Az autoriter állam lényege: minden kritika durva, büntetőjogi eszközökkel történő elnyomása!

2016 október 30 9:38 de.29 hozzászólás

A magyarországi Figyelő című lap megírta, hogy masszívan veszteséges az MKB, Matolcsyék erre feljelentették a lapot üzleti titok megsértése miatt.

A rendőrség indítványt tesz a nyomozási bírónak, hogy az újságírót kötelezze az információt szolgáltató személy kilétének a felfedésére – áll a héten megjelent Figyelő egyik írásában, amely a lap egyik tavalyi cikkének nonszensz következményeire hívja fel a figyelmet.

A precedensértékű ügyet a sajtó megfélemlítésének, vagyis újabb támadásnak értékeljük a független újságírás és a sajtószabadság ellen – írja a lap.

Az egészen elképesztő ügy háttere, hogy a Figyelő az elmúlt három évben folyamatosan élen járt az MKB-val kapcsolatos ügyletek feltárásában. Brückner Gergely mintegy tíz cikket írt a bank helyzetéről, pontosan feltárta állami megvételének a körülményeit, ahogyan a későbbi eladás során is elsőként mutatta be, hogy milyen vevői kör felé száll ki az állam, illetve azt is, hogy a titokzatos és a közvélemény előtt rejtve maradt vásárlók egyike mögött Szíjj László, a kormányzati infrastrukturális közbeszerzések egyik fő haszonélvezője áll.

A bank megvételének idején az állam képviselője még így vélekedett a közvélemény előtt: „Az MKB egy jó állapotú, kiterjedt hálózatú bank, amelynek vannak veszteséges elemei is.” Aztán hamarosan már egymás között arról értekeztek az állami vezetők, hogy borzalmas veszteség termelődik, és rengeteg adófizetői pénzre lesz szükség a megmentéshez. Az állam tehát félrevezető, míg a Figyelő valós tájékoztatást adott az MKB helyzetéről.

Az ominózus cikk 22 hónapja, a Figyelő 2015/1. lapszámában jelent meg. Soha, senkitől egyetlen helyreigazítási kérelem nem érkezett a cikkek kapcsán, az előzetesen feltárt információkat az MNB és az MKB későbbi tulajdonosokra vonatkozó bejelentései minden esetben igazolták.

Az MNB mégis különös reakciót választott. Kardkovács Kolos, a Magyar Nemzeti Bank akkori jogi igazgatóságának a vezetője üzleti titok megsértése miatt büntetőfeljelentést tett. A Figyelő ugyan nem látta a feljelentést, de a kihallgatás kérdéseiből kitűnt: a gyanú az, hogy mivel Matolcsy György MNB-elnök Lázár Jánosnak küldött levelében írt az MKB szörnyű helyzetéről és a várható tőkeemelési szükségletekről, azzal, hogy a Figyelő hallott a levél tartalmáról, s azt egy mondatban idézte, üzleti titkot sértett.

„Mindez teljesen nonszensz. Nem üzleti, hanem egészen másfajta titok derült ki a cikkből. Az, hogy az állam csúnyán félrevezette az állampolgárokat, 17 milliárd forintot elköltött egy bankra, amelyről maguk között megbeszélték, hogy iszonyatos a vesztesége, és rengeteg adófizetői pénzbe fog fájni” – írja a lap.

A Magyar Nemzeti Bank közpénzköltései nem tárgyai büntetőeljárásoknak. De az a cikk, amelynek egyetlen célja az volt, hogy feltárja egy adófizetői pénzből megvalósult banki tranzakció körülményeit, illetve felelős közpénzkezelésre és tisztességes tájékoztatásra ösztönözzön, büntetőeljárás tárgya lehetett.

Szokás-e a rendőrségnek kihallgatni egy gazdasági újságírót, ha megírja az igazságot az adóforintok felelőtlen elköltéséről? Igen, van rá példa. A sajtószabadságot nem tisztelő, autokratikus államoknak éppen ez a lényegi eleme: minden kritika durva, büntetőjogi eszközökkel történő elnyomása! Itt tartunk?

*

A fenti, a Gépnarancs hasábjain lehozott történet világosan mutatja: semmit nem értenek azok, akik a „véleményszabadságról” hablatyolnak. Világos, hogy kis példányszámú lapokban, kevésbé nézett műsorokban, a net zugaiban mindenki mondhat, amit akar egyelőre. De legyen csak egy konkrét eset, konkrét tettesekkel, – ahogy a Népszabadság helikopteres története – mindjárt jön a megszűntetés, vagy a „bűnügyi nyomozás”. A Figyelő sem „néplap” – pár tízezres olvasójával nem termel nyereséget. Ezért eladósorban is van.

Kíváncsian várjuk az új tulajdonost, és annak intézkedéseit. A törvényhely idézete pedig megmutatja: miféle „sajtószabadságot” képzelnek a fülkeforradalom hősei.

2010. évi CIV. Törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól

6.§

(2) A bíróság – bűncselekmény elkövetésének felderítése érdekében törvényben meghatározott, kivételesen indokolt esetben az információforrás felfedésére, valamint az információforrás azonosítására esetlegesen alkalmas dokumentum, irat, tárgy vagy adathordozó átadására kötelezheti a médiatartalom-szolgáltatót, valamint a vele munkaviszonyban vagy munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban álló személyt.

A szerző nevét a fent említett ügyben való közvetett érintettsége miatt a KMH szerkesztősége nem közölheti.

press-freedom

29 hozzászólás

  • Kérdés, milyen értelemben használjuk az autoriter és az állam megnevezéseket.
    A szabadkőműves szimbólumként is használt és sok hivatalos helyen is megjelenített, UTASÍTÁSOK HIERARCHIKUSAN MŰKÖDTETETT irányítási piramis jól bizonyíthatóan létezik és az is látható, h az egész Földet lefedi (nem csupán egy egy államiságon mutat túl).
    Kérdés, a piramis felső csúcsában tevékenykedők autoriterek-e, vagy elkötelezettek valami felé.
    Az ősi tanok szerint a mindenség tudati alapú, tudati működtetésű. Ebből eresően, egyben és a részeiben is célirányos működésű.
    Ennek ellentmondót csak az újmaterialista filozófia bázisú köztudományosság vallás tanaiban állítanak.

  • „autokratikus államoknak éppen ez a lényegi eleme: minden kritika durva, büntetőjogi eszközökkel történő elnyomása! Itt tartunk?”

    Itt bizony, és lesz ez még ittebb is…:(

  • Nagy Gyula
    2016 október 30
    9:56 de.

    Örülök, hogy legalább Ön érti, hogy miket hablatyol össze!
    Ez a világ enélkül is bőven elég bonyolult.

  • Akkor mondjuk úgy, h a kényszerirányítású.
    Mert ugyi, az állam elvileg mi vagyunk (élőhelyi közösségként).
    Azzal, h jogilag minden hatalom a néptől származtatott, elvileg népautokratikus rendszerben élünk.

  • A nagy fekete autókra és kabátokra már kiírták a tendert…

  • Göllner András

    Azt a bankot lehet legkönnyebben kirabolni amelyik a tiéd, mondta William K. Black, a Wall Street bankár. Ezt a leckét nagyszerűen megtanulta Matolcsy és Orbán. A Magyar Külker Bankot bevittték a Miniszterelnöki Hivatal felügyelete alá, hogy alaposan kifosszák, majd potom pénzért eladják a fidesz egyik másik csókosának. Ugyan így kezeli Matolcsy a Nemzeti Bankot. Így kezelte, Orbán bankára, Töröcskey István, a Szechenyi bankot. Így kezelte Szíjjártó Péter a Questort. Hosszú a lista.

    Ha a kanadai miniszterelnök beemelné valamelyik kanadai kereskedelmi bankot a saját miniszterelnöki hivatalának felügyelete alá, úgy kihajítanák a hivatalából, mint egy lócitromot az istálóból. Ami Magyarországon, a Fidesz vezetése alatt folyik az nem más mint közönséges rablógazdálkodás. Az ellopott pénzekből, ideszórnak egy pár krajcárt a kanadai magyar szövetségeseik zsebébe, hogy azok befogják a szájukat, illetve lelkesen támogassák, ezt a fajta erőszakot, fosztogatást. Piszkos Fred a kapitány ma Kanadában él, és Ódor Bálint névre hallgat.

  • Komplett üzletláncokat adtak el bolthálózattal együtt, több esetben 1 Forintért.
    A hírek szerint ennyiért kelt el a Posta bank is.
    Természetesen csak azután, miután alaposan feltőkésítették.

  • Göllner,okt,.30.
    Kérem, a bizonyitékát annak az állításának, hogy a magyar kormány pénzt juttat az emigrációs közösségeknek.
    Én egy centről sem tudok. Az egyesületek tagdíjat szednek be a tagoktól minden évben.
    Aki nem tartozik egyikhez sem, az nem tud róla.

  • Van rá magyar kifejezés is: Ö N T Ö R V É N Y Ű .

    Az . E G Y E T L E N . V E Z É R
    nem véletlen irtotta ki a még meglévőből is
    a . f é k e k . é s . e l l e n s ú l y o k , a . k o n t r o l l rendszerét azért,
    hogy Ő szabadon garázdálkodhasson
    és zabrálhasson.

    Posványosfürdőn, a posványban lubickolván azt is kijelentette, hogy neki nem felel meg a „duális hatalom”
    ő csak a M O N O M Á N hatalmat tudja elfogadni és gyakorolni…

    .

  • Klára, maga a legalapvetőbb információkat se tudja, amivel televan a média – nem okvetlenül az MTI média… Onnan lehet tudni, hogy melyek azok, amikor 10 helyen is ugyanazt az orbitális hazúgságot olvassa:)
    Állandóan blőd kérdéseket tesz fel még ezekről is. Miért gondolja, hogy magának az orrára kötik az óriási korrupt titkos kifizetéseket. Épp elég, hogy mi tudunk róla egy páran. Az információs forrásainkat nem adhatjuk ki, a neveket nem mondhatjuk meg, akik felveszik a nagy lét, mert az mindenkire veszélyes lenne.. Az örökzöld Körösi Csoma programról kicsit nyilvánosabb az adat – milliárdos tétel – amit csak egy kis részét kapják az egész csinos apanázsukban az ideküldött pártbesúgók…. Ez az én válaszom arra, amit Andrásnak feltett. Persze ő azt ír, amit ő gondol… Maga köszönje meg a választ és rendben is lennénk…

  • Bánfi, persze nem ismeri körülményeimet, tehát a levegőbe kiabál. A maguk titkos forrásai sem érdekelnek egyáltalán.
    Nagyon jól tudom ki a kém és ki a besúgó. A Körösi Csaba társaság áldásos munkájáról sem tud semmit.
    Csak a rosszindulat az ami minden állami megmozdulást elvet és kritizál.. Igazi „hazafiak”!

  • De kin az a Kőrösi Csaba?

  • A rosszhiszeműség szüli a rosszindulatot.
    A rosszhiszeműségnek pedig komoly alapot ad a vezérkarunk.
    Nagyon igaz Rájuk is: Óvakodj a Görögtől. Akkor pedig különösen, amikor ajándékot hoz.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „Kérem, a bizonyitékát annak az állításának, hogy a magyar kormány pénzt juttat az emigrációs közösségeknek.”

    Most mit teccik velem szórakozni, pont akkor amikor nagyon elfoglalt vagyok egy olyan rendezvény szervezésével, amelynek főszereplője az az ember – Rajk László – aki, több mint száz korábban kitüntetett emberrel együtt, tiltakozásként vissza adta az ön nagyrabecsült miniszterelnökének a tisztikeresztjét, mert az Orbán kormány rendszeresen gyűlöletkeltők előtt tiszteleg ????

    Ha sürgős választ óhajt, kérem lapozza fel a kormány költségvetési adatait, ott részletezik mind azt ami után ön kutat. Most csak egy példára van időm – a torontói Magyar Házra, 400,000 dollárt vett ki a magyar adófizetők zsebéből a Fidesz, hogy azt átváltsa párt-politikai támogatókra e tájon. A 400,000 dollárt szorozza meg 220-al és megtudja, ez Forintban mennyit nyom. Ez az összeg magának bizonyára nem fáj, hisz haszonélvezője ennek a fosztogatásnak, ami évente milliárdokat vesz el a hazai rászorultaktól, és amiért, e tájon, az itteni miniszterelnököt úgy a sittre vágnák mint a rablacit.

    Kézcsókom. Közeledik November 4.-e, hősi forradalmunk ocsmány megtorlásának 60. évfordulója. Száljon kissé magába, fogja vissza magát. Figyelje majd a hétvégi tudósításokat.

  • Az a 400 ezer sajnos 600 ezer, ami bár egy nagy összeg, de ami mögötte van, az még nagyobb… Pl. hogy erre a pénzre nem lett volna szükség, mert éppen elég pénz volt az előző MH eladásából… De mivel Bencsics asszony úgyis tud mindent, az nem is számít már, hogy mi zajlott a színfalak mögött.. Erről persze jó néhány ember azért tud, de kit érdekel? A hazai költségvetést se, hiszen az jóformán titkos. Se Számvevőszék, se Pénzügyi Felügyelet már 6 éve. Minek az? Tovább is van, mondjam még??? Ez mondat persze csak egy gyerek mese, ami azért ma szentebb…

  • Göllner, őszinte legyek?

    Nem érdekel Rajk László egyáltalán. Az apja, alapította meg az ÁVH-t anno, aminek én szenvedője voltam.
    Máma, mindenki azt mond amit akar, vagy érdeke.
    Tehát, passzé a számomra……
    Nagy hibája a mai kormánynak, hogy a fiának kitűntetést adott, minek alapján?

  • A másik pont a pénz. Hát tudja, kedves Göllner ezzel én nem foglalkozom, mert ez sem érdekel. Nagyon jól ismerem a kormányellenes szövegeket, azt ásnak elő, amit csak lehet.
    Változatlanul, nem leszek Gyurcsány párti, akár mit csinál a FIDESZ máma. Persze, a legtöbb vádat, el sem hiszem.

  • Hazánkban gyorsan növekszik azoknak a száma akik eljutottak odáig, h egyiküket sem.
    Azoké is akik már látják, h a háttérben EGY STÁB.

  • Kedves Figyelő!

    Tökéletes képviselője vagy a speciálisan magyar jobboldali embernek: Amit hiszel, az VAN, amit nem hiszel, az NINCS. Punktum!

    Csak tudnám, akkor minek vitatkoznak veled… 😀

  • Kedves Almási Alma,

    Nektek fogalmatok sincs arról, hogy én mit hiszek! Milliószor írtam már, hogy NEM ismerem Orbánt, tehát NEM lehetek Orbán párti. Nem vagyok és soha nem voltam viszont baloldali.
    Utálom őket ez kétségtelen, mert ma is kint élek emiatt távol hazámtól és gyermekeim , unokáim már NEM magyarok!
    Ezek miatt!
    Hány ezer magyar él még kint vajon a fenti ok miatt?

  • Tüske Zsófia

    Figyelő: az ifjabb Rajk László nívódíjas építész. Még csecsemő volt, amikor apját koncepciós per keretében Rákosi kivégeztette, anyját bebörtönözte, a gyereket állami gondozásba adta, de ha már, akkor a nevét is megváltoztatta. Anyja, amikor végre kiengedték a börtönből, csak nehezen akadt a nyomára, mert nem tudta, milyen nevet adtak neki.
    Rajknak és barátainak komoly szerepe volt a kádárizmus lerombolásában, és mondhatnám egész nyugodtan, hogy sokkal komolyabb érdemei voltak a rendszerváltás létrejöttében, mint a bánya párttitkárának a katonaság során vamzernek beszervezett fiának, a mai miniszterelnöknek, aki minden erejével a rákosi-kor restaurálásán munkálkodik. Úgyhogy vannak olyan fiúk, akik az apákkal ellentétes tevékenységet folytatnak és olyanok is, akiknek csak az elnyomók személye ellen volt kifogása, a rendszer ellen nem.

  • Zsófi, tudom az apja sorsát is. én is átéltem azt a kort.

    Amit abban a korban megtanultam, hogy az elvtársak, előszeretettel ölték elvtársaikat, ez volt a nevük lényege.
    Nagy Imrét kik akasztották fel?

  • Orsós Elemér

    Figyelő
    2016 november 5
    3:55 du.
    Hatalmas tévedés, az elvtársak nem ölték egymást, hanem dicséretes szocialista önkritikát alkalmaztak egymáson!

  • Tüske Zsófia
    2016 november 5
    1:16 du.

    Id. Rajk László bátyja pedig nyilas volt, sokszor kihúzta az öccsét a szószból a háború alatt. Kettejük közül ő járt jobban, mert Nyugatra menekült, az öccsét meg saját elvtársai végezték ki, ahogy Figyelő írja.

    Ez a család nem tud a politikától elszakadni, nekik ez a drog, vagy mi?

  • Kedves Orsos, milyen igaza van!
    Ezt az elméletet, már el is felejtettem!

  • Mindent jogi eszközökkel nyomnak el (az Alkotmánybíróság egy ideje a zsebükben van). Itt az újabb törvényszabászat:
    http://444.hu/2016/11/06/megirtak-a-torvenyt-amivel-meg-lehet-majd-torni-a-kisvasutra-fujo-etyekiek-ellenallasat

  • De csak Döbrögi módszerével tudják megtenni azokkal akik ismerik a jogot.
    Ez adódik abból, h a jogrendszerünkben deklarált az, h minden hatalom forrása a nép és a joghierarchia.
    A vezérkarunk felhatalmazottság hiánya számtalan módon, könnyedén bizonyítható.
    Enélkül pedig a nép nevében egy szál gyufát sem tarthatnak fel.

  • Göllner András

    @ Figyelő

    „Göllner, őszinte legyek?”

    Mér, eddig mi teccet lenni ? Kakadú ?

  • Göllner András

    @ hazai lámpa

    Már megin’ csak füstölögsz. Apák és fiúk, mi ? Orbán Viktort mért nem hasonlítod komcsi párttitkár apjához, vagy Áder Jánost, Te szerencsétlen ?