsz, de a munkában sem kell megszakadni. (látom olykor a környékünkön a kubikusokat árkot ásni… Tisztára, mint a szocializmus idején, egy ás, három támasztja az ásót, kettő meg dirigál…) ”

    Latnod kene az edmontoni varosnak, vagy a varos altal felvett kulonbozo epitkezesi vallalatoknak dolgozo embereket „dolgozni”.
    En legszivesebben videora vennem oket, de ki fog egy 8 oras videot vegignezni?

    Lehet talan 2 honapja, hogy tolem nem messze megjavitottak a jarda sarkat. (Itt csak a jardasarkot javitjak, ami kb a saroktol ugy 3-4 meterre megy el mindket iranyba, a jarda tobbi resze szanaszet van torve, de az nem erdekes.) Reggel koran indultam valahova, ott voltak 7-en munkasok, mint a gonoszok.
    Az egyik mondjuk a sofor volt, aki hozta a betont. Mar javaban ontettek a betont, amikor megjott a buszom es elmentem. Delutan ertem vissza ugyanoda, a fiuk meg mindig dolgoztak rajta.
    En igy MS-el es a tobbi egeszsegugyi problemaimmal egyutt is megcsinaltam volna addigra egyedul.

    Ma meg olvasom, hogy nemsokara elkezdik epiteni a belvarosbol ide kifele a varos nyugati vegebe a Prairie Metrot. Csak en hivom Prairie Metronak, mert ezek a sotet okrok a felszinen epitik a „metrot”, levagdosva varoszreszeket ugy, hogy az ott lakok 10 utcat is vezethetnek megkerulni a vasutat, ugyanis a vasutvonal melle keritest is epitenek a geniuszok. Csak minden 15.- 20. utcaban lehet keresztezni. Ahol pedig pedig keresztezned olyan sor all, hogy jo ha 20 perc alatt sikerul atjutnod rajta kocsival. No es most ezzel az uj vonallal 3 forgalmas, 4 savos utbol is ketsavos lesz. Elore orul neki mindenki, foleg hogy legalabb 3 evig fognak baszakodni az epitesevel, ami azt jelenti, hogy jobb helikoptert venniuk azoknak, akik a belvarosba akarnak jutni innen.
    De sebaj, nem sok penzt basznak el ra, csak kb 2 millardot es a vegen senki sem fogja hasznalni.

    Ez itt mar a cocjalizmus. Minden kolcsonbol epul, a „melosok” minimum 50%-a gyakorlatilag munkanelkuli, hulyesegekre szorjak a penzt, es az egadta vilagon semmit nem lehet ellene csinalni.

    Nem akarsz Kanadaba koltozni? Ha annyira tetszett neked a Kadar korszak, itt roppant jol erezned magad.

  • Figyelő
    2016 november 2
    10:30 du.

    A kádárizmus hívei szerint az 56-os kivégzéseket az oroszok erőltették. Kádár hívei a mostani nyugdíjas korosztály köréből kerülnek ki, már aki él még. Keresztanyám sajnos 60 évesen ment el egy éve rákban, de megvolt neki Moldovától a Kádár János c. könyv. Szerinte Kádár az oroszok miatt végezte ki Nagy Imrét.

    A gulyáskommunizmust azért sírják vissza, mert a rendszerváltás óta sokan rosszabbul élnek, mint a nyolcvanas években. Illetve felháborítja az embereket, hogy a kilencvenes évek óta olyanok állítják be magukat a kommunizmus áldozatának, akik a Kádár-rendszerben párttitkárok voltak vagy vezető állásokat töltöttek be.

    Én azt mondom, hogy a Kádár-kor békés éveiben sok értéket is teremtettek a magyar emberek, és a rendszerváltás nem csak a rossz dolgokat, hanem igenis sok értéket is elsöpört. Illetve ez az ideológiai polgárháború, ami azóta folyik, tönkre fogja tenni Magyarországot. Pl. az emigráns magyarok, mint te is, nem tudják elfogadni, hogy nem állt meg 56-ban az idő, és volt még 30 év, amiről az itthon maradottaknak kissé más a véleménye, mint nektek!

  • Moshe, aki van szakértő, mert ő mindent látott, mert mindenűtt ott volt:

    .

    „…Voltak üdítő kivételek is.”

    .

    Na igen, és persze ezek a kivételek mindig a mi rokonaink, vagy mi magunk voltunk, a többi pedig – persze minden részlehajlás nélkül – mind, mind egy-egy csibész gazember tolvaj volt… 😀

    .

  • hazai lámpa
    2016 november 4
    8:38 de

    Kedves hazai lámpa,
    tudod, hogy van két oldal, ami egymás ellen működik Magyarországon, az az úgy nevezett jobb és baloldal. Minkettőnél vannak szélsőségesek is, de ezeket most hagyjuk.
    Amíg ez a kettészakadás fennáll, nem lesz nyugalom kis hazánkban.
    Nem értek a politikai analízishez, de ez a nagy ábra otthon
    Már ez megalakult azóta, hogy elvesztettük a háborút és az orosz megszállás alatt, sok kommunista érzelem feléledt és apáról, fiúra szállt..
    Viszont sokan vannak olyanok és annak gyerekei, akik megszenvedték a komcsik uralmát és nem felejtenek., Ezeket hívják reakciósnak, de az utóbbi időben
    nácinak is nevezik őket.
    Tehát, a mai magyarság kettészakadt teljesen ideólogilag
    és amig ez fennáll nincs béke.

  • Ja, még annyit, nem minden 56-os gondolkodik úgy, mint én! Van aki a másik oldal pártján van.
    Kár mindjárt személyeskedni és általánositani.

  • Hazai Lámpa!

    Írja,
    „Nem tudják elfogadni…, hogy az itthonmaradottaknak kissé más a véleménye, mint nekik.” —> S ő t .

    Nemcsak, hogy nem tudják elviselni, de az egész életüket annak szentelték – vagy abba kényszerültek – hogy az akkori lépésüket vagyis, hogy disszidáltak, ha bármivel, de igazolják, még sajátmaguk számára is, hiszen különben mi a fenének is mentek ki akkor? Ez az attitüd különös ellentmondást tükröz a rendszerváltást követően már, amikor hazamehettek volna, de nem tették…
    A félig-meddig érthető önigazolás, bizonyítási kényszer és kompenzáció tölti ki minden gondolatukat és minden percüket, s mivel ott már gyökeret eresztettek, többségüknek nincs is visszaút, így marad a számukra a végtelen magyarázkodás keserű vigasza…

    „Oly távol, messze van hazám…” 🙁

    .

    Ui.
    E kommentemet akár a „Szablya” cikkhez is szívesen hozzáfűzném.

  • Még annyit fűznék hozzá, hogy az anyagi nehézségeket és a gazdaság leromlását köszönd meg a külföldi balos magyaroknak, rossz hírünk a világban elképesztő, amit a kint élő balos magyaroknak tulajdonitok.
    Ne félj semmit, ha Gyurcsány lenne a kormányon, ez a hír megjavulna.
    Mindjárt lennének befektetők és üzlettársak.

  • "tisztelthölgyeimésuraim"

    Hazai Lámpa !

    Németh Miklós mesélte egy rádió interjú során, hogy annak idején, amikor a rendszerváltás tervét ismertette Kádárral, amikor már nem maradt alternatíva, Kádár megszeppenten márcsak ennyit kérdezett:

    „Németh elvtárs; de ugye nem lesz munkanélküliség… ?”

    🙁

  • Kedves Cukihara!

    Nem kell beszarni az oromtol, a rokonok kozott is akadt gazember, mar akik magasabb beosztasba kerultek.

    No meg hat tudod, Magyarorszag nem olyan tulzottan nagy orszag. Volt szerencsem elni Pest, Fejer, Borsod, Csongrad es Zala megyekben rovidebb-hosszabb ideig. Sot, meg Vas megyeben is toltottem egy honapot, igaz, csak mint kotona.
    Talan hihetetlen neked, de itt-ott vannak az embernek rokonai, mashol csak az emberek szeretik szidni a rendszert es a fonokeiket.

    Veletek az a baj elvtarsak, hogy a bolsevik selyemhernyo gubojaba burkoloztatok be meg a dicsoseges cocjalizmus soran, a megbizhato jo elvtarsaitok altal irt hangulatjelenteseket olvasgattatok, es halvany gozotok nem volt es ma sincs, hogy az emberek mit tudtak es gondoltak a ti imadott tarsadalmi formatokban.

    Ezt leszamitva majdnem ertelmes is az amit irtal.

    xxx

    Kedves Figyelo!

    Abban egyetertunk, hogy evszazadokkal korabban valoban volt egy konzervativ (jobb) es egy liberalis (bal) politikai mozgalom, ami legalabb elveiben nem volt korrupt.
    De ma mar abban is korrupt.

    Nezd meg pl. a kanadai „konzervativ” partot. Az a nevuk, hogy „Progressive Conservative”. Ez ugyanolyan vicces oxymoron, mint a „liberaltalmudista”, vagy „ciontrockista” kifejezes a zsidogyuloloktol.
    Ugyanakkor a Liberal Party vezerei szinte kizarolagosan cocjalistak, komcsik. De meg ahhoz sem jok, mert egy teljesen lezulott, erkolcstelen tolvaj banda.

    Tehat szerintem nincs se itt, se Magyarorszagon jobb es bal oldal, csak nehany nemzetkozi bunbanda letezik, amelyik barmire kaphato egy lukas ketfilleresert. Ergo, teljesen mindegy melyik part nyer, Magyarorszag a foldre kerult es ott is marad, amig csak e trogerok kozott lehet valogatni.
    Az, hogy a nagy nemzetkozi cegek nem invesztalnak be Magyarorszagra tkp. egyaltalan nem rossz, sot! Nem a hasznot kihordo „internacionalistara” van szuksege Magyarorszagnak, hanem egy magyar iparra. (Ugyanez igaz Kanada eseteben is.)

    Akik szeretnek a habokra nyuzsogni es vakon csokolgatjak barmelyik fel segget is, azok vagy nagyon ostobak es tudatlanok, vagy valamifelekeppen el vannak kotelezve az egyik part fele, mint pl. a Gollner, Falusi, Bannfy elvtarsak.
    No es ne feledd, hogy mindegyik partot az Establishment tartja fenn mindegyik orszagban, tehat vegeredmenykepp mind ugyanannak a bacsinak nyalja a segget szuretkor.

    Oh, meg egy dolgot: Nem mondanad, hogy milyen aranyosan eldontotte a Cukihara elvtars(no) neked, hogy te ki vagy, mit erzel, miert nem koltozol vissza Magyarorszagra….stb? 🙂

  • cukihara
    2016 november 4
    10:31 de.
    Tudja miért nem mentek haza? Mert a jobb és baloldal veszekedése már senkinek sem kell! Jobb, olyan országban lakni, ahol nem kell politizálni, és naponta az újságban olvasni, a rádión, TV-n hallgatni egymás iránti gyűlölet szöveget. Ki akar ilyen környezetben gyereket felnevelni?

  • Moshe, a helyzet az, hogy az úgynevezett ipar, megszűnt mind Kanadában mind Magyarországon.
    Mióta a kínai ipar felfejlődött, megszűntek a gyárak itt is ott is.
    Nincs ruha, cipő, bőr, bútorgyár többet.
    Ez a tény, hatalmas munkanélküli tömeget érínt.
    Ti. Minden országnak vannak olyan munkásai, akik nem képesek mást elvégezni, mint gyárimunkát.
    Sem iskolájuk, sem szaktudásuk nincs.

  • Figyelő
    2016 november 4
    10:23 de.

    Apámnak is van emigráns rokona. Mikor hazajöttek látogatóba, a gyerekeknek az angolvécé tetszett legjobban, mert Franciaországban lakókocsiban éltek.

    Az itthoni magyarok úgy gondolják, hogy ők „építették az országot” az elmúlt harminc évben és nem rombolták, ezért sértésnek érzik, mikor egyes emigránsok mindent lefitymálnak. Az lehet, hogy elnyomás volt, meg az MSZMP vezetésének nem lehetett ellentmondani, de az emberek nem ezzel mérik azt a kort, hanem amit elértek a saját életükben.

    De hozzátenném, hogy akik itthon maradtak, azok is elfogultak lehetnek. Nem mindenki tudja elfogadni az emigránsok szempontjait. Sajnos tény, hogy a kommunizmus alatt szenvedők nem kaptak igazán erkölcsi kárpótlást a mai magyar társadalomtól, és vannak mszp-s nyugdíjasok, akik a Kádár-kort aranykornak tartják ma is.

  • Figyelő
    2016 november 4
    10:28 de.

    Nem akartalak megbántani, csak úgy érzem, hogy Kádárt csakis a véres hatalomra jutása alapján ítéled meg.

    Szerintem a nevével fémjelzett gulyáskommunizmus nemcsak azért működött, mert kölcsönöket vett fel a Nyugattól. Szerintem azért is, mert a szovjet vezetés elnézett Kádárnak sok mindent. Igaz, hogy volt május elsején felvonulás, meg igyekeztek minden hagyományos ünnepet marxizálni. De nem vette komolyan a lakosság az ideológiai terrort, mert lehetett templomba járni, volt politikai kabaré, a nemzeti múltról sok kosztümös film készült.

    Persze a végső szót mindig a cenzúra mondta ki, de a magyar élet még így is szabadabb volt, mint Romániában vagy Lengyelországban.

  • cukihara
    2016 november 4
    10:31 de.

    „az akkori lépésüket …. ha bármivel, de igazolják, még sajátmaguk számára is”
    Sajnos ez az itthon maradottakra is igaz. Amikor még senki nem gondolta, hogy a kommunista rendszer összeomlik, a kisemberek közül sokan lettek meggyőződéses ateistává vagy szocialistává.

    Aztán mikor 1980-as évek végén szinte egyik napról a másikra összeomlott a világ szovjet fele, akkor ott ültek a két szék között a pad alatt. Ezért folytatott késhegyre menő vitát az apjával a tsz előnyeiről, ezért nevette ki a templomba járó öregasszonyokat? Hogy a legnagyobb simlisek a kommunizmusban, mint a vendéglátós Boross, kioktassák a keresztény erkölcsökről meg a Horthy-kor dicséretéről?

  • Figyelő
    2016 november 4
    5:21 du.

    Én is pont ezt akartam írni. A hazai cigányság sem tud a 19. századból a 21.-be átugrani. Nekik fontos lenne a textilipar, nem lehet egyből a német autógyárban kezdeni.

    Ezért bíztak nagyon Orbánban, hogy az megszervezi nekik a közmunkát. A járdafelújításnak, térkövezésnek van értelme, haszna, de már a szemétszedés az semmi tudást nem igényel, abból semmit nem tanul a közmunkás. Vannak ilyen alapítványok, azok kitalálták, hogy pl. készítsenek brikettet a közmunkások, mert egy falu környezetében sok növényi hulladék keletkezik. Sajnos az egyik ilyen alapítványi vezető is felszólalt Orbán ellen a tanártüntetésen, és azóta semmilyen támogatást nem kap az alapítványa.

  • Kedves Hazai Lampa!

    ” Vannak ilyen alapítványok, azok kitalálták, hogy pl. készítsenek brikettet a közmunkások, mert egy falu környezetében sok növényi hulladék keletkezik. ”

    Errol eszembe jutott egy, a gulyascocjalizmusbol valo tortenet. Van itt egy magyar baratom, aki Tatabanyarol jott ki, ott dolgozott a szenbanyaban a cocjalizmus vege fele.

    Meselte, hogy amikor mar erosen kifogyoban volt a banya, egy alkalommal valamelyik miniszter elvtars latogatast tett naluk – persze ahogy az lenni szokott – elore bejelentve. (Mint a Magyar Nephadseregnek csufolt leanybalett-intezetben a „riado”.)

    Hogy azer’ legyen szen is, amig a miniszter elvtars latogat, par nappal korabban lehordtak nehany tonnanyi lengyel brikettet a banyaba, amit aztan elkezdtek „pumpalni” kifele a banyabol a miniszter elvtars orra elott. O meg olyan baromi nagy szakember volt hogy azt se tudta a szenbanyabol nem brikett jon elo.

    Lehet, hogy nektek, akik akar kenyszerusegbol, vagy kalandvagybol, de ottmaradtatok kicsit furcsa, de nekunk tobbek kozott az ilyen baromsagokbol is tokeletesen elegunk volt, mert aztan volt am sok mas hasonlo orultseg is. Nehez az ilyesmiket es az ennel sokkal rosszabb dolgokat ep esszel kibirni.

  • Moshe Akiva
    2016 november 4
    11:29 du.

    Én tízéves voltam a rendszerváltáskor, tehát ilyen kérdés nálam nem merült föl, hogy menjek vagy maradjak. 🙂

    Szerintem ez ilyen értelmiségi nyafogás, hogy nem lehet ennek vagy annak a rendszernek a baromságait elviselni, akár a komcsikról, akár a liberálisokról, akár Orbánról beszélünk. Sokkal több baromságot elvisel a kisember, még hosszabb időn keresztül is, mint az elkényeztetett értelmiségiek gondolják.

    Ezek a rendszerek azért maradnak fönn, mert az eszméiknek a társadalom egy részében tényleges támogatottsága van. Orbán is, ahogy a komcsik anno, egyfajta populizmust megfogalmaz, ezért nem szükséges erőszakosan rákényszerítenie magát a társadalomra, még ha a ballibek utálják is.

  • Orsós Elemér

    hazai lámpa
    2016 november 5
    11:31 de.
    Ahhoz képest hogy, a tojáshéj nagy része még ott van a popsidon, tulságosan nagy élet tapasztalatot reklámozol magadról!

  • Orsós Elemér
    2016 november 5
    5:20 du.

    A rendszerváltás 27 éve volt, te matekzseni! Ha valamiben tévedek, akkor cáfold meg, ne előítéleteskedj itt a kor alapján.

    Jézust is letojáshéjaznád? Én már túlvagyok a krisztusi koron, te számtanzseni.

  • Kedves Hazai Lampa!

    ” Szerintem ez ilyen értelmiségi nyafogás, hogy nem lehet ennek vagy annak a rendszernek a baromságait elviselni, akár a komcsikról, akár a liberálisokról, akár Orbánról beszélünk. Sokkal több baromságot elvisel a kisember, még hosszabb időn keresztül is, mint az elkényeztetett értelmiségiek gondolják. ”

    Van valami igazad abban amit mondasz, hiszen mindig lehet „meg ennel is rosszabb”. Ez azonban engem nem vigasztal.

    Mint egy masik cikk kapcsan irtam, ma reggel a bolsi Edmonton Journal-t olvastam. Amit most kuldok egy masik cikk, amitol az osszes hajszalam egnekallt, pedig csak 3 napja, hogy kopaszra borotvaltattam magam.

    http://edmontonjournal.com/news/local-news/supreme-court-rules-in-city-of-edmontons-favour-on-capilano-mall-tax-hike

    A cikk lenyege az, hogy Edmonton varosa fel akarta emelni az egyik bevasarlokozpont (mall) adojat egy kis elvtarsias ugyeskedessel, amire a mall tulajdonosa perelt. Elment az ugy a kanadai legfelsobb birosagig, akik aztan dontottek, es a varosnak adtak igazat.

    Namost, a „varos” itt a varoshaza, egy tkp allam az allamban.
    A cikkbol kiderul, hogy a varos szerint a mall tulajdonosa „csak” 3,50 dollart ker a Walmart nevu hatalmas bolttol negyzetlabankent a hely berleseert, ami a varos szerint nem koser. 11,50-et kene kerniuk. (Tehat majdnem haromszoros aremelkedesre akarjak kenyszeriteni a mall tulajdonosat, csak hogy ok tobb adot tudjanak kinyomkodni belole. Hasonlit a dolog a „Bernie The 50 Dollar Hamburger Sanders” hulyesegeire.)

    Mi megy itt tehat? Az Allam Bacsi mondja meg egy maszek biznicnek, hogy mennyit muszaj neki kernie a szolgaltatasaert, vagy termekeert.
    Ez tudod „jo vicc” talan egy fasiszta, vagy naci rendszerben, de egy demokraciaban enyhen szolva tulzas.

    Mi lesz a folytatasa? A mall felemeli a boltok berleti dijait, az arak vagy felkusznak, vagy bezarnak a boltok. Ha felkusznak az arak, senki nem megy oda vasarolni, tehat ugyanaz az eredmeny; bezarnak a boltok.
    A mall tulaja persze majd eladja a mall-t a varosnak, akik miutan „rajonnek”, hogy csak vesztesegesen tudjak uzemeltetni, privatizalni fogjak… amit majd egy megbizhato jo elvtars fog megvenni potom penzert.
    Tehat senki sem nyer, mindenki veszit, ahogy az lenni szokott egy cocjalista rendszerben.

    Tudod, en nem azert szoktem meg egy cocjalista orszagbol, hogy egy masik ugyanolyanban eljek. Ez itt a problema nekem.